Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Seekor ikan di tangan lebih berharga dari dua ekor ikan di kolam
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 43 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Rakyat Kelantan Memang Bijak


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Rakyat Kelantan Memang Bijak

Please Mendaftar To Post


Oleh Rakyat Kelantan Memang Bijak

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-06-07 14:16


Assalamualaikum wbt.

saja saja nak ulas dan comment sikit dengan ucapan najib razak (yang kini tengah berpeluh sakan menepis peluru2 yang datang dari kes altantuya - good luck) yang dibuat di kelantan semalam.

najib menyeru rakyat kelantan supaya tolak Membangun Bersama Islam dan diganti dengan Manhaj Islam Hadhari....hahaha :lol:

untuk pengetahuan najib dan semua sahabat2 kat sini....rakyat kelantan adalah rakyat yang bijak dan pandai menggunakan otak.

tahun 1969, rakyat kelantan telah membuat kajian ke atas Kerajaan Perikatan masa itu. Hasil kajian itu menyebabkan rakyat kelantan menolak kapal layar (lambang Perikatan) dan memilih bulan bintang (lambang Pas).

kira-kira 18 tahun kemudian tepatnya tahun 1978 sekali lagi rakyat Kelantan telah membuat kajian dan bertindak atas kajian itu mereka telah menolak kerajaan Pas pula. Rakyat kelantan hancurkan bulan purnama dan memilih dacing. Semua kerusi Pas hanyut dan hanya lekat dua kerusi saja sebagai menjadi batu nisan.

sekali lagi 12 tahun selepas itu, dalam tahun 1990, rakyat Kelantan tanpa disuruh dan dipaksa dan diupah telah membuat kajian dan tindakan perubahan....hasilnya mereka telah membuang dacing yang senget dan memulihkan semula bulan purnama yang mereka hansurkan dulu. Mereka juga turut menaikan angka keramat 46 yang menjadi lambang parti bernama Parti Melayu Semangat 46.

tindakan dan kajian terhadap prestasi rakyat kelantan ke atas kerajaan umno pimpinan muhammad yaacob itu sungguh menakjubkan dan satu sejarah mungkin tidak akan berulang apabila kesemua kerusi umno baik parlimen atau negeri kalah.

tidak payah suruh dan ajar rakyat Kelantan sebaba mereka tahu tangungjawab dan amanahnya....apakah najib fikir ketika ini setelah 17 tahun Nik Abdul Aziz memerintah Kelantan maka rakyat kelantan perlu membuat kajian. kajian apa?

bagaimana dengan rakyat negeri lain??...huuuh, susah susah.....susah nak buat perubahan....takut nak buat perubahan....kena rasuah sikit - kain pelekat, beras, jalan tar, janji2 manis, wang ringgit....habis cair segala perasaan marah dan tak puas hati kepada kerajaan....pandai gila kerajaan menipu rakyat, dan betapa kurang bijaknya rakyat.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 11-06-07 14:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-06-07 14:36


Itulah orang kelantan. Tidak mudah termakan rasuah. Orang bagi kain ambil. Orang bagi duit ambil. Orang buat jalan terima. Orang baiki surau terima. Bak kata orang semua yang diberi masa kempen pilihanraya semua diterima. Bila saja nak pangkah undi tetap pangkah parti yang HAQ.

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 11-06-07 16:40


MEMBANGUN BERSAMA ISLAM..biarlah ISLAM yang HAKIKI..bukan ISLAM yang ditokok tambah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

cititel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2006
Ahli No: 21725
Posting: 150

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-06-07 17:32


takbir...takbir....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cititelProfil   Hantar PM kepada cititel   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-06-07 21:38


ada ke nak tolak membangun bersama Islam..macam nak tolak Islam saja..wallahua'lam..fikir-fikirkan... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 11-06-07 21:51


Pada 11-06-07 21:38 , guelderose posting:

!!! QUOTE !!!

ada ke nak tolak membangun bersama Islam..macam nak tolak Islam saja..wallahua'lam..fikir-fikirkan... :)


Kalau kerajaan Kelantan sekarang lingkup dalam PRU mendatang, tidak semestinya kerana rakyat menolak membangun bersama Islam.

Ana tidak pernah kenal wakil rakyat ana yang berkaler hijau. Orang parti hijau sendiri pernah mengaku di depan ana tentang kelemahan yang ada dalam kerajaan negeri.

Tohmahan pembangkang kelantan tidak 100 peratus salah.
Kalaulah parti hijau hanya mencari hantu, tetapi tidak mentadbir dengan betul, tidak mustahil nasib malang menimpa membangun bersama Islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 11-06-07 23:29


kelantan punya irang bijak2 ke?mm,rasa kena perbetulla...rakyat kelantan ketinggalan.....mundur....yang berjaya semuanya berhijrah ke negeri lain...lepas itu dok buat juah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 02:15


bagus lah... memajukan negeri lain... pahtu bulan2 pos duit kat mak bapak di kampung... itu pasal orang kelantan suka membeli belah... orang berniaga di kota bharu pun seronok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 12-06-07 02:34


eh..silap2..bukan org kelantan saja bijak..tapi org terengganu pun bijak jugak...

ramai org kita tak guna otak untuk berfikir..
Kalau guna pun hanya sekadar nak memecah belahkan bangsa saja...tak semua tapi segelintir saja yang dok gilekan kuasa, pangkat dan kebahagiaan dunia semata..

insyaAllah, kebenaran akan terbukti..siapkah dalang utama kes pembunuhan model moggolia itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-06-07 08:18


membangun bersama islam...pilihlah pemimpin yang dapat memimpin rakyat ke rah kebenaran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-06-07 08:57


Pada 11-06-07 23:29 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

kelantan punya irang bijak2 ke?mm,rasa kena perbetulla...rakyat kelantan ketinggalan.....mundur....yang berjaya semuanya berhijrah ke negeri lain...lepas itu dok buat juah...


siapa kata mundur. Mai datang kelantan tengok apa ada. jangan tau tengok kat berita di TV. Mai tengok dengan mata kepala sendiri apa ada di Kelantan. Katakan lah seluruh orang kelantan di Malaysia boikot kerja 1 hari saja. Ekonomi Malaysia lingkup hari tu. Negeri Kelantan pembekal sumber manusia terbesar ke seluruh negara. apa guna kalau maju tapi kemajuan dipegang bangsa asing bukannya melayu. Mai tengok kelantan bussinessman2 melayu monopoli bandar kota bharu. KL, Penang, Perak siapa kat bandar. Habaq mai!!!


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 09:26


huisshh jangan bangga sangat..

tapi memang betul lah apa are_peace cakap itu..

huhuhu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 09:53


eh gaduh pula?? nak tanya..orang besut dengan kelantan same ke.. ke lain? orang besut xmengaku sebagai orang terengganu..tapi bukan jugak orang kelantan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-06-07 09:54


Pada 12-06-07 09:26 , nurilham7 posting:

!!! QUOTE !!!

huisshh jangan bangga sangat..

tapi memang betul lah apa are_peace cakap itu..

huhuhu....


Ana tak bangga pun pasal orang kelantan ini..... tapi yang anda bangga ialah Islam yang ada di Kelantan tu...

Pantang ana dengar kalau ada orang kata kelantan mundur...


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-06-07 09:58


Pada 12-06-07 08:57 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-06-07 23:29 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

kelantan punya irang bijak2 ke?mm,rasa kena perbetulla...rakyat kelantan ketinggalan.....mundur....yang berjaya semuanya berhijrah ke negeri lain...lepas itu dok buat juah...


siapa kata mundur. Mai datang kelantan tengok apa ada. jangan tau tengok kat berita di TV. Mai tengok dengan mata kepala sendiri apa ada di Kelantan. Katakan lah seluruh orang kelantan di Malaysia boikot kerja 1 hari saja. Ekonomi Malaysia lingkup hari tu. Negeri Kelantan pembekal sumber manusia terbesar ke seluruh negara. apa guna kalau maju tapi kemajuan dipegang bangsa asing bukannya melayu. Mai tengok kelantan bussinessman2 melayu monopoli bandar kota bharu. KL, Penang, Perak siapa kat bandar. Habaq mai!!!



Ayat kat atas tu bukan dengan nada marah!!! Tapi dengan nada biasa saja. Sekadar nak perbetulkan sahabat kita ni.

"Susah nak tonjolkan intonasi suara dalam bentuk tulisan ini"

Jangan salah anggap ye kawan-kawan.


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-06-07 10:03


Dipetik dari akhbar kerajaan "Berita Harian"

Kerajaan Negeri Perlis berhutang dengan TNB
-------------------------------------------------------------
Shahidan sifatkan TNB syarikat tidak `berhati perut'

KANGAR 1 Dis. - Menteri Besar, Datuk Seri Shahidan Kassim menyifatkan Tenaga Nasional Bhd. (TNB) sebagai syarikat korporat tidak `berhati perut' apabila memadamkan hampir semua lampu jalan di negeri ini berikutan hutang tertunggak kerajaan negeri sebanyak RM3 juta kepada TNB.

Tegas beliau, walaupun syarikat itu mengaut keuntungan berbilion ringgit setahun, tetapi tidak mempunyai sifat belas kasihan terhadap negeri miskin seperti Perlis dalam mengenakan caj elektrik.

``TNB ini adalah badan korporat yang tidak ada hati perut kerana isytiharkan untung bukan main banyak, tetapi apabila terhutang sikit, mereka padamkan lampu jalan.

``Hina sangatkah Perlis ini sehinggakan sanggup padamkan lampu jalan sebab tidak dapat bayar bil,'' katanya kepada pemberita selepas mesyuarat wakil-wakil rakyat di Pejabat Menteri Besar di sini, hari ini.

Semalam, Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri, Oui Ah Lan mengumumkan kerajaan negeri telah membayar tunggakan hutang lampu jalan sebanyak RM600,000 kepada TNB.

Shahidan berkata, pihaknya kesal kerana selama ini kerajaan Perlis menjual tanah kepada syarikat korporat itu untuk menjalankan sesuatu projek dengan harga rendah.

``Malah, ada tanah diberikan kepada TNB secara percuma, tetapi mereka tidak mempunyai sifat untuk membantu kerajaan negeri,'' jelasnya.

Malangnya, kata beliau, TNB tidak mahu berkompromi apabila kerajaan negeri mengalami masalah kewangan sebaliknya mengambil tindakan `di luar batasan' ketika menuntut hutangnya.

Sehubungan itu, beliau meminta TNB mengkaji semula kadar tarif elektrik bagi negeri-negeri mundur seperti Perlis yang pada masa ini sama seperti negeri maju yang lain.

source : Berita Harian


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-06-07 10:05


Dipetik dari akhbar kerajaan 'Utusan Malaysia'

Adnan akui Pahang antara negeri hampir muflis. Kenapa tidak kelantan??
-------------------------------------------------------------------------

KUANTAN 19 Okt. - Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob hari ini mengakui, Pahang merupakan antara negeri di Malaysia yang kini hampir muflis.

Beliau yang memegang jawatan Menteri Besar sejak tahun 1999 berkata, perkara itu berlaku kerana negeri itu mengalami kekurangan sumber pendapatan.

Sambil mengucapkan tahniah kepada Ketua Audit Negara, Tan Sri Dr. Hadenan A. Jalil kerana memberi gambaran yang tepat mengenai keadaan sebenar negeri-negeri yang terlibat, Adnan berkata, ia adalah satu kebenaran.

``Memang jika diikutkan takrif itu, Pahang adalah antara negeri yang terlibat dan kita tidak nafikan puncanya kerana pendapatan negeri yang statik dan tidak berkembang, sedangkan perbelanjaan dan permintaan adalah lebih dari itu,'' katanya.

Adnan berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pembangunan Negeri, di Wisma Sri Pahang, di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Hadenan bahawa beberapa negeri di negara ini kini hampir muflis kerana pendapatan yang semakin merosot dan tidak berkembang.

SOURCE : Utusan Malaysia


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-06-07 10:08


Yang ni pula dari akhbar pembangkang 'Harakah'

Negeri BN terpaksa berhutang bayar gaji kakitangan mereka
-----------------------------------------------------------------------

KUALA LUMPUR: Setiausaha Parlimen Kementerian Kewangan, Hashim Ismail mengesahkan empat negeri yang diperintah kerajaan Barisan Nasional (BN) terpaksa meminjam daripada kerajaan Pusat untuk membayar gaji kakitangan mereka.

Negeri-negeri berkenaan ialah Johor, Sabah, Pahang dan Perlis.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Nik Amar Nik Abdullah (PAS - Pengkalan Chepa) mengenai perkara itu ketika sesi soal jawab di Dewan Rakyat, 4 November lalu.

Source: Harakah


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 12-06-07 14:01


cayalah are_peace82....bawa dengan bukti laporan dalam berita....naruto-san ada plan nak cut and paste berite2 ini dulu untuk diletak dalam portal ukhwah, terutamanya tentang kerajaan kelantan antara negeri paling kurang berhutang (hutang tertunggak kerajaan kelantan UMNO kepada kerajaan pusat sebelum PAS took over the office) tapi tak ada masa....apa-apa pun...cayalah bro!!

dlm2 kelantan dianaktirikan, ADUN2 dan ahli2 parlimen dari wakil PAS dinafikan peruntukan ADUN dan parlimen....yet kelantan masih mampu membangun.... mampu langsaikan hutang tertunggak kerajaan UMNO kelantan dahulu kepada kerajaan pusat, mampu bayar gaji kaki tangan kerajaan negeri dengan pendapatan sendiri....imagine kalau hutang2 tertunggak ini dulu tak pernah ada, hak peruntukan kepada ADUN2 dan ahli2 parlimen diberi....maybe kelantan dah lebih maju dari negeri2 lain....pentadbiran telus, adil, bertiangkan al-Quran dan sunnah.

solskjaer itu biaselah....tak tahu Kenapa dia anti sangat dengan kelantan, then asyik dengar berita dalam tv padahal semua org tahu laporan tv itu selalu kelengtong penonton...maybe solskjaer kena keluar sikit dari taman haji abdullah fahim, kepala batas itu....dan menggembara tengok tempat orang lain.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 12-06-07 14:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 12-06-07 14:17


The contrary in reality
By LEONG SIOK HUI

With its contentious rulings, the Islamic state of Kelantan receives plenty of flak from the media. But what is life really like there?

The fragrant aroma of ayam percik wafted through the air as my friend, Kuen, and I strolled around Medan Selera Buluh Kubu, an open-air eating square smack in the middle of Kota Baru.

The huge array of Kelantanese delicacies on sale was mind-boggling – nasi kerabu, laksam, satar (fish paste wrapped in banana leaves) and mouth-watering kuih (local cakes). After some frenzied buys, we ordered some drinks and chowed down at one of the food stalls.

/

Suddenly, a guy armed with a loud hailer strode into the food centre and announced in Malay: “Please leave the area immediately. Muslims have to perform their prayers.”

We later found out that during Maghrib (evening prayer), all Muslims are supposed to be praying, hence no business transaction can take place.

Some hawkers covered their food with plastic sheets and walked towards the mosque while a few ladies just hung around their stalls.

We wrapped up our half-eaten food, scurried out of the square and waited for the place to re-open 30 minutes later.

As a couple of unsuspecting tourists strolled into the now-deserted Medan, the loud hailer guy yelled: “Please get out! This place is closed!”

Kelantan, with its capricious PAS (Parti Islam Se-Malaysia) government, is notorious for initiating controversial rulings since the party took over the state 17 years ago.

Entertainment spots like bars, dance clubs and karaoke joints and concerts, gambling and alcohol are banned. Even traditional performing arts like wayang kulit and mak yong are deemed un-Islamic.

/

Female retail and restaurant workers have to follow strict dress codes – the headscarf is mandatory for Muslims and cleavage and navel-baring clothing is a no-no for non-Muslims, too.

At supermarkets, men and women use separate checkout counters, and cinemas have a lights-on ruling to prevent “unsavoury” activities between the sexes.

In reality

But over three visits to Kelantan in the last six months, this writer found a few surprises.

The Medan Selera incident was an eye-opener but it was an isolated case. Other restaurants and eating places around Kota Baru don’t suspend their business during Maghrib.

Non-Muslims can still drink beer at hotel bars or Chinese coffee shops and restaurants. And if you really need to dance the night away or sing your heart out at a karaoke joint, you can head to Sg Golok, a 20-minute drive from Kota Baru across the Thai border.

Supermarkets still have separate checkout counters but we do see men standing at the “women-only” counters so there’s no enforcement. All cinemas are closed (a common phenomenon in small towns since the proliferation of pirated DVDs and VCDs), hence the lights-on ruling doesn’t apply anymore.

As for dress codes, we did see some female stall owners wearing fitting jeans and a few without the tudung (headscarf). Outside of the workplace, Muslim women can choose not to wear a headscarf. At the Grand River View Hotel where I stayed, some Chinese ladies attending a wedding banquet were clad in sexy, short dresses and stiletto heels.

PAS has also “relaxed” the ban on some of the traditional performing arts like wayang kulit (shadow puppet play). Visitors and locals alike can catch performances at Kota Baru’s Gelanggang Seni (Cultural Centre) though the stories have to be based on real-life than the Hindu epics.

Chinese tok dalang (master puppeteer) like Eyo Hock Seng of the Pasir Mas district, are exempted from the rule and still play to jam-packed crowds of Chinese and Malay people during kenduri (feasts) and Chinese celebrations.

Last year, the state lifted a 16-year ban on pop concerts by inviting celebrities like Mawi, M.Nasir and Aishah to perform to sell-out crowds. Aishah and four other female performers regaled 3,000 fans at a female-only concert while Mawi and his gang sent the 15,000 concert-goers into a frenzy, never mind that male and female audiences had to be segregated while families sat together.

‘Bangsa Malaysia’ ?

Where else in Malaysia can you find Malays and Chinese mingling in Chinese coffee shops?

At the White House kopitiam next to Istana Jahar, Malay and Chinese patrons sip thick Hainanese coffee, enjoy kaya and butter on toast, and tuck into nasi berlauk and nasi dagang for breakfast. At a popular Malay restaurant below the Craft Museum, we saw Malay and Chinese locals relishing their nasi ulam budu (rice with raw vegetables and fermented anchovy sauce).

The Chinese in Kelantan are a unique breed. Though they only make up about 4% of the 1.2 million population, they are well integrated with their Malay neighbours. In the rural areas especially, it’s common to find Chinese villages tucked amid Malay kampung. The Chinese speak fluent Kelantanese and a distinctive Hokkien dialect, sprinkled with Malay and Thai words.

Like their Malay neighbours, the Chinese love traditional Malay pastimes like kita-flying, top-spinning, dikir barat and wayang kulit. The older generation of Chinese and Malays, especially, forge life-long friendships. And when they are out of the state or the country, they proudly identify themselves as Kelantanese. (See sidebar.)

On the last night of our stay, as we drove from Pantai Cahaya Bulan back to Kota Baru, we passed Kampung Cina. Families and kids dressed in their finery strolled into a Chinese temple adorned with strings of red lanterns.

It was the night before Chap Goh mari, the 15th day of the Chinese Lunar New Year, and the 227-year-old Tokong Mek was hosting a two-night festivity.

Worshippers lit joss-ticks, prayed to the Gods and savoured free vegetarian fare served by temple volunteers. Festival-goers checked out the stalls peddling Chinese cakes and goodies outside the temple.

Across from the temple in a community hall, four female dancers clad in mini dresses and knee-high boots entertained the crowd with upbeat Chinese New Year songs sung in Hokkien.

Long chastised by friends as the most “un-Chinese” person they know, I don’t pray and would never think of setting foot in a Chinese temple during festive occasions.

But in Kelantan – of all places – Kuen and I joined in the revelry. We were reminded of a proud tradition that has made us who we are today.

SOURCE: The Star
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 12-06-07 14:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-06-07 14:37


Salam.

saya pernah tinggal di kelantan selama 3 tahun sewaktu belajar dulu.

org kelantan..bijak2...????

emmm...bagi saya org mana pun yang penting akal dan fikiran mestilah digunakan secara waras. org islam pun bila tidak menggunakan akal fikiran yang waras...tak baik dan bijak juga.

orag apa pun yang penting kena tahu apa tujuan mereka diciptakan..dilahirkan..dan diwujudkan di muka bumi ini. Tak kiralah di pelusuk bumi yang mana pun...semuanya ada tujuan hiudp yang telah di kurniakan dan perlu dilaksanakan.

Jangan cepat melatah bila memperkatakan sesuatu isu. Kita seharusnya berbalik kepada tujuan penciptaan kita di bumi ini.

wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-06-07 15:05


Pada 12-06-07 14:37 , comel posting:

!!! QUOTE !!!

Salam.

saya pernah tinggal di kelantan selama 3 tahun sewaktu belajar dulu.

org kelantan..bijak2...????

emmm...bagi saya org mana pun yang penting akal dan fikiran mestilah digunakan secara waras. org islam pun bila tidak menggunakan akal fikiran yang waras...tak baik dan bijak juga.

orag apa pun yang penting kena tahu apa tujuan mereka diciptakan..dilahirkan..dan diwujudkan di muka bumi ini. Tak kiralah di pelusuk bumi yang mana pun...semuanya ada tujuan hiudp yang telah di kurniakan dan perlu dilaksanakan.

Jangan cepat melatah bila memperkatakan sesuatu isu. Kita seharusnya berbalik kepada tujuan penciptaan kita di bumi ini.

wassalam.


Setuju..


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 17:55


Pada 12-06-07 10:03 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Dipetik dari akhbar kerajaan "Berita Harian"

Kerajaan Negeri Perlis berhutang dengan TNB
-------------------------------------------------------------
Shahidan sifatkan TNB syarikat tidak `berhati perut'

KANGAR 1 Dis. - Menteri Besar, Datuk Seri Shahidan Kassim menyifatkan Tenaga Nasional Bhd. (TNB) sebagai syarikat korporat tidak `berhati perut' apabila memadamkan hampir semua lampu jalan di negeri ini berikutan hutang tertunggak kerajaan negeri sebanyak RM3 juta kepada TNB.

Tegas beliau, walaupun syarikat itu mengaut keuntungan berbilion ringgit setahun, tetapi tidak mempunyai sifat belas kasihan terhadap negeri miskin seperti Perlis dalam mengenakan caj elektrik.

``TNB ini adalah badan korporat yang tidak ada hati perut kerana isytiharkan untung bukan main banyak, tetapi apabila terhutang sikit, mereka padamkan lampu jalan.

``Hina sangatkah Perlis ini sehinggakan sanggup padamkan lampu jalan sebab tidak dapat bayar bil,'' katanya kepada pemberita selepas mesyuarat wakil-wakil rakyat di Pejabat Menteri Besar di sini, hari ini.

Semalam, Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri, Oui Ah Lan mengumumkan kerajaan negeri telah membayar tunggakan hutang lampu jalan sebanyak RM600,000 kepada TNB.

Shahidan berkata, pihaknya kesal kerana selama ini kerajaan Perlis menjual tanah kepada syarikat korporat itu untuk menjalankan sesuatu projek dengan harga rendah.

``Malah, ada tanah diberikan kepada TNB secara percuma, tetapi mereka tidak mempunyai sifat untuk membantu kerajaan negeri,'' jelasnya.

Malangnya, kata beliau, TNB tidak mahu berkompromi apabila kerajaan negeri mengalami masalah kewangan sebaliknya mengambil tindakan `di luar batasan' ketika menuntut hutangnya.

Sehubungan itu, beliau meminta TNB mengkaji semula kadar tarif elektrik bagi negeri-negeri mundur seperti Perlis yang pada masa ini sama seperti negeri maju yang lain.

source : Berita Harian



ceh...
tahapahahapa orang tua ni...
negeri kecik pun tak dapat urus...

dah tau negeri kecik...
tak payahlah membazir buat projek mega...
orang ada putrajaya dia pun nak jugak...
projek untuk kroni2 saja...
tender tertutup...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 14:45


waa dahsyat lah are_peace..

tapi kan saya teringin nak duduk kelantan..

entah bila ek saya dapat duduk sana..

huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

aremalzz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2005
Ahli No: 21290
Posting: 181
Dari: GolDeN SanD

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 17:24


hhe.. nasib baik negeri ambo ado menteri besar yang bijak... sykur alhamdullilah.. :D


-----------------
http://aremalzz.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For aremalzzProfil   Hantar PM kepada aremalzz   Pergi ke aremalzz's Website   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-06-07 17:59


Pada 13-06-07 14:45 , nurilham7 posting:

!!! QUOTE !!!

waa dahsyat lah are_peace..

tapi kan saya teringin nak duduk kelantan..

entah bila ek saya dapat duduk sana..

huhuhu...


Senang saja nak duduk kelantan. kawin saja dengan orang kelantan.. Sonang ceghiter...


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 18:01


Pada 13-06-07 17:59 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-06-07 14:45 , nurilham7 posting:

!!! QUOTE !!!

waa dahsyat lah are_peace..

tapi kan saya teringin nak duduk kelantan..

entah bila ek saya dapat duduk sana..

huhuhu...


Senang saja nak duduk kelantan. kawin saja dengan orang kelantan.. Sonang ceghiter...


antara calon2nya: are_peace82, hehe

p/s: ibnu_musa pun still single, but not available :roll:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 21:41


orang kelantan bijak2 orang negeriyang lain kurang bijah kekekke

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 21:31


berfikir secara rasional....bukan berfikir secara emosional....takbir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 09:21


hidup kelateeee........nuar musa (abe waaa) dengan stopa mamat (tok paa) buka oghe kelate..dia baru dapat kerakyatan malaysia...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 17:45


Pada 13-06-07 18:01 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-06-07 17:59 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-06-07 14:45 , nurilham7 posting:

!!! QUOTE !!!

waa dahsyat lah are_peace..

tapi kan saya teringin nak duduk kelantan..

entah bila ek saya dapat duduk sana..

huhuhu...


Senang saja nak duduk kelantan. kawin saja dengan orang kelantan.. Sonang ceghiter...


antara calon2nya: are_peace82, hehe

p/s: ibnu_musa pun still single, but not available :roll:




ana nok mencalonkan diri sendiri boleh tok????

:-)


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

zulmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2006
Ahli No: 22909
Posting: 134
Dari: Bandar Baru Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 18:05


macam-macam komen, ye tak dinafikan kerajaan pas tak lah betul kesemuanya, tapi kalau nak bandingkan dengan umno, jauh langit dengan bumilah, sebab tu org pas, kita bukan undi calon, tapi kita sokong dasar perjuangan parti yang nak mendaulatkan Islam, umno daulatkan melayu, sekadar slogan sahaja, lagi lama umno memerintah negara, lagi rugi bangsa melayu.

dalam malaysia ni, org melayu yang paling bijak menjaga hak2 ketuanan melayu adalah rakyat kelantan, bukan main ikut kata pemimpin yang makan rasuah, gadaikan agama, gadaikan bahasa, pemimpin umnolah satu-satunya bangsa didunia yang tak sayangkan bahasa sendiri, fikirlah sikit wahai sahabatku, jangan biarkan umno terus bermaharajalela menghancurkan agama dan tanah air kita, jangan baca akhbar berita hairan saja, sekali sekala tu bukaklah harakah daily.

kalau yang kata klate mundur, maknanya org tu tak pernah sampai klate atau perjalanannya di bumi malaysia ni baru setakat kg dia sahaja, tak payah kita nak banding benda lain, tengok jalan raya sudahlah, jangan banding yang kena tol, tu sami punya jalan, jalan-jalan persekutuan di selangor jauh lebih teruk jalan kg di to'uban pasir mas, tak percaya datang ke klang tengok jalan, try lalu jalan kat PJ, dah berkurun tak siap2. oklah yang kurang tu ambo minta maaf banyak-banyak, tapi kalau kita taknak terlibat dengan perjuangan Islam pun tak mengapa, tapi jangan jadi penghalang kepada gerakan Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmiProfil   Hantar PM kepada zulmi   Pergi ke zulmi's Website   Quote dan BalasQuote

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-06-07 11:38


Pada 13-06-07 17:59 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-06-07 14:45 , nurilham7 posting:

!!! QUOTE !!!

waa dahsyat lah are_peace..

tapi kan saya teringin nak duduk kelantan..

entah bila ek saya dapat duduk sana..

huhuhu...


Senang saja nak duduk kelantan. kawin saja dengan orang kelantan.. Sonang ceghiter...



haha lawaknya...
cadangan yang bagus..



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

Niya_Shahana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12349
Posting: 65
Dari: Kelate

venezuela  


posticon Posting pada: 20-06-07 19:00


Pada 18-06-07 18:05 , zulmi posting:

!!! QUOTE !!!

macam-macam komen, ye tak dinafikan kerajaan pas tak lah betul kesemuanya, tapi kalau nak bandingkan dengan umno, jauh langit dengan bumilah, sebab tu org pas, kita bukan undi calon, tapi kita sokong dasar perjuangan parti yang nak mendaulatkan Islam, umno daulatkan melayu, sekadar slogan sahaja, lagi lama umno memerintah negara, lagi rugi bangsa melayu.

dalam malaysia ni, org melayu yang paling bijak menjaga hak2 ketuanan melayu adalah rakyat kelantan, bukan main ikut kata pemimpin yang makan rasuah, gadaikan agama, gadaikan bahasa, pemimpin umnolah satu-satunya bangsa didunia yang tak sayangkan bahasa sendiri, fikirlah sikit wahai sahabatku, jangan biarkan umno terus bermaharajalela menghancurkan agama dan tanah air kita, jangan baca akhbar berita hairan saja, sekali sekala tu bukaklah harakah daily.

kalau yang kata klate mundur, maknanya org tu tak pernah sampai klate atau perjalanannya di bumi malaysia ni baru setakat kg dia sahaja, tak payah kita nak banding benda lain, tengok jalan raya sudahlah, jangan banding yang kena tol, tu sami punya jalan, jalan-jalan persekutuan di selangor jauh lebih teruk jalan kg di to'uban pasir mas, tak percaya datang ke klang tengok jalan, try lalu jalan kat PJ, dah berkurun tak siap2. oklah yang kurang tu ambo minta maaf banyak-banyak, tapi kalau kita taknak terlibat dengan perjuangan Islam pun tak mengapa, tapi jangan jadi penghalang kepada gerakan Islam.


Ambo setuju sangat-sangat lah...

sebenarnya, org yang lihat dengan tertegaknya Islam itu mundur-adalah mereka yang paling menyedihkan di dunia ni. Ana pernah dok kl hampir 6 tahun, tapi da 8 tahun balik dok kelate...baru pergi kl 2 moga lepas..uish dasyatttttt... panas2 tengok pemakaian dan cara hidup kat sana..

Kalau lah ana dikatakan mundur dengan tudung labuh, dan mereka dikatan maju dengan pakai sebegitu- ana sangat berbesar hati untuk dilabel MUNDUR..

Come on lah pada sesiapa yang anggap kelantan mundur...tak perlu nak bagi alasan yang memeningkan kepala lagi-Islam is not just a religion-it's the way of life!

Yes. PAS is not perfect, but much much better compare tu BN.. Hanya perlu IMAN dan Yakin pada Allah tu see the truth! Dengan MATA HATI I mean....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Niya_ShahanaProfil   Hantar PM kepada Niya_Shahana   Pergi ke Niya_Shahana's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 12:44


macam topik untuk forumers kelantan saja ni..... ;-)


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 12:48


teman ada pelbagei persepsi tentang orang kelantan ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 13:07


Pada 25-06-07 12:48 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman ada pelbagei persepsi tentang orang kelantan ni..


persepsi apa tu Pak Daeng....ghoyak lah kkito getek..tentu best tu



Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.143402 saat. Lajunya....