Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa-apa yang terjadi pada kita hari ini adalah hasil tindakan kita pada masa lalu
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 43 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: pelajar universiti murtad?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» pelajar universiti murtad?

Please Mendaftar To Post


Oleh pelajar universiti murtad?

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 13:23


PUTRAJAYA: Pengurusan Universiti Multimedia Malaysia (MMU), Cyberjaya, dekat sini, diarah melakukan siasatan segera dan terperinci berhubung dakwaan seorang penuntutnya yang beragama Islam murtad.


Setiausaha Parlimen Kementerian Pengajian Tinggi, Datuk Dr Adham Baba, berkata pihaknya akan meminta Presiden MMU, Prof Datuk Dr Ghauth Jasmon, menyiasat perkara itu.

“Kami mahu siasatan dijalankan segera bagi memastikan kebenaran dan mengambil tindakan yang perlu.

“Perkara yang membabitkan isu sensitif seperti ini perlu diselidik dengan teliti,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Beliau mengulas isu seorang penuntut yang dipercayai siswa MMU mengisytiharkan dirinya murtad menerusi satu kenyataan dalam laman blog miliknya.

Dalam laman blog penuntut terbabit yang disiarkan Ahad lalu, dia mendakwa sudah keluar daripada Islam kerana tidak mempercayai beberapa hukumnya.

Penuntut lelaki terbabit yang mengikuti kursus Kejuruteraan Mekanikal di universiti berkenaan mendakwa tindakan mendedahkan dirinya murtad menyebabkan dia menerima mesej ugutan bunuh biarpun bukan bertujuan menghina orang lain.

Dakwanya, dia kini berfahaman atheis yang tidak mempercayai agama walaupun namanya merujuk kepada nama seorang Islam.

“Saya melihat apa yang saya lakukan ini salah kecuali mahu menjadi diri saya sendiri.

“Saya faham ada yang mahu membantu dan saya menghargainya. Tetapi, sesiapa yang mahu membunuh saya atau merancang menyakiti saya dan ada yang cuba memalukan saya, ia memang tidak berbaloi,” katanya yang berasal dari Petaling Jaya.

Tindakannya membuat pengakuan murtad secara terbuka dalam laman blognya itu menyebabkan ramai rakannya berusaha memujuknya kembali ke pangkuan Islam.

Mengulas isu sama, Dr Adham mendedahkan pengurusan Universiti Malaysia Sabah (UMS) juga diarah menyiasat tindakan seorang penuntutnya beragama Islam, murtad.

“Penuntut ini dipercayai murtad selepas bergaul dengan rakannya daripada agama lain,” katanya.

Ditanya sama ada kes murtad di kalangan penuntut pengajian tinggi di negara ini mencapai tahap serius, beliau berkata, ia adalah kes terpencil.

“Kami mempunyai maklumat, ia adalah kes terpencil,” katanya.

Sementara itu, seorang pegawai di Bahagian Perhubungan Awam MMU ketika dihubungi Harian Metro, petang semalam, berkata mereka akan melakukan siasatan mengenai perkara itu terlebih dulu.

Bagaimanapun, berikutan gangguan sistem komputer di universiti terbabit, nama penuntut terbabit gagal dikesan.




Kalau still islam,tapi minum arak,judi dan tak smyang,tak ambil tau pula...memang murtad salah paling besar...tapi Kalau penda yang dianggap "kecil" ni tak di ambil tau,bersedia lah dengan lebih banyak pengakuan lagi...golongan universiti biasa terdedah dengan penda macam ni..sama-sama lah kita kuatkan iman kita...


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 13:38


ana pun baru baca kat metro tadi...macam ada kat ipt sekarang ni,konsert siti nurhaliza lebih ramai yang hadr daripada solat berjemaah di masjid. tu tak trmask romeo dan juliet lagi yang asyik brpelseran tu, ke mana lah agaknya hala tuju ipt di negra kita ni, macam nak balikke zaman jahiliah saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 15-05-07 13:41


bila hidup hanya bertunjangkan akal dan nafsu, hancurlah umat

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 13:59


tak tau lah......sama-sama lah berdoa......kita manusia biasa,lemah...msong2 pernah buat salah...bertaubat lah..kembali ke islam sebnar

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 14:07


Sekarang bukan masa nak mengeluh.. dan bercakap saja.. sekarang masa 'to walk the talk'.. kalau dulu bolehlah nak kata kita kena kuatkan akidah.. kuatkan ukhwah.. dakwah semua tu.. sekarang ni masanya untuk kita buat semua tu.. tak payahlah nak berdakwah satu kampus.. kalau kecik macam UNIMAS ni tak mengapa lah.. kalau besar gedabak macam USM, UKM, UM dll tu.. tak termampu pulak.. kaedahnya.. jaga kawan-kawan kita.. ambik berat hal kawan-kawan kita.. bila semua buat macam ini.. insyaAllah semua org akan terjaga..

Tapi masalahnya adalah.. geng dakwah satu geng.. yang mat rempit satu geng.. yang couple satu geng.. mat-mat dakwah ni taknak join geng lain.. cemana nak rapat dan masuk jarum.. akhirnya.. yang dok penuhkan masjid tu muka yang sama saja.. geng tu jugak.. yang mat rempit tu still 'sembahyang' atas tar.. tak ada percampuran yang membawa manfaat langsung.. kebanyakan yang bdakwah tu.. takut org kata dia pun 2 kali 5 dengan mat rempit.. sebab tu taknak join.. maka akhirnya.. da'ie agama lain, ajaran lain masuk jarumlah.. masa tu baru kita ternganga tengok kawan keluar Islam.. syedih... :-(


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 14:38


Pada 15-05-07 14:07 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!



Tapi masalahnya adalah.. geng dakwah satu geng.. yang mat rempit satu geng.. yang couple satu geng.. mat-mat dakwah ni taknak join geng lain.. cemana nak rapat dan masuk jarum.. akhirnya.. yang dok penuhkan masjid tu muka yang sama saja.. ...

:-(



Betul..Prof menyokong apa Meow perkatakan....

Itulah macam gaya sekarang. Susah nak campur. Padahal jaga hubungan kawan sehingga jaga saudara mara sendiri. Lebih macam adik-beradik. Masa belajar memang selalau berkumpul ramai-ramai dan bila keluar ....kan payah nak kumpul semula. habis-habis selalau berhubung dengan beberapa sahabat itu pun kalau dekat....

Prof pernah bergaul dengan beberapa geng yang lagi dahsyat dan cuba mengetahui apa yang difikirkan dalam fikiran mereka. Geng kaki muzik ( band muzik), geng kaki botol, geng punk, geng macam hantu Jepun.....

p/s: Sentiasa beringat..sesama sendiri


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 19:35


tapi biasa lah jiwa remaja mahu mencuba sesuatu yang baru dalam hidup kita...masa remaja lah paling kuat godaan...org selalu kata,remeja untuk enjoy....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 19:36


tapi biasa lah jiwa remaja mahu mencuba sesuatu yang baru dalam hidup kita...masa remaja lah paling kuat godaan...org selalu kata,remeja untuk enjoy....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 15-05-07 20:17


enjoy? kalau mati muda?? enjoy tak kat dalam kubur nanti? enjoy kan dalam neraka?

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 20:24


tu lah...tu bukan saya kata...tapi kebnyakan remaja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 20:31


assalamualaikum wbt

berita ni tak patut digembar gembur sangat. Budak tu pun still open untuk berdiskus dengan mana-mana ustaz dan yang sanggup berbincang dengannya.

saya dah tahu hal ni dr last week, kawan saya dr mmu makumkan saya. dia suruh saya lawat blog budak-budak, dan try answer some confusion about Islam.

memanglah budak tu salah sebab murtad, dia bukan setakat xpercata pada Islam, dia juga tak percaya pada mana-mana agama,

cuma saya kesal dengan sahabat2 kita di MMU, mereka buat tindakan bodoh dengan tampal poster dengan gambar budak-budak dan hebohkan satu MMU yang dia dah murtad. Untuk apa!

Lepas tu yang masuk blog dia bagi komen bukan nak leraikan kekeliruan dia pasal Islam, pergi maku hamun, ugut nak bunuh etc.

Lepas tu dia tulis dalam blog, bahawa dia tak boleh terima bahawa islam membenarkan memukul Isteri, malang sekali umat Islam yang masuk blog2, mempertahankan dan membenarkan pula memukul isteri dengan berbagai2 alasan yang hanya ikut akal sahaja. sdgkan penerangan dr al-quran dan hadith lain.

better sebelum kita nak hukum dia apa-apa, kita leraikan kekeliruan dia. yang pergi dok heboh2 dia murtad buat apa. lepas2 tampal poster etc.

itu bukan membantu bahkan menambah masalah lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 15-05-07 20:43


Assalamualaikum...ana pun setuju dengan Meow...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

alSubhi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.01.2007
Ahli No: 28403
Posting: 137
Dari: KL, melbourne, australia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 20:52


NAK SALAH KAN siapa SEKARANG NI?!!! YANG NI berani MENGAKU, YANG SENYAP2 MURTAD?!! MUNGKIN LAGI RAMAI... MASYAALLAH!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For alSubhiProfil   Hantar PM kepada alSubhi   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 15-05-07 21:20


Assalammualaikum...........
Dalam soal ni sukar nak cakap...itu pilihan dia.....
Tapi jika kita perhatikan secara mata kasar... lihatlah keadaan penuntut IPT sekarang ni....dari segi pakaian dan pergaulan penuntut2 IPT....rasanya ada yang tidak menepati apa yang disuruh oleh agama ISLAM...contoh seperti pergaulan bebas lelaki perempuan tanpa mengira siang atau malam, pakaian yang sendat sana... sendat sini, minat pada hiburan yang melampau dan sebagainya lagi...rasanya tak perlulah saya panjangkan lagi...ada telinga dengar...ada mata lihat....tapi kita masing-masing mesti ingat tanggungjawab kita untuk membetulkannya...BERANI KE..????


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 21:26


apa blog dia?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

hAnTuBuG
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.04.2007
Ahli No: 29687
Posting: 30

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 21:54


setahu saya lah.. rukun ni.. kalau tak buat tak sah..
contohnya macam rukun solat.. tinggal satu saja terus xsah..

so.. rukun negara yang pertama kata "kepercayaan kepada tuhan"
kalau dah atheis tu.. maknanya dah tak percaya kat tuhan..
kiranya cemana ni ek.. dah tak boleh jadi warganegara ke?


hmm.. dah kita pun lebih mementingkan hiburan..
kata-kata mufti mana dengar sangat dah..
masyarakat2 yang mementingkan hiburan ni selalunya tak beragama...
(mostly kawan-kawan saya di barat yang join satu games internet.. mereka atheis..)

harap-harap kes2 macam ini memang betul-betul terpencil..(iyakah?)

keadaan semasa membuatkan saya kompius sikit..
nak tanya ni.. apa kelebihan Islam sebagai agama rasmi kat negara kita ni ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hAnTuBuGProfil   Hantar PM kepada hAnTuBuG   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 22:05


assalamualaikum wbt

dia dha tutup dah blog dia, sdgkan waktu dia bukak dulu, ada ruang untuk kita diskus dengan dia di sana.

dan malangnya peluang yang ada waktu nak diskus dengan dia pun disia-siakan dengan tingkahlaku memaki hamun, hatta ada pula yang suruh dia solat malam minta hidayah. budak tu tak percaya tuhan, buat apa suruh dia solat.

sebab-sebab kita kena tambah ilmu, lepas tu kongsi dengan masyarakat, dengan kawan-kawan.

tindakan emosi pergi tampal poster dia hanya memburukkan keadaan. elok-elok tiada siapa tahu tentang dia, tentang blog dia akhirnya ia tersebar.kalau nak bagitahu pun pasal blog dia, just bagitahu pada org yang benar-benar nak tolong dia kembali pada islam dan berhujah secara ilmu.

lihatlah siapa yang rugi sekarang

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-05-07 00:13


tu lah...tak sepatutnya buat macam tu...jangan timbulkan sifat marah...tenang...kita atasi dengan berhemah...Kalau tak tenang,marah,kita tunjuk diri kita makin lemah..macam manae dia nak kembali...apa pun,mari lah kita sama-sama berdoa semoga dia akan dibukakan pintu hati untuk menerima kembali cahaya islam sebenar...amin...diharapkan ni kes last terjadi kat malaysia,esp di ipt...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

JuStIsLaM
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14069
Posting: 102
Dari: kL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-05-07 00:35


Pada 15-05-07 14:07 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Sekarang bukan masa nak mengeluh.. dan bercakap saja.. sekarang masa 'to walk the talk'..

Tapi masalahnya adalah.. geng dakwah satu geng.. yang mat rempit satu geng.. yang couple satu geng.. mat-mat dakwah ni taknak join geng lain.. cemana nak rapat dan masuk jarum.. akhirnya.. yang dok penuhkan masjid tu muka yang sama saja.. geng tu jugak.. yang mat rempit tu still 'sembahyang' atas tar.. tak ada percampuran yang membawa manfaat langsung.. kebanyakan yang bdakwah tu.. takut org kata dia pun 2 kali 5 dengan mat rempit.. sebab tu taknak join.. maka akhirnya.. da'ie agama lain, ajaran lain masuk jarumlah.. masa tu baru kita ternganga tengok kawan keluar Islam.. syedih... :-(



salam,
saya pun setuju sangat-sangat! dengan statement ni, sebagai pelajar IPT rasanya susah sangat nak integrate kan students dari 'geng'2 berbeza. saya percaya yang mereka dari golongan "beragama" ada banyak untuk dikongsi dengan mereka yang lain, tapi somehow, dakwahnya tak sampai. mungkin kita kena sedar yang pelajar yang 'moden' dan cenderung ke arah murtad, bukan mereka yang menghadiri ceramah agama, dan bukan mereka yang membaca forum2 seperti ini, so, sebagai muslims kita kena diversify, pelbagaikan cara dakwah.. jangan kerana takut terpengaruh, kita assobiah dan stick kepada geng kita saja.. kalau macam tu sampai bila pun mereka yang 'kurang bernasib baik' ni akan terus hanyut....

sahut lah cabaran ni, its EASY to stick to mereka yang dah 'alim' dan menuding jari kat pelajar2 yang turn murtad, and its EASY to start a forum untuk discuss issue ni... tapi yang SUSAH ialah untuk mengamalkan dakwah, untuk approach mereka that are not so ISlamic and to dakwah to them in such a way that gejala murtad akan terkubur...

ni ingatan untuk diri sendiri juga..

wallahualam.

p/s- pada mereka yang betul 'walk the talk' kalau boleh, kongsi lah cara2 dakwah yang lebih efektif dalam menangani masalah begini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For JuStIsLaMProfil   Hantar PM kepada JuStIsLaM   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-05-07 10:40


agree dengan doc meow and justislam. masa pra dulu geng2 alim susah nak campur dengan yang lain. statik dengan geng mereka saja. nak assabiyah tak apa asalkan ahlinya berkembang and berdakwah dan bergaul dengan yang lain jugak apa salahnyer. hassan al banna bergaul dengan semua orang..betul tak? saya bukan nak menuding tangan kat sesiapa dan saya pun bukan dari sekolah agama but kena change method berdakwah. ikut peredaran zaman.

satu lagi..dr adham baba tu siapa? senang-senang kata murtad isu terpencil. apa???? terpencil???? dia tahu tak apa tu murtad? ni pasal akidah, bukan benda kecik...ni bukan isu terpencil! bukan terpencil! bukan terpencil! kalau sampai bila2 pun kata terpencil orang tak akan ambik kisah sangat.

entah lah...rasa tak senang duduk bila dengar kes ni.
so ridiculous dr adham baba!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

institusiusrah
Warga Rasmi
Menyertai: 16.04.2007
Ahli No: 29610
Posting: 11
Dari: Cyberjaya

malaysia  


posticon Posting pada: 16-05-07 18:15


!!! QUOTE !!!

“Penuntut ini dipercayai murtad selepas bergaul dengan rakannya daripada agama lain,” katanya.


masalahnya budak ni tak paham tapi tak mahu bertanyakan kepada orang yang lebih paham.diibaratkan tak tahu bawa kereta tapi nak juga bawa kereta.lepas tu tak mahu tanya orang dan bila accident terus salahkan pembuat kereta pasal tak mahu ajar dia bawa kereta.boleh ke macam tu?

ataupun ibaratkan tak tahu matematik.tapi tak mahu tanyakan kepada lecturer ataupun orang yang lebih tahu.lepas tu time final exam tulis di kertas jawapan,lecturer lah ni yang salah pasal tak mahu ajar math bagi paham.agak-agak,pemeriksa nak bagi lulus ke?

takkan nak tunggu pendakwah pergi dekat dia kalau pun tak paham.takkan semua nak main suap saja tanpa ada insiatif.pendakwah takkan tahu apa yang ada dalam hati seseorang kerana mereka pun manusia biasa juga.ikhlas ke,menghina ke atau apa pun,mana kita tahu.lepas tu salahkan pula member Islam yang lain.pergi kat member yang kurang paham buat apa.tanya lah kepada orang yang tahu dan berkelulusan serta berkefahaman yang mendalam.dan kemudian pergi kat member dari agama lain.ada terbaca tak yang dia tulis salah ke kalau pegang laki dengan perempuan sebagai tanda persahabatan.kira macam kalau seronok terus peluk ataupun tepuk belakang tanda bagi semangat macam tu?dah tatau berkawan dengan orang yang memang tak tahu langsung pasal Islam nak buat apa..

nanti ana cuba update dengan member di MMU Melaka.
[ Telah diedit oleh: institusiusrah pada 16-05-07 18:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For institusiusrahProfil   Hantar PM kepada institusiusrah   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-05-07 18:15


selagi tak keluar hukum hudud,org tak takut lah....sekarang kes bunuh,rompak,sumbang mahram berleluasa...tu tak masuk kena tangkap khalwat lagi..Kalau lah kes tangkap khalwat pun masuk berita,maknenya buletin tv3 3 jam lah....dulu tengah 90 an,susah nak dengar kes bunuh,sumbng mahram..sekarang boleh kata tiap-tiap hari ada...lebih dari satu kes shri pula tu..entah-entah setiap negeri satu kes pun,pemerintah tak sedar ag....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 16-05-07 20:29


segala apa yang encik masri2 beritahu tu memang amat-amat dipersetujui..memang tak patut perbincangan diselit dengan kutukan dan maki hamun..mana rasionalnye untuk memujuk Kalau perbincangan tu asyik nak mengutuk...??? tak pasal-pasal budak tu makin pandang negatif dan tergugat keyakinannya terhadap islam...hikamh tak ada,semua hampeh...!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-05-07 12:04


i think that student masih lagi tak tahu arah sedang cari kebenaran. sesiapa yang tahu pasal that guy plez mention to me k.

time to dakwah!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-05-07 12:05


dia study kat melaka or cyberjaya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 14:39


betullah...MELAYU CEPAT LUPA.!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 14:54


melayu tetap melayu...dalam fikiran kita,melayu semua yang teruk2...
janji melayu-janji yang tak ditepati...Kenapa tak janji india ke...kenapa melayu yang kena...tu lah...kita anggap kita duduk dinegara kita..ingat,negara kita bukan negara melayu...sekarang pun kita dah diterajui org lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 15:01


BUKAN macam TU...
ini PASAL TOPIK NI....
SEKEJAP saja MELAYU LUPA.
BERAPA SANGAT YANG POSTING kat SINI. NI SOAL AKIDAH...KENA SENSITIF SELALU BUKAN IKUT MUSIM.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 15:04


NI KES kat MALAYSIA, MALAYSIA MAJORITI MELAYU...MELAYU HAMPIR SEMUANYA ISLAM.
TAK KAN NAK TUNGGU PAK ARAB OR BANGLA DARI MESIR AND BANGLADESH POSTING kat SINI agaknya! mereka PAHAM ke BAHASA MELAYU?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

realukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20541
Posting: 54

Pahang  


posticon Posting pada: 22-05-07 15:59


Pada 22-05-07 15:04 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

NI KES kat MALAYSIA, MALAYSIA MAJORITI MELAYU...MELAYU HAMPIR SEMUANYA ISLAM.
TAK KAN NAK TUNGGU PAK ARAB OR BANGLA DARI MESIR AND BANGLADESH POSTING kat SINI agaknya! mereka PAHAM ke BAHASA MELAYU?


hangin da zc...betul-betul..time isu dan bab2 kawin,bf,gf..kemain pergi posting...patotnye isu mcmnilah yang diperbincangkan..aku jarang masuk portal ni..if masuk pun bace2 saja...sebab aku rasa topik ntahpepe entah yang banyaknyer....

Bookmark and Share

    


  Member Information For realukhwahProfil   Hantar PM kepada realukhwah   Quote dan BalasQuote

institusiusrah
Warga Rasmi
Menyertai: 16.04.2007
Ahli No: 29610
Posting: 11
Dari: Cyberjaya

malaysia  


posticon Posting pada: 22-05-07 19:09


!!! QUOTE !!!

dia study kat melaka or cyberjaya?


dia studi kat melaka kampus...kalau berkesempatan pergi lah cari.

!!! QUOTE !!!

betullah...MELAYU CEPAT LUPA.!


hahahahaha..sabar sabar lah mr zc.semua bebudak MMU pakat busy dengan final exam ni.lepas tu bercuti 3 minggu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For institusiusrahProfil   Hantar PM kepada institusiusrah   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 21:23


ala zc,jangan lah cepat marah.....
saja nak tambah sikit....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 13:37


Pada 22-05-07 15:59 , realukhwah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-05-07 15:04 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

NI KES kat MALAYSIA, MALAYSIA MAJORITI MELAYU...MELAYU HAMPIR SEMUANYA ISLAM.
TAK KAN NAK TUNGGU PAK ARAB OR BANGLA DARI MESIR AND BANGLADESH POSTING kat SINI agaknya! mereka PAHAM ke BAHASA MELAYU?


hangin da zc...betul-betul..time isu dan bab2 kawin,bf,gf..kemain pergi posting...patotnye isu mcmnilah yang diperbincangkan..aku jarang masuk portal ni..if masuk pun bace2 saja...sebab aku rasa topik ntahpepe entah yang banyaknyer....


SETUJU...101% SETUJU.
KALAU NAK BINCANG PUN BINCANG lah hal-hal YANG MEMBAWA FAEDAH. BUKAN TAK BOLEH LANGSUNG TOPIK2 BF,GF, LAHIR BULAN APA ETC..TAPI SEKADAR SELINGAN sahaja.

REMAJA SEKARANG KENA INTELEK SIKIT.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 13:39


KITA PATUT PAKAT TOLONG BUDAK TU...DIA KELIRU....
SUKA ke seorang LAGI MURTAD????

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 13:37


tolong macam mana??? tolong tengok??? tolong doa???
macam mana geng???

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 13:51


Isu murtad memang serius di kalangan bangse teman sendiri, teman malu...
teman berkobar-kobar menegakkan bangse sendirik...
memang benar juga lah kata orang Melayu Mudah lupa.
walau pahit, hakikatnye teman terpaksa kunyah.
Bangse melayu menggilakan hiburan.
walaupun pahit teman terpaksa telan.
Bangse melayu ramei berzina.
walaupun pahit teman terpaksa hadam.

jadi mari kita berganding bahu membangunkan Melayu Islam

Islam itu melayu, melayu itu islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 14:27


Pada 22-05-07 15:59 , realukhwah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-05-07 15:04 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

NI KES kat MALAYSIA, MALAYSIA MAJORITI MELAYU...MELAYU HAMPIR SEMUANYA ISLAM.
TAK KAN NAK TUNGGU PAK ARAB OR BANGLA DARI MESIR AND BANGLADESH POSTING kat SINI agaknya! mereka PAHAM ke BAHASA MELAYU?


hangin da zc...betul-betul..time isu dan bab2 kawin,bf,gf..kemain pergi posting...patotnye isu mcmnilah yang diperbincangkan..aku jarang masuk portal ni..if masuk pun bace2 saja...sebab aku rasa topik ntahpepe entah yang banyaknyer....


bukannya tak nak posting kat sini..
tapi saya ni ilmu tak tinggi mana nak cakap pasal murtad ni. Setuju dengan cadangan sahabat2 sekalian, kita tak boleh pinggirkan budak-budak macam ni..kita kena bergaul dengan mereka, at least ambil tahu pasal diri mereka, insyaAllah akan terbuka hati mereka jika kita bergaul dengan berhikmah.

Tapi kita kena ingat, mereka ni mungkin dibesarkan dalam keadaan yang tidak diambilpeduli oleh ibu bapa tentang pendidikan agama,,ada juga yang dari golongan susah. Anak seperti biasanya TIDAK TAKUT dengan tuhan kerana tidak memahami dan mengenalinya.

kajian menunjukkan pengalaman 6 tahun pertama hidup menjadi asas pembinaan perwatakan, keperibadian, perangai malah, cara anak itu berfikir dan membuat keputusan apabila dewasa nanti. Ia jadi asas jiwa, iaitu ’inner set’ dalam otak,yang menjadi asas jiwa anak.

Oleh itu, kita kena tanamkan dalam diri kita hendaklah mendidik generasi akan datang dengan ilmu agama secukupnya...mulakan dakwah dari diri, kemudian keluarga,...seterusnya...wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 10:10


Pada 24-05-07 14:27 , samirah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-05-07 15:59 , realukhwah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-05-07 15:04 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

NI KES kat MALAYSIA, MALAYSIA MAJORITI MELAYU...MELAYU HAMPIR SEMUANYA ISLAM.
TAK KAN NAK TUNGGU PAK ARAB OR BANGLA DARI MESIR AND BANGLADESH POSTING kat SINI agaknya! mereka PAHAM ke BAHASA MELAYU?


hangin da zc...betul-betul..time isu dan bab2 kawin,bf,gf..kemain pergi posting...patotnye isu mcmnilah yang diperbincangkan..aku jarang masuk portal ni..if masuk pun bace2 saja...sebab aku rasa topik ntahpepe entah yang banyaknyer....


bukannya tak nak posting kat sini..
tapi saya ni ilmu tak tinggi mana nak cakap pasal murtad ni. Setuju dengan cadangan sahabat2 sekalian, kita tak boleh pinggirkan budak-budak macam ni..kita kena bergaul dengan mereka, at least ambil tahu pasal diri mereka, insyaAllah akan terbuka hati mereka jika kita bergaul dengan berhikmah.

Tapi kita kena ingat, mereka ni mungkin dibesarkan dalam keadaan yang tidak diambilpeduli oleh ibu bapa tentang pendidikan agama,,ada juga yang dari golongan susah. Anak seperti biasanya TIDAK TAKUT dengan tuhan kerana tidak memahami dan mengenalinya.

kajian menunjukkan pengalaman 6 tahun pertama hidup menjadi asas pembinaan perwatakan, keperibadian, perangai malah, cara anak itu berfikir dan membuat keputusan apabila dewasa nanti. Ia jadi asas jiwa, iaitu ’inner set’ dalam otak,yang menjadi asas jiwa anak.

Oleh itu, kita kena tanamkan dalam diri kita hendaklah mendidik generasi akan datang dengan ilmu agama secukupnya...mulakan dakwah dari diri, kemudian keluarga,...seterusnya...wallahualam


at least bagi pendapat setakat yang termampu...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 10:17


nama budak murtad tu mohamed muharram bin mohd hanapi. student bac of mechanical eng. asal petaling jaya. blog dia www.akidos.blogspot.com...kalau boleh masuk, pergi ke awakening.
email add dia pun saya dapat. [email protected].

pastikan ikut sebijik alamat yang saya bagi tu. gunakan bahasa sopan dan berhikmah bila bagi email kat dia. k. kita mesti cuba....
jangan sampai kafir laknat pesongkan dia lagi jauh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 15:09


Pada 15-05-07 13:41 , nur_ashikin posting:

!!! QUOTE !!!

bila hidup hanya bertunjangkan akal dan nafsu, hancurlah umat

emmmm............... :-(


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 08:11


apa perkembangan terbaru sekarang?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

rifhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15169
Posting: 92
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 22:32


belajar bertingkat2, bengong pun bertingkat2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rifhanProfil   Hantar PM kepada rifhan   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 23:24


teruk dah umat islam kat malaysia dan ie.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 01:38


macam mana nak dahwah org secara berhemah..
contohnya budak-budak alim2 ni nak join yang jenis xalim ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 578
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 16:31


salam...
alhamdulillah semalam ana baru dengar ceramah di hidayah centre,di ibu pejabat JIM..
antara yang disebut oleh ustaz hafizan semalam antara sebab umat islam ramai murtad ialh kegagalan dakwah kita...

kita kena tegur secara berhkmah...terangkan pada mereka keindahan ISLAM..suluhkan mereka kembali dengan cahaya ALLAH...jangan biarkan mereka terus tersesat...

----------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 17:46


Pada 16-06-07 01:38 , najah85 posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana nak dahwah org secara berhemah..
contohnya budak-budak alim2 ni nak join yang jenis xalim ni..


sokong...
kat cini saya tengok,Kalau budak-budak alim,ada group tersendiri....
macam susah nak tengok mereka gaul.....
ada jugak antara ahli group ni yang ada join.....
Kalau nak p nasihat depan2susah juga budak-budak nakal ni....
tak boleh buat apa...
doa saja


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 578
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 17:51


mf ye ana mencelah...
bagi ana dakwah itu cantik..indah..
ISLAM itu indah..cantik..
ada cara nak mendekati golongan ni...
antaranya mereka-mereka yang ada ilmu tentang agama cuba terjah ke dalam palnet mereka-mereka yang ingin murtad..
kaji masalah mereka..Kenapa mereka nak murtad..jangan menghina mereka..bntu mereka..
sekdar pandangan ana yang dhaif..

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 17:03


Pada 16-06-07 17:51 , abid_19 posting:

!!! QUOTE !!!

mf ye ana mencelah...
bagi ana dakwah itu cantik..indah..
ISLAM itu indah..cantik..
ada cara nak mendekati golongan ni...
antaranya mereka-mereka yang ada ilmu tentang agama cuba terjah ke dalam palnet mereka-mereka yang ingin murtad..
kaji masalah mereka..Kenapa mereka nak murtad..jangan menghina mereka..bntu mereka..
sekdar pandangan ana yang dhaif..

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::


betul...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 02:11


salam khilafah,

nak sampuk sikit.

kan dalam Islam, dah jels aturannya,

dulu ayah pin keluar islam, lepas itu lina joy, lepas itu pelajar universiti..

kenapa boleh jadi begini????

dalam Islam, orang2 seprti ini telas dijelaskan hukumannya,

apabila telah dinasihati dan disuruh kembali kepada Islam tapi tak nak juga, maka dijatuhkan hukuman bunuh ke atasnya yang disaksikan oleh manusia.

tapi bolehkah perkara ini dilakukan sekarang???

jawapannya sudah tentu tidak boleh.

Kenapa????

kerna sistem kehidupan Islam tidak terterap.

Macamana nak terapkan????

sudah tentu dengan tertegaknya daulah khilafah.

Macamana nak tegakkan daulah khilafah???

sudah tentu mengikut tariqoh Rasullullah.

wassalam


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 02:21


senang cerita...perundangan islam hanya boleh dilakukan bilamana masyarakat esp muslim benar-benar menghayati dan memahami segala aturan yang ditetapkan allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 10:41


dah kita asyik maki hamun saja kat dia sekarang dia dah tak nak bagi peluang kat kita nak bcakap dengan dia.sendiri buat sendiri tanggung lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 11:19


kita ni ramai yang menganggap diri lebih baik dr org lain.

bila satu kesalahan org buat, sejuta kutuk hamun kita serah bulat2.
tapi kita tak fikir kesan yang bakal mendatang pada masa akan datang.

seorang lagi semakin menjauh dr islam.

find... kita ni kebanyakkan lahir dalam isnt keluarga + kelompok punya pegangan kuat.tu yang bangga sangat sampai tak sedar diri berlagak bagus

so.. takkan nak biar yang terumbang ambing tanpa sebarang pegangan terus hanyut tanpa bimbingan?


-----------------

[ Telah diedit oleh: nurkamar pada 31-08-07 11:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 11:23


kita ni terlalu kuat sangat budaya kutuk mgutuk.2 yang org bukan islam pun lari dr islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zahhra
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.09.2006
Ahli No: 26216
Posting: 25
Dari: kedah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 15:25


dia masih nak dengar pendapat org. Bermakna dia masih boleh diselamatkan. SELAMAT BERJUANG SEMUA!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahhraProfil   Hantar PM kepada zahhra   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 23:20


Bagaimana nak menyelesaikan isu murtad ni?

Kalau setakat 2,3 org mungkin boleh kategorikan sebagai masalah peribadi. Tapi kalau dah sampai juta-juta ni dah jadi masalah negara ni.

Tanpa negara, bagaimana nak selesaikan isu ni?

Wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 23:35


hmm,kalau bunuh saja lagi senang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 23:49


saudara rashdin,

hukum bunuh hanya boleh dilaksanakan oleh Negara a.k.a Daulah Islam.

Sekarang ni rasanya tiada negara Islam, jadi kewajipan menegakkannya tertanggung di bahu setiap Muslim.

Saudara setuju tak dengan apa yang saya nyatakan?

P/s: jangan pula nanti ada keuar berita "Lina Joy mati dibunuh" sebelum tertegaknya pemerintahan Islam...

Wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

azizaffa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22743
Posting: 220
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-07 01:08


Semoga minatmu membaca artikel berikut.... Welcome to FASHAHAH DIARY wasSalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For azizaffaProfil   Hantar PM kepada azizaffa   Pergi ke azizaffa's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.158789 saat. Lajunya....