Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: pemilihan calon isteri or suami


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» pemilihan calon isteri or suami

Please Mendaftar To Post


Oleh pemilihan calon isteri or suami

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-08-07 12:14


Dibawah ini menerangkan ciri-ciri bakal suami & isteri

¨     Berharta

¨     Berketurunan baik

¨     Cantik

¨     Beragama

soalan saya, jika dia bukan daripada keturunan yang baik tapi mempunyai agama yang bagus,layakkah dia mendapat jodoh yang baik.Most people lebih memandang kepada keturunan than agama.
can somebody explains??????


-----------------
Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."


Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-08-07 12:48


ana tak tau sangat nak berhujah..kalau sekadar pendapat boleh lah ana bagi...ana rasa kalau agama dia ok, elok sangat lah tu,,,sebab yang beragama akan mengikut syariat yang ditentukan ke atasnya...apa-apa masalah semua dia rujuk agama...masalah keturunan tu pun dia boleh settle guna ilmu yang dia ada..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-08-07 12:49


Pada 18-08-07 12:14 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

Dibawah ini menerangkan ciri-ciri bakal suami & isteri

¨     jika dia bukan daripada keturunan yang baik


kalau tak keberatan, keturunan macam mana yang amilyn maksudkan...


-----------------
_TerUsKan MenCaRi ReDha AllaH deNgAn MeneNtanG GoV yang ZaLiM_


Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 18-08-07 19:16


Dalam hadis nabi s.a.w tentang pemilihan calon memang nabi ada menekankan empat perkara tersebut tetapi di akhir hadis itu kan nabi ada bersabda "......pilihlah yang baik agamanya..."

iman itu tidak dapat diwarisi, walaupun seseorang itu tidak berasal daripada keturunan baik-baik tapi agama dia baik, dia ibarat permata di tengah sahara...

wallahu'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 19-08-07 23:42


salam
maksud saya mungkin dia daripada orang yang broken family, keluarga yang berpecah belah,selepas itu,mak bapa bukan daripada golongan yang beragama,tapi dia seorang yang berilmu agama.bagaimana ek

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 08:24


kalau dia dah molek beragama dah cukup.alhamdulillah.kalau ikut adat memang lah nak dari keturunan.salah satu sebab adalah pasal senang nak ngam.kalau famili dia yang lain semua bukan dari golongan beragama,tapi dia orang yang berpengetahuan dalam agama pun dah memadai.bagi sokongan kat dia supaya dia kuat dalam bermujahadah untuk Islam ni.kadangkala famili boleh sebabkan kita keliru antara kebenaran dan adat.tak ikut,nanti dituduh memacam,kecik hati lah,derhaka lah,semua ada.semua keadaan tersebut para sahabat dahulu dah lalui pun dan alhamdulillah mereka berjaya mengatasinya.semuanya adalah ujian ketahanan dalaman oleh Allah sebelum mereka berjaya menguasai 2 pertiga bumi ini.seperti tentera yang diberi latihan dahulu sebelum pergi berperang.

Islam itu universal.tak perlu disempitkan dalam ruang lingkup adat sahaja.kadang ada orang bantah pasal kawin dengan orang Islam bukan dari Malaysia or melayu.yang tu lah cabaran untuk menerangkan dengan lebih jelas.Islam bukan bermaksud melayu.orang melayu sahaja yang memerlukan agama Islam.sama macam manusia lain di bumi ini.kalau kita mempunyai kekuatan untuk menerangkan tentang perkara ini,insyaAllah semua boleh hidup aman dan damai....

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 09:21


keturunan saja tak baik,tapi calon da baik dengan agama ok...kira da boleh lah.mungkin dah berubah akan jadi baik keturunan berkenaan.


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 20-08-07 12:14


kalau boleh bimbing dia jadi lebih baikkk.. rasanya lagi baikkk..
macam mana pula???

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 14:05


kuatkan keimanan diri masing-masing....

jika anda perempuan yang beriman... insyaallah...dengan berhikmah..si suami akan sama-sama beriman

jika anda seorang lelaki yang beriman.... insyaallah..dengan berhikmah..si isteri akan mengikuti anda yang beriman.....

jangan mengharapkan pasangan beriman untuk guide hidup anda di dunia dan akhirat....

kerana , ibu, anak, harta dan segala kemanisan serta kepahitan di dunia ini adalah ujian dari Allah.... hadapi semua ujian itu dengan berhikmah yang telah digariskan dalam al-quran dan sunnah ....

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

mimi1419
Warga Rasmi
Menyertai: 20.08.2007
Ahli No: 30718
Posting: 3
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 15:45


hhmmm..bagi saya..jodoh seseorang itu semua ditentu'dan Allah SWT..jadi tak salah kalau org yang tidak dilahirkan daripada keturunan yang baik-baik akan dapat pasangan yang baik juga..itu terserah pada takdir seseorang..kalau dia mmpunyai pegangan agama yang utuh dan kuat dia mesti mampu menjadi seorang yang berguna dan mampu membimbing pasangannya ke jalan yang betul..
InsyaAllah..Wallahhualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi1419Profil   Hantar PM kepada mimi1419   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-08-07 15:50


Pada 20-08-07 15:45 , mimi1419 posting:

!!! QUOTE !!!

hhmmm..bagi saya..jodoh seseorang itu semua ditentu'dan Allah SWT..jadi tak salah kalau org yang tidak dilahirkan daripada keturunan yang baik-baik akan dapat pasangan yang baik juga..itu terserah pada takdir seseorang..kalau dia mmpunyai pegangan agama yang utuh dan kuat dia mesti mampu menjadi seorang yang berguna dan mampu membimbing pasangannya ke jalan yang betul..
InsyaAllah..Wallahhualam..


Ameeennn

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 17:17


Pada 20-08-07 15:50 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-08-07 15:45 , mimi1419 posting:

!!! QUOTE !!!

hhmmm..bagi saya..jodoh seseorang itu semua ditentu'dan Allah SWT..jadi tak salah kalau org yang tidak dilahirkan daripada keturunan yang baik-baik akan dapat pasangan yang baik juga..itu terserah pada takdir seseorang..kalau dia mmpunyai pegangan agama yang utuh dan kuat dia mesti mampu menjadi seorang yang berguna dan mampu membimbing pasangannya ke jalan yang betul..
InsyaAllah..Wallahhualam..


Ameeennn


sokong2! :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 13:18


saya yakin yang mak ayah pilih adalah yang terbaik

tak ada mak ayah yang akan susahkan anaknya insya ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 15:21


::-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

NurAihana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2007
Ahli No: 31065
Posting: 91
Dari: Kuala Lumpur

Selangor  


posticon Posting pada: 14-09-07 16:06


beragama dan tau terjawab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurAihanaProfil   Hantar PM kepada NurAihana   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 16:11


dah banyak topik pasal nak cari calon guane...
mohon menjelajah dalam topik tentang ni ye..
harap maklum.....selamat mentravelkan diri..di alam maya.. =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.095492 saat. Lajunya....