Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Elakkanlah dirimu dari berhutang kerana hutang itu akan menjadikan dirimu hina pada waktu siang dan gelisah pada waktu malam
-- Luqman Al-Hakim

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Apa juadah kegemaran sahur anda?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Apa juadah kegemaran sahur anda?

Please Mendaftar To Post


Oleh Apa juadah kegemaran sahur anda?

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 12:52


Apa yang menjadi kegemaran anda bila bersahur?
Selamat bersahur..
Jangan tinggal sahur...
Sahurlah walau hanya seteguk air....

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 13:24


air kosong panas!

tak makan ok agaknya insya allah... tapi dugaan ana cukup kuat kalau tengok air kosong...asal bukan bulan puasa pun kalau tertinggal botol air kosong boleh nangis kat opis. ehe.. ;))

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 08-09-07 14:12


air kosonh tambah kurma...cukup...tak pun susu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,Sabah@Seremban

Sabah  


posticon Posting pada: 08-09-07 14:26


Assalamualaikum wwt...

Emm,sahur..sup is my favorite food..mesti ada :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 15:35


salam...
air kosong..xpon air yang bersusu...kalau ada nasi pun tak apa..lauk tak jadi masalah...aiman tak kisah.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 18:42


makanan kegemaran...
maknanya yang selalu di ambillahkn..

kurma dengan air vico panas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

selasih
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.08.2005
Ahli No: 18573
Posting: 58
Dari: Temerloh, pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 19:12


nasi goreng dengan air milo.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For selasihProfil   Hantar PM kepada selasih   Pergi ke selasih's Website   Quote dan BalasQuote

syarqiyyah_gharbiyyah83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.01.2007
Ahli No: 28402
Posting: 26
Dari: dari buaian hingga liang lahad

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 20:21


apa lah antum semua ni....kalau cerita bab kelebihan makan sahur bagus lah jugak...ni tanya menu untuk sahur....tak kesah lah antum makan apa...janji jangan tingglkan sunnah Nabi SAW tersebut sudah lah...rugi kalau tak buat...."sahur jangan tak sahur"

Bookmark and Share

    


  Member Information For syarqiyyah_gharbiyyah83Profil   Hantar PM kepada syarqiyyah_gharbiyyah83   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 22:40


Pada 08-09-07 20:21 , syarqiyyah_gharbiyyah83 posting:

!!! QUOTE !!!

apa lah antum semua ni....kalau cerita bab kelebihan makan sahur bagus lah jugak...ni tanya menu untuk sahur....tak kesah lah antum makan apa...janji jangan tingglkan sunnah Nabi SAW tersebut sudah lah...rugi kalau tak buat...."sahur jangan tak sahur"


:-D :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 23:32


tak apa lah. saya tolong jawab juga. :-P

Roti. senang, tak perlu panaskan lauk, atau sediakan nasi. sedangkan roti juga karbohidrat seperti nasi.

dan susu. saya mesti minum susu setiap hari.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 07:41


teman suka telo masin. kalau tak ada telo masin, tak boleh makan saho

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sharulnira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22473
Posting: 48
Dari: dunia yang fana

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-09-07 10:07


salam..
daging masak kicap..
dengan nasi panas2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharulniraProfil   Hantar PM kepada sharulnira   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 12:31


air kosong saja...

yang penting mesti sahur


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 13:07


salam...

ana kalau makan sahur, lebih gemar makan telur dengan kicap.

kalau tak ada kicap, tak sah... :-P

tambah dengan air yang manis2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 16:44


makanan yang panas2 pun sedap juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 16:50


Pada 08-09-07 18:42 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

makanan kegemaran...
maknanya yang selalu di ambillahkn..

kurma dengan air vico panas...

eerrmm...

jenama ViCO masih ada lagi ke ukhti??

:-) :-) :-)

kat tempat ana , dah susah nak jumpa...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

syarqiyyah_gharbiyyah83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.01.2007
Ahli No: 28402
Posting: 26
Dari: dari buaian hingga liang lahad

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 17:22


tak ada sesiapa ke cerita bab kelebihan bersahur????alih2 cerita pasal menu....tak sudah2....hidup untuk makan ke....makan untuk hidup....rakyat malaysia mati sebab banyak makan....banyak makan ni boleh mengeraskan hati(kata ulama)....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syarqiyyah_gharbiyyah83Profil   Hantar PM kepada syarqiyyah_gharbiyyah83   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 20:38


hohohohhohohoh......
makan nasik......tapi taklah banyak....
lepas itu makan bijirin...
biasanya kokocrunch.....
kcik2 dulu makan begitu.mak kata kalau nak makan kokocrunch kena makan nik dulu....
so,dah tbiase makan nsik dan kokocrunch dengan susu.....
boleh dah masuk univrstiti macam ralat boleh tengok mber2 tak sahur...dan mereka berbuke makan nsik....hohohohhoho....pernah sekali saya buku makan nasik dan mnon air milo......lepas itu time tarawikh saya tidur waktu tengok bdiri...hahahahahaahah

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 09-09-07 20:56


nasi dengan ikan kering atau ikan masin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 21:09


Pada 09-09-07 16:50 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!


eerrmm...

jenama ViCO masih ada lagi ke ukhti??

:-) :-) :-)

kat tempat ana , dah susah nak jumpa...



salam...
ada lagi lah akh...
sekarang ni vico+cereal pun dah ada...
kat mantin tak ada...??
kat semenyih banyak lagi.. silah jenjalan ke semenyih... hehehe...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

alSubhi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.01.2007
Ahli No: 28403
Posting: 137
Dari: KL, melbourne, australia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 21:43


roti dan telur, minum air suam.. dah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alSubhiProfil   Hantar PM kepada alSubhi   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 21:48


Pada 08-09-07 20:21 , syarqiyyah_gharbiyyah83 posting:

!!! QUOTE !!!

apa lah antum semua ni....kalau cerita bab kelebihan makan sahur bagus lah jugak...ni tanya menu untuk sahur....tak kesah lah antum makan apa...janji jangan tingglkan sunnah Nabi SAW tersebut sudah lah...rugi kalau tak buat...."sahur jangan tak sahur"


bagus juga topik ni.. kurang2 yang malas bangun sahur tu boleh juga dapat SEMANGAT untuk bersahur...

** da'wah tu bukan hanya datang dr satu cabang cara sahaja.. don be too skem...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 12-09-07 13:56


kat rumah mkan nasi..tapi kat asrama sahur oat saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-09-07 13:58


.. aku tak memilih.. apa yang ada kat atas meja itu aku sapu semacam saja.. itupun kalau bangun.. selalunya aku sahur dalam tidur saja.. mimpi sahur.. ahaks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 12-09-07 14:04


Pada 09-09-07 21:09 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-09-07 16:50 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!


eerrmm...

jenama ViCO masih ada lagi ke ukhti??

:-) :-) :-)

kat tempat ana , dah susah nak jumpa...



salam...
ada lagi lah akh...
sekarang ni vico+cereal pun dah ada...
kat mantin tak ada...??
kat semenyih banyak lagi.. silah jenjalan ke semenyih... hehehe...


salam...

owh ye ke...
hehe...patut lah minat sangat kat VIco.
mantin ni pekan kecil saja.. tak banyak benda..

semenyih??
jauh lah ukhti...
jangan kata kenderaan, lesen pun belum Full lagi..
(^_^) :lol: :lol: :lol:

apa-apa pun....
esok puasa..
selamat menjalani Ibadah puasa...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-09-07 14:32


makan nasi Kalau kat rumah...
tapi Kalau kat hostel,makan roti bakar or megi dengan milo panas...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-09-07 14:37


tak kisah apa juadah jnj mesti panas.... :-) :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

im_koyube
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.08.2007
Ahli No: 30699
Posting: 26
Dari: Leicester, United Kingdom

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-09-07 14:58


nasi berlaukkan ikan sardin tin!hehe..


-----------------





Bookmark and Share

    


  Member Information For im_koyubeProfil   Hantar PM kepada im_koyube   Pergi ke im_koyube's Website   Quote dan BalasQuote

kunciair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2007
Ahli No: 30929
Posting: 184
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 12-09-07 15:11


saya ni susah nak makan...kalau rasa lapar sangat baru makan...tapi sempena bulan puasa ni kena bangun juga untuk sahur...emm...mesti lah mama saya yang masak...tak kira lah juadah apa pun...tapi mesti panas2 baru slera nak makan... :-D


-----------------
wanita hiasan dunia..adalah permata yang paling berharga bagi lelaki
[ Telah diedit oleh: kunciair pada 12-09-07 15:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kunciairProfil   Hantar PM kepada kunciair   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 12-09-07 15:15


tak kisah .. apa-apa pun janji halal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 12-09-07 15:28


Pada 12-09-07 13:58 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. aku tak memilih.. apa yang ada kat atas meja itu aku sapu semacam saja.. itupun kalau bangun.. selalunya aku sahur dalam tidur saja.. mimpi sahur.. ahaks..


:lol: :lol: :lol: hahahaha.. tak boleh tahan.. terpaksa gelak juga..

sama lah.. apa yang ada. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

moshimoshi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.04.2007
Ahli No: 29582
Posting: 156
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-09-07 16:13


kita suka makan mknn yang simple tapi yang pns...suka makan telur goreng,ikan bilis goreng campur pulak dengan bawang dan cili padi...sedapnya...


-----------------
beRkoRbAn bErjUang dEmi CiNta...CiNtA yang HakiKi....
[ Telah diedit oleh: moshimoshi pada 12-09-07 16:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For moshimoshiProfil   Hantar PM kepada moshimoshi   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-09-07 17:07


depend...maggi or gorang nasi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

Bujang
Warga Rasmi
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31027
Posting: 15
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-09-07 17:25


ringkas, tapi mesti ad kuah, lepas itu ada masin2 ke masam2 sikit.

Bookmark and Share

    


  Member Information For BujangProfil   Hantar PM kepada Bujang   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 542
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-09-07 17:28


kurma :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

ani_putrihijjaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1520
Posting: 159
Dari: Kuala Lumpur

Melaka  


posticon Posting pada: 12-09-07 17:40


makan saja apa-apa yang ada...
tak pun..kurma pun jadi lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ani_putrihijjazProfil   Hantar PM kepada ani_putrihijjaz   Quote dan BalasQuote

nur_eiman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 23130
Posting: 113
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 12-09-07 22:57


selalu ambil nasi lah..dah terbiasa makan nasi..
belum pernah lah minum air kosong saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_eimanProfil   Hantar PM kepada nur_eiman   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-09-07 00:12


Pada 12-09-07 14:58 , im_koyube posting:

!!! QUOTE !!!

nasi berlaukkan ikan sardin tin!hehe..



sardin? :-o ..jangan makan selalu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-09-07 00:14


esok sahur oat + susu...tu pun kalau bangun..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-09-07 03:37


ikan masin, serunding,, nasi, kicap, air putih banyak-banyak =)


-----------------

[ Telah diedit oleh: agmnhob pada 13-09-07 03:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

uswatun_mawaddah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.04.2007
Ahli No: 29534
Posting: 142
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-09-07 06:39


..makan cekodok pisang..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For uswatun_mawaddahProfil   Hantar PM kepada uswatun_mawaddah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-09-07 14:03


biasa sahur dengan air kosong dan biskut/roti..tak lalu sangat makan nasi awal pagi..apapun sahur yang penting ada kurma dan madu...pernah sahur susu/milo tapi rasa lebih cepat dehydrated..mungkin sebab diuretic agent..sekarang amalkan air kosong, tu pun tak boleh overdose.. :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 13-09-07 14:43


bismillahhirahmanirrahim
assalamualaikum

biasanya ana sahur dengan nasi goreng atau mee goreng.biasalah dok hostel ni itu sajalah yang ada. nak masak sendiri tak dibenarkan.kalau kat rumah tu lainlah..macam-macam boleh makan masa sahur..tapi sekarang ni ana tak boleh makan lauk lain..ana cuma boleh makan nasi putih dengan ikan kering yang dibakar saja sebab sekarang ni ana dalam pantang sebab tengah sakit..itu pun certain ikan saja yang boleh. tapi alhamdulillah sakit tu makin baik walau belum sembuh sepenuhnya..takpelah 40 hari tu bukannya lama walau kadang-kadang memang boring juga asyik makan tu saja..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 13-09-07 14:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-09-07 14:54


.. baca mesej sahur pun dah buat tekak aku telan air liur saja ini.. ahaks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-09-07 15:34


Pada 13-09-07 14:54 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. baca mesej sahur pun dah buat tekak aku telan air liur saja ini.. ahaks..


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-09-07 05:09


pagi ni shur roti dengan sup campbell..alhmdulillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 14-09-07 08:34


kadang-kadang tak bangun sahur..
macam mana ni????

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 10:01


dalam sahur tu ada keberkatan...jadi rajin2 lah bangun sahur..air kosong dan kurma pun dah cukup..jadi bolehlah bangun 30 minit sebelum subuh kalau susah sangat nak bangun...


maaf kalau ada salah bahasa    :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 10:13


Pada 09-09-07 17:22 , syarqiyyah_gharbiyyah83 posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada sesiapa ke cerita bab kelebihan bersahur????alih2 cerita pasal menu....tak sudah2....hidup untuk makan ke....makan untuk hidup....rakyat malaysia mati sebab banyak makan....banyak makan ni boleh mengeraskan hati(kata ulama)....



kalau tak ada yang cerita bab kelebihan bersahur apa kata anda yang mulakan topik berkenaan. dah di mulakan pasti ada yang ikutinya..betul tak?


-----------------

[ Telah diedit oleh: kasih_kekasih pada 14-09-07 10:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 10:22


roti + nestum + kurma..
kalau lewat air masak pun ok =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 11:42


salam..
kalau kat hostel makan roti dan ayer milo...
kalau kat rumah...ikutla mak masak apa...
apa-apa pun boleh lah...asalkan makan sahur...nak dapat keberkatan sahur...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-09-07 11:57


saya pun nak kongsi juga,..nasik+telur+kicap... sedapnyer... dengan susu anlene coklat :-D


-----------------
Mulakan Setiap Perbuatan dengan Bismillahirrahmanirrahim....
[ Telah diedit oleh: nafisah pada 14-09-07 11:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

fizah866
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30106
Posting: 60

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 13:17


saya makan rotipun dah cukup...
kalau makan nasi tu..dengan telur goreng dan ikan bilis goreng
sedapnyerrrrr

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah866Profil   Hantar PM kepada fizah866   Quote dan BalasQuote

abqoriah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.07.2007
Ahli No: 30530
Posting: 43
Dari: senawang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 13:21


erm..tadi sahur nasi goreng saja...erm biasa lah dah duduk jauh dr keluarga ni..makan apa yang ada....
sedapnyer kalau dapat makan buah melaka mak buat... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For abqoriahProfil   Hantar PM kepada abqoriah   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 14-09-07 14:39


assalammualaikum....
Apa-apa saja yang halal dimakan......


http://studiouniversiti.blogspot.com/


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

nuzra_awatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14676
Posting: 99
Dari: Bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 14-09-07 14:45


telur kicap..=p

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuzra_awatifProfil   Hantar PM kepada nuzra_awatif   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 650
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 17:20


salam..makanan kegemaran ye??hmm..bagi ana,kurma..minuman susu yang panas..nasi putih+ sambal ikan bilis pun dah cukup bagi ana..sedapnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-09-07 17:34


selalunya sahor dengan buah tamar dan air kosong saja....tapi kalau rajin....goreng telor makan dengan nasi dan kicap & minum air teh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

NazRie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15491
Posting: 53

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 18:41


kurma mesti ada.lepas itu lertak madu

Bookmark and Share

    


  Member Information For NazRieProfil   Hantar PM kepada NazRie   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 22:39


kurma + air kosong = kenyang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 23-09-07 14:06


Roti dan air kurma (buat sendiri nya)... geetuk eh

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

teruterubozzu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.05.2007
Ahli No: 29897
Posting: 86
Dari: Bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 22:33


hmm waktu sahur tak ada selera sangat.. biasa makan 1bji kurma dan air kosong suam saja..alhamdulillah tahan sampai berbuka..cubalah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For teruterubozzuProfil   Hantar PM kepada teruterubozzu   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 22:35


Pada 08-09-07 19:12 , selasih posting:

!!! QUOTE !!!

nasi goreng dengan air milo.....


samelah kita...saya memang tak dapat nak telan Kalau makan nasi campur pepagi..nasi goreng plus keropok dan milo..cukup..Kalau tak pun makan roti dan epanut butter cicah milo panas..hehe..tak ada mood sangat lah nak makan pepagi hari..huhu


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: tawau@iium

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 22:39


megi goreng..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 01:20


Pada 15-09-07 22:39 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

kurma + air kosong = kenyang...


bangun lambat huhu... bangun awal sikit bancuh bijirin Radix 2 peket

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

Saudagar_Senja
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.04.2007
Ahli No: 29585
Posting: 58
Dari: Malaysia

Pahang  


posticon Posting pada: 28-09-07 06:47


juadah sahur kegemaran banyak,macam mee goreng,laksa penang,nasi goreng hailam ,mee lakna,tomyam campur...tapi setakat ni berjaya minum segelas air suam saja..yang lain-lain plan dah ada dah...pelaksanaan itu tak ada...asyik lewat saja sahur...jadi simpan dalam hati lah...

----------------------------------------------------------------------------

Kita HANYA Mampu Merancang ALLAH Yang MEnentukan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Saudagar_SenjaProfil   Hantar PM kepada Saudagar_Senja   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 08:38


Pada 08-09-07 20:21 , syarqiyyah_gharbiyyah83 posting:

!!! QUOTE !!!

apa lah antum semua ni....kalau cerita bab kelebihan makan sahur bagus lah jugak...ni tanya menu untuk sahur....tak kesah lah antum makan apa...janji jangan tingglkan sunnah Nabi SAW tersebut sudah lah...rugi kalau tak buat...."sahur jangan tak sahur"


:lol: ahakss..betul jugak tu...apa kata kl kita kongsikan info tentang kelebihan sahur ok jugak..sebab hamba percaya ramai dalam kalangan kita yang kurang jelas tentang kelebihan sahur yang sebenarnya...hehe...ada sesiapa boleh bagitahu kat sini..tafaddal...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

faiq85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28944
Posting: 213
Dari: Putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-09-07 08:42


air masak!huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiq85Profil   Hantar PM kepada faiq85   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 09:34


minum nestum + oat...kurma....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 09:43


sahur tadu air masak saja..
alhamdulillah lah bangun juga sahur!!!!
walaupun dah lewat sikit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-09-07 16:07


air kosong + kurma
baru saja puasa ni biasakan menu macam tu
sebab on diet :)
demi kesihatan dan ibadah

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

sekut_meri
Warga Rasmi
Menyertai: 20.08.2007
Ahli No: 30726
Posting: 10
Dari: atas bumi bawah langit

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-09-07 16:25


entahlah... kurma dengan air masuk agaknya!
sebab jrg sahur...terbabas..
masa subuh baru bangun.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sekut_meriProfil   Hantar PM kepada sekut_meri   Quote dan BalasQuote

putericahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2006
Ahli No: 27888
Posting: 89
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 28-09-07 16:31


suka teh o + nasi sikitt

Bookmark and Share

    


  Member Information For putericahayaProfil   Hantar PM kepada putericahaya   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 28-09-07 17:14


Assalamualaikum..
kita.....
kita kan...
kita suka air alikapi...huhu...
alikapi cecah kurma...
lepas tu kan...
cekodok kurma mama kita buat....
beshhh...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.171034 saat. Lajunya....