Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 23 jam, 21 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: Salah ke saya, kalau saya putuskan???


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Salah ke saya, kalau saya putuskan???

Please Mendaftar To Post


Oleh Salah ke saya, kalau saya putuskan???

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 07-06-07 20:38


Assalamualaikum

Saya tengah keliru sangat-sangat sekarang ni...

Salah ke, saya nak putuskan dengan seorang kawan saya ni.. sebab, dia selalu timbulkan kemarahan saya.. Dah banyak kali saya bersabar dengan karenahnya..

Contoh2 yang beliau lakukan: Dia selalu mengambil kesemapatan atas kebaikan saya.. Bila saya tegur cara baik, dia marah saya seperti banduan..

Beliau juga, suka menagmbil hak saya... Setiap apa yang saya miliki, pasti dia juga ingin miliki... 2 saya tak kisah sangat.. Tapi, setelah itu, pasti dia akan buruk kan saya dekat kawan-kawan saya semua...

Jadi salah ke saya jika saya menjauhinya??? Ada banyak perkara lagi yang dia buat saya sakiti.. Tapi saya diam kan.. Saya tak pernah marah dekatnya.. Cara saya mengawal marah, hanya menjauhkan diri.. Saya ingin kepastian dari semua...

Harap kawan kawan dapat berikan kepastian ye...


-----------------
Setiap yang hidup pasti akan pergi.. Sentiasa lah bermuhasabah diri setiap hari


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-06-07 20:59


sungguh pahit nak telan...walaubagaimana pun..kita tidak boleh memutuskan silatuhrahim sesama Islam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-06-07 21:04


menjauhi tak semestinya memutuskn silaturahim...
layan macam biasa saja ...cme jangan rapat sangat lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 07-06-07 21:43


salam...

apa kata awak jumpa dia...dan tanya apa masalah dia dengan awak sebenarnya...dan cakap apa yang awak suka dan tak suka perbuatan dia...cakap baik2 elok-elok....tapi nak confront ni memang memerlukan keberanian...kalau dia masih macam dulu juga tknk berubah...boleh kawan dengan dia, tapi jangan rapat sangat...

dan awak kena tegas dengan pendirian awak lah...jangan kasi org buli awak...kalau dia nak barang awak, jangan kasi...(bukan lokek)tapi kalau da melampau sangat,jangan layan saja....

dan jangan lupa doa dan mengadu pada Allah selalu....mungkin ada hikmah di sebalik ni semua....

teingat zaman mude2 time lower sec dulu...perkara ni memang biasa berlaku bila kita baru nak menaik ke peringkat remaja...waktu ni lah kita kena pilih rakan betul-betul...

stay chill k....chaiyok!!


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

nagibphg
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.04.2007
Ahli No: 29753
Posting: 104
Dari: Pantai_Timur_Tengah

Pahang  


posticon Posting pada: 07-06-07 22:39


assalamualikum....

memang susah dapat kawan macam tu...
tak pandai nak jaga hati org lain...
jauh saja dr dia dan terus terang dengan dia...
cakap dengan kawan-kawan lain masaalah yang sebnar nya...
biar semua tak fitnah awak...
jdn lupa doa...


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For nagibphgProfil   Hantar PM kepada nagibphg   Pergi ke nagibphg's Website   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 00:23


hmmm..sahabat??
rasa tidak layak dia digelar sahabat..apapon kena banyak sabar..
maybe satu hari nanti dia akan perasan..apa yang dia buat terhadap saudari tu salah..bertegas sikit..disamping tu banaykkan berdoa semoga dia berubah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

qinairaaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30115
Posting: 68
Dari: pantai remis, manjung, perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 01:18


Kalau macam tu bukan sahabat agaknya namanya... kalau saya yang berada d tempat tu saya lebih suka jauhkan diri. susah nak marah2 orang lain ni karang kita pula yang kena. perbanyakkan bersabarn Kalau betul-betul sayangkan persahabatan tu, tegur lah sahabat tu baik2 supaya dia tak lakukan perkara yang sama pada orang lain sebab tak semua boleh tahan dengan perangai begitu. apepu jangan sampai putuskan hubungan silaturrahim sebab benda tu tak baik.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qinairaaaProfil   Hantar PM kepada qinairaaa   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 01:21


salam...

memang susah kalau begitu.

kuatkan semangat untuk meneruskan kehidupan.

walau berat sekalipun, jangan memtuskan ikatan sillaturrahim....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 08-06-07 09:32


jauhkan diri...bila dia minta tolong...tolong dia Kalau anti ada kelapangan....

buat baik berpada2......buat jahat jangan sekali....okk

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 09:57


permasalahan kita hampir sama. dalam diam ditikam oleh sahabat yang manis di depan. saya cuma berdiam diri kerana menjaga hati banyak pihak dan bila rasa tak mampu nak pikul lagi dek bahu yang lemah ni saya melangkah keluar dr rumah tu. bukan memutuskan ukhwah, cuma mungkin jauh dr mereka adalah lebih baik untuk semua.

kadang kala masalah itu tampak remeh tapi ia sukar untuk diuraikan...


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

    


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 10:35


cuba cari jalan yang terbaik untuk saudari dan kawan saudari...



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 11:07


Pada 07-06-07 21:43 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

apa kata awak jumpa dia...dan tanya apa masalah dia dengan awak sebenarnya...dan cakap apa yang awak suka dan tak suka perbuatan dia...cakap baik2 elok-elok....tapi nak confront ni memang memerlukan keberanian...



dulu saya selalu buat macam yang farishah cakap tu..tetapi kebiasaan nya selepas itu, hubungan akan terasa hambar..akhirnya kita akan terasa bersalah pula...entahlah..berkawan ni banyak cabarannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

aiz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 273
Posting: 275
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 11:16


cuba nasihatkan dia,cakap baik2
tak perlu sampai memutuskan hubungan sebagai kawan
buat macam biasa saja..
nanti lama-lama dia akan fahamnyer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   Pergi ke aiz's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-06-07 11:30


ni kawan sesama perempuan ke laki....bagaimana nak putusnya lah pulak...udah macam bercinta lah plok

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 07:50


Pada 07-06-07 20:38 , sayang_semuanya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Saya tengah keliru sangat-sangat sekarang ni...

Salah ke, saya nak putuskan dengan seorang kawan saya ni.. sebab, dia selalu timbulkan kemarahan saya.. Dah banyak kali saya bersabar dengan karenahnya..

Contoh2 yang beliau lakukan: Dia selalu mengambil kesemapatan atas kebaikan saya.. Bila saya tegur cara baik, dia marah saya seperti banduan..

Beliau juga, suka menagmbil hak saya... Setiap apa yang saya miliki, pasti dia juga ingin miliki... 2 saya tak kisah sangat.. Tapi, setelah itu, pasti dia akan buruk kan saya dekat kawan-kawan saya semua...

Jadi salah ke saya jika saya menjauhinya??? Ada banyak perkara lagi yang dia buat saya sakiti.. Tapi saya diam kan.. Saya tak pernah marah dekatnya.. Cara saya mengawal marah, hanya menjauhkan diri.. Saya ingin kepastian dari semua...

Harap kawan kawan dapat berikan kepastian ye...




Tak salah nak menjauhkannya,
tapi sebaiknya, uktie bersemuka dengan dia,
cakap baik2 dengan dia.
dan kalau tidak dapat juga minta bantuan dengan kawan lain yang rapat dengan ukhtie or ustazah.......

Cuba dulu ye,
semoga success.
dan semoga hubungan dikekalkan. Amin


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 13:01


aslkm..emm agak pelik sahabat anti..mybe ni dugaaan untuk anti dalam bersahabat...emm..cuba anti guna org tengh..means org tu boleh dipercayai dan boleh mendamaikn anti dan sahabat anti...mybe dr situ tau apa sebenr masalah..mybe anti tak tau kan..tapi janganlah ptuskn silaturrahim sesama Islam..berdosa..cma kalau dah xada jalan lain..jangan rapat sangat..then anti bersangka baik dan berbuat baik pada sahabat anti..walaupn sukar..mana lah tau satu hari nanti dia berubah kerana malu dengan sikap anti yang sentiasa baik dengannya walaupn dia melayn anti burukk..hehe..macam dalam cerita..last2 akan jadi baik..mohon padaNYA..most important

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 15:15


buat baik berpada-pada,
buat jahat jangan sekali...
kalau kita amati kata-kata-kata ...
memang ada betulnya..so kepada sahabat diatas..
jngan terlalu baik pada org nanti kita pula yang merana..
nak jaga hati org hati sendiri yang terluka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 20:59


Pada 08-06-07 11:07 , rose_itam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-06-07 21:43 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

apa kata awak jumpa dia...dan tanya apa masalah dia dengan awak sebenarnya...dan cakap apa yang awak suka dan tak suka perbuatan dia...cakap baik2 elok-elok....tapi nak confront ni memang memerlukan keberanian...



dulu saya selalu buat macam yang farishah cakap tu..tetapi kebiasaan nya selepas itu, hubungan akan terasa hambar..akhirnya kita akan terasa bersalah pula...entahlah..berkawan ni banyak cabarannya..


apapun cubalah yang terbaik...
doakan dia banyak-banyak insyaAllah Allah akan bagi petunjuk pada nanti dan sahabat nanti itu...
waAllah hu a'lam....


-----------------
hidup ini jihad menuju ilahi


Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

alSubhi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.01.2007
Ahli No: 28403
Posting: 137
Dari: KL, melbourne, australia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 22:25


sound direct saja.. kata tak suka... maybe dia terasa lepas itu tak buat lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alSubhiProfil   Hantar PM kepada alSubhi   Quote dan BalasQuote

eislamm
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2007
Ahli No: 30012
Posting: 28
Dari: pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 23:27


" tiada dosa yang lebih layak untuk disegerakan oleh ALLAH seksanya didunia disamping apa yang disediakan kelak di akhirat daripada aniaya dan memutuskan hubungan kekeluargaan"

walaupun sahabat awak bukan kuage awak tapi anda saudara islam tol tak?macam yang lain kata, banyakkan bersabar dan jike perlu jauhkan diri, jauhkan lah diri awak tapi jangan sampai terputus sahabat...just jauhkan diri untuk mengelakkan rasa sikit hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eislammProfil   Hantar PM kepada eislamm   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 18:59


terima kasih untuk semua sebab kasi pandangan yang amat berharga.... Insya Allah, saya akan lakukan yang terbaik ye,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 20:33


buat baik berpada-pada,
buat jahat jangan sekali...

buat jahat berpada-pada,
buat baik jangan sekali....
tapi banyak kali...

*jangan marah daeng,main dengan pantun ni sikit :-P


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 14-06-07 20:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 21:23


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah itu satu ujian ke atas kesabaran anakanda. InsyaAllah pandangilah rakan itu dengan belas kasihan kerana dia memilih untuk berpenyakit hati. Jadi doakan agar dia cepat sedar dan insaf akan sikapnya itu. Anakanda maafkan sajalah dia kerana mungkin dengan kebaikan memaafkan rakan itu anakanda akan mendapat rakan lain yang lebih baik.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122693 saat. Lajunya....