Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"A leader is a dealer in hope"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 8 jam, 37 minit yang lalu


Cuti-Cuti Malaysia
Topik: aurat dalam keluarga???


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cuti-Cuti Malaysia
    »» aurat dalam keluarga???

Please Mendaftar To Post


Oleh aurat dalam keluarga???

nurshuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28282
Posting: 77
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 17-08-07 20:25


ana nak tanya pada sesiapa yang dapat mleraikan ke'confuse'an dalam benak ana ni..
tbe2 ana rasa confuse..
ada teman ana yang minta ana tnyakn pada semua..

boleh sesiapa terangkan dengan jelas,
apa dia aurat kita sesama ahli keluarga..
between adik beradik either laki or perempuan,
dan antara anak2 dengan parents...


-----------------
conan rules...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurshuhadaProfil   Hantar PM kepada nurshuhada   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-08-07 00:19


aurat dengan keluarga

= kalau perempuan dengan ahli keluarga yang perempuan, batasan auratnya macam dengan orang2 perempuan, antara pusat dan lutut.
tapi it doesnt mean yang kalau sesama perempuan boleh pakai sesuka hati saja dalam rumah.
even sesama perempuan kita MESTI jaga aurat kita.
jagalah akhlak dan adab sebagai seorang islam. bila cakap islam, janganla pakai yang tak senonoh, alright?

= kalau seorang perempuan dikalangan ahli keluarga lelaki, (ayah dan abang @adik lelaki), jagalah aurat. bagaimana nak terangkan ek...
it doesnt mean yang kita kena pakai tudung dan stokin dalam rumah.
tutup aurat tapi jangan rigid.
tak payah pakai tudung, tapi coverlah aurat semaximum mungkin. janganla pakai seksi = singlet, baju jarang, skirt @ seluar pendek depan mereka.
pakai seluar panjang dengan t-shirt, senang cerita.

generally..walaupun dengan ahli keluarga lelaki @ perempuan = mak, abah, abang, adik, kakak, kita jagalah aurat kita. JANGAN pakai yang baju @ seluar yang pendek2, terdedah, seksi, atau jarang.
pakailah t-shirt biasa (lengan pendek @ panjang) dengan seluar panjang, skirt labuh atau kain batik.
kan senang?

wallahu taala ta'lam.
sekadar ilmu yang ada .
mungkin ada kekurangan.
kalau salah jangan segan untuk menegur ana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

TeYeNunYe
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3220
Posting: 3
Dari: bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-08-07 14:50


betullah tu apa yang dijawabkan oleh cikgu nurhaziqah kita ni...;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For TeYeNunYeProfil   Hantar PM kepada TeYeNunYe   Pergi ke TeYeNunYe's Website   Quote dan BalasQuote

Nur_Greeny
Warga Rasmi
Menyertai: 15.08.2007
Ahli No: 30675
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 14:54


macam xsesuai saja topik ni kat cuti-cuti malaysia.. mungkin admin boleh tukar kat topik lain.. yang lebih sesuai.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_GreenyProfil   Hantar PM kepada Nur_Greeny   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 24-08-07 17:14


Pada 24-08-07 14:54 , Nur_Greeny posting:

!!! QUOTE !!!

macam xsesuai saja topik ni kat cuti-cuti malaysia.. mungkin admin boleh tukar kat topik lain.. yang lebih sesuai.. :)


betul juga tu


-----------------
www.myspace.com/mmas_forever


Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-08-07 17:28


cuti2 sambil jaga aurat...
time lani kan cuti sekolah ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-08-07 17:31


nak tanya juga,,aurat dengan pak dan mak mertua??
sama juga macam pak dan mak kita kan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 20:19


Pada 24-08-07 17:31 , aku_hambamu posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya juga,,aurat dengan pak dan mak mertua??
sama juga macam pak dan mak kita kan???

ye betul

saya ada juga berbual dengan kawan-kawan... banyak masalah bila melibatkan ipar-duai... walaupun kebanyakkannya tahu bahawa aurat dengan ipar duai yang berlainan jantina ni sama dengan aurat dengan org luar, bukan mahram.

begitu juga dengan pakcik (org luar) yang berkahwin dengan makcik kita -dalam keadaan kita ni perempuan dan sebaliknya. tapi disebabkan sudah menjadi kebiasaan keluarga tersebut tak mengamalkan yang betul... jadi mereka kekok dan sukar untuk mengubah. malah dengan mudah membuat mind set bahawa mereka tu dah dianggap seperti abang sendiri dan pakcik sendiri.

begitu juga apabila bersalaman.... satu cara nak mengelak.... apabila orang sibuk bersalaman tu, kita menjauhkan diri dan menyembunyikan tangan dalam tudung. dan buat-buat tak nampak sebelum mereka menghampiri kita.



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.084868 saat. Lajunya....