Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-07-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika perjuangan itu adalah kerana perut, nilai perjuangan itu sama dengan apa yang keluar dari perut.
-- Imam Syafie

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 131
Ahli: 0
Jumlah: 131




  Yang Masuk Ke Sini
yanokage: 8 hari yang lalu
Rashdin: 25 hari yang lalu
khalifah: 30 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: kenapa anda pakai tudung labuh? sejak bila pakai?


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» kenapa anda pakai tudung labuh? sejak bila pakai?

Please Mendaftar To Post


Oleh kenapa anda pakai tudung labuh? sejak bila pakai?

atomant
Warga Rasmi
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12936
Posting: 14

ireland  


posticon Posting pada: 13-06-07 11:01


hehehe... saja saja tanya.. sya pun pakai tudung labuh juga.. tapi kadang-kadang... belum biasa lagi... harap bagi panduan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For atomantProfil   Hantar PM kepada atomant   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 11:25


Jangan pakai sebab nak org tengok religious sudahlah..
pakai biar kerana Allah.. sebab nak turut perintah Allah..
tudung tu sebahagian dari maruah seorang muslimah..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

zamrah
Warga Rasmi
Menyertai: 04.06.2007
Ahli No: 30154
Posting: 7

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 11:31


hurm, bagi aku kalau anda pakai lagi banyak mendatangkan perasaan riya', baik pakai tudung biasa saja, at least hati bersih tanpa riya'

Bookmark and Share

    


  Member Information For zamrahProfil   Hantar PM kepada zamrah   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 13:13


tengok balik, tudung labuh tu macam mana?
ada yang labuh sampai ke pinggang, dan ada yang melebihi dada..
so, kalau pakai yang biasa pun, biar tutup segala yang disyariatkan..
kalau nak pakai tudung labuh tu, alhamdulillah.. terpelihara kehormatan.. InsyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-06-07 21:40


Pada 13-06-07 11:25 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Jangan pakai sebab nak org tengok religious sudahlah..
pakai biar kerana Allah.. sebab nak turut perintah Allah..
tudung tu sebahagian dari maruah seorang muslimah..




niat kena betul..buat kerana Allah..bukan kerana manusia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 11:39


ana mula masa umur 15 tahun.

alhamdulillah terasa nikmat dan hidayah Allah berikan.

pakai untuk mengikut syariat dan memelihara kehormatan.
ingat juga kita yang bergelar muslim ni merupakan ikon Islam maka pakaian tu pun mestilah sewajarnya melambangkan keislaman kita dan yang penting keikhlasan. niat kerana Allah.

nak istiqamah pun susah. so kena banyakkk sangat mujahadah... ;-) ;-) ;-) ;-)


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 15-06-07 12:39


kalau kat rumah ada org datan pun antum pakai tudung labuh ke?sekadar bertanya dan ingin tahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 12:42


Pada 15-06-07 12:39 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

kalau kat rumah ada org datan pun antum pakai tudung labuh ke?sekadar bertanya dan ingin tahu...



-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 12:43


pakai tudung labuh tiga segi ;-)


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 13:23


Jangan pakai tudung labuh dan baju kurung yang diperbuat daripada kain yang lembut/licin...Boleh nampak bentuk badan terutamanya perempuan yang badannya agak berisi...Kalau di tiup angin lagi lah jelas bentuk badan tu...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

atomant
Warga Rasmi
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12936
Posting: 14

ireland  


posticon Posting pada: 15-06-07 14:55


kalau org datang rumah, pakai tudung labuh tu tak lah... pakai tudung segi 4 yang besar saja... tapi jarang org datang rumah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atomantProfil   Hantar PM kepada atomant   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 15-06-07 14:59


bukan apa...ana selalu saja sedara datang rumah..sedara pun kan ada yang bukan mahram....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 15:15


Pada 15-06-07 13:23 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Jangan pakai tudung labuh dan baju kurung yang diperbuat daripada kain yang lembut/licin...Boleh nampak bentuk badan terutamanya perempuan yang badannya agak berisi...Kalau di tiup angin lagi lah jelas bentuk badan tu...



betul tu ;-)


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-06-07 16:24


pintu rumah kena selalu tutup, takut orang datang, kita tak sempat nak lari pakai tudung...last2 masuk bawah meja...macam ana dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 16:43


apa-apa pun kita tutup aurat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

islahWahyudi
Warga Rasmi
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23058
Posting: 16
Dari: utm

Selangor  


posticon Posting pada: 15-06-07 17:09


em..umum semua setuju yang muslimin suka kalau muslimah pakai tudung labuh, tapi si muslimin sindri nak pakai kopiah pun susah..kan?kan?sekadar monolog saja..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For islahWahyudiProfil   Hantar PM kepada islahWahyudi   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 17-06-07 17:43


Bagus perempuan yang pakai tudung labuh/menutup aurat ni...Dia pandai menjaga maruah dia sebagai muslimah yang bakal melahirkan pejuang-pejuang Islam di masa hadapan...Macam mana nak lahirkan generasi Islam yang hebat kalau benda-benda asas seperti menutup aurat pun tak lepas???Dengan menutup aurat dia telah membezakan diri dia dengan perempuan kafir dan juga pelacur...Kalau seorang perempuan Islam berpakaian seksi(contohnya baju ketat, seluar ketat) yang boleh menaikan nafsu lelaki terhadap dirinya, di manakah perbezaan dirinya dengan pelacur yang berpakaian seksi untuk mencari pelanggan???

Bukan tak boleh berpakaian seksi...Tapi persoalannya untuk siapa???...Adakah untuk classmate?coursemate?teman sepejabat?Jiran sebelah rumah?Opss...Bercakap tentang jiran sebelah rumah ni saya nak bagi nasihat sikit kat muslimat sekalian...Kalau duduk dekat kawasan yang ramai orang contohnya dekat rumah pangsa, tolong lah tutup aurat bila nak buang sampah ke, nak sidai kain ke...Memang lah tu kawasan rumah kita, tapi mata lelaki ni dia tak peduli...Janji dia dapat melihat keindahan tubuh badan perempuan...huhuhu...Saya sendiri pernah terlihat jiran sebelah rumah saya sidai kain dengan hanya memakai tuala mandi...:-o...huhuhu...Masa tu saya baru balik dari makan dengan kawan-kawan saya...Sebaik saja masuk ke dalam rumah, perkara pertama yang menjadi tajuk perbincangan adalah tentang perempuan yang pakai tuala mandi tu...Anatara ayat yang di keluarkan: "Perghh, mantap gila body perempuan tu"...

Biasa lah tu...nama pun lelaki...Lelaki mana yang tak geram tengok anak dara pakai tuala saja...Sebab tu muslimat sekalian perlu ambil perhatian benda-benda ni walaupun nampak remeh saja...Mungkin pada perempuan benda ni remeh saja...Tapi tidak pada lelaki sebab lelaki perangainya tak sama dengan perempuan...Bagi lelaki kecantikan seorang perempuan tu adalah sesuatu yang perlu di nikmati...Lelaki memang suka tengok perempuan...Tak kira lah tengah kuliah ke, tengah bawa kereta ke,dekat friendster & myspace ke...Opss...Kalau tak suka lelaki selain suami menikmati kecantikan yang di miliki atau tak suka kalau tubuh badan tu jadi bahan perbualan lelaki jangan gatal2 tangan letak gambar dekat Internet ye...

Seorang perempuan hanya boleh menujukkan kecantikan/keseksian di hadapan suami!Bukannya classmate, coursemate, teman sepejabat ataupun jiran sebelah rumah...

Tapi ingat!!!...Tutup aurat sahaja belum mencukupi...Banyak benda lain lagi yang perlu di jaga seperti pergaulan dengan lelaki, cara bercakap dan sebagainya...Dah elok menutup aurat tapi bercouple...Keluar dating dengan pakwe...Tak guna juga...

Kita ambil contoh yang mudah di fahami...Kita kalau naik motor mesti pakai helmet kan sebab tu adalah peraturan yang telah di tetapkan...Helmet juga mampu mengurangkan kesan pelanggaran jika berlaku kemalangan...Tapi tak guna lah kalau pakai helmet tapi langgar peraturan yang lain seperti memandu melebihi had laju, potong dekat double line, langgar lampu merah dan sebagainya...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ummi_mmas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28146
Posting: 133

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-06-07 19:07


Pada 15-06-07 12:43 , mujahidah_muslimah posting:

!!! QUOTE !!!

pakai tudung labuh tiga segi



ana pakai tudung labuh sejak ana masuk darjah 6...
and sometimes ana pun pakai macam anti juga.....
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_mmasProfil   Hantar PM kepada ummi_mmas   Quote dan BalasQuote

Administrator




posticon Posting pada: 17-06-07 20:54


Berapa kali hendak diulang topik begini? Kepada warga Ukhwah.com baru, semak dulu sebelum memulakan posting.

KEpada tang menajwab, semak dulu sebelum menjawab.

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.113826 saat. Lajunya....