Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-07-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita seringkali melihat bagaimana jemaah-jemaah haji mengikuti kursus-kursus yang diadakan sebagai persiapan untuk menempuhi suasana haji yang sebenar, begitu juga dengan pelajar-pelajar yang akan menempuhi peperiksaan, dilatih dengan pelbagai tuisyen dan kelas tambahan untuk menempuhi peperiksaan, maka kehidupan akhirat dan peperiksaan di padang mahsyar lebih patut lagi diadakan kursus persediaan dan kelas tuisyennya yang tersendiri..Persediannya ialah iman serta amalan soleh dan kelas tuisyennya ialah majlis-majlis ilmu.
-- Tuan Guru Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 95
Ahli: 0
Jumlah: 95




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 5 hari yang lalu
the_brOtherz: 32 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: salah ke tengok wayang di pawagam?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» salah ke tengok wayang di pawagam?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh salah ke tengok wayang di pawagam?

zamrah
Warga Rasmi
Menyertai: 04.06.2007
Ahli No: 30154
Posting: 7

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 11:40


bagi aku 'tengok wayang' tak salah tapi tempat dan keadaan di pawagam tu memang lah salah..
kita boleh dikira bersengkokol dengan mereka yang buat maksiat kat situ..setuju tak? cuba anda renungkan, ditakdirkan ALLah jatuhkan bala' roboh pula pawagam tempat antum tengok wayang itu?? apa jadi??
anda mati ktne tu?? kat pawagam kan?? dengan siapa?? di kalangan orang-orang yang melakukan maksiat... masya allah ...minta dijauhkan lah.. aku sekadar memberi pandangan sila lah tunjuk ajar jika tersilap... sekian ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zamrahProfil   Hantar PM kepada zamrah   Quote dan BalasQuote

ziyan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2006
Ahli No: 24835
Posting: 48
Dari: KL

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 11:51


kelakar ke... menginsafkan adalah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyanProfil   Hantar PM kepada ziyan   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 12:14


Teman tak peronah masuk panggung wayang, teman ni kolot. tah macam mana lah ropenye panggung wayang tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 12:33


kelakar?

udah2 lah daeng... tak ada kolotnye mike.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

wanhusni
Warga Rasmi
Menyertai: 06.01.2007
Ahli No: 28023
Posting: 11
Dari: besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-06-07 12:35


..Khauf ertinya takutkan Allah s.w.t, takut kepada kemurkaanNya dengan memelihara diri dari melakukan perkara-perkara yang ditegah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanhusniProfil   Hantar PM kepada wanhusni   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 12:36


daeng.. ana pun tak pernah masuk panggung wayang jugak..

tapi ana tak merasakan ianya sesuatu yang kolot...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 12:39


erm..teman malu dengan kawan-kawan. depe2 semua dah masuk panggung, dah pergi enjoy sana sini....
tersisih...
teman orang kampung saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 12:45


assalamualaikum..
wayang?
gerun...
kalau pergi klcc dulu lalu kat tempat wayang rasa seram jew..
tak pernah masuk wayang..
tengok kat rumah saja..
tu pun kat rumah jarang tengok tb..
lepak lam bilik lagi best..
wassalam

[ Telah diedit oleh: lamyanunalif_mursyidah pada 13-06-07 12:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 12:48


dah biasa


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 12:59


tak kelakar pun.. silap forum ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 13:02


Pada 13-06-07 12:39 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

erm..teman malu dengan kawan-kawan. depe2 semua dah masuk panggung, dah pergi enjoy sana sini....
tersisih...
teman orang kampung saja...


alhamdulillah, kerana kita tergolong di dalam golongan yang sedikit itu. kita lah yang beruntung. bukan depe2.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 13:24


Pada 13-06-07 12:33 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

kelakar?

udah2 lah daeng... tak ada kolotnye mike.


jangan lah marah syahidatul...

meke macam Lina Mursyidah lah...garang sangat


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 13:46


Pada 13-06-07 12:39 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

erm..teman malu dengan kawan-kawan. depe2 semua dah masuk panggung, dah pergi enjoy sana sini....
tersisih...
teman orang kampung saja...


iskkk.. iskkk...
itu cara mereka berhibur...
anta berhiburlah cara anta...

tak perlu rasa tersisih...
yang penting tenang dan damai di dalam...
bukan huha huha sampai tenggelam...

p/s: bagai karam di dasar lautan... tak terusik dilanda badai...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-06-07 14:46


wayang tempat tengok wayang dan buat wayang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-06-07 14:58


salam...

tengok kat ghumah lagi best..sebab boleh makan dan baring2..heh..heh..heh..

kalau letih tengok boleh sambung esok....save money.

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 13-06-07 18:37


Pada 13-06-07 12:14 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Teman tak peronah masuk panggung wayang, teman ni kolot. tah macam mana lah ropenye panggung wayang tu.



same lor kita... tapi tak ada lah klot sangat pun... :lol: xbez mana masuk wyg 2... bek masuk msjd... dapat juga phle... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

Nur_DeHearty
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.05.2007
Ahli No: 30099
Posting: 26
Dari: Negeri Adat Perpatih

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 18:55


hmm..salah ke???
entah ar kurang pasti lah..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DeHeartyProfil   Hantar PM kepada Nur_DeHearty   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 19:09


Pada 13-06-07 13:24 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-06-07 12:33 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

kelakar?

udah2 lah daeng... tak ada kolotnye mike.


jangan lah marah syahidatul...

meke macam Lina Mursyidah lah...garang sangat




asik2 daeng sebut lina mursyidah
aduish~nak kena report kat kak arsyie ni
gossip:)


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

naulofar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30116
Posting: 79
Dari: muar

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 21:51


saya tak pernah tengok wayang.
ada kawan pernah tanya doseke tengok wyg.
pernah tanya ustazah,ustazah kata bergantung pada niat dan keadaan...
apa-apa pun saya rasa tengok kat rumah dengan family lagi best.
buat apa nak buat "maksiat" dalam kebaikan.......
itu pandangan saya saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naulofarProfil   Hantar PM kepada naulofar   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 23:59


Pada 13-06-07 13:24 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!



jangan lah marah syahidatul...

meke macam Lina Mursyidah lah...garang sangat



erk.. garang ke ayat tu..? saya garang? macam langit dan bumi.


p/s: garang dan tegas lain..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mysarra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20903
Posting: 91

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 00:56


tak payah pergi tak wayang lah......tengok kat rumah lagi best..setuju tak wahai warga ukhwah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mysarraProfil   Hantar PM kepada mysarra   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-06-07 09:08


ana selalu tengok wayang....kalau jalan-jalan kat midvalley selalula tengok wayang tu dr luar.....

tengok juga wayang tu,tapi tak pernah tengok kat dlmnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_tapah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2007
Ahli No: 29441
Posting: 145
Dari: Nilai_Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-06-07 12:07


Pada 14-06-07 09:08 , Al-Qarni posting:

!!! QUOTE !!!

ana selalu tengok wayang....kalau jalan-jalan kat midvalley selalula tengok wayang tu dr luar.....

tengok juga wayang tu,tapi tak pernah tengok kat dlmnya



heheh..apa lah..kalau seperti itu dah ramai dah yang tengok panggung wayang.....saya pun pernah juga..lalu kat tepi dia....

:lol:


-----------------
Ya Muqallibal Qulub

Thabbit Qulubi 'ala deenik..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_tapahProfil   Hantar PM kepada ainul_tapah   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 12:49


Pada 13-06-07 12:14 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Teman tak peronah masuk panggung wayang, teman ni kolot. tah macam mana lah ropenye panggung wayang tu.



ana pun tak pernah masuk panggung wayang..

salah kalau kata tak pernah masuk wayang tu kolot. kan itu lebih baik daripada berada dalam kalangan mereka yang sedang asyik lalai.

apa yang baik di pawagam tu :-?

vcd kan ada


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 13:27


Kali terakhir tengok Da Vinci Code ... jangan amalkan sangat tengok wayang ... sesetangah org tengok wayang dah jadi macam hobi .. pantang ada movie baru mesti tengok .. tapi kalau kerja wartawan yang kena buat review filem tu lain lah ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-06-07 16:33


haritu ana lalu kat KLCC, tengok punya ramai orang beratur nak masuk..
sanggup mereka tunggu tiket berjam-jam..
masuk masjid tak payah tunggu pun..
parking motor depan tu, terus masuk..
ni nak tengok wayang, kena parking jauh, kadang-kadang kena naik LRT, kena pakai baju yang mengancam2...
ka guano...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 18:59


Pada 13-06-07 12:14 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Teman tak peronah masuk panggung wayang, teman ni kolot. tah macam mana lah ropenye panggung wayang tu.


same lah kita... kengkadang ajak juga suami masuk panggung, nak try tengok wayang cerita shrek3 kat situ, tapi tak pernah berkesempatan... sekarang ni dah tak ada keinginan :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

rifhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15169
Posting: 92
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 21:47


tak perlu rasa kolot kalau tak pernah pergi panggung wayang... saya pun,tak pernah pergi juga.. patutnye,kita yang tak pergi tengok wayang ni kena berbangga tau... tak kesahla apa org len cakap.. yang penting,kita da lepas dr 1 kesalahan- bersekongkol dengan orang-orang yang buat maksiat dalam 2.....kan? :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rifhanProfil   Hantar PM kepada rifhan   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 21:54


tak pernah masuk panggung wayang pun....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 30-06-07 00:36


Pada 13-06-07 12:14 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Teman tak peronah masuk panggung wayang, teman ni kolot. tah macam mana lah ropenye panggung wayang tu.



daeng...awak ni ada masaalah low self esteem ke...tkleh macam tu...kita kena percaya pada diri sendiri...awak nak kena jumpa pakar ni....jangan selalu beranggapan negatif pada diri kita sendiri k...sentiasa lah pandang positif pada diri sendiri...syukur dengan apa yang Allah dah jadikan pada diri kita ni k...

setiap insan ada keistimewaan nya...tak ada nya yang kolot2 ni...kalau awak rasa awak kolot,kolot lah awak...kalau awak rasa awak tak kolot,tak kolot lah awak...k....

chaiyyokk!


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 30-06-07 01:55


entah apa-apa entah

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 30-06-07 13:08


mmm..tengok cerita wayg kat gumah...lau tengok cd cetak rompak, untungnya penjenayah..beli yang original..menggalakkan industri maksiat...hmm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-06-07 13:24


Pernah masuk sekali dengan member2 waktu sekolah menengah dulu..
tengok cerita Wallace & Gromit rasanya...2 tahun lepas..
Tu lah pertama kali masuk dalam seumur hidup..

Tak sabar nak tengok cerita Transformers pula..hehe..
tak tau lah tengok kat mana..
Pawagam? ...mungkin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 30-06-07 13:25


tak pernah masuk panggung.. macam mana ye rupa panggung wayang ni??

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 30-06-07 13:27


lagi baik kalau tak pergi.

tak mati pun kalau tak masuk pawagam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 15:18


Pada 30-06-07 13:27 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

lagi baik kalau tak pergi.

tak mati pun kalau tak masuk pawagam.


betul tu...tengah tb kat rumah lagi best...lagipun saya ingat lagi pesan ustazah masa sekolah dulu...masuk pawagam ni umpama menempah tiket ke neraka...salah satu tempat berlaku maksiat kata ustazah...



Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 01-07-07 15:54


Selama 23 tahun hidup tak pernah lagi masuk pawagam.. hehe.. kat rumah pun jarang tengok tv xsempat... :).. wasalm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 19:35


Pada 30-06-07 13:08 , nur_ashikin posting:

!!! QUOTE !!!

mmm..tengok cerita wayg kat gumah...lau tengok cd cetak rompak, untungnya penjenayah..beli yang original..menggalakkan industri maksiat...hmm....


pinjam saja dengan member yang dah beli... tak pun download saja kat internet... tak payah keluar modal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 00:43


saya pernah masuk pawagam dan tengok movie dengan kawan-kawan. ada juga dengan family. tapi tu dulu waktu zaman muda2 remaja, tak tahu berfikir dengan matang lagi. pengalaman mengajarkan kita.

1st time tengok movie dalam panggung wayang ni masa darjah 4 dulu. tengok dengan mak, ayah, abang dan kakak. tu kali pertama dan kali terakhir tengok dengan keluarga. tengok cerita The Lion King...

tah lah, bosan jugak tengok movie dalam panggung wayang ni... mengantuk.. :-P

sebab saya membesar di bandar. bandar bukan sebarang bandar. tapi bandar KL. keluarga pun biasa2. saya sekolah dulu pun, sekolah sekular... pergaulan sosial... saya tinggal pun berdekatan dengan mid valley dan klcc.. kawan-kawan jenis yang biasa2 juga masa tu... ada klik lah. kalau tak ikut kata kawan, memang akan dipinggirkan...

tapi tu dulu. sekarang saya tak buat dah lah... saya pun dah sangat berubah.


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 03-07-07 00:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 01:09


wayang? baru 3 kali.. TRANSFORMERS? BEST!! hehe
(ada kawan belanja tengok.. hehehe)

Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 03-07-07 07:27


sebenarnya panggung wayang ni adalah tempat untuk bergembira bersama keluarga...saya pun tengok wayang bersama rakan-rakan lelaki...yang menjadi tak eloknya ialah ada sesetengah orang sekarang ni salah gunakan tempat macam tu...

saya kalau panggung ni,banyak dah movie yang saya dah tengok..antaranya ialah spiderman 1,2,3,harry potter (pergi dengan ustaz saya masa tingkatan 2), kemudian cerita norbit,van helsing dan banyak lagi...

perkara pokoknya ialah,jangan kita salah gunkan tempat yang pada asalnya tak salah..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 03-07-07 07:28


transformers saya dah tengok sebanyak 2 kali..;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 07:42


Kali pertama saya tengok wayang cerita boxing...Tak ingat tajuk apa...Masa tu saya sekolah lagi...Paksu yang yang bawa tengok cerita tu...

kat bawah ni senarai cerita yang saya tengok kat wayang:

Leftenan Adnan
D.i.e Another Day --> cerita James Bond
Sealth --> cerita pasal pesawat halimunan
Da Vinci Code --> cerita ni susah nak faham
Shooter --> cerita pasal sniper
Transformers --> cerita pasal robot(kawan belanja tengok)


Best ar cerita Transformers...hehe...rasa nak tengok sekali lagi saja...Saya minat tengok cerita aksi/perang...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 03-07-07 22:07


Pada 03-07-07 01:09 , Qaisar posting:

!!! QUOTE !!!

wayang? baru 3 kali.. TRANSFORMERS? BEST!! hehe
(ada kawan belanja tengok.. hehehe)



transformers best gila!sound system dia power...:D macam nak tengok lagi.....


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 22:28


assalamualaikm,,.salah ke tengok wayang di panggung???

emm...ana ingat yang ustaz cerita tak salah kalau panggung wayang tu ialah..
1)..xbercmpur laki dan permpuan
2)...wayang atau cerita yang ditayangkan tu...tidak mengajak muslim dan muslimat ke arah keburukan dan kejahatan serta mksiat....
3)...semasa wayang tu berlangsung mesti dalam keadaan yang terang..means xgelap..lampu tak tutup..
4)...tiada dalam panggung wayang tu...perbuatan2 yang mengahala ke arah maksiat..macam lelaki dan permpuan yang bukan muhrim berpegang tangan..sebab kalau kita tengok saja pun...dah kira dosa..event kita xbuat...

hehe...ada ke jenis panggung wayang macam tu kat malaysia ini....

so..answer dia ..xpayahlah p panggung wayang...banyak buruk dr baik...beli cd dan tengok kat rumah sajalah ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 22:31


Pada 03-07-07 22:07 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-07-07 01:09 , Qaisar posting:

!!! QUOTE !!!

wayang? baru 3 kali.. TRANSFORMERS? BEST!! hehe
(ada kawan belanja tengok.. hehehe)



transformers best gila!sound system dia power...:D macam nak tengok lagi.....



Uiks?Perempuan pun suka tengok cerita transformers ek...Ingatkan perempuan suka tengok cerita jiwang saja... :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 09-08-07 19:10


Pada 03-07-07 22:31 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-07-07 22:07 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-07-07 01:09 , Qaisar posting:

!!! QUOTE !!!

wayang? baru 3 kali.. TRANSFORMERS? BEST!! hehe
(ada kawan belanja tengok.. hehehe)



transformers best gila!sound system dia power...:D macam nak tengok lagi.....



Uiks?Perempuan pun suka tengok cerita transformers ek...Ingatkan perempuan suka tengok cerita jiwang saja... :-D




erk....suka tengok cerita yang best....kalau jiwang2 tangkap leleh tak kuasa ah nak tengok kat wayang buang duit tiket saja...

recent ni tengok cerita harry potter 5...power jugakk...best...!


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-08-07 23:42


hamba pernah dengar orang kata sesiapa yang menjejakkan kaki ke panggung sama macam berjalan menuju ke neraka. betul ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-08-07 00:06


Pada 03-07-07 22:28 , lightarrowss posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikm,,.salah ke tengok wayang di panggung???

emm...ana ingat yang ustaz cerita tak salah kalau panggung wayang tu ialah..
1)..xbercmpur laki dan permpuan
2)...wayang atau cerita yang ditayangkan tu...tidak mengajak muslim dan muslimat ke arah keburukan dan kejahatan serta mksiat....
3)...semasa wayang tu berlangsung mesti dalam keadaan yang terang..means xgelap..lampu tak tutup..
4)...tiada dalam panggung wayang tu...perbuatan2 yang mengahala ke arah maksiat..macam lelaki dan permpuan yang bukan muhrim berpegang tangan..sebab kalau kita tengok saja pun...dah kira dosa..event kita xbuat...

hehe...ada ke jenis panggung wayang macam tu kat malaysia ini....

so..answer dia ..xpayahlah p panggung wayang...banyak buruk dr baik...beli cd dan tengok kat rumah sajalah ..

kesudahan yang kita sendiri dah tahu jwpnnya...salah ke tengok wayang di pawagam...dulu saya ada juga masuk wyg ini..tapi bila dah terdedah dan mengenali kehidupan yang merubah segalanya,dah xjejak dah wayang..semua tinggal kenangan..tengok kat rumah lagi best... :-D


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 10-08-07 07:03


pernah juga tengok wayang..
tapi jarang2.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

musafir_alan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15302
Posting: 67
Dari: Quantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-08-07 10:25


saya pun selalu juga tengok wayang sebab cerita2 dia best....contohnya: transformers, saya suka sound effect dan teknologi yang digunakan oleh pengarah dia untuk jadikan cerita tu lebih real.
Kalau nak tahu, pengarah cerita 2 buat pergerakan robot 6jam untuk satu pergerakan.Kalau ada yang tengok cerita 2 cuba fikir bagaimana nak buat 2.
dari situ bolehlah kita tau yang teknologi 2 wujud just kita ni tak sampai ke tahap 2 lagi.
mana tau di masa depan kita akan ada peluang untuk guna teknologi 2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_alanProfil   Hantar PM kepada musafir_alan   Pergi ke musafir_alan's Website   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 10-08-07 12:53


assalamualaikum...
hamba pernah dengar orang kata sesiapa yang menjejakkan kaki ke panggung sama macam berjalan menuju ke neraka. betul ke?

.....betul lah agaknya pasal kat wayang lahh ada org buat wayang...ikut kan memang tak salah....best apa tengok kat wayang...bukan peee...tengok wayang ni org kata puas....pasal..sound dia best.....yang jadi haram pasal berlaku perkara haram...so patut ke kita buat yang asingkan laki nagn perempuan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

Sumayyah_tercinta
Warga Rasmi
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26800
Posting: 19
Dari: Kelate and Sabah

malaysia  


posticon Posting pada: 21-08-07 11:01


betul ke semua orang kat dalam panggung wayang tu buat maksiat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Sumayyah_tercintaProfil   Hantar PM kepada Sumayyah_tercinta   Quote dan BalasQuote

Imaniera
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.04.2007
Ahli No: 29470
Posting: 57
Dari: miri, sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 07-09-07 13:08


saya tak tahu lah.. sebab tak pernah masuk panggung pun.. lagi seronok kalau tengok kat rumah saja. tenang, tak ada orang kacau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ImanieraProfil   Hantar PM kepada Imaniera   Quote dan BalasQuote

syaza_azzahra
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.08.2007
Ahli No: 30686
Posting: 43
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 17:31


erm..tengok wayang? macam mana agaknya dalam panggung wayang tu? ana masuk pun tak pernah. ana pun dah janji dengan diri ana tak akan masuk panggung wayang. yang ana tau dalam tu tempat duduk laki dan perempuan brcampur. gelap pulak tu. tak ke mengundang ke arah maksiat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syaza_azzahraProfil   Hantar PM kepada syaza_azzahra   Pergi ke syaza_azzahra's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 17:36


patut tak patut - pawagam sekarang ada ke orang Islam yang beriman yang mempunyainya?

Jika ado boleh diberi cadangan begitu - pengasingan lelaki dan perempuan yang bukan muhrim.

Maklum dalam tu gelap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

akim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5146
Posting: 113
Dari: sungai besar

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 22:14


salah satu prinsip aku: tak masuk wayang.. selalu jugak kawan-kawan ajak pergi tengok wayang kalau pergi mall......jawapan aku: " anda pergi lah tengok.. aku tunggu kat luar.. kalau cerita da habis, miscall aku.." tapi biasanya mereka akan cancel tengok wayang.. hahahahahahaha ( jahat gila aku :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For akimProfil   Hantar PM kepada akim   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 23:14


pernah tengok sekali,kawan-kawan ajak pergi tengok...tak best pun tengok wayang...menakotkan...
pas 2 abah and omi tau,kena marah...huhuhu
2 lah 1st and last time agaknya pergi tengok wayang...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

kismis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11649
Posting: 180

Sabah  


posticon Posting pada: 18-09-07 12:37


wayang.....
pernah juga pergi.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kismisProfil   Hantar PM kepada kismis   Quote dan BalasQuote

nurul_huda3110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 12:50


Pada 07-09-07 17:31 , syaza_azzahra posting:

!!! QUOTE !!!

erm..tengok wayang? macam mana agaknya dalam panggung wayang tu? ana masuk pun tak pernah. ana pun dah janji dengan diri ana tak akan masuk panggung wayang. yang ana tau dalam tu tempat duduk laki dan perempuan brcampur. gelap pulak tu. tak ke mengundang ke arah maksiat?


sama macam ana..salah satu prinsip ana ialah tak akan masuk panggung..
lagi best kalau tengok dengan family atau kawan-kawan.. :-D :-D
lagi selamat..tak ada lelaki yang bukan muhrim.
selalu tengok movie masa weekend dengan kawan-kawan kat kolej.
salah satu cara yang boleh akrabkan frenship dengan kawan-kawan..
best sangat.. :-D :-)


:-D :-) proud to bE mUkmiNah :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-09-07 12:51


xeloklah, bercampur lelaki dan perempuan bukan muhrim

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 14:22


dulu selalu tengok wayang jugak...sekarang ni azam baru tak mahu dah tengok wayang lagi...nak buat macam akim lah kalau kawan ajak tengok wayang...:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

uswatun_mawaddah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.04.2007
Ahli No: 29534
Posting: 142
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 22:47


alhamdulillah ana tak pernah jejak kaki kat pgung wayang...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For uswatun_mawaddahProfil   Hantar PM kepada uswatun_mawaddah   Quote dan BalasQuote

WinsomeG
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18785
Posting: 37
Dari: Ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 19-09-07 16:39


saya minta mf lah kalau pendapat saya ni akan menyinggung mana-mana individu.tapi pada saya tonton wayang xslah.mungkin betul ada maksiat kat dalam 2.tapi kalau nak d fikirkan..maksiat ada di mana-mana.contohnya kalau kita bermalam kat hotel sebab bercuti ke..pernah tak fikir yang dalam hotel tu mustahil tak ada maksiat?kalau kat mall lah..klcc ke..midvalley ke..ingat tak ada maksiat ke dalam 2?pada saya semuanya begantung pada nawaitu kita..nak tengok wayang xslh.tapi tolong pergi dengan muhrim.sorry again

Bookmark and Share

    


  Member Information For WinsomeGProfil   Hantar PM kepada WinsomeG   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 20-09-07 13:41


ustaz ana tengok wayang..
wayang tidak salah asalkan kena pada niat
ada kalau masuk wayang sebab nak tengok screenn yang besar gedabak yang best..dengan sound system yang menggegarkan bumi..
tu saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

ani_putrihijjaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1520
Posting: 159
Dari: Kuala Lumpur

Melaka  


posticon Posting pada: 20-09-07 13:48


tak pernah pun masuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ani_putrihijjazProfil   Hantar PM kepada ani_putrihijjaz   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 20-09-07 14:10


Bolehkah kita saja nonton filem2 yang dah memang sah ada maksiat dalam filem tu ? Kalau kat rumah mungkin kita boleh tukar time ada babak2 maksiat ini . @ tak payah tengok langsung .

konpius ? konpius ?

bolehkah ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 20-09-07 14:18


Assalamualaikum...ana pernah sekali tu pun masa umur 4 5 tahun...lepas tu tak pernah pun pergi...takut tengok suasananya...biarlah sampai bila2 tak masuk pawagam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 20-09-07 14:22


Pada 20-09-07 13:41 , srikandisutera posting:

!!! QUOTE !!!

ustaz ana tengok wayang..
wayang tidak salah asalkan kena pada niat
ada kalau masuk wayang sebab nak tengok screenn yang besar gedabak yang best..dengan sound system yang menggegarkan bumi..
tu saja..

:-? :-? :-?

**ana tetap dengan pendirian ana....
tak ada manfaat ataupun kebaikan masuk kesana.
maksiat banyak...
tempat yang tak elok...
Rimas....rimas...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 09:53


depend on niat..ni pun satu cara dakwah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 24-09-07 10:00


Assalamualaikum wwt...

Bagi ana..tak payah lah nak tengok wayang kat pawagam tu..bazir duit saja..better simpan duit kat bank..simpan berdikit-dikit..lama-lama jadi bukit...dapat pergi Haji Or Umrah..lagi dapat PAHALA. :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

awa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15078
Posting: 136
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 10:23


Betul ka...ada setengah pihak cakap bila masuk pawagam tak baik...siap cakap 4o hari ka 44 hari entah amalan tak diterima..huhuhu...tak tau...tolong bagitau cepat...tapi kat mana-mana pun kita pergi terletak pada niat kan??

Bookmark and Share

    


  Member Information For awaProfil   Hantar PM kepada awa   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 10:30


Pada 24-09-07 10:00 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wwt...

Bagi ana..tak payah lah nak tengok wayang kat pawagam tu..bazir duit saja..better simpan duit kat bank..simpan berdikit-dikit..lama-lama jadi bukit...dapat pergi Haji Or Umrah..lagi dapat PAHALA. :-)



kalau tak nak simpan kat bank...simpan saja kat dalam tabung masjid...bekalan untuk akhirat...hehehe :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 10:40


ustazah kata tak salah kalau pawagam tu tak bercampur aduk antara lelaki dan perempuan dan cerita yang ditayangkan tiada unsur-unsur yang tak baik


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 23:40


Pada 24-09-07 09:53 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

depend on niat..ni pun satu cara dakwah..


salam..

huh?? :-? :-o :roll:

boleh perjelaskan dengan lebih terperinci??

ana kurang faham dengan apa yang cuba enta sampaikan..


*mohamad sedang berfikir ?? :-o


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

kismis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11649
Posting: 180

Sabah  


posticon Posting pada: 10-10-07 08:23


Pada 24-09-07 10:40 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

ustazah kata tak salah kalau pawagam tu tak bercampur aduk antara lelaki dan perempuan dan cerita yang ditayangkan tiada unsur-unsur yang tak baik



saya setuju...
tapi, dengan keadaan negara kita lah ni, payah sketlah... :roll: :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kismisProfil   Hantar PM kepada kismis   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 14:27


Pada 13-06-07 12:14 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Teman tak peronah masuk panggung wayang, teman ni kolot. tah macam mana lah ropenye panggung wayang tu.


lebih kurang macam reban ayam..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 14:29


tak pernah jejak kaki pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 25-10-07 14:35


Pada 08-10-07 23:40 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-09-07 09:53 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

depend on niat..ni pun satu cara dakwah..


salam..

huh?? :-? :-o :roll:

boleh perjelaskan dengan lebih terperinci??

ana kurang faham dengan apa yang cuba enta sampaikan..


*mohamad sedang berfikir ?? :-o




heheh..boleh jadi jugak dakwah....
imagine kalau cerita yang disiarkan tu meybe
biography of islam warrior ke apa ke...
bagi kesedaran kat penonton...tunjuk situasi masyarakat Islam zaman dahulu ke....
tapi kalau cerita titanic itu..idok lah saya tau kat mana dakwah nya....hehehe

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

malina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2007
Ahli No: 29093
Posting: 56
Dari: pasir puteh

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-10-07 15:15


ambe pernah lah juga masuk..sekali saja..mklumle nak try2..
biasa2 saja panggung tu..cuma sound saja lah yang sedap..
apapun tengok kat rumah lagi best...
sambl tidur sambil makan keropok..
fuyooo..nikmat gila...!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For malinaProfil   Hantar PM kepada malina   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 26-10-07 10:42


Pada 13-06-07 21:51 , naulofar posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak pernah tengok wayang.
ada kawan pernah tanya doseke tengok wayang.
pernah tanya ustazah,ustazah kata bergantung pada niat dan keadaan...
apa-apa pun saya rasa tengok kat rumah dengan family lagi best.
buat apa nak buat "maksiat" dalam kebaikan.......
itu pandangan saya saja.



betul, ikut niat.saya ngaku ada masuk wayang tapi sekadar menonton saja...cuma bukan selalu adalah dalam 5 6 kali.tu pun dengan kawan-kawan perempuan. tak niat nak buat jahat... :-(


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-10-07 10:51


wayang...?
apa tu???
oo..
beskop upenye..
pernah..
buat wayang kat dalam rumah..
tutop langsir... pasang woofer.. peh
siap boleh lending lagi wa cakap sama lu...
cewah

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-10-07 10:54


Pada 13-06-07 12:35 , wanhusni posting:

!!! QUOTE !!!

..Khauf ertinya takutkan Allah s.w.t, takut kepada kemurkaanNya dengan memelihara diri dari melakukan perkara-perkara yang ditegah..


Em..betul tu..
semoga diriku ditetapkan pendirian..sebab dah tetapkn dalam diri tak elok.
tak hendak masuk pawagam..tak nakkkk..tak nakkk :-P


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 11:10


Pada 13-06-07 11:40 , zamrah posting:

!!! QUOTE !!!

bagi aku 'tengok wayang' tak salah tapi tempat dan keadaan di pawagam tu memang lah salah..
kita boleh dikira bersengkokol dengan mereka yang buat maksiat kat situ..setuju tak? cuba anda renungkan, ditakdirkan ALLah jatuhkan bala' roboh pula pawagam tempat antum tengok wayang itu?? apa jadi??
anda mati ktne tu?? kat pawagam kan?? dengan siapa?? di kalangan orang-orang yang melakukan maksiat... masya allah ...minta dijauhkan lah.. aku sekadar memberi pandangan sila lah tunjuk ajar jika tersilap... sekian ;-)


Assalamualaikum
pernah masuk tapi sekali saja..saja nak tau keadaan kat dalam macam mana.. lepas ni insya'Allah ana tak pergi lagi...
tempat tu tak ada kena langsung dengan Islam nak..
sesiapa yang rasa nak pergi tu, buang saja lah niat tu ya..hem..

:bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-10-07 11:22


tak pernah masukk lagi..dan tak terhingin pun nak walau pun ramai yang ajak....takut nanti jadi habit asyik nak kesana saja...kalau tengok kat luar tu ada lah..hehe


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/
[ Telah diedit oleh: setanggi_syurga83 pada 26-10-07 11:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 11:28


kalau ada duit terlebih esok buat Home theatre kat rumah...habis cerita..lepas tu gelapkan rumah..baru macam pawagam TGV..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 26-10-07 12:05


aku tak pernah pergi pun......

tapikan aku rasa .....

kalau asingkan tempat antara lelaki dan perempuan .......

tak jadi masalah......


lagi satu......

pilihla filem yang mampu membawa kita kepada mendekatkan diri kepada Allah

ada ka????

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

mysarra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20903
Posting: 91

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 12:14


Saya pernah tanya kat ustaz tentang nak pergi pawagam ini tapi ustaz itu kata tak payah lah pergi.........jadi sampai sekarang saya tak pernah pergi lagi panggung wayang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mysarraProfil   Hantar PM kepada mysarra   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-10-07 12:14


..err.. dah campur lelaki dan wanita bukan muhrim, apalgi ditempat tidak terang, sudah pasti hukumnya.. tak begitu?

jauhkanlah daripada pergi ketempat2 seperti itu ya saudara/12ku.. tiadala alasan sebenarnya. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 26-10-07 13:45


bismillahhirrahmanirrahim

tak payahlah nak tengok wayang rasanya..nak tengok cerita,beli saja cd.. tengok kat rumah ramai-ramai dengan family,lagi syok rasanya..buat kuih2 sikit makan sambil tengok cerita..mengeratkan hubungan kekeluargaan apa.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 14:05


Pada 26-10-07 11:28 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

kalau ada duit terlebih esok buat Home theatre kat rumah...habis cerita..lepas tu gelapkan rumah..baru macam pawagam TGV..

:lol: :lol: :lol:

setuju...setuju...setuju sangat dengan akhi

nak pergi wayang lagi ke wahai orang-orang kat luar tu??!!! :-D

kalau buat macam akhi ni....
lagi baik


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 14:08


tak minat tengok tv apatah lagi wayang. Tak pernah masuk pun


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 14:08


dah selalu masuk ok saja tapi kena pandai jaga diri dan tahu apa niat kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-10-07 14:12


bagus usaha saudara zulman untuk tidak kepanggung wayang...

dengan membeli home theater... sekurang2nya dapat jugalah 'org miskin' berdekatan tumpang sekaki tengok cerita2 best..

hmm... kalau ada 'duit lebih esok' beli home theater, apa2lah saudaraku zulman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 14:14


Pada 26-10-07 14:05 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-10-07 11:28 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

kalau ada duit terlebih esok buat Home theatre kat rumah...habis cerita..lepas tu gelapkan rumah..baru macam pawagam TGV..

:lol: :lol: :lol:

setuju...setuju...setuju sangat dengan akhi

nak pergi wayang lagi ke wahai orang-orang kat luar tu??!!! :-D

kalau buat macam akhi ni....
lagi baik



sebelum tu kalau ada kopok lekor goreng atau kerepek pisang beli yang beli kat pasar tadi...boleh lah makan..
tambah dengan air oren jus satu jag...sambil tengok movie tu ada benda yang nak dimakan...macam dalam TGV tu lah pulokk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-10-07 14:19


Pada 26-10-07 14:08 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

dah selalu masuk ok saja tapi kena pandai jaga diri dan tahu apa niat kita.


ye ke saudara Rashdin selalu masuk? hmm... :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 14:22


Pada 26-10-07 14:12 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

bagus usaha saudara zulman untuk tidak kepanggung wayang...

dengan membeli home theater... sekurang2nya dapat jugalah 'org miskin' berdekatan tumpang sekaki tengok cerita2 best..

hmm... kalau ada 'duit lebih esok' beli home theater, apa2lah saudaraku zulman.



teringat dulu-dulu tumpang tengok tv kat rumah jiran.....


tu pun kalau duit saya ada yang terlebih...tapi kalau ada hati nak beli home theatre pun kena berjimat juga..nikmati dunia mu tapi jangan lupakan akhirat dan kesyukuran mu....sumber : kata kata hikmah dari saya.. :bye: :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-10-07 14:22


Pada 26-10-07 14:14 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!



sebelum tu kalau ada kopok lekor goreng atau kerepek pisang beli yang beli kat pasar tadi...boleh lah makan..
tambah dengan air oren jus satu jag...sambil tengok movie tu ada benda yang nak dimakan...macam dalam TGV tu lah pulokk..


nak tanya saudaraku zulman,

bagaimana pula dengan movienya.. CD/DVD original ke atau.. yang tak original?:P (tanya saja... :) )

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 14:26


teman tak minat betul dengan orang yang ada kepakaran ilmu mantik, dan selalu sangat menggunekannye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 14:43


Pada 26-10-07 14:22 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-10-07 14:14 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!



sebelum tu kalau ada kopok lekor goreng atau kerepek pisang beli yang beli kat pasar tadi...boleh lah makan..
tambah dengan air oren jus satu jag...sambil tengok movie tu ada benda yang nak dimakan...macam dalam TGV tu lah pulokk..


nak tanya saudaraku zulman,

bagaimana pula dengan movienya.. CD/DVD original ke atau.. yang tak original?:P (tanya saja... :) )


saya ni kerja di jabatan yang menjaga semua ni, sebahagian besarnya original ....ada kod hologram lagi...yang sikit tu CD lama masa baru habis belajar dulu..tapi saya buat koleksi movie yang bagus dan saya minat...tak semua movie boxoffice saya beli..bagaimana pulak saudara ku ainunhub...original ke atau....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» salah ke tengok wayang di pawagam?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.195771 saat. Lajunya....