Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Impian 2057 PM??? Impian or Mimpi?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Impian 2057 PM??? Impian or Mimpi?

Please Mendaftar To Post


Oleh Impian 2057 PM??? Impian or Mimpi?

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 12:06


Impian 2057 PM
Oleh Azman Zakaria dan Magendran Rajagopal

Mahu Malaysia di puncak dunia dalam semua bidang


KUALA LUMPUR: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi malam tadi menegaskan, beliau mengimpikan apabila negara merayakan 100 tahun kemerdekaannya pada 2057, rakyat dan bangsa Malaysia akan mencapai kejayaan yang tidak pernah difikirkan.

Impian Perdana Menteri 50 tahun nanti ialah Malaysia melahirkan pemenang hadiah Nobel, syarikat yang benar-benar global, dihormati dan memasarkan jenama terkenal, mempunyai penyair dan artis diiktiraf dunia, memiliki paten saintifik terbesar di dunia, ahli sukan terkemuka, malah skuad bola sepak terbaik di Asia.

Pelajar dan profesor negara ini pula akan menguasai universiti terkemuka dunia, manakala universiti tempatan akan menjadi pusat kecemerlangan untuk cendekiawan antarabangsa.

“Kita akan menjadi perintis tenaga alternatif, lahir daripada kelebihan kita dalam biofuel. Bandar raya kita paling ceria dengan gabungan kemudahan kosmopolitan yang bertunjangkan masyarakat adil dan bertolak ansur.

“Kemunculan kuasa-kuasa ekonomi serantau tidak menjadikan kita lalai, sebaliknya mendorong kita mencari kelebihan untuk bersaing dan menerajui banyak industri strategik. Kita menjadi hab logistik sebenar, pusat kewangan Islam terkemuka dan tempat rujukan global bagi bioteknologi dan pertanian moden.

“Inilah Malaysia yang saya impikan pada 2057. Inilah apa yang saya maksudkan terbilang. Seratus tahun merdeka, seratus tahun kemajuan,” katanya menyampaikan ucaptama Menoleh Ke belakang, Bergerak Ke Depan: 50 Tahun Perniagaan di Malaysia pada jamuan Kelab Perniagaan Kuala Lumpur di sini.

Abdullah pertama kali mengumumkan Misi 2057 selepas mempengerusikan mesyuarat Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) 12 Mac lalu, sebagai kesinambungan Wawasan 2020 bagi memastikan rakyat terus membangun mengikut acuan sendiri selepas Malaysia menjadi negara maju.

Misi itu memberi penekanan terhadap modal insan, pembangunan jiwa bangsa dan perpaduan kaum dalam tempoh 37 tahun Malaysia sebagai negara maju, menuju ulang tahun ke-100 kemerdekaannya.

http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Friday/Mukadepan/20070615084652/Article/


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 12:09


wawasan 2020 belum tentu tercapai ke tidak, dah buat wawasan baru ye, 2057? adakah sebab tak sempat masa 2020 maka dianjakkan ke 2057?

atau betul kenyataan Tun sebelum ni bahawa Malaysia di bawah pimpinan pak lah tak mampu capai wawasan 2020 seperti dirancang beliau?

p/s: pemimpin Malaysia memang suka bermimpi... :roll:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 15-06-07 12:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 17:20


hehehehe..time tu agaknya malaysia dah tak ada dalam peta agaknya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 15-06-07 18:30


emm..masa itu saya dah tua dah.....menteri yang ada sekarang ini dah tak ada dah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 21:31


wawasan 2020 idea mahathir...
paklah pun kena keluar idea juga...
baru nampak macam buat kerja...
tu yang kalut tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 21:57


sepatutnya settlekan masalah yang sedia ada sekarang dulu... yang sekarang pun belum settle lagi... dah nak mengimpikan yang besar2.....

realistik ke impian tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 23:06


impian yang tak realistik atau orangnya yang tak diingini???

_________________
http://irtiyah.blogspot.com/

[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 28-06-07 23:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 23:11


entah-entah ak sempat sampe tahun tu dah kiamat dah?????!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-06-07 07:48


Setle dulu lah hal-hal yang dah carca merba...Banjir, Rasuah..rasuah..rasuah...Tol..Konsesi..Kontraktor2 korup..Ketirisan duit rakyat sering berlaku... Sememangnya Pak Lah BUKAN Controller...tapi dia yang banyak dikontrol oleh pihak2 yang senang ambil kesempatan atas kelemahan dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 07:54


selagi perancangan itu baik..
bersamalah kita bersama merealisasikannya..
janganlah kita doakan kegagalannya...
dan yang paling utama...
Agama Islam kita terus pelihara...


ps:politik adalah suatu agenda yang sukar untuk saya difahami...


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-10-07 23:48


Dah dikatakan IMPIAN 2057..mestilah impian takkanlah mimpi..

Ingatlah..

kita merancang, Allah juga merancang,namun Allah adalah sebaik-baik perancang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-10-07 00:39


Pada 17-10-07 23:48 , sakeenah posting:

!!! QUOTE !!!

Dah

kita merancang, Allah juga merancang,namun Allah adalah sebaik-baik perancang..


& ALLAH juga yang menentukan...bukan kita.

tak berubah nasib kita SEMUA bila tak ada usaha nak berubah ke arah kebaikan...jangan suka lah benonya mempersenda perkara yang tak pasti...ni kan untuk kebaikan....matlamat dah betul.. usaha tu sesama kita buat...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-10-07 00:56


Pada 15-06-07 12:06 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!



Impian Perdana Menteri 50 tahun nanti ialah Malaysia melahirkan pemenang hadiah Nobel, syarikat yang benar-benar global, dihormati dan memasarkan jenama terkenal, mempunyai penyair dan artis diiktiraf dunia , memiliki paten saintifik terbesar di dunia, ahli sukan terkemuka, malah skuad bola sepak terbaik di Asia.


tak salah nak bercita2, cuma alangkah bagusnya jika ayat yang diboldkan di atas digantikan dengan ayat "mempunyai huffaz, ulama dan para ilmuan islam yang menguasai segala bidang, paling ramai dan menjadi rujukan seluruh dunia. (yang pasti bukan ulama su' )



ana pun ada impian.. Malaysia akan jadi seperti negara yang digambarkan dalam filem Syukur 21.. JANJI TUHAN PASTI BERLAKU. INSYA ALLAH.


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 18-10-07 00:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-10-07 01:02


MEMBANGUN BERSAMA ISLAM.. ihfazillah yahfazuk :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-10-07 03:02


/

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-10-07 06:14


biasa lah..setiap pemimpin baru naik, dia nak dia dikenali dengan IDEANYA, WAWASANNYA.mana dia nak pakai yang pimpinan dulu punya

tak perlu cakap pasal kerajaan, dalam gerakan Islam yang berlambak ni pun banyak yang buat benda ala-ala serupa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 09:43


hmm,masa tu pun kita tak tahu kita panjang umur lagi tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 19-10-07 09:46


nothing imposible in this world..apa2pun yang kita usahakan kalau kita bersungguh2 insyaAllah tercapai.....kalau benda tu baik untuk kita kita kena hargai....yang petang matlamat..kalau kita punya matlamat itu titik tolak untuk kat berjaya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 09:49


Kenapa semua visi lebih ke dunia saja ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 10:01


sebab dunia adalah jalan untuk menabur amal ke akhirat.

-The answer is quite simple right?-

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 10:42


akidah,ibadah,ahklak muslim tak settle lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

mrbr_2001
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22604
Posting: 169
Dari: Subang Jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 10:52


2057 tu just harapan beliau...

sekarang ini memang beliau tengah merangka projek2 dan program untuk mencapai wawasan 2020 melalui perancangan Misi Nasional

Bookmark and Share

    


  Member Information For mrbr_2001Profil   Hantar PM kepada mrbr_2001   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 10:55


2057...agaknya islam hadhari dah bertukar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

hypox
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2006
Ahli No: 26214
Posting: 97
Dari: Simpang Empat ke Manchester

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-10-07 11:15


dream on..
wake up guys!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hypoxProfil   Hantar PM kepada hypox   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122526 saat. Lajunya....