Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Burung yang akan mati hanya berjalan, tidak lagi terbang
-- Peribahasa Red Indian

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 94
Ahli: 0
Jumlah: 94




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 3 hari yang lalu


Awas!
Topik: Kaabah & Masjid dipijak di sejadah?!


Carian Forum

Moderator: Administrator, izdham
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Awas!
    »» Kaabah & Masjid dipijak di sejadah?!

Please Mendaftar To Post


Oleh Kaabah & Masjid dipijak di sejadah?!

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-08-07 13:36


kadang-kadang bila time solat terutamanya di solat Jumaat di masjid, saya selalu melihat jemaah berjalan diatas sejadah dan kadang-kadang memijak gambar kaabah atau masjid si sejadah....
walaupun saya tau mereka tidak sengaja dan tidak pernah terfikir mengenainya...tapi bergetar juga hati ini bila melihat gambar kaabah dan masjid dipijak...
rasanya..lebih baik jika sejadah tidak letak gambar kaabah atau masjid...
apa pendapat anda?

:roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 04-08-07 16:49


SETUJU! IDE YANG SANGAT BAIK.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

nuzra_awatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14676
Posting: 99
Dari: Bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 04-08-07 20:30


hmm betul..selama ni tak terfikir pun

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuzra_awatifProfil   Hantar PM kepada nuzra_awatif   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-08-07 21:22


betul tu....setuju 100%!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-08-07 00:00


assalamualaikum wbt

xd masalahpun, bahkan ia menjadi hujah kepada kita di atas org kapir yang menuduh kita sembah kaabah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

Qalam_Akhdar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17109
Posting: 159
Dari: Petaling Jaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-08-07 06:41


emm sebenarnya tak menjadi masalah pun..bukannya kita berniat untuk memijaknya pun, lagipun pada saya apabila kita melihat gambar kaabah atau masjidil haram hati kita mungkin bertambah khusyuk dan seolah-olah kita berada di sana....Ya, walapun ketenanangan bukan dari sudut penglihatan tetapi sekurangnya2 dari mata boleh turun ke hati,.....emm:) apapun ini adalah permalsahan biasa dan tidak perlu diperbesarkan..:) wallauhualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qalam_AkhdarProfil   Hantar PM kepada Qalam_Akhdar   Quote dan BalasQuote

zinnirah_balqis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9756
Posting: 75
Dari: kolej mara banting, selangor, malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-08-07 12:46


ana bersetju dengan kata-kata masri2 and qalam_akhdar. drmata turun ke hati. semoga solat kita bertambah khusy' nya. hal ni juga sdkt sbnyk kita boleh gunakan sebagai hujah menyangkal pernyataan kafiruun kononnya kita menyembah kaabah dan masjidil haram..Allahu'alam. jzkk

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnirah_balqisProfil   Hantar PM kepada zinnirah_balqis   Pergi ke zinnirah_balqis's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 05-08-07 15:18


secara amnya tak ada salah apa pun lah..hanya gambar..lagipun betul juga..tu juga cara nak elak tuduhan kuffar katakan kita sembah objek tu..lain lah word 'alif-lam-lam ha' tu dipijak..sure lah kena hormatkannya..sebab itu adalah nama tuhan kita yang teragung sekali..kan?..tapi sebagai jalan selamat memang sepatutnya lah sejadah tak perlu dilakar/tenun dengan gambar2 masjid tu..pada saya lah...tak masalah lah Kalau sejadah tak ada gambar masjid tu..Kalau plain tanpa corak or sebarang lakaran lagi senang khusyuk..kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 22-09-07 18:18


:) Khusyuk, tak ada gambar no problem, mendatangkan Khusyuk bisa dengan membayangkan setelah sholat diri kita akan dijemput malaikat untuk pulang, sambil menghayati bacaan ayat-ayat yang kita baca atau yang dibacakan imam.

Saya lebih suka sajadah yang tidak bergambar masjid atau Ka'bah lebih baik tidak bergambar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 30-10-07 19:45


Pada 22-09-07 18:18 , pulu posting:

!!! QUOTE !!!

:) Khusyuk, tak ada gambar no problem, mendatangkan Khusyuk bisa dengan membayangkan setelah sholat diri kita akan dijemput malaikat untuk pulang, sambil menghayati bacaan ayat-ayat yang kita baca atau yang dibacakan imam.

Saya lebih suka sajadah yang tidak bergambar masjid atau Ka'bah lebih baik tidak bergambar.


ini saya sokong sangat! sebenarnya hati saya xsenang tengok sejadah yang bergmbar masjid ni...kat masjid an-Nabawi & masjidil Haram tak ada pun sejadah2 bergambar masjid...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 19:55


yang menjadi hujjah orang kafir bahawa kita menyembah kaabah bukan dari sejadah. Tetapi arah kiblat tersebut. Kendian mereka melihat orang yang pergi ke makkah bersolat di seluruh penjuru dan mengadap ke arah kaabah.

Benar, kengkadang gambar yang ada pada sejadah menganggu konsentrasi untuk solat. Lebih baik cari sejadah yang tiada gambar supaya lebih khusyuk. Begitu juga ada tipu helah orang kafir yang meletakkan lambang salib tanpa disedari oleh orang Islam dan juga lambang agama lain pada sejadah.

Maka berhati2lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 15-02-08 21:27


Pada 30-10-07 19:55 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

yang menjadi hujjah orang kafir bahawa kita menyembah kaabah bukan dari sejadah. Tetapi arah kiblat tersebut. Kendian mereka melihat orang yang pergi ke makkah bersolat di seluruh penjuru dan mengadap ke arah kaabah.

Benar, kengkadang gambar yang ada pada sejadah menganggu konsentrasi untuk solat. Lebih baik cari sejadah yang tiada gambar supaya lebih khusyuk. Begitu juga ada tipu helah orang kafir yang meletakkan lambang salib tanpa disedari oleh orang Islam dan juga lambang agama lain pada sejadah.

Maka berhati2lah.


betul tu...kadang time solat berangan pergi mekah....tu pun kira tak khusyuk juga....lebih baik pakai sejadah kosong.....fikiran pun kosong....ingat Allah saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 21:37


erm..yang mendatangkan khusyuk dalam solat bukanlah sejadah tu ada gambar atau tidak...
yang penting hati yang khusyuk...
itu yang sebaik-baik nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-02-08 07:59


Kita berhati-hati tak pijak sejadah ada gambar masjid dan kaaba? lebih baik kita tolong fahamkan orang-orang yang suka solat sunat di belakang-belakang masjid tetapi di tengah-tengah laluan orang lain. Ieylah, solat itu perlu dihormati, tetapi apabila kita sengaja solat di tempat di mana orang suka lalu lalang, maka ibarat kita (yang solat) itu tidak menghormati solat (dan bukan salah orang yang lalu memandangkan tempat itu memang laluan orang ramai e.pergi. di hadapan pintu)

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-08 14:25


seelok-eloknya jangan pijak sejadah ketika berjalan..ana setuju benar dengan swordofdeen,apabila kita berjalan melangkah dihadapan orang yang bersolat,segala amal baik kita akan pergi kepada orang yang dilangkah namun jangan pula kita sengaja solat di tengah laluan orang ramai dengan niat untuk menarik pahala amal orang lain,tu dah jadi dosa..silap-silap pahala kita yang kena tolak..sebaik-baiknya ikram muslimin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-02-08 14:37


gambar atas sejadah bagi saya memang boleh menjejaskan khyusuk..
kalau saya tipulah kalau tak menjejaskan..
apalagi bila gambar tu ditengah agak kontra dengan sekeliling sejadah..

pelik-pelik juga gambar atas sejadah ya.. ada gambar pokok kelapa..eheh
ada juga gambar menakutkan..

tak menjawab pula pasal gambar masjid dan kaabah dipijak atas sejadah..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 15:33


Pada 16-02-08 07:59 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

Kita berhati-hati tak pijak sejadah ada gambar masjid dan kaaba? lebih baik kita tolong fahamkan orang-orang yang suka solat sunat di belakang-belakang masjid tetapi di tengah-tengah laluan orang lain. Ieylah, solat itu perlu dihormati, tetapi apabila kita sengaja solat di tempat di mana orang suka lalu lalang, maka ibarat kita (yang solat) itu tidak menghormati solat (dan bukan salah orang yang lalu memandangkan tempat itu memang laluan orang ramai e.pergi. di hadapan pintu)


my senior..hehe..
ana sokong tu..kadang tu,ada sesetengah org bila nak solat sunat,mesti lari ke belakang..lepas itu tempat solat tu pula kat laluan org ramai..apa salahnya cari tempat yang tak ada org lalu lalang..
entahlah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 15:36


Pada 16-02-08 14:37 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

gambar atas sejadah bagi saya memang boleh menjejaskan khyusuk..
kalau saya tipulah kalau tak menjejaskan..
apalagi bila gambar tu ditengah agak kontra dengan sekeliling sejadah..



masa budak-budak dulu, masa tu lah nak imgine gambar bukan kat atas sjdah tu..Kalau buat sejadah kosong without any pictures pun cantik apa kan..Allahua'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 15:53


!!! QUOTE !!!

gambar atas sejadah bagi saya memang boleh menjejaskan khyusuk..
kalau saya tipulah kalau tak menjejaskan..
apalagi bila gambar tu ditengah agak kontra dengan sekeliling sejadah..

pelik-pelik juga gambar atas sejadah ya.. ada gambar pokok kelapa..eheh
ada juga gambar menakutkan...


hmm ana setuju sangat.kita tak mampu nak menyekat daya imaginasi kita apatah lagi masa tengah bersolat.jadi tak khsyk solat dibuatnya.lebih baik gunakan sejadah kosong...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.097698 saat. Lajunya....