Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 70
Ahli: 0
Jumlah: 70




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: Kepada semua warga pendidik..Kongsilah pengalaman anda untuk freshies..


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» Kepada semua warga pendidik..Kongsilah pengalaman anda untuk freshies..

Please Mendaftar To Post


Oleh Kepada semua warga pendidik..Kongsilah pengalaman anda untuk freshies..

kojez_sensei83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21570
Posting: 163
Dari: Kolej MARA Banting

malaysia  


posticon Posting pada: 18-06-07 20:37


Tugas guru makin mencabar!
Makin getir!

Anda seorang guru?apa perasaan anda bila masuk kelas budak-budak buat sentol saja..
Macam tak ada cikgu masuk kelas..
Anda suka ajar form atas ke bawah?
Mengajar form bawah lagi senang..kan?
First time ngaja bagaimana?
Kalau budak tak nak masuk kelas anda pergi cari tak?
Kalau budak bercakap atau berjalan masa anda kat depan,anda buat apa?
banyak lagi yang boleh anda kongsi sebagai panduan kepada freshies..
Sudi-sudikanlah..


-----------------
"Semoga sedikit kataku ini,ada menyembah sekuntum bakti.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For kojez_sensei83Profil   Hantar PM kepada kojez_sensei83   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-06-07 21:51


belum habis study edu pun boleh bagi komen ke..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

kojez_sensei83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21570
Posting: 163
Dari: Kolej MARA Banting

malaysia  


posticon Posting pada: 20-06-07 10:19


lehhhhhhh

Bookmark and Share

    


  Member Information For kojez_sensei83Profil   Hantar PM kepada kojez_sensei83   Quote dan BalasQuote

nuhasolehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25365
Posting: 57
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 20-06-07 12:28


assalamualaikum....:)
..nuha nak kongsi sedikit pengalaman selama nuha menjadi pendidik dalam tempoh 6 bulan ini..
fuh..agak mencabar!!..pelbagai karenah student kita ini..tapi pepun nuha buat jugak preparation sbelum masuk kelas. tambah2 lagi cikgu baru macam nuha ini..kena ready selalu..pengalaman belum cukup lagi..:)..alhamdulillah..sekarang ini..nuha dah boleh kawal kelas...mengajar pun tak ada lah kekok macam baru-baru dulu..hehehe..
..yang penting niat kita itu..mesti ikhlas..kalau nak ikut karenah anak2 murid ini memang lah banyak..pepun cikgu2 mesti banyak-banyak sabar...:)..insyaAllah segala jerih payah kita selama ini akan dibalas dengan kebaikan oleh Dia..amin..:D..yang penting ikhlas dan banyak-banyak sabar...:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhasolehahProfil   Hantar PM kepada nuhasolehah   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 20-06-07 12:42


Pada 20-06-07 12:28 , nuhasolehah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum....:)
..nuha nak kongsi sedikit pengalaman selama nuha menjadi pendidik dalam tempoh 6 bulan ini..
fuh..agak mencabar!!..pelbagai karenah student kita ini..tapi pepun nuha buat jugak preparation sbelum masuk kelas. tambah2 lagi cikgu baru macam nuha ini..kena ready selalu..pengalaman belum cukup lagi..:)..alhamdulillah..sekarang ini..nuha dah boleh kawal kelas...mengajar pun tak ada lah kekok macam baru-baru dulu..hehehe..
..yang penting niat kita itu..mesti ikhlas..kalau nak ikut karenah anak2 murid ini memang lah banyak..pepun cikgu2 mesti banyak-banyak sabar...:)..insyaAllah segala jerih payah kita selama ini akan dibalas dengan kebaikan oleh Dia..amin..:D..yang penting ikhlas dan banyak-banyak sabar...:D



All the best..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 13:34


saya masih baru..
belum habis belajar edu lagi..
base on pengalaman masa turun ke sekolah...
saya lebih prefer mgaja di sekolah rendah...
student masih lagi hormatkan kita..
tapi kalau sekolah menengah,especially menengah atas...
mereka terlalu 'hormatkan' kita...
agak sukar na kawal kelas..
kawalan kelas memang agak teruk...
tambahan dengan suara kita yang agak perlahan..

apapun..persediaan mental perlu disediakan dari sekarang...
biarlah pening masa praktikal tapi masa da posting ta sepening ni lagi.... :-)


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

kojez_sensei83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21570
Posting: 163
Dari: Kolej MARA Banting

malaysia  


posticon Posting pada: 25-06-07 16:34


sejauh mana anda terpengaruh atau pandangan anda tentang kelas depan,kelas belakang..kelas last..memang ada beza tak

Bookmark and Share

    


  Member Information For kojez_sensei83Profil   Hantar PM kepada kojez_sensei83   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-06-07 20:53


Pada 25-06-07 16:34 , kojez_sensei83 posting:

!!! QUOTE !!!

sejauh mana anda terpengaruh atau pandangan anda tentang kelas depan,kelas belakang..kelas last..memang ada beza tak


hmm..mesti lah terpengaruh kojez..tak in positive view lah..bukan maknanya guru pilih kasih..sebagai guru kita mrancang pngjaran brdasarkan ability murid..RPH kita kena sesuai dengan setiap murid..quite impposibble..tapi kita kena try take note of that..tapi tak setuju kalau cikgu yang mngajar sambil lewa saja kat kelas blkang..sepatutnya mereka ni lah kita kena lebih banyak approach..bagi banyak motivasi..bukan tinggalkan mereka dan bagi tumpuan pada yang pandai saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.088088 saat. Lajunya....