Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada sahabat yang setia melainkan kepentingan yang berpanjangan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Jangan main-main


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Jangan main-main

Please Mendaftar To Post


Oleh Jangan main-main

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 22:53


Soalan:
Saya difahamkan bahawa seseorang tidak hanya murtad dengan
pengisytiharan kemurtadannya, malah hanya dengan beriktiqad di dalam
hati @ kata-kata sudah memadai.

Q1: Sekiranya dia terasa semacam keraguan terhadap satu-satu ayat AQ
atau hadith atau sesuatu hukum, mungkin kerana kejahilannya ketika
membaca makna ayat2 tsb yang berbunyi pelik atau tak masuk akal,
adakah dengan lintasan keraguan 'aqidah dalam hati tsb sudah cukup untuk
terus mengeluarkannya daripada Islam? contoh jika dia terdetik/terfikir:-

(i) "issh.. takkanlaa nabi boleh kahwin sampai sembilan..?"
(ii) "Takkan Islam nak sampai rejam org pulaaak...?"
(iii) "Trinity? Anti-hadith?? hmmm..."
(iv) Seorang yang menjadi cacat akibat kemalangan berkata, "Ya Allah!
Macam ni ke Kau kata adil??"
(v) "aku tengah sakit ni pun kena solat jugak ke??"

Q2: Jikalau dia beristighfar setelah menyedari kesilapannya sama ada
(i) segera, atau (ii) setelah beberapa jam, , adakah masih
diterima istighfarnya itu, bagaimana pula dengan amalan2nya yang lepas??

alitantawi
Maqam 1



Joined: Mar 27, 2006
Posts: 442

Status: Offline Posted: Aug 10, 2007 - 01:56 AM


---------------------------------------------------------------------
-----------
untuk menyelesaikan kemusykilan yang bertanya...saya hanya mampu untuk
menyebutkan di sini sebuah hadith sahih yang diriwayatkan oleh al-
Bukhari dan lain-lain yang bermaksud:

Sesungguhnya Allah memaafkan ke atas umatku apa yang dibisikkan di
dalam jiwanya (hati) selagi tidak dibuat atau tidak disebut.

wallahu a'lam




Abu_Umair
Maqam 2



Joined: Jan 21, 2007
Posts: 537
Location: K.S.A
Status: Offline Posted: Aug 10, 2007 - 07:13 AM


---------------------------------------------------------------------
-----------
sedikit tambahan

lintasan2 hati berkaitan dengan perkara2 yang disebut diatas adalah
mainan syaitan, dan seorang muslim tidak boleh mengelak daripadanya.
Tetapi, apabila datang lintasan2 itu, WAJIB menolaknya jauh2 dan
meminta perlindungan kepada Allah Taala.

dalam hadis sahih (Muslim dan lain-lain):
"Manusia sentiasa bertanya-tanya sehingga dikatakan: "Allah
menciptakan segala makhluk. dan siapakah pula menciptakan Allah?".
Sesiapa yang mendapati perkara ini dalam dirinya, maka hendaklah dia
berkata: "Aku beriman kepada ALlah".

dalam hadis sahih lain:
"Syaitan datang kepada anak Adam dan berkata, "Siapakah yang
menciptakan itu dan ini?" sehinggahalah ia bertanya: "Siapakah yang
menciptakan Allah?". Apabila berlaku begini, maka hendaklah meminta
perlindungan Allah, dan berhenti".

permainan syaitan terhadap keyakinan seorang mukmin ini dinamakan
sebagai WASWAS. Nabi SAW ditanya tentang waswas, lalu baginda
menjawab: "Itulah dia iman yang terang nyata". Maksudnya seseorang yang
didatangi waswas daripada syaitan lalu dia menolaknya, itulah tanda
Iman yang sebenar.

dalam hadis lain (muslim dan lain-lain), sahabat-sahabat Nabi datang
kepada baginda, dan berkata: "Sesungguhnya kami mendapati dalam diri
kami persoalan2 yang kami merasa amat besar untuk dituturkan. Lalu
Rasulullah SAW bersabda: "Itulah iman yang sepenuhnya".

maksudnya: sahabat2 yang didatangi persoalan2 waswas itu merasakan
bahayanya waswas itu dan mereka tidak bercakap mengenainya,
sebaliknya menolak perasaan itu jauh2. maka tindakan seumpama inilah
yang dikatakan Nabi: Itulah Iman yang sepenuhnya.

kesimpulan:
-lintasan2 waswas hatta dalam perkara akidah tidak menjejaskan
akidah.
-perasaan waswas itu hendaklah dirasakan suatu yang besar dan bahaya.
-perasaan waswas itu WAJIB ditolak jauh-jauh.
-Sesiapa yang didatangi waswas dalam perkara akidah mestilah meminta
perlindungan kepada Allah daripada syaitan.


http://al-ahkam.net/home/index.php?
name=MDForum&file=viewtopic&t=33226

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 01:04


syukran ummi :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 02:03


pernah diajar...
tapi mengapalah susah nak lekat...

jazakumullah khairan katheera ummi...

p/s: kepingin nak online bersama ummi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 25-10-07 07:37


syukran ummi for the info... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-10-07 08:09


Syukran..em..betul tu perasaan was2 ni bhya sikit.
was2 dalam sembhyg..sampai suruh kita duduk depan dan dia nak duduk belakang sebab risau kita akan terganggu bila dia was2 asyik angkat takbir banyak kali. Nak panggil adik tu, tapi tak jumpa pulak lepas ramadhan ni. Risau juga kat adik tu..minta2 jumpa dalam masa terdekat ni. semoga diri kita semua dijauhkan dari lintasan hati.


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang
[ Telah diedit oleh: Iman_Hayati pada 25-10-07 08:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 13:27


Ustaz Zahazan dalam kuliah tafsirnya di IKIM.fm ada menyebut sebuah hadis menyatakan bila ada was was tu baca ta'awudz dulu - auzubillahi minasyaitonirrajeem. Kemudian bila ada was-was tentang siapa jadikan Allah tu maka sebutlah amantubillah - aku beriman kepada Allah. Menurut Ustaz Zahazan setiap puncak tiada lagi puncak seperti bukit. Selepas puncaknya maka tiada lagi puncakkan. Jadi tidak perlu tertanya siapa jadikan Allah. Ini adalah mainan syaiton jua untuk terus berpaling dari Yang Maha Esa.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-10-07 13:57


Assalamualaikum
ye..kena sentiasa taawudz...
tapi, jika waswas pun berlaku dalam bulan Ramadhan..macam mana ye? bukan ke syaitan tak ada..? adakah setiap lintasan hati itu datangnya dari syaitan??? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 14:00


syukran umi..

"Ya Allah..tetapkanlah hati ini dalam agamaMU.."
amin...

:bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 15:56


Pada 27-10-07 13:57 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
ye..kena sentiasa taawudz...
tapi, jika waswas pun berlaku dalam bulan Ramadhan..macam mana ye? bukan ke syaitan tak ada..? adakah setiap lintasan hati itu datangnya dari syaitan??? :berfikir:



mungkin kerana saki baki didikan yang diberi oleh 'musuh2' kita tu..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-10-07 21:15


Assalamualaikum
dahsyatnya penangan syaitan ni...musuh tetap sehingga akhir zaman..itulah janji mereka.... :-|



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 23:53


Info bagus, jazakallaah, Ummi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 15:42


Barakallahu fik ya anakanda pulu.

Sebenarnya dalam diri kita ada qorin. Dan qorin ni sentiasa mendampingi kita. Sekiranya kita dapat islamkan qorin ni maka mudahlah kita untuk mengatasi masalah lagha dan lalai.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-10-07 16:10


lama tak nampak umi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

aesa_85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31101
Posting: 71
Dari: batu pahat

japan  


posticon Posting pada: 30-10-07 16:35


...kadang-kadang syirik pun kita tak perasan masa berkata-kata...
...na'uzubillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aesa_85Profil   Hantar PM kepada aesa_85   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 30-10-07 18:48


dulu qorin saya punyalah jahat sangat....tapi alhamduLILLAH dah ok...sekarang pula nak jihad kat nafsu,...memang payah..degil sangat nafsu ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 00:56


Alahai umi selalu masuk cuma sempat jawab soalan pm saja kekadang. Terima kasih anakanda Raudhatul_Muttaqin atas keprihatinan :).

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 17:19


Maaf ya anakanda ismi_atikah bab online ym ni. Umi tak punya waktu lama di depan komputer ni. Umi banyak cari ilmu sambil menjawab masalah selain uruskan website anak_ummi. Tetapi sekiranya nak hantar mesej lalu ym silakan. InsyaAllah umi akan jawab walau sekedar jawab salam.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-11-07 12:04


Pada 30-10-07 18:48 , azzak posting:

!!! QUOTE !!!

dulu qorin saya punyalah jahat sangat....tapi alhamduLILLAH dah ok...sekarang pula nak jihad kat nafsu,...memang payah..degil sangat nafsu ni..


nafsu...mana nak duduk diam macam kucing parsi....
jap2 mengelegak...da hentam sikit...rilek...
pstue mengelegak balik....kena selalu lwn kan...em...


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-11-07 12:10


syukran untuk info itu.. kita mesti berhati-hati dalam percakapan :jangan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-11-07 12:32


Pada 27-10-07 14:00 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!


"Ya Allah..tetapkanlah hati ini dalam agamaMU.."
amin...

:bunga: :bunga: :bunga:



.. AMIN..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-07 12:53


Pagi tadi semasa umi sempat mendengar slot Bicara Mufti di RTM 1, satu kisah yang disampaikan ialah tentang seorang alim yang hanya terlintas di dalam hatinya mengata eorang lelaki yang sedang menangis itu menunjuk-nunjuk saja. Kata orang alim itu dengan sebab andaiannya yang salah itu beliau tidak dapat bangun qiamulail selama 5 bulan. Astaghfirullahal Azeem.

Dengan sebab satu perkara yang sebegitu saja maka dia tidak dapat bangun solat malam.

Kita bagaimana pula ya??????

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 10:23


kekadang kita akan tersebut perkara yang mungkin dianggap remeh dan memain, namun ia melibatkan akidah kita.... berhati-hati dengan setiap pertuturan kita... segera beristighfar dan bertaubat bila tersedar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 15-07-08 11:06


tambahan ummi, contoh yang selalu berlaku ialah,

Anak: Ayah mereka semua buat apa kat Batu Caves itu ye?
Ayah: Owh mereka tengah sembahyang tu dengan Tuhan mereka.

Dialog ini sering berlaku, tapi sedarkah kita bahawa ia salah satu petanda murtad, kerana kita berpegang kepada akidah "Tiada Tuhan Disembah Melainkan ALLAH."

sama-sama lah beringat

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 22:32


Betul tu hafeezzul. Kekadang kita perlu bersemangat untuk memahamkan apa itu Islam kepada keluarga kita terutama adik beradik dan anak penak selain ibu bapa dan keluarga terdekat yang lain.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

ps - sekiranya rajin fotostat dan sampaikan kepada mereka agar mereka juga dapat baca dan cuba memahami ya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-09-08 23:12


salam... tadi ramai cakap pasal qorin.. sebenarnya qorin tu apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 00:29


Adapun Qareen adalah istilah al-Quranul karim yang jelas Allah S.W.T menyebut dalam beberapa ayat seperti dalam Surah Qaf (ayat 23), Surah al-Fussilat (ayat 25) dan lain-lain.

Di antara makna-maknanya, Allah menyebut (mafhumnya), "Dan kami tetapkan bagi mereka, teman-teman yang menjadikan mereka memandang bagus apa yang ada di hadapan dan di belakang mereka. Dan tetaplah atas mereka keputusan azab pada umat yang terdahulu dari jin dan manusia. Sesungguhnya mereka adalah orang-orang yang meragui."

Istilah teman-teman dalam al-Quran adalah pada asal perkataan Qurana atau kawan-kawan setia. Maksudnya adalah dari suku sakat syaitan atau iblis ini menjadikan manusia sebagai teman mereka.

Firman Allah (mafhumnya), "Dan berkatalah Qareennya, inilah catatan amalan yang tersedia pada sisiku." (Surah Qaf, ayat 23).

Dan Surah Qaf, ayat 27 bermaksud, "Yang menyertai dia, Qarennya berkata pula,"Wahai Tuhan kami. Aku tidak menyesatkannya, tapi dialah yang berada dalam kesesatan yang jauh."

Ini merujuk kepada perkataan Qareen. Allah S.W.T menyifatkannya sebagai kawan rapat bukan kerana manusia hendak sangat berkawan dengan mereka, tetapi pada pandangan sesetengah ulama, sejak manusia dilahirkan ada makhluk halus yang mendampinginya, mengajak, memandu serta mempengaruhinya melakukan kejahatan. Itulah yang dimaksudkan sebagai Qareen.

Dalam hadis daripada Ibnu Mas'ud .a, bahawasanya Nabi Muhammad s.a.w bersabda (maksudnya), "Setiap orang daripada kamu, ada bersama dengannya qareen (syaitan) daripada jin. Sahabat bertanya, apakah Rasulullah juga mempunyai qareen, baginda menjawab, ya, saya pun ada qareen itu, cuma Allah S.W.T membantu saya, dapat mempengaruhi qareen itu sehingga dia telahpun Islam dan dia berdamping dengan saya, dia tidak mendorong saya membuat sesuatu melainkan semuanya untuk kebaikan." (Riwayat Muslim).

Hadis daripada Ai'shah .ha berkata,"Suatu ketika Rasulullah s.a.w berada bersama dengan saya, lalu keluar meninggalkan saya kerana ada suatu urusan pada malam hari, tiba-tiba timbul cemburu dalam diri saya, apabila Rasulullah s.a.w kembali menemui saya, baginda mengetahui perasaan saya itu, maka baginda bertanya, apakah gerangan mu wahai Ai'shah? apakah kamu cemburu? Maka saya menjawab, manalah orang seperti saya ini tidak cemburu ke atas mu wahai Rasulullah s.a.w. Maka Nabi menyebut kepada saya, apakah kamu telah dikuasai oleh syaitanmu wahai Ai'shah. Maka saya menjawab, ya Rasulullah, apakah bersama saya ada syaitan? Rasulullah menjawab, ya, malah pada tiap-tiap insan ada syaitannya. Saya bertanya kepada Rasulullah, apakah kamu juga ada syaitan? Jawab baginda, ya, tetapi Allah S.W.T telah membantuku. Aku Islamkan dia dan tidak menyuruhku melainkan untuk kebaikan."

Hadis-hadis sebegini adalah hadis sahih, ia menunjukkan memang berlaku bahawa qareen, ia adalah syaitan, mendampingi semua manusia. Kalau Rasulullah s.a.walaupun didampingi oleh qareen ini, inikan pula insan biasa.

Oleh yang demikian, jelas bahawa qareen ini ada pada setiap orang dan bergantung kepada seseorang insan itu, jika ia belum boleh menguasai dirinya dengan kerja-kerja ketaatan sehingga tidak ada ruang untuk melakukan kemaksiatan maka qareen ini seolah-olahnya putus asa untuk mengajaknya melakukan kejahatan, melainkan sekali sekala sahaja.

Adapun orang-orang yang mudah mendedahkan dirinya kepada melakukan perkara yang tidak baik, khasnya melakukan kemaksiatan, maka qareen inilah yang menjadi pendorong utama. Pada pandangan saya qareen adalah makhluk halus yang jahat.

Jika hendak dikatakan saka, hanya sekadar mengatakan ianya wujud ada, maka tidak salah mengatakan kita semuanya ada saka, tetapi saka yang saya maksudkan adalah saya yang sedia ada, bukan kerana dipelihara oleh keturunan, bukan disuruh oleh seseorang melakukannya tetapi kerana tabiat makhluk ini memang sentiasa berusaha menjerumuskan manusia kepada kejahatan. Wallahua'lam.

SUMBER : http://darussyifa.org/SJ022.php

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

hanis007
Warga Rasmi
Menyertai: 13.09.2008
Ahli No: 34955
Posting: 19
Dari: -

argentina   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 18:24


thank you atas info agama tersebut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis007Profil   Hantar PM kepada hanis007   Pergi ke hanis007's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 12:53


u are welcome. Selamat berqiamulail semua. Jangan lepaskan peluang 10 malam terakhir Ramadhan ni kerana ada satu malam yang diberkati seperti 1000 bulan beribadah biiznillah. Dan kita belum tahu adakah kita berpeluang lagi pada tahun hadapan.

Tabarakallahu minkum. Salam sayang dari ummimq sekeluarga sempena 10 malam terakhir Ramadhan al Mubarak al Kareem.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

yusra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3482
Posting: 103
Dari: Kajang,Selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 25-09-08 19:50


Assalamualaikum,ummimq
apa khabar?.selamat berpuasa.
tumpang tanya jika seseorang telah mengatakan

"kalau tidak...20tahun lepas,aku dah lama nak murtad"

adakah telah jatuh murtad terhadap dirinya?.


maaf ye..saya ada ubahkan sedikit ayat diatas kerana nak menjaga maruah seseorang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusraProfil   Hantar PM kepada yusra   Pergi ke yusra's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 05:56


Dia tak jadi murtadkan. Mungkin dia mengucapkan tanpa ilmu dan kesedaran. Maka nasihatilah dia agar banyak beristighfar dan carilah ilmu selagi hayat masih di badan. Tetapi sekiranya nyawa dah tiba halkum maka taubat pun tidak berguna lagi.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
ps - maaf lambat jawab sebab tak perasan. Sekiranya tak berjawab harap anakanda lalu pm ya pada umi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.127347 saat. Lajunya....