Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-12-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Manusia akan mati sekali sahaja, tetapi orang yang berhutang akan mati berkali-kali
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 37
Ahli: 0
Jumlah: 37




  Yang Masuk Ke Sini
sadiqah: 60 hari yang lalu
owl_UM: 63 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: PEMBONGKARAN LORD OF THE RING


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» PEMBONGKARAN LORD OF THE RING

Please Mendaftar To Post


Oleh PEMBONGKARAN LORD OF THE RING

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-09-07 12:10


ASSALAMUALAIKUM...bismilllahirrahmanirrahim.. =)

mungkin artikel tentang LOTR yang dimanipulasi oleh yahudi untuk pemesongan cerita sebenar atau penindihan data ini anda telah baca..tapi bagi rakan yang belum membacanya..silalah baca

dari awal cerita LOTR ini..slot2nya memang menarik...bagi mereka yang membaca bukunya juga pasti merasakan cerita LOTR ini amat menarik..

tapi tahukan anda cerita sebenar disebalik cerita mereka itu ??

kita sering memperkatakan bahawa dunia barat lebih mengkaji al-quran dan sunnah dari aspek logik+rasional yang membentuk science dan sebagainya... tetapi tahukah anda LOTR juga menceritakan tentang sejarah dunia islam dan kedatangan hari kiamat??

sekarang kita perhatikan persamaan watak-watak dalam LOTR dengan yang saya terbaca dalam buku2 sejarah islam

HOBBITS = BANU AN-HABIT DARI SUKU YATHRIB (nama yathrib adalah nama sebelum ditukar kepada MADINAH).. rujuk buku sejarah islam abad pertama oleh mohd mokhtar shafie dalam piagam madinah fasal 9. dalam bye'ah kedua.

GANDALF = MEREKA samakan gandalf dengan Nabi Isa. A.s (dalam slot gandalf nyawa-nyawa ikan dan dia rasa dia dibawa ke langit melalui bintang-bintang dan dipurified dan turun semula ke bumi untuk menentang DAJAL

mereka samakan tentera gandalf dengan tentera berkuda yang menentang kejahatan dan mengembalikan keamanan dimuka bumi Allah...

THE ONE EYE = DAJAL
SAURON = SYAITAN agaknya?

GOLLUM = Atau dalam bahasa hebrewnya goyyum iaitu kaum selain bani israel yang boleh dibunuh oleh orang israel.

battle of middle earth = peperangan besar sewaktu turunnya Nabi Isa.A.s menentang Dajal dan sekutu-sekutunya di muka bumi Allah..

MIDDLE EARTH DISINI BERMAKSUD =

kawasan tihamah, = kawasan pantai laut merah dari tempat yang bernama yanbu' hingga ke najran di yaman. kawasan ini terlalu panas

hijaz, = terletak di bahagian utara yaman dan di timur tihaman. kawasan ini terdiri daripada beberapa lembah dan juga gunung yang banjaran-banjaran gunung yang terdapat dari negeri Sham hingga ke Najrah di Yaman. Di kawasan Hijjaz inilah terletaknya dua buah kota suci Makkah dan Madinah

najd, = Kawasan tanah tinggi yang panjang terdapat di bahagian tengah dari Yaman hingga ke Utara

yaman, = kawasan yang memanjang dari najd ke lautan hindi sebelah selatan dan laut merah sebelah barat. yaman bersempadan dengan Hadaralmaut, Shajar dan Oman. di Yaman inilah dahulunya kerajaan sabar' pernah dibangunkan (dekat dengan site di TRIPOLI DAN BENGHAZI DI LIBYA project office lama yang menggerunkan diri...nanti tangan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak...uhuhu..takuttt!!!!)

dan arud = kawasan yang mengandungi yamamah, oman dan bahrain.

wallahua'lam


sebenarnya banyak lagi pendedahan yang ingin dilakukan..tapi biarlah nak rujuk dengan yang lebih arif dulu insyaallah =)

teringat peristiwa waktu bersebelahan bilik dengan pelajar malaysia dari yaman yang belajar tentang hadith peristiwa yang telah berlaku(sejarah), sedang berlaku (ummat akhir zaman), dan yang akan berlaku sehingga tiupan sangkakala yang menghancurkan dunia seluruhnya..

saya tanya mereka..Kenapa kaum israel mengehendaki bumi palestin?

salah seorang dari pelajar malaysia dari yaman itu menjawab

"Bani israel itu mengetahui Bahawa Nabi Isa. A.s akan turun semula dan mereka kata mereka sebagai satu kaum atau sebangsa dengan Nabi-Nabi terdahulu perlu memiliki sebuah negara untuk menyambut turunnya Isa.A.s"

"Mereka mempercayai Al-quran dan ajaran tauhid yang dibawa Nabi Muhammad S.A.W. tetapi atas sebab mereka memperjuangkan bangsa...bukan agama...jadi kerana itulah mereka tersesat..mereka tidak mahu beriman kepada RASULULLAH kerana baginda bukan dari keturunan BANI ISRAEL....dan mereka memuja Nabi Isa.A.s....yang juga makhluk Allah..."

.....................................................................................................

APA YANG DIBAWA OLEH RASULULLAH S.A.W BUKANLAH LOGIK, BUKAN RASIONAL YANG DI PENGARUHI OLEH KEPENTINGAN, NAFSU, DAN GODAAN SYAITAN...TETAPI IA ADALAH WAHYU DARI ALLAH... TUHAN YANG MENCIPTAKAN SEGALA ISI LANGIT DAN BUMI..

.....................................................................................................

dan kita sendiri tahu, perancangan yahudi melalaikan umat manusia amat halus.... tidak bertubi-tubi...tetapi halus sehingga meresap kedalam jiwa dan sukar untuk dibuang..... dari generasi-ke generasi.... kita terleka..

TERUTAMANYA..DILEKAKAN DENGAN HIBURAN....itu salah satu agendanya...
adakah manusia dilahirkan dan diciptakan ALLAH kemuka bumi untuk itu??


MUNGKIN ADA LAGI ANTARA rakan ukhwah yang ingin mendedahkan penyelewengan dari filem atau novel yahudi?

teringat ayat yang maksudnya "Sesungguhnya kaum yahudi dan nasrani tidak akan meredhai kamu sehingga kamu menuruti telunjuk mereka "
[ Telah diedit oleh: agmnhob pada 06-09-07 12:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-09-07 12:38


YAHUDI DAN NASRANI = MEREKA SIBUK MENGKAJI , MENGANALISIS, MEMIKIRKAN, MENCUNGKIL RAHSIA DAN HIKMAH AYAT AL-QURAN DAN SUNNAH ....dan setelah mereka tahu kelemahan-kelemahan kita ...mereka sogokkan kita dengan kelalaian..... :#)

mereka bersatu menghancurkan kita....

kita berpecah belah kerana sogokan mereka......

KITA SIBUK DENGAN ????????????    :#)
[ Telah diedit oleh: agmnhob pada 06-09-07 12:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 01-09-07 14:38


Pada 01-09-07 12:38 , agmnhob posting:

!!! QUOTE !!!

YAHUDI DAN NASRANI = MEREKA SIBUK MENGKAJI , MENGANALISIS, MEMIKIRKAN, MENCUNGKIL RAHSIA DAN HIKMAH AYAT AL-QURAN DAN SUNNAH ....dan setelah mereka tahu kelemahan-kelemahan kita ...mereka sogokkan kita dengan kelalaian..... :#)

mereka bersatu menghancurkan kita....

kita berpecah belah kerana sogokan mereka......

KITA SIBUK DENGAN ????????????    :#)



merdeka agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 01-09-07 14:54


sedihnya bila fikir tentang org islam yang berpecah belah,yang tak bersatu padu,sedangkan orang-orang kafir sedang bersatu nak hancurkan kita umat islam...:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-07 07:12


tak pernah baca. ni baru tahu. rupanya LOTR tu yahudi jugak ke. cheh. waktu zaman muda2 dolu2 minat bangat dengan LOTR ni... huhu... insaf2

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

carrot_syaima
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.04.2007
Ahli No: 29449
Posting: 23
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-09-07 23:07


betul lah..baru tau LOTR tu yahudi...
nasib diri ni tak minat dengan cerita tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For carrot_syaimaProfil   Hantar PM kepada carrot_syaima   Quote dan BalasQuote

cik_nor
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30856
Posting: 28
Dari: kl

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 08:41


iyakah..lotr tu filem yahudi? astagfirullahulazim...cik_nor minat cerita lotr...taubat lah.. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_norProfil   Hantar PM kepada cik_nor   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 09:54


tak suka cerita tak masuk akal...cerita khayalan tahap tinggi tak suka....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 10:19


saya minat juga LOTR tapi tak ada sampai over sangat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 12:12


BUKANKAH HIBURAN ITU SALAH SATU SUNTIKAN YAHUDI UNTUK MELALAIKAN TUGAS SEBENAR KITA DILAHIRKAN KEDUNIA?

:#)

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 04-09-07 13:55


Assalamualaikum..
Nasib baik tak minat..LOTR......

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 12:13


ISHHH...DASHYATNYE AGENDA YAHUDI DALAM ARENA HIBURAN!!!!

BERHATI-HATILAH...KELAK AKAN MEROSAKAN AKIDAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 14:43


jadi sebenarnya memang cerita itu adalah agenda yahudi untuk menyesatkan manusia secara tidak langsung atau macam mana ye? Sebab tak faham lagi..

pendapt den, yang gandalf itu seolah-olah macam penyelamat dalam cerita itu. seolah-olah nabi yang digambarkan. MEmang betui2 kena tapis habis2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 14:44


salam...

a'a betul semua tu.

cerita tu, akalu fahami betul-betul memang ada maksud tersirat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 16-09-07 22:43


emmm.macam tu ye..ana tengok saja cerita nya..memang best pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-09-07 00:14


alamak, betul ke ni? saya peminat cerita ni... suka bab perang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

abqoriah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.07.2007
Ahli No: 30530
Posting: 43
Dari: senawang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-07 00:32


iyakah LOTR tu yahudi...astaghfirullah..minat juga cerita ni dulu...
nasib baik beritahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For abqoriahProfil   Hantar PM kepada abqoriah   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-09-07 02:22


tak mengapa tengok untuk iktibar yang baik... cuma time tayangan aurat tu pandai2 lah cover mata kan.....

tetapi jangan di iktikad dalam hati .....
satu yang baik dalam cerita ini

yang baik tetap dijulang
yang jahat ...akan tewas

=)

kalau nak ikut...tengok orang main bola pun tengok aurat ye tak??? lutut tu :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

edm_gurlz87
Warga Rasmi
Menyertai: 25.11.2006
Ahli No: 27483
Posting: 19
Dari: Bumi ku MALAYSIA

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-07 13:39


ptutla saya tengok Kisahnya begitu pelik... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For edm_gurlz87Profil   Hantar PM kepada edm_gurlz87   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 10-11-07 13:45


ish ish ish... :-o :-o


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 10-11-07 14:32


Assalamualaikum
memang tak minat langsung denganLOTR ni..macam mana pula dengan Harry Potter ye.... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-11-07 14:46


aahla.. harry potter bagaimana pulak? tak ada siapa yang dapat bongkar rahsia dia? ana tak minat sangat cerita jenis begini, bila tengok kena banyak fikir.. baik tengok saladin atau muhammad utusan terakhir ke..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 06:58


Pada 10-11-07 14:32 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
memang tak minat langsung denganLOTR ni..macam mana pula dengan Harry Potter ye.... :berfikir:



sama tak dengan star wars...??
:berfikir: :berfikir:
macam lebih kurang saja...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 07:08


!!! QUOTE !!!

sama tak dengan star wars...??

macam lebih kurang saja...


cerita starwars best.... :-D
perjuangan membebaskan diri dari cengkaman empire...


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ziyan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2006
Ahli No: 24835
Posting: 48
Dari: KL

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 07:17


sangaar sedih mengenangkan ramai member yang fanatik dengan LOTR.. syukran kepada si pemberi info...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyanProfil   Hantar PM kepada ziyan   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 11-11-07 09:36


Assalamualaikum
lain cik ismi...lain.... :jangan:
star wars ni berperang di bintang....
a long long time ago...in the galaxy far away......
harry potter ni dunia mistik....
apa entah dia punya magic tu....
........leviosar..... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 09:38


teman ni peminat cerita star wars sejak dulu lagi....
Game, mainnan. cerita... semua ada

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 09:39


dengan cerita starwars lah teman suka mengelamun, berkhayal dengan dunia fantasi dan fiksyen....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 09:46


Pada 11-11-07 09:36 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
lain cik ismi...lain.... :jangan:
star wars ni berperang di bintang....
a long long time ago...in the galaxy far away......
harry potter ni dunia mistik....
apa entah dia punya magic tu....
........leviosar..... :sopan:



:berfikir: :berfikir: tak sama ek...? :berfikir: :berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 09:46


Assalamualaikumm...

hahaha.....
baru tahu ke cerita-cerita Holywood ada agenda tersembunyi??

aku dah tahu lama dah...
Superman, Rambo, Mission In action, Terminator, Armagedon, tak-main dll...
(banyak lagi laaaaaa.....)
cerita-cerita Hollywood berideologi KAPITALISME!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

islamiah91
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21871
Posting: 40
Dari: dunia yang fana

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 10:03


tak minat lort..tak minat harry potter..tak minat star wars..minat CSI saja.. hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamiah91Profil   Hantar PM kepada islamiah91   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 10:07


betul ke minat ni daeng,game galactic battleground main tak?payah juga game tu.....

tup tup,pergi kat intenet cari cheatcode saja lah....eheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 10:07


Pada 19-09-07 00:32 , abqoriah posting:

!!! QUOTE !!!

iyakah LOTR tu yahudi...astaghfirullah..minat juga cerita ni dulu...
nasib baik beritahu...

Assalamualaikum
a'ahlah ana pun sama. walaupun tak faham sangat jalan ceritanya. :berfikir:


-----------------
saya percaya tiada yang sia-sia,semua akan ada hikmahnya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 10:08


Pada 11-11-07 10:07 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

betul ke minat ni daeng,game galactic battleground main tak?payah juga game tu.....

tup tup,pergi kat intenet cari cheatcode saja lah....eheh


pernah maen galactic tu, tak-Wing Fighter pun pernah....
Game Star Wars The Rabel Assoult pun peronah...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 10:09


tak minat maen cheat lah trover99, macam tak best saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 10:23


Pada 01-09-07 14:54 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

sedihnya bila fikir tentang org islam yang berpecah belah,yang tak bersatu padu,sedangkan orang-orang kafir sedang bersatu nak hancurkan kita umat islam...:-(




mereka pun bergaduh sesama mereka juga.ada yang nak hidup bersama dengan orang islam juga. :-?


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 11:10


terima kasih atas information...minat lah jugak cerita-cerita cmnie...tapi tak tahu pula ada kena mengena dengan yahudi....huhuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 12:41


Tak pernah tengok pun... :malu:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 12:49


tambahan kepada pemburu.....
ingat tak dalam salah satu dialog dalam matrix the sequels yang menyebut secara terang-terangan perkataan zion? (kalau tak silap waktu mereka berkumpul di kawsan gua..... ucapan dibuat selepas sentinels berundur)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 13:04


Pada 11-11-07 12:49 , shinfay_de posting:

!!! QUOTE !!!

tambahan kepada pemburu.....
ingat tak dalam salah satu dialog dalam matrix the sequels yang menyebut secara terang-terangan perkataan zion? (kalau tak silap waktu mereka berkumpul di kawsan gua..... ucapan dibuat selepas sentinels berundur)


iya... sebab puak kafir yang buat filem matrik tu...
mesti dia selitkan propaganda kafir-Kapitalis....

hampir keseluruhan filem orang kafir buat ada
diselitkan ideologi mereka....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 22-12-07 23:31


:: huh?? tak pernah tau pun..good info..thanks :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

zahratul_nisaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2006
Ahli No: 24493
Posting: 48
Dari: penang darul mutiara

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 00:54


Pada 01-09-07 12:10 , agmnhob posting:

!!! QUOTE !!!

ASSALAMUALAIKUM...bismilllahirrahmanirrahim.. =)


THE ONE EYE = DAJAL
SAURON = SYAITAN agaknya?



SAURON=ONE EYE
sauron adalah masa dia berkuasa (sebelum ring tu terkuar dengan jari dia sekali). the one eye tu ialah soulnya sahaja masa dia dah tak berkuasa (ring dah terkuar)

ye ke pilem yahudi? rasanya,semua pilem amerika ada unsur yahudi dan nasrani. apa-apa pun, ambil yang keruh, buang yang jernih. novel2 lotr dan harry ana memang baca dan kumpul. tanpa segan silu, ana pengumpul koleksi harry dan lotr (tapi,harry lagi banyak.lotr mhl dowh dan susah mahu cari. tapi,harry punya pun yang cetak rompak.hik2). bukan nak takbur, tapi alhmdllh, disebabkan minat berimaginasi, ana banyak baca buku2 ni dan sewaktu dengannya dan alhmdllh BI ana boleh kata top at school time tu.contest esei alhmdllh selalu mng dan esei time exam selalu jadi contoh. spm cmbridge a2 saja pong.huhuuu. bukan nak takbur tau, plus antum pun tak kenal ana sp,so selamaatttt..hehhee..so,kesimpulannya,take d jernih, throw d keruh2 one. hehheee

wallahua'lam yang lein2 tu

p.s-semua rezeki daripada Allah swt. kl Dia berkehendakan semua tu untuk ana, kun faya kun..


-----------------
In ISLAM,there's no word for hands up or surrender.
There are only 2 things:
win as a MUJAHID or dię as a SYAHID!


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_nisaaProfil   Hantar PM kepada zahratul_nisaa   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 07:10


ada,morpheus sebut,people of zion.mengikut prophecy yahudi,semua tempat di bumi akan musnah kecuali sebuah tempat nama zion.dan itulah yang diterapkan dalam filem tersebut

filem matrix ni bagus untuk sesiapa yang tak berapa tau pasal komputer.
neo dan kekawan = virus
agen smith = antivirus
the oracle = OS
trainman = router (kalau tak silap)
keymaker = keygen


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

insanie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2005
Ahli No: 19223
Posting: 99
Dari: kUANTAN, PAHANG

Pahang  


posticon Posting pada: 23-12-07 10:00


Assalamualaikum

thanks for the information.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insanieProfil   Hantar PM kepada insanie   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 10:36


bagitulah adanya..dan umat Islam pula? dari segi perfileman, ke mana rah 'filem umat islam' menuju sekarang sebagai alternatif..maaf saya katakan, tak banyak yang menjadikan pengajaran dan sirah nabawiyyah sebagai asas. banyak yang bertema cintan-cintun 'islamik' semata.

Kalau ada unsur 'islamik', diukur dengan pelakon wanita yang bertudung dan lelaki berkopiah, lelaki atau ustaz ala-ala m rajoli dan perempuan jahat (mesti tak bertudung).

Kemudian bercintalah yang bertudung tadi dengan yang berkopiah.

Kemudian yang tak bertudung jahat tewas. ada juga yang tak bertudung yang baik. Imejnya biasanya akan di'baikkan' dengan lakonan bermunajat pohon ampun kepada Allah, kemudia di luar tikar sembahyang berseksi dan berpeluk juga.

Pengajaran kepada umat? tidak sama sekali..tetapi menjadi racun dan candu bagi anak2 'mak, bolehlah ye Kalau saya tak pakai tudung pun, asalkan saya sembahyang, ok lah kan? dalam TV buat macam itu'.

Ni lagi dahsyat dari LOTR. Atleast LOTR kita dah tahu memang FIKSYEN dan REKAAN SEMATA dan ada unsur2 yahudi dan nasrani dan sebagainya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_nisaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2006
Ahli No: 24493
Posting: 48
Dari: penang darul mutiara

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 00:46


salam
ana setuju dengan saifuddeen(swordofdeen)..
fiksyen dan rekaan disertakan dengan unsur2 tu secara surat or tersirat.
so, pndi2 lah dengan akal yang Allah kurniakn kat kita untuk mengembara di lautan ilmu Allah yang luas. jadilah pengembara yang menuju ke destinasinya dengan jalan syariat yang Allah dah tetapkan. mardhatillah matlamat km.
renung2kn, adakah amalan yang sikit ni boleh mmbw kita ke syurga Allah??
pesanan untuk ana lebeh2 lagi.........astaghfirullah...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_nisaaProfil   Hantar PM kepada zahratul_nisaa   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 02:50


Pada 01-09-07 12:10 , agmnhob posting:

!!! QUOTE !!!

ASSALAMUALAIKUM...bismilllahirrahmanirrahim.. =)

mungkin artikel tentang LOTR yang dimanipulasi oleh yahudi untuk pemesongan cerita sebenar atau penindihan data ini anda telah baca..tapi bagi rakan yang belum membacanya..silalah baca

dari awal cerita LOTR ini..slot2nya memang menarik...bagi mereka yang membaca bukunya juga pasti merasakan cerita LOTR ini amat menarik..

tapi tahukan anda cerita sebenar disebalik cerita mereka itu ??

kita sering memperkatakan bahawa dunia barat lebih mengkaji al-quran dan sunnah dari aspek logik+rasional yang membentuk science dan sebagainya... tetapi tahukah anda LOTR juga menceritakan tentang sejarah dunia islam dan kedatangan hari kiamat??

sekarang kita perhatikan persamaan watak-watak dalam LOTR dengan yang saya terbaca dalam buku2 sejarah islam

HOBBITS = BANU AN-HABIT DARI SUKU YATHRIB (nama yathrib adalah nama sebelum ditukar kepada MADINAH).. rujuk buku sejarah islam abad pertama oleh mohd mokhtar shafie dalam piagam madinah fasal 9. dalam bye'ah kedua.

GANDALF = MEREKA samakan gandalf dengan Nabi Isa. A.s (dalam slot gandalf nyawa-nyawa ikan dan dia rasa dia dibawa ke langit melalui bintang-bintang dan dipurified dan turun semula ke bumi untuk menentang DAJAL

mereka samakan tentera gandalf dengan tentera berkuda yang menentang kejahatan dan mengembalikan keamanan dimuka bumi Allah...

THE ONE EYE = DAJAL
SAURON = SYAITAN agaknya?

GOLLUM = Atau dalam bahasa hebrewnya goyyum iaitu kaum selain bani israel yang boleh dibunuh oleh orang israel.

battle of middle earth = peperangan besar sewaktu turunnya Nabi Isa.A.s menentang Dajal dan sekutu-sekutunya di muka bumi Allah..

MIDDLE EARTH DISINI BERMAKSUD =

kawasan tihamah, = kawasan pantai laut merah dari tempat yang bernama yanbu' hingga ke najran di yaman. kawasan ini terlalu panas

hijaz, = terletak di bahagian utara yaman dan di timur tihaman. kawasan ini terdiri daripada beberapa lembah dan juga gunung yang banjaran-banjaran gunung yang terdapat dari negeri Sham hingga ke Najrah di Yaman. Di kawasan Hijjaz inilah terletaknya dua buah kota suci Makkah dan Madinah

najd, = Kawasan tanah tinggi yang panjang terdapat di bahagian tengah dari Yaman hingga ke Utara

yaman, = kawasan yang memanjang dari najd ke lautan hindi sebelah selatan dan laut merah sebelah barat. yaman bersempadan dengan Hadaralmaut, Shajar dan Oman. di Yaman inilah dahulunya kerajaan sabar' pernah dibangunkan (dekat dengan site di TRIPOLI DAN BENGHAZI DI LIBYA project office lama yang menggerunkan diri...nanti tangan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak...uhuhu..takuttt!!!!)

dan arud = kawasan yang mengandungi yamamah, oman dan bahrain.

wallahua'lam


sebenarnya banyak lagi pendedahan yang ingin dilakukan..tapi biarlah nak rujuk dengan yang lebih arif dulu insyaallah =)

teringat peristiwa waktu bersebelahan bilik dengan pelajar malaysia dari yaman yang belajar tentang hadith peristiwa yang telah berlaku(sejarah), sedang berlaku (ummat akhir zaman), dan yang akan berlaku sehingga tiupan sangkakala yang menghancurkan dunia seluruhnya..

saya tanya mereka..Kenapa kaum israel mengehendaki bumi palestin?

salah seorang dari pelajar malaysia dari yaman itu menjawab

"Bani israel itu mengetahui Bahawa Nabi Isa. A.s akan turun semula dan mereka kata mereka sebagai satu kaum atau sebangsa dengan Nabi-Nabi terdahulu perlu memiliki sebuah negara untuk menyambut turunnya Isa.A.s"

"Mereka mempercayai Al-quran dan ajaran tauhid yang dibawa Nabi Muhammad S.A.W. tetapi atas sebab mereka memperjuangkan bangsa...bukan agama...jadi kerana itulah mereka tersesat..mereka tidak mahu beriman kepada RASULULLAH kerana baginda bukan dari keturunan BANI ISRAEL....dan mereka memuja Nabi Isa.A.s....yang juga makhluk Allah..."

.....................................................................................................

APA YANG DIBAWA OLEH RASULULLAH S.A.W BUKANLAH LOGIK, BUKAN RASIONAL YANG DI PENGARUHI OLEH KEPENTINGAN, NAFSU, DAN GODAAN SYAITAN...TETAPI IA ADALAH WAHYU DARI ALLAH... TUHAN YANG MENCIPTAKAN SEGALA ISI LANGIT DAN BUMI..

.....................................................................................................

dan kita sendiri tahu, perancangan yahudi melalaikan umat manusia amat halus.... tidak bertubi-tubi...tetapi halus sehingga meresap kedalam jiwa dan sukar untuk dibuang..... dari generasi-ke generasi.... kita terleka..

TERUTAMANYA..DILEKAKAN DENGAN HIBURAN....itu salah satu agendanya...
adakah manusia dilahirkan dan diciptakan ALLAH kemuka bumi untuk itu??


MUNGKIN ADA LAGI ANTARA rakan ukhwah yang ingin mendedahkan penyelewengan dari filem atau novel yahudi?

teringat ayat yang maksudnya "Sesungguhnya kaum yahudi dan nasrani tidak akan meredhai kamu sehingga kamu menuruti telunjuk mereka "


Boleh ana tau dari mana anda dapat ni semua? dari kajian saudara atau dari sumber mana-mana...

Terima kasih


-----------------

Koleksi Busana



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 10:09


Pada 04-09-07 09:54 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

tak suka cerita tak masuk akal...cerita khayalan tahap tinggi tak suka....


betul tu... memang tak suka :jangan: :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 12:39


Pada 04-09-07 09:54 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

tak suka cerita tak masuk akal...cerita khayalan tahap tinggi tak suka....


.. tapi saya minat cerita khayalan Susuk.. "i" laik Degawan:malu:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

zaidakhtar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20793
Posting: 187
Dari: Liverpool

jordan   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 14:02


Pada 01-09-07 12:10 , agmnhob posting:

!!! QUOTE !!!

ASSALAMUALAIKUM...bismilllahirrahmanirrahim.. =)

mungkin artikel tentang LOTR yang dimanipulasi oleh yahudi untuk pemesongan cerita sebenar atau penindihan data ini anda telah baca..tapi bagi rakan yang belum membacanya..silalah baca

dari awal cerita LOTR ini..slot2nya memang menarik...bagi mereka yang membaca bukunya juga pasti merasakan cerita LOTR ini amat menarik..

tapi tahukan anda cerita sebenar disebalik cerita mereka itu ??

kita sering memperkatakan bahawa dunia barat lebih mengkaji al-quran dan sunnah dari aspek logik+rasional yang membentuk science dan sebagainya... tetapi tahukah anda LOTR juga menceritakan tentang sejarah dunia islam dan kedatangan hari kiamat??

sekarang kita perhatikan persamaan watak-watak dalam LOTR dengan yang saya terbaca dalam buku2 sejarah islam

HOBBITS = BANU AN-HABIT DARI SUKU YATHRIB (nama yathrib adalah nama sebelum ditukar kepada MADINAH).. rujuk buku sejarah islam abad pertama oleh mohd mokhtar shafie dalam piagam madinah fasal 9. dalam bye'ah kedua.

GANDALF = MEREKA samakan gandalf dengan Nabi Isa. A.s (dalam slot gandalf nyawa-nyawa ikan dan dia rasa dia dibawa ke langit melalui bintang-bintang dan dipurified dan turun semula ke bumi untuk menentang DAJAL

mereka samakan tentera gandalf dengan tentera berkuda yang menentang kejahatan dan mengembalikan keamanan dimuka bumi Allah...

THE ONE EYE = DAJAL
SAURON = SYAITAN agaknya?

GOLLUM = Atau dalam bahasa hebrewnya goyyum iaitu kaum selain bani israel yang boleh dibunuh oleh orang israel.

battle of middle earth = peperangan besar sewaktu turunnya Nabi Isa.A.s menentang Dajal dan sekutu-sekutunya di muka bumi Allah..

MIDDLE EARTH DISINI BERMAKSUD =

kawasan tihamah, = kawasan pantai laut merah dari tempat yang bernama yanbu' hingga ke najran di yaman. kawasan ini terlalu panas

hijaz, = terletak di bahagian utara yaman dan di timur tihaman. kawasan ini terdiri daripada beberapa lembah dan juga gunung yang banjaran-banjaran gunung yang terdapat dari negeri Sham hingga ke Najrah di Yaman. Di kawasan Hijjaz inilah terletaknya dua buah kota suci Makkah dan Madinah

najd, = Kawasan tanah tinggi yang panjang terdapat di bahagian tengah dari Yaman hingga ke Utara

yaman, = kawasan yang memanjang dari najd ke lautan hindi sebelah selatan dan laut merah sebelah barat. yaman bersempadan dengan Hadaralmaut, Shajar dan Oman. di Yaman inilah dahulunya kerajaan sabar' pernah dibangunkan (dekat dengan site di TRIPOLI DAN BENGHAZI DI LIBYA project office lama yang menggerunkan diri...nanti tangan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak...uhuhu..takuttt!!!!)

dan arud = kawasan yang mengandungi yamamah, oman dan bahrain.

wallahua'lam


sebenarnya banyak lagi pendedahan yang ingin dilakukan..tapi biarlah nak rujuk dengan yang lebih arif dulu insyaallah =)

teringat peristiwa waktu bersebelahan bilik dengan pelajar malaysia dari yaman yang belajar tentang hadith peristiwa yang telah berlaku(sejarah), sedang berlaku (ummat akhir zaman), dan yang akan berlaku sehingga tiupan sangkakala yang menghancurkan dunia seluruhnya..

saya tanya mereka..Kenapa kaum israel mengehendaki bumi palestin?

salah seorang dari pelajar malaysia dari yaman itu menjawab

"Bani israel itu mengetahui Bahawa Nabi Isa. A.s akan turun semula dan mereka kata mereka sebagai satu kaum atau sebangsa dengan Nabi-Nabi terdahulu perlu memiliki sebuah negara untuk menyambut turunnya Isa.A.s"

"Mereka mempercayai Al-quran dan ajaran tauhid yang dibawa Nabi Muhammad S.A.W. tetapi atas sebab mereka memperjuangkan bangsa...bukan agama...jadi kerana itulah mereka tersesat..mereka tidak mahu beriman kepada RASULULLAH kerana baginda bukan dari keturunan BANI ISRAEL....dan mereka memuja Nabi Isa.A.s....yang juga makhluk Allah..."

.....................................................................................................

APA YANG DIBAWA OLEH RASULULLAH S.A.W BUKANLAH LOGIK, BUKAN RASIONAL YANG DI PENGARUHI OLEH KEPENTINGAN, NAFSU, DAN GODAAN SYAITAN...TETAPI IA ADALAH WAHYU DARI ALLAH... TUHAN YANG MENCIPTAKAN SEGALA ISI LANGIT DAN BUMI..

.....................................................................................................

dan kita sendiri tahu, perancangan yahudi melalaikan umat manusia amat halus.... tidak bertubi-tubi...tetapi halus sehingga meresap kedalam jiwa dan sukar untuk dibuang..... dari generasi-ke generasi.... kita terleka..

TERUTAMANYA..DILEKAKAN DENGAN HIBURAN....itu salah satu agendanya...
adakah manusia dilahirkan dan diciptakan ALLAH kemuka bumi untuk itu??


MUNGKIN ADA LAGI ANTARA rakan ukhwah yang ingin mendedahkan penyelewengan dari filem atau novel yahudi?

teringat ayat yang maksudnya "Sesungguhnya kaum yahudi dan nasrani tidak akan meredhai kamu sehingga kamu menuruti telunjuk mereka "



Selain karya/filemnya. Kita kena kenal juga siapa penulis LOTR ni. LOTR ni asalnya novel yang diadaptasi ke filem dengan menggunakan judul yang sama. . Penulisnya ialah JRR Tolkien.

John Ronald Reuel Tolkien (Afrika Selatan 3 Januari 1892 – Oxford, Inggris, 2 September 1973) adalah penulis novel asal Britania Raya yang menulis The Hobbit (1937) dan lanjutannya The Lord of the Rings (1954—1955). Ia bekerja sebagai profesor dalam Bahasa Inggris di Universitas Leeds pada 1920-1925, sebagai profesor Bahasa Anglo-Saxon di Universitas Oxford pada 1925-1945, dan bahasa Inggris dan sastra, juga di Oxford, pada 1945-1959. Ia adalah seorang Katolik Roma yang sangat saleh. Tolkien adalah sahabat karib C.S. Lewis, dan anggota Inklings, sebuah kelompok diskusi sastra, bersama-sama dengan Lewis dan Owen Barfield.

Karangan
Selain The Hobbit dan The Lord of the Rings, fiksi karangan Tolkien juga mencakup The Silmarillion dan sejumlah buku lainnya yang diterbitkan setelah kematiannya tentang apa yang disebutnya sebagai legendarium, sebuah mitologi fiksi tentang Bumi di masa purbakala, yang dinamai Arda, dan Bumi-tengah, negeri yang dihuni oleh manusia khususnya. Kebanyakan dari karya-karya yang diterbitkan secara anumerta ini dikumpulkan dari catatan-catatan Tolkien oleh anaknya, Christopher Reuel Tolkien. Popularitas dan pengaruh karya-karya Tolkien yang bertahan lama telah menjadikannya sebagai "bapak" dari genre fantasi tinggi modern. Fiksi terbitan Tolkien lainnya mencakup adaptasi dari cerita-cerita yang aslinya dikisahkan kepada anak-anaknya dan tidak secara langsung terkait dengan legendarium-nya.


Biografi

Keluarga Tolkien
Sejauh yang diketahui, kebanyakan dari nenek moyang Tolkien dari ayahnya adalah para tukang. Keluarga Tolkien berasal dari Saksen (Jerman), tetapi telah menetap di Inggris sejak abad ke-18, dan "dengan cepat dan sangat mendalam menjadi Inggris" (Letters, 165). Nama keluarga Tolkien adalah bentuk Inggris dari Tollkiehn (bahasa Jerman: tollkühn, "berani-nekad". Nama tokoh Profesor Rashbold dalam bukunya The Notion Club Papers adalah hasil permainan kata dengan nama Tolkien.


Dari masa kanak-kanak sampai karier
Ayah Tolkien adalah Arthur Reuel Tolkien (1857–1896), seorang manajer bank Inggris, dan ibunya Mabel Suffield (1870–1904). Tolkien mempunyai seorang adik laki-laki, Hilary Arthur Reuel, yang dilahirkan pada 17 Februari 1894.

Pada usia tiga tahun, Tolkien pergi ke Inggris bersama ibu dan kakaknya dalam sebuah kunjungan keluarga yang direncanakan akan lama. Namun ayahnya meninggal di Afrika Selatan karena perdarahan otak yang parah sebelum ia bisa bergabung dengan mereka. Karena itu, keluarga ini tidak mempunyai pendapatan, sehingga ibunda Tolkien membawanya untuk tinggal bersama orangtuanya di Birmingham, Inggris. Tak lama kemudian pada 1896, mereka pindah ke Sarehole, yang waktu itu merupakan desa Worcestershire, dan belakangan digabungkan dengan Birmingham. Tolkien senang menjelajah di Sarehole Mill dan Moseley Bog serta Clent Hills dan Lickey Hills, yang belakangan mengilhami suasana buku-bukunya, selain kota-kota dan desa-desa Worcestershire seperti Bromsgrove, Alcester dan Alvechurch serta tempat-tempat seperti tanah pertanian bibinya di Bag End, nama yang kelak digunakannya dalam fiksinya.

Waktu remaja, Tolkien mulai menciptakan bahasa-bahasa tersendiri, dan tertarik dengan dongeng dan cerita-cerita tentang pahlawan.


Ronald dan Hilary Tolkien pada 1905 (dari Biography oleh Carpenter)Mabel mendidik kedua anaknya, dan Ronald, demikian keluarganya memanggil dia, adalah seorang murid yang tekun. Ibunya banyak mengajarinya botani, dan ia membangkitkan di dalam diri anaknya rasa senang melihat dan merasakan tumbuh-tumbuhan. Tolkien muda senang menggambar pemandangan dan pohon-pohonan. Namun pelajaran kesayangannya adalah semua yang berkaitan dengan bahasa-bahasa. Ibunya mengajarinya dasar-dasar bahasa Latin dalam usia yang sangat muda. Ia dapat membaca pada usia empat tahun, dan segera sesudah itu menulis dengan lancar. Ia masuk ke King Edward's School, Birmingham dan, sementara menjadi murid di sana, ikut menolong "menggarisi rute" untuk parade penobatan Raja George V, yang diletakkan tepat di luar gerbang Istana Buckingham. Belakangan ia masuk ke satu Phillip's School dan Exeter College, Oxford.


-----------------
Sudilah ke www.myzaidakhtar.blogspot.com atau www.saljusakinah.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidakhtarProfil   Hantar PM kepada zaidakhtar   Pergi ke zaidakhtar's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.143291 saat. Lajunya....