Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila kita terlalu sibuk memikirkan kedudukan diri; kita lupa tanggung jawab kita yang sebenar
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
jasadkudisini: 3 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 5 hari yang lalu
isa777_musa: 5 hari yang lalu
zam_rizal: 14 hari yang lalu
wanja: 25 hari yang lalu
MTMKi: 32 hari yang lalu
Kang: 32 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Adakah Anda Salah Seorang yang Berkawan dengan Jin


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Adakah Anda Salah Seorang yang Berkawan dengan Jin

Please Mendaftar To Post


Oleh Adakah Anda Salah Seorang yang Berkawan dengan Jin

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 11:07


Kuliah Maghrib oleh YB Dato ustaz. Hj Ismail Kamus.
> Tajuk : " Mengenali Alam Jin" - Siri 1
>
> 1) Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil.
> dicipta dari api (biru),dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya.
>
> 2) Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tuduk menghormati
> Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah swt. melaknat dan perintah
turun ke
> bumi. Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan.
>
> 3) Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam(Soleh) dan
> Jin Tidak Islam(Tidak Soleh). Syaitan yang turun kesemuanya jahat
(tidak
> Islam).
>
> 4) Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang Melayu
> dilarang menguna-kan kemeyan kerana Jin paling suka dengan asap yang
> busuk.
> Tetapi orang-orang melayu ini degil, suka sangat dengan asap kemeyan.
> Beliau menambah,orang-orang yang suka hisap rokok itu, adik-beradik
jin
> lah tu sambil berseloroh).Makanannya juga tulang. Itu sebab kita
tidak
> boleh membuang kuku sebarangan, kerana jin akan memakannya.
>
> 5) Tempat tinggal Jin seperti di awan, sungai, hutan, lombong,
> laut, tempat-tempat tinggi (klcc), tandas dan kubur.
>
> 6) Beliau menasihat apabila ingin buang air diperjalanan
> (contohnya jalanraya),perlu baca " Sala Mun, 'Ala Sulaiman." Mengikut
> sirahnya jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu
suka
sangat
> membaca ucapan, "Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu" Masa bila pulak
jin
> dapat pangkat datuk. Dan masa bila pula, kita jadi cucu cicit jin!!!!
>
> 7) Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun
> atau bomoh yang tahu menilik-nilik nasib, pembohong.." Sirahnya
apabila
> Nabi Sulaiman, memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga
Nabi
> Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu. Semasa itu Nabi
Sulaiman
> duduk dikerusinya dengan tongkat kayu. Dan jin tekun membuat kerja di
> hadapan-nya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan tongkat
tersebut
> reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka barulah tahu oleh
jin
> bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.
>
> 8) Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang
> airnya tenang,terutama di waktu tengah malam. Jin suka mandi di situ,
> waktu itu. Dilarang juga buang air di lubang-lubang (tanah).
>
> 9) Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru
> siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk rumah
> baru, di galakkan membaca surah Al-Baqarah, sehingga habis.Jin lari
selama
> 3 hari.
> Tidak perlu tepung tawar bagai....orang melayu suka sangat menepung
> tawar !!!
>
> 10) Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7~10 kali,
> jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya)
sebab
> beliau pernah jumpa orang yang di rasuk, membaca sama ayat kursi....
>
> 11) Bentuk jin. Jin adalah makhluk yang paling hodoh/buruk,
> berbeza dengan manusia, cantik/lawa. Jin juga boleh membentuk dengan
> sebarang bentuk dengan jelmaan. Apabila di hutan berhati-hati jika
> berburu, jin boleh menyerupai sebarang bentuk malah manusia.
>
> 12) Apabila ada ular masuk ke dalam rumah, Nabi pesan jangan bunuh
> terus. Mungkin jin yang masuk, dan menyerupai ular. Itu sebab Nabi
> pesan supaya mengarahkan ular itu keluar jika ia jin, sebanyak 3
kali.
> Selepas tiga kali tak keluar juga baru boleh bunuhnya. Sebab jin akan
> keluar,jika kita melarangnya.
>
> 13) Antara objektif utama jin adalah untuk mengganggu manusia.
> Manakala,syaitan pula untuk merosakkan aqidah manusia.
>
> 14) Mereka beranak-pinak sehinggakan nisbah manusia dan jin adalah
> 1:9. Manakala bilangan malaikat pula tidak terbilang banyaknya kerana
ia
> lebih dari bilangan pasir dan rumput.
>
> 15) Manusia mempunyai qarin (jin) dan suka ikut manusia kemana
> juga kita pergi.
>
> 16) Ilmu-ilmu jin adalah dilarang kita tuntut dan beramalnya. Ia
> dilarang oleh Islam. Banyak keburukkannya, sehingga saat mati pun
> susah.
>
> 17) Jika tidur di Masjid, jangan tidur di pintu masjid dan tempat
> imam. Sebab jin selalu datang untuk sembahyang. Dan suka ikut pintu
masuk
> masjid (tahu ikut peraturan).
>
> Al-Quran - Surah Al- Baqarah - Ayat 159
>
> Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami
> turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah
Kami
> menerangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu
> dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk.
>
> Dari Abdullah bin 'Amr .a, Rasulullah S.A.W bersabda: "
> Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 578
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 11:31


salam..
syukran 4 da info..jangan pergi klcc..ada jin huhu...

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

ummi_mmas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28146
Posting: 133

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 19:34


ana harap ana tak masuk golongan yang keji ini
insyaallah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_mmasProfil   Hantar PM kepada ummi_mmas   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-06-07 23:13


good info..syukran..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23742
Posting: 98
Dari: bumi Allah S.W.T. yang tercinta

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 08:21


syukran jazilan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiyahProfil   Hantar PM kepada ummusafiyah   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 26-06-07 10:03


terima kasih..
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 11:16


oooo macam tu ye...baru saya tahu..terima kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 11:23


Syukran...info yang bagus...seronok juga baca ini... ;-)


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 26-06-07 11:51


Pada 24-06-07 11:31 , abid_19 posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
syukran 4 da info..jangan pergi klcc..ada jin huhu...

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::


Assalamualaikum...
Sebelah anti pun ada kan... :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Masyira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.10.2005
Ahli No: 20190
Posting: 66
Dari: IIUM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-06-07 12:19


info best!!:)
[ Telah diedit oleh: Masyira pada 26-06-07 12:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MasyiraProfil   Hantar PM kepada Masyira   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.100552 saat. Lajunya....