Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Ibnu al-Qayyim al-Jauziyah pernah berkata: Tidak dimungkiri bahawa hati itu dapat berkarat seperti berkaratnya besi dan perak. Alat yang dapat membersihkan hati berkarat adalah zikir. Zikir dapat membersihkan hati berkarat sehingga dapat berubah menjadi bening seperti cermin yang bersih. Apabila seseorang meninggalkan zikir, hatinya akan berkarat. Dan apabila ia berzikir, hatinya akan bersih.
--

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: DQ..kerana nila setitik rosak susu sebelanga..tolong baca!!!!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» DQ..kerana nila setitik rosak susu sebelanga..tolong baca!!!!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh DQ..kerana nila setitik rosak susu sebelanga..tolong baca!!!!!!

alhafiz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.08.2003
Ahli No: 3038
Posting: 48
Dari: pondok usang

columbia  


posticon Posting pada: 31-05-07 00:29


Assalammualikum...pada antum semua...bukan nak mengata pada sesiapa tapi sekadar tanya pendapat.......ana ada berkawan dengan seorang gadis....cuma berkawan melalui mesej..itu pun jarang2....tak ada apa-apa hubungan pun...cuma nak dipendekan cerita....baru-baru ini dia dan kawan dia bekas pelajar DQ ( Darul Quran) keluar ke pekan..ini apa yang dia ceritakan pada ana...dia menangis masa mesej..betul tak betul tu ana xatau lah sebab dia pelajar @##$% jurusan syariah...takkan nak bohong pelajr agama... ana terpaksa rahsiah dia belajar kat mana..ana tahu ahli portal ukhwah ini pelbagi latar belakng..takut timbul fitnah...dia cakap dia dan kawan dia (budak DQ)..singgah kat masjid nak solat..so mereka solat seorang-seorang lah sebab nak juga barang2..mula-mula dia solat dulu..lepas tu baru kawan dia (budak DQ)...budak tu cakp jgla anset tapi jangan bk...so tak apalah...tapi di tetapi nak bk...tengah budak tu slt..dia bk juga anset budak ni...dia bk lah kat picture....ada tulis 'nikmat' ....dia bk2..YaAllah...ada gambar @%$*& ( alat sulit lelaki)..gambr ke dua tulis 'hubby' ( pakwe budak DQ lah)..dia tengok gambar pakwe budak DQ ni..tengah berbogel dalam tandas sambil pegang #[email protected]*& (alat sulit lelaki)...( gambar onani)....gambr seterusnya xsempt...tapi dia cakp ada banyak gambr lagi...ntalah...dia rasa bersalah sebab dalam masjd tengok gambar2 begitu.....tapi dia just nak tau apa ada dalam anset budak ni saja...tapi dia ada cakap maybe budak ni pun ada hantar gambar $#@*& pada pakwe dia....sama-sama canggih anset..boleh lah send gambo2 secara rahsiakan...inikah CINTA.....budak DARUL QURAN...benda ni baru terjadi 2, 3 hari lepas....budak ni baru saja grad..bila tahun tu!!!! ana rahsia...30 Juzuk!!!! masyaAllah...berapa ramai yang dapat hapa???.....

kesimpulan!!!....kawan ana yang cerita ni mntak nasihat apa yang harus dia lakukan pada kawan dia yang DQ ni.... so ana kisahkan cerita ini di portal ukhawh...supaya boleh dapat banyak pendapat dan nasihat dari antum ...thank you

P/S...ana pernah terbuka komputer member ana...ana tengok dua gambar yang berbeza...tetapi tetapi di tangga ( macam tak ada tempat lain nak buat maksiat)....bertudung labuh...seorang tudung putih dan seorang hitam....lelaki berdiri buka seluar....perempuan kat bawah....tengah #[email protected] dengan mulut yang @#$&* lelaki tu punya......entah lah kalau suka makan aiskrim...jangan duduk rakam gambr tu...ala sama juga yang berkopih....bukan nak cakp mereka jaht....TETAPI KERANA NILA SETITIK ROSAK SUSU SEBELANGA...
wssalam.... 'ini semua benar tiada rekaan, DEMI ALLAH'

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhafizProfil   Hantar PM kepada alhafiz   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 00:54


waalaikumussalam. kejap kejap tadi enta kata tak nak beritahu siapa yang sampaikan cerita ni kat enta. lah ni enta beritahu kat kitorang yang buat benda-benda begitu budak DQ. eh eh...bagaimana ini? Saya rasa tak perlu sebut DQ pun tak mengapa. Beritahu dengan ayat yang umut, semua orang dah boleh faham. Contoh, pelajar sekolah tahfiz. Lain lah kalau niat enta nak memburukkan institusi yang terlibat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 00:57


lagi satu, saya paling menyampah sekali kalau kita dah pesan jangan buka handset, tapi dia buka jugak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 01:37


astgfirullahalazimmm.....
apa yang dah jadi dengan insan2 yang sepatotnya dijadikan contoh dalam masyarakat ini......
Ya Allah,kembalikan lah mereka ke jalan-mu Ya Allah........

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 02:23


:-) Assalamualaikum....


    Teringat lagu Raihan..."Iman tak dapat diwarisi..."...mmmm...teknologi canggih yang disalah gunakan....lepas itu bila tersebar kat mana-mana barulah tak tau nak letak muka kat mana.....ALLAH dah jadikan kita dengan sebaik2 kejadian..tapi kita sendiri yang humbankan diri kita ke arah kehinaan...bila jiwa selalu diasak dengan benda-benda yang negatif dan haram...sebab itulah jiwa kita sakit....tertekan..gelisah....

Semoga kita semua dilindungi dari semua yang negatif...insyaALLAH.....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-05-07 06:50


astaghfirullah..semoga mereka diberi petunjuk oleh Allah..insyaAllah..

mungkin ini tanda dunia akhir zaman..semoga jadi pengajaran buat kita semua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 79
Posting: 646
Dari: gombak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 07:05


assalamu'alaikum..

erm..lepas baca ini..ana terfikir juga kalau ana ditmpt kawan kepada pelajar dq itu..

sebetulnya,kawan lebih memahami kawannya sendiri.. sewajarnya, dia tahu sikap sebenar kawannya.. maksud ana, dengan siapa dia brkawan?

biasanya, memang hal yang meragukn kalau hp tak dibenarkn tengok..
..siasat hal yang sebenar.. tanya baik2 dengan berhikmah...
ajak dia untuk berbincang.. kalau dibiarkan hanyut, dia akan terus hanyut..

sekadar pendapat..
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 07:42


salam...


jangan lihat orang dengan luarannya.
semua manusia mempunyai nafsu.
jika ia tidak dapat mengawal nafsunya, maka nafsunya akan mengawal dirinya.

*dimana IMAN mereka??

**tak sanggup ana membacanya.


wallahu'alam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 31-05-07 08:04


Pada 31-05-07 00:57 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

lagi satu, saya paling menyampah sekali kalau kita dah pesan jangan buka handset, tapi dia buka jugak.



dari segi tu...memang kawan dia salah...tapi salah tetap salah...

bagi na, na boleh fikirkan...begini

' Kalau Allah nak buka aib kita......di mana dan siapa...pasti ia berlaku...'

...pada akhir zaman.....orang yang beragama melakukan dosa....dan orang yang ada agama lah yang akan...merosakkan agama......ia pasti berlaku...dan telah berlaku,....


yang Allah, semakin kerdil na rasa.....Kalau barisan hadapan sudah goyah...bagaimana pula nasib golongan na.....di barisan belakang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 09:37


!!! QUOTE !!!

betul tak betul tu ana xatau lah sebab dia pelajar @##$% jurusan syariah...takkan nak bohong pelajr agama.


takkan pelajar DQ buat benda terkutuk tu kan? budak DQ pun pelajar agama.

!!! QUOTE !!!

tengah budak tu slt..dia bk juga anset budak ni...dia bk lah kat picture....ada tulis 'nikmat' ....dia bk2..YaAllah...ada gambar @%$*& ( alat sulit lelaki)..gambr ke dua tulis 'hubby' ( pakwe budak DQ lah)..dia tengok gambar pakwe budak DQ ni..tengah berbogel dalam tandas sambil pegang #[email protected]*& (alat sulit lelaki)...( gambar onani)....gambr seterusnya xsempt


tak sempat sebab apa? sebab kawan DQ tu dah habis solat ke? ish solat apa tu sempat tengok dua gambar saja? kalaulah kawan tu belum habis solat, agaknya terus tutup ke sambung tengok?

!!! QUOTE !!!

kawan ana yang cerita ni mntak nasihat apa yang harus dia lakukan pada kawan dia yang DQ ni


nasihatlah apa yang patut.noktah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 14:52


Assalamualaikum

firstly, ana paling menyampah, jika ana suruh orang jaga henset, tapi jangan check segala inti2 henset, tapi still check.. 2 nampaknya, memang orang yang kita beri dia amanah, memang tak amanah... Paling menyampah sei... Kan dah tertengok benda haram.. ana tak cakaplah, yang henset ana ada benda-benda haram 2 semua.. Tapi, ada lah rahsia yang tak boleh di kongsikan dengan orang.. Tak semestinya, rahsia kita adalah perkara haram kan.. Ada perkara kita boleh kongsi, ada benda tidak boleh kan..

Memandangkan kawan awak 2, dah tengok henset kawan dia (sama-sama budak DQ), sebaiknya, jauhkan diri dari dia, kerana sahabatnya itu buat perkara2 maksiat.. Kalau taknak, try tegur cra halus lah.. Saya sebagai orang yang hidup zaman sekarang, memang tak suka cara kasar.. begitu juga dengan awak kan.. Tak suka teguran dengan cara kasar kan,...

2ndly, perkara orang buat ice cream 2, memang dah banyak terjadi.. Lebih lebih lagi yang bertudung... Tapi, kat singapore ni memang orang2 yang pakai tudung, jarang kita dapat lihat lah yang buat ice cream.. Tapi, yang tak pakai tudung, memang ramai tidak terhingga..

Lastly, jangan sangka saya tahu every thing, saya pernah buat.. Saya tahu semuanya, sebab saya tinggal di kota metro politan.. Senakal nakal saya, saya masih mempunyai iman yang melarang saya dari buat perkara2 yang kotor tu semua...

Dan saya akhiri dengan kata maaf, jita tersalah kata, yang buat ada pihak tersinggung.. sesungguhnya, saya tiada sembarang niat pun, untuk sakiti sahabat sahabat ukhwah semua...

Maaf lagi sekali ye..

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 06-06-07 06:17


tentang amanah jangan buka hanset tu memang lah boleh dipersoalkan .. tapi macam seorang sahabat tadi cakap "Kalau Allah nak buka aib kita......di mana dan siapa...pasti ia berlaku..." .. jadi benda ni semua kerja Allah biar Dia saja menilai ...

Mendgr kisah ni membuatkan saya terfikir, barangkali kisah yang pernah keluar dalam Metro Ahad tentang siswi tahfiz yang ketagih seks tu boleh mula dipercayai 99.99% ...

Boleh jadi setiap dari kita ada kelemahan dan sisi gelap dalam kehidupan masing-2 ... barangkali siswi DQ tu punya kelemahan dari sudut tu ...

Yang penting sekali jangan sampai lakukan dosa besar seperti zina , hatta menghampiri zina sekalipun .. ini sebagai pengajaran juga buat kita semua agar sering berusaha mentarbiyahkan diri dan bermujahadah supaya tak terbabit dalam sebarang skandal berupa kemaksiatan ....

dari sudut lain pula kita dapat lihat yang ini boleh menimbulkan sangkaan buruk dan sedikit perasaan negatif terhadap kawan tadi .. tu pun dah boleh kira macam tak berapa elok juga ... kalau org tu sahabat baik kita boleh cuba dekati sikit-2, nasihat secara halus dan jangan pula sampai dia perasan yang kita tau rahsia dia ... nanti jadi pergaduhan pula ...

Dan sebagai tambahan atau barangkali sedikit nasihat mungkin boleh saudara alhafiz sampaikan pada sahabiah saudara tu ... kalau boleh janganlah buat sangkaan terlalu buruk .. kalau boleh cuba "berbaik sangka" sikit dengan anggap yang barangkali gambar-2 tu hanyalah koleksi gambar-2 pornografi yang diambil dari sumber lain ... barangkali lelaki dalam gambar tu entah sapa-2 ... kalau dah dia cakap "... maybe budak ni pun ada hantar gambar $#@*& pada pakwe dia" tu dah kira tak elok juga sebab sangka buruk .. kalau budak DQ tu tak ada buat benda-2 macam tu dan lelaki tu bukan pakwe dia macam mana ???

apa pun salahdan tak elok tu tetap lah tak elok kan .. cuba cari jalan agak dapat sama-2 baiki diri ...

[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 06-06-07 06:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

nagibphg
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.04.2007
Ahli No: 29753
Posting: 104
Dari: Pantai_Timur_Tengah

Pahang  


posticon Posting pada: 06-06-07 06:44


assalamualaikum...

saya rasa tak elok cerita benda yang mengaibkan macam ni...
kalau nak minta pendapat pun cerita lah sekadar sahaja...
ni dah sampai bersangka buruk kat hamlatul Quran...
memang dia silap tapi lebih elok jaga kemaslahatan yang lebih besar terhadap org belajar agama...


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For nagibphgProfil   Hantar PM kepada nagibphg   Pergi ke nagibphg's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-06-07 22:07


tengok banda bgini memang merosakkan fikiran. saya ada seorang senior yang kawan dia hafizah. kawan dia bagitahu dia keluar bandar uutk beli barang keperluan, fahamlah zaman sekarang bgmn trend berpakaian ada nampak pusat, 'seluar belakang', dll. jadi mereka bagitahu bila mereka balik dr outing mereka dapati susah & ambil masa untuk hafal ayat al-Quran seperti sbelum outing.

Di sini nak bagitahu org yang berAmal dengan al-Quran sbgmn kita tahu al-quran tu Qalam Allah..terkandung kata-kata ALLAH & juga Mh Suci. Al-quran itu suci & nur cahaya sukar untuk masuk ke dalam hati yang ditutup dengan titik hitam (dosa). Sebagaimana kita tahu jk tengok perkara tak elok maka tertampal titik hitam di hati, buat maksiat tak kira kecil ke besar jk dah Allah nyatakan tak boleh maka tertampal lagi titik hitam. Lama2 banyak titik hitam tertampal pada hati & akhirnya hati itu ditutupi titik2 hitam. jadi bgmn NUR hidayah nak masuk. jadi bila nur hidayah kurang dapat masuk akan membuatkan pemilik hati itu tidak dapat MEMBEZAKAn mana DOSA & mana PAHALA @ mana BENAR & mana SALAH. sebab tu buat perkara salah pun kadang kita tak rasa salah. Malah jk dah biasa buat perkara salah bayangkan dah berapa banyak titik hitam menempel pada hati, hingga kita dr mula-mula buat salah timbul juga rasa bersalah, tapi masih buat lagi yang salah, maka tertampal lagi titik2 hitam membuatkan rasa dah tak salah.. Buat lagi perkara salah tertampal lagi titik2 hitam hingga lama kita langsung rasa & kata yang dosa itu tak salah. Sedangkan hukum Allah itu tetap tak berubah. Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-06-07 23:02


assalammualaikum

awatlah sebut budak DQ?? kalau nak minta nasihat pun, cukuplah cerita sekadarnya sahaja.

apa-apa pun, nasihatkanlah kawan awak tu elok-elok..jangan tinggalkan dia semata-mata kerana dia dah buat maksiat. ingatkan dia balik...apa yang dia dah lupa.


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 06-06-07 23:22


Ana tiada masalah dengan institusi tahfiz. ana cukup kenal dengan institusi sebegini.

ana teringat kata-kata seorang penceramah ketika ana bersekolah dulu:

"mana-mana tempat yang malaikatnya kuat, tentu syaitannya juga sama."

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-06-07 00:24


Pada 06-06-07 23:22 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Ana tiada masalah dengan institusi tahfiz. ana cukup kenal dengan institusi sebegini.

ana teringat kata-kata seorang penceramah ketika ana bersekolah dulu:

"mana-mana tempat yang malaikatnya kuat, tentu syaitannya juga sama."
Betul tu!


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-06-07 00:58


fuh!!...bahaya..bahaya...
pandangan saya yang dhoif ini..
firstly..saya rasa sahabat alhafiz diberi tanggungjawab untuk memperbetulkan keadaan...jangan tinggalkan kawan begitu saja..tengoklah kita sentiasa bersamanya pun...banyak hal yang diluar dugaan terjadi..cuba slow2,macam tanya pasal pakwe dia,sapa org tu,kerja apa,jumpa kat mana...tanya tu secara berhemah lah...jangan biar dia syak kita apa-apa pula..cuba ikuti perkembangan mereka..walaupon bunyinya can busybody..tapi itulah sebaik2 untuk memperbetulkan keadaan..syanglah Kalau budak DQ boleh rosak sia-sia..

then cuba kaitkan setiap perbulan dengan isu-isu zina' akibat dan musibah yang akan melanda..walaupon pada pandangnya budak-budak DQ ni arif2 belaka..tapi manusia sering lupa bila nafsu mengatasi segalanya..

~~JAngan terlalu menilai orang dr segi luaran..walaupon luaran menggambarkan dalaman..tapi sejauh mnakah kita untuk menilai semua tu..hanya ALLAH mengetahui segala yang tersembunyi..semoga kita semua dijauhkan dr perkara2 seperti ini..berdebar hati saya bila baca berita ni..~~

wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 07-06-07 13:25


jangan terlalu sangka buruk .. dalam kejahatan dan kemaksiatan seseorang rasanya perlu juga ada sedikit sangkaan yang baik ... mungkin gambar dalam tu entah lelaki mana entah .. mungkin bukan pakwe dia dan dia tak pernah ada pakwe pun.. mungkin dia dapat gambar tu dari sumber lain .. banyak kemungkinan .. jangan buat sangkaan terlalu buruk sampai anggap dia pernah berzina dan hantar gambar bogel diri sendiri ... kalau dia tak pernah buat benda-2 zina tu kita dah kira menuduh dalam hati ...

tapi bila saya kata "bersangka baik" sikit tu takla bermakna saya bela perbuatan layan gambar tak senonoh tu ...apa pun yang salah tetap salah .. kalau boleh cuba sama-2 baiki ... guna pendekatan halus sebagaimana dicadangkan oleh najah85 ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 07-06-07 18:46


sedih dengan kerenah budak-budak tahfiz sekarang ini....macam-macam hal
rugi hafal quran 30 juzuk, simpan janggut, dan yang perempuan pakai tudung labuh..tapi buat maksiat..lupa halal haram...sedih sangat-sangat

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 07-06-07 18:48


tak guna banyak ilmu tapi tak amal

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-06-07 18:58


Pada 07-06-07 18:46 , sufeyna posting:

!!! QUOTE !!!

sedih dengan kerenah budak-budak tahfiz sekarang ini....macam-macam hal
rugi hafal quran 30 juzuk, simpan janggut, dan yang perempuan pakai tudung labuh..tapi buat maksiat..lupa halal haram...sedih sangat-sangat


entah lah..sekali saya fikir..
senang nya bila ALLAH nak tarik satu2 nikmat2 tu..
tak kira yang hafal quran ke tidak..
disisinya kita sama hanya iman yang membezakan..
sejauh mana kita kuat nak hadapi semua ujiannya.
iman kita hanya senipis kulit bawang..
hidayah ALLAH hanya pada mereka2 yang terpilih..
minta kita semua dijauhi dr semua kemaksiatan ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-06-07 19:00


kepada sahabat2 yang hafiz/hafizah kat luar sana tu..
ingatlah..kalian semua cermin kepada yang lain..
kerana nila setitik rosak susu sebelanga..
amat terkilan..huhuhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 11:04


tak tau nak reply apa :-?


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 08-06-07 13:43


bagi ana yang cuma orang biasa ni, bila terdengar benda macam ni rasa macam nak pitam..ana harap, anda dapat nasihat dengan elok kepada kawan anda tu..kalau tak dapat nasihat, just anda bawa dia ke majlis2 ilmu dan duduk dalam majlis ulama. secara automatik, dia akan berfikir...ana rasa orang macam ni, jauh di sudut hatinya nak berubah, tapi tiada pendorong..sebelum hatinya terus gelap, elok kita mula menjernihkannya semula...di samping dapat juga menjernihkan hati kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 08-06-07 15:59


salam
bagi pendapat saya, Many people prefer to be follower rather than be believer.kalau kita seorang believer di manapun kita berada, iman tetapi di dada.wanita selalu terpedaya dengan janji2 manis lelaki sehinggakan sanggup mengadaikan maruah sendiri,bagi saya Allah sebenarnya nak tunjukkan tentang perangai sebenar kawan dia tu.bau bangkai walaupun macam mana kita nak tutup tetap akan bau.caranya suruh dia bertaubat.berterus terang dengan apa yang dia nampak.kalau kawan dia nak marah itu dia punya pasal.hati kita kan tenteramkan dulu.next step ignore dia.jangan ambil tahu hal dia.ok

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

JilulQuran
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.04.2007
Ahli No: 29611
Posting: 22
Dari: Gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 13:20


Salam..ana rasa memang kesal dengan apa yang diajukan oleh pembuka berita tersebut..
Tapi, ana rasa tidak perluah menyeut nama DQ tu..Ana yakin yang pembuka berita ni menaruh rasa aib kepada rakan-rakan dan saudara2 sendiri. pernahkah kita terfikir yang Allah akan membuka rahsia aib kita di akhirat keak jika kita membuka aib orang lain?
Cukuolah sekadar menceritakan kisah tanpa melibatkan terbabit.Janganlah kerana puas hati tu mengawal tingkah laku kita dengan mengaibkan orang.
Ingatah Allah akan membalas baik apa yang kita lakukan.
Tegurlah secara berhikmah..Janganlah pecah amanah..kita orang Isam, mesti Nabi telah menggariskan panduan. :-D


-----------------
Succes is not final, failure is not fatal. It is the courage to continue the counts=)


Bookmark and Share

    


  Member Information For JilulQuranProfil   Hantar PM kepada JilulQuran   Quote dan BalasQuote

JilulQuran
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.04.2007
Ahli No: 29611
Posting: 22
Dari: Gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 13:25


Pada 07-06-07 18:48 , sufeyna posting:

!!! QUOTE !!!

tak guna banyak ilmu tapi tak amal


Sokong2..
Tapi manusia juga mempunyai nafsu.Cuma terpulang kepada individu tu macam mana nak kawal nafsu.Perang yang paling sukar ialah melawan nafsu.so, janganlah salahkan hafazan Al-Quran.Lagipun bukan institusi tu yang begitu, so tak perlu lah libatkan institusi tu ;-)


-----------------
Succes is not final, failure is not fatal. It is the courage to continue the counts=)


Bookmark and Share

    


  Member Information For JilulQuranProfil   Hantar PM kepada JilulQuran   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 24-06-07 15:37


uisshh..
baru habes baca artikel ni..
saya tau kalau ye pun budak DQ ke..institusi tahfiz ke..
tapi saya mntak lah kepada rakan-rakan yang nak tulis artikel..
jangan lah terlalu straight to the point..
bagi pendapat saya lah..
saya baca cerita ni saya rasa jijik sangat dengan perkataan yang digunakan..

kalau tulis sipi2 pun saya yakin..
insya-Allah pembaca2 semua akan faham..
please ek..

maaf kalau saya tegur scara macam ni..
saya mntak maaf..

Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 18:17


astagfirullahallazim..sedih2..ana tak tahu nak cakap apa

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 19:03


sedihnya...apa nak jdlah agaknya...hurm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 19:48


Pada 08-06-07 11:04 , mujahidah_muslimah posting:

!!! QUOTE !!!

tak tau nak reply apa :-?


janganlah tulis kalau dah tak tau nak kata apa..


-----------------
Assubhubada'


Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 20:22


syakautu ila waq'i su' ahifzi....faarshadani ila tarqil ma'asi. wa akhabaroni bi annal ilmaan nurun...wanuruLLAHi lah yuhda li' asi


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 24-06-07 20:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 23:23


Kerna nila setitik, rosak susu sebelanga

Itulah biasanya orang kata bila ada benda tak elok seketul dalambenda yang elok, tak begitu?

TApi kekadang kan..kita kena fikir jugak..mengapa sebab nila, susu boleh rosak sebelanga?

lepas itu, kalau nila tu dah titik dalam belanga tu, masuk dalam susu, ada orang sedar ke tidak? Kalau ada orang sedar, dalam kepantasan mengatasi kepantasan superman nak tukar baju dia, sempat tak dia ceduk nila tu keluar dari belanga tu? Kalau sempat, maka tak rosaklah lagi susu tu kan?

Dan yang paling BONUS..yang asal2nya nya pergi buat nila dekat2 dengan dengan SUSU SEBELANGA TU APA HAL?

mungkin bunyi macam tak ada kena mengena dengan topik, tapi harap dapat fahami analoginya. ibaratkan pelajar DQ tu nila tu, susu tu sebagai DQ yang lain. lepas itu temapt belanga tu mesti ada penjaga, penjaga tu? orang berkuasa ke atas budak DQ yang nila, dan juga yang susu tu.

Merepek agaknya aku
[ Telah diedit oleh: swordofdeen pada 24-06-07 23:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 23:31


hmmm... topik ini tak patut ada dalam forum ini. tak perlu WARTAKAN satu dunia perkara ini.

memang betul kata penulis

"kerana nila (penulis) setitik, rosak susu sebelanga"

-hontouni gomennasai-

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 23:43


ya Allah..berilah petunjuk dan hidayahMu..
kepada kami semua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 25-06-07 01:01


Assalamualaikum,

a) Elok kiranya tidak disebut DQ- boleh menjejaskan reputasi warganya- musuh mungkin mengambil kesempatan dengan mencaci pelajar jurusan agama
b) Elok kiranya tidak dihuraikan perlakuan seks tersebut, ramai ahli ukhwah yang masih muda, tidak manis rasanya

Wallahua'lam,
Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 01:15


elok rasanya topik ni di tutup dan di delete (kalau boleh)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 01:38


Pada 31-05-07 00:54 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

waalaikumussalam. kejap kejap tadi enta kata tak nak beritahu siapa yang sampaikan cerita ni kat enta. lah ni enta beritahu kat kami yang buat benda-benda begitu budak DQ. eh eh...bagaimana ini? Saya rasa tak perlu sebut DQ pun tak mengapa. Beritahu dengan ayat yang umut, semua orang dah boleh faham. Contoh, pelajar sekolah tahfiz. Lain lah kalau niat enta nak memburukkan institusi yang terlibat.



ye lah..macam nak burukkan budak agama secara terang2ngan saja..
tak baik..
taubatla anda.. :-D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-06-07 02:07


ilmu perlu seiring dengan amal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 00:47


cop...sya tak setuju Kalau main hentam saja nuduh2 org macam tu..nampaknya ada niat lain sampai nyebut nama institusi berkenaan secara terang-terangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 01:10


niat yang baik, kalau cara tak kena, tak guna juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

hanan2503
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20558
Posting: 222
Dari: kajang,malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 02:16


sekadar nasihat saya buat teman ukhwah,cukuplah sekadar sekadar p'ngenalan sudahlah,jangan terlalu straight to the point,tak semua pelajar 2 DQ begitu,sya pun bukanlh pelajar DQ,cma nak bagi nasihat spya tak m'aibkan seseorang @ ssbuah intitusi tu sendiri,kita sebagai org islam kena support dan m'prthnkan institusi agama kat ngra kita,kalau kita tak support..sapa lagi yang nak ,nasihatlah antra satu sama lain,ssghnya alllah s.w.t akan m'blas segala kjhtan d'akhirat kelak,nauzubillahiminzalik..jadi kan yang buruk2 kita ambil sebagai pengajaran & yang baik tu kita jadikan teladan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 21:17


Pada 26-06-07 02:16 , hanan2503 posting:

!!! QUOTE !!!

sekadar nasihat saya buat teman ukhwah,cukuplah sekadar sekadar p'ngenalan sudahlah,jangan terlalu straight to the point,tak semua pelajar 2 DQ begitu,sya pun bukanlh pelajar DQ,cma nak bagi nasihat spya tak m'aibkan seseorang @ ssbuah intitusi tu sendiri,kita sebagai org islam kena support dan m'prthnkan institusi agama kat ngra kita,kalau kita tak support..sapa lagi yang nak ,nasihatlah antra satu sama lain,ssghnya alllah s.w.t akan m'blas segala kjhtan d'akhirat kelak,nauzubillahiminzalik..jadi kan yang buruk2 kita ambil sebagai pengajaran & yang baik tu kita jadikan teladan.


aiwaa..kita yang patut pertahankan mana-mana institusi keagamaan kita..bukan cari point nak hentam..

overall..tak perlu bincang lagi lah hal ni..da banyak da topik sebegini (yang memperkatekan negatif budak ngaji agama)...alright?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 21:46


selagi kita boleh bersangka baik, lebih beik kita bersangka baik,
tapi kalau rasanya susah nak buat begitu, lebih baik dirahsiakan, kerana ia akan menimbulkan aib, dan seelok2nya nasihat, itu kan lebih baik kan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 14:00


selain itu ianya juga boleh menimbulkan syak wasangka dan ragu-2 masyarakat terhadap golongan muslimat sebegini terutama lelaki ... mungkin bila dah dengar benda-2 macam ni ramai lelaki "meragui" muslimat-2 yang berpewatakan solehah ni terutama ketika hendak mencari jodoh ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 21:40


Saya sangat berharap cerita ni tak betul...Cerita-cerita macam ni menghakis kepercayaan dan rasa hormat saya kepada muslimat-muslimat pengajian Islam...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 00:41


Fitnah akhir zaman menimpa tak kira sapa..yang penting iman dan taqwa hendaklah dimantapkan. Kita pohonlah supaya kita tak ditimpa fitnah2 sebegini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 09:36


Ini saya petik dari sebuah blog ... tak perlu saya nyatakan dari blog mana dan kalau ada penulis atau pemilik blog tu di sini (memang ada pun) saya minta maaf banyak-2 kerana kutip tanpa izin, jika diminta buang saya boleh buang posting ni .....

"Semalam rakan sekerja saya menunjukkan satu rakaman yang menyaksikan aksi seorang gadis bertudung labuh sedang melakukan perbuatan seks oral bersama pasangannya. Mungkin rakan saya ini sekadar ingin memberitahu bahawa watak dan pakaian yang 'islamic' pun boleh buat 'apa sahaja'. Dan seterusnya rasa hormat dan 'respect' pada golongan agama ini semakin hilang dan semuanya akan dipandang sekata.

Di dalam Harian Metro beberapa hari lepas ada membuat laporan tentang perilaku mat rempit yang 'melaukkan' seorang gadis yang bertudung. Malah mungkin semua pembaca sudah sedia maklum bahawa tudung kini sudah lagi tidak dianggap sebagai menutup aurat tetapi hanyalah sekadar fesyen dan menutup kepala. Hanya dijadikan prasyarat bagi mengkaburi mata keluarga sedangkan apabila berada di belakang keluarga menjadi liar dan tidak tentu hala.

Golongan yang bertudung labuh juga tidak lepas daripada fenomena ini. Rakaman yang ditunjukkan oleh rakan sekerja saya itu adalah sebagai satu bukti bahawa golongan bertudung labuh juga sama sahaja. Bahkan walaupun mereka ini bersalah dari sekolah beraliran agama, bukanlah satu jaminan bahawa mereka akan dapat menjaga kehormatan dan maruahnya. Pembuktian tersebut juga telah menjawap kekhuatiran saya selama ini bahawa akan tiba juga gejala ini pada golongan yang beragama.

Saya yakin dan percaya, bukan seorang dua sahaja gadis dari golongan agama yang tewas dalam permainan nafsu. Pujuk rayu daripada sang lelaki seringkali tidak dapat ditampan dengan baik oleh gadis remaja. Saya merasakan, terdapatnya satu pakatan atau mungkin juga sindiket yang dirancang dengan strategi 'mantap' bagi menawan golongan muda di peringkat awal proses kematangan mereka agar masa depan mereka menjadi gelap. Maka dengan itu, benih-benih dan tunas Islam ini akan menjadi berkurangan dan jika ada pun, kualitinya tidak ada. Hanya sekadar 'produk reject'.

Keadaan ini semakin membimbangkan. Jika diturutkan hati, mahu saja saya membentuk gerakan jihad menawan habis-habisan bermula dari pentadbiran negara yang tersangat lemah ini. Namun, itu hanyalah satu tindakan bodoh. Itu hanya desakan hati. Tapi, realitinya, kebimbangan ini hanyalah mampu setakat bimbang sahaja. Kemungkaran akan terus berlaku. Kemungkaran akan terus bertambah dari sehari ke sehari. Semakin hari juga, golongan bertudung labuh akan semakin banyak tewas dalam gelora nafsu mereka.

Sebab apa ya jadi begini? Kepada gadis bertudung labuh yang sedang membaca artikel saya ini, cuba anda tanya diri anda sendiri: mampukah anda menjaga maruah sehingga bila-bila? Saya tak berani jamin kesemua muslimat ini akan menjawap ya!. Semua orang tidak tahu bagaimana masa depan mereka. Malah, diri saya sendiri juga saya bimbang bagi menghadapi peperangan nafsu ini. Satu serangan maha dahsyat ini menyerang dengan senyap. Tahu-tahu sahaja, ia telah berjaya menakluk sebahagian besar hati kita. Lantaran itu, saya menulis ini bukan mahu menyatakan saya hebat, tetapi tujuannya bagi mencari kekuatan juga untuk diri sendiri. Semoga dengan menulis sebegini, ia akan menjadi satu asbab bagi menampan segala apa serangan yang bakal saya terima. "

[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 02-07-07 10:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 13:34


iman memang tak dapat dwarisi.Tbkti dzman nabi nuh a.s.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sumaiyyah_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1070
Posting: 104
Dari: PeNang...SeLaNgOr

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 22:15


..maaf..saya cuma suarakan pendapat....kepada insan yang mulakan forum ini...saya cuma nak suarakan bahawa..jalan penceritaan anda ini agak mengaibkan nama DARUL QURAN..saya rasa..tak perlulah anda menyebut nama DARUL QURAN..kalau anda serious inginkan pendapat ramai tentang jalan penyelesaiannye....mungkin..tak perlu lah agaknya nak sebut nama DQ itu..bukan semua warga DARUL QURAN seperti yang anda ceritakan...budak yang hafal quran ini bukan lah maksum..pasti ada kesilapan yang dilakukan..kita tak tahu..mungkin dia sedang diuji oleh Allah..jangan cepat bersangka buruk dekat orang lain..kita selaku sahabat..bantulah dia..bukan lah pergi menceritakan masalahnya kepada umum....harap anda yang start membuka topic forum ini dapat MEMADAM apa yang telah anda hantarkan ini... Assalamualaikum


-----------------
::Jika ketenangan & keredhaanNYA yang dicari, Allah akan terus uji hati kita hingga pada suatu masa kita akan rasa indahnya tawakal kepadaNYA::


Bookmark and Share

    


  Member Information For sumaiyyah_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sumaiyyah_mujahidah   Pergi ke sumaiyyah_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.143258 saat. Lajunya....