Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-06-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 13 hari yang lalu
Daeng_Jati: 34 hari yang lalu
Kang: 38 hari yang lalu


Sirah dan Tokoh Islam
Topik: airmata rasulullah


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sirah dan Tokoh Islam
    »» airmata rasulullah

Please Mendaftar To Post


Oleh airmata rasulullah

drnina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1444
Posting: 51
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-09-03 18:59


Airmata Rasulullah - Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul
Maut




Ada sebuah kisah tentang cinta yang sebenar-benar cinta yang
dicontohkan

Allah melalui kehidupan Rasul-Nya. Pagi itu, walaupun langit telah
mulai

menguning, burung-burung gurun enggan mengepakkan sayap. Pagi

itu,Rasulullah dengan suara terbatas memberikan kutbah, "Wahai umatku,

kita semua ada dalam kekuasaan Allah dan cinta kasih-Nya. Maka taati
dan

bertakwalah kepada-Nya. Kuwariskan dua perkara pada kalian, Al Qur'an
dan

sunnahku. Barang siapa mencintai sunnahku, bererti mencintai aku dan
kelak

orang-orang yang mencintaiku, akan masuk syurga bersama-sama aku."
Khutbah

singkat itu diakhiri dengan pandangan mata Rasulullah yang tenang dan
penuh

minat menatap sahabatnya satu persatu.







Abu Bakar menatap mata itu dengan berkaca-kaca, Umar dadanya naik turun
menahan nafas dan tangisnya.Usman menghela nafas panjang dan Ali
menundukkan kepalanya dalam-dalam. Isyarat itu telah datang,saatnya sudah
tiba. "Rasulullah akan meninggalkan kita semua," keluh hati semua sahabat
kala itu. Manusia tercinta itu, hampir selesai menunaikan tugasnya
didunia. Tanda-tanda itu semakin kuat, tatkala Ali dan Fadhal dengan cergas
menangkap Rasulullah yang berkeadaan lemah dan goyah ketika turun dari
mimbar. Disaat itu, kalau mampu, seluruh sahabat yang hadir di sana pa!
sti akan menahan detik-detik berlalu. Matahari kian tinggi, tapi pintu
rumah Rasulullah masih tertutup. Sedang didalamnya, Rasulullah sedang
terbaring lemah dengan keningnya yang berkeringat dan membasahi pelepah
kurma yang menjadi alas tidurnya. Tiba-tiba dari luar pintu terdengar
seorang yang berseru mengucapkan salam.

Bolehkah saya masuk?" tanyanya. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya

masuk,"Maafkanlah, ayahku sedang demam," kata Fatimah yang membalikkan

badan dan menutup pintu.







Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata
dan bertanya pada Fatimah, "Siapakah itu wahai anakku?" "Tak tahulah
ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya," tutur Fatimah
lembut. Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang
menggetarkan. Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak
dikenang. Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara,
dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. Dialah malakul maut,"kata
Rasulullah, Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya. Malaikat maut datang
meng!
hampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibri
tidak ikut sama menyertainya. Kemudian dipanggilah Jibril yang
sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan
penghulu dunia ini.





Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?" Tanya Rasululllah

dengan suara yang amat lemah. "Pintu-pintu langit telah terbuka, para

malaikat telah menanti ruhmu. Semua syurga terbuka lebar menanti

kedatanganmu," kata Jibril. Tapi itu ternyata tidak membuatkan
Rasulullah

lega, matanya masih penuh kecemasan. "Engkau tidak senang mendengar
khabar

ini?" Tanya Jibril lagi. "Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku
kelak?"

Jangan khawatir, wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah
berfirman

kepadaku: 'Kuharamkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat Muhammad
telah

berada di dalamnya," kata Jibril.







Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas.Perlahan ruh

Rasulullah ditarik. Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh,

urat-urat lehernya menegang. "Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini."

Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang di sampingnya

menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka. "Jijikkah kau

melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?" Tanya Rasulullah pada

Malaikat pengantar wahyu itu. "Siapakah yang sanggup, melihat kekasih
Allah

direnggut ajal," kata Jibril.







Sebentar kemudian terdengar Rasulullah memekik, kerana sakit yang tidak

tertahankan lagi. "Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua

siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku." Badan Rasulullah mulai

dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar

seakan hendak membisikkan sesuatu, Ali segera mendekatkan telinganya.

Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku" - "Peliharalah shalat
dan

peliharalah orang-orang lemah di antaramu."







Di luar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling
berpelukan. Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan
telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan. "Ummatii, ummatii,
ummatiii" - "Umatku, umatku, umatku" Dan, berakhirlah hidup manusia
mulia yang memberi sinaran itu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For drninaProfil   Hantar PM kepada drnina   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-03 20:15


assalamualaikum....

Rasullulah telah lama perrgi meninggalkan kita.jadi menjadi tanggungjawab kita untuk teruskan perjuangan Rasullulah SAW. Rasullulah ketika saat akhir....masih lagi ingat kita .."Umati,umati,umati"...so kita inagt tak Rasullullah? Bohong[/].....kalau ingat!!!! kenapa masih degil nak bersama-sama Syaitan laknatulah.kenapa!!kenapa!!kenapa!! dan kenapa!!.

sahabat-sahabat sekalian.. walaupun kita tak sempat lihat wajah Rasullulah....tapi kita tak der alasan untuk membuktikan cinta kita pada Rasullulah.Ilmu-ilmu Rasullulah dah diturunkan pada para sahabat......para sahabat turunkan pada ulamak2...ulamak2 turunkan pada ustaz2 atau cikgu2......so apa alasan kita ...yang mana kita katakan ilmu tu tak sampai pada kita....seharusnya kita bersyukur kerana apa? kerana kita ni umat Muhammad SAW. Buat benda sikit tapi dapat pahala banyak....kalau umat 2 terdahulu 50 waktu diorang sembahyang....so kita 5 waktu jer.....tu pun masih nak tinggalkan ke?

apa-apa hal pun...marilah kita muhasabah balik diri kita....adakah iman kita semakin segar atau semakin lemah? Usahakan sesuatu utk tegakkan kembali diri kita...kita asalnya ahli syurga...kenapa pulak kita nak gi neraka....

pernah satu ketika Rasullulah SAW bagitahu pada Jibril....yang lebih kurang beginilah sabdanya....kalau salah tolong betulkan..ana ingat2 lupa.........

[B]" aku dah cerita pasal hebatnya syurga, manisnya syurga, nikmatnya syurga...tapi umat aku lari daripada syurga".

" Aku juga dah ceritakan pedihnya neraka, bahayanya neraka tapi umat aku masih lagi berlumba-lumba nak neraka neraka"


tu ajer dari ana...ana bukanya nak mengajar sahabat2 yang sememangnya sudah kukuh iman di dada tapi...sebagai tazkirah untuk diri ana sendiri yang jahil ni...

WABILLAH HITAUFIK WAL HIDAYAH

ASSALAMUALAIKUM WARAH MATULLAH HIWABAROKATUH.....

wallahua'lam....



Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

jilul_QURAN
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 112
Posting: 213
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-10-03 16:14


Begitu sayangnya....Rasulullah saw kepada kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jilul_QURANProfil   Hantar PM kepada jilul_QURAN   Quote dan BalasQuote

al-umari
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4229
Posting: 381
Dari: ...:::JELAPANG PADI + PULAU MUTIARA:::
Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-10-03 20:53


ingatlah semua pesan rasulullah...



Bookmark and Share

    


  Member Information For al-umariProfil   Hantar PM kepada al-umari   Quote dan BalasQuote

adi_ck2003
Warga Rasmi
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 3931
Posting: 9

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-10-03 07:49


rasulullah s.a.w kasih pader umatnya sebegitu rupa...kiter hamba yg dhaif, lagi lemah ini perlu kasih kepada rasul junjungan kiter...kasih pader rasul bermakna Allah akan kasih pader kiter..namun kita sering alpa dan luper mengasihi rasul sebagaimana rasul menyayangi ummatnya..solawat ke atas junjungan khaatimul anbiya'..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adi_ck2003Profil   Hantar PM kepada adi_ck2003   Quote dan BalasQuote

sofea_soleha
Warga Rasmi
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3196
Posting: 7
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-11-03 00:10


Sesungguhnya Rasulullah sangat sayang pada umatnya hinggakan ketika detik kewafatan Baginda, Rasulullah amat bimbangkan umatnya.
Saya menyeru diri saya dan rakan2 agar bersama2lah mengingati dan berselawat ke atasnya. Insya-Allah banyak kebaikan akan kita perolehi...

Bersyukur menjadi umat Muhammad...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofea_solehaProfil   Hantar PM kepada sofea_soleha   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 28-11-04 12:42




Bila kau hampir memejamkan mata
Lidahmu basah menyebut ummati...
Kasih sayangmu tak bisa digambar
Hanya Selawat pengikat kasih...

"Ya Allah, limpahilah dgn sebanyak2 rahmat & kesejahteraan ke atas junjungan kami Nabi Muhammad Sallallahualaihiwasallam sebanyak bilangan org yg berselawat utknya.
Limpahilah rahmat & kesejahteraan ke atas Baginda sebanyak bilangan org yg tidak berselawat utknya.
Limpahilah rahmat & kesejahteraan ke atas Baginda sebanyak mana yg Engkau suka melimpahinya.
Limpahilah rahmat & kesejahteraan ke atas Baginda sebagaimana Engkau memerintah kami berselawat utk Baginda & limpahilah rahmat & kesejahteraan ke atas Baginda sebagaimana yg sepatutnya diselawatkan utk Baginda."


-=>Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim<=-

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-12-04 22:30


Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim<=-


alangkah besarnye pengorbananmu Ya Rasulullah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 08-02-05 21:02


Sebentar kemudian terdengar Rasulullah memekik,

Assalamu'alaikum..

Dalam riwayat yang pernah saya baca dan pernah saya dengar, Rasulullah Muhammad Saw. Beliau tidak memekik atau berteriak. Walau kita tak mengetahui dengan pasti seperti apa rasa sakit saat-saat sakratul maut yang dirasakan oleh sang kekasih Allah Swt.

Pada Akhir nafas-nafas terakhir beliau berucap "Yaa... Ummatiii... Yaa... Ummatii..,"

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 08-02-05 21:39




aik..al umari...kenapa letak gambar unta??
igt gambar unta tu yg bercakap ...terkejut gak mula2..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-02-05 21:40


Bukan setakat tu je, kisah yg saye baca semasa hari kebangkitan tatkala jasad baginda dihidupkan, baginda saw bangun dari kubur dan membersihkan tanah yg terdapat pada badan kemudian terus bertanya kepada malaikat " di mana umatku?"

Kasih dan sayang baginda saw terhadap kita dan seluruh umat tidak terkira. Tapi kita, masih sanggup tinggalkan kerja dan amanah yg baginda saw telah letakkan pada kita.

Bertaubatlah....wahai ridwan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.092289 saat. Lajunya....