Oleh |
Resepi Kek |
comelbest
Warga 2 Bintang Menyertai: 27.05.2007 Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai
|
Posting pada: 08-06-07 09:56
Bagi penggemar dan pembuat kek, boleh kongsi respi di sini... saya akan masukkan kemudian apa-apa jenis kek... ----------------- ~ lifE musT gO oN..saY nO fOr waR!! ~
|
comelbest
Warga 2 Bintang Menyertai: 27.05.2007 Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai
|
Posting pada: 08-06-07 17:52
Kek Kentang Bahan: 250 gram kentang (rebus dan lenyek) 250 gram pati santan - kalau guna santan kotak,anda pekatlah 4 biji telor (gred B) 200 gram gula pasir 200 gram tepung gandum 50 gram mentega cair 100 gram isi kelapa 100 gram kismis Cara: Kentang yang dah direbus dan dilenyek tadi digaul dengan santan hingga rata.... pukul telur dan gula sampai kembang. Masukkan tepung, mentega cair dan bancuhan kentang tadi. Masukkan adunan ke dalam acuan kecil..(macam bekas cup cake). letak isi kelapa dan kismis di atasnye---> tabur. Bakar separuh masak dan keluarkan semula untuk disapu kuning telur. Suhu bakar ;180 darjah > 20 minit. ----------------- ~ lifE musT gO oN..saY nO fOr waR!! ~
|
najah85
Warga 4 Bintang Menyertai: 01.10.2006 Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan
|
Posting pada: 08-06-07 19:29
macam best saja kek kentang tu..hehehe..nak cubalah.. isi kelapa tu yang macam mana??muda ke tua..
|
comelbest
Warga 2 Bintang Menyertai: 27.05.2007 Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai
|
Posting pada: 09-06-07 22:42
biarlah yang muda..sedang2 begitu. sebab hiasan saja kan.. macam isi kelapa kuih buah melaka(yang golek2 tu)
|
comelbest
Warga 2 Bintang Menyertai: 27.05.2007 Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai
|
Posting pada: 09-06-07 22:53
Butter Cake Bahan2: 330 pergi tepung sponge mix (vanilla) 250 pergi mentega 5 biji telur (gred B) Cara: 1. Pukul mentega hingga gebu dan putih 2. Masukkan telur satu persatu hingga kembang...masukkan tepung sehingga sebati. 3. Tuang dalam acuan dan bakar selama 1/2 jam (170-180) ----------------- ~ lifE musT gO oN..saY nO fOr waR!! ~
|
Nurana12
Warga 3 Bintang Menyertai: 26.08.2007 Ahli No: 30817
Posting: 77
Dari: malaysia
|
Posting pada: 27-08-07 17:19
ni resipi kek coklat yang mak rana selalu buat.... Bahan-bahan 340gm castor sugar 170gm butter 3 biji telur- pukul 1 minit 1 tsp ovallete 1 tsp vanilla 225gm tepung hi- protein / gandum 60gm serbuk koko 1 1/2 tsp baking podwer 1 tsp soda bicarbonat 1/2 sudu teh garam 1 cawan air Cara Membuatnya Pukul butter dengan gula sampai kembang.Tambah ovallate, pukul lagi. Ayak bahan2 kering. Masukkan telur sikit-sikit. Masukkan esen vanilla. Dah kembang semua tu, tak payah pakai mixer dah. Masukkan bahan kering selang seli dengan air. Kalau nak lagi moist, banyak kali selang seli bahan kering & air. Lepas tu dah boleh bakar atau kukus dalam acuan 9" bulat atau 8" 4 segi
|
muslimah_johor
WARGA SETIA Menyertai: 19.12.2003 Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor
|
Posting pada: 27-08-07 18:04
Resepi: Kek Coklat Lembap   Sumber: Zurina Bakar / mesra.net resepi (tapi saya ubah sikit) Inilah hasil pertama dari oven baru tu, kek coklat lembap. Alhamdulillah, mudah saja membuatnya. Bahan-bahan: 2 cawan gula yang telah dikisar halus 1 cawan tepung gandum 1 cawan tepung naik sendiri 1 cawan serbuk koko 1/2 cawan serbuk milo 1 cawan susu cair 1/2 cawan susu pekat manis atau krimer 1 1/4 cawan minyak masak 1 cawan air panas mendidih 1 sudu teh soda bikarbonat 1 sudu teh serbuk baking powder 2 biji telur saiz sedang Cara-cara: 1. Pukul telur dan gula hingga kembang 2. Setelah kembang, masukkan pula tepung-tepung, serbuk koko, serbuk milo, susu cair, susu pekat, minyak masak. Kacau hingga sebati 3. Masukkan air panas mendidih dan kacau hingga sebati 4. Masukkan ke dalam loyang yang disapu mentega terlebih dahulu 5. Bakar dengan kepanasan 160 darjah selama 45 minit atau hingga masak, oven hendaklah dipanaskan terlebih dahulu dengan kepanasan 160 darjah selama 10 minit. Cadangan hiasan: buat topping, ini dapat menambah kesedapannya. Bahannya ialah coklat masakan, lemak sayuran dan coklat urai kalau suka caranya dengan double boiling, maksudnya coklat dipanaskan dalam bekas yang berada dalam air mendidih. Kalau coklat dipanaskan terus di atas periuk di atas dapur, coklat akan hangus, jadi minyak sayuran ini membantu mencairkan coklat tersebut dengan mecampurkan dalam 2 hingga 3 sudu dalam coklat. Terlalu banyak minyak sayuran akan menyebabkan coklat tadi terlalu cair dan lambat mengeras semula. Taburkan coklat urai sebaik saja coklat diratakan atas kek. Untuk kek ini, saya guna separuh sahaja coklat masakan tu. p/s: sila ke blog saya untuk gambar2 lain cara buatnya http://irtiyah.blogspot.com/2007/06/resepi-kek-coklat-lembab.htmlhttp://irtiyah.blogspot.com/2007/08/happy-anniversary.html[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 27-08-07 18:12 ]
|
Syairadhan
Warga 1 Bintang Menyertai: 07.02.2009 Ahli No: 37067
Posting: 39
Dari: Malaysia
|
Posting pada: 07-02-09 15:38
Terima kasih semua... saya nak cuba nanti balik dari asrama.... Doakan kejayaan saya masak kek semua diatas.
|
nie_nadia
Warga 3 Bintang Menyertai: 02.05.2004 Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang
|
Posting pada: 07-02-09 15:57
sedapnya kek cokelat. suka makan kek cokelat tapi tak tau buat. nanti nak cuba resepi kek cokelat tu. harap-harap menjadila. terima kasih yang sudi kongsi.
|