Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Matinya anak muda itu bukan kerana tergelincir kakinya, tetapi kerana tergelincir lidahnya.
-- Ilham Pujangga

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 119
Ahli: 0
Jumlah: 119




  Yang Masuk Ke Sini
jasadkudisini: 3 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 5 hari yang lalu
isa777_musa: 5 hari yang lalu
zam_rizal: 14 hari yang lalu
wanja: 25 hari yang lalu
MTMKi: 32 hari yang lalu
Kang: 32 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: :: Upacara PeMBaTaLaN aiR SeMBaHYaNG dalam PERNIKAHAN ::


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» :: Upacara PeMBaTaLaN aiR SeMBaHYaNG dalam PERNIKAHAN ::

Please Mendaftar To Post


Oleh :: Upacara PeMBaTaLaN aiR SeMBaHYaNG dalam PERNIKAHAN ::

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 22:00


SALAM ALAIK..

saya punya kemusykilan yang emmeningkan kepala otak sejak dua menjak ni..

terdetik kat hati ni..apekah rasionalnyer upacara batal air sembahyang time majlis nikah ek..ye lah..nampak macam pelik saja..bagaimanakah ibadat berwudhuk itu sewenang2 nya dibatalkan dengan sengaja walhal kita dituntut untuk terus mengekalkannya..unless pada perkara2 darurat..tapi yang ni.....................???

saya pasti tak ada tersurat dalam syariat akan keperluan utuk membetalkan wudhuk pada majlis kahwin ni...tapi andainye ada kewajarannya disisi adat saya kurang pastilah..

so..ada sesiapa dapat jawap musykil ni..maybe yang da kawin yang melalui pengalaman ni boleh explain..kan??? :-?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 19-08-07 22:55


bukankah selalunya si lelaki mempunyai wudhud sebelum akad, dan selalunya solat sunat dulu sebelum tu.
apabila selesai akad, maka berlakula upacara batal wudhuk.
upacara ini hanyalah nama sahaja, yakni mungkin sesetengah tu bersalam kerana mereka sudah sah bergelar suami isteri atau sesetengahnya mengucup.
terjadinya persentuhan kedua itu maka batallah wudhuk berdasarkan mazhab syafie. kerana majoriti umat melayu bermazhab syafie. maka tidak timbul soal nak bersenang-senang membatalkan wudhuk kerana persentuhan suami isteri yang sah sekalipun akan membatalkan wudhuk berdasarkan mazhab syafie.
jika anda tidak mahu wudhuk anda batal dengan menyentuh isteri anda, maka anda bolehlah bertukar mazhab. itu tidak menjadi masalah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 00:49


tak tahu nak komen pa..lambat pergi agaknya nak kahwin...uhuk2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 20-08-07 01:40


Assalamualaikum...
Hanya pada nama..mungkin tidak mencerminkan keinginan untuk sengaja membatalkan wuduk seolah-olah ia satu mainan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ummi_aisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2007
Ahli No: 28798
Posting: 103
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 03:05


salam isteri atau kucup dahi isteri kan ibadah juga...tak jadi masalah rasa nya upacara batalkan wudhu...nanti ambil lah wudhu lagi...kan... ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_aisyahProfil   Hantar PM kepada ummi_aisyah   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 08:33


menunjukkan kasih sayang antara suami dan isteri.dulu time couple tak pernah bersentuh,time tu lah nak rasa nikmatnya bersentuhan antara lelaki dan perempuan.kalau sesiapa yang dulu selalu pegang tangan , maka dia rasa biasa saja lah.tak ada apa pun....

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 09:50


Pada 20-08-07 08:33 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

menunjukkan kasih sayang antara suami dan isteri.dulu time couple tak pernah bersentuh,time tu lah nak rasa nikmatnya bersentuhan antara lelaki dan perempuan.kalau sesiapa yang dulu selalu pegang tangan , maka dia rasa biasa saja lah.tak ada apa pun....


ha, itulah. ustaz ana pernah kata, sentuhan pertama itulah baru rasa elektrik! heheh..hanya org yang juga betul-betul saja dapat rasa getaran elektrik tu..camnala noo..ish2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 13:14


Pada 19-08-07 22:55 , tanpanama posting:

!!! QUOTE !!!

bukankah selalunya si lelaki mempunyai wudhud sebelum akad, dan selalunya solat sunat dulu sebelum tu.
apabila selesai akad, maka berlakula upacara batal wudhuk.
upacara ini hanyalah nama sahaja, yakni mungkin sesetengah tu bersalam kerana mereka sudah sah bergelar suami isteri atau sesetengahnya mengucup.
terjadinya persentuhan kedua itu maka batallah wudhuk berdasarkan mazhab syafie. kerana majoriti umat melayu bermazhab syafie. maka tidak timbul soal nak bersenang-senang membatalkan wudhuk kerana persentuhan suami isteri yang sah sekalipun akan membatalkan wudhuk berdasarkan mazhab syafie.
jika anda tidak mahu wudhuk anda batal dengan menyentuh isteri anda, maka anda bolehlah bertukar mazhab. itu tidak menjadi masalah.


assalamualaikum...

ana pun sependapat..
itu yang dikatakan upacara membatalkan wudhuk..
bilamana apabila sah sebagai suami isteri..
isteri akan mencium tangan suami..
dan suami pula akan mengucup dahi isteri..
kan dah batal wudhuk tu...

kalau dah kawin pun kalau tersentuh..
terbatal wudhuk juga..
jadi jangan pening2 pala..
benda yang mudah jangan dirumitkan..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 13:21


yela...dah kebiasan org lepas akd nikah..akan pergi sarungkan cincin ke apa ke pada isteri.so kebiasaan2 ini org kita pggilla upacara mbtlkn wudhuk sebab perbuatan itu telah membatalkn wudhuk pasangan tersebut..lainla Kalau suami sentuh isteri tak batal wudhuk mebi org kita bagi istilah upacara menyarung cincin or etc lah agaknya..mm pada nama sajalah nii...bukan masalah sangat kan

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 13:35


rasanya itu hanya nama...tak ada maksud tertentu...
itu hanya upacara salam dan menyarung cincin...
tak tau nak letak nama apa...diroang letak lah nama begitu...
tambah2 sebelum tu si suami memang berwudh..dah kena salam dengan istri...batal lah wudhu...maka terciptalah nama begitu...

[ Telah diedit oleh: destinasi_abadi pada 20-08-07 13:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 20-08-07 14:13


sedikit informasi
pembatalan wudhuk jika suami isteri bersentuh adalah pendapat syafieyah,
pendapat mazhab lain kalau bersentuh tidak membatalkan wudhuk. jika saya berada situasi sedemikian, saya akan memilih pendapat yang tidak membatalkan wudhuk berdasarkan pendapat2 Imam2 lain seperti imam bukhari, imam malik dan geng2 seangkatan dengannya. sesiapa pun boleh membuat demikian kerana ia tidak menjadi suatu masalah pun.
maka tidak timbul soal nak ambil balik wudhuk kerana ia tidak membatalkan wudhuk....kan senang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 20-08-07 16:33


setuju dengan tanpanama....lagipun nampak lebih kepada budaya org melayu

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.134411 saat. Lajunya....