Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: betul ke sepi itu indah,..??


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» betul ke sepi itu indah,..??

Please Mendaftar To Post


Oleh betul ke sepi itu indah,..??

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 10:56


Assalamualaikum

Ada kalanya sepi itu indah..
Perlukah dipertahankan satu rasa yang kita pasti tak kesampaian atau perlukah kita pertahankan
sebuah kehilangan yang kita pasti akan kehilangannya jua suatu hari nanti atau kukuhkah
sebuah ikatan yang terbina hanya di atas keruntuhan semalam, dikutip dari serpihan hati yang
telah hancur berkecai? Tatkala anda tidak mampu menjawab soalan-soalan seperti ini, ketahuilah
sepi itu lebih indah. Ketika anda tidak pasti untuk memberikan jawapan kepada soalan-soalan
yang lahir dari hati anda sendiri, itu tandanya sudah sampai masa untuk berangkat pergi.
Kala itu, sepi lebih indah dari sebarang bunyi. Jika anda terus berteka-teki sedang teka-teki itu
tidak akan anda temui jawapannya, ketahuilah sepi mengatasi segala nikmat. Maka katakanlah
kepada diri, kali ini kita biarkanlah perpisahan ini, satu pengorbanan yang perlu kerana hidup ini
hanya akan bererti bila tiba-tiba terasa kehilangan dan diperlukan, antara rela dengan tidak,
walau kau lebih dari tahu, tak ada yang lebih berharga selain darimu, jua aku tak mungkin
dapat melupakanmu. Itu lebih bererti sebab ada kalanya perpisahan lebih bermakna daripada
satu perhubungan yang amat menyusahkan. Tatkala anda berasa amat sakit oleh satu
perhubungan, maka adalah lebih baik melangkah pergi. Katakan, “Aku berhenti berharap
dan menunggu datang gelap sampai nanti satu saat tak ada cinta yang kudapat, Kenapa ada
derita bila bahagia tercipta, mengapa ada sang hitam bila putih menyenangkan. Aku pergi tanpa
dendam. Aku terima kekalahanku.” Ada waktunya, sepi menjadi lebih indah kerana di saat itu
kita ada ruang untuk mengingati, merindui. Cinta itu indah apabila ada urusan beri dan ambil.
Jika hanya anda memberi dan dia tidak sudi semua urusan akan menjadi payah. Tidak perlu
merayu pada orang yang sudah tiada simpati. Hati kita milik kita. Bawalah hati itu dan pergilah
dari situ…

(Dr Tuah Iskandar)

:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 11:01


erm nice kata-kata tu..
macam paham..tapi tak paham lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 26-10-07 11:05


Assalamualaikum
betul tu kadang-kadang sepi tu indah tapi kadang-kadang ianya menyakitkan.sepi itu indah sebab tiada lagi kekusutan yang perlu difikirkan dan tak ada lagi tekanan dalam sesuatu perhubungan.kadang-kadang kita terpaksa lepaskan sesuautu masalah itu kerana tidak mahu hati kita disakiti dan kadang-kadang terasa berat untuk hadapinya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 11:08


pernah baca ni..tapi bagus lah ada pringatan..memang betul sepi itu indah..masa sek dulu duduk asrama dengan kawan-kawan pun memang kami pegang ayat 'sepi itu indah'..
dalam kesepian Allah masih bersama kita..sebab tu ia indah..kita tak pernah dibiarkan keseorang mlalui hidup yang penuh dengan liku dan cabaran juga manusia yang penuh dengan kata dusta..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-10-07 11:08


sepi itu indah
kerna darinya diri kan merenungi
ombak badai liku jalanan
yang telah dilalui

sepi itu
membuatkan ku tersedar
betapa daifnya diri
dengan segalanya yang mungkin
juga membuatkan ku bersyukur
betapa bertuahnya diri
dengan nikmat kegembiraan kini

sepi itu kadang nan mencengkam diri
hati bergolak
tidak keruan
memikirkan nasib di satu persimpangan
di mana hanya Dia yang tahu

sepi itu indah
kerna darinya
mencetuskan ingatan kemanisan pada semusim yang lalu
sepi itu...
indah bgku kerna
adanya masa untuk ku merindui
adanya masanya ku berfikir
ada masanya ku hayati
ada masa ku merancangi
erti laluan ku kini...
walau
air mata ini yang sering mengiringi
rasa sepi itu....



-----------------
~Cemerlang Dunia Akhirat~
[ Telah diedit oleh: RaudhatuL_Muttaqin pada 26-10-07 11:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 11:10


em,sepi tu kadang-kadang indah...tapi tengok juga bagaimana? kita gunakan waktu sepi tu...kalau waktu kita nak mndekatkn diri padaNYA...waktu ni lah yang paling sesuai...tmbhn kalau kita beribadah dengan penuh khusyu' tak kira pagi petang siang mlm...mngaji,brzikir,solat tengah malm.....tapi kalau kita xpndai gunakan waktu tu...tak kira lah siang pun...jawabnya trmenung lah dok buang masa...teringat knagn lama lah...macam-macam lah...tapi kadang-kadang banyak pngjrn yang kita perolehi smd dari knangn2 tu...dari situ kita boleh muhasabah diri kita balik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 11:32


sepi yang mungkin berpenghujung,keindahan sering mewarnai di kala sepi terumbang ambing

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 26-10-07 11:38


Pada 26-10-07 11:08 , RaudhatuL_Muttaqin posting:

!!! QUOTE !!!

sepi itu indah
kerna darinya diri kan merenungi
ombak badai liku jalanan
yang telah dilalui

sepi itu
membuatkan ku tersedar
betapa daifnya diri
dengan segalanya yang mungkin
juga membuatkan ku bersyukur
betapa bertuahnya diri
dengan nikmat kegembiraan kini

sepi itu kadang nan mencengkam diri
hati bergolak
tidak keruan
memikirkan nasib di satu persimpangan
di mana hanya Dia yang tahu

sepi itu indah
kerna darinya
mencetuskan ingatan kemanisan pada semusim yang lalu
sepi itu...
indah bgku kerna
adanya masa untuk ku merindui
adanya masanya ku berfikir
ada masanya ku hayati
ada masa ku merancangi
erti laluan ku kini...
walau
air mata ini yang sering mengiringi
rasa sepi itu....




bestnya nukilan ini :bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 26-10-07 11:41


Assalamualaikum wwt..

betul ke sepi itu indah,..??

Hmm..betul.. :sopan:

Wassalam..


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 11:48


Pada 26-10-07 11:41 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wwt..

betul ke sepi itu indah,..??

Hmm..betul.. :sopan:

Wassalam..



betul tu.. :sopan: :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-10-07 12:01


Pada 26-10-07 11:10 , imtiyaz_lail86 posting:

!!! QUOTE !!!

em,sepi tu kadang-kadang indah...tapi tengok juga bagaimana? kita gunakan waktu sepi tu...kalau waktu kita nak mndekatkn diri padaNYA...waktu ni lah yang paling sesuai...tmbhn kalau kita beribadah dengan penuh khusyu' tak kira pagi petang siang mlm...mngaji,brzikir,solat tengah malm.....tapi kalau kita xpndai gunakan waktu tu...tak kira lah siang pun...jawabnya trmenung lah dok buang masa...teringat knagn lama lah...macam-macam lah...tapi kadang-kadang banyak pngjrn yang kita perolehi smd dari knangn2 tu...dari situ kita boleh muhasabah diri kita balik...


ya, sepi itu indah... dengan melihat langit malam..bintang dan bulan, apatah lagi merenung kembali dosa2 lampau.. "Subhanallah... Ya ALLAH, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani"..

pengalaman untuk dikongsi bersama saudara/i2ku,

*beberapa mengalaminya.. ketika berada dihalaman rumah, keadaan sunyi sepi, mungkin saya hanya memfokuskan hati kepada-Nya dengan melihat ciptaanNya(Langit) sehingga tiada apa-apa bunyi yang kedengaran.. sedangkan depan/belakang rumah adalah jalanraya..

berlaku hanya beberapa saat sahaja.. biasanya yang saya buat selepas solat Isya' dan membaca Quran 10-15 muka surat atau beberapa surah.. bangun, tanpa membenarkan apa bunyian serta pandangan yang melalaikan...terus keluar ke halaman rumah.

itu saya..cara saya.. kalau hendak cuba, tiada apa salahnya.. kerana kita sentiasa berdosa.. dan mencari keampunan dan keredhaan-Nya.

Allahhumma innaassalukal jannata wa'auzubikaminannar

*ada yang kata lailatulqadar pada malam 21.. ada yang 27.. Ramadhan tahun ini,... saya merasakan pada malam 21.. apa pun, kita sebagai hambaNya.. tidak tahu sama sekali.. Allah swt Maha Mengetahui.

..dan ya, sekali lagi.. sepi itu indah bagi saya dan terlalu sukar untuk saya ungkapkan, semoga saya bertemu lagi saat2 seperti itu.. Insyaallah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

Administrator




posticon Posting pada: 26-10-07 12:15


Sudah ada topik ini. Kenapa perlu diulang-ulang lagi?

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.098517 saat. Lajunya....