Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Saya tidak sanggup menghapuskan kegelapan tetapi saya sanggup meneranginya.
-- John Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: DADAH! Apa Punca & Cara mengatasi..?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» DADAH! Apa Punca & Cara mengatasi..?

Please Mendaftar To Post


Oleh DADAH! Apa Punca & Cara mengatasi..?

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-05-07 17:22


Ana seorang Kaunselor di salah satu Pusat Serenti di Malaysia... inginkan maklumat tambahan dari anda semua... Bolehlah kongsi dengan ana apa punca2 yang anda tahu rakyat Malaysia terlibat dengan dadah? dan bagaimana mengatasi gejala tersebut... menurut satu kajian, setiap saat akan lahir 3 penagih baru..sedangkan yang sembuh, sbulan belum tentu ada satu org.. demi mambantu matlamat Agensi Dadah Kebangsaan mencapai misi sifar dadah 2015, sila beri komen anda...
[ Telah diedit oleh: Addey pada 20-05-07 17:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-05-07 17:48


Nak selesaikannya sehingga boleh mendedahkan banyak pihak terlibat bagi punca dan cara penyelesaiannya. Memang tidak habis kalau asyik berkempen jika tindakan terhadap pengedar dan juga 'dalang' disebalik usaha perniagaan DADAH masih belum dibenteras.

Banyak prof pernah tengok wawancara / sumber bertulis yang mengatakan boleh disembuhkan dengan cara ilmiah ( didikan ilmu agama ). Peringkat sokongan masyarakat juga perlu tapi memang payah hendak diterima semudah itu berbanding keluarga sendiri.

Pakai idola artis belum mencukupi dan tidak memang kuat lagi. Hanya sebagaian sahaja yang minat seseorang artis akan betul 'setia'. Mana wakil rakyat yang patut lebih dekat mendekati bukannya doktor atau petugas pusat serenti yang main peranan ?
Tapi kebetulan sekarang sibuk kempen untuk undi saja ...kira ambil kesempatan ni.


p/s: Penagih takkan menagih jika tidak ditagih. Sekadar pendapat...


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama
[ Telah diedit oleh: Prof_Muslim pada 20-05-07 17:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-05-07 18:10


Pendapat prof sangat bernas..

ada satu pondok pasantren inabah di jawa barat indonesia menemukan satu kaedah cara agama untuk panagih. Daripada 7222 org penagih, 80% berjaya sembuh. selebihnya melarikahn diri dan relapse... tapi mungkin penagih ini mudah sembuh asbab yang datang adalah sukarela! bagaimana pula kes yang ditangkap dan dimasukkan ke Pusat Serenti secara paksa rela? bagi ana du Unit Kaunseling dan rawatan, masih mencari satu formula yang sangat bersesuaian untuk penagih tegar dan baru

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-05-07 18:12


Terkini ada pula artis dan selebriti positif dadah... Soalan ana pada kita semua... adakah anda yakin dalam keluarga anda langsung tidak ada yang menagih dadah? adakah anda benar-benar pasti?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-05-07 17:09


Bersama membasmi dadah

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 14:50


Bagi memberi pendekatan bagaimana orang yang mula dikatakan sudah pulih. Akhirnya boleh ambil atau balik semula ke pangkuan DADAH. Mesti ada sebab-sebab yang hanya kita dapat memberi anggapan tanpa soal selidik.

Jika disoal selidik kemungkinan ada di luar dugaan kita untuk menerimanya. Insya-Allaah jikalau ada kesempatan Prof akan buat ulasan sedikit sebagai pemerhati sahaja atau sebagai orang biasa.

Sebagai contoh yang mudah nampak jelas Artis .... Jamal Abdillah ( Prof minat dengan nyanyian / bakatnya )... Sudah beberapa kali ditangkap keluar. Bukan sekadar menuding jari mengatakannya dia sudah 'teruk'.... Dalam peribadi kehidupannya siapa tahu keperitannya...

Yang jelasnya, penagruh agama kurang dibimbing padanya ........


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama
[ Telah diedit oleh: Prof_Muslim pada 23-05-07 14:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 14:52


Teringat lagu nyanyian Jamal Abdillah selepas dia keluar sebelum yang terakhir ditangkap semula. Lagu yang bertajuk : MATI HIDUP SEMULA dan lagu MENARUH HARAPAN...


p/s: Tindakan semudah bicara dikatakan

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

anti_alasan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2006
Ahli No: 26307
Posting: 300

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 15:51


mungkin pendekatan di pusat2 serenti boleh diperbaiki...
lebih kepada menyentuh hati-hati mereka..tarbitah mereka & provide kemahiran..
then,lepas keluar dari pusat serenti....pastikan mereka ini di follow up...
kita mesti ada satu organisasi yang mem-follow up mereka....
bagi mereka pekerjaan yang mana suasananya adalah suasana islami...
tak pun provide mereka pinjaman untuk mereka create bussiness...
tapi pastikan pinjaman bukan dalam bentuk duit....tapi barang2 bussiness....

syarat untuk mereka dapat pinjaman bussines kita sendiri boleh tetapkan..
sebagai contoh: tetapkan spy mereka jangan menagih lagi...
             setiap minggu kena hadiri ceramah agama..kalau tak hadir,pinjaman akan ditarik balik......

tapi,malangnya..support system untuk follow up mereka lepas keluar pusat serenti tak ada atau mungkin xkuat mana...itu sebab ramai jadi penagih balik.....

sekarang ini rasanya yang paling sesuai mungkin buat cara yang saya cadangkan diatas....
kita nak reducekan orang-orang yang menjadi penagih semula selepas keluar dari pusat serenti.....

nak reducekan orang-orang yang bakal jadi penagih...hmm..terlalu sukar kerana banyak faktor yang jadi penyebab yang di luar bidang kuasa kita....contohnya..
didikan agama,pengaruh persekitaran,pengaruh rakan-rakan.....
kita tak boleh halang dengan siapa dia nak kawan,kita tak boleh halang persekitaran mana yang dia nak pilih....& kita tak boleh paksa ibu bapanya memberi didikan agama yang cukup kepada mereka....

tapi once kita mereka dah masuk pusat serenti...kita gunakan sebaiknya peluang ini untuk betulkan mereka...make sure system follow up kita mantap...
make sure mereka ini di bawah pantauan kita..kita bentuk suasana islami di sekeliling mereka..bagi mereka pinjaman untuk create bussines sendiri...

ini secara teorinya saja lah....tapi sebenarnya logik saja nak buat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anti_alasanProfil   Hantar PM kepada anti_alasan   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 18:17


cari sumber datangnya dadah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 20:44


Utusan M/ 7/8/20067 Ogos 2006
13 Rejab 1427
Penagih tegar sembuh dengan kaedah metafizik Islam
SAYA amat tertarik dengan artikel bertajuk Sistem
Pencegahan Dadah Perlu Diubah kiriman Isbi, Ampang,
bertarikh 1 Ogos 2006. Dewasa ini, masalah ketagihan
dadah kian berleluasa tidak kira lapisan usia.
Saya ingin berkongsi pengalaman saya secara ringkas
sebagai bekas penagih dadah tegar yang telah sembuh
sepenuhnya.
Saya telah bergelumang dalam kancah dadah ini selama
lebih lima tahun. Pelbagai jenis dadah telah saya
ambil, siang malam tidak mengira tempat. Pelajaran
terabai, duit juga sentiasa kering semata-mata kerana
dadah.
Jauh di lubuk hati saya seringkali terlintas ingin
bertaubat. Akhirnya terbuka hati saya untuk menghadiri
seminar bertemakan ‘Mengubati Manusia dan Alam Dengan
Pendekatan Metafizik Islam’ anjuran Persatuan
Kebajikan Saviour Insan Selangor (PERKESAN) yang
diadakan di sebuah universiti tempatan akhir tahun
lalu.
Seminar itu memberi impak yang besar terhadap diri
saya untuk memulakan lembaran baru dalam hidup saya.
Pada seminar itu, apa yang membuat saya tertarik ialah
pengakuan seorang lelaki yang ketagihan dadah jenis
syabu tetapi telah sembuh menggunakan kaedah rawatan
metafizik Islam.
Alhamdulillah, selang beberapa bulan, kekuatan untuk
melawan ketagihan itu sudah timbul dalam diri saya dan
membuatkan saya merasa jijik untuk menyentuh dadah
lagi.
Di situlah saya yakin bahawa semua penyakit itu ada
ubatnya melainkan mati. Syabas kepada PERKESAN kerana
bertungkus-lumus berusaha sehingga wujudnya seminar
yang kedua awal September ini.
– APEK,
Shah Alam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 16:45


nak mengatasi masalah arak air laknat tu bila lagi?...dalam islam araklah punca segala maksiat...Kenapa minuman laknat ni yang tidak d beri perhatian..nak di atasi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

qinairaaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30115
Posting: 68
Dari: pantai remis, manjung, perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 00:43


penagih perlukan bantuan orang lain untul pulih dari ketagihan terutama keluarga tapi yang paling penting kemahuan penagih tu sendiri. kalau tak ada kemahuan sendiri susah nak berubah sebab susah lah..... masa kat pusat serenti dia boleh stop tapi bila dah keluar tak mustahil dia menagih balik sebab berhenti tu bukanlah atas kesedaran sendiri. saya rasa kasedaran tu penting dan dbantu lagi dengan lain-lain tindakan yang juga penting sebenarnya...... just pandangan saya

Bookmark and Share

    


  Member Information For qinairaaaProfil   Hantar PM kepada qinairaaa   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 02:34


mencegah lebih baik daripada merubat..
puncanya iman yang lemah..
cara nak cegahnya..tingkatkan iman...
sekadar pandangan..lebih2 nak cakap tak reti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.110098 saat. Lajunya....