Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Mencari lilin lebih baik dari merungut bila kegelapan

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Jejak Hobi
Topik: minat memancing?...mari lah kongsi pengalaman


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Hobi
    »» minat memancing?...mari lah kongsi pengalaman

Please Mendaftar To Post


Oleh minat memancing?...mari lah kongsi pengalaman

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 13:00


perempuan pun ada yang minat memancing ni......best:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 13:03


Assalamualaikum

em t`ingat masa zaman sek dulu-dulu..
pas saja balik sek agama kami janji kat rumah seorang kawan ni untuk p mancing..
huhu...best...dapat banyak ikan..
macam-macam ada...
pernah sekali nyris terjatuh dalam kolam tu.. :-)


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 13:56


dulu minat, sekarang dah tak minat


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-12-07 11:07


emmmm...sejak 4mgg kebelakangan ini saya mula tertarik untuk memancing..sggp beli pancing baru untuk hobi terbaru saya ini...tetapi buat masa ini memancing dikolam ikan dikampung....he2...pengalaman yang tak pernah saya rasakan bila bertarung dengan ikan haruan...rasa best lah pulak....tapi tak tahulah sampai bila hobi ini dapat berthn...mungkin selepas saya jumpa hobi yang lebih mencabar dan menarik agaknya....(hu2....oleh sebab lupa bawa balik topi,habis muka kena sunburn....)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 21-12-07 12:12


:: pernah memancing zaman muda2 dulu..sekarang dah tak minat lagi.Boring :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 21-12-07 17:09


Assalamualaikum
dulu tak minat..sekarang pun tak....pernah ikut pak saudara...tak rasa macam ada perasaan...huhu...

P/S : selalu menganggap memancing ni membuang masa....hmm...mungkinkah....???



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 20-02-08 21:18


dulu time kecil-kecil saja....sekarang dah beso dah tak memancing dah....memancing pun kat perit tepi jalan kat kampung.....pakai tin kosong ikat dangan tali....hehe.....tak payah susah2 beli pancing kan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

mhan1f
Warga Rasmi
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33775
Posting: 3
Dari: Kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-06-08 21:35


السلام عليكم

saya baru balik dr memancing dekat tasik kenyir, memang best sekali, lepas ni nak menyandat sotong dekat laut pulak.... Kalau ikut pengalaman memancing memang dah lama terlibat dalam aktiviti mengail ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For mhan1fProfil   Hantar PM kepada mhan1f   Pergi ke mhan1f's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 23:50


tak minat memancing. hanya biasa melihat ayah menyiapkan kelengkapan2 memancing dan menemaninya memancing kalau ayah mancing tepi sungai. kadang-kadang ayah turun ke laut berhari2 untuk memancing. bila dia pulang, macam-macam ikan dapat.. biasa balik pagi2 so tengah hari terus masak ikan bakar.... fuh fresh... lani tak dah...


p/s: ada macam karangan murid darjah 1 tak? :D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-06-08 07:54


!!! QUOTE !!!

p/s: ada macam karangan murid darjah 1 tak?

:) ada juga iras-iras seposen dua..hehehe


saya bukan kaki pancing.. tapi suka ngikut ayah macam dik CS.. maklumla ayah nelayan laut dalam dedulu.. :)
so, biasa jugak p naik kapal, p tangkap ikan, candat sotong.. p tidur kat tengah laut.. best lah..

so, memang dah biasa juga tengok ayah buat balik ikan bertong-tong.. sotonng berkilo-kilo..

sekarang ni pun, ayah masih kerja kontrak pas pencen dengan jabatan perikanan.. so masih ada peluang nak akses p laut or pulau.. kiranya masih ada can untuk p memancing jika balik kg.. Kalau nak pergi sendiri, jangan harap! tak reti nak beza kadar angin, ombak, dan waktu sesuai untuk memancing..

cuti sekolah baru ni, sempat pergi tasik kenyir.. tapi tak boleh nak nyewa bot sebab penuh.. so just naik bot tengok alam dan tengok ikan2 air tawar yang diternak di tengah tasik tu.. cantik sungguh!

bagi yang kaki pancing tu..memang kena banyak sabar..tapi jangan sampai terlajak solat sebab asyik duduk melangut tunggu kail.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 14:59


Saya pun minat pasal memancing ni...biasa nya mancing kat sungai...ikan yang biasa didapat adalah ikan puyu,keli,belida,lais dan juga patin(kira semua ikan sungai lah)...solat biasa nya kat tepi sungai saja.(bawa kompos)

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 24-10-08 15:23


Bismillahhirrahmanirrahim

erm,tak berapa minatlah memancing ni..tak sabar..tunggu orang memancing pun tak berapa sabar..hari tu adik ipar ajak teman pergi mancing..ikutlah..mula-mula tu syok lagi tengok dia mancing..lepas tu ana rasa macam nak saja campak dia dalam kolam ikan tu..bosannyer..lepas satu tempat dia pergi tempat lain..ajak balik, 'kejap lagi kak long,10 minit'..lepas 10 minit,10 minit..bangun tempat ni pergi tempat tu..aduh,tensionnya..taubat tak nak ikut dia pergi mancing dah lepas ni..hehe.. :-D


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 17:57


erm...saya taklah minat sangat memancing cuma suka tengok org mancing.yang besnya saya dok rumah atas air..anytime boleh mancing..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 21:15


salamun alaik..
masa kecil-kecil dulu suka memancing..da besar-besar ini tak ada..mungkin sebab dibesarkan dalam fmily yang ramai adik beradik laki so lasak ckt kut..hehe..arwah ayah ana memang suka memancing..kata arwah,orang yang memancing ini penyabar orgnya..memang betul..

p/s:masa mancing duu-dulu geli gila dengan cacing..abang-abang yang jadi mgsa kena buh umpan..ana baling umpan..kalau kena ikan abang-abang juga jadi mgsa tarik ikan..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 12:34


tak minat sangat tapi pernah lah memancing.. itu pun mancing dalam kolam yang memang banyak ternaknya..

ps: tak boleh lupa pengalaman dapat toman sebesar peha.... hmm itulah pencapaian terbaik semasa memancing.. uhuk.. :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 17-12-08 13:09


Pada 26-10-07 13:56 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

dulu minat, sekarang dah tak minat

samalah kita, dah lama tinggal alam memancing ni sejak smbung belajar.bila dah kerja dan bkeluarga lagi lah tak ada masa nak pergi mmancing.dulu-dulu suka memancing udang galah di sg pahang.kadang-kadang menjala tapi bila dah banyak sangat dapat udang tu cepat-cepat balik,tak boleh tamak sangat. udang ni suka cari makan di lubuk buaya. so kena hati-hati.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 13:15


Dulu jue pernah ikut ayah dan adik-adik pergi memancing kat Teluk Likas.....
Ya Allah bosannya nak tunggu ikan makan pancing kita.... :-(
tapi bila dah dapat ikan.....punyalah gembira tak terkata.... :-) :-D
walaupun cuma seekor ikan kecil..... :-P :-P :lol: :lol:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 14:31


minat sangat memancing..dulu tak minat.bila tengok perempuan memancing,nampak pelik saja..terfikir juga bosan masa nak tunggu ikan..sekarang ni dah tak pelik..sebab saya sendiri buat..best juga..uji kesabaran..tempat kami sekeluarga memancing kat jeti polis marin kat sungai kuantan..mujur umpan guna sotong dan ikan..kalau guna cacing,sah orang lain kena pasangkan.. :sopan: tapi yang kelakarnya, masa mancing tu saya kena sms dengan kawan baik saya kat tempat kerja dulu, baru dapat ikan..bila dia reply saja mesej saya,terus dapat ikan.. :lol: sebelum sms, ikan pun tak pandang umpan saya.. :-D dapat ikan buntal pun ada juga..pergi memukat kat pantai,dapat obor-obor.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

zalai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18844
Posting: 94
Dari: cairo,egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-12-08 16:37


minat??bolehlah..biasa ikut ayah pancing udang kat sungai..di hari itu pergi pancing udang naik bot..dapat udang seko saja..:(..last2 balik rumah seminggu demam..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For zalaiProfil   Hantar PM kepada zalai   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-12-09 13:38


dulu rasa minat memancing..sekarang macam tak minat lagi..
hihi padahal tak pernah lagi memancing
kalau nak makan ikan baik saya beli terus dan masak
banyak saja ikan segar


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 11:16


.. memancing sekali sekala.. kalau menjerut boleh dikatakan setiap minggu turun sungai.. :-D..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-10 10:56


minat memancing tak salah kan........tapi Kenapa lah ramai kaki pancing yang abaikan solat ek,katanya time maghrib lah ikan banyak...hehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 11:15


Pada 26-10-07 13:00 , angkabut posting:

!!! QUOTE !!!

perempuan pun ada yang minat memancing ni......best:)
ramai, tapi bukan memancing ikan.
tapi memancing kucing.:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 11:17


saya lagi suka memangcing ditepat yang ikannya lagi banyak dari airnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-04-10 11:05


kalau pancing mesti dapat ikan talipia saja. tak pernah pun dapat ikan yu ke, lumba2 ke.. hehhehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-04-10 11:24


mesti rnah dapat ikan bilis ni...hehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.264971 saat. Lajunya....