Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-05-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
We can't change the past, but we can change the future.
-- Anonymous

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 5 hari yang lalu
ucu_nuriman: 9 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: pemakaian handsock dan sarung kaki...


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» pemakaian handsock dan sarung kaki...

Please Mendaftar To Post


Oleh pemakaian handsock dan sarung kaki...

gadis_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.09.2005
Ahli No: 19389
Posting: 28

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-09-07 16:02


assalamualaikum...memang wajib perempuan menutup seluruh aurat nya,sebab 2 pemakaian handsock dan sarung kaki digalakkan...tapi ana confuse ada kawan perempuan ana yang kadang-kadang pakai sarung kaki dan kadang-kadang tak?so,pendapat sahabat-sahabat ukhwah semua?

Bookmark and Share

    


  Member Information For gadis_islamProfil   Hantar PM kepada gadis_islam   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 03-09-07 17:17


Assalamualaikum...
Pendapat saya...mengikut yang biasa diikuti dan diamalkan...
Aurat wanita itu keseluruhan anggota badannya kecuali dua..iaitu muka dan tapak tangan...
Makanya, sudah pasti kaki termasuk dalam aurat yang perlu ditutup...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nurifarah
Warga Rasmi
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11636
Posting: 7
Dari: bumi allah

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-09-07 20:45


assalamualaikum...ada pendapat yang mengatakn kaki xtmsuk dalam aurat ketika berada di rumah..sekiranya ada tamu tak perlu pakai sarung kaki..minta pendapat sahabat-sahabat ukhwah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurifarahProfil   Hantar PM kepada nurifarah   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 23:23


Hadis nabi SAW apabila terlihatkan aurat Asma Abu Bakar, baginda mengatakan bahawa aurat wanita yang sudah baligh itu ialah seluruh tubuh kecuali muka dan tapak tangan (sambil memberi isyarat kepada muka dan tapak tangan baginda). ini dalil yang diambil daripada hadis nabi SAW.

mazhab syafie juga menjadikan aurat yang wajib ialah seluruh tubuh kecuali muka dan tapak tangan..

mazhab lain ada yang tidak mewajibkan kaki ditutup kerana tidak dikira kawasan aurat..

sebagai manusia, memang iman kita ni tak tetap seperti malaikat. adakala iman kita naik dan adakala iman kita turun. untuk mengekalkannya adalah suatu perjuangan yang amat payah dan memerlukan mujahadah yang sangat tinggi. sebab itu kita perlu selalu mengingatkan diri sendiri dan orang lain ke arah kemakrufan..

yang hak tetap hak dan yang batil tetap batil..

waallahu'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 05-09-07 00:44


salam'alaykum wbt..

pendapat Mazhab Imam Syafi'e.. aurat wanita adalah muka dan tapak tangan sahaja..

maka jika perempuan itu keluar rumah, atau ada yang bukan mahramnya ketika didalam rumah.. aurat wanita itu adalah sama seperti dia menunaikan solat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

affenry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25617
Posting: 130
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 02:50


salam...........
lah kan dah terang bahawa aurat perempuan itu semua anggota kcuali muka dan tapak tangan.
so......
kaki 2 dan tapak kaki wajib lah ditutup.........
hehehehhehehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For affenryProfil   Hantar PM kepada affenry   Quote dan BalasQuote

affenry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25617
Posting: 130
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 02:50


lupa pula.....
kalau tak nak tutup buang saja kaki 2..........
hahahahahahahaha........
padan muka anda.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For affenryProfil   Hantar PM kepada affenry   Quote dan BalasQuote

gha
Warga Rasmi
Menyertai: 23.01.2005
Ahli No: 13872
Posting: 6
Dari: Kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 09:21


salam...bagi saya 1st kalau nak brubah 2 step by step lah...ps2 yang paling petang mesti istiqomah dalam setiap tindakan..xkirelh pakai stokin ke or apa-apa jelh!..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaProfil   Hantar PM kepada gha   Quote dan BalasQuote

pelangi7
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.09.2007
Ahli No: 30902
Posting: 23
Dari: Pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 05-09-07 09:31


Pada 05-09-07 09:21 , gha posting:

!!! QUOTE !!!

salam...bagi saya 1st kalau nak brubah 2 step by step lah...ps2 yang paling petang mesti istiqomah dalam setiap tindakan..xkirelh pakai stokin ke or apa-apa jelh!..


yup...nak brubah bukan snag..kena step by step..kalau brubah scare mndadak tapi tak istiqomah tak boleh juga........


-----------------
NuRsYaHid


Bookmark and Share

    


  Member Information For pelangi7Profil   Hantar PM kepada pelangi7   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 10:14


sikit-sikit lama-lama jadi bukit.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 08-09-07 22:45


yes betul.susah nak istiqamah ini.tapi alhamdulilah saya still pakai sock sampai sekarang.segan kalau tak pakai,pedulilah mata2 yang memandang........

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 12:08


Salam...

Yang paling penting, dalam mazhab syafie yang kita ikuti ni memang wajib menutup kaki.

Kaedahnya sekarang, kita kenalah istiqanah terhadap kebaikan yang kita alkukan.
jangan main pakai, tak pakai....susah lah macam tu.

wassalam.


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 10-09-07 13:07


Assalamualaikum

dari pemerhatian ana, biasanya pemakaian sarung kaki yang muslimah paling susah nak praktik.mereka dah pakai baju kurung atau baju yang longgar2,lengan panjang,seluar longgar,tudung pun labuh...tapi sayangnya tak pakai sarung kaki.kaki pun sebahagian daripada aurat juga.so, kalau muslimah tak pakai sarung kaki...tak consider perfect lagi dr segi penjagaan aurat.however...kalau kita nak berubah...nak cuba pakai handsock dan sarung kaki...so kenalah istiqamah.bagi yang tak biasa tu...boleh ubah step by step.yang penting niat kita kerana ALLAH.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

moshimoshi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.04.2007
Ahli No: 29582
Posting: 156
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 15:26


salam...bagi saya,perkara ni bergantung kepada hati sama ada ikhlas untuk memakainya ataupun tidak..sebagai contoh,di tempat pengajian saya,tak kira di asrama mahupn di tempat belajar...wajib memakai sarung kaki.disebabkan perkataan wajib dan denda kepada sesiapa yang tak mahu mematuhinya,ramaila yang pakai masa sport chek saja...hehe...jadi,niat sebenarnya bukan untuk tutup aurat,tapi untuk elak kena denda...apa-apa pun perbuatan yang baik perlu bermula dengan nawaitu yang betul...wallahualam.... :-)


-----------------
beRkoRbAn bErjUang dEmi CiNta...CiNtA yang HakiKi....
[ Telah diedit oleh: moshimoshi pada 10-09-07 15:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For moshimoshiProfil   Hantar PM kepada moshimoshi   Quote dan BalasQuote

gadis_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.09.2005
Ahli No: 19389
Posting: 28

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 20:19


emm...kalau ada perempuan yang sentiasa pakai sarung kaki tapi tak pakai handsock?walaupun dia jaga lengan baju supaya tak terselak tapi kadang-kadang ternampak aurat juga?

Bookmark and Share

    


  Member Information For gadis_islamProfil   Hantar PM kepada gadis_islam   Quote dan BalasQuote

carrotsusu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2008
Ahli No: 32924
Posting: 134
Dari: klate...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 12:50


Pada 10-09-07 20:19 , gadis_islam posting:

!!! QUOTE !!!

emm...kalau ada perempuan yang sentiasa pakai sarung kaki tapi tak pakai handsock?walaupun dia jaga lengan baju supaya tak terselak tapi kadang-kadang ternampak aurat juga?


kan pakai semua sebab lengan baju ni boleh jugak buat tangan kita nampak walaupon baju tu t-shirt lengan panjang...
so demi menjaga keindahan islam,tutup semua ye...
:malu: :-) :-)


-----------------
Senyum secantik ciptaan Allah dalam dirimu...senyum ye. because of your smile you make life more beautiful..^___^ .

Bookmark and Share

    


  Member Information For carrotsusuProfil   Hantar PM kepada carrotsusu   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 13:05


Pada 03-09-07 20:45 , nurifarah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...ada pendapat yang mengatakn kaki xtmsuk dalam aurat ketika berada di rumah..sekiranya ada tamu tak perlu pakai sarung kaki..minta pendapat sahabat-sahabat ukhwah...



siapa boleh jelaskan soalan atas ini..


kawan kata kalau di rumah kita ada lelaki bukan muhrim,
kalau membasuh pinggan boleh lipat sedikit (jinjing ke :-? )
lengan baju..


komen anda yang arif :-(


p/s: di rumah kakak, depan abang ipar saya pakai tudung tapi tak pakai stokin..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 01-04-08 13:22


Pada 01-04-08 13:05 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-09-07 20:45 , nurifarah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...ada pendapat yang mengatakn kaki xtmsuk dalam aurat ketika berada di rumah..sekiranya ada tamu tak perlu pakai sarung kaki..minta pendapat sahabat-sahabat ukhwah...



siapa boleh jelaskan soalan atas ini..


kawan kata kalau di rumah kita ada lelaki bukan muhrim,
kalau membasuh pinggan boleh lipat sedikit (jinjing ke :-? )
lengan baju..


komen anda yang arif :-(


p/s: di rumah kakak, depan abang ipar saya pakai tudung tapi tak pakai stokin..



situasi ana pun sama macam enti..ada sesiapa yang arif boleh jwbkan..:berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 13:55


Pada 01-04-08 13:05 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-09-07 20:45 , nurifarah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...ada pendapat yang mengatakn kaki xtmsuk dalam aurat ketika berada di rumah..sekiranya ada tamu tak perlu pakai sarung kaki..minta pendapat sahabat-sahabat ukhwah...



siapa boleh jelaskan soalan atas ini..


kawan kata kalau di rumah kita ada lelaki bukan muhrim,
kalau membasuh pinggan boleh lipat sedikit (jinjing ke :-? )
lengan baju..


komen anda yang arif :-(


p/s: di rumah kakak, depan abang ipar saya pakai tudung tapi tak pakai stokin..



ish.. boleh ke kaki tak termasuk aurat ketika berada di rumah? walau mana-mana pun, asal ada yang bukan mahram, still aurat...

cuma, macam yang cik kinah sebut tu, ada keadaan tertentu yang membenarkan kita tak perlu pakai stokin kaki atau stokin tangan... contohnya ketika membasuh pinggan, atau ketika kita kena selalu berjalan atas lantai yang basah atau kotor etc, biasanya di dapur, tak apa jika tak pakai stokin..

saya tak tahu lah nak explain. tapi, kalau perkara tu menambahkan kesusahan kita bergerak atau melakukan sesuatu kerja tu, maknanya dengan pemakaian stokin dan stokin tangan tu menambah kesukaran pada kelancaran kerja kita tu, then tak apa...

ada explanationnya tapi saya tak tahu nak explain.. explanation saya ni pun tentu tak meyakinkan.. huhu..

maaf lah jika salah, tapi so far saya accept perkara ni begini.. sebolehnya kita tutup dengan sebaiknya.. dan pandai2 rasa malu sendiri jika aurat terdedah... dan kita juga kena pastikan yang kita bukan nak buka dengan sengaja dalam dok kena buka dalam keadaan tertentu tu... walau apa pun, kita patut berasa bertanggungjawab atas aurat kita sendiri.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

fazilah_fazie89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32700
Posting: 55
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 14:09


oooo... begitu.. sekarang barulah saya rasa yakin sikit.. terima kasih untuk penerangan... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazilah_fazie89Profil   Hantar PM kepada fazilah_fazie89   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 14:26


assalamualaikum wbt

sebab itu wanita disuruh memanjangkan kain .

suruhan untuk wanita memanjangkan pakaian wujud di dalam hadith yang sahih diriwayatkan di dalam Musnad Imam Ahmad, hadith no:4489, sheikh Syuaib al-Arnouth menyatakan hadith ini isnadnya sahih atas syarat al-Bukhari dan Muslim.



حدثنا عبد الله حدثني أبى ثنا إسماعيل أنا أيوب عن نافع عن بن عمر قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : إن الذي يجر ثوبه من الخيلاء لا ينظر الله إليه يوم القيامة قال نافع فأنبئت أن أم سلمة قالت فكيف بنا قال شبرا قالت إذا تبدو أقدامنا قال ذراعا لا تزدن عليه


تعليق شعيب الأرنؤوط : إسناده صحيح على شرط الشيخين".

Dari Ibn Umar ra, beliau berkata: Rasululah SAW bersabdaL Sesungguhnya barangsiapa yang memanjangkan pakaiannya dengan sombong, Allah tidak akan melihat kepadanya pada hari qiamat. Berkata Nafi:, aku diberitakan bahawa Ummu Salmah ra berkata: “Maka bagaimana dengan kami. Jawab baginda SAW: “Panjangkan sejengkal.” Jawab Ummu Salamah ra: “Jika terbukak kaki kami?” Jawab Baginda SAW: Panjangkan sehasta dan tidak boleh lebih dari itu.





حدثنا عبد اللّه بن مسلمة، عن مالك عن محمد بن عمارة بن عمرو بن حزم، عن محمد بن إبراهيم، عن أم ولدٍ لإِبراهيم بن عبد الرحمن بن عوف

أنها سألت أمَّ سلمة زوج النبي صلى الله عليه وسلم فقالت: إني امرأة أُطيل ذيلي وأمشي في المكان القذر، فقالت أم سلمة قال رسول اللّه صلى الله عليه وسلم: "يطهِّره ما بعده".



Seorang wanita bertanya kepada Ummu Salamah ra, isteri Nabi saw, beliau berkata: "Sesungguhnya aku perempuan yang memanjangkan hujung pakaian sedangkan aku berjalan ditempat yang kotor. Maka Ummu Salamah ra menjwb Rasulullah SAW bersabda: Dia akan dibersihkan oleh tanah yang sesudahnya.



(hadith sahih, riwayat abu daud, hadith no:383, berkata Sheikh Nasiruddin al-Albani, hadith shahih)


tentang hukum dirumah pula, tahap manakah kesukaran itu? adakah sampai tak boleh bergerak langsung kalau pakai kain yang labuh dan lengan panjang.

lagi satu jika dah pakai kain yang labuh macam dalam hadith di atas, tak perlu pakai stokin.

sebab itu xelok duduk serumah dengan ada ipar duia semua, susah nak bergerak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 14:38


oh begitu..

saya tinggal di rumah kakak paling lama pun seminggu..
suami dia pun jarang ada di rumah..
bila dia balik dari kerja saya lebih banyak berada dalam bilik..

kalau ikut keadaan saya taklah masalah sangat

pakai kain labuh ke lengan panjang bukan masalah
memang sedaya menutup aurat :kelip:

cuma yang menjadi pertanyaan adalah stokin :kelip:

dah terjawab...syukran.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

al-walid-04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11616
Posting: 135
Dari: kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-04-08 04:37


sebaik-baik wanita itu adalah yang pandai menjaga dirinya... tapi, bagi saya kaum adam pun seharusnya dan sewajibnya menjaga dirinya..mungkin dikalangan kita sentiasa nampak kesalahan ditgn wanita...tapi, pernah kita melihat kesalahan tersebut di tangan lelaki?saya cuma ingin share tentang org lelaki sendiri pun snggup buat maksiat dengan pergi kenegara jiran..mencari mksiat..tapi seboleh2nya cubalah kita nilaikan diri sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-walid-04Profil   Hantar PM kepada al-walid-04   Quote dan BalasQuote

mahyuddin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18382
Posting: 126
Dari: UIAM, Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-08 07:02


Pada 03-09-07 16:02 , gadis_islam posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...memang wajib perempuan menutup seluruh aurat nya,sebab 2 pemakaian handsock dan sarung kaki digalakkan...tapi ana confuse ada kawan perempuan ana yang kadang-kadang pakai sarung kaki dan kadang-kadang tak?so,pendapat sahabat-sahabat ukhwah semua?


Assalamualaikum

betulka ana jika tersilap...apa yang ana tau...kaki adalah aurat kecil...tapi bagi ana sendiri...handsock dan srung kaki sangat-sangat digalakkan...terutama sekali muslimah kita yang memntingkan sahsiah....lagipun kalau dah tudung lbuh,pakai handsock dengan srung kaki, boleh bawa terus pergi solat...tak payah lah susah2 bawa telekung pergi solat.

wallahu'alam...


-----------------
"Hidup dan matiku, hanya kerana redha ALLAH taala"


Bookmark and Share

    


  Member Information For mahyuddinProfil   Hantar PM kepada mahyuddin   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-08 07:48


Pada 23-04-08 04:37 , al-walid-04 posting:

!!! QUOTE !!!

sebaik-baik wanita itu adalah yang pandai menjaga dirinya... tapi, bagi saya kaum adam pun seharusnya dan sewajibnya menjaga dirinya..mungkin dikalangan kita sentiasa nampak kesalahan ditgn wanita...tapi, pernah kita melihat kesalahan tersebut di tangan lelaki?saya cuma ingin share tentang org lelaki sendiri pun snggup buat maksiat dengan pergi kenegara jiran..mencari mksiat..tapi seboleh2nya cubalah kita nilaikan diri sendiri...


ha..jarang ada lelaki yang macam ni..baguslah tu...sama-sama lah kita jaga diri masing-masing..ikut seperti yang telah disyariatkan..


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 23-04-08 09:39


Pada 23-04-08 07:48 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-04-08 04:37 , al-walid-04 posting:

!!! QUOTE !!!

sebaik-baik wanita itu adalah yang pandai menjaga dirinya... tapi, bagi saya kaum adam pun seharusnya dan sewajibnya menjaga dirinya..mungkin dikalangan kita sentiasa nampak kesalahan ditgn wanita...tapi, pernah kita melihat kesalahan tersebut di tangan lelaki?saya cuma ingin share tentang org lelaki sendiri pun snggup buat maksiat dengan pergi kenegara jiran..mencari mksiat..tapi seboleh2nya cubalah kita nilaikan diri sendiri...


ha..jarang ada lelaki yang macam ni..baguslah tu...sama-sama lah kita jaga diri masing-masing..ikut seperti yang telah disyariatkan..


Zzzzzzrrrrrgggghhhhh.... :cry: Kena kejutan elektrik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 03-05-08 04:39


penjagaan aurat itu suatu kewajipan.
sama macam pakai tudung, bukan semua tudug yang dipakai jaga aura kerana masih jarang2 menampakkan rambut & tidak dilabuhkan ke dada sehinggakan memberi peluang bagi kami laki-laki melihatnya...

nak jaga aurat itu boleh jadi nature(dijaga oleh ALLAH) kerana tak rasa selesa dengan pakaian yang tidak menjaga aurat even belum faham apa itu aurat

/dan juga nurture (didikan), so dengan suasana yang elok & diikram dengan sebaik-baiknya oleh kawan-kawan, inshaALLAH segala confuse itu akan hilang...

pendek kata, akhwat sekalian memainkan peranan besar dalam jemaah..

teringat Nabi kata sebahagian besar penghuni neraka adalah wanita.
memang besar peranan wanita dalam jemaah...nak ke syurga ke neraka?..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.113244 saat. Lajunya....