Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"The word impossible is not in my dictionary"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Jodoh........mestikah dikejar?


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Jodoh........mestikah dikejar?

Please Mendaftar To Post


Oleh Jodoh........mestikah dikejar?

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-06-07 09:19


"Oh.. ibu, usiaku sudah lanjut, naĀ­mun belum datang seorang pemuda pun memiĀ­nangku...? Apakah aku akan menjadi perawan seumur hidup?" Kira-kira begitulah keluhan seorang gadis Mekah yang berasal dari Bani Ma'zhum yang kaya raya.

Mendengar rintihan sianak, ibunya yang teramat kasih dan sayangkan anaknya lantas kelam kabut ke sana ke mari untuk mencari jodoh buat sI puteri. Pelbagai ahli nujum dan dukun ditemuinya, ia tidak peduli berapa saja wang yang harus keluar dari saku, yang penting anaknya yang cuma seorang itu dapat bertemu jodoh.

Namun sayang usaha siibu tidak juga menamĀ­pakkan buahnya. Buktinya, janji-janji sang dukun cuma bualan kosong belaka. Sekian lama mereka menunggu jejaka datang melamar, sedangkan yang ditunggu tidak pernah namĀ­pak batang hidungnya. Melihat keadaan ini tentu saja gadis Bani Ma'zhum yang bernama Rithah AI-Hamqa menĀ­jadi semakin bermuram durja, tidak ada kerja lain yang diperbuatnya setiap hari kecuali mengadap di depan cermin untuk memandang diri sambil terus bertanya-tanya, ā€œMengapa sampai hari ini tidak kunjung datang juga seseorang yang akan mengahwiniku?ā€

Penantian jodoh yang ditunggu-tunggu Rithah akĀ­hirnya tamat tatkala ibu saudaranya yang berasal dari luar daerah berkunjung ke rumah mereka dengan membawa jejaka tampan. Akhirnya Rithah yang telah lanjut usia pun menikah dengan jejaka yang muda rupawan. Kenapa sipemuda itu berĀ­sedia menikahi gadis Bani Ma'zhum yang telah tua itu..? Ohā€¦ ternyata ada udang di sebalik batu. Rupa-rupanya jejaka rupawan yang miskin itu hanya menginginkan kekaĀ­yaan Rithah yang melimpah ruah. Sebaik sahaja sijejaka telah berhaĀ­sil menggunakan sebahagian harta Rithah ia pun pergi tanpa apaĀ­san dan kesan.... Dan tinggallah kini Rithah seorang diri, menangisi pemergiĀ­an suami yang tidak tentu ke mana perginya. Kesedihan dan kemurunganĀ­nya dilepaskan Rithah dengan membeli beĀ­ratus-ratus buku benang untuk diĀ­pintal (ditenun), setelah jadi hasil tenunannya, wanita itu mencerai beraikan lagi menĀ­jadi benang. Lalu ia tenun lagi dan ia cerai beraikan lagi. BeĀ­gitulah seterusnya ia jalani sisa-sisa hidupnya. Sesuailah kata-kata jahiliyyah mengataĀ­kan, Asmara boleh membuat orang jadi gila sasau." (tentu bagi orang-orang yang tidak memiliki iman)

AI-Qur'anul Karim mengĀ­abadikan kisah gadis Bani Ma'Ā­zhum ini dalam surat An-NahI ayat 29, ā€œDan janganlah kamu seperti perempuan yang mengĀ­uraikan benangnya yang suĀ­dah dipintal dengan kuat menĀ­jadi bercerai-berai kembali...ā€ Yang dimaksud AlĀ­Qur'an dengan 'wanita penguĀ­rai benang yang telah dipintal' tidak lain adalah Rithah AlĀ­Hamqa. Dalam ayat tersebut Allah melarang kita berkelakuan seperti Rithah dalam menghadapi masalah jodoh. Namun demikian banyak ibrah yang dapat kita petik dari episod gadis kaya keturunan Bani Ma'zhum terĀ­sebut.

Kisah Rithah mengajar kita bahawa jodoh sebenarnya merupakan urusan Allah. Jodoh tidak dapat diĀ­hindari manakala kita belum menginginkannya, dan sebaliknya ia juga tidak dapat dikejar ketika kita suĀ­dah teramat sangat ingin menĀ­dapatkannya. Bukankah Rasul pun telah bersabda: ā€œKetika diĀ­tiupkan ruh pada anak manuĀ­sia tatkala ia masih di dalam perut ibunya sudah ditetapĀ­kan ajalnya, rezekinya, jodohnya dan celaka atau bahagianya di akhiratā€. Kerana Allah telah menentukan jodoh kita maka tidak layak bagi kita untuk bimbang dan risau seperti Rithah. Kalau sudah sampai waktunya jodoh itu pasti akan datang sendiri.

Episod Rithah juga mengajar kita unĀ­untuk melakukan ikhtiar (usaha) dalam mencapai cita-cita. KaĀ­lau ibu Rithah bendaĀ­tangi berbagai ahli nujum agar anaknya berhasil mendapatĀ­kan jodoh, bagi kita tentunya mendatangi AI-Mujub (yang Maha Pengabul doa) agar tujuan kita tercapai. Allah senĀ­diri telah berfirman: "Dan apabila hambaKu bertanya tentang Aku, maka jawablah bahawa Aku dekat. Aku mengabulkan doa orang-orang yang berdoa kepadaKu.. "(QS. 2:186) Dengan ayat tersebut Allah memberikan harapan yang sebesar-besarnya bahawa setiap doa yang disampaikan padaNya akan dikabulkan. Allah tidak mungkin mungkir janji, siapa yang paling tepat janjinya selain Allah? Dalam sebuah hadis riwayat Abu DaĀ­wud, Tarmizi dan lbnu Majah, Rasul pun bersabda tentang masalah doa, "Sesungguhnya Allah malu terhadap seseorang yang menadahkan tangannya berdoa meminta kebaikan kepadaNya, kemudian menolaknya dalam keadaan hampa".

lbrah berikutnya yang dapat kita petik, ialah memuĀ­puk sikap 'sabar' dalam mengĀ­hadapi jodoh yang mungkin belum juga menghampiri kita padahal usia kita telah semaĀ­kin senja. Firman Allah dalam Surah AI-Baqarah ayat 45, "Dan jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu, sesungguhnya yang demikian itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyu', iaitu orang-orang yang meyakini bahawa mereka akan menemui Rabbnya, dan mereka akan kembali padaNya".

Sabar dan solat akan selalu membentengi kita dari desakan orang sekeliling dan godaan syaitan yang berharap kita salah langkah dalam maĀ­salah jodoh ini. Masalah ini banyak ditanggung oleh saudara-saudara kita yang sudah layak nikah namun belum ada juga ikhwah yang datang meminang merupakan ujian yang - wallahu a'lam - sesuai dengan ketetapan Allah. Banyak kisah nyata bahawa resah gelisah dan tidak sabar dalam maĀ­salah jodoh malah memĀ­buat kehidupan selepas apaĀ­nikahan jadi tidak seindah semasa masih bujang.

Di samping itu kita pun harus tetap menĀ­jaga kemurĀ­nian niat kita untuk menikah. Motivasi usia yang semakin senja serta tidak tahan mendengar umpatan orang sekitar harus secepatnya dihilangkan. ltu semua tidak akan menghasilkan suatu rumahtangga Islami yang kita harapkan. Ini adalah kerana kekukuhan rumahtangga kita seiring adaĀ­dengan kuatnya landasan iman dan niat ikhlas kita. Sungguh beruntung seĀ­kali menjadi orang-orang mukĀ­min. Tatkala mendapat ujian (termasuk jodoh) ia akan berĀ­sabar maka sabarnya menjadi kebaikan baginya. Dan ketika mendapat nikmat ia bersyukur, maka kesyukurannya itu menĀ­jadi baik pula baginya.

Kisah gadis Bani Ma'zhum itu juga memberikan nasihat pada manusia di zaman kemudiannya bahawa jodoh merupakan amanah Allah. Amanah yang hanya akan diberikan pada seseorang yang dianggap teĀ­lah mampu memikulnya kerana amanah merupakan seĀ­suatu yang harus dipelihara dengan baik dan dipertanggungjawabk an. Manakala kita belum dikurniai amanah jodoh oleh Allah, mungkin belum waktunya untuk kita memikul amanah tersebut. SiĀ­kap kita yang paling baik daĀ­lam hal ini adalah sentiasa bersangka baik (husnudzon) kepadaNya. Kerana sesuatu yang kita cintai atau sesuatu yang kita anggap baik (jodoh) belum tentu baik bagi kita menurut Allah. Begitu pula sebaliknya sesuatu yang kita anggap buruk bagi diri kita belum tentu buruk menurut ilmu Allah. "Boleh jadi kamu rnencintai sesuatu padahal seĀ­suatu itu amat buruk bagimu, dan boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal itu amat baik bagimu. Kamu tidak mengeĀ­tahui sedangkan Allah Maha Mengetahui" (QS. 2:216)

Akhir sekali kisah Rithah memĀ­berikan ibrah kepada kita untuk mengarahkan cinta (mahabbah) tertinggi kita kepada yang memang berhak memilikinya. Cinta Rithah yang begitu tinggi diarahkan kepada makhluk (suaminya), hingga membuat ia 'gila sasau'. Bagi kita tentu cinta yang tertinggi itu hanya patut dipersembahkan buat yang Maha Aā€™lah pula (Khaliq). Bukankah salah satu ciri mukmin adalah asyaddu huballillah adaĀ­pun orang-orang yang beriman itu amat sangat cintanya kepada Allah (asyaddu huballillah) .. " (QS. 2:165). Jika arah cinta kita sudah benar, maka yakinlah Allah SWT tidak akan mengabaikan kehidupan kita.

Seorang penyair dari Seberang yang terkenal Khairil Anwar pernah menulis puisi:

Tuhanku
Dalam termangu. Aku masih menyebut namaMu
Walau susah
sungguh
Mengingat kau penuh seluruh
Tuhanku
Aku hilang bentuk
Remuk
Tuhanku
Di pintuMu aku meĀ­ngetuk
Aku tidak bisa berpaling
(dari petikan puisi ā€˜DOAā€™ - Khairil Anwar)

Khairil Anwar sampai begitu sekali dalamnya mencintai Allah dalam sajak tersebut, mengapa kita tidak boleh?

Wallahua'lam bisshawab


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Nadiena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2007
Ahli No: 29973
Posting: 69
Dari: KL

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-06-07 09:54


..Kisah Rithah mengajar kita bahawa jodoh sebenarnya merupakan urusan Allah. Jodoh tidak dapat diĀ­hindari manakala kita belum menginginkannya, dan sebaliknya ia juga tidak dapat dikejar ketika kita suĀ­dah teramat sangat ingin menĀ­dapatkannya. Bukankah Rasul pun telah bersabda: ā€œKetika diĀ­tiupkan ruh pada anak manuĀ­sia tatkala ia masih di dalam perut ibunya sudah ditetapĀ­kan ajalnya, rezekinya, jodohnya dan celaka atau bahagianya di akhiratā€. Kerana Allah telah menentukan jodoh kita maka tidak layak bagi kita untuk bimbang dan risau seperti Rithah. Kalau sudah sampai waktunya jodoh itu pasti akan datang sendiri...

:-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For NadienaProfil   Hantar PM kepada Nadiena   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-06-07 12:39


Pada 06-06-07 09:19 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!



Jodoh tidak dapat diĀ­hindari manakala kita belum menginginkannya, dan sebaliknya ia juga tidak dapat dikejar ketika kita suĀ­dah teramat sangat ingin menĀ­dapatkannya. Bukankah Rasul pun telah bersabda: ā€œKetika diĀ­tiupkan ruh pada anak manuĀ­sia tatkala ia masih di dalam perut ibunya sudah ditetapĀ­kan ajalnya, rezekinya, jodohnya dan celaka atau bahagianya di akhiratā€. Kerana Allah telah menentukan jodoh kita maka tidak layak bagi kita untuk bimbang dan risau seperti Rithah. Kalau sudah sampai waktunya jodoh itu pasti akan datang sendiri.


Wallahua'lam bisshawab




-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'
[ Telah diedit oleh: ika2410 pada 06-06-07 12:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-06-07 13:44


hanya allah swt yang mengetahui bila waktunya..jodoh akan datang bila allah swt mengizinkannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-06-07 14:21


betul tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-06-07 15:06


Allah telah menentukan jodoh seseorang itu...namun masanya hanya Allah yang mengetahuinya..kita tak perlu risau melihat org sekeliling dah bertemu jodoh namun kita belum lagi...mungkin jdh yang betul-betul sesuai ada namun masa yang menentukannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-06-07 15:24


assalamualaikum..

syukran pada antum semua...
meme jodoh dah ditentukan oleh Allah...
sabarlah ye..
menahan rasa sabar tu pun dah dapat pahala...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-06-07 17:31


Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah..setelah membaca kisah di atas...sekarang saya rasa lebih tenteram kerana sebelum ni tertanya2 juga macam Rithah....
betullah jodoh itu dah ditentukan...cuma masanya kita tak tahu bila...Dr. Fadzillah Kamsah juga pernah berkata yang jodoh akan datang bila seseorang itu sudah bersedia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 04:59


hurm... asal tampan saja terima jadi suami dan just because nak kahwin cepat-cepat. tak patut. kan dah kena..

pasal jodoh.. mestikah dikejar ni, memang jodoh tak perlu dikejar. kita hanya perlu berbuat baik pada semua orang sahaja. sampai masanya, kalau dah jodoh tu, Allah akan permudahkan jalannya. kalau jodoh, jadi. tak ada jodoh memang tak jadi punya lah...

jangan riso ye kawan-kawan.


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 08-06-07 05:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 20:39


Pada 08-06-07 04:59 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

hurm... asal tampan saja terima jadi suami dan just because nak kahwin cepat-cepat. tak patut. kan dah kena..

pasal jodoh.. mestikah dikejar ni, memang jodoh tak perlu dikejar. kita hanya perlu berbuat baik pada semua orang sahaja. sampai masanya, kalau dah jodoh tu, Allah akan permudahkan jalannya. kalau jodoh, jadi. tak ada jodoh memang tak jadi punya lah...

jangan riso ye kawan-kawan.



betul tu cik syahidatul...
berbuat baik pada semua org...

teringat kata-kata sahabat ana yang baru mendirikan masjid...
" yang penting tikah, kita jaga diri kita sebaiknya, mudah-mudahan dia juga menjaga dirinya"


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

annamuslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1423
Posting: 149
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 08-06-07 21:57


Allah dah tetapkan...ada jodoh awal, dan ada jodoh yang lambat...jika kita tergolong dalam insan yang lambat jodohnya....BERSABARLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For annamuslimahProfil   Hantar PM kepada annamuslimah   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 22:02


Pada 08-06-07 20:39 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-06-07 04:59 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

hurm... asal tampan saja terima jadi suami dan just because nak kahwin cepat-cepat. tak patut. kan dah kena..

pasal jodoh.. mestikah dikejar ni, memang jodoh tak perlu dikejar. kita hanya perlu berbuat baik pada semua orang sahaja. sampai masanya, kalau dah jodoh tu, Allah akan permudahkan jalannya. kalau jodoh, jadi. tak ada jodoh memang tak jadi punya lah...

jangan riso ye kawan-kawan.



betul tu cik syahidatul...
berbuat baik pada semua org...

teringat kata-kata sahabat ana yang baru mendirikan masjid...
" yang penting tikah, kita jaga diri kita sebaiknya, mudah-mudahan dia juga menjaga dirinya"



mudah-mudahan.... :-)


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 22:20


ana pernah baca satu pepatah..

jodoh ibarat rama-rama...semakin dikejar semakin jauh,,
bila kita da penat mngejar dan berputus asa untuk mengejar,,
rama-rama tadi akan datang dan hinggap di bahu..

same lah ye..jodoh akan datang bila sampai waktunya..=)
terus berdoa...mga Allah kurniakan jodoh yang baik unyuk kita,,ameen..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 23:16


Allah xjnjikan untuk kita semua 'wajib' bertemu jodoh di dunia...

sebab ad saja org yang meninggal muda..(bsenye xkahwin lagi)

tapi Allah memang janji akan temuksan kita dengan jodoh yang dittpkan di akhirat..
SESUNGGUHNYA JANJI ALLAH ITU BENAR..

BE PATIENT

[ Telah diedit oleh: saffaa pada 08-06-07 23:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 23:29


rumit juga soal jodoh ni..malumlah, nak cari teman seumur hidup..lebih-lebih lagi yang sedang umur meningkat tapi tak bertemu dengan pasangan lagi..sesetengah tu susah juga nak concentrate studi, asyik dok terpikir dengan sapalah aku akan kawin..biasalah tu..semua orang akan rasa..siapa tak fikir, macam tak normal saja..hurmm..banyak2kanlah berdoa supaya dapat jodoh yang sesuwai..setiap sesuatu ada hikmah yang tersembunyi,kita tak tahu..yang penting perbaiki diri+tambahkan ilmu di dada+tenang2kan hati itu..insyaAllah adalah tu jalan keluar bagi setiap masalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-06-07 23:45


Pada 06-06-07 15:24 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

syukran pada antum semua...
meme jodoh dah ditentukan oleh Allah...
sabarlah ye..
menahan rasa sabar tu pun dah dapat pahala...


Assalamualaikum...

Jodoh...kan kak...hmm....entahlah...tak pandailah nak kata...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 02:30


ukhwah.com..memang kaya denagn topik kawin2..jodoh2 ni ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 15:39


yup..betu tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 15:54


Betul tu..tapi kena usaha jugak...
berdoalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 27-10-07 16:26


Pada 08-06-07 23:29 , samirah posting:

!!! QUOTE !!!

rumit juga soal jodoh ni..malumlah, nak cari teman seumur hidup..lebih-lebih lagi yang sedang umur meningkat tapi tak bertemu dengan pasangan lagi..sesetengah tu susah juga nak concentrate studi, asyik dok terpikir dengan sapalah aku akan kawin..biasalah tu..semua orang akan rasa..siapa tak fikir, macam tak normal saja..hurmm..banyak2kanlah berdoa supaya dapat jodoh yang sesuwai..setiap sesuatu ada hikmah yang tersembunyi,kita tak tahu..yang penting perbaiki diri+tambahkan ilmu di dada+tenang2kan hati itu..insyaAllah adalah tu jalan keluar bagi setiap masalah...


8-) Salam....betul itu.nk2 kalau tengah belajar better concentrate on our study.xpyhla nak fikir lebih-lebih lagipun berat tanggungjawab kahwin ini.kalau org yang ditakdirkan jodoh awal itu lainla cerita.Jadi kalau kita yang tidak menjadi sebahagian daripada orang-orang tersebut laksanakanlah tanggungjawab yang sepatutnya terlebih dulu.org putih kata " go with the flow".....tapi dengan batas-batas yang ditetapkan.moga-moga ALLAH kuatkan iman kita untuk terus berjuang di jalanNYA.Maafla kalau ada yang terasa dengan tulisan saya ini,Sebenarnya saya tulis pun untuk ingatan diri sendiri juga.=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

aidil_firdaus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.10.2007
Ahli No: 31562
Posting: 58
Dari: pahang-putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 16:32


jodoh?serahkan pada ibu.mana yang ibu berkenan,itulah yang akan saya ikutkan,kalau ada jodoh.malas nak fikir.buat masa sekarang ni saya lebih selesa hidup seorang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidil_firdausProfil   Hantar PM kepada aidil_firdaus   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 31-10-07 16:40


bismillahhirrahmanirrahim

hem..jodoh..entahlah..kejar tu taklah agaknya..tapi usahalah mencari..

ana: cinta..makin kau dekat padanya makin dia lari darimu..makin jauh kau darinya,dia akan mengejarmu.. ;-) jodoh hak Allah..ya Allah..siapakah insan yang telah KAu tentukan untuk insan fakir ini.......redhakanlah hati aku menerimanya,ya Allah..kerana dia pastinya adalah yang terbaik untukku.. kerana dia adalah kurniaanMu kepadaku.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 16:49


bagus kisah ni..kan boleh jadi kan pengajaran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 01-11-07 11:48


Assalamualaikum
ha...ana setuju dengan kawan-kawan semua...jodoh tu memang hak Allah.Allah yang tentukan semuanya masa kita dalam rahim lagi.cuma waktu saja yang menentukan.jadi tak perlu lah risau tentang jodoh ni...yang penting berdoa kepada Allah.jangan pula kejar jodoh tu nanti yang merana kita juga.biar saja waktu yang menentukannya.banyakkan bersabar tu yang perlu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

damainya_hati
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.08.2005
Ahli No: 18209
Posting: 39
Dari: Johor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 16:50


Betul sangat..setuju dengan sufti_ilham...redha sahaja dengan ketetapan ALLAH. siapa jodoh kita telah DIA aturkan...usaha, doa, tawakkal dan redha...selebihnya moga dikurniakan insan yang sefikrah...amin...kabulkan ya Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For damainya_hatiProfil   Hantar PM kepada damainya_hati   Pergi ke damainya_hati's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 16:56


fitrah manusia, inginkan jodoh, dipertemukan jodoh,

bermain dengan perasaan, berperang dengan perasaan, suka, cinta, remuk redam, kecewa. Benci dengan orang dan sebagainya. Nanti semua akan dijawab di hadapan ALlah.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 17:14


fitrah manusia, inginkan jodoh, dipertemukan jodoh,

bermain dengan perasaan, berperang dengan perasaan, suka, cinta, remuk redam, kecewa. Benci dengan orang dan sebagainya. Nanti semua akan dijawab di hadapan ALlah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

miswak
Warga Rasmi
Menyertai: 08.11.2007
Ahli No: 31640
Posting: 2

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 21:42


Assalamualaikum ,

Alhamdulillah, artikel yang sangat baik. Bagi saya yang masih bujang ni, rasa terkesan dengan artikel ni..

Saya dah check dalam Al-Quran, sebenarnya ayat yang dimaksudkan ialah daripada surah An-NahI ayat 92, bukan ayat 29.

Puas carik tak jumpa, nasib baik ada bantuan "Search"

wasalam

p/s: saya org baru..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miswakProfil   Hantar PM kepada miswak   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 21:46


Ismi, ni ada topik kawenn lagi ni, tengok, sebab tu teman mudah terpengaruh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 21:59


Pada 08-11-07 21:46 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Ismi, ni ada topik kawenn lagi ni, tengok, sebab tu teman mudah terpengaruh.


:lol: :-D :-P

tak dapek den nak nolong eh do... abihtu cano ni daeng...??
kuek an lah semangat ek daeng... uhuk uhuk...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 22:37


:) bicara tentang tips, tentang teori, nanti dah masuk alam perkahwinan akan diamalkankah? Semoga kita semua dapat menjadi mukmin dan mukminah yang baik. Amiinnn

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

fiera_mz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.10.2007
Ahli No: 31386
Posting: 299
Dari: Sg.Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 09-11-07 09:18


tak perlu dikejar..ia akan datang bila time wktunye..
tapi boleh brushe..
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiera_mzProfil   Hantar PM kepada fiera_mz   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 09:34


berbicara soal jodoh sekali lagi,usaha itu penting bukan setakat tertumpu kepada usaha mencari calon suami atau isteri sahaja tetapi lebih kepada persediaan untuk menjadi isteri atau suami.bila hati ,ilmu dan diri sudah bersedia maka jodoh pun mudah datang..mohonlah pada Allah..pasti Allah temukan teman sejati yang terbaik.adakalanya cepat dimakbulkan dan adakala lambat.sabar paling utama..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-11-07 10:08


Pada 08-06-07 22:02 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-06-07 20:39 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-06-07 04:59 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

hurm... asal tampan saja terima jadi suami dan just because nak kahwin cepat-cepat. tak patut. kan dah kena..

pasal jodoh.. mestikah dikejar ni, memang jodoh tak perlu dikejar. kita hanya perlu berbuat baik pada semua orang sahaja. sampai masanya, kalau dah jodoh tu, Allah akan permudahkan jalannya. kalau jodoh, jadi. tak ada jodoh memang tak jadi punya lah...

jangan riso ye kawan-kawan.



betul tu cik syahidatul...
berbuat baik pada semua org...

teringat kata-kata sahabat ana yang baru mendirikan masjid...
" yang penting tikah, kita jaga diri kita sebaiknya, mudah-mudahan dia juga menjaga dirinya"



mudah-mudahan.... :-)



sabar menunngu..pasti yang terbaik sedang menanti :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-11-07 11:08


Pada 08-11-07 21:46 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Ismi, ni ada topik kawenn lagi ni, tengok, sebab tu teman mudah terpengaruh.


lalalalala...... :bye:
prof daeng...nak saya tolong ke...nak.... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 11:10


Pada 08-11-07 21:46 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Ismi, ni ada topik kawenn lagi ni, tengok, sebab tu teman mudah terpengaruh.


.. daeng2.. adoiii :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 10-11-07 05:50


Pada 09-11-07 11:10 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-11-07 21:46 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Ismi, ni ada topik kawenn lagi ni, tengok, sebab tu teman mudah terpengaruh.


.. daeng2.. adoiii :lol:


:sopan: :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.166455 saat. Lajunya....