Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal, air juga yang menenggelamkan kapal
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: perempuan zaman moden....


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» perempuan zaman moden....

Please Mendaftar To Post


Oleh perempuan zaman moden....

husni_baik10
Warga Rasmi
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28461
Posting: 7

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 22:57


assalamualaikum..

     perempuan sekarang tak sprt perempuan dahulu...kebanyakan perempuan sekarang lebih ikut dengan budaya kuning dan msalah sosial...berbeza dengan perempuan dahulu lebih ikut pada budaya ketimuran dan tahu yang mana buruk dan baik...adakah perempuan sekarang dah lupa pada agama dan adab yang diwarisi sejak turun temurun...tolong lah saya menyelesaikan masalah ini....moga muslimin dan muslimah zaman sekarang lebih mengikuti ajaran dan agama yang dibawa oleh Rasulullah....carilah jalan untuk berdakwah... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For husni_baik10Profil   Hantar PM kepada husni_baik10   Quote dan BalasQuote

Masyira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.10.2005
Ahli No: 20190
Posting: 66
Dari: IIUM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-06-07 23:10


ya..tapi tak semua perempuan sedemikian..biasanya perempuan yang bermasalah kurang didikan agama sebenarnya..penerapan agama perlu ada dalam diri..selain turut serta dalam majlis2 ilmu kita juga mestilah ada sikap suka membaca bahan2 ilmiah..ilmu penting untuk membentuk peribadi akhlak seseorang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MasyiraProfil   Hantar PM kepada Masyira   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-06-07 23:29


tak semua perempuan begitu..tapi ramai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 22:32


cuba lihat dari mana perempuan tu datang. dalam erti kata lain, keluarganya macamana... jika elok asuhan mak ayah, maka eloklah dia. jik tak elok asuhan mak ayah, keluarga pecah belah, mak ayah tak jaga, agama tah ke mana, solat dan ibadat tah ke mana, tak berikn perhatian yang cukup, maka anak pun terabai lah dan ikutlah keseronokan di luar...

ni kes-kes yang saya tengok sendiri. selepas mendekati adik-adik yang datang dari keluarga yang bermasalah. dengar luahan hati mereka yang kekurangan kasih sayang dan keretakan keluarga, memang menyedihkan. saya pun nak nangis. tak boleh nak salahkan budak-budak tu saja sebab mak ayah mereka yang asalnya dah teruk. mak ayah pun perlukan kaunseling. bukan sahaja budak-budak. budak-budak, bila kita nasihat dan tegur, mereka akan menuding jari pada ibu bapa mereka pula...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 22:43


Pada 28-06-07 22:32 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

cuba lihat dari mana perempuan tu datang. dalam erti kata lain, keluarganya macamana... jika elok asuhan mak ayah, maka eloklah dia. jik tak elok asuhan mak ayah, keluarga pecah belah, mak ayah tak jaga, agama tah ke mana, solat dan ibadat tah ke mana, tak berikn perhatian yang cukup, maka anak pun terabai lah dan ikutlah keseronokan di luar...

ni kes-kes yang saya tengok sendiri. selepas mendekati adik-adik yang datang dari keluarga yang bermasalah. dengar luahan hati mereka yang kekurangan kasih sayang dan keretakan keluarga, memang menyedihkan. saya pun nak nangis. tak boleh nak salahkan budak-budak tu saja sebab mak ayah mereka yang asalnya dah teruk. mak ayah pun perlukan kaunseling. bukan sahaja budak-budak. budak-budak, bila kita nasihat dan tegur, mereka akan menuding jari pada ibu bapa mereka pula...

salam...
saya setuju..namun selain daripada didikan agama dalam keluarga sendiri,pemilihan sahabat juga penting...jika sahabat terdiri daripada yang mempunyai pegangan agama yang kuat,insyallah tempiasnya akan terasa kepada sahabat disekelilignya...memang tidak dapat dinafikan zaman kini amat mencabar..terutamanya bagi kaum wanita..oleh itu berhati-hatilah dalam mengharungi kehidupan sambil mantapkan iman dengan ajaran agama Islam yang sebenar....


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 22:44


ehem, ni kalau tajuk ni saja nak menimbulan provokasi atau untuk membesarkan/melebih2kan mana-mana pihak, baik ak payah tajuk ni dipos....
tak kisah lah laki ke perempuan, yang penting keimanan dan ketakwaan pada Yang Maha Esa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 11:52


mana ada.. ok apa dibawa berbincang... biar semua berpikio sikit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

aiz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 273
Posting: 275
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 13:53


tak semua macam tu..hanya sebilangan sahaja...
didikan agama tu penting..
dalam memilih kawan pun kena hati-hati..takut tersilap pilih..
tepuk dada tanya iman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   Pergi ke aiz's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 14:10


assalamualaikum...

bagi ana yang pertama sekali..
bermula pada institusi keluarga itu..
ibu bapa yang mencorakkkan anak2 itu..
jika dr mula dididik dan diasuh dengan baik..
ana rasa insyaAllah dengan doa yang berpanjangan..
anak2 itu akan terpelihara akhlaknya..

tetapi kita tak dapat nafikan..
walaupun seseorang itu lahir dr keluarga yang kuat agama..
tapi dengan mudah dia boleh terpesong..
kerana apa?..
kerana banyak faktor yang mempengaruhi mereka..
antaranya kita lihat jeq sekarang ni..
hiburan berleluasa...
ditambah pula dengan jahilnya dr segi ilmu agama..
bagi yang bukan dr keluarga yang kuat agama..
pengaruh persekitaran...
dan banyak lagi..
yang kita semua mengetahuinya...

ana rasa sedih lihat keadaan sekarang..
masalah sosial yang melampau..
kadang-kadang rasa menangis bila baca berita2...
yang mengaibkan..
astaghfirullahalazim..
moga Engkau tunjukkan kami jalan yang benar..
yang menuju cinta hakikiMu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 15:24


salam...
kenapa hanya perempuan?lelaki pun ramai macam tu kan...sama saja laki dan perempuan sebenarnya...kalau agama tak dijunjung, sunnah tak diikut...macam-macam yang boleh terjadi...infact macam-macam dah terjadipun....
sekarang ini yang belajar dan tahu hukum pun,ada juga yang terpesong sikit jalannya....bagi saya lah mungkin sebab kuranngnya penghayatan pada agama...
ilmu banyak manapun...kalau tak dihayati dan tak diamal..sama jugak macam yang tak berilmu...
mga2 kita semua diberikan hidayah oleh Allah untuk tetap diatas jalanNya...ameen!

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.104795 saat. Lajunya....