Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Dugaan bertunang


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Dugaan bertunang

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Dugaan bertunang

tulipjingga
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2004
Ahli No: 13314
Posting: 72
Dari: Jerantut

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-09-07 15:30


Salam....

Saya baru bertunang 1bulan yang lepas...
org cakap bertunang ni banyak dugaan..
betul ke ek??????
boleh kawan-kawan bagi pendapat @ pengalaman yang boleh dikongsi bersama..
hehehhehehhe


-----------------
Jangan terlalu mengikut EMOSI kerana IMPLIKASINYA tak seindah yang diIMAGINASI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipjinggaProfil   Hantar PM kepada tulipjingga   Pergi ke tulipjingga's Website   Quote dan BalasQuote

faiq85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28944
Posting: 213
Dari: Putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-09-07 15:38


tulipjingga bertunang berapa lama?
semoga jodoh berpanjangan..insya'ALLAH..
yang penting masing-masing mainkan peranan untuk menjaga hubungan ni..
kepercayaan adalah kunci paling utama..
err..macam pandai saja saya ni..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiq85Profil   Hantar PM kepada faiq85   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 15:44


Kalau boleh jbn tunang lama2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 15:50


banyak juga lah dugaan kalau dah bertunang ni..
perkara yang kecik pun boleh jadi besar bila ada salah faham..
bertunang ni mengajar kita supaya lebih bertanggungjawab terhadap pasangan before masuk ke alam perkahwinan..disini kita dapat lihat sejauh mana kemampuan kita untuk menghadapi apa saja situasi yang melibatkan kedua-dua belah pihak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 15:51


jangan bertunang lama..masing-masing kena saling percaya..insyaAllah semuanya akan baik..doa banyak minta pada Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

tulipjingga
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2004
Ahli No: 13314
Posting: 72
Dari: Jerantut

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-09-07 15:53


Pada 28-09-07 15:38 , faiq85 posting:

!!! QUOTE !!!

tulipjingga bertunang berapa lama?
semoga jodoh berpanjangan..insya'ALLAH..
yang penting masing-masing mainkan peranan untuk menjaga hubungan ni..
kepercayaan adalah kunci paling utama..
err..macam pandai saja saya ni..hehe



insyaAllah lau tak ada aral bulan 3 tahun depan kami kawin..


-----------------
Jangan terlalu mengikut EMOSI kerana IMPLIKASINYA tak seindah yang diIMAGINASI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipjinggaProfil   Hantar PM kepada tulipjingga   Pergi ke tulipjingga's Website   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 15:57


betul...jangan bertunang lama2...
kalau lama pun kenala letak kepercayaan pada tunang anti tu....
insyaallah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-09-07 16:04


tahniah.. semoga perhubungan berkekalan sehingga ke akhir hayat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 16:06


ok lah tu sampai bln3 tahun depan..kalau bulan 12 ni pun lagi bagus.hehehe.tak ada lah
tahniah..semoga bahagia selalu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 16:51


Pada 28-09-07 15:30 , tulipjingga posting:

!!! QUOTE !!!

Salam....

Saya baru bertunang 1bulan yang lepas...

melepas lagi... :roll:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 28-09-07 17:02


Pada 28-09-07 16:51 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-09-07 15:30 , tulipjingga posting:

!!! QUOTE !!!

Salam....

Saya baru bertunang 1bulan yang lepas...

melepas lagi... :roll:



Assalamualaikum...
ishk...ishk...abang musa kita ni...huhu....carilah yang lain... :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 17:08


Pada 28-09-07 16:51 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-09-07 15:30 , tulipjingga posting:

!!! QUOTE !!!

Salam....

Saya baru bertunang 1bulan yang lepas...

melepas lagi... :roll:





aikkk..xmenjawab soalan perbincangan ini...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

tulipjingga
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2004
Ahli No: 13314
Posting: 72
Dari: Jerantut

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-10-07 12:24


Pada 28-09-07 16:51 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-09-07 15:30 , tulipjingga posting:

!!! QUOTE !!!

Salam....

Saya baru bertunang 1bulan yang lepas...

melepas lagi... :roll:


hehehehhe ala bunga bukan sekuntum...
kan ramai wanita-wanita yang baik kat sini boleh dibuat isteri..
hehhehehhe chaiyok2..


-----------------
Jangan terlalu mengikut EMOSI kerana IMPLIKASINYA tak seindah yang diIMAGINASI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipjinggaProfil   Hantar PM kepada tulipjingga   Pergi ke tulipjingga's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 16:28


best tak bertunang??pilihan keluarga ke sendiri..apa pun..jangan bertunang lama2 sangat..cari duit,kawin cepat-cepat ye..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-10-07 16:45


kepercayaan adalah kunci utama dan jangan mudah mempercayai sesuatu cerita tanpa usul periksa...sering berkomunikasi bagi mencari keserasian...dan yang paling penting adalah masing-masing meletakkan sandaran hanya pada Allah... "Ya Allah...satukanlah cintaku dengan cintanya bagi menggapai cintaMu"....memang betul lah,dugaan bertunang memang berat cuma sabar dan tolak ansur mesti ada serta saling memahami...maklumla persaaan sayang dah mula berputik maka kita sebolehnya mahukan yang terbaik bagi bakal pasangan kiteer itu

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 17:07


macamana rasa bergelar tunang??

:-) :-) :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 17:14


Pada 28-09-07 15:30 , tulipjingga posting:

!!! QUOTE !!!

Salam....

Saya baru bertunang 1bulan yang lepas...
org cakap bertunang ni banyak dugaan..
betul ke ek??????
boleh kawan-kawan bagi pendapat @ pengalaman yang boleh dikongsi bersama..
hehehhehehhe



assalamualaikum...

mabruk buat enti...
entahlah mungkin juga..
takdok pengalaman lagi..
moga urusan enti dipermudahkan..
dan melangkah ke gerbang perkahwinan, amin


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'
[ Telah diedit oleh: ika2410 pada 02-10-07 17:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 17:29


dugaan bertunang.. boleh tahan jugak... ana pun baru bertunang 02.09.07, insyaAllah walimah pada 20.10.07.. dugaan sesama tunang, setakatni, alhamdulillah tak ada masalah.. insyaAllah, kami masih dalam proses untuk saling mengenali.. tapi, dugaan nak buat persiapan dalam tempoh sebulan tu.. masyaAllah.. tak larat rasanya.. dalam sebulan ni lah nak kena pergi kenal dengan mertua, nak pergi kursus kawin+selesai borang sumer2.. wali pula kat klate.. nikah kat selangor.. barang-barang kenduri,bla2... pertelagahan pula antara keluarga dan tunang.. tentang baju nak pakai hari nikah pun jadi masalah.. tunang suruh pakai jubah hitam+purdah, dia sendiri nak pakai kurta.. keluarga pula suruh pakai putih-purdah, siap selendang, suruh dia pakai baju melayu.. huhu.. sakit2 kepala.. tak dapat nak dowdload kad memang tak ada buat kad pun.. kami buat kenduri doa selamat.. insyaAllah.. jemputla hadir same memeriahkan majlis.. di alamat

no.25, jalan karunmas 13, taman desa karunmas, 43300 selangor darul ehsan..

aperpon.. doakan kami ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 17:41


Pada 02-10-07 17:29 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

dugaan bertunang.. boleh tahan jugak... ana pun baru bertunang 02.09.07,

isk, lagi seorang... :roll:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 19:01


taknak tunang lama2...kejap saja dah lah,pas 2 kawin terus...
banyak dugaan Kalau tunang lama2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 02-10-07 20:51


Pada 02-10-07 17:41 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-10-07 17:29 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

dugaan bertunang.. boleh tahan jugak... ana pun baru bertunang 02.09.07,

isk, lagi seorang... :roll:



gatal. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-10-07 21:09


Tahniah buat yang dah bertunang dan bakal melangsungkn perkahwinan..
org kata bertunang lama tak elok..tapi bergantung pada kepercayaan masing-masing..
dugaan tu memang banyak..tapi kena ada tolak ansur dan jangan perbesarkan benda-benda yang kecik..itu pendapat kakak dan abang ipar ana dulu..mereka dulu tunang 6 bulan tapi tangguh sampai stahun, masa tu macam-macam dugaan ada..maklumla pilihan keluarga.Alhamdulillah sekarang bahagia dengan kelahiran anak ke2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

irfaz_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2006
Ahli No: 21780
Posting: 146
Dari: banting

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 22:01


betul-betul...jangan bertunang lama-lama...tapi kalau masing-masing kuat..setia..insyaallah tak ada apa..doa banyak-banyak moga cepat di satukan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irfaz_87Profil   Hantar PM kepada irfaz_87   Quote dan BalasQuote

deli
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26732
Posting: 17

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 22:30


Assalammualaikum.. kepada mereka-mereka yang ingin mendirikan rumah tangga tetapi kekurangan duit. Silalah ke http://www.maskahwin.com/index.php?ref=deli27
Sebuah buku panduan yang memang praktikal untuk orang2 yang nak kahwin tapi tak cukup duit. Dalam buku tu dia bagi panduan macam mana nak urus kewangan, macam mana nak simpan duit dan juga macam mana nak cari duit tambahan.
Memang berbaloi lah kalau baca... kepada awek-awek yang pakwenya asyik mengeluh tak ada duit.. mungkin boleh hadiahkan buku ini pada mereka..

MasKawin??


-----------------
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For deliProfil   Hantar PM kepada deli   Pergi ke deli's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 00:02


ish ish ibnu musa ni... nak terus mengira eh... hehehe

macam payah saja bunyinya fatin3... sure pening. hm. tak lama lagi fatin3 bakal jadi isteri orang. bagaimana agaknya perasaan ye.. huk huk..

kepada tulipjingga, semoga dipermudahkan segala urusan... bagaimana perasaan tulipjingga pula?

huhu maaflah, jadi wartawan tak bertauliah sekejap. :-D


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 03-10-07 00:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nor_2118
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22238
Posting: 66
Dari: seberang perai

Pahang  


posticon Posting pada: 03-10-07 21:41


tentang baju nak pakai hari nikah pun jadi masalah.. tunang suruh pakai jubah hitam+purdah, dia sendiri nak pakai kurta.. keluarga pula suruh pakai putih-purdah, siap selendang, suruh dia pakai baju melayu..


wah best nya nak kawin pakai jubah dan purdah...saya baru saja belajar pakai jubah tapi tudung pendek lagi...em segan saja masa 1st time pakai,member tengok pelik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nor_2118Profil   Hantar PM kepada nor_2118   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 21:59


tahniah pada yang baru bertunang.. sedang bertunang dan bakal melansungkan majlis..
akak doakan segala galanya dipermudahkan... dari awal hingga selesai majlis....

akak tunang 2 tahun...dugaan tu memang ada....sebab kita dah berstatus dan tak boleh di'ganggu' lagi....

terus terang, memang adakala gelodak hati meronta sebab dah tunang baru tahu ada org admirer kita.. dan adakala tahu ada yang dah lama tunggu tapi segan nak mulakan...dan lebih meronta bila yang amat2 dikagumi & dihormati, cikgu darjah satu sendiri nak ambil jadi menantu...& kita tahu latar anak dia memang bagus...

manakala belah suami pula tup2 ada pula muslimah yang meluah rasa hati...++ ada pula yang minta jangan diteruskan perhubungan tu..

nyaris2 bertindak diluar batas... terfikir nak putus.. dan lain lain.

tapi alhamdulillah didikan mak ayah, keluarga sejak kecil banyak membantu....alhamdulillah pesanan arwah moyang, nenek dan mama menguatkan semangat... alhamdulillah kekal hingga di nikahkan.

apa pun, akak cukup suka nak menyampaikan amanat arwah moyang & nenek serta mama ni pada adik2 yang bakal menjadi isteri...

'walau apa pun yang terjadi, jangan sesekali meninggalkan suami seorang diri". + makan biar 1/4 dari lauk suami",jangan sentuh makanan(makan) sebelum suami sentuh, dan biasakan mandi sebelum tidur agar lepas kawin akan terbiasa berbau harum di sisi suami. alhamdulillah, amanat ni berterusan sampai kini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 03-10-07 22:34


Pada 02-10-07 17:07 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

macamana rasa bergelar tunang??

:-) :-) :-)



macamana pula kalau soalan dia ditukar..
macamana rasa bergelar bukan tunang...macam kengkite ni lah...macam mana ye....hmm...macam tulah agaknya... :roll:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 14:04


Pada 02-10-07 17:41 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-10-07 17:29 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

dugaan bertunang.. boleh tahan jugak... ana pun baru bertunang 02.09.07,

isk, lagi seorang... :roll:



Pada 28-09-07 16:51 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-09-07 15:30 , tulipjingga posting:

!!! QUOTE !!!

Salam....

Saya baru bertunang 1bulan yang lepas...

melepas lagi... :roll:



sungguh ke ibnu_musa rasa melepas ni. saya tengok ramai yang bagi hint kat dalam ukhwah ni. tunggu apa lagi. :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 05-10-07 14:37


Pada 02-10-07 20:51 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-10-07 17:41 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-10-07 17:29 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

dugaan bertunang.. boleh tahan jugak... ana pun baru bertunang 02.09.07,

isk, lagi seorang... :roll:



gatal. :-P


ouh ibnu musa.....macam ni eh...report baru tau....:lol:


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 14:43


Pada 28-09-07 15:30 , tulipjingga posting:

!!! QUOTE !!!

Salam....

Saya baru bertunang 1bulan yang lepas...
org cakap bertunang ni banyak dugaan..
betul ke ek??????
boleh kawan-kawan bagi pendapat @ pengalaman yang boleh dikongsi bersama..
hehehhehehhe



JANGANLAH RISAU...BERDOA banyak-banyak
PENGALAMAN TIADA :-D


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 15:01


Pada 28-09-07 15:30 , tulipjingga posting:

!!! QUOTE !!!

Salam....

Saya baru bertunang 1bulan yang lepas...
org cakap bertunang ni banyak dugaan..
betul ke ek??????
boleh kawan-kawan bagi pendapat @ pengalaman yang boleh dikongsi bersama..
hehehhehehhe




waktu bertunang ni memang merupakan waktu kritikal, selain secara perlahan-lahan iaitu proses mengenali satu sama lain , mengenali budaya keluarga satu sama lain, sepatutnya waktu bertunang bukat tiket free untuk bergaul bebas.selain dari campur tangan antara kelurga mestilah di tangani dengan baik..kepada pasangan perempuan perlu diingat ibu pasangan lelaki mempunyai pengaruh kuat terhadap anak lelakinya..bayangkan setelah berpuluh tahun dia menguruskan anaknya , perasaan keibuan untuk pastikan yang terbaik untuk anakanya kadangkala boleh mengundang perbezaan pendapat.oleh yang demikian perlu ada tolak ansur diantara bakal menantu dan ibu mertua, selalunya perkara ini biasa berlaku.

seharusnya selain dari membuat persiapan perkahwinan setiap pasangan juga sepatutnya berbincang dari hati ke hati berkenaan perancangan selepas berkahwin, contoh tempat tinggal selepas berkahwin, perancangan kewangan,perancangan pengurusan rumah tangga dan sebagainya, kehidupan selepas berkahwin sangat berbeza dari sebelumnya, oleh itu pastikan bukan sahaja mental kita bersedia, emosi, fizikal, dan juga kesihatan pun kena kuat...
tak lupa juga kewangan pun kena stabil..supaya bahtera mempunayi cukup bekalan dan org yang kemudinya pun cukup ilmu didada....bukan sekadar ilmu agamanya cukup...ilmu kehidupan nya juga perlu cukup contohnya ,yang perempuannya tahu masak serba sedikit, yang lelakinya kalau nak tukar mentol lampu pun tak tahu, pegang spanar pun tak pernah ..susahlah...

sekadar pendapat
[ Telah diedit oleh: zulman pada 05-10-07 15:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 15:09


memang banyak dugaan bertunang ni.
tapi kita kena lah pandai2 settlekan semua tu
hidup tanpa dugaan tak best jugak kan..
jika ada dugaan hadapinya dengan tenang.
cuba lalui dugaan tu sebaiknya mungkin..

untuk yang sedang di alam pertunangn tu...
hargailah tiap detik anda menjadi tunangan org...
dan bila saat yang dinantikan tu telah tiba...
laluilah hari2 yang bakal menjelma tu
dengan perasaan yang paling bahagia
kerana saat2 macamtu hanya hadir sekali saja dalam hidup kita...:-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-10-07 15:22


Biasalah bertunang, hati pasangan kena jaga. saya bukan tunangan org, tapi isteri org, :D


-----------------
Mulakan Setiap Perbuatan dengan Bismillahirrahmanirrahim....
[ Telah diedit oleh: nafisah pada 05-10-07 15:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 15:29


Pada 05-10-07 14:37 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!


ouh ibnu musa.....macam ni eh...report baru tau....:lol:


eh, saya ada buat jenayah ke, sampai nak report polis :-D

Pada 05-10-07 14:04 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!


sungguh ke ibnu_musa rasa melepas ni. saya tengok ramai yang bagi hint kat dalam ukhwah ni. tunggu apa lagi. :-D


"bagi hint"...? eh, macam biasa ku dengar kata-kata ni, tapi di mana ye... :roll:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 15:56


kena ingat juga tunang bukan isteri, kena juga jaga batas-batas pergaulan itu.. oleh itu janganlah tunang lama-lama....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-10-07 16:04


tahniah.. fatin3 nak kahwin dah pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 05-10-07 16:25


Pada 05-10-07 15:29 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-10-07 14:37 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!


ouh ibnu musa.....macam ni eh...report baru tau....:lol:


eh, saya ada buat jenayah ke, sampai nak report polis :-D

Pada 05-10-07 14:04 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!


sungguh ke ibnu_musa rasa melepas ni. saya tengok ramai yang bagi hint kat dalam ukhwah ni. tunggu apa lagi. :-D


"bagi hint"...? eh, macam biasa ku dengar kata-kata ni, tapi di mana ye... :roll:



sapa kata saya nak report kat polis...saya tknk report kat polis lah...saya nak report pada org yang saya nak report lah...:lol:

ouhh...ramai yang bagi2 hint ye kat ibnu musa ni...suspect...! boleh report yang ni juga ni....


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 16:42


Pada 02-10-07 17:41 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-10-07 17:29 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

dugaan bertunang.. boleh tahan jugak... ana pun baru bertunang 02.09.07,

isk, lagi seorang... :roll:




ala ibnu musa tu pun apa kurangnya..
tengah hitung hari juga tu..
semoga selamat semuanya yeee :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 16:46


raya ke-3 insyaallah..semoga dipermudahkan segala urusan dan dijauhi segala pancaroba...

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 17:11


ooucchh...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 17:14


Pada 05-10-07 16:46 , great_teacher posting:

!!! QUOTE !!!

raya ke-3 insyaallah..semoga dipermudahkan segala urusan dan dijauhi segala pancaroba...


ibnu musa dah ada geng tu yang akan ikut jejak
raya ketiga ni...

alhamdulillah... :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-10-07 17:26


tak ada pengalaman bertunang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 17:29


Pada 05-10-07 16:25 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!


ouhh...ramai yang bagi2 hint ye kat ibnu musa ni...suspect...! boleh report yang ni juga ni....



eh bahaya ni.... memandai dia tambah2. saya tak kata ada org bagi hint kat ibnu_musa. hint tu untuk sesiapa saja lah. yang pasti saya dah tak boleh bagi hint :-D

[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 05-10-07 17:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 18:00


Pada 05-10-07 16:42 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-10-07 17:41 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-10-07 17:29 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

dugaan bertunang.. boleh tahan jugak... ana pun baru bertunang 02.09.07,

isk, lagi seorang... :roll:




ala ibnu musa tu pun apa kurangnya..
tengah hitung hari juga tu..
semoga selamat semuanya yeee :-P



oooo ada makna ni... heheh... semoga selamat semuanya juga ye encik ibnu musa..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 18:36


eerrmm.... berapa ye umur ibnu_musa??

dari dulu lagi...tercari2...

tak dapat-dapat juga...


tau-tau saja...dah ada "hint"...

hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

tasbihsufi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26849
Posting: 21
Dari: Gombak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 22:08


seorang sahabat dah bertunang 2 tahun 10 bulan...alhamdulillah....
semuanya ok sampai sekarang..
cuma kena jaga hati.kawal kelemahan hati dan nafsu dengan kekuatan iman dan kehebatan doa....
InsyaALLAH...

__Belongs to ALLAH__

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbihsufiProfil   Hantar PM kepada tasbihsufi   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 05-10-07 22:38


Pada 05-10-07 17:26 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada pengalaman bertunang...


bila nak ada pengalaman bertunang ini.. :roll: lambat lagi agaknya.. :-o hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-10-07 22:41


Bergantung pada individu 2..
Yang penting, janganla sensitif sangat..
Kawan ana lah cakap..
org perempuan suka sensitif..
Ye ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 23:01


Pada 28-09-07 16:51 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-09-07 15:30 , tulipjingga posting:

!!! QUOTE !!!

Salam....

Saya baru bertunang 1bulan yang lepas...

melepas lagi... :roll:



Err.. bukan dah ada ke...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 23:06


Pada 28-09-07 16:51 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-09-07 15:30 , tulipjingga posting:

!!! QUOTE !!!

Salam....

Saya baru bertunang 1bulan yang lepas...

melepas lagi... :roll:



Err.. bukan dah ada ke...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 04:30


Pada 05-10-07 18:36 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

eerrmm.... berapa ye umur ibnu_musa??

biarlah rahsia, hehe..

apa yang dah ada tu sirot...? anak kucing? dah ada, cute lagi, meow2...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 06:26


hehe, mohamad, ibnu_musa ni tua setahun dari saya agaknya... sebab senior di UM. :-D

eh betul ke ada anak kucing ni? tunjuk sikit gambar.. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 11:33


benda baik jangan di tangguh-tangguh, bila tempoh menunggu tu agak lama, ada lah yang mencucuk...

almaklumla, nak bina benda yang baik ini, ada lah yang tak puas hati.....

sebab tu lah jdnye banyak dugaan.....

macam org puasa lah, sehari puasa tak kesah sangat, bila dekat2 nak berbuka mula lah, kalau boleh awal-awal nak menonggok saja depan lauk pauk itu... tak sabar!! :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 11:53


Pada 06-10-07 11:33 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!



macam org puasa lah, sehari puasa tak kesah sangat, bila dekat2 nak berbuka mula lah, kalau boleh awal-awal nak menonggok saja depan lauk pauk itu... tak sabar!! :-P



bukan takat tengok lauk, kadang tengah hidang makanan / bancuh air pun boleh pula try try test :lol: :lol: :lol:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-10-07 12:02


hebat dugaan tunang ni....org yang dah lalui saja yang tau dugaannya...dugaan perasaanla yang paling berat

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 12:04


Pada 06-10-07 12:02 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

hebat dugaan tunang ni....org yang dah lalui saja yang tau dugaannya...dugaan perasaanla yang paling berat


benar... namun diharap ia juga sebagai pengukuh ikatan selepas bernikah .... :roll: :roll:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-10-07 12:08


waktu bertunang ini lah kita nak kenal pasangan kita itu...kenal hati budi baik dan buruk serta perbetulkan dulo mana-mana yang tak elok....cuba wujudkan tonggak percaya,tolak ansur dan memahami...ye lah maklumla bakal berdepan dengan 1001 perbezaan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 13:26


bila berjaya hadapi dan harungi dugaan sepanjang tempong bertunang, dan tibalah masa ke jinjang pelamin...

ana ada satu pesanan yang penting... sangat penting...

jangan lupa jemput ismi_atikah ke kenduri tu nanti ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-10-07 13:45


Pada 06-10-07 13:26 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

bila berjaya hadapi dan harungi dugaan sepanjang tempong bertunang, dan tibalah masa ke jinjang pelamin...

ana ada satu pesanan yang penting... sangat penting...

jangan lupa jemput ismi_atikah ke kenduri tu nanti ye...


cik ismi...kalau saya nak sensama yang ni boleh tak...??? :roll:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 16:07


yang penting batasan2 dalam bertunang dijaga..ramai orang tersalah faham kalau dah tunang dah boleh jumpa sesuka hati..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 18:41


Pada 06-10-07 06:26 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


eh betul ke ada anak kucing ni? tunjuk sikit gambar.. :-P

kucing saya malu2 sikit kalau nak ambil gambar, lagi satu dia tak boleh bergerak, mengiau & berjalan kalau tak ada bateri :lol:

p/s: hadiah untuk anak saudara saya, umur baru 5 bulan


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ain_sakinah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.03.2007
Ahli No: 29263
Posting: 67
Dari: Atas kerusi..Depan k0mputer...(~,-)

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 22:38


Biasalah dugaan masa jadi tunang org...Itu adalah persediaan untuk kita menhadapi alam perkahwinan kelak...Dugaan dalam perkahwinan lagi banyak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_sakinahProfil   Hantar PM kepada ain_sakinah   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 23:26


memang banyak dugaan bertunang ni.. moga Allah permudahkan.. syaitan memang sukakan maksiat dan bencikan detik akad nikah tu..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 07-10-07 23:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 01:23


tahniah kepada sesiapa yang bertunang. memang banyak dugaan time ni dan kl boleh elakkan ikat lama2, cepat-cepat lah kawin. hehe :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 07:08


Pada 06-10-07 13:45 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-10-07 13:26 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

bila berjaya hadapi dan harungi dugaan sepanjang tempong bertunang, dan tibalah masa ke jinjang pelamin...

ana ada satu pesanan yang penting... sangat penting...

jangan lupa jemput ismi_atikah ke kenduri tu nanti ye...


cik ismi...kalau saya nak sensama yang ni boleh tak...??? :roll:



boleh.. boleh... boleh..
:-D :-)

p/s: ismi dr gambang, tuan tetap dr sg isap...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 07:20


!!! QUOTE !!!

posticon Posting pada: 06-10-07 04:30
biarlah rahsia, hehe..

salam... eerrmm.... rahsia ke?..

hhmm...bila lah boleh jumpa ibnu_musa ni... :-o :roll: :-?

!!! QUOTE !!!


    posticon Posting pada: 06-10-07 06:26

hehe, mohamad, ibnu_musa ni tua setahun dari saya agaknya... sebab senior di UM. :-D

eh betul ke ada anak kucing ni? tunjuk sikit gambar.. :-P

salam...

haa??..... ex-student UM ke?

umurnya 25 tahun ke?.... (eh....betul ke?...)

hhmm.... masih "misteri" ni... :-? :-o :roll:


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 08:40


mahu teruskan sehingga selesai....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 09:22


insyallah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 09:22


assalamualaikum.

kalau nak kata pasal dugaan ni mana-mana pun ada dugaan kan. biasa lah hidup ni kan penuh dugaan dan ujian. kahwin ada dugaannya yang tersendiri, bujang pun ada juga dugaannya. macam sahabat kita ibn musa, dugaannya sebagai org bujang ialah selalu melepas, hehehe kasihan kawan kita ni. tak mengapa syeikh saya belum bertunang lagi :-D
yang penting pandai2 kita sesuaikan dengan status kita, kalau bunag buat cara bujang, kalau kahwin buat caara kahwin dan begitu juga bila dah tunang.


-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar


Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 09:35


!!! QUOTE !!!

assalamualaikum.

kalau nak kata pasal dugaan ni mana-mana pun ada dugaan kan. biasa lah hidup ni kan penuh dugaan dan ujian. kahwin ada dugaannya yang tersendiri, bujang pun ada juga dugaannya. macam sahabat kita ibn musa, dugaannya sebagai org bujang ialah selalu melepas, hehehe kasihan kawan kita ni. tak mengapa syeikh saya belum bertunang lagi
yang penting pandai2 kita sesuaikan dengan status kita, kalau bunag buat cara bujang, kalau kahwin buat caara kahwin dan begitu juga bila dah tunang.




kena lah jaga adab-adabnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-10-07 13:01


Pada 08-10-07 07:08 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-10-07 13:45 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-10-07 13:26 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

bila berjaya hadapi dan harungi dugaan sepanjang tempong bertunang, dan tibalah masa ke jinjang pelamin...

ana ada satu pesanan yang penting... sangat penting...

jangan lupa jemput ismi_atikah ke kenduri tu nanti ye...


cik ismi...kalau saya nak sensama yang ni boleh tak...??? :roll:



boleh.. boleh... boleh..
:-D :-)

p/s: ismi dr gambang, tuan tetap dr sg isap...



wah...trimash...trimash...akhirnya dapat jugak sensama..
ni yang tak sabar tunggu shemua┬▓ berkahwin ni....

P/S : tapi cik ismi naik lrt...saya naik keretapi...kita tengok siapa sampai dulu...pandai┬▓lah ye cari lrt dari gambang...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 08-10-07 13:22


Assalamualaikum...semoga hubungan kalian hingga ke jinjang pelamin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 21:30


tunang lama2 ni banyak sangat dugaan...tapi terpulang juga pada individu tu...kalau individu boleh kawal diri,boleh bawa diri dengan baik....insyaAllah tunang lama2 tidak ada masalah....hati yang menentukan semua ni...tepuk dada tanya iman

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 08-10-07 22:46


salam ..eni pun baru genap sebulan bertunang.. 08.09.07 insyaAllah nikah 02.02.08

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 23:47


jom kita tunang cepat-cepat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 23:49


Pada 08-10-07 22:46 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

salam ..eni pun baru genap sebulan bertunang.. 08.09.07 insyaAllah nikah 02.02.08

salam...

tahniah..

eerrmm...orang kata, darah orang bertunang ni manis??

betul ke?

hhmm..

tahniah sekali lagi...cepat-cepat lah nikah ye..


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 23:51


Pada 08-10-07 23:49 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-07 22:46 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

salam ..eni pun baru genap sebulan bertunang.. 08.09.07 insyaAllah nikah 02.02.08




eerrmm...orang kata, darah orang bertunang ni manis??





nak tau try lah rasa....


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 23:59


Pada 08-10-07 23:51 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-07 23:49 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-07 22:46 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

salam ..eni pun baru genap sebulan bertunang.. 08.09.07 insyaAllah nikah 02.02.08




eerrmm...orang kata, darah orang bertunang ni manis??





nak tau try lah rasa....


eh...

boleh ke main rasa-rasa ni?

Puasa lah.. :-P


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 00:42


Pada 08-10-07 23:51 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-07 23:49 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-07 22:46 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

salam ..eni pun baru genap sebulan bertunang.. 08.09.07 insyaAllah nikah 02.02.08




eerrmm...orang kata, darah orang bertunang ni manis??





nak tau try lah rasa....



ishhh jadi macam dracula pulak...huhuhu :-D :-D :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 03:58


Pada 08-10-07 13:01 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!



wah...trimash...trimash...akhirnya dapat jugak sensama..
ni yang tak sabar tunggu shemua┬▓ berkahwin ni....

P/S : tapi cik ismi naik lrt...saya naik keretapi...kita tengok siapa sampai dulu...pandai┬▓lah ye cari lrt dari gambang...



tuan tetap pun pepandaila carik ketapi kat sg isap tu... yang menan punya tak main yee.. :-P

Pada 08-10-07 23:47 , tuyup posting:

!!! QUOTE !!!

jom kita tunang cepat-cepat..


semoga tuyup ketemu dengan pasngannya... dan bolehlah tunang cecepat... ( kalau tuyup tak kawin lah lah ek...)
:-o :-D :-)

p/s: terasa macam nak tunang beberapa jam.. macam best jugak...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 08:11


jom kita buka kelab tunang pula....
boleh join kalau dah tunang....
hehehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 08:12


belum tunang.
tak boleh join lah....heee...... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 17-10-07 18:38


Pada 08-10-07 23:49 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-07 22:46 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

salam ..eni pun baru genap sebulan bertunang.. 08.09.07 insyaAllah nikah 02.02.08

salam...

tahniah..

eerrmm...orang kata, darah orang bertunang ni manis??

betul ke?

hhmm..

tahniah sekali lagi...cepat-cepat lah nikah ye..



salam..terima kasih..
manis? entahlah... nak kata lagi banyak nyamuk datang, tak juga... :lol:
insyaAllah... lebih kurang 3 bulan lagi...

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 13:31


Pada 09-10-07 08:12 , searchforguidance posting:

!!! QUOTE !!!

belum tunang.
tak boleh join lah....heee...... :-)



sama lah dengan ana...belum rasa lagi nikmat menjadi tunangan org... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 13:49


Pada 06-10-07 12:08 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

waktu bertunang ini lah kita nak kenal pasangan kita itu...kenal hati budi baik dan buruk serta perbetulkan dulo mana-mana yang tak elok....cuba wujudkan tonggak percaya,tolak ansur dan memahami...ye lah maklumla bakal berdepan dengan 1001 perbezaan.....


Assalamualaikum

erm..begitu eh


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'
[ Telah diedit oleh: ika2410 pada 19-10-07 14:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 14:07


ana belum bertunang lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 14:12


tu apa, tu nang, nang apa, nang ka, ka apa, ka yu, yu apa, I love U, U apa, Universiti, ti apa, ti lam, lam apa, lam pu, pu apa, pu lang, lang apa, lang sir, sir apa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-10-07 14:18


InsyaAllah bulan 3 ni saya nak bertunang..da 6 tahun kenal akhirnya kami akan ditunangkan..mak tak bagi tunang lama2,mungkin bulan 5 da kawin..lebih elok katanye sebab da lama sangat kenal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 14:51


Pada 19-10-07 14:12 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tu apa, tu nang, nang apa, nang ka, ka apa, ka yu, yu apa, I love U, U apa, Universiti, ti apa, ti lam, lam apa, lam pu, pu apa, pu lang, lang apa, lang sir, sir apa....
sir apa,siram,ram apa,rambut,but apa..


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 19-10-07 14:54


Pada 19-10-07 14:51 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-10-07 14:12 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tu apa, tu nang, nang apa, nang ka, ka apa, ka yu, yu apa, I love U, U apa, Universiti, ti apa, ti lam, lam apa, lam pu, pu apa, pu lang, lang apa, lang sir, sir apa....
sir apa,siram,ram apa,rambut,but apa..



but apa..buta..ta apa tangga..ga apa garam..ram apa rambutan..tan apa

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 14:59


apa memain ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 15:13


Pada 19-10-07 14:18 , ct_sumayyah posting:

!!! QUOTE !!!

InsyaAllah bulan 3 ni saya nak bertunang..da 6 tahun kenal akhirnya kami akan ditunangkan..mak tak bagi tunang lama2,mungkin bulan 5 da kawin..lebih elok katanye sebab da lama sangat kenal...


Assalamualaikum

erm..mabruk buat enti..
tak baik pun tunang lama2..
sebab enti dah lama kenal kan..
laenlah kalau tak kenal lagi..
mungkin tempoh bertunang itu..
boleh dijadikan proses untuk saling mengenali pasangan..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

alawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24416
Posting: 122
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 19-10-07 15:28


memang banyak dugaan masa bertunang

Bookmark and Share

    


  Member Information For alawiyahProfil   Hantar PM kepada alawiyah   Quote dan BalasQuote

nuwol
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2007
Ahli No: 31420
Posting: 46
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 15:38


Pada 19-10-07 13:31 , cahaya_hatiku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 08:12 , searchforguidance posting:

!!! QUOTE !!!

belum tunang.
tak boleh join lah....heee...... :-)



sama lah dengan ana...belum rasa lagi nikmat menjadi tunangan org... :)


samelah..hehe.. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuwolProfil   Hantar PM kepada nuwol   Quote dan BalasQuote

ani_putrihijjaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1520
Posting: 159
Dari: Kuala Lumpur

Melaka  


posticon Posting pada: 20-10-07 12:53


Pada 19-10-07 14:18 , ct_sumayyah posting:

!!! QUOTE !!!

InsyaAllah bulan 3 ni saya nak bertunang..da 6 tahun kenal akhirnya kami akan ditunangkan..mak tak bagi tunang lama2,mungkin bulan 5 da kawin..lebih elok katanye sebab da lama sangat kenal...


hang dah nak tunang????
tak habaq kat cek pun...
awat cek tak tahu....


-----------------
"kejayaan tanpa pengorbanan adalah mustahil..namun kegagalan setelah berusaha adalah suratan takdir..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For ani_putrihijjazProfil   Hantar PM kepada ani_putrihijjaz   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 23-10-07 08:50


Kalau kawin terus, tak payah tunang boleh ka?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 08:55


Pada 23-10-07 08:50 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau kawin terus, tak payah tunang boleh ka?


Assalamualaikum

erm boleh jeq..
tapi kita nak rasa juga alam pertunangan ni...
dalam masa bertunang tu boleh dijadikan..
masa untuk mengenali pasangan dengan lebih dekat..
sebab lepas tu kan nak hidup bersama dengan dia..
erm..takut rasanya


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'
[ Telah diedit oleh: ika2410 pada 23-10-07 09:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 09:09


saya tak nak tempuh...dugaan bertunang ini...saya nak kawin terus...
takkan dah bertunag baru nak kenal hati budi..parah itu.....
pada saya...just kawan dulu pun kira ok juga...tapi terpulang pada diri syariat tetap membataskan... :jangan:


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"
[ Telah diedit oleh: muslimah83 pada 23-10-07 09:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 23:03


rugi sikit Kalau tak bertunang ni.. bertunang tu kan sunnah, amiklah pahala sunnah, bertunangla walaupun sekejap..

darah manis waktu bertunang ni, maksudnya.. detik2 pertunangan ni merupakan detik2 penuh cabaran bagi syaitan.. dia akan berusaha dengan sekeras2nya agar kedua pasangan tersebut tidak mampu mengawal diri dan batasan pertunangan, selain dari itu, dia juga akan berusaha bersungguh-sungguh agar pernikahan [email protected] dibatalkan..

apa juga dugaan dan cabaran dalam tempoh tempoh bertunang, semuanya ujian, ingat.. syaitan takkan berdiam dia. ia akan berhabis-habisan untuk menghancurkan perkara yang akan menghancurkan hampir separuh tipudayanya atas bani adam..

'nikah itu sunnahku, sesiapa yang tak suka sunnahku, bukan dari kalanganku' itulah sabda rasulullah s.a.w apabila berkahwin seseorang itu syaitan berkata "Orang ini telah membinasakan aku"

maka.. kedua-dua pasangan yang bertunang haruslah :

1. Ikhlaskan niat
2. banyakkan solat hajat
3. berdoa dengan bertawasaul dengan amalan2 soleh
4. hindarkan maksiat dan tipudaya syaitan
5. hati hanya bertawajuh dengan menilik-nilik kudrat dan iradat Allah Taala sentiasa.

Semoga Taufik Allah sentiasa bersama kita.. amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Dugaan bertunang

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.184333 saat. Lajunya....