Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"The word impossible is not in my dictionary"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 7 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: putus Cinta???...sanggupkah???


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» putus Cinta???...sanggupkah???

Please Mendaftar To Post


Oleh putus Cinta???...sanggupkah???

tulips_ilah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25834
Posting: 77
Dari: green_world

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 01:13


Copy dr satu laman yang ana lupa namanya....
anyway...sggupkah anda putuskan cinta anda...???
baca k...
_______________________________________________________

Khas buat dirimu..

Pernah seketika dulu saya rasa saya
xberguna..
duduk dalam kelas kawan-kawan semua tak suka..
Saya nak join org mereka kata saya nyibuk..
ada juga yang kata saya kuat emo..
sikit-sikit nak marah..
padahal sbnanye saya nak tgo mereka buat salah..

Pstu saya cuba buat lawak
konon nak tarik perhatian org lain
saya pagi gembira bila ada org glk dengan lawak saya
espcially dak2 perempuan..
Dk2 laki semua kata saya mat capap..
tapi saya xkesah..
asalkan ada yang terhibur..

Tapi saya tetap merasakan kekosongan..
memang lumrah manusia..
seorang lelaki akan tertarik kepada wanita
Cmtulah yang saya rasa..
Saya tengok kawan-kawan dah ada yang couple..
kat dorm sms2 awek sampai pagi..
ada yang call awek sampai 1 mlm boleh habis 10
rggit..

Saya mula fikir..
Adakah aku perlu BERCINTA?
dengan mnggunakan akal seorang pelajar tgktn 4
itu..
saya pun mula mnanam tekad untuk bercouple..
dan masa tu lah saya kenal awak..
saya rasa saya dah jumpa org yang paling penting dalam
hidup saya..

mula-mula awak jual mhl..
tapi saya xkesah..nak beli juga..
huhu..lst2 pendek cerita..saya pun mulalah
BERCINTA..

masa brcinta,memang saya sangat-sangat bersemangat
apa org minang kata..ALL OUT lah..
huhu~~
Saya salu call awak,awak pun salu call saya..
gayut malam-malam..kadang-kadang saya pun habis rm10 1 mlm..
Tapi sgala PENGORBANAN yang dilakukan masa tu..
Xtrase pun kehilangannye..

masa bercinta memang indah..
semuanya indah..
sikit-sikit guro2 dan glak2
kalau merajuk men pujuk2..
kalau birthday men wish2..

untuk diri ni,terasa amat bhagia..
sebab masa tu lah terasa diri ni dihargai..
Saya pernah fikir..
Biarlah kawan-kawan saya tu pandang saya smcm dan kata
saya macam-macam..
Aslkan awak memahami saya..

Satu hari saya dengar ceramah..
Alhamdulillah..
dalam ceramah tu saya sedar,saya banyak buat dosa
dan saya kena brubah..
Hidup saya mesti selari dengan islam..
Saya kena jadi baik..
sebab memang tu fitrah manusia..
Ignkn kebaikan..
semua org nak masuk sayaurga kan?

Sejak dr tu saya mula rapatkn diri dengan
masjid..
Rapatkan diri dengan Al-Quran..
Salu sembahyang jemaah..
Salu dengar tazkirah..

Saya tak nak jadi baik seorang-seorang..
so saya ajak awak sekali..
Saya ajk awak baca quran..
saya ajk kjut awak bangun subuh..(calling)
saya ajk awak bg2 tazkirah..

mula-mula awak terkejut dengan perubahan saya..
awak ingat saya dah nak jadi alim, nak berhenti
couple.
Saya kata,kita bukan buat salah..
bercinta kerana Allah..
kita couple tak macam org lain..
org lain couple jiwang2 saja..
ada yang siap buat mksiat lagi..
pgg2 tangan dan so on..
Tapi kita couple baik2..
juga batas-batas sayaaro'..
tak nak guna ayat jiwang2
janji tak nak jumpa,takut berlaku mksiat..

Dan awak terima perubahan saya tu..
Saya pun banyak nasihat awak..
awak pun terima..
Walopn kadang-kadang awak merajuk sebab tguran saya tu
awak tak dapat nak adapt..
tapi saya faham,prubahan memerlukan masa..
Dan akhirnya saya rasa..
Hubungan kita semakin diredhai..
Saya salu doa supeya kita akan kekal sampai
ke gerbang perkahwinan..


dalam proses prubahan saya,
Saya mula sedar Dakwah itu wajib..
Kita kena mnyampaikan pada org tentang kebenaran.
kalau tak..
kita akan dipertanggungjwbkn oleh Allah
di akhirat kelak.
sesuai dengan firmanNya dalam surah Al-A'raf,
surah ke 7,ayat ke 164:
Dan (ingatlah) ketika suatu umat di
antara mereka berkata: "Mengapa kamu
menasihati kaum yang Allah akan
membinasakan mereka atau mengazab mereka
dengan azab yang amat keras?" Mereka
menjawab: "Agar kami mempunyai alasan
(pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu,
dan supaya mereka bertakwa".

Pstu saya mulala bagi tzkirah pada kawan-kawan..
adek2..
Tgo mereka apa-apa saja yang mereka buat silap..
Saya tak boleh tahun bila tengok org buat salah/dose..
Saya mesti nak tgo.
Selemah2 iman tgo dengan hati, oleh sebab saya
nak jadi org kuat iman..
apa lagi..tgo saja lah direct..huhu~~

Pstu satu masa..
saya trbace pasal couple..

"COUPLE HARAM"

Saya xcye..
tapi bila baca detail2 yang dia bagi..
macam betul pula..
huhu~~
tapi biasa lah kan..
kalau kita suka satu mnde tu..
kita ttapi akan cari alsn untuk mneguhkn pendapat
kita..

Saya pun buat tatau pasal mnde tu..
dan truskn saja hubungan kita..
kita tak buat mksiat..
Kita tak jalan-jalan pgg tangan..
tak jiwang2..
hanya saling ambil berat..
tanya kaba..
Borak2..
Siap bagi tzkirah2 lagi..
apa yang haramnye dengan mnde begini kan?
huhu~~

Xkesahlah..

masa terus berlalu...


masa ni dah nak dekat Trial SPM..
lagi 3mggu agaknya trial..
entah..lupa lah..
xctat dalam diary..
sebab saya tak ada diari pun..
huhu..

dalam masa tu, saya memang rajin aja2 kawan..
pada masa yang semua bagi tzkirah kat mereka..

ada yang respek..
ada yang prospek..(pandang slack)
kadang-kadang bila tegur..
saya kena marah balik..
macam-macam lah
ada kata tegur tak berhikmah..
ada yang kata saya poyo saja..
Tapi tak apa..
saya ada tempat ngadu..
huhu~~


Suatu masa..
ktika sedang mntadabbur Al-Quran seorang diri..
saya trtjmpe ayat ni..

Mengapa kamu suruh orang lain
(mengerjakan) kebajikan, sedang kamu
melupakan diri (kewajiban) mu sendiri,
padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)?
Maka tidakkah kamu berpikir?
(Al-Baqarah, ayat 44)

Saya pun trfikir..

"selama ni aku dok tgo org saja.
Tapi aku sendiri masih banyak kekurangan,
cepat marah, suka buang masa,
ada juga dose2 kecil yang masih dilakukan..
bagaimana ye?"

Pstu trjmpe pula ayat ni..

Dan janganlah kamu campur adukkan yang
hak dengan yang batil dan janganlah kamu
sembunyikan yang hak itu, sedang kamu
mengetahui.
(Al-Baqarah ayat 42)

tetiba saya trfikir satu kritikan kawan..

"Ala anda tu..cakap brasap..gaye alim,tapi
couple juga..semua saja anda dengan kami..tgo org
konon.."

Berfikir sejenak..
Sbnanye brcouple ni boleh ke tak?
Adakah slame ni saya hnye mnganggap ia
boleh?
dah tu, npe saya rasa malu bila mak dan ayah
tau saya selalu contact perempuan?
Dan terkadang rasa serbe salah?

macam-macam yang saya fikir..

Dipendekkan cerita lagi sekali..
saya ke penang untuk mngikuti satu seminar
dkwh..
Saya harap dengan seminar ni kefahaman saya
mngenai dakwah akan lebih mntapi..

sebelum pergi sminar tu..
saya stil sms2 lagi dengan awak..
tanya khabar..
sempit lagi psn2 spye jangan lupa baca quran hari ini..
dalam pikiran saya..
"Ni kira dkwh juga ni..saling
ingat-mngingati.."



******



majlis malam tu berakhir dengan sesi ta'aruf,
pukul 10 semua org dah bebas nak buat apa-apa..
lagipun kami pnt..
takkan nak pnjg2kn program sampai tengah mlm..
pihak penganjur pun faham..

Ttbe saya trgerak hati untuk berkongsi masalah
dengan fasilitator yang ada kat situ..
Saya rasa ni lah masa trbaik nak tanya pendapat
dia pasal couple.
Tapi saya tragak2..
"kalau betullah couple tu salah..habis tu,nak
buat bagaimana. Aku kena clash ke?
Aaah,watapie fikir begitu..tanya saja lah. kalau
tak buat salah nak watapie takut.."

Lalu saya mnghampiri Brother fasilitator
tu..
masa tu dia tengah belek2 trjemahan quran
dia seorang-seorang..

"Assalamualaikum, bang, saya nak tanya sikit
boleh?"

"Em,boleh..duduklah. anta nak tanya apa?"

"Er..begini,saya nak tanya sikit. sebelum saya
terlibat dengan dkwh ni, saya ada lah kenal seorang
kawan ni, perempuan lah. Tapi bknla setakat kawan
biasa..rapat juga lah. bukan rapat biasa,tapi
rapatla.."

"Bercinta ke?"

Saya malu nak tckp yang saya couple. Kg apa lk
brother tu kata..mesti dia pandang slack
nanti. Saya angguk saja lah. Pstu saya tanya..

"Sbnanye..couple ni boleh ke tak bang?"

"Akhi, memang fitrah manusia, lelaki akan
trtarik kepada perempuan, begitu juga
perempuan akan trtarik kepada lelaki. Tapi dalam
islam, perasaan tu perlu ada batasnya.
Pergaulan perlu dijga. kan Allah firman
dalam surah Al-Isra', surah ke 17, dalam
ayat yang ke 32:
Dan janganlah kamu mendekati zina;
sesungguhnya zina itu adalah suatu
perbuatan yang keji dan suatu jalan yang
buruk."

"Tapi bang,saya tak nampak pun mnghampiri zina.
Niat kami baik. Saya dah cuba sedaya upaya
mngawal perhubungan kami. SMS2 pun tak adalah
jiwang2,selalu bagi tzkirah. Kami selang2
bagi, harini saya, esok dia. kan ke baik tu?"

Saya tak nak mengalah.

"memang betul niat anta baik. Tapi ingat, niat
tak pernah mnghalalkan cara. yang batil ttapi
batil, yang haq ttapi haq. cuba tengok ayat ni."
sambil brother tu buka quran dia, dan
tunjuk kat saya ayat ni:
Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan
sungguh telah nyata bagi kamu
(kehancuran mereka) dari (puing-puing)
tempat tinggal mereka. Dan setan
menjadikan mereka memandang baik
perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia
menghalangi mereka dari jalan (Allah),
sedangkan mereka adalah orang-orang yang
berpandangan tajam.
(Surah Al-Ankabut,Surah 29, ayat 38)

"Akhi, kalau anta tengok ayat ni, setan telah
buat anta pandang indah mnde buruk yang anta
lakukan. Walopun anta brpandangan
tajam,mksdunye anta berilmu tinggi.
memanglah pada mulanya niat anta baik, tapi ingat,
setan licik. Dia akan sedaya upaya buat
anta trjerumus ke dalam kemaksiatan.."

Saya pun cakaplah..

"Tapi bang, saya dah janji dengan dia tak nak jumpa
lagi. sebab saya tau kalau brjumpe nanti banyak
bhyenye. Dan dia pun setuju. Kami sama-sama
mnjge diri. takkan ia boleh mmbawa kepada zina
jugak bang?"

"Em,betul,anta dah janji tak nak jumpa dengan dia
lagi. anta dah dapat elakkan zina mata, zina
tangan, zina kaki. kalau anta janji tak nak
call dia selalu, anta dapat elak zina
telinga dan zina lidah. Tapi akh..masih ada
zina yang ttapi anta tak dapat elak bila
bercouple.."

"Zina hati?" Saya mncelah.

"Betul, zina hati. Semua ni lah yang
Rasulullah jelaskan dalam hadithnya
bagaimana menghampiri zina tu. anta boleh
check dalam Riyadhus Solihin, bawah bab
larangan melihat wanita. Rasulullah
sabda, mata boleh berzina dengan melihat,
lidah boleh berzina dengan kata-kata, tangan boleh
brzina dengan brpgangan. Kaki boleh berzina
dengan berjalan ke arah tempat mksiat. Hati
pula boleh berzina dengan merindui,
mngingati, mmbayangi si dia. Hakikatnye,
bagaimana pun anta buat, anta ttapi tak dapat lari daripada
zina hati."

Saya terdiam..kelu. tak tahu nak kata apa-apa.
semua yang brother tu kata tak nampak apa yang
salahnya. Pstu dia smbung..

"Ana dulu pun couple juga. lagi lme daripada anta.
sejak sekolah sampai dah masuk U, dekat nak gred.
Tapi bila ana sedar pasal ni, ana terus
tinggalkan. Ana siap dah fikir, dialah
bakal isteri ana, yang akan jadi ibu kepada
anak2 ana. kalau nak ikutkan lagi besar masalah
ana daripada anta."

"Saya riso lah bang. nanti apa kawan-kawan dia kata.
Dulu saya selalu minta tolong mereka untuk rpt
dengan dia. Sure nanti mereka semua tak puas hati
dengan saya. Dan dia sendiri pula, saya takut apa-apa
akan jadi kat dia kalau dia tak dapat terima
keputusan ni. sebab kami dah rapat sangat-sangat"

masa tu saya dah mula sebak dah. Malu tol.
Nangis depan brother tu cerita pasal mnde ni.
entah apa-apa. sebab baik tak ada org lain tengok masa tu.
Brother tu jawab..

"kalau kawan-kawan dia tak puas hati pun, mereka nak
watapie? Paling teruk pun,mereka akan mengata
di belakang anta. anta tak kurang sikit pun. lagi
pun, dalam berdakwah ni, kita nak cari
redha Allah, biarlah org nak kata apa-apa
sekali pun, yang penting redha Allah. kalau
Allah xredha, semuanya dah xbrmkne lagi."

Saya trdiam lagi.

"pasal dia pula, cuba anta fikir dr sudut
positif, mungkin dia akan terima keputusan
anta scara matang. Mungkin dia juga akan
buat keputusan untuk tidak lagi bercouple.
Ana yakin,dia takkan buat apa-apa perkara
bodoh. Kalau dia buat sekali pun, tu bukan
tggungjwb anta, apa yang anta nak buat tu
betul, meninggalkan mksiat. Semua org akan
tggung balasan atas perbuatannya sendiri."

Saya dah tak dapat tahun lagi. masa tu saya nangis,
saya
dah sedar gy saya kena berhenti couple. dah
jelas sekarang, Couple tu haram.

"jadi bagaimana nak buat bang?"

"Ana dulu, hantar 1 sms saja kat dia. Ana
terangkan dia hubungan yang dibina tu salah.
minta maaf, kita berakhir di sini. tolong
jangan cari saya lagi. Pstu ana terus tukar no.
dia xcontact ana lgsung dah pstu."

"Mksudnye, saya tak boleh cntct dia lagi ke? Tapi
bang, saya ada juga kawan perempuan lain, boleh lk
saya cntct mereka?"

"dengan dia ni lain. anta dah pernah ada
'sejarah' dengan dia. Tapi, kalau nanti
ditaqdirkan anta satu universiti dengan dia,
satu kuliah, pstu kena lk buat group
discussion, masa tu anta hnye lyn dia hanya
sebagai group discussion partner."

Ttbe saya trfikir..
"dia ni nak suruh aku clash mlm ni juga ke?
sekarang juga? Xknla awal sangat?"

Saya cakap..

"Saya rasa saya belum ada kekuatan lah bang.
boleh tak saya tunggu sampai saya ada kekuatan
baru saya
tgglkn mnde ni?"

Saya bajet nak lari lah. sekali dia jawab..

"Akh, anta kena ingat. Kekuatan tu tak boleh
ditunggu, tapi ia perlu dibina. Allah takkan
ubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum
itu mngubah keadaan dirinya sendiri,boleh
rujuk surah Ar-ra'du,surah ke-13,ayat
11. lagipun,anta nak tunggu sampai bila baru nak
tgglkn couple ni..abang-abang kat sini pun ramai
yang pernah couple, bila masuk dkwh, mereka
tgglkn."

Alamak...tak boleh lari lgla nampaknya..saya rasa
macam brother ni pkse saya clash masa tu juga.

"semuanya dah jelas rasanya..nampaknya saya kena
tgglknla mnde ni juga ye. macam xlrt rasanya
nak tkn button telefon ni. rasa xsggup."

"kalau xsanggup mari ana tolong tekankan."

"Eh, tak apa lah bang. Biar saya taip sendiri."

Tragak2 saya nak taip masa tu.
Tapi saya gagahkn juga diri..

"Semuanya dah jelas..buat apa aku tgguh2
lagi. takut nanti hidayah ni Allah tarik, susah
pula nak tgglkn. kan aku salu doa supaya
dijauhkn dr mksiat..jadi rasanya, inilah
msenye.."


Lalu perlahan-lahan saya taip sms tu..

"Assalamualaikum..
sebenarnya selama ni hubungan kita salah di
sisi islam. Saya ingat dengan mengubah cara
pergaulan kita, ia dah dibolehkn, tapi
sebenarnya ia ttapi berdosa. Saya harap awak akan
istiqamah teruskan perubahan yang awak dah
buat, kerana Allah. Saya minta maaf atas segala
yang dah berlaku. Kalau ada jodoh
insayaa-Allah, akan bertemu jua.
Assalamualaikum.."

Berat betul nak hantar mesej tu kat awak. Saya masih
tak mampu nak ucap selamat tinggal. sebab tu dalam sms
tu saya hanya akhirkan dengan ucapan salam.

lepas beberapa ketika..saya tkn juga button
.

Pstu tertera kat skrin..





masa tu saya rasa macam sparuh hidup saya dah
hilang. macam xcaye saja..saya dah hantar 1 sms, dan
clash dengan awak..

"Terima kasih bang.."

"tak mengapa, dah tggungjwb.."

Mlm tu saya saya tidur dengan linangan air mata..
tak sangka..memang tak disangka..
Saya memang tak pernah trpikir untuk clsh, tapi tu lah
yang terbaik untuk kita sebenarnya..

Teringat ayat Allah..surah Al-Baqarah,
ayat 216..
Diwajibkan atas kamu berperang, padahal
berperang itu adalah sesuatu yang kamu
benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu,
padahal ia amat baik bagimu, dan boleh
jadi (pula) kamu menyukai sesuatu,
padahal ia amat buruk bagimu; Allah
mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.



*******



Masa terus berlalu..
Saya terus sibukkan diri dengan keje2 lain..
dalam usaha nak lupakan awak..
bukan senang..
tapi saya terus cuba.

Saya selalu bagi tzkirah..igtkn org..
Saya bagi taklim kat masjid, cerita kat org,
couple haram, tunjuk sgala dalil..
macam-macam yang berlaku...
ada kritikan..
ada juga yang setuju..
tapi xkesahlah semua tu..

Tbe2 1 pagi ni..
dapat lk mesej dr awak..
awak bagi gambar bunga..
bawah tu ada ayat..
"Seindah gubahan pertama.."

Saya rasa awak stil tak boleh lupakan saya..
Saya pun fikir..kena tgskn rasanya..
Pstu saya hntrlah sms ni..
Dan rasanya itulah yang terakhir..

"Tiada yang lebih indah daripada mndapat
keredhaan ilahi..seindah manapun gubahan
pertama tu, selagi xmndpt keredhaanNya,
ttapi xbrguna..

Assalamualaikum..saya tau dulu saya cakap, kalau
ada jodoh, insayaa-Allah akan bertemu juga.
Tapi saya tak nak awak tunggu. lupakan saya. Biar
Allah yang menentukan..
lagi 1, jangan cari cinta manusia,
ia penuh dengan pnipuan,
kekecewaan,
dan xkekal..

Tapi carilah cinta Allah..
tiada penipuan,
tidakkan pernah mengecewakan
itulah cinta abadi..
Cinta yang diredhai..

-Yang Terakhir- "







Saya dah buat keputusan.
Saya psti apa yang saya buat ni betul.
Saya yakin, Allah akan sediakan yang terbaik
untuk saya.
Saya takkan berpatah balik..

takkan..buat selama-lamanya.
Saya takkan berpatah balik..

takkan..buat selama-lamanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulips_ilahProfil   Hantar PM kepada tulips_ilah   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 08:28


`dan aku telah memilihmu untuk diriku`

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 30-08-07 10:03


.. bagus2.. dah lama tinggalkan couple ini... Alhamdulillah setiap kejadian itu banyak hikmahnya... kita kena mencari hikmah-hikmah yang tersembunyi.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

gha
Warga Rasmi
Menyertai: 23.01.2005
Ahli No: 13872
Posting: 6
Dari: Kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 11:26


..emmm..tkedu kejap saya..very nice story!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaProfil   Hantar PM kepada gha   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 12:26


ana sangguh heh! :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 12:27


eh silap tulis pula huhu! :P
ana sanggup huhu! :D :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 30-08-07 12:59


Assalamualaikum...
Mantap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

tulips_ilah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25834
Posting: 77
Dari: green_world

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 13:28


Pada 30-08-07 12:27 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

eh silap tulis pula huhu! :P
ana sanggup huhu! :D :P

!!! QUOTE !!!


:-D ok ar kalau sanggup....course ada banyak lagi hal yang kita perlu ambil berat....kan????
[ Telah diedit oleh: tulips_ilah pada 30-08-07 13:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tulips_ilahProfil   Hantar PM kepada tulips_ilah   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 31-08-07 00:05


baik tak payah couple

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

sharulnira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22473
Posting: 48
Dari: dunia yang fana

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-09-07 16:20


salam..
sangat mantap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharulniraProfil   Hantar PM kepada sharulnira   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-09-07 17:17


Pada 31-08-07 00:05 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

baik tak payah couple

salam..
setuju sesangat...aper2pon sesiapa yang sggp buat macam ini..dia betul-betul mantap...


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

ummaira87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.08.2007
Ahli No: 30674
Posting: 22
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 02-09-07 21:01


ana baru saja berjumpa dengan insan istimewa,bila baca mesej ni terpaksa pendam kan saja lah nampaknya lepas ni.... :-(
[ Telah diedit oleh: ummaira87 pada 02-09-07 21:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummaira87Profil   Hantar PM kepada ummaira87   Quote dan BalasQuote

faiz_ins
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6972
Posting: 51
Dari: sik ,kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-09-07 21:30


baru nak bercouple.. tapi dah jumpa masa merdeka tu...
mula-mula berat juga nak bercouple tapiii...
ahhh kawin teruslah senang sikit...
nanti aku jemput makan kenduri ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiz_insProfil   Hantar PM kepada faiz_ins   Pergi ke faiz_ins's Website   Quote dan BalasQuote

e_yahan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29636
Posting: 93
Dari: kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-09-07 00:20


ana snggup dan dsbabkan artikel ini ana ptuskan hbngan kami dengan prasaan yang amat berat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For e_yahanProfil   Hantar PM kepada e_yahan   Quote dan BalasQuote

alSubhi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.01.2007
Ahli No: 28403
Posting: 137
Dari: KL, melbourne, australia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-09-07 00:33


macam mana kalau orang tu memang alim, baca Quran, pergi masjid selalu, selalu kasi tazkirah tapi selalu berYM dengan org tercenta, layan sampai pagi buta... video conference dan lain-lain lah... dia tahu hukum tapi buat jugak.. macam ek? adakah itu org hipokrit? saja tanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alSubhiProfil   Hantar PM kepada alSubhi   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-09-07 05:49


.. mampukah aku ek??? mantap ke aku ek??? yang pastinya jawapan ada padaku..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

carrot_syaima
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.04.2007
Ahli No: 29449
Posting: 23
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-09-07 14:43


....saya tak tahu nak cakap apa...
walaupun saya tahu..tapi..
entahla...tolong bagi motivasi pada saya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For carrot_syaimaProfil   Hantar PM kepada carrot_syaima   Quote dan BalasQuote

ummaira87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.08.2007
Ahli No: 30674
Posting: 22
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 04-09-07 10:24


ana pun ada juga meminati seorang muslimin ni,tapi hanya skdar mengagumi akhlak yang ada pada nya..tapi baru-baru ni,ana nampak dia bsma seorang perempuan,takkan adknya pulak..hmmm..tiba-tiba saja rasa cemburu,tapi...nak di ikutkn mana boleh kcouple kan...

sorry...sala taip..
[ Telah diedit oleh: ummaira87 pada 07-09-07 21:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummaira87Profil   Hantar PM kepada ummaira87   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 12:51


setakat ni tak ada lagi rasa nak couple....kalau allah dah tetapi kan jodoh...tak kan kemana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

azaha85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.07.2007
Ahli No: 30484
Posting: 92
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 13:47


bagi saya, tak salah kalau mereka yang sedang couple, masing-masing pandai jaga hbgan lah.bagaimana, setuju tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaha85Profil   Hantar PM kepada azaha85   Quote dan BalasQuote

carrot_syaima
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.04.2007
Ahli No: 29449
Posting: 23
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 16:47


kalau ty saya yang sedang bercouple ni tentula setuju...tapi, artikel ni banyak sedarkan saya untuk lebh menjaga hubungan tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For carrot_syaimaProfil   Hantar PM kepada carrot_syaima   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-09-07 18:09


fuh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 04-09-07 19:11


Assalamualaikum

nice story... rasa sebak juga baca artikel ni.. cinta ALLAH yang kekal abadi...insyaALLAH!! :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 21:28


Pada 04-09-07 10:24 , ummaira87 posting:

!!! QUOTE !!!

ana pun ada juga meminati seorang muslimat ni,tapi hanya skdar mengagumi akhlak yang ada pada nya..tapi baru-baru ni,ana nampak dia bsma seorang perempuan,takkan adknya pulak..hmmm..tiba-tiba saja rasa cemburu,tapi...nak di ikutkn mana boleh kcouple kan...


merujuk diatas: Kenapa nak cemburukan muslimat bersama perempuan?.kecualilah muslimat tu dengan lelaki....ummaira meminati muslimin ke muslimat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 12:30


Pada 04-09-07 13:47 , azaha85 posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saya, tak salah kalau mereka yang sedang couple, masing-masing pandai jaga hbgan lah.bagaimana, setuju tak?



agree. tapi kena lah jaga name baik family dan maruah diri. yang penting ingat Allah ... bersyukur lah dengan nikmat cinta yang Allah bagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 12:39


i'm speechless............................
tapi agree dengan arebie....
it's all depends on us. :-)


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
[ Telah diedit oleh: searchforguidance pada 05-09-07 12:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

moshimoshi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.04.2007
Ahli No: 29582
Posting: 156
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 13:20


apa-apa pun semua keputusan pada diri individu...tapi,saya dapat rasakan kesedihan yang muslimat tu tanggung.sikap macam ni kadang-kadang nampak macam pentingkan diri sendiri...mana tak nya,dia sendiri yang terlalu mghrpkan cinta tu datang...tapi,bila perasaan tu dah hadir,semacam tak dihargai.bukan apa,cuma kdgkala tindakan yang dibuat perlu memikirkan pihak yang satu lagi.sama ada dia kuat untuk terima keputusan kita atupun tidak.apa-apa pun semua ni pengalaman..maaf kalau ada yang tak boleh terima pendapat saya...


-----------------
beRkoRbAn bErjUang dEmi CiNta...CiNtA yang HakiKi....
[ Telah diedit oleh: moshimoshi pada 05-09-07 13:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For moshimoshiProfil   Hantar PM kepada moshimoshi   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 14:08


berani buat berani tanggung heheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 16:30


hanya tuhan yang tahu....
rahsia ini.


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

aisyah_kasihmuslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13450
Posting: 35
Dari: taiping,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 16:38


Salam
Alhamdulillah...
saya dah melaluinya...sama macam kisah 2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyah_kasihmuslimahProfil   Hantar PM kepada aisyah_kasihmuslimah   Pergi ke aisyah_kasihmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

aisyah_kasihmuslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13450
Posting: 35
Dari: taiping,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 16:56


mula-mula xsanggup rasanya nak putus cinta...
tapi, setelah keputusan tu dibuat, terlalu banyak hikmahnya
Alhamdulillah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyah_kasihmuslimahProfil   Hantar PM kepada aisyah_kasihmuslimah   Pergi ke aisyah_kasihmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 17:21


bila tengah sedih, isilah masa dengan banyak mengingati Allah....
insyaallah boleh hadapi semua tu.
tapi saya akui memang perlukan banyak masa....
pokoknye kita kena sabar.......
kita fikirkan hikmah perpisahan tu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 04:05


hmmm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 08:20


salam...

pandangan peribadi ana...

kalau anda memang benar-benar mencintai seseorang.. teruskanlah untuk langkah kedua untuk masuk meminang... daripada anda memutuskan sesuatu hubungan yang membuatkan keduanya kecewa.. baik diikat dengan cara yang sah... :)

islam tidak larang untuk berkenalan antara lelaki dan wanita namun hendaklah dengan niat hendak berkahwin dan bukan untuk maksiat... kalau salah sila betul kan... syukran...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

nur_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15931
Posting: 144
Dari: IPT

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 00:22


Salam..........
Interesthing......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_mujahidahProfil   Hantar PM kepada nur_mujahidah   Pergi ke nur_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 11:53


:)

nak kongsi... kisah kawan akak kat U dulu...

demi mencari redha ALLAH.. dia 'clash' dengan buah hati dia yang dah lama since kat sekolah menengah...

dia berdoa moga-moga dipertemukan dalam redhaNYA....

tup2.. tak sampai sebulan.. dia dipinang.. oleh pak imam kg sendiri...

untuk jadi menantu lah.. ehe.. ;))

jodoh pertemuan ketentuan ALLAH semata.. yang kita dapat sebenarnya bersesuaian dengan sikap kita, insya allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-07 14:44


mungkin ada hikmat disebaliknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.142104 saat. Lajunya....