Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda melakukan apa yang selalu anda lakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat
-- Seminar NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 3 hari yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: pengalaman naik motosikal...


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» pengalaman naik motosikal...

Please Mendaftar To Post


Oleh pengalaman naik motosikal...

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-08-07 12:41


kalian semua ada tak pengalaman naik moto?? yela naik moto ni kata org berisiko tinggi. kalau kita tak langgar org, org yang langgar kita. pengalaman yang lucu ke yang tak boleh lupa ke..pengalaman yang takkan dapat kalau nek kenderaan len..
[ Telah diedit oleh: Administrator pada 02-08-07 13:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-08-07 12:53


biar saya mulakn dulu k...

1st time jalan jaoh nek motor pergi balik kg member memang melucukn. kalau buat cerita memang ramai lah yang nak baca punya..hehe

time tu ujan. 1st sekali sweater jatuh tengah dok bawa moto.nak ambil balik segan, lagipun da koto sweater tu..erm biar p lah..segan..he2. lepas itu tengah coserntrate bawa moto lalu pula lori.. dusss!! kena simbah dek air dia..habis air nek muka.. hampir2 nak sampai tempat yang dtuju, tetiba member ni berhenti, so kita pun ikut lah..pedal dia tecabut. sebaik tak tepelanting kat muka. turun lah seorang member ni dengan baju ujan dia.da macam ufo trun ke bumi. sian dia kena gelak pula kat orang-orang dalam van..

pngalamn yang takkan ku lupa kan...hehehe ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-08-07 13:11


kelakarnya zahrah_asrar.....huhu..

sya belajar naik motor,sekali pergi langgar dinding pagar rumah jiran..luka dan lepas itu terus tak nak belajar bawa motor..pernah sekali pin interbiu nak teraccident kat tengah jlnraya dengan adik saya..nasib baik tak ada apa-apa..

sampai sekarang tak pernah pandai bawa motor..lagipun kat rumah bukan ada motor pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-08-07 13:20


memang selalu naik motor pun kalau balik kg
dulu masa belajar kat UM pun pernah accident, tapi tak teruk sebab accident dengan motor juga. Luka sikit-sikit saja..yang penting kita jangan fobia bila dah terkena sekali:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-07 13:30


pengalaman naik moto terlalu banyak.konvoila tak cdent sampai lupa ingatanla.
sekarang ni naik kereta pula.terjamin keselamatan(jika berhati-hatilah)

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-08-07 13:33


ana selalu langgar traffic light...
lambat sangat tuggu, ana pun cabut lah dulu...
kalau kat putrajaya lagi teruk, kena berenti dekat 3-5 minit, padahal, satu kereta pun tak lalu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-08-07 13:38


kalau sapa pernah pergi ukm, belakang pak guard kat gate tu kan ada satu lorong untuk ke dectar...one way saja...
satu hari ana tengok pak guard tiada kat situ, ana pun masuk jalan tu, kira berlawanan arah lah, sebab nak cepat tak mahu pusing jauh2...
sampai saja kat pondok, tiba-tiba pak guard tahan...dari mana tak tahu lah dia...rupa-rupanya dia usyar ana dari dalam pondok lah agaknya...
dia pun tanya, Kenapa kamu ikut jalan tu, kan tak boleh masuk...kantoi ana masa tu...tapi ana ni jenis yang cepat dapat idea...dengan selamber ana kata, en...saya ni sakit perut sangat, nak cepat...dengan buat muka tahan sakitnya...
pakcik tu pun terus kata, ok3...takpa...
tak baik ana kan, menipu...


-----------------
_TerUsKan MenCaRi ReDha AllaH deNgAn MeneNtanG GoV yang ZaLiM_
[ Telah diedit oleh: aku_hambamu pada 02-08-07 13:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 02-08-07 13:41


Assalamualaikum wwt...

Pengalaman naik motosikal...

Enjin motorsikal tiba-tiba mati kat traffic light.. :-( kelakar pun ada,malu pun ada..tak pasal-pasal jam.. :-o
Nasib baik ada hamba ALLAH yang sudi nak tolong..penyelamat keadaan.. ;-) :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-08-07 16:17


mula-mula naik ok...tapi dah jatuh sekali dah tak berani naik... melainkan jadi pembonceng saja... :lol: :lol: :lol:

[ Telah diedit oleh: eyla05 pada 02-08-07 16:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

musafir_alan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15302
Posting: 67
Dari: Quantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-08-07 16:48


masa mula-mula belajar naik moto dulu, memang pengalaman yang tekleh dilupakan.....pernah sekali tu hampir nak berlanggar dengan rumah, nasib baik sempat brek... dengan kaki...he...he...

paling tak boleh lupa masa accident dengan bas sekolah masa nak pergi kelas.
dah lah lambat, terus tak masuk kelas....nasib baik sempat elak, cuma kena bahagian tepi bas dan tersungkur kat tepi jalan....itulah pengalaman yang paling tak boleh lupa.....

untuk kawan-kawan semua, jangan bawa moto laju2, best memang best tapi Kalau terjadi apa-apa sapa susah. fikir sendirilah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_alanProfil   Hantar PM kepada musafir_alan   Pergi ke musafir_alan's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-07 11:46


Ana slumber saja. Jenis lasak sikit, so jatuh-jatuh ni ana tak kisah.
Ada sekali tu ana permah jatuh dalam longkang dengan motor-motor sekali. kat tepi jalan pulak tu. Tak pandang kiri kanan terus angkat motor cabut.. hehe. malu..dahlah pakai kain nasib ok...

pengalamankan..


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-07 11:54


mula-mula belajar aku yang naik moto... tapi bila dah hebat, moto pula yang naik atas aku... hohohoho

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 03-08-07 12:20


Assalamualaikum

ana pernah accident motor.teruk juga lah... nasib baik tak patah kaki.. tapi luka memang parah.. hampir sebulan kaki berbalut.doktor kata ana bernasib baik sebab luka teruk tu hampir2 dengan tulang...kalau terkena tulang...memang bahaya.yang kelakarnya...masa accident,ana boleh bangun sendiri lagi...ingatkan tak ada apa-apa.lepas itu ada orang-orang kat situ jerit... dik...darah lah!! ana pandang bawah...rupa-rupanya sandal ana dah basah dengan darah...banjir juga lah.huhuhu... mana tak nya..luka ana sampai boleh nampak tulang.tapi yang peliknya...ana memang tak rasa sakit lngsng.maybe sebab luka tu dah kebas.sampai saja kat hospital...masa doktor basuh luka...barulah ana nak terkeluar air mata menahan sakit.hanya ALLAH saja yang tahu sakitnya.. 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 01:13


Pada 02-08-07 13:33 , aku_hambamu posting:

!!! QUOTE !!!

ana selalu langgar traffic light...
lambat sangat tuggu, ana pun cabut lah dulu...
kalau kat putrajaya lagi teruk, kena berenti dekat 3-5 minit, padahal, satu kereta pun tak lalu...



Hehe...Ni kalau kantoi melayang Rm 300... :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 01:17


Pada 02-08-07 13:41 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wwt...

Pengalaman naik motosikal...

Enjin motorsikal tiba-tiba mati kat traffic light.. :-( kelakar pun ada,malu pun ada..tak pasal-pasal jam.. :-o
Nasib baik ada hamba ALLAH yang sudi nak tolong..penyelamat keadaan.. ;-) :-)




Kalau enjin mati kat traffic light ok lagi...Kalau enjin mati kat tengah-tengah roundabout lagi malu... :-o ...Nasib baik naik 2 orang...Malu tu share sama-sama... :lol: :lol: :lol:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 06-08-07 02:14


nak rempit silakan......jadila rempit yang bertaqwa......macam ana :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 10:13


pengalaman naik motor??
emmm...dah lama tak naik motor sebab taklepas lagi lesen...nanti tak pasal2 kena saman...
pengalaman naik motor...baru ni naik motor dengan kawan hampir2 nak accident...masa tu waktu malam,nak pergi beli makan malam....tiba-tiba ada org melintas....Alhamdulillah kawan sempat brek tapi hampir2 nak terjatuh dan langgar van sek....masa tu Allah saja yang tau....takut dan seram.....turun dr motor tangan dan kaki menggigil.....keetulan pula hari tu memang letih sama sebab baru balik camping....esok tu pula hari lahir saya....kalau tak memang sambut hari lahir yang ke-21 kat hosp...apapun syukur Alhamdulillah nyawa masih panjang lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

fisabilillah85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27180
Posting: 41

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 11:20


salam....

kalau naik motor,memang saya suka..tapi dulu lah..sekarang ni da kurang sikit,sebab da sbuk layan kereta pulak.saya da rasa puas naik motor,pergi thailand,ipoh,terenganu,kelantan,johor,satu malaysia da pusing..memang seronok.sebab dulu saya campur dengan kelab honda klasik negeri,rempit pun ada juga...kalau nak cerita jatuh motor,tak terkira..jatuh kat selekoh,langgar org melintas,kena langgar dari belakang,jatuh atas bonet kereta,hai..macam-macam lah..tapi yang paling teruk saya pernah rasa,patah kaki..itupun da banyak menyusahkn org tua saya..sekarang ni bila da berumur sikit,baru terpikir nak jaga diri sendiri..dan jangan lupa baca doa naik kenderaan,itu penting.Kalau kita bawa tak cermat,motor pun doakan kita supaya jatuh..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For fisabilillah85Profil   Hantar PM kepada fisabilillah85   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 14:33


assalamualaikum...

nak tergelak baca cerita2 antum semua..
ana masa 1st belajar moto..
akak yang ajar..
nak pegang moto pun tak lalu..payah bebenor..
bila dah naik memang seronok..siap pergi jalan-jalan senyum2 kat org...
bila nak berhenti motor dah kelam kabut...
lepas itu lambat sikit action alih2 tak tengok depan..
lagi sikit nak langgar tiang letrik..
pakcik2 potong rumput semua dok riso..
ana dengan tersenyum terus lari kat akak :)
sampai rumah asyik gelak jeq..
pengalaman yang tak dapat dilupakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_87
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.01.2004
Ahli No: 6527
Posting: 221
Dari: UM

Johor  


posticon Posting pada: 06-08-07 19:27


hm...fst time bawa moto lepas spm...2pn sebab bosan dok rmh...bosan sangat,pagi mek lesen moto...huhu...kelakar betul...tak tahu nak mula moto kat mana..jnuh juga instructor2 nak ajr satu2...hehe...mek masa 30mnt nak statN moto...malu!semua org dok tlong statkan...hehe...boleh dah tereni,selalu rempit pula...lagi 5mnt kelas,baru nak naek moto...huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_87Profil   Hantar PM kepada muslimah_87   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 20:14


first time bawa moto tak reti nak kontrol minyak, sian kat kawan tersengguk2 kat belakang,
second time adik anis ajar, tak tau motor tu ada clutch, memula masuk semak, second tu dah terbang langgar pokok kelapa... huhuhu seliuh tangan masa tu bape hari lagi nak raya....

gear motor ayah patah, tapi ayah tak marah anis, tapi marah mak sebab bagi anis bawa moto... hehehe sian mak... dah lah tekejut tengok anis terbang dengan moto, lepas itu kena marah pula dengan ayah sebab anis dah terseliuh dengan calar kat kaki..

petang raya , ayah bagi kunci motor, ingat kan perli, rupe2 nya suruh anis belajar dengan abang anis,...

masa kat selekoh, nampak lori, tak reti nak kontrol terus terjun dalam semak, nasib baik lah abang boleh kawal, kalau tak kompom cium tanah lah.... :-D :-D :-D

lepas itu belajar lagi kat taman, masa naik bukit abang suruh tukar gear satu, anis tunduk cari gear, motor pun mengundur kebelakang... huhuhuhu, org yang tengah jogging time tu pelik saja, sebab motor anis mengundur....

hehehehehe

bila teringat dolu2, lawak juga :-D :-D




Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

cenderawasih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2249
Posting: 115
Dari: utm

Johor  


posticon Posting pada: 06-08-07 22:21


Mimpi jatuh moto depan rumah..tak lama lepas itu jatuh betul-betul depan rumah...lah..takut dah naik moto...serik

Bookmark and Share

    


  Member Information For cenderawasihProfil   Hantar PM kepada cenderawasih   Quote dan BalasQuote

sumaiyahbachok
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 574
Posting: 32
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 23:36


salam..

haa saya suka bawa moto dulu masa zaman skola2 tapi kliling uma saja lah..tapi da lme xbwk da..sebab pernah jato teruk sangat,sampai pth no plat depan moto tu..tku sangat ayah marah..tapi dia xmrh pun..alhmdulillah..sampai dmm sebab jato tu..huhu :-(
lepas itu ada juga bawa moto sikit-sikit masa kat kolej..hari tu bawa sekali pergi belakang rumah..takut juga..tapi ok..saja saja da lme xbwk moto..hihi.. :-D ;-)


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sumaiyahbachokProfil   Hantar PM kepada sumaiyahbachok   Quote dan BalasQuote

wandafarhana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24187
Posting: 35
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 28-08-07 15:43


pengalaman naik motor...saya kat uitm memang bawa motor...selalu sangat moto saya ni mati enjin kat trafic light..masa tu memang kalut lah sebab org belakang ada yang hon2...lepas itu selalu saja lah saya kena saman dengan pak guard kat uitm tu...time saya tak ada lesen,time tu lah pakguard nak tahan sebab nak tengok lesen...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wandafarhanaProfil   Hantar PM kepada wandafarhana   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 19:55


Pada 06-08-07 20:14 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

first time bawa moto tak reti nak kontrol minyak, sian kat kawan tersengguk2 kat belakang,
second time adik anis ajar, tak tau motor tu ada clutch, memula masuk semak, second tu dah terbang langgar pokok kelapa... huhuhu seliuh tangan masa tu bape hari lagi nak raya....

gear motor ayah patah, tapi ayah tak marah anis, tapi marah mak sebab bagi anis bawa moto... hehehe sian mak... dah lah tekejut tengok anis terbang dengan moto, lepas itu kena marah pula dengan ayah sebab anis dah terseliuh dengan calar kat kaki..

petang raya , ayah bagi kunci motor, ingat kan perli, rupe2 nya suruh anis belajar dengan abang anis,...

masa kat selekoh, nampak lori, tak reti nak kontrol terus terjun dalam semak, nasib baik lah abang boleh kawal, kalau tak kompom cium tanah lah.... :-D :-D :-D

lepas itu belajar lagi kat taman, masa naik bukit abang suruh tukar gear satu, anis tunduk cari gear, motor pun mengundur kebelakang... huhuhuhu, org yang tengah jogging time tu pelik saja, sebab motor anis mengundur....

hehehehehe

bila teringat dolu2, lawak juga :-D :-D



salam...
hik3..kelakarnya cerita dia...saya belajar naik moto masa ftingkatan 1..abang yang ajar...kira ok ..tak ada sebarang masalah dan accident sampai sekarang..alhamdulillah...cuma masa mula-mula tau bawa moto dulu,selalu juga curi2 bawa moto abang atau ayah.he2 nasib baik tak accident.sekarang ini jadi muslimat moto yang berwibawa...ayah belikan moto sebab saya takut nak bawa kereta...so,motor tetapi jadi plhn sampai sekarang..


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 20:14


tak ada pengalaman naik motor yang best...tapi kena langgar motor2 kali berturut-turut sampai koma ada lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 31-08-07 00:43


Pada 29-08-07 20:14 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada pengalaman naik motor yang best...tapi kena langgar motor2 kali berturut-turut sampai koma ada lah




ishk2..teruknya..menakutkan betul..sampai koma pulak tu..saya 1st time bawa mtor lepas spm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 00:39


masa tingkatan 4 pernah belajar bawa motor...
tapi lepas hampir terlanggar tiang depan mata ummi dan ayah,
terus umi fobia nak bagi bawa lagi..
sudahnya, sampai sekarang tak pandai nak bawa motor ...
naik motor saja yang pandainya...
adess...

p/s: ana merempit dengan basikal saja dedolu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

permata_hatiku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13095
Posting: 147
Dari: Bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-09-07 01:30


Assalamualaikum... saya pernah kemalangan disebabkan pertembungan motor saya dengan motor lain dari arah yang bertentangan, salah saya juga tak tengok betul-betul...
salam ukhwah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_hatikuProfil   Hantar PM kepada permata_hatiku   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 09:08


kali ke2 pas bawa motor...kemalangan sendiri akibat nak elak kereta kat depan.ingat nak tekan brek rupanya terpusing minyakk...memecutla lepas itu pusingkn motor sampai rebah,hbislah kaki kanan luka2.motor tak rosak teruk,dahlah motor abang yang baru dibeli.da kena calar da.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-09-07 09:53


Assalamualaikum...
Tak ingat..tak silap masa darjah 4 ke darjah 6...bawa motor..ayah duduk belakang...hehe..nak belok pun takut..macam berat saja moto...moto Suzuki..teringat lagi..no. platenya BDD 6141... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 11:31


saya suka naik motor tapi membonceng saja sebab tak reti bawa..pengalaman yang tak dapat dilupakan insiden di luar masjid..masa turun dari motor kawan, kain tersangkut..apalagi orang terjatuh tak sempat menyelamatkan diri..luka sikit sajalah kat siku..nasib baik tiada orang lain nampak..lagipun gelap sikit sebab waktu nak maghrib :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 11:48


i love 2 ride .. it's easier dan faster..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 13:22


ANA kalau INGT2 balik...mesti nak KTAWA TAU...1ST TIME belajar bawa MOTOR...TRLEKAT kat CELAH2 POKOK PINANG...MJUR tak ada Apa yang BRUK jadi...mklum lah..ana ni klam kabut sikit orangnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 13:29


tak ada pengalaman best tapi ada pengalaman moto hilang.....
hik.....sedih sangat.moto tu nak buat pergi sekolah.
last2 bapak baca yasin hari2....then orang tu pulangkan kat orang kampung......
bapak kata "panas" lah tu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 21-09-07 23:35


percaya tak...sejak dapat lesen moto langsung tak pernah bawa motor..selain memang kat rumah tak ada motor langsung saya adik2 beradik memang tak digalakkan bermotosikal baik laki maupon perempuan..bak kata nenek bahaya..sampaikan atok pun 'menasihatkan' ayah membenarkan saya dan adik2 memiliki sendiri, membawa dan memandu kereta ke kampus...so..kadang-kadang teringin juga nak bawa tapi tak konfident..entahla..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/
[ Telah diedit oleh: syemarly pada 21-09-07 23:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 22-09-07 00:46


kalau tak silap ana,kejadian ini berlaku time tingkatan 1.mula-mula ana dapat moto memang selalu bawa laju..tapi tak pernah ada berlumba dengan sesiapa lah..kalau perjalanan agak jauh dari rumah ana..jarum meter tak cecah 100 tak sah..ad petang 2,jalan basah sebab baru lepas hujan..dalam keadaan laju tiba-tiba ad lori ni keluar dari simpang jalan,driver dia nampak ana dalam keadaan laju tiba-tiba dia panik dia brek tengah2 jalan ana..dalam keadaan 2 ana tak panik..selamba saja ana brek kecemasan..perlahan-lahan moto ana baring bagai nak masuk bawah lori 2 mengiring..sampai dekat dengan lori 2 tiba-tiba kaki ana pijak jalan raya balik untuk tegakkan moto..bila moto ana dah tegak,ana pun lepaskan brek moto..lalu ana pun berpusing jalan kebelakang lori 2..kebetulan jalan tak sesak time 2.

ini lah satu pengalaman ana yang paling ana tak dapat lupakan.Untuk ana berkongki dengan antum semua...kalau tak kerana pertolongan dari allah (memberi ketenangan) pada time 2..agaknya ana tiada di muka bumi allah ini lagi...

pesanan dari ana..biarpun laju mana antum bawa kenderaan..jangan lupa berzikir ingat allah!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-09-07 09:49


Pada 22-09-07 00:46 , scenario posting:

!!! QUOTE !!!

kalau tak silap ana,kejadian ini berlaku time tingkatan 1.mula-mula ana dapat moto memang selalu bawa laju..tapi tak pernah ada berlumba dengan sesiapa lah..kalau perjalanan agak jauh dari rumah ana..jarum meter tak cecah 100 tak sah..ad petang 2,jalan basah sebab baru lepas hujan..dalam keadaan laju tiba-tiba ad lori ni keluar dari simpang jalan,driver dia nampak ana dalam keadaan laju tiba-tiba dia panik dia brek tengah2 jalan ana..dalam keadaan 2 ana tak panik..selamba saja ana brek kecemasan..perlahan-lahan moto ana baring bagai nak masuk bawah lori 2 mengiring..sampai dekat dengan lori 2 tiba-tiba kaki ana pijak jalan raya balik untuk tegakkan moto..bila moto ana dah tegak,ana pun lepaskan brek moto..lalu ana pun berpusing jalan kebelakang lori 2..kebetulan jalan tak sesak time 2.

ini lah satu pengalaman ana yang paling ana tak dapat lupakan.Untuk ana berkongki dengan antum semua...kalau tak kerana pertolongan dari allah (memberi ketenangan) pada time 2..agaknya ana tiada di muka bumi allah ini lagi...

pesanan dari ana..biarpun laju mana antum bawa kenderaan..jangan lupa berzikir ingat allah!!!


:-o :-o
sebijik macam yang diajar dalam kelas memandu...brek kecemasan..tapi, jika saya...memang tak boleh lah nampaknya nak praktikkan pelajaran brek kecemasan di alam realiti ni...takut.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-09-07 10:22


pertama kali naik...bonceng kawan. 10 tahun lepas

kat kg tu memang nak tak nak mesti naik moto untuk ke mana-mana...

tengah naik tu tup2 ada sekumpulan budak-budak lelaki kacau. menyilang2 motor yang ana bonceng.

kawan ana tak dapat kawal. kami terjatuh tepi parit. instead of kepala terhentak bucu penahan parit tu.. kaki melekat kat ekzos

maka kekal lah cop mohor tu sampai sekarang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-09-07 12:57


saya pernah jatuh motor masa first time ambik lesen motor..jatuh kat kawasan yang jalan yang tingi sikit macam bonggol tiggi sikit tu yang kita kena bawa motor kat atas tu dan kawal motor lupa org panggil apa..tapi motor yang saya bawa tu seolah22 nak jatuh daripada jalan yang tinggi sikit tu yang macam bonggol then saya pun terus rasa nak kwl dengan tahan kaki pada jalan tu tapi xsampai...terus saya dan motor jatuh sama22..malu Allah saja yang tau bebudak laki yang ada kat situ semua gelak..sampai sekarang saya masih ingat.waktu tu dah pandai naik motor tapi entah Kenapa mungkin gabra kut sebab ramai pula penonton yang menyaksikan bebudak yang baru belajar moto untuk ambik lesen....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.117719 saat. Lajunya....