Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda melakukan apa yang selalu anda lakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat
-- Seminar NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 8 hari yang lalu
muslimiman: 13 hari yang lalu
tornado: 33 hari yang lalu


Sirah dan Tokoh Islam
Topik: 4 WANITA MULIA


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sirah dan Tokoh Islam
    »» 4 WANITA MULIA

Please Mendaftar To Post


Oleh 4 WANITA MULIA

muslim_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 997
Posting: 128
Dari: Tanah Merah, Kelantan Darul Serambi Mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-10-03 11:35



Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud : “Ada Empat wanita mulia yang juga penghulu segala wanita, mereka itu ialah Asiah binti Muzahim ( Isteri Firaun ), Maryam binti Imran ( Bonda Isa Al-Masih ), Khadijah binti Khuwailid ( isteri Rasulullah ), dan Fatimah binti Muhammad ( Puteri Kesayangan Rasulullah ).
( Riwayat Bukhari ).

Asiah adalah simbol teladan bagi wanita beriman yang tetap mempertahankan keimanannya kepada Allah, meskipun hidupnya sebumbung bersama suaminya, Firaun, yang tidak beriman kepada Allah.

Maryam pula adalah symbol wanita yang dalam ibadah dan tinggi darjat ketakwaannya kepada Allah serta mampu memelihara kesucian diri dan kehormatannya ketika mengabdikan dirinya kepada Allah.

Khadijah pula adalah simbol isteri yang setia tanpa mengenal penat lelah mendampingi suaminya menegakkan panji-panji kebenaran islam, berkorban jiwa raga dan segala harta, rela menaggung pelbagai risiko dan cabaran demi menyebarkan risalah Islam yang diamanahkan dibahu Rasulullah.

Akhirnya ialah Fatimah. Beliau adalah lambang pelbagai dimensi wanita solehah; anak yang soleh dan taat kepada ayahandanya, isteri yang setia dan taat terhadap suaminya serta ibu yang bijaksana untuk putera-puterinya. Beliaulah mendahului segala wanita dan seorang wanita misali yang setiap detik kehidupan yang dilaluinya sewajarnya dijadikan ikutan para muslimah.

Wassalam...

-----------------
(Semulia-mulia manusia, adalah manusia yang merendah diri di kala dia berkedudukan tinggi, dan bersikap adil ketika berkuasa)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_84Profil   Hantar PM kepada muslim_84   Pergi ke muslim_84's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_amin
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 123
Posting: 1288
Dari: Bumi Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-10-03 16:36


Syukran jazilan atsa info yg diberi...
alangkah indahnya dunia ini jika semua wanita semulia,sebaik dan sesolehah 4 wanita mulia di atas...
tapi,itu sungguh mustahil....
Wallahua'lam bissawab...


-----------------
Jana pendapatan anda, hanya di hujung jari...!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_aminProfil   Hantar PM kepada sahabat_amin   Pergi ke sahabat_amin's Website   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-10-03 09:53


Assalamualaikum...

4 WANITA MULIA...
Artikel ini pun ada dalam Majalah Nur keluaran bulan Oktober ye...

ana pun kalau boleh nak jadi macam mereka jua...
insyaallah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-10-03 09:59


syukran atas info di atas....

semoga ianya dapat dicontohi oleh semua muslimah..insya Allah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

kirana_kasih
Warga Rasmi
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3380
Posting: 7
Dari: Damascus,Syria

syria  


posticon Posting pada: 02-10-03 19:09


Assalamualaikum....
Semoga keempat-4 contoh wanita mithali itu terdapat dalam diri semua wanita solehah insyaAllah....
Terima Kasih pada adik muslim_84 coz kasi petua tu.....
wassalam

-----------------
Semua yang hidup pasti akan menemui kematian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kirana_kasihProfil   Hantar PM kepada kirana_kasih   Quote dan BalasQuote

kirana_kasih
Warga Rasmi
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3380
Posting: 7
Dari: Damascus,Syria

syria  


posticon Posting pada: 02-10-03 19:11


Assalamualaikum....
Semoga keempat-4 contoh wanita mithali itu terdapat dalam diri semua wanita solehah insyaAllah....
Terima Kasih pada adik muslim_84 coz kasi petua tu.....
wassalam

-----------------
Semua yang hidup pasti akan menemui kematian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kirana_kasihProfil   Hantar PM kepada kirana_kasih   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-03 21:25


wslmwr
aslmwr
alhamdulillah memang 4 wanita itu layak diiktiraf kerana sejarah telah memaparkan kehebatan mereka... jadi kita yang ingin sekali untuk mendapatkan sedikit tempias atau agar dapat merasai sedikit keimanan seperti mereka apa salahnya kalau namakan anak-anak dengan nama mereka ... letak di depan atau dibelakang nama pilihan kita... contohnya maryam siddiqah (anak madu ummimq sebenarnya - dan ummi yang beri nama itu ... khadijah sakinah ... asiah nusaibah... farah fatimah .... cantikkan dari beri nama yang cantik makna tapi tidak ada contoh nak dicerita pada anak anak kelak ... jadi fikirkanlah ya sekedar mengingatkan saja.
wslmwr
ummimq

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

khurthaby(pesakit_mental)
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3499
Posting: 37
Dari: FI AL-ARHDY

Johor  


posticon Posting pada: 03-10-03 07:29


syukran jazilan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khurthaby(pesakit_mental)Profil   Hantar PM kepada khurthaby(pesakit_mental)   Quote dan BalasQuote

Benevolent_girl
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3370
Posting: 22
Dari: alostaq

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-10-03 17:58


assalamualaikum....

bagusla artikel ni....
dpt menjadi iktibar kpd muslimah2 di sini....
insyaallah...
sama2lah kita berusaha....

wassalam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Benevolent_girlProfil   Hantar PM kepada Benevolent_girl   Quote dan BalasQuote

Ms_Nik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1455
Posting: 105
Dari: Malaysia Bumi Bertuah

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-10-03 15:35


semoga kita tergolong di dalam 4 golongan ini, InsyaAlalh

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ms_NikProfil   Hantar PM kepada Ms_Nik   Quote dan BalasQuote

kamal_82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3201
Posting: 462
Dari: KUALA LUMPUR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-03 03:04


kita jdkan mereka sbg role model
semoga contoh2 yang dibw oleh wanita2 ni boleh dijadikan panduan utk hidup dimuka bumi ini
insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamal_82Profil   Hantar PM kepada kamal_82   Pergi ke kamal_82's Website   Quote dan BalasQuote

nur_fillah2000
Warga Rasmi
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4786
Posting: 4
Dari: unimas

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-03 14:46


assalammualaikum
moga2 semus wanita islam zaman ini dapat mencontohinya dan menghiasi diri dgn akhlak yang baik. null

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_fillah2000Profil   Hantar PM kepada nur_fillah2000   Pergi ke nur_fillah2000's Website   Quote dan BalasQuote

iriahk
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2003
Ahli No: 5028
Posting: 6
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 19-11-03 14:05


assalamualaikum
moga Allah pertemukanku dengan wanita seumpama mereka
sukarnya nak cari yang macam mereka.......
untuk itu kaum Adam yang berperanan membentuk mereka.......
Insya-Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For iriahkProfil   Hantar PM kepada iriahk   Quote dan BalasQuote

nuruludz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4225
Posting: 148
Dari: pahang darul peace

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-06-04 22:14



mudah2an wanita zaman sekarang pun ada yg seperti mereka..ana harap ana dpt jadi seperti mereka...mana2 wanita yg nama mcm mereka pun klu boleh jd macam tu...wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuruludzProfil   Hantar PM kepada nuruludz   Quote dan BalasQuote

nuruludz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4225
Posting: 148
Dari: pahang darul peace

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-06-04 22:15



mudah2an wanita zaman sekarang pun ada yg seperti mereka..ana harap ana dpt jadi seperti mereka...mana2 wanita yg nama mcm mereka pun klu boleh jd macam tu...wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuruludzProfil   Hantar PM kepada nuruludz   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-04 10:01




semoga dia m'jadi ikutan semua wanita di dunia ini..

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 10-12-04 10:25



Menarik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

YUHANIS
Warga Rasmi
Menyertai: 18.08.2005
Ahli No: 18231
Posting: 9
Dari: shah alam

blank  


posticon Posting pada: 18-08-05 20:21


SALAM..
SEBAIK BUDI PEKERTI, SEINDAH NAMA ADALAH ANUGERAH ALLAH S.W.T YANG CUKUP CANTIK BUAT MANUSIA.
SEMUA BERGANTUNG PADA DIRI KITA SEBAGAI SEORANG MUSLIM DAN MUSLIMAH ISLAM MASA KINI..MOGA KITA DIBERKATI ALLAH S.W.T HENDAKNYA..WASSALM
TAK SEMUA INSAN DAPAT MERASAI NIKMAT SEBENAR ISLAM, IA TAKAN DATANG SENDIRI, KITALAH YANG HARUS MENCARI PERMATA ITU...cuba KITA SAMA2 FIKIRKAN..INSYALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For YUHANISProfil   Hantar PM kepada YUHANIS   Quote dan BalasQuote

Qistinamawar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.04.2005
Ahli No: 15826
Posting: 51
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 16:10


Assalamualaikum.......

salam ukhwah pada semua......semua wanita yang ada kat luar ni pun sangat2 dan berkeinginan menjadi separti 4 tokoh wanita mulia ni......ana sendiri pun nak jadi macam 4 tokoh ni........ insyallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinamawarProfil   Hantar PM kepada Qistinamawar   Quote dan BalasQuote

putra_adi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2005
Ahli No: 20183
Posting: 79
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 04-12-05 20:11


Assalamualaikum...

betapa mulianya wanita-wanita ini disisi Allah s.w.t dan betapa masyurnya nama mereka sehigga tercatat didalam nukilan sejarah. wahai muslimah dan tidak lupa juga kepada muslimin, meraka memperolehi daejat seperti ini adalah dari pengorbanan mereka dalam memperkukuhkan iman mereka, penat lelah mereka, susah payah mereka, kesensaraan mereka dalam memperjuangkan agama Allah yang suci ini.namun apa perjuagan kita yang kita lakukan bagi mencontohi dan mengikut jejak langkah mereka sebagai serikandi sejati.cukupkah kita sekadar menitiskan air mata di atas pengorbanan yang kita lakukan.nak tak nak , pengorbanan dan kepahitan perlu kita rasai kerana syurga damai dan manis dirasai. waallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For putra_adiProfil   Hantar PM kepada putra_adi   Quote dan BalasQuote

rusnani
Warga Rasmi
Menyertai: 14.12.2005
Ahli No: 21166
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-12-05 02:27


assalamualaikum....
alangkah indahnya jika semua wanita islam di muka bumi Allah ini berperibadi mulia begitu....kepada muslimahmuslimah sekalian,sama-samalah kita cuba dan contohi sifat mereka.....WASSALAM..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rusnaniProfil   Hantar PM kepada rusnani   Quote dan BalasQuote

khodijah
Warga Rasmi
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22610
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 23:04


syukranjazilan diatas info tu...

ia memang info yang bagus untuk muslimah yang beriman dan bertaqwa pada Allah.

kebanyakkan muslimah yang beriman pada Allah memang inginkan sifat2 seperti 4wanita itu...tetapi tidak semudah itu untuk seseorang muslimah zaman sekarang memiliki sifat seperti mereka, kalau adapun satu dalam seribu...

apapun ana harap kepada kaum muslimin jangan terlalu sangat berharap pasangan antum mmpunyai kesemua sift2 seperti 4wanita tersebut...trimalah pasangan antum seada-adanya...

"Ambillah secebis ketabahan SITI KHADIJAH, secangkir keluhuran FATIMAH, selautan ilmu SITI AISYAH, sekudus taqwa RABIATUL ADAWIYAH, dan semurni ingatan dari ana. :-) :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For khodijahProfil   Hantar PM kepada khodijah   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-08-06 15:29


Assalamualaikum WBT....

Syukran jazilan atas info yang diberikan... Memang bermanfaat untuk semua muslimah2.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-08-06 16:12


syukran jazilan ya muslim_84


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

nur_halida
Warga Rasmi
Menyertai: 08.04.2006
Ahli No: 24069
Posting: 6
Dari: terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-05-08 13:56


ya allah.........
masyallah..........
adakah kita dapat bersama dengan mereka..bila berkumpul nanti...


-----------------
http://www.tustin.k12.ca.us/cyberseminar/soc/seven/mecca.jpg


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_halidaProfil   Hantar PM kepada nur_halida   Quote dan BalasQuote

ilahkisas
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.01.2005
Ahli No: 13966
Posting: 50
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 09-11-08 13:03


SubhanaAllah.....semoga Engkau tabahkan hati hambamu ini dengan segala pancaroba duniawi....amin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilahkisasProfil   Hantar PM kepada ilahkisas   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.104902 saat. Lajunya....