Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika orang lain boleh melakukan, kita boleh belajar melakukan
-- Prinsip NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 22 jam, 8 minit yang lalu


Suara Hatiku
Topik: jom share tip2 study..


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» jom share tip2 study..

Please Mendaftar To Post


Oleh jom share tip2 study..

nak_jadi_baik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.10.2007
Ahli No: 31409
Posting: 112
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 00:18


nak minta pendapat budak-budak yang dah ke menara gading especially... untuk sesiapa yang belajar benda-benda yang kena paham lepas itu hafal.. pening2.. saya lecture 6hr smgu dan banyak-banyak sekali.. benda tu dah lah semua kena paham dan semua kena dalam kepala.. baru betul.. tapi stil konpius bagaimana nak study ini???? nak kena buat notes lagi.. nak kena baca betul-betul baru boleh buat notes.. lepas buat notes nak apal.. kalau xwt notes.. macam susah itu nak apal buku.. hehe..tapi mana cakap masa?? org kata org yang selalu cakap xckup masa itu org yang tak reti merancang.. tapi.. entah lah..


-----------------

berjuang demi Allah.. senyum selalu.. kerana senyuman itu adalah sedekah


Bookmark and Share

    


  Member Information For nak_jadi_baikProfil   Hantar PM kepada nak_jadi_baik   Quote dan BalasQuote

izzz81
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.10.2005
Ahli No: 19761
Posting: 125

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 00:24


assalamualaikum.
kalau fakta memang kena fahamkan dahulu,lepas itu bila dah faham senanglah buat ayat sendiri.Kalau tidak boleh juga,faham dan hafal ayat yang ada dalam buku itu.
Lagi senang buat note,singkatan yang kita faham.Yang boleh kita bawa note itu ke hulur ke hilir.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzz81Profil   Hantar PM kepada izzz81   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 22-10-07 08:12


huhu........saya pun tak reti nak comment..sebab saya pun still study lagi..yang saya tau the key point is study hard + smart..

kalau kita hard saja useless.....apa-apa pun kena smart.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 08:22


Assalamualaikum

better buat persediaan dr awal..
jangan dah dekat exam baru nak buat revision..
buat point2 yang penting..
dan tampallah kata-kata semangat or
point2 yang penting untuk diingat macam rumus ke..
dan yang paling penting banyakkan latihan..
especially yang melibatkan calculation..
insyaAllah masa nak jawab soalan kita tak..
rasa berada di dewan exam tetapi macam buat latihan...
kat dalam bilik sendiri..
seeloknya before study ambil wudhuk dan mulakn..
dengan ucapan bismillah dan doa mula belajar..
mengadap kiblat seeloknya..
yang baik itu dtgnya dr Allah..
dan yang buruk itu dr diri ana sendiri..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'
[ Telah diedit oleh: ika2410 pada 22-10-07 08:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 22-10-07 08:24


assalamualaikum..
tips?ni bergantung pada individu..
kalau saya dulu belajar kena pahamkan betul-betul..tak banyak hafal sangat kecuali rumus sebab ambil eng.
step2 yang kawan saya kongsi bersama :
1.masa lect ajar fahamkan betul-betul kalau tak tanya balik kat lect
2.kalau tak paham jugak lagi tanya kat kawan-kawan yang faham dan boleh tolong kita
3.balik buat revision sendiri dan kat sini lah kita highlight important notes
4.byk2kn latihan setiap chapter dan filing cantik2 nanti senang nak tengok balik
5. nanti da nak dekat periksa buka balik latihan tu dan buat smule then cmp jawapan..

kat u kita tak boleh apply sangat masa sekolah punya care sebab cikgu ajar dengan lect ajar lain...


tapi paling penting saya rasa tawakkal kepada Allah swt setelah berusaha...
saya pernah cuba dan istiqamah(tapi satu sem sahaja :( bertahan ) pagi2 sebelum pergi kuliah baca surah yaasin..insyaallah..wekend pun same...terasa bezenye :)

wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 22-10-07 08:30


Sepuluh tip untuk membantu anda dalam peperiksaan:

Datanglah dengan cukup bersedia dan lebih awal.
Bawalah semua alat tulis yang anda perlukan, seperti pensel, pen, jam (tangan), pemadam, pembaris, dan lain-lainnya. Kelengkapan ini akan membantu anda untuk memberi sepenuh tumpuan sepanjang masa peperiksaan.

Tenang dan percayakan diri anda.
Ingatkan diri anda bahawa anda sudah siap sedia dan akan menghadapi peperiksaan dengan baik.

Bersantailah tapi berhati-hati.
Pastikan meja dan kerusi anda dalam keadaan baik dan selesa untuk anda menulis. Duduk dalam keadaan menegak.

Prebiu soalan-soalan terlebih dahulu.
Luangkan 10% dari keseluruhan waktu peperiksaan untuk membaca soalan secara mendalam, tanda kata-kata kunci dan tetapkan berapa lama masa yang diperlukan untuk menjawab setiap soalan. Rancangkan untuk menjawab soalan yang mudah dulu, baru soalan yang sukar. Ketika anda membaca soalan, catatkan juga idea-idea yang muncul yang mungkin akan digunakan sebagai jawapan.

Jawab soalan secara strategik.
Mulai dengan menjawab soalan mudah yang anda tahu, kemudian dengan soalan yang mempunyai markah banyak. Soalan terakhir yang seharusnya anda jawab adalah:

soalan paling sukar,
yang memerlukan masa yang lebih panjang untuk menulis jawapannya,
tetapi mempunyai markah sedikit.
Semasa menjawab soalan aneka pilihan, ketahuilah jawapan yang patut dipilih. Mula-mula, abaikan jawaban yang anda tahu salah. Tekalah pilihan jawapan ketika tidak ada pilihan jawapan yang dapat anda abaikan. Jangan mengubah suatu pilihan jawapan jika anda tidak pasti kerana pilihan pertama jawapan anda biasanya betul, jangan menggantinya kecuali anda yakin dengan pembetulan yang anda lakukan.

Semasa menjawab soalan esei, fikirkan dulu jawapannya sebelum menulis. Buat rangka karangan untuk esei dengan mencatat dulu beberapa idea yang akan ditulis. Kemudian susun isi-isi itu mengikut susunan yang mana penting atau perlu dibincangkan dulu.

Semasa menjawab soalan esei, jawab pada persoalannya. Tulis frasa pokok pada frasa pertama. Gunakan perenggan pertama sebagai pengenalan esei anda. Gunakan perenggan seterusnya untuk membincangkan isi-isi utama secara terperinci. Sokong isi anda dengan penerangan yang jelas, contoh, atau petikan dari buku atau media lain jika perlu.

Sisihkan 10% waktu anda untuk memeriksa jawapan. Periksa jawapan; elakkan keinginan untuk cepat meninggalkan dewan atau bilik setelah anda menjawab semua soalan ujian. Pastikan anda telah menjawab semua soalan. Baca sekali lagi jawapan anda untuk memeriksa ejaan, struktur bahasa dan tanda baca. Untuk jawapan matematik, pastikan tidak ada kesilapan (misalnya salah meletakkan tanda titik perpuluhan). Bandingkan jawapan matematik anda yang sebenarnya dengan pengiraan ringkas.

Analisa jawapan anda. Setiap peperiksaan akan membantu anda dalam mempersiapkan diri untuk peperiksaan berikutnya. Tetapkan strategi mana yang sesuai dengan anda. Tentukan strategi mana yang tidak menjadi dan ubahlah. Gunakan kertas peperiksaan sebelumnya ketika belajar untuk peperiksaan akhir.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 15:03


belajar dalam keadaan gembira...
jangan paksa diri..
cari suasana yang tenang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 15:08


student medic memang lumrah kena faham then baru boleh hafal dengan mudah.. yang penting kita dapat kaitkan apa yang dipelajari.. insyaAllah boleh faham dan hafal.. lagi 1 jangan tension time belajar, kena tenang dan happy.. ana juga selalu keliru lagi-lagi 2nd year ni banyak sangat name microb dan parasite yang kena hafal.. tu memang tak boleh buat apa tapi melalui name makhluk2 seni ni dah ada jawapan mgenai penyakit yang dibawa.. :).. all da best :)..

moga menjadi doktor yang baik for ISLAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 31-10-07 21:41


salam
kalau saya senang saja.........
pertama pahamkan betul-betul..........sebabnya semua buku dalam bahasa inggeris.........jadi saya hafal semua sekali dengan ayat saya......mana ayat yang tak paham saya ubah dengan ayat saya or word yang tak paham saya dengan thesaurus untuk translate word tu dengan word yang lebih senang......
tapi kadangkala tak ingat semua so buatla note..saya selalu dengan highlight and cari information dalam mr.google untuk benda yang saya tak paham..
tu saja........saya memang kaki study last minute sebab terlalu sibuk sepanjang semester........tapi alhamdulilah tak pernah repeated or dapat teruk.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

uswatun_mawaddah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.04.2007
Ahli No: 29534
Posting: 142
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 22:58


belajar dengan seikhlas hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For uswatun_mawaddahProfil   Hantar PM kepada uswatun_mawaddah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.099845 saat. Lajunya....