Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perkataan yang baik tidak akan muncul dari jiwa yang kotor sebagaimana biji benih takkan tumbuh pada tanah yang gersang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
jasadkudisini: 3 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 5 hari yang lalu
isa777_musa: 5 hari yang lalu
zam_rizal: 14 hari yang lalu
wanja: 24 hari yang lalu
MTMKi: 32 hari yang lalu
Kang: 32 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: :: PEPERIKSAAN KHAS 14 JAWATAN ::


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» :: PEPERIKSAAN KHAS 14 JAWATAN ::

Please Mendaftar To Post


Oleh :: PEPERIKSAAN KHAS 14 JAWATAN ::

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 01:25


Maklumat Calon

No. Kad Pengenalan : 8X0324715005
Nama Penuh : MOHD SUHAIMI BIN MOHD NIZAM
    
Peperiksaan : Peperiksaan Khas 14 Jawatan
No. Angka Giliran : 1237178
Tempat Peperiksaan : BILIK KELAS,
    BLOK C, ARAS 3 (8 KELAS),
    SEKOLAH SUKAN BUKIT JALIL,
    57000 KUALA LUMPUR.



SO..ada sesiapa yang dapat sama macam saya..?? saya tak paham lah..sepanjang setahun ni dapat panggilan govern tak pernah pun dengar jwatan ni..entah lah..tak paham lah.. :-? :roll: :-o :-P


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 07:45


Kalau tak silap tarikh exam 22 hb Ogos kan?
Insyaallah, adik ana pun akan menduduki exam yang sama.


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 07:55


sepupu teman pun same...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-08-07 08:24


Ana pun sama..22/8 ni kat kelantan..
21/8 balik kg..hati tak rasa sangat nak ambik test, tapi nak balik jumpa family:-)
Banyakkan baca pengetahuan am tentang kenegaraan.
Jawatan tu adalah jawatan pegawai yang kita minta melalui SPA.
Gudluck kepada kawan-kawan..semoga dapat buat yang terbaik.


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang
[ Telah diedit oleh: Iman_Hayati pada 17-08-07 08:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 12:21


saya pun dapat panggilan yang sama. apa maksud 14 jawatan tu?tak berapa faham lah. try cari kat www.spa.gov.my tapi tak jumpa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor  


posticon Posting pada: 17-08-07 14:16


Pada 17-08-07 12:21 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun dapat panggilan yang sama. apa maksud 14 jawatan tu?tak berapa faham lah. try cari kat www.spa.gov.my tapi tak jumpa..



Ujian tu untuk 14 jawatan di SPA. Jika ada memohon salah satu atau beberapa jawatan dari 14 jawatan itu perlu ikuti ujian tu. Saya tak pasti jawatan apa yang terkandung tapi sesetengah surat panggilan ada menyatakan jawatan2 tersebut.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 14:21


14 jawatan tu maknanya waktu kita mohon kerja melalui SPA dulu, kita ada mohon salah satu daripada 14 jawatan tersebut.... semuanya Gred 41. Iaitu Gred lepasan Ijazah...

ni saya senaraikan...

1. Pegawai Belia dan Sukan
2. Kaunselor
3. Pegawai Keselamatan
4. Pegawai Arkib
5. Pegawai Perhubungan Perusahaan
6. Pegawai Pembangunan Masyarakat
7. Pegawai Penjara
8. Penguasa Kastam
9. Penguasa Bomba
10. Pegawai Tadbir
11. Pegawai Penguatkuasa
12. Pegawai Pertahanan Awam
13. Pegawai Siasatan
14. Pegawai Penerangan

erm... yang saya dapat tahu daripada orang lain, kita kena banyak baca tentang pengajian am, kenegaraan, kabinet, isu-isu semasa, ekonomi, sejarah, media, hiburan, sukan, agama, dan budaya. Hal dunia pun kena tau. Selain tu dia akan tanya minat kita, personaliti kita, dia nak test kejujuran kita, kesabaran pun ye jugak... dan juga ada soalan maths... member2 saya cakap soalan maths dia betul-betul merapu dan menyakitkan hati. tak pasti lah bagaimana tapi macam menyampah gila waktu menjawab tu... ni kata mereka lah...

saya pun dipanggil ambil exam SPA ni.. kat KL... ada sesiapa yang ambil kat KL jugak? kalau ye, jom buat JK Mini Exam SPA.. ekeke... :lol:

dulu-dulu exam gred 41 ni mana ada kan.. yang ada just exam untuk post PTD saja.. maybe sebab dah makin beribu2 orang mohon kerja SPA so SPA pun buat lah exam ni...

kalau after exam lulus and dapat Gred A, layak dipanggil interview... kalau dapat Gred B tak dipanggil... kalau tak silap lah... then after interview pulak, belum tentu dapat kerja pun sebab ia hanya bergantung pada kekosongan.. maknanya, dapat tak dapat kerja melalui SPA ni, depend pada rezeki...

peluangnya tipis, tapi.. daripada tak ada buat apa, baik pergi saja... saja test2 otak.. lagipun objektif saja pun soalannya... dan dapat cari pengalaman.. ataupun, untung2 boleh jumpa sesiapa member lama.. kot2 ada.. haha... dah lain pulak tujuannya...

pada sahabat2 ukhwah yang nak ambil exam ni, semoga dapat jawab soalan leklok.. selamat maju jaya... hehe..


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 17-08-07 14:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 14:34


oo...good info...

kira standard macam PTD ke tu...nampak gaya kesukaran terbentang di depan mata ni..huhuhu...

papun sama-sama kita berdoa untuk kejayaan bersama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 15:06


em nak tanyerla yang periksa math tu boleh bawa calculator ke?
[ Telah diedit oleh: rose_itam pada 17-08-07 15:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 16:00


dilarang keras..hehehe...actly memang tak boleh..pernah saya bawa..setaip kali ada spa exam saya bawa..tapi tak boleh guna juga..ingatkan hanya certain2 exam saja tak boleh..rupa-rupanya semua tak boleh..tapi kali ni dan akan datang saya tetap akan bawa calculate..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 16:13


PTD ada essay.. yang ini tak ada... erm.. ada org kata tahap kesusahan tak jauh beza dari yang PTD nya. ataupun tahap kesenangan tak jauh beza dari yang PTD nya. haha

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-08-07 18:01


siapa member2 kat sini yang ambil exam Pegawai Hal Ehwal Islam S41 JAKIM?.....

ana dapat jugak panggilan ke exam ni tapi decide not 2 go....:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 19:32


Pada 17-08-07 14:16 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-08-07 12:21 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun dapat panggilan yang sama. apa maksud 14 jawatan tu?tak berapa faham lah. try cari kat www.spa.gov.my tapi tak jumpa..


Ujian tu untuk 14 jawatan di SPA. Jika ada memohon salah satu atau beberapa jawatan dari 14 jawatan itu perlu ikuti ujian tu. Saya tak pasti jawatan apa yang terkandung tapi sesetengah surat panggilan ada menyatakan jawatan2 tersebut.


thank you hanan..saya memang ada mohon salah satu jawatan yang syahidatul list kan.
ada sesiapa yang nak ambil exam kat tanjung pauh, jitra?saya kena ambil exam di sana tapi tak pasti lagi nak pergi ke tak. panggilan PTD hari tu pun tak pergi.
next week saya memang busy sangat-sangat, kena submit sample ke QC, meeting, submit tooling dan gerber and macam-macam lagi lah..


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-08-07 10:25


Pada 17-08-07 16:00 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

dilarang keras..hehehe...actly memang tak boleh..pernah saya bawa..setaip kali ada spa exam saya bawa..tapi tak boleh guna juga..ingatkan hanya certain2 exam saja tak boleh..rupa-rupanya semua tak boleh..tapi kali ni dan akan datang saya tetap akan bawa calculate..hehe..


terima kasih syemarly...pada yang lain-lain yang nak pagi or tak tu,baik pagi hehe.
sibuk macam mana pun pergi lah..kerja kjaan kan..jamin masa depan..
[ Telah diedit oleh: rose_itam pada 18-08-07 10:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-08-07 14:53


Untuk semua yang bakal menghadapi peperiksan untuk 14 jawatan tu termasuklah ana, all da best..buat yang terbaik..moga kalian semua berjaya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

raihanninie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.06.2007
Ahli No: 30313
Posting: 49
Dari: Kota Bharu, KLate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-08-07 17:28


Assalamualaikum..
insyaAllah ana akan buat yag terbaik... harap member2 ukhwah yang lain turut mendoakan member2 ukhwah yang dapat ujian 14 jawantan ini, insyaAllah.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihanninieProfil   Hantar PM kepada raihanninie   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 18-08-07 18:26


sesiapa yang dapat pglan interview tu elokla pergi..nanti nama kena blacklist susah pula..gov ingat calon tu tak berminat, sedangkan banyak pergi calon menunggu..kalau tak pandai rebut peluang nanti susah pula in future..


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-08-07 19:38


Peperiksaan    :     Peperiksaan Khas 14 Jawatan
No. Angka Giliran    :     1312078
Tempat Peperiksaan     :     BILIK KELAS BLOK A,
         ARAS 1, SEK.MEN.KEB. HULU KELANG
         kami 7 jalan HULU KELANG
         68000 AMPANG
         SELANGOR

ada yang tempat sama?

:) terkejut jugak..masa dapat tau tentang exam ni, cuak jugak..sebab isi SPA pun sebab suka-suka..langsung tak letak harapan tinggi..

mungkin tempoh berada di KL agak padat sedikit..
22hb-EXAM ni
23hb-interview KPLI
sehinggalah menjelang konvo UIA..

kalau dapat soalan macam exam PTD lepas ok juga...tak sakit otak..kecuali math yang entah apa dipusing2nye..geram sebab habis masa untuk baca soalan saja..walhal tanyanya mudah saja..

anyway..MAY ALLAH BLESS U ALL


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::
[ Telah diedit oleh: RuMaishaaa pada 18-08-07 19:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 16:43


!!! QUOTE !!!

saya pun dipanggil ambil exam SPA ni.. kat KL... ada sesiapa yang ambil kat KL jugak? kalau ye, jom buat JK Mini Exam SPA.. ekeke...


hehe.. boleh saja buat liqa' jk mini exam SPA..hehe..

ana dapat di ipoh....
lokasi.. tempat exam.. dewan di tabung haji..

selamat menjawab exam ye..
sama-sama kita berjuang...

salam imtihan...
wassalam... :-D :lol:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 21:35


salam...
good luck pada semua yang akan mengadiri ujian pada 22hb ini...abang saya pun dapat juga pggln ujian itu tapi kat sban...agak-agaknya kalau saya minta spa pakai degree mesti dapat pggln ini juga kan?tapi tak apalah,mula dengan diploma dulu lah...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

nur_eiman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 23130
Posting: 113
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 21-08-07 00:08


tahniah untuk semua sahabat yang dapat peluang exam SPA ni.. ana pun dapat juga. Exam kat KUIN..semoga usaha kita ini mendapat restu dan redha ILAHI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_eimanProfil   Hantar PM kepada nur_eiman   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 15:00


exam dah habis.. tak ada sesiapa nak buat follow-up ke..? :-D

hurm.. ni 1st time saya ambil exam SPA. kiranya, satu pengalaman lah... saya ambil kat hotel city villa, yang terletak bersebelahan dengan chow kit road... ramai betul manusia.. rata-rata melayu.. ada juga orang cina tapi sikit bebenor...

berkenaan exam paper, yang paper sahsiah tu, saya tak sempat jawab habis.. haha.. maklumlah first time.. teliti habis... tapi sempat jugak habis kan waktu pengawas tengah kutip2..

ada satu soalan yang saya rasa ada sedikit saya tipu.. contohnya, "Anda berasa marah apabila orang lain memburukkan nama negara anda (or somethng like that)". saya jawab "Kerap". kalau jawab "sangat tidak setuju" entah-entah langsung tak diterima kerja dengan govt.. hehe.. ada juga yang lain-lain buat saya rasa kelakar jugak..

then paper minat.. saya buat lah laju2... tengok-tengok 15 ke 20 minit dah siap.. rasa mnyesal pula buat cepat-cepat sangat.. huhu... yang pasti 2-2 paper ni tak ada benda pun.. senang saja.. kadang-kadang soalan tu tanya kita boleh buat tak suatu kerja tu.. sebenarnya boleh tapi since tak nak kerja buat kerja tu so saya jawab tak boleh buat.. kira tak mengapa lah kan? contohnya, "Anda boleh menggunakan alat-alat radas kimia (or something like that)". saya jawab tak reti. :-P

next paper pengetahuan am... aisey, boleh tahan senang lah jugak... tak sangka isu-isu semasa yang ditanyanya banyak dalam tahun 2007 nya isu.. soalan 1st, apakah tema sambutan kemerdekaan pada tahun ni? huahua.. ni mesti ramai orang ingat tema tahun ni "Malaysiaku Gemilang". selain tu, tentang Sukan Piala Asia 2007...

yang paling saya tak reti jawab mostly tentang dunia hiburan, dan budaya.. siapa seniman yang merupakan Senator ek? saya jawab Dato Jins Samsudin... salah agaknya? siapa tahu jawapannya? then ada soalan tentang drama dan tarian negeri, saya serious tak tahu...

yang lain-lain tentang isu semasa dan hal ehwal negara dan sejarah, saya rasa ok...

kemudian paper Maths... antara semua paper exam SPA, saya rasa maths lah yang paling saya suka.... huhuhu.... alhamdulillah saya sempat jawab semua.. tu pun kena laju... tapi saya tak rasa ia begitu mudah.. sebab tak boleh guna calculator.. dan kena banyak mengira... memandangkan kita dah lama tak buat latihan maths, especially yang maths PMR dan modern maths SPM, so saya rasa ramai yang mengalami kesukaran menjawab paper ni... soalan kira-kira memang tak ada masalah lah bagi saya. semua saya dapat jawab... ala takat maths PMR.. hmm yang banyak mengambil masa saya adalah soalan2 yang memerlukan penyelesaian secara logik tu.. ada yang tak logik langsung.. pening saya fikir... tak puas hati betul... terpaksa tembak... yang dia suruh cari nombor-nombor P, Q, dan dalam jadual tu.. ciz saya lama betul fikirkan jawapannya...

kemudian paper pemahaman bahasa inggeris dan bahasa melayu... boleh tahan mencabar jugak lah... banyak pilihan jawapan yang lebih kurang sama so susah betul nak cari jawapan yang paling tepat... saya banyak juga yang terpaksa tembak... soalan peribahasa yang second last tu, apa jawapannya? :-P lemah lah BM .....

all in all... relax saja lah sebenarnya exam SPA ni... banding dengan exam PTD sure lagi susah...


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 23-08-07 15:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 17:15


tahniah syahidatul...berjaya juga mendapat tempat duduki exam..dan selamat jawab exam d akhirnyer..memang soklan2 sahsiah dan minat tak memerlukan masa yang banyak utuk2 satu2 soalan..hanya spontan...ye lah..bayangkan lebih 200 dsalam setengah jam..mana sempat Kalau tenung lama2...

pasal soalan math tau tak..rasanya tu adalah set soalan yang paling senang saya pernah attend pada beberapa exam yang saya attend before ni..betul...paper2 math spa dulu-dulu before ni tak pernah sempat dapat saya habiskan...tapi yang smalam entah bagaimana boleh berbaki masa..siap ulang semak lagi..

pasal soalan isu semasa..memang susah juga lah..kira standard lah itu...yang paper ni memang setiap kali saya exam memang berubah2 lantaran isu semasa ni memang lah berubah2 setiap masa..

pasal kefahaman bm dan bi tu..memang mencabar juga lah..memang peribahasa yang last tu tak pernahnye saya jumpa..kalaulah karam sighn walia ada...boleh refer dia..huhu...

whatever pun sama-sama lah doa kita semua berjaya...dan sebagai nak kongsi rasa gembira saya alhamdulillah exam spa utuk pegawai halehwalislam S41 dulu tu saya da lulus..entah bila lah d panggil intvw..

anyway ggod luck for everything lah ek..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 21:47


!!! QUOTE !!!

soalan 1st, apakah tema sambutan kemerdekaan pada tahun ni? huahua.. ni mesti ramai orang ingat tema tahun ni "Malaysiaku Gemilang". selain tu, tentang Sukan Piala Asia 2007...

yang paling saya tak reti jawab mostly tentang dunia hiburan, dan budaya.. siapa seniman yang merupakan Senator ek? saya jawab Dato Jins Samsudin...



salam alaik..hehe..
so far.. boleh jawab..alhamdulillah..

bhg sahsiah.. soalan 200.. lagi 15-20 minit sebelum tamat masa..
ana dah siap.. hehe.. jawab spontan saja.. dah biasa jawab soalan selidik ni.. dulu di uum.. suka jawab untuk inventori diri..kerjaya dll..

bila soalan banyak.. kena jawab spontan.. dalam setengah minit or seminit dua saja.. jangan jawab sampai banyak minit.. :lol: :lol: alamtnye.. memang tak siap habis jawab..

next.. bhg minat.. ok saja.. banyak yang tidak..ehhe..
pun habis awal...

then.. soalan pgtahuan am..
so far.. senang juga.. tak susah macam soalan PTD..

soalan 1st.. macam kompius.. entah jawab apa..lupa..
mintk maaflaa..memang bab patriotik ni pandg sipi saja.. :-D

senator tu.. btuii datuk jins samsudin.. :-D
sokla lain.. ada yang hentam kromo saja..hehe..

untuk matematik..ada yang trick.. kena jawab hati-hati..
kira ok juga.. habis sebelum masa tamat..ehhe..

anyway.. alhamdulillah... tamat sudah exam tu..
moga ada nampak impaknye kemudian..
insyaAllah..

ok.. itu saja komentar ana..hehehe
wallahu'alam...


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..
[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 23-08-07 21:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 13:52


Nak respon jugak..

Slbm pergi pagi tu, memang dah cuak..sebab baru sampai dr terengganu..badan letih..dahlah demam tak kebah..antara p atau tak saja time tu..lastly, bertekad jugak nak pergi..tapi..masih kalut sebab cari kasut tak jumpa..tiba-tiba macam putus asa nak p..konon takut tak kemas, tak boleh masuk exam..walhal, sampai sana masing-masing pakai sempoi-sempoi saja..ada yang pakai T-shirt saja..dalam hati:aku juga yang skema :P

tak sampai 15 minit, redah dengan moto..dah sampai kat Sekolah ni..pak cik guard tu siap pesan dah terlambat..

anyway..bila dah jumpa kelas duduk..dan isi apa yang patut pada borang..terus jawab soalan..bahang PTd masih terasa..so, soalan-soalan yang diberi..jawab dengan baik dan cepat saja..siap awal, terus keluar..cari kantin sebab nak makan ubat :P

masuk soalan pasal minat..suka sebab hanya siap 15 minit..terus keluar awal dan berehat..bila time pengetahuan awam..ambil masa juga..sebab taknak hentam-hentam..tapi..masih keluar awal..
terus p kantin makan nasi..dah macam kebulur.. :P rehat kat surau..sempatla berkenalan dengan kawan-kawan di situ..

bila time math..suka gila..memang senang lah..confident betul semua :P sebab saya memang suka math pun..lastly, kami langsung tak nak break, terus sambung dengan paper akhir pasal BM and BI tu.. pendek kata: alhamdulillah untuk jawab exam..penentu dapat ke tak bukan kerja kita lah kan..

3.15 mar dah keluar..terus redah jalan, balik ..

lega..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 14:13


tak tahulah kawan-kawan pcaya atau tidak..saya boleh guna calculator masa jawab math.. atas arahan dari putrajaya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 15:34


Pada 29-08-07 14:13 , rose_itam posting:

!!! QUOTE !!!

tak tahulah kawan-kawan pcaya atau tidak..saya boleh guna calculator masa jawab math.. atas arahan dari putrajaya..



apa maksud atas arahan dari putrajaya..?? adakah awak kol spa before exam atau pengawas exam tu yang bagi permition?..tak aci lah macam ni...lagi pula kat arahan paper soalan pun da nyatakan kita tak boleh guna sebarang jenis mesin kalkulator..papun maybe rezeki anda agaknya...bukan jeles..cuma konfuz saja... ;-)


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 10:30


bukan saya seorang tapi satu pusat tu,dekat pahang lah.. semua dapat guna kalkulator.. memang dekat krtas tu ada arahan cakap tak boleh guna calculator,tpnye boleh pngawas peperiksaan cakap shari sebelum spa dia dapat arahan dari ptrajaya untuk mmbolehkan pggunaan calculator, just calculator HP saja yang tak boleh pakai..hehe

tapi bila saya chechkgn pusat lain after periksa tu, tak ada 1 pusat pun yang boleh guna calculator..pelik..tapi benar-benar terjadi..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 10:52


Pada 17-08-07 14:21 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


dulu-dulu exam gred 41 ni mana ada kan.. yang ada just exam untuk post PTD saja.. maybe sebab dah makin beribu2 orang mohon kerja SPA so SPA pun buat lah exam ni...

kalau after exam lulus and dapat Gred A, layak dipanggil interview... kalau dapat Gred B tak dipanggil... kalau tak silap lah... then after interview pulak, belum tentu dapat kerja pun sebab ia hanya bergantung pada kekosongan.. maknanya, dapat tak dapat kerja melalui SPA ni, depend pada rezeki...


cik shahidah, tahun lepas pun ada exam ni, saya masuk dan saya lulus ketiga2 jawatan yang saya minta dalam 14 skim tu, tapi sampai sekarang tak panggil2 interview, sebab tu saya tak masuk exam kali ni.

lagi satu, tak ada gred A ke B ke, dia just mention lulus atau gagal saja, dan hanya akan dipanggil interview kalau ada kekosongan saja.

Pada 17-08-07 18:01 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

siapa member2 kat sini yang ambil exam Pegawai Hal Ehwal Islam S41 JAKIM?.....

ana dapat jugak panggilan ke exam ni tapi decide not 2 go....:-)


eh, abang imam dah jadi imam, tak puas hati lagi ke? :lol:

saya pun dapat panggilan exam PHEI tu, result dah keluar pun, alhamdulillah lulus.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 30-08-07 10:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 02:05


oo...jadi exam yang kita jalani tak ada makna lah walau lulus...kirenyer kena menanti dan terus menanti hingga ada kekosongan..?? macam tu rupanya..patut lah selama saya exam dan lulus yang lepas2 tu tak pernah2 pun dipanggil interview...penat saja menunggu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 14:36


tak apalah..kita pergi sajalah exam selagi mampu kan..kalau ada rezeki kita adalah.. kawan saya baru-baru ni dapat interview untuk pegawai arkib..
[ Telah diedit oleh: rose_itam pada 04-09-07 14:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 15:11


!!! QUOTE !!!

oo...jadi exam yang kita jalani tak ada makna lah walau lulus...kirenyer kena menanti dan terus menanti hingga ada kekosongan..?? macam tu rupanya..patut lah selama saya exam dan lulus yang lepas2 tu tak pernah2 pun dipanggil interview...penat saja menunggu..


salam alaik..
tak mengapa.. tak rugi kan.. bila pergi exam tu..??!!
at least dapat rasa peluang ambil exam spa tu..

dapat tak dapat... kita tunggu..
doa banyak-banyak... moga ALLLAh permudahkan urusan kita..
amin... :lol: :-D


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 20:46


betul tu simple_shida...memang bersyukur sangat juga lah lulus tu..cuma before itvw akan datang kena lah bawa 'bekal' secukupnye kan...so..kena sedia awal-awal lah sekarang... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 18:11


saya pun exam hari 2....soalan2 pun ok....boleh tahu keputusan panggilan temuduga ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 02-11-07 16:45


warghh...saya kekantoian untuk 4 jawatan yang saya minta.......................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 15:51


rasa macam baru jeq ambil exam ni.. baru bulan 8 yang lepas.. ni saya dapat lagi.. huk huk huk...

saya mohon SPA ni lagi sekali pun sebab saya ambil biasiswa JPA dulu.. so JPA tetapkan syarat, sesiapa yang dah habis belajar ijazah dan dah grad, kena lapor diri kat JPA dan tunjuk bukti kita dah mohon SPA...

alih2 bulan 4 exam lagi... huaaa

ada sesiapa yang ambil exam SPA ni lagi tak? kali ni saya kat Cyberjaya lah pulak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 17:01


Pada 29-03-08 15:51 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

rasa macam baru jeq ambil exam ni.. baru bulan 8 yang lepas.. ni saya dapat lagi.. huk huk huk...

saya mohon SPA ni lagi sekali pun sebab saya ambil biasiswa JPA dulu.. so JPA tetapkan syarat, sesiapa yang dah habis belajar ijazah dan dah grad, kena lapor diri kat JPA dan tunjuk bukti kita dah mohon SPA...

alih2 bulan 4 exam lagi... huaaa

ada sesiapa yang ambil exam SPA ni lagi tak? kali ni saya kat Cyberjaya lah pulak.


good luck untuk kak syahidatul ! :-)

ni dah mula kerja berapa bulan, belum nak belanja-belanja saya....hehe :malu:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 22:32


hehe.. terima kasih awan biru... doakanlah saya ye.. :)

p/s: entahnya, jumpa pun belum lagi.. entah bila lah dapat.. huhu.. jom lah jumpa cepat.. hehe. :D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-04-08 22:38


!!! QUOTE !!!

Pada 17-08-07 18:01 , ABg_IMaM posting:!!! QUOTE !!!
siapa member2 kat sini yang ambil exam Pegawai Hal Ehwal Islam S41 JAKIM?.....

ana dapat jugak panggilan ke exam ni tapi decide not 2 go....

eh, abang imam dah jadi imam, tak puas hati lagi ke?

saya pun dapat panggilan exam PHEI tu, result dah keluar pun, alhamdulillah lulus.

wassalam.


untuk makluman ibnu_musa, jawatan ana sekarang berstatus kontrak.jadi memang rapuh dan terdedah kepada unsur2 jahat(terutamanya unsur politik...faham2lah...)

ana dah dapat result interview PHEI S41 JAKIM ni...alhamdulillah...enta macam mana ibnu_musa?...

siapa ye kawan-kawan di sini yang berjaya ke PHEI S41 JAKIM?...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 12:22


Pada 01-04-08 22:38 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Pada 17-08-07 18:01 , ABg_IMaM posting:!!! QUOTE !!!
siapa member2 kat sini yang ambil exam Pegawai Hal Ehwal Islam S41 JAKIM?.....

ana dapat jugak panggilan ke exam ni tapi decide not 2 go....

eh, abang imam dah jadi imam, tak puas hati lagi ke?

saya pun dapat panggilan exam PHEI tu, result dah keluar pun, alhamdulillah lulus.

wassalam.


untuk makluman ibnu_musa, jawatan ana sekarang berstatus kontrak.jadi memang rapuh dan terdedah kepada unsur2 jahat(terutamanya unsur politik...faham2lah...)

ana dah dapat result interview PHEI S41 JAKIM ni...alhamdulillah...enta macam mana ibnu_musa?...

siapa ye kawan-kawan di sini yang berjaya ke PHEI S41 JAKIM?...:-)


eh abang imam, kata "decide not 2 go...."

patutlah ada seorang tu muka macam abang imam (masa PAC), yang bagi tazkirah lepas subuh hari kedua kan? hehehe

macam mana abang imam dapat result ye? dah dapat surat ke?

alhamduliLlah dan insyaAllah, kita jumpa masa lapor diri nanti.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-04-08 20:53


!!! QUOTE !!!

Pada 01-04-08 22:38 , ABg_IMaM posting:!!! QUOTE !!!
!!! QUOTE !!!
Pada 17-08-07 18:01 , ABg_IMaM posting:!!! QUOTE !!!
siapa member2 kat sini yang ambil exam Pegawai Hal Ehwal Islam S41 JAKIM?.....

ana dapat jugak panggilan ke exam ni tapi decide not 2 go....

eh, abang imam dah jadi imam, tak puas hati lagi ke?

saya pun dapat panggilan exam PHEI tu, result dah keluar pun, alhamdulillah lulus.

wassalam.


untuk makluman ibnu_musa, jawatan ana sekarang berstatus kontrak.jadi memang rapuh dan terdedah kepada unsur2 jahat(terutamanya unsur politik...faham2lah...)

ana dah dapat result interview PHEI S41 JAKIM ni...alhamdulillah...enta macam mana ibnu_musa?...

siapa ye kawan-kawan di sini yang berjaya ke PHEI S41 JAKIM?...

eh abang imam, kata "decide not 2 go...."

patutlah ada seorang tu muka macam abang imam (masa PAC), yang bagi tazkirah lepas subuh hari kedua kan? hehehe

macam mana abang imam dapat result ye? dah dapat surat ke?

alhamduliLlah dan insyaAllah, kita jumpa masa lapor diri nanti.

wassalam.

assalamualaikum...

akhi ibnu_musa,

decide not 2 go tu berkenaan exam 14 jawatan tu...

ye...ana yang bagi tazkirah masa subuh hari kedua tu....yang bagi tazkirah masa subuh hari pertama tu budak N9 jugak grad Madinah, lepas sama-sama ana ke muqabalah tapi result dia simpanan...

ana call bahagian tawaran SPA baru-baru ini....mula-mula lambat jugak dia bagi result, berdebar2 jugak tapi alhamdulillah ana berjaya...

ana sayang jugak kerjaya ana sekarang tapi demi perkembangan kerjaya, ana kena melangkah ke depan...

insya-Allah kita jumpa nanti masa melapor diri...

enta pm ana nanti ye...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 23:18


exam 14 jawatan...saya dah pergi tahun lepas...
dah lulus untuk 3 jwatan tapi tunggu interview saja...
Kalau dah lulus kena renew every year ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 14:35


hmmm..to syahidah..buat ke 1000 kali saya dapat lagi..haha..penat betul..asik2 dapat exam temuduga..dapat offer kerja tak ada pulak..hmmm..sabar saja lah...kali ni saya dapat exam d cyberjaya..eh..ramai kawan-kawan dapat sekolah tu..tak ingat pula sekolah apa..huhuhu.

tapi abang imam..arghh..jelesnye...hmm...bydeway tahniah lah..kirim salam kat orang-orang jakim tau...saya pernah kerja sana kat bahagian halal hub..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 15:28


Pada 04-04-08 14:35 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm..to syahidah..buat ke 1000 kali saya dapat lagi..haha..penat betul..asik2 dapat exam temuduga..dapat offer kerja tak ada pulak..hmmm..sabar saja lah...kali ni saya dapat exam d cyberjaya..eh..ramai kawan-kawan dapat sekolah tu..tak ingat pula sekolah apa..huhuhu.


sama tempat peperiksaan rupanya... maka bertemulah kita buat pertama kali esok ye, Insya Allah.. hehe..

tak apa lah syemarly.. tambah pengalaman dan tambah rekod bilangan kali pergi exam SPA.. :sopan:

harap tak sesat..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 16:00


Semoga Berjaya Kepada yang akan mengambil exam esok..termasuklah adik ana nun jauh di sabah sana...jawab molek2 deh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 05-04-08 06:52


semoga berjaya pada semua yang menduduki exam hari ini..
guddlakkk!!!

errr..houzmett ummu pun da brgerak da semua...
ada yang kat cheras, kat jalan hang tuah, kat pandan jaya..
(tinggal lah diriku sendirian kerana baru mengisi borang 2minggu lepas..adeiii)

semoga berjaya!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-04-08 15:08


ni antara soalan2 yang saya ingat dalam kertas bahagian Pengetahuan Am... maaf lah jika ada yang tersalah daripada yang sebenar, sebab semua ingat dalam kepala otak jeq.. saya pun ingat2 lupa.. kawan-kawan try lah jawab juga ye.. :)

1. Antara yang berikut, yang manakah yang memberi maksud 'prima facie' di dalam pembicaraan mahkamah?
A. fakta-fakta yang dapat membantu kes.
B. fakta-fakta yang dapat membantu membicarakan kes.
C. fakta-fakta yang dapat membantu membela kes.
D. fakta-fakta yang dapat membuktikan kes.

2. Kapal angkasa Soyuz yang dinaiki angkasawan negara Dr. Sheikh Muszaphar Shukor telah mendarat di mana?
A. tak ingat
B. Arklyik
C. Cosmodrome
D. Baikonur

3. Apakah tema hari kemerdekaan pada tahun 2007?
A. tak ingat
B. Malaysiaku Gemilang
C. Cemerlang, Gemilang, Terbilang
D. tak ingat

4. Di manakah Sukan Komanwel 2010 yang seterusnya akan diadakan?
A. Manchester, UK
B. Melbourne, Australia
C. Glasgow, Scotland
D. New Delhi, India

5. Di manakah Sukan Olimpik 2008 bakal berlangsung?
semua orang tahu kut. huu

6. Pada Sukan SEA di Korat, Thailand pada tahun 2007, berapakah pingat yang dimenangi pasukan Malaysia?
A. 66
B. 67
C. 68
D. 65
(ingat-ingat lupa.. lebih kurang gitula.. huhu)

7. Pilih padanan yang salah di antara berikut:
A. Gurun Sahara - terbesar
B. Banjaran Andes - terpanjang
C. Lautan Pasifik - terluas
D. Planet Musytari - terbesar

8. Pilih padanan yang salah dalam gelaran tempat2 yang disebutkan:
A. Maluku - Siceles Island
B. Los Angeles - City of Angels
C. Tibet - Roof of China
D. Jepun - Land of the Rising Sun


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-04-08 15:18


9. manakah di antara negara-negara berikut yang tidak pernah menjajah Tanah Melayu?
A. British
B. Portugis
C. Belanda
D. Spanyol

10. Apakah tema hari pengguna pada tahun 2007?
A. Pengguna Bijak, Peniaga Beretika, Negara .... apentah
B.
C. Pengguna Bijak, Negara ..
D.
(nampak sangat saya tak tahu. semua tak familiar.. huu)

11. Manakah di antara memorial berikut yang tidak terdapat di Kuala Lumpur?
A. Memorial Tun Hussein Onn
B. Memorial Tun Abd Razak
C. Memorial pengisytiharan kemerdekaan
D. Memorial Tuanku Abd Rahman

12. Manakah di antara Timbalan Perdana Menteri yang tidak menjadi Perdana Menteri berikut sempat menjadi Perdana Menteri? (ayat soalan ni dia saja buat pening.. saya pun pening memula)
A. Tun Dr. Ismail Abd Rahman
B. Tun Hussein Onn
C. Tun Musa Hitam
D. Datuk Seri Anwar Ibrahim

13. Rumah berbentuk limas adalah berasal dari budaya... ?
A. Bugis dan Jawa
B. Riau dan ..... (lupa) Lingga kut.
C. Portugis dan Belanda
D. Inggeris dan Belanda

14. Manakah di antara berikut yang dilaksanakan selepas Dasar Ekonomi Baru pada tahun 196_?
A. Dasar tak ingat
B. Dasar penswastaan
C. Dasar pensyarikatan
D. Dasar pembangunan nasional


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-04-08 15:34


15. Majlis Amanah Rakyat (MARA) adalah di bawah apa?

16. Apakah fungsi MARDI?

17. Apakah fungsi RISDA?

18. Apakah yang dipersetujui dalam Deklarasi Kuala Lumpur 1971?

19. Pilih padanan yang salah di antara berikut mengenai bendera Malaysia.
A. pecah-bintang melambangkan bilangan kepelbagaian kaum di Malaysia
D. Jalur merah putih adalah bilangan negeri di Malaysia
C. lupa dah
D. Bulan sabit melambangkan agama Islam sebagai agama rasmi

20. Alat muzik yang manakah yang biasa diguna dalam majlis-majlis rasmi kerajaan?
A. Rebana
B. Gamelan
C.
D.

21. Alat muzik yang manakah yang diperbuat daripada buluh dan dimainkan dengan menggoncang untuk menghasilkan bunyi? (sorry tak ingat bagaimana dia tanya)
yang pasti jawapannya Angklung. (konfiden) :D

22. Apakah fungsi Majlis Gerakan Negara (GERAKAN)?

23. ZOPFAN telah ditandatangani dalam deklarasi apa?

huhu... ada 40 soalan. dah lebih separuh dah ni.. yang lain-lain tu nanti2 lah kut-kut saya teringat balik..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 06-04-08 16:10


huhu..bagusnya kak shye..erkk nanti boleh bukukan..kasi kat ummu..
nanti Kalau ummu pula p exam konfiden sikit nak jawab..hik :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-04-08 16:17


Pada 06-04-08 16:10 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

huhu..bagusnya kak shye..erkk nanti boleh bukukan..kasi kat ummu..
nanti Kalau ummu pula p exam konfiden sikit nak jawab..hik :sopan:


jilidkan kan sekali terus, tak pun buat e-book boleh kasi download kat sesiapa yang perlu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 08-04-08 12:00


isk..isk..isk...ingat lagi syahidatul soklan2 tu ek..saya hari itu malaz nak fikir bebanyak kali..da berkali2 ambil exam ni...kira da paham sangat lah format dan soklannye...semua soalan lebih kurang sama saja keculai pengetahuan am yang asik2 lah berubah..but tak jadi hal Kalau sesiapa yang memang ikut pkembangan semlasa dalam dan luar negara...kali ni Kalau tak dapat2 juga job ni (sampai melepasi temuduga dan dapat job) saya takkan p lagi exam ni...maybe takkan ngade2 apply lagi..buat penat posmen saja hantar surat paggilan itu...huhuhu..anyway bittaufeeq wannajah lah utuk semua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-04-08 14:32


respect lah kat syahidatul ni. boleh ingat soalan tu. saya pun ambil juga. tak confiden lah bab-bab pengetahuan am ni. math ok lah agaknya. cuma tak sempat soalan last2 tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-04-08 21:03


tak ada lah nafisah... sebab saya siap awal.. so saya check balik berkali2 sampai boleh hafal pula...

maths dia saya bengang betul.. ada satu tu ayat tak jelas.. berterabur jeq so saya tak paham dia nak kita cari apa... penat saya fikir apa dia nak.. kira-kira tak dapat... habis masa saya.. last2 terpaksa saya tembak tiga soalan...

soalan english pun boleh tahan susah... haduih... tawakal saja lah...

p/s: sorry syemarly sebab buat syemarly tunggu saya.. saya lambat keluo dari kelas exam lah.. huhu.. saya tak sedar rupanya saya lah yang last sekali keluo..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 14-04-08 09:45


hohoho...takpe2..saya pula antara org yang paling awal keluar..hahaha...papun lepas ni kita tunggu result yang maybe keluar dalam hujung mei... (tapi saya tak puas hati apa pasal lah statement kat slip result tu tak tulis seksyen mana kita failed...pgtahuan am ke..math ke..bi ke...atau ujian sahsiah dan minta ke..at least boleh kita boleh perbaiki kelemahan yang kat situ tu kan..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-04-08 11:39


hehehe...macamĀ²... saya antara yang duduk kat atas stage bagi arahan pada calon yang ambil exam bebaru ini.. ada antara calon yang jawab dalam 15 minit saja soalan berkaitan isu semasa... terrer lah kiranya itu...tapi bila datang time math...huhuh...kantoi semua... semua masih pulun menjawab walaupun dah berulang kali peringatan masa tamat diberikan... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

wiwie
Warga Rasmi
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6963
Posting: 11
Dari: pasirmas

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-04-08 11:40


untuk paper lain, semua nya saya tunggu sampai habis masa..cuma paper last sekali itu saya keluar awal.. waaaa..apa fasal lah BI dia bila kita jawab rasa macam tak pandai BI langsung... erm, apa-apa pun.. kena lah banyak mbaca dan belajar lagi.. hehe.. lagipun, kehidupan kita kan memang sentiasa dalam proses pembelajaran... apa pun, kita tunggu saja lah result nya nanti kan.. if lulus Alhamdulillah, if xlulus cuba lagi.. hehe..

a'ah kan syemarly.. Kalau ditunjuk mana yang kita xbagus kan, atleast kita dapat perbaiki lagi kelemahan kita itu.. usulkan lah kat SPA pasal neh.. hehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wiwieProfil   Hantar PM kepada wiwie   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 00:03


dan jawapan pun da keluar kan..untuk kesekian kalinya dengan exam yang sama ni saya kekantoian..entah mana silapnya..dalam 4 jawatan daripada 14 tu langsung tak ada yang sangkut...bengang betul..rasanya otak saya ni tak berkarat lagi..takkan boleh drop habis macam ni..hmmm...saya syak spa tau saya da sign agreement dengan kementerian agaknya...huhu...bydeway pada syahidatul dan yang lelain..mabruk alaikum lah ek..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 08:58


ouh, tak lepas eh syemarly.. uhuk2. patutlah senyap saja. :D

syukur saya lulus.. untuk tiga jawatan. rasanya tu saja yang dimohon. tiga2 lulus.. disebabkan dahulunya saya gagal, so saya banyak berhati-hati waktu jawab exam SPA kali ni.. tak rugi saya keluar last untuk exam BI dan BM tu... teringat pulak saya, dok khusyuk2 berfikir, angkat kepala jeq, tengok kat sekeliling semua orang dah keluar dari kelas... tinggal saya seorang yang belum hantar kertas jawapan.. huhu. malu kat pengawas tu... dia pulak bukan nak bgtahu waktu dah habis atau suruh saya cepat-cepat submit... huhuhuh

tu yang lambat pergi cari syemarly tu :D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.147912 saat. Lajunya....