Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita hidup biar macam biskut Oreo, hitam di luar tak mengapa asal putih kat dalam, manis pula tu..
-- SHAMR (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 81
Ahli: 0
Jumlah: 81




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: pelajar tajaan ke luar negara!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» pelajar tajaan ke luar negara!!

Please Mendaftar To Post


Oleh pelajar tajaan ke luar negara!!

puteri89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2004
Ahli No: 7852
Posting: 47
Dari: penang

Johor  


posticon Posting pada: 23-05-07 22:08


Salamalaik
em, dalam jun dan july pelajar2 tajaan JPA akan mula reg ke pusat2 p'sediaan contohnya di INTEC s. alam , kami Banting dll. Mara tak tahu bila..
mari ramai-ramai kasi advice sikit bagaimana nak dok kat neg org sebab ni semua tajaan punya student so pressure lebeh sikit..


-----------------
kasihku bertaut'
menanti hadirmu
laungan keramat
kaukan ku tunggu
-biar saya berbicara-
[ Telah diedit oleh: puteri89 pada 23-05-07 22:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri89Profil   Hantar PM kepada puteri89   Quote dan BalasQuote

milanfman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.07.2005
Ahli No: 17311
Posting: 73
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 23-05-07 22:10


anti ni dapat ke??
negara mana??
ana dapat under MARA pergi USA....
persediaan dekat taylor college...
ana dapat kejuteraan

Bookmark and Share

    


  Member Information For milanfmanProfil   Hantar PM kepada milanfman   Quote dan BalasQuote

puteri89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2004
Ahli No: 7852
Posting: 47
Dari: penang

Johor  


posticon Posting pada: 23-05-07 22:14


naam..Mesir medic..p'sediaan INTEC.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri89Profil   Hantar PM kepada puteri89   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 23-05-07 22:22


Di mana-mana pun tetap sama, kita tetap kita.
Ada satu nasihat yang ingin ana kongsi, yang diberikan oleh seseorang ketika ana baru sampai. Tentang agama. Antara lain, ia menyuruh ana menganggap agama sebagai kulit ana, tidak sebagai pakaian.
Kerana kita selalu bertukar pakaian, tetapi tidak kulit.

Yang lain, buatlah apa yang anda suka, selagi tidak bertentangan dengan agama dan adab amalan kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-05-07 22:29


Pada 23-05-07 22:14 , puteri89 posting:

!!! QUOTE !!!

naam..Mesir medic..p'sediaan INTEC.


same lah....
selamat berkenalan..... :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

puteri89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2004
Ahli No: 7852
Posting: 47
Dari: penang

Johor  


posticon Posting pada: 24-05-07 08:13


member2 yang dapat overcee(selain middle east), mereka agak bimbang canet nak cope dengan culture shock..even yang baru masuk matriks pun ngaku macam-macam ujian..

~Semoga Allah berikan kekuatan pada sahabat-sahbatku

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri89Profil   Hantar PM kepada puteri89   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 10:24


belajar lah menghadapai cabaran ....tapi jangan lupa agama.Jika ada masalah cuba kongsi dengan mereka yang boleh membantu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

milanfman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.07.2005
Ahli No: 17311
Posting: 73
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 24-05-07 13:58


tak semestinya study di middle east xdak culture shock....
dengar kata mesir sekarang bukan macam dahulu dah.....
study mna2 pun sama sahaja zaman sekarang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milanfmanProfil   Hantar PM kepada milanfman   Quote dan BalasQuote

shas_uom
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2007
Ahli No: 30019
Posting: 42
Dari: Australia

malaysia  


posticon Posting pada: 31-05-07 20:40


Salam..
erm a'ah belajar kat mana-mana pun sama saja..
tapi kalau dah medic ..jangan main-main..tak ada masa nak main-main..
momentum belajar kena daripada mula lagi..
tapi kalau mesir..seingat saya, traditional learning (
medic)..kira ikut subject...agak susah lah sikit..sebab banyak nak kena hafal..insyallah awak boleh buat..

oh kalau dapat mesir lagi alhamdulillah..
kurang godaan, gangguan mental ini..
tapi ada pros dan cons...
(2-2 pun baik untuk belajar ..allah dah tentukan ikut kemampuan kita kan..)

apa-apa pun congrats :D..


-----------------
-Allah Knows Best-
[ Telah diedit oleh: shas_uom pada 31-05-07 20:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For shas_uomProfil   Hantar PM kepada shas_uom   Pergi ke shas_uom's Website   Quote dan BalasQuote

shas_uom
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2007
Ahli No: 30019
Posting: 42
Dari: Australia

malaysia  


posticon Posting pada: 31-05-07 20:46


erm kalau nak tanya pasal medic pun boleh..insyallah..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For shas_uomProfil   Hantar PM kepada shas_uom   Pergi ke shas_uom's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 31-05-07 21:17


Pada 24-05-07 13:58 , milanfman posting:

!!! QUOTE !!!

tak semestinya study di middle east xdak culture shock....
dengar kata mesir sekarang bukan macam dahulu dah.....
study mna2 pun sama sahaja zaman sekarang....


Memang ada banyak perubahan di Mesir, tapi letak roti atas tanah tanpa lapik dan keldai masih lagi wujud di tengah2 bandaraya Kaherah :lol:


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

shas_uom
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2007
Ahli No: 30019
Posting: 42
Dari: Australia

malaysia  


posticon Posting pada: 01-06-07 05:47


isk...gelak kat orang..!!~..tak baik betul..bagus lah tu..ada unsur2 traditional..ni kalau asyik hidup moden saja, hidup susah orang lain tak tau..:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For shas_uomProfil   Hantar PM kepada shas_uom   Pergi ke shas_uom's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 01-06-07 22:29


Pada 01-06-07 05:47 , shas_uom posting:

!!! QUOTE !!!

isk...gelak kat orang..!!~..tak baik betul..bagus lah tu..ada unsur2 traditional..ni kalau asyik hidup moden saja, hidup susah orang lain tak tau..:D

Setujuuuu...unsur tradisional perlu dijaga, tapi tradisi yang macamana ye? mestilah tradisi yang boleh menjaga nama baik agama, bangsa dan negara bukan budaya yang tidak baik yang berlawanan dengan syarak, etika dan norma kehidupan manusia seperti unsur yang tidak ikut kebersihan, unsur yang menyakitkan mata yang melihat dan sebagainya. :-)

p/s: kalau nak lebih tahu lebih lanjut tentang Mesir, cuba duduk sana lama sikit, perhatikan suasana negara tu, gelagat dan perangai masyarakatnya..taulah nanti. :lol:


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 16-06-07 08:54


belajarlah dr dalam buaian hingga ke liang lahad..
ana mesir

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 09:22


cairo uni,egypt

medic

Bookmark and Share

    


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

obscure_soul
Warga Rasmi
Menyertai: 18.06.2007
Ahli No: 30299
Posting: 9

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 03:58


persediaan di KMS.. InsyaAllah pergi NZ/Aus untuk buat tesl... so far di kms ni agama terjaga.. pendedahan agama sangat okay.. Alhamdulillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For obscure_soulProfil   Hantar PM kepada obscure_soul   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-07-07 03:03


ow, pesanan :

1) hormat senior, walau anda tak suka pasal tanpa senior, siapalah anda. kat ovc, senior macam mak bapak lah kira (bagi saya)

2) persediaan iman dan pakaian, makanan Malaysia jangan di lupa, hmm...

kejap, dah ada topic ni, `menuntut ilmu di perantauan`...banyak nasehat kat situ.

k, selamat belajar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105146 saat. Lajunya....