Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada sahabat yang setia melainkan kepentingan yang berpanjangan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 11 jam, 38 minit yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Berorganisasi...perlukah mix lelaki perempuan atau sebaliknya.......


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Berorganisasi...perlukah mix lelaki perempuan atau sebaliknya.......

Please Mendaftar To Post


Oleh Berorganisasi...perlukah mix lelaki perempuan atau sebaliknya.......

nur_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15931
Posting: 144
Dari: IPT

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 13:23


Apakah pendapat sahabat sahabiah semua mengenai kenyataan di atas?????kerana ada yang mengatakan bahawa tak salah untuk berorganasasi mix lelaki perempuan tapi ada yang juga mengatakan bahawa tidak boleh kerana dari organisasi yang mix antara lelaki dan perempuan inilah timbul pelbagai fitnah dan maksiat tetapi ada juga yang berpendapat bahawa kalau untuk menjalankan kerja-kerja Islam ini tak mengapa kalau mix......Jadi yang mana satu BENAR ni.....
a)mix lelaki perempuan boleh dalam organisasi
b)mix lelaki perempuan tak boleh dalam organisasi
c)mix lelaki perempuan boleh tapi hanya dalam melakukan kerja-kerja Islam....
d)Bukan semua diatas (silakan kemukan jawapan anda)

Insan yang keliru + pening = :-? :-? :-?

Islam is the of life...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_mujahidahProfil   Hantar PM kepada nur_mujahidah   Pergi ke nur_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-08-07 15:08


Assalamualaikum..
Rasanya dah ada garis panduan...
Boleh saja..tapi, boleh tu kena mengikut banyak tatatertib dan adab yang perlu dijaga...
Saya pernah baca..tapi tak dapat nak kemukakan hujah...
Mungkin ahli ukhwh lain boleh bagi hujah yang tepat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Awadah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28250
Posting: 56
Dari: Kelantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 15:43


boleh saja mix, asalkan tahu batas-batas dan adab pergaulan dalam islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AwadahProfil   Hantar PM kepada Awadah   Quote dan BalasQuote

abaabil
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30613
Posting: 28
Dari: Pantai Valley

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 16:06


Jawapan saya (a)....
Tapi belum ada hujah lagi...


-----------------
Aku Si Tukang Kebun, Berlantaikan Bumi, Berbumbungkan Langit. Aku Tetap Berkebun.


Bookmark and Share

    


  Member Information For abaabilProfil   Hantar PM kepada abaabil   Pergi ke abaabil's Website   Quote dan BalasQuote

nur_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15931
Posting: 144
Dari: IPT

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-07 18:06


salam.....
apa agaknya jawapan yang tepat ya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_mujahidahProfil   Hantar PM kepada nur_mujahidah   Pergi ke nur_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 08:37


Pada 27-08-07 13:23 , nur_mujahidah posting:

!!! QUOTE !!!


a)mix lelaki perempuan boleh dalam organisasi
b)mix lelaki perempuan tak boleh dalam organisasi
c)mix lelaki perempuan boleh tapi hanya dalam melakukan kerja-kerja Islam....
d)Bukan semua diatas (silakan kemukan jawapan anda)



tambah satu lagi

e) mix lelaki perempuan dalam organisasi yang melakukan kerja-2 Islam yang mana kerja-2 yang dilakukan itu ada melibatkan percampuran dan kekerapan pertemuan mata ke mata dan melibatkan ahli-2 yang bujang, muda dan belum berkahwin ...

contoh :

1) mesyuarat di bilik gerakan hingga lewat malam
2) tolong-menolong angkut barang untuk program yang mana terdapat di situ sedikit percampuran

jika semuanya atas nama Islam, saya lebih cenderung untuk mengatakan TIDAK SESUAI ...

namun di situ ada kelonggaran seperti mana yang disebutkan di bawah, iaitu :

Pada 27-08-07 15:43 , Awadah posting:

!!! QUOTE !!!

boleh saja mix, asalkan tahu batas-batas dan adab pergaulan dalam islam.


TAHU memang semua org TAHU, tapi berapa ramai yang JAGA ???

Saya kemukan satu contoh yang dipetik dari laman web :


Saya masih ingat satu ketika di satu universiti, satu mesyuarat sedang berjalan. Saya mempengerusikan mesyuarat.
Suasana agak biasa, sehinggalah tiba-tiba seorang mahasiswi memberikan pandangannya kepada satu isu yang sedang dibincangkan.
Walaupun mahasiswi itu berada di belakang tabir, tetapi oleh kerana suaranya yang lembut dan lemak gemalai secara semulajadi ( bukan sengaja dibuatnya), semua mahasiswa yang tadinya seperti mengantuk menjadi cergas dan terbeliak mata sambil berubah wajah seperti malu-malu serta cukup tekun mendengar setiap butiran ayat yang keluar dari mahasiswi itu.
Entah apa yang merasuk mereka..
Habis meeting, seorang dari mereka menyapa saya lalu berkata :
"sapa tadi ye ustaz, siswi tadi tu"
"siswi mana" tanya saya
"ala yang suara merdu tu, apa namanya ye ustaz..ehem ehem, terpikat juga saya dengar suaranya" tegaskan tanpa malu-malu

sumber : http://www.zaharuddin.net/index.php?option=com_content&task=view&id=495&Itemid=72
disarankan supaya ahli semua dapat baca artikel penuhnya ... namun isu dalam artikel ini bukanlah berkaitan dengan percampuran lelaki-perempuan dalam sebuah organisasi tetapi ianya tetap menarik dan dapat diharapkan dapat memberi input untuk ahli semua ...



Sungguhpun begitu saya faham yang barangkali kita tidak punya pilihan, mahu tak mahu kita terpaksa juga hadapi semua dari biarkan diri hanyut tanpa tarbiyah ... yang penting usahakan supaya dapat build up kekuatan dalaman supaya dapat hindari dari maksiat hati ... dan saya ulangi quote sahabat tadi yang mana dia kata :

Pada 27-08-07 15:43 , Awadah posting:

!!! QUOTE !!!

boleh saja mix, asalkan tahu batas-batas dan adab pergaulan dalam islam.


dan saya tegaskan di sini KALAU TAHU BUAT CARA TAHU ...


I might be wrong .. so, it's open for discussion ...

[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 29-08-07 09:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

nur_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15931
Posting: 144
Dari: IPT

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 17:24


Salam.......
Ana bersetuju dengan pandangan saudara transmissionline........
Berorganisasi tidak salah cuma bagaimana kita menjalankan atau melaksanakan sesuatu tugasan atau aktiviti yang hendak dijalankan haruslah dititikberatkan.........
Bagi muslimat atau kaum hawa khususnya jika kita hendak bercakap dengan muslimin atau kaum lelaki suara seharuslah tegas dan tidak lunak sehingga boleh mengganggu konsentrasi kaum laki2...namun begitu kaum muslimin khususnya janganlah pulak mudah terpengaruh dengan suara2 lunak dari kaum muslimat.....kerana kalau kita nak salahkan muslimat 100% pun tidak boleh kerana itu adalah salah satu kelebihan yang Allah berikan pada kaum muslimat....cuma kadang kita jangan menyalahgunakan....
Setiap orang ada kelemahan dan kelebihan....

P/s : e) mix lelaki perempuan dalam organisasi yang melakukan kerja-2 Islam yang mana kerja-2 yang dilakukan itu ada melibatkan percampuran dan kekerapan pertemuan mata ke mata dan melibatkan ahli-2 yang bujang, muda dan belum berkahwin ...
Ana tak faham maksud jawapan ini.....boleh tolong jelaskan........

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_mujahidahProfil   Hantar PM kepada nur_mujahidah   Pergi ke nur_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 04-09-07 19:28


Assalamualaikum

dulu masa ana belajar...ana aktif berpersatuan dan juga MPP.bila dah aktif dalam macam-macam aktiviti...memang ana terpaksa bercampur dengan kaum muslimin yang lain.memang kena jaga batasan.dan pada ana,masa aktiviti saja kami kerja sama-sama,bertugas sama-sama,meeting sama-sama and so on.lepas habis saja aktiviti...habis lah semua.tapi ana ni akan cuba buat kerja dengan muslimah saja.kadang-kadang tu kena tengok juga aktiviti apa yang dijalankan.then baru boleh decide untuk agih2kan tugas muslimin & muslimat.
[ Telah diedit oleh: syira_qistina pada 04-09-07 19:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 04-09-07 20:23


Assalamualaikum...bagi ana, boleh tapi jaga perbatasan pergaulan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 17:46


salam....rasanya bukan satu masalah mix dalam organisasi....sebab ia akan wujudkan budaya kerja yang sihat dan saling membantu....tapi Kalau nak bergaul kena tahu lah batas2nya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 18:13


InsyaAllah boleh...but seperti yang dikatakan oleh semua sahabat-sahabat ukhwah batas-batas kena jaga dengan tegas..sebuah organisasi sememangnya memerlukan kedua-duanya pihak untuk menggerakkannya dengan sempurna..

Organisasi yang ana join pun mix lelaki perempuan..macam kalau yang ada pendapat selalunya kalau benda yang disampaikan tu sikti cakap saja lah..but kalau perlukan penerangan pnjng lebar akhawat akan memilih untuk menulis dan beri pada ikhwah untuk membacanya pada ahli yang lain.

Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 12-09-07 08:45


Pada 04-09-07 17:24 , nur_mujahidah posting:

!!! QUOTE !!!


P/s : e) mix lelaki perempuan dalam organisasi yang melakukan kerja-2 Islam yang mana kerja-2 yang dilakukan itu ada melibatkan percampuran dan kekerapan pertemuan mata ke mata dan melibatkan ahli-2 yang bujang, muda dan belum berkahwin ... Ana tak faham maksud jawapan ini.....boleh tolong jelaskan........


saya ada contoh tapi saya tak nak sebut dikhuatiri menimbulkan fitnah dan mengaibkan organisasi yang dimaksudkan ... sendiri-2 faham dah lah ... rujuk balik pernyataan di atas pada perkataan-2 yang telah dihitamkan ...

saya nyatakan sekali lagi yang ini adalah dalam konteks organisasi yang bercampur lelaki-perempuan ... dan saya nak tambah satu lagi ... bila dikatakan melakukan kerja-2 Islam
mungkin ramai akan terkeliru ... apa itu kerja-2 Islam ?? ... kerja-2 ISlam ni umum .. semua kerja pun kalau ikut syariat boleh jadi kerja-2 Islam ... jadi ungkapan yang sesuai di sini saya rasa ialah melakukan kerja-2 atas platform organisasi yang berpaksikan Islam ... kalau tu pun tak cukup spesifik lagi tak tau lah ...

p/s : saya rasa apa yang kita patut bicangkan ialah "Berorganisasi atas nama Islam dan Da'wah ... perlukah mix lelaki perempuan atau sebaliknya......." .. kalau setakat berorganisasi semata-2 ia terlalu umum ... dalam sesetengah situasi percampuran tak dapat dielakkan ...

[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 12-09-07 08:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-09-07 10:39


kekadang ana tak nak buat meeting dalam satu tempoh tu,kerna perkara seperti ni.
untuk menjaga diri sendir juga. Pastikan gerakkerja selars dengan syariat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 12-09-07 13:07


Organisasi atau JKuasa untuk melakukan kerja . Ada yang memerlukan gabungan lelaki dan wanita . Ada yang tidak memerlukan gabungan .

Cuma kita sama-samalah fikirkan ..sekiranya GABUNGAN @ PERCAMPURAN itu lebih banyak GURAU SENDA .. TAWA .a .. USIK-MENGUSIK dari perbincangan maka adakah ia menuruti syariat ? ? .. adakah ianya bertepatan dengan pandangan ULAMAK2 ??

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-09-07 14:48


teringat satu kisah,ada kawan cakap,Kalau nak 'laku cepat' and nak bagi senior kenal,untuk tujuan cari jodah,masuk lah persatuan2 ,organisasi,and bergiat aktif lah...ish2,2 kan dah salah niat...dan memang ramai pulak 2 yang fikir macam 2...tah lah apa nak jadi...tapi tak dinafikan,ramai yang ikhlas kerana Allah...yang 2 kena tepuk dada tanya iman lah kan...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 12:20


Pada 12-09-07 13:07 , alhikam posting:

!!! QUOTE !!!

Organisasi atau JKuasa untuk melakukan kerja . Ada yang memerlukan gabungan lelaki dan wanita . Ada yang tidak memerlukan gabungan .

Cuma kita sama-samalah fikirkan ..sekiranya GABUNGAN @ PERCAMPURAN itu lebih banyak GURAU SENDA .. TAWA .a .. USIK-MENGUSIK dari perbincangan maka adakah ia menuruti syariat ? ? .. adakah ianya bertepatan dengan pandangan ULAMAK2 ??



ya .. inilah yang sering berlaku dalam kebanyakan organisasi yang "biasa" .. tapi bagaimana pula dengan organisasi yang bergerak atas nama Islam ... ?

Bagaimana pula kalau di dalam organisasi (yang berpaksikan Islam) itu terdapat unsur-2 yang membuatkan ahli-2nya rasa "seronok" dan "suka" terhadap percampuran dengan bukan mahram seperti mana yang disebutkan di atas ?



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 12:38


!!! QUOTE !!!

Apakah pendapat sahabat sahabiah semua mengenai kenyataan di atas?????kerana ada yang mengatakan bahawa tak salah untuk berorganasasi mix lelaki perempuan tapi ada yang juga mengatakan bahawa tidak boleh kerana dari organisasi yang mix antara lelaki dan perempuan inilah timbul pelbagai fitnah dan maksiat tetapi ada juga yang berpendapat bahawa kalau untuk menjalankan kerja-kerja Islam ini tak mengapa kalau mix......Jadi yang mana satu BENAR ni.....
a)mix lelaki perempuan boleh dalam organisasi
b)mix lelaki perempuan tak boleh dalam organisasi
c)mix lelaki perempuan boleh tapi hanya dalam melakukan kerja-kerja Islam....
d)Bukan semua diatas (silakan kemukan jawapan anda)



salam alaik..
aiwah.. diskusi yang membina & bermanfaat untuk dikongsi bersama :-D
bagi pendapat peribadi ana yang dhaif.... :berfikir:
ana pilih jawapan A

huraiannya..
mix L & P boleh dalam organisasi..
TApi syaratnya.. HUKUmnya..kena jaga baTASan dalam
pergaulan..


untuk jawapan b- kalau tak mix.. agak sukar untuk melakukan kerja-kerja
yang memerlukan buah fikiran dll untuk membuat keputusan au
melakukan kerja berat..etc..

untuk jawapan c-HAnya dalam kerja ISLAm..
tidak semestinya... dalam kerja duniawi pun boleh..
dengan syarat jaga batasan...

jawapan d- ana memang delete terus..ehehe..


wallahu'alam.. :roll: :berfikir:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 12:46


bagi jawapan tambahan e dari transs


!!! QUOTE !!!


e) mix lelaki perempuan dalam organisasi yang melakukan kerja-2 Islam yang mana kerja-2 yang dilakukan itu ada melibatkan percampuran dan kekerapan pertemuan mata ke mata dan melibatkan ahli-2 yang bujang, muda dan belum berkahwin ...


ana menjawab ianya sama seperti jawapan A.
semua perkara memang ada batasan.. hukum-hakam..
jadinya.. pegang pada adabnya.. jangan sampai melakukan dosa..
lagho.. dan sewaktu dengannya..

memang kadangkala kita tak sedar ianya telah menjadi suatu dosa yang kecil mumkin.. namun, cuba hindarkan dari segala perihal yang
boleh melibatkan kita ke arah yang salah...
banyakkan istigfar.. solat taubat.. puasa sunat..
agar dosa-dosa kecil kita diampunkan..

boleh faham rasanya ayat ana ni..hehehe..

sebagai contoh ana..
dari sekolah.. hingga ke ipt..
banyak diskusi.. meeting yang ana diamanahkan untuk handle..
jadinya.. memang melibatkan muslimin dan muslimat..
bagi ana, jaga suara.. jangan sampai melunakkan...
tingkah laku.. dan segala gerak geri.. antonimkan ia..

erm.. dalam segala hal.. kena tengok kepada keadaan..
kalau study group lain.. meeting lain.. program lain..
each berbeza pendekatan dan cara yang digunakan..
ini bagi ana lah... :-?

ala kullihal.. kita tunggu jawapn dari sahabat lain..
ini sekadar kalam ana..

wallahu'alam... :roll: :berfikir:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..
[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 09-11-07 12:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 13:33


alhamdulillah.. ana jumpa web ni..
jom sama-sama baca..

http://mukhlis101.multiply.com/journal/item/143

I. Konsep Pergaulan

Gaul, campur, kenal: kata “gaul” verba intransitifnya adalah bergaul bererti hidup berteman dalam masyarakat; berkawan akrab. Saya sudah dua tahun bergaul dengan orang itu. Perkataan campur iaitu, bercampur bererti berkumpulnya orang-orang menjadi satu seperti: Tua muda, besar kecil, laki-laki wanita bercampur menjadi satu dalam pesta itu. Kenal berarti mengerti dan pernah mengetahui seseorang. Sudah berapa lama kamu mengenal dia?.



Sebenarnya dalam Islam tidak ada istilah "pergaulan bebas", sebab secara fitrah manusia memiliki keharusan untuk bergaul dalam interaksi sosial yang merupakan sunah sosial dan kehidupan itu sendiri. Namun setelah masuknya budaya asing -ke dalam pergaulan masyarakat muslim- yang dibentuk oleh kecenderungan material semata-mata dan falsafah hidup yang lahir dari bumi dan hawa nafsu, maka Islam menamakannya sebagai pergaulan bebas, bebas dari tuntunan wahyu, moral dan fitrah.



Jika kita berbicara masalah pergaulan pada era globalisasi saat ini memang sangat rumit. Dalam erti yang lain, kita hidup dengan manusia yang mempunyai prinsip dan pandangan hidup yang berbeza, bahkan masyarakat di kota-kota besar dapat dikatakan memiliki kecenderungan hidup bebas. Terkadang dengan kondisi seperti itu, kita menghadapi sebuah dilema bagaimana menempatkan diri dalam dunia pergaulan agar kita sebagai muslim dapat diterima oleh lingkungan, tetapi keyakinan atau syariat Islam pun tetap terjaga.



Sebetulnya, kaedah yang paling tepat dalam pergaulan, khususnya dengan lawan jenis (berbeza jantina) adalah pandai-pandai menempatkan diri dan menjaga hati (bergantung kepada penilaian iman dalam situasi berkenaan). Usahakanlah untuk mengerti situasi bila kita harus serius dan bila harus santai, "think before you act" sangatlah penting.



Meskipun demikian, menjaga etika pergaulan seperti menundukkan pandangan adalah sangat dianjurkan (wajib hukumnya, dalam erti kata, tidak meihat dengan syahwat). Namun inti dari ajaran ini adalah bagaimana kita menjaga kebersihan dan kesucian hati. Istilahnya, untuk apa kita menundukkan pandangan atau menghindar dari pertemuan dengan lawan jenis jika hati tidak kita tundukkan?



Semua tergantung pada niat kita. Contohnya, dalam suasana kerja atau organisasi di mana kita dituntut untuk berinteraksi dengan orang banyak, baik laki-laki atau wanita, kita tentu saja diperbolehkan mengadakan kontak dengan lawan jenis (berbeza jantina, lelaki dengan perempuan). Pada prinsipnya, jika maksud kita untuk kebaikan dan batasan-batasan syariat tetap dijaga, semuanya dibolehkan dalam Islam. Islam tidaklah pernah bertujuan untuk mempersulitkan sesuatu, tapi justru mempermudahkan hidup kita. Segala yang disyariatkan sudah barang tentu demi kebaikan umat manusia.



-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 14:22


Pada 09-11-07 12:46 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

bagi jawapan tambahan e dari transs


!!! QUOTE !!!


e) mix lelaki perempuan dalam organisasi yang melakukan kerja-2 Islam yang mana kerja-2 yang dilakukan itu ada melibatkan percampuran dan kekerapan pertemuan mata ke mata dan melibatkan ahli-2 yang bujang, muda dan belum berkahwin ...


ana menjawab ianya sama seperti jawapan A.
semua perkara memang ada batasan.. hukum-hakam..
jadinya.. pegang pada adabnya.. jangan sampai melakukan dosa..
lagho.. dan sewaktu dengannya..

memang kadangkala kita tak sedar ianya telah menjadi suatu dosa yang kecil mumkin.. namun, cuba hindarkan dari segala perihal yang
boleh melibatkan kita ke arah yang salah...
banyakkan istigfar.. solat taubat.. puasa sunat..
agar dosa-dosa kecil kita diampunkan..

boleh faham rasanya ayat ana ni..hehehe..

sebagai contoh ana..
dari sekolah.. hingga ke ipt..
banyak diskusi.. meeting yang ana diamanahkan untuk handle..
jadinya.. memang melibatkan muslimin dan muslimat..
bagi ana, jaga suara.. jangan sampai melunakkan...
tingkah laku.. dan segala gerak geri.. antonimkan ia..

erm.. dalam segala hal.. kena tengok kepada keadaan..
kalau study group lain.. meeting lain.. program lain..
each berbeza pendekatan dan cara yang digunakan..
ini bagi ana lah... :-?

ala kullihal.. kita tunggu jawapn dari sahabat lain..
ini sekadar kalam ana..

wallahu'alam... :roll: :berfikir:




ini pandangan saya...

saya bersetuju dengan pandangan saudari Shida...

memandangkan shida orang yang selalu "hands on" aktiviti beorganisasi..semestinya shida lebih tahu kemaslahatan ini.

Jaga adab kita semasa berurusan..mungkin kita ok tetapi kita tak tau apa perasaan orang yang berurusan dengan kita. Oleh yang demikian jaga sebolehnya adab itu.kalau boleh jangan dibuka ruang kepada timbulnya fitnah dan maksiat.


Wanita bukan manusia kelas 2, sebagaimana firman Allah yang bermaksud: “Sesungguhnya lelaki dan perempuan Muslim, lelaki dan perempuan Mukmin, lelaki dan perempuan yang benar, lelaki dan perempuan yang sabar, lelaki dan perempuan yang khusyuk, lelaki dan perempuan yang bersedekah, lelaki dan perempuan yang berpuasa, lelaki dan perempuan yang memelihara kehormatannya, lelaki dan perempuan yang banyak menyebut nama Allah s.w.t, Allah s.w.t telah menyediakan untuk mereka pengampunan dan pahala yang besar.” (Al-Ahzab: 35). penilaian Allah sama sahaja.Cuma dari segi karakter dan sifat Allah telah membezakan lelaki dan wanita sesuai dengan fitrah dan fungsinya.

Oleh yang demikian didalam organisasi, tidak semua aktiviti yang melibatkan percampuran lelaki dan wanita..kebijaksaan empunya diri dan pimpinan organisasi juga diperlukan untuk mengawal selia perkara ini.tetapi semua keputusan-keputusan penting dan pelaksanaan memerlukan penglibatan dan kerjasama kedua-duanya..
tetapi elakkan bertepuk tampar, senda gurau, bersuka .a..tetapi janganlah pulak serius sangat...bertenang...cuba jadi profesional..
[ Telah diedit oleh: zulman pada 09-11-07 14:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 12:01


!!! QUOTE !!!

memandangkan shida orang yang selalu "hands on" aktiviti beorganisasi..semestinya shida lebih tahu kemaslahatan ini.


salam alaik ya zulman..
Allahu Akhbar.. ana tidak lah sehebat mana..huhu..
cuma.. kita kena sentiasa ingat...mana yang Hak.. Halal... HAram..
dosa.. PAhala..

kadangkala kita tau..
tetapi.. Kenapa kita buat-buat tak TAHU??
kadangkala kita tak tahu apa yang kita TAHU?!!
yang kritikallnye.. kita tak TAHu apa yang kita TAk tahu

:berfikir: :berfikir: :roll: :roll:

fikir.. renungkan laahh... di mana kita ek..?? :sopan: :-D :berfikir:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..
[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 12-11-07 12:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 00:48


Pada 27-08-07 13:23 , nur_mujahidah posting:

!!! QUOTE !!!

Apakah pendapat sahabat sahabiah semua mengenai kenyataan di atas?????kerana ada yang mengatakan bahawa tak salah untuk berorganasasi mix lelaki perempuan tapi ada yang juga mengatakan bahawa tidak boleh kerana dari organisasi yang mix antara lelaki dan perempuan inilah timbul pelbagai fitnah dan maksiat tetapi ada juga yang berpendapat bahawa kalau untuk menjalankan kerja-kerja Islam ini tak mengapa kalau mix......Jadi yang mana satu BENAR ni.....
a)mix lelaki perempuan boleh dalam organisasi
b)mix lelaki perempuan tak boleh dalam organisasi
c)mix lelaki perempuan boleh tapi hanya dalam melakukan kerja-kerja Islam....
d)Bukan semua diatas (silakan kemukan jawapan anda)

Insan yang keliru + pening = :-? :-? :-?

Islam is the of life...........


Assalamualaikum

Ramai yang dah beri pendapat yang baik dan dapat diterima. Kesimpulannya adalah mixed organisation between muslimin and muslimat adalah dibolehkan, asalkan menjaga adab dan batas-batasnya. Saya juga bersetuju dengannya. So jawapannya (a), cuma jangan dilupa 'TAPI'nya... Iaitu menjaga sebaik-baiknya adab bertemu dan berbincang itu.

Bincang mana-mana yang perlu untuk mencapai penyelesaian serta objektif mesyuarat sepanjang gerak kerja. Contohnya, bukan dengan diselangi main-main atau gurau senda yang tak patut... atau meeting sampai lewat2 malam... atau main pandang2 jeling-jeling usha2... Nak meeting, buat cara nak meeting....

Tapi walaupun jika kita dah jaga adab dan batasan, sememangnya hati manusia kita tak boleh jangka, dan kita tak tahu apa yang difikirkan atau yang dirasai orang lain waktu itu... maka, kita jaga lah dengan sebaik-baiknya yang termampu oleh kita... serta berusaha ke arah itu.

Berkenaan berorganisasi atas nama Islam dan dakwah, perlukah mix atau sebaliknya itu, hal ini hmmm rumit ni... banyak benda yang boleh dibincangkan tentang ni...

Perlu ke tak? Bagi saya ia adalah perlu. tapi bergantung. firstly kita lihat mad'u atau golongan target kita lah atas sebab Kenapa kita nak buat kerja or program tu. kedua-duanya lelaki dan perempuan kita nak capai. jadi, kena juga campur dalam discussion dan meeting.

Secondly, concerning ideas. Biasanya, yang ada idea bebagus dan rasional serta bijak itu adalah muslimin. Untuk mencapai consensus dan solution yang baik, perlu bergabung idea yang lelaki dan perempuan. Berbincang method dakwah, program etc. Idea kena datang dari kedua2 belah pihak, tambah pula target audience @ mad'u adalah kedua-duanya lelaki dan perempuan.

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, sebahagian mereka (adalah) menjadi penolong bagi sebahagian yang lain. Mereka menyuruh (mengerjakan) yang makruf, mencegah dari yang mungkar, mendirikan sembahyang, menunaikan zakat, dan mereka taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana." (Surah At-Taubah 9:71)

Tapi, sometimes tak perlu campur. Depend pada program and how we want the program to be. Ada yang program untuk muslimat saja, so muslimat saja lah yang berorganisasi. Same goes to the muslimin.

Maybe ada yang berpendapat, so kalau kita boleh decide nak buat program yang tak campur laki perempuan, maka janganlah buat yang campur. Seterusnya tak ada lah organisasi yang campur.

Tapi kan... cuba kita lihat. Ada tempat yang penggeraknya seciput saja. Tambah lagi nak cari orang yang boleh komited.. Kalau yang dah sedia ada sikit tu nak gerak sendiri2 and asing muslimin and muslimat lagi, maka payahlah jadinya. Susah nak gerak dan buat semua kerja sendiri. Tambahan lagi, ada kerja yang muslimin boleh buat, muslimat tak boleh. Ada kerja yang muslimat boleh, muslimin tak boleh....

So, ni antara komen saya. Open to more discussion...


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 13-11-07 00:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 14-11-07 07:37


Nampaknya ramai yang lebih cenderung untuk bercampur dan bergaul ... saya memang akui hakikat betapa kita "terpaksa" bercampur dalam sesebuah ORGANISASI ISLAM (peringkat student yang bujang-2 dan belum kawin) ... saya bukan lah nak kata saya ni jaga sangat pergaulan, kadang-kadang tu terpaksa juga bersosial untuk mengelakkan dari dituduh sombong ...

Tapi masuk bab ORAGNISASI ISLAM dan ORGANISASI DAKWAH saya seolah-2 tidak dapat berkompromi dengan mana-2 unsur percampuran dan "aktiviti-2 keseronokan" yang ada melibatkan percampuran ....

mungkin saya berpendirian sebegini setelah melihat situasi di tempat saya berada sekarang di mana student-2 yang terlibat dengan aktiviti-2 dakwah tidak pernah dilihat buat apa-2 kerja yang melibatkan dakwah dengan bercampur bersama-2 dengan perempuan kecuali pada aktiviti-2 tertentu yang mengumpulkan jumlah ahli yang ramai .... saya cuba bandingkan ia dengan apa yang pernah saya lalui dulu .. tapi tu cerita lain lah, sebab kat situ banyak lagi isu-isu lain seperti waqi' setempat dan matlamat dakwah ... namun saya merasakan yang boleh sebenarnya kalau nak jalankan program dajwah dengan menghadkan pertemuan mata-ke-mata antara lelaki dan perempuan ke tahap paling minimum .. kalau boleh tu lah yang nak kita bincangkan di sini ....

p/s : hmmmm ... bila cerita pasal ni ianya mengingatkan saya tentang istilah "orang siasah" dan "orang tarbiyah" yang pernah saya dengar masa belajar dulu ... selalunya "orang siasah" ni agak sosial sikit sebab dia kena pandai berpolitik dengan masyarakat ... yang "orang tarbiyah" pulak jenis jaga wara' sikit ....

[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 14-11-07 07:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 14-11-07 08:58


memang tak dapat nak lari dari mix Kalau dalam organisasi...saya yang selalu conduct projek2 ini pun tak boleh nak lari...tambah2 Kalau time jadi pengarah projek,memang kena mix...tapi jaga adab dan pergaulan,2 dah cukup...niat mesti jelas,kita buat kerja-kerja 2 lillahitaala,bukan sebab lain...insyaAllah diri terjaga dari syaitan menyelit...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 14-11-07 11:59


jawapan saya (e)...boleh terima tak?....tengok pada situasi...macam kat arab mereka xtrime organisasi kat malaysia yang d perempuan...kes ni saya dengar dr org yang saya prcaya lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-11-07 12:12


Pada 27-08-07 13:23 , nur_mujahidah posting:

!!! QUOTE !!!

Apakah pendapat sahabat sahabiah semua mengenai kenyataan di atas?????kerana ada yang mengatakan bahawa tak salah untuk berorganasasi mix lelaki perempuan tapi ada yang juga mengatakan bahawa tidak boleh kerana dari organisasi yang mix antara lelaki dan perempuan inilah timbul pelbagai fitnah dan maksiat tetapi ada juga yang berpendapat bahawa kalau untuk menjalankan kerja-kerja Islam ini tak mengapa kalau mix......Jadi yang mana satu BENAR ni.....
a)mix lelaki perempuan boleh dalam organisasi
b)mix lelaki perempuan tak boleh dalam organisasi
c)mix lelaki perempuan boleh tapi hanya dalam melakukan kerja-kerja Islam....
d)Bukan semua diatas (silakan kemukan jawapan anda)

Insan yang keliru + pening = :-? :-? :-?

Islam is the of life...........


hm...even dalam pengajian agama nabi mengasingkan laki perempuan dengan buat hari yang berlainan.....
jikalau ada keperluan yang hanya boleh ditolong dari yang berlainan jantina tak apa...tapi sebaiknya stay or keep an organization dengan sama jantina so tiada halangan atau permasalahan yang boleh berlaku....eventhough kita padai jaga batas...syaitan sentiasa ada untuk berusaha menyeru ke arah yang tak baik...so lebih baik
kalau sama jantina.....em


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 06:45


Pada 14-11-07 07:37 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!


mungkin saya berpendirian sebegini setelah melihat situasi di tempat saya berada sekarang di mana student-2 yang terlibat dengan aktiviti-2 dakwah tidak pernah dilihat buat apa-2 kerja yang melibatkan dakwah dengan bercampur bersama-2 dengan perempuan kecuali pada aktiviti-2 tertentu yang mengumpulkan jumlah ahli yang ramai .... saya cuba bandingkan ia dengan apa yang pernah saya lalui dulu ..


betul.... kagum bila pernah berkongsi dan berdiskusi dengan seorang sahabat saya yang terlibat dalam aktiviti2 dakwah di Australia...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 08:27


Pada 17-11-07 06:45 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



betul.... kagum bila pernah berkongsi dan berdiskusi dengan seorang sahabat saya yang terlibat dalam aktiviti2 dakwah di Australia...



menarik juga tu .. boleh cerita sikit ? lepas tu kita bincang sama-2 dengan tengok pada apsek-2 tertentu ...


Pada 14-11-07 11:59 , azzak posting:

!!! QUOTE !!!

jawapan saya (e)...boleh terima tak?....tengok pada situasi...macam kat arab mereka xtrime organisasi kat malaysia yang d perempuan...kes ni saya dengar dr org yang saya prcaya lah...



yang ni pun macam menarik saja bunyinya ... harap dapat kongsi lebih detail lagi ...

[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 17-11-07 08:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 17-11-07 08:32


bagi ana..mungkin a jawapannya

sumtime percampuran dalam organisasi itu perlu melibatkan di antara kaum adam dan hawa..dan sumtime jugak percampuran itu tidak perlu dalam organisasi..contoh terdekat ana ambil dr pengalaman sendiri..dalam bidang dakwah..segala mesyuarat just bergaul antara kaum hawa saja..so tak ada kaitan dengan percampuran kaum adam..tapi bila ada program2 besar yang melibatkan kaum adam dan hawa..tepaksa lah bermesyuarat dengan sebaiknya..asalkan jaga hati dan pandangan supaya tidak mudah terkena panahan syaitan..wallahualam

sekadar pandangan dr insan yang masih lagi cetek ilmunya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 08:58


hm. yang diberitahu, keadaan di sana yang langsung tak berurusan bersama di antara muslimin dan muslimat. yang muslimin dengan muslimin saja dan yang muslimat dengan muslimat saja.

tak biasa kan kat IPTA malaysia so, macam terkagum lah juga hoho.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 09:11


!!! QUOTE !!!

hm. yang diberitahu, keadaan di sana yang langsung tak berurusan bersama di antara muslimin dan muslimat. yang muslimin dengan muslimin saja dan yang muslimat dengan muslimat saja.

tak biasa kan kat IPTA malaysia so, macam terkagum lah juga hoho.



hihi.. ya shye..
bukan di luaq saja.. dalam malaysia pun ada juga..
kalau dulu..dulu.. yang sek.agama..
pun begitu.. susah nak diskusi bersama..
tengok juga pada tempat..madrasah..

kalau kes sek convent.. sek STAR di ipoh..
sek agama taayah..sek agama izzuddin.. dll..
hehhe.. mereka memang sek yang sama kaum saja ... :-D

jadinya.. memang bila diskusi.. buat program.. kaum adam sahaja..
kaum hawa sahaja :sopan:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 11:15


Pada 17-11-07 09:11 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

hm. yang diberitahu, keadaan di sana yang langsung tak berurusan bersama di antara muslimin dan muslimat. yang muslimin dengan muslimin saja dan yang muslimat dengan muslimat saja.

tak biasa kan kat IPTA malaysia so, macam terkagum lah juga hoho.



hihi.. ya shye..
bukan di luaq saja.. dalam malaysia pun ada juga..
kalau dulu..dulu.. yang sek.agama..
pun begitu.. susah nak diskusi bersama..
tengok juga pada tempat..madrasah..

kalau kes sek convent.. sek STAR di ipoh..
sek agama taayah..sek agama izzuddin.. dll..
hehhe.. mereka memang sek yang sama kaum saja ... :-D

jadinya.. memang bila diskusi.. buat program.. kaum adam sahaja..
kaum hawa sahaja :sopan:



lah .. itu memang dah sah-sah lah ... takkan lah budak lelaki nak masuk sekolah convent join meeting mereka ...

jadi saya harap kat Malaysia pun boleh lah buat macam tu ... jangan ada percampuran dalam hal-2 yang melibatkan aktiviti dakwah terutama di kalangan muda-mudi .. kalau peringkat org besar-2 yang dah kahwin seperti PAS, JIM atau ABIM ke tak apa lah nak campur pun sebab mungkin di situ ada keizinan atau ditemankan oleh suami/isteri ... lagipun dah masing-2 ada keluarga buat apa lagi nak ada benda-2 yang melibatkan hati dan perasaan kan .... ni yang bahaya kalau yang jenis bujanf belum kahwin .. kat situ macam-2 boleh jadi terutama sekali sifat riak dan ujub ...

contoh yang pernah terjadi sewaktu PRK seorang siswa telah diberi tugas membawa kereta yang dinaiki calon muslimat .. tetapi tiba-tiba pulak ada seorang "ustaz" potong jalan saja-2 nak jadi driver, padahal dia tu exco banyak lagi kerja lain boleh buat tapi sesaja saja nak ngada-2 .. sebab apa ? sebab bawa muslimat .. dah tu muslimat bila dah ustaz jadi driver mereka pun .... itulah dia Persatuan Mahasiswa Is ... opppsss .. off record .. hehehe .... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 12:31


Ada juga faedahnya kalau campur lelaki & perempuan dalam satu group...Lelaki yang pemalas buat assignment tiba-tiba jadi rajin dan gentelmen depan perempuan...hehehe


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 13:06


Pada 17-11-07 11:15 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-11-07 09:11 , src="./images/forum/smilies/icon_biggrin.gif" alt=":-D" /]


jadi saya harap kat Malaysia pun boleh lah buat macam tu ... jangan ada percampuran dalam hal-2 yang melibatkan aktiviti dakwah terutama di kalangan muda-mudi .. kalau peringkat org besar-2 yang dah kahwin seperti PAS, JIM atau ABIM ke tak apa lah nak campur pun sebab mungkin di situ ada keizinan atau ditemankan oleh suami/isteri ... lagipun dah masing-2 ada keluarga buat apa lagi nak ada benda-2 yang melibatkan hati dan perasaan kan .... ni yang bahaya kalau yang jenis bujanf belum kahwin .. kat situ macam-2 boleh jadi terutama sekali sifat riak dan ujub ...

contoh yang pernah terjadi sewaktu PRK seorang siswa telah diberi tugas membawa kereta yang dinaiki calon muslimat .. tetapi tiba-tiba pulak ada seorang "ustaz" potong jalan saja-2 nak jadi driver, padahal dia tu exco banyak lagi kerja lain boleh buat tapi sesaja saja nak ngada-2 .. sebab apa ? sebab bawa muslimat .. dah tu muslimat bila dah ustaz jadi driver mereka pun .... itulah dia Persatuan Mahasiswa Is ... opppsss .. off record .. hehehe .... :-D


bila cerita pasal ni ianya mengingatkan saya tentang istilah "orang siasah" dan "orang tarbiyah" yang pernah saya dengar masa belajar dulu ... selalunya "orang siasah" ni agak sosial sikit sebab dia kena pandai berpolitik dengan masyarakat ... yang "orang tarbiyah" pulak jenis jaga wara' sikit ....






terus terang....saya ni kalau ada term yang sesuai adalah orang siasah...tapi sosialnya bukanlah sampai melanggar syariat.,,masa saya du U dulu pun memang deal dengan pelbagai golongan memang kerja saya...jumpa orang yang pl bagai...kena meraikan mereka semua..selesakan diri mereka dengan kita....saya tak beserban atau pakai jubah walaupun rakan-rakan saya banyak yang berpakaian macam tu..jumpa untuk berunding dengan sesetengah golongan pun pakai T shirt round colar sahaja....kalau deal dengan pihak U saya pakai lah ala-ala korporat...jumpa dengan orang kampung lain gayanya..tengokla dengan siapa saya jumpa lain cara, lain pembawaannya..dengan parti politik lain caranya...tetapi yang pasti saya akan menjaga adab ,dan menghormati cara dan pembawaan orang yang saya jumpa..

bab orang potong jalan ni memang selalu berlaku....tiba-tiba saja jadi rajin...walhal banyak lagi kerja lain...transmissionline memang bercerita sesuatu yang realiti...tapi bukan semua macam tu...ikut pengalaman masing-masing...,masa saya kat U pun ada berlaku....orang tu kawan saya juga...jawatan besar juga..susah juga kalau muslimah jadi rebutan ni...nasib baiklah berjaya di selesaikan....
apa pun segalanya bermula dengan niat....


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-11-07 13:28


assalamualaikum
yang penting iman masing-masing
tahu juga diri, adab dan pelihara syariat islam
setting niat kerana ALLAH swt semata-mata

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 13:48


Pada 17-11-07 13:28 , mujahidah_Dungun posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum
yang penting iman masing-masing
tahu juga diri, adab dan pelihara syariat islam
setting niat kerana ALLAH swt semata-mata



kalau setakat cakap macam semua org tau .. tapi raami yang gagal dan tertewas dengan nafsu dan keinginan untuk merasa secebis "keseronokan" dikenali dan mengenali golongan yang tak sejantina



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

siti_rabiatul88
Warga Rasmi
Menyertai: 15.11.2007
Ahli No: 31708
Posting: 4
Dari: kulai

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 14:38


Assalamualaikum
:-) bagi ana setiap pekerjaan dimulakan dengan niat
kerana ALLAH,IsyaAllah apa yang kita lakukan diberkati..
mix diantara lelaki dan perempuan dalam organisasi tak salah
asalkan tahu batas pergaulan..
tapi kalau rasa boleh beroganisasi diantara kaum hawa dengan kaum hawa tanpa bantuan kaum adam teruskan dan sebalaiknya..

:sopan: harap dapat dikomen :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For siti_rabiatul88Profil   Hantar PM kepada siti_rabiatul88   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 11:59


!!! QUOTE !!!

lah .. itu memang dah sah-sah lah ... takkan lah budak lelaki nak masuk sekolah convent join meeting mereka


hihihi :-D :-D

!!! QUOTE !!!

Ada juga faedahnya kalau campur lelaki & perempuan dalam satu group...Lelaki yang pemalas buat assignment tiba-tiba jadi rajin dan gentelmen depan perempuan...hehehe


yes.. tu diSOKOng penuh juga...
tapi.. tak semua begitu deh..
same juga kaum yang lagi satu..

pesanan penaja.. bila nka buat assignment..
carilaa yang rajin buat kerja.. ;-) ;-)


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 09:52


Pada 17-11-07 14:38 , siti_rabiatul88 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
:-)
mix diantara lelaki dan perempuan dalam organisasi tak salah
asalkan tahu batas pergaulan..
:sopan: harap dapat dikomen :berfikir:


organisasi yang macam mana ? berkali-2 saya cuba bangkitkan persoalan tentang keperluan percampuran yang melibatkan ORGANISASI YANG MELAKUKAN KERJA-2 DAKWAH DAN BERGERAK ATAS PLATFORM ISLAM/ISLAMIK YANG MANA IANYA MELIBATKAN AHLI-2 YANG BUJANG, DARA DAN BELUM BERKAHWIN ... perlu ke saya sebut satu-2 nama organisasi yang saya maksudkan ???


persoalan ini dibangkitkan kerana dalam organisasi sedemikian rupa sering ada perkara-2 yang melalaikan seperti berseronok, rasa riya dan ujub di hadapan mereka yang berlainan jantina, perkataan sia-2 seperti berbicara tentang muslimat mana yang cantik dan gosip-menggosip dalam organisasi, perbualan jarak jauh (telefon, SMS, YM) hingga ke tahap melalaikan ...

Pada 17-11-07 14:38 , siti_rabiatul88 posting:

!!! QUOTE !!!


asalkan tahu batas pergaulan..



untuk kali keduanya saya persoalkan .... memang ramai yang tahu tapi berapa ramai yang jaga ???



ok lah .. ni pendapat peribadi saya .. semuanya balik pada tarbiyah ... macam mana kita di didik dalam organisasi tu ... macam mana contoh yang ditunjukkan oleh senior-2 ... sejauh mana kebijaksanaan naqib/senior kawal hal-2 berkaitan pergaulan ... tentang keakraban sesama ahli yang sama jantina yang sama-2 dapat menasihati (bukan menggalakkan gosip dan perkara lagha) .. dan paling penting apa aktiviti yang dilakukan dalam organisasi tu .. adakah ianya truly dakwah, atau sekadar mahu berseronok semata-2 ???

namun setelah saya kaji dalam-2, tak ada apa lagi yang boleh dilakukan ... bukan mudah nak kawal manusia ... sebuah organisasi yang besar dan punya matlamat yang besar bukan semudah itu untuk ditarbiyah setiap seorang ... iman ada turun naiknya ...

so be it ! there's nothing more we can discuss ....

itu pendapat saya .. seperti kata sahabiah tadi, asalkan tahu jaga batas pergaulan ...

"asalkan tahu jaga batas pergaulan ...", so that's the end of it ... boleh kunci topik jika perlu!



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 12:16


memang kena bercampur gaul tetapi kena ada batasannya selagi tidak melanggar syarak. Ingat wanita juga terlibat di dalam peperangan di dalam membantu orang lelaki yang cedera - iaitu tugas mereka adalah di dalam merawat.

Begitu juga di dalam urusan agama - contoh aisyah .a menjadi sumber rujukan kepada para sahabat di dalam perkara menyentuh feqah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-12-07 17:45


Pada 17-11-07 14:38 , siti_rabiatul88 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
:-) bagi ana setiap pekerjaan dimulakan dengan niat
kerana ALLAH,IsyaAllah apa yang kita lakukan diberkati..
mix diantara lelaki dan perempuan dalam organisasi tak salah
asalkan tahu batas pergaulan..
tapi kalau rasa boleh beroganisasi diantara kaum hawa dengan kaum hawa tanpa bantuan kaum adam teruskan dan sebalaiknya..

:sopan: harap dapat dikomen :berfikir:

assalamualaikum..saya setuju dengan rabiatullislam tak menghalang wanita bekerja..kerja kan satu ibadat..islam the best way of life


-----------------
Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku,sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya,aku akan terus berbicara,sekalipun pedangmu itu akan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-12-07 17:48


Pada 17-11-07 13:48 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-11-07 13:28 , mujahidah_Dungun posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum
yang penting iman masing-masing
tahu juga diri, adab dan pelihara syariat islam
setting niat kerana ALLAH swt semata-mata



kalau setakat cakap macam semua org tau .. tapi raami yang gagal dan tertewas dengan nafsu dan keinginan untuk merasa secebis "keseronokan" dikenali dan mengenali golongan yang tak sejantina


assalamualaikum..
apa yang kita cakap, mestilah kita tunaikan..cakap biar serupa bikin..i mean ada ilmu dan iman tapi tidak amalkan tidak guna juga
islam is the best way of life, kerja adalah satu ibadat..didn't u know about that?


-----------------
Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku,sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya,aku akan terus berbicara,sekalipun pedangmu itu akan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 11:57


Pada 13-12-07 17:48 , mujahidah_Dungun posting:
assalamualaikum..
apa yang kita cakap, mestilah kita tunaikan..cakap biar serupa bikin..i mean ada ilmu dan iman tapi tidak amalkan tidak guna juga
islam is the best way of life, kerja adalah satu ibadat..didn't u know about that?



macam mana kita nak kawal manusia? ... semua org ada ilmu .. tapi tak semua orang beramal dengan amal yang istiqomah .. macam mana kita nak buat supaya org beramal dan sentiasa beringat ?

adakah suasana boleh mempengaruhi amal ?

secara kasarnya memang kebanyakan student U yang terlibat dengan jemaah Islam di kampus memang mengawal pergaulan mereka ... tapi disebalik tabirnya ramai yang gagal ... ramai yang "bersosial" dan "kurang menjaga adab pergaulan" di belakang tabir ... contohnya seperti main SMS, YM, telefon ... termasuk juga yang sering cakap benda-2 lagho seperti gosip-2kan org .. kenen-2kan org ... adakah itu sifat seorang anggota jemaah Islam ??

berbalik kepada persoalan macam mana nak kawal manusia ... jawapannya tarbiyah ... bukan setakat bagi kuliah dan ceramah sikit-2 .... lepas tu suruh ahli-2 buat kerja .. pergi meeting tiap-2 malam .. pergi setiap program yang memakan masa dua hari pada setiap hujung minggu ...

bagaimana dengan usaha dan motivasi nak naikkan semangat ahli-2 dalam mengerjakan dakwah ... ? Juga motivasi supaya ahli-2 lebih bersemangat untuk belajar dan score untuk buktikan pada semua yang student yang berfikrah Islam sentiasa cemerlang (tu boleh dikira sebagai da'wah bil hal tu ) ...

jadi tak cukuplah dengan hanya bagi mereka "ilmu" dan ceramah agama ... perlu bagi stimulus .. naikkan semngat ahli-2 supaya mereka istiqomah dalam amal ... tak semestinya buat program bagi ceramah sehari suntuk seminggu sekali ... kalau bagi tazkirah ringkas lepas solat jemaah maghrib setiap hari misalnya tu pun dah cukup kalau ianya boleh merangsang kepada usaha untuk beristiqomah ...

kalau bagi ilmu supaya mereka tahu tu tak cukup ... tu kalau yang rajin cari ilmu .. kalau ahli yang malas nak cari ilmu? yang malas membaca atau malas ke kuliah pengajian misalnya ??

sekian, terima kasih ... saya alu-2kan pendapat lain kalau ada yang tak setuju ...

secara umumnya semua setuju yang percampuran tu perlu ...

selain tu saya juga faham maksud saudari dan juga ahli-2 lain yang hantar posting .. ramai kata "kena pandai jaga adab", "kena amalkan ilmu" ... betul lah tu .. saya tak kata salah pun .. tapi saya cuba mengajak kawan-2 semua fikirkan "BAGAIMANA nak bagi supaya org amalkan ilmu, macam mana nak bagi supaya org jaga adab pergaulan ..."

selain dari mengawal ahli-2 semasa mesyuarat, macam mana lagi yang boleh kita lakukan ??

lepas ni saya akan sambung lagi .. tengok dulu response macam mana ...



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 11:46


Pada 14-12-07 11:57 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-12-07 17:48 , mujahidah_Dungun posting:
assalamualaikum..
apa yang kita cakap, mestilah kita tunaikan..cakap biar serupa bikin..i mean ada ilmu dan iman tapi tidak amalkan tidak guna juga
islam is the best way of life, kerja adalah satu ibadat..didn't u know about that?


macam mana kita nak kawal manusia? ... semua org ada ilmu .. tapi tak semua orang beramal dengan amal yang istiqomah .. macam mana kita nak buat supaya org beramal dan sentiasa beringat ?

adakah suasana boleh mempengaruhi amal ?

secara kasarnya memang kebanyakan student U yang terlibat dengan jemaah Islam di kampus memang mengawal pergaulan mereka ... tapi disebalik tabirnya ramai yang gagal ... ramai yang "bersosial" dan "kurang menjaga adab pergaulan" di belakang tabir ... contohnya seperti main SMS, YM, telefon ... termasuk juga yang sering cakap benda-2 lagho seperti gosip-2kan org .. kenen-2kan org ... adakah itu sifat seorang anggota jemaah Islam ??



salam...
bukan nak komen atau nak berhujah...cuma apa yang dikatakan saudara ni memang betul...

bukan setakat 'disebalik tabir' saja mereka gagal,malahan tak kurang jugak 'dalam tabir yang sama'..
kadang-kadang masa tengah meeting pun boleh main SMS dengan sama-sama ahli meeting.. tak kurang jugak yang duduk main-main mata...tapi tak ada siapa yang perasan...cuma bagi mereka yang lebih suka 'memerhati', banyaklah ragam yang dapat dilihat...

**bercakap melalui pemerhatian..

wallahua'lam..


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.134817 saat. Lajunya....