Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"The word impossible is not in my dictionary"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 6 jam, 2 minit yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Bukan tak minat usrah =(


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Bukan tak minat usrah =(

Please Mendaftar To Post


Oleh Bukan tak minat usrah =(

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-05-07 22:41


Assalamu'alaikum,,,
ana tak tau lah nak cerita bagaimana,,hm,,ana ni berminat juga nak pergi usrah,,dari dulu ana suka,tapi sekarang ni rasa tak semangat,kalau pergi sebab kasihan dengan naqibah ana,semangat nak bagi tazkirah,,sebenarnya ana dapat naqibah baru tahun ni,,mula-mula ada ramai juga kawan yang join,,da lama2 ni tgal berapa org saja..
bla bncg dengan kawan,,ramai yang berpuas dengan penampilan naqibah ana,tak tau lah ,,ana bukan nak burukkan dia,cuma nak luahkan rasa..penampilan dia kurang kemas, tudung tak beriron. jubah tak beriron..memang nampak tak kemas,,begitu ke ciri-ciri org yang berdakwah ek?
satu lagi yang ana dan kawan-kawan kurang selesa,dia seolah macam mendesak kami aktif dalam dakwah,bukan kami tak nak,tapi kami perlukan masa,ana ni masih baru,,lambat sikit nak boleh terima sesuatu perubahan..
bagaimana ye nak buat?
Ana selalu doakan mga Allah beri petunjuk pada ana,walaupun ana tak berapa berminta nak pergi ana pergi jugk,ana selalu ingatkan diri dengar apa yang dikatakan bukan lihat pada siapa yang memperkatakan,,sebenarnya ana suka bila dengar tazkirah..entahla bagaimana masa akan datang,,=(



Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 12-05-07 22:45


bersama-samalah kita memperbaiki diri kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

manjalara
Warga Rasmi
Menyertai: 12.05.2007
Ahli No: 29915
Posting: 2
Dari: historical city

Johor  


posticon Posting pada: 13-05-07 02:22


usrah memang bagus. kita memang digalakkn pergi majlis2 ilmu kan. tapi kat tempat saya belajar ni bukan nya tak mahu join usrah but sometimes they are too ortodox lah. ekstrem sangat dan suka pandang rendah kat org lain. berdakwah memang bagus tapi selalu tak kena cara. last2 saya tak join pun usrah dan just join website2 yang macam ni saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For manjalaraProfil   Hantar PM kepada manjalara   Pergi ke manjalara's Website   Quote dan BalasQuote

rabiah_al-adawiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.03.2006
Ahli No: 23868
Posting: 56

yemen  


posticon Posting pada: 13-05-07 02:48


assalamualaikum wbt..

dr apa yang ana faham..usrah terbahagi kepada dua
1-usrah umum
2-usrah khususiah diri..

mungkin usrah yang enti ikuti adalah usrah umum(ana pun tak pasti..kalau dapat tahu dengan lebih jelas lebih baik..:) )

kalau usrah umum..
naqibah yang lebih banyak mengerakkan usrah..

tapi usrah khususiah diri..
ahli usrah sama-sama mengerakkan usrah dan dipandu oleh naqibah..masing-masing mempunyai peranan..

usrah ini bukan sekadar suatu majlis dimana blangsungnya penyampaian ilmu sahaja..tapi hubungan diantara ahli usrah juga penting...

sesi taaruf tu penting sebenarnya.
di sini,kita akan mengenali sahabat2 usrah kita dengan baik..umur,ahli kluarga,pekerjaan..dan sgala2 yang berkaitan dengan khidupan dia..dan akhirnya terjalin persahabatan yang erat sesama kita..

bila ikatan ukhwah itu kuat..insyaAllah tiada msalah untuk menegur sahabat2 usrah kita.kita akan seronok berusrah dan sentiasa rindu untuk bertemu..

cubalah enti usahakan dengan kembali bertaaruf dan berbincang tentang masalah usrah kumpulan enti..

mudah-mudahan usrah enti akan kembali ceria dan mesej sbnar berusrah terlaksana...

kalau ada salah dan silap dalam penyampaiyan ana,diharap sahabat2 ukhwah dapat memperbetulkannya..;)


-----------------
kasihkan dunia ibarat satu pertaruhan...kasihkan akhirat adalah satu perhambaan
[ Telah diedit oleh: rabiah_al-adawiah pada 13-05-07 02:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For rabiah_al-adawiahProfil   Hantar PM kepada rabiah_al-adawiah   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 05:34


bagi saya isu utama kat sini ialah method atau cara pembawakan usrah tu ... harap-2 mana-2 naqib/naqibah tu dptlah muhasabah balik cara yang digunakan .. seeloknya janganlah guna keadah paksa-rela ... niat tu biarlah nak sama-2 dalami ilmu .. bukan untuk riya' nak kata diri tu lebih berilmu .. dan yang paling penting sekali, sekali lagi saya tekankan niat tu biarlah untuk BERKONGSI ILMU KERANA ALLAH bersama sahabat atau sahabiah muslim, bukan kerana ADA TUJUAN "LAIN" seperti mencari kader-2 baru untuk aktiviti-2 underground atau apa-2 saja niat yang lain dari lillahitaa'lah ... kadang-2 disebabkan terdesak nak cari kader-2 baru ni lah maka kaedah paksa-rela digunakan ...

satu lagi tentang aktiviti luar seperti rehlah ke, mukhayyam ke .. ni pun kalau boleh janganlah paksa .. memang selalu naqib guna psikologi kata "org lain pun study juga, ada assignment juga, kakak/abang pun ada melambak assignment tak siap" ... naqib/naqibah kena faham yang bagi sesetangah ahli usrah, penglibatan dalam usrah adalah sesuatu yang baru untuk mereka, mungkin ada juga yang baru nak dalami Islam, baru nak kenal konsep tauhid, aqidah dan sebagainya ... mungkin ada perkara-2 tertentu yang mereka belum sedia ...

tentang penampilan , tak iron tudung tu harap boleh dimaafkanlah ye ... jangan pandang sangat semua tu .. yang penting ilmu dan pengisian dalam usrah ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-05-07 01:05


syukran jazilan atas pandangan antum semua..insyaAllah pasal tudung tak beriron tu ana da boleh maafkan (^.^),,cuma cara pendekatan usrah ana rasa perlu dibincg balik,,usrah ana yang dulu ana suka sangat,,bila lama tak usrah rindu nak jumpa sahabat2 usrah & naqibah ana =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

qinairaaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30115
Posting: 68
Dari: pantai remis, manjung, perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 17:26


saya ini kurang sikit usrah2 nnie. entah lah kenapa..... bukan lah tak suka tapi kadang-kadang naqibahnye yang bwt saya rasa 10sion nak pergi usrah lagi. masih cuba nak sesuaikan diri dengan usrah2 ini tapi tak tahu lah mmpu tahan ke tak..... doakan lah ek,

Bookmark and Share

    


  Member Information For qinairaaaProfil   Hantar PM kepada qinairaaa   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 08-06-07 17:39


ana tertarik dengan tajuk ni...ana da lama kenal usrah sejak sekolah menengah lagi..sampai sekarang masih lagi dengan usrah...kalau kita tak jadi pewaris tarbiyah Rasullullah sapa lagi kan...usrah tak semestinya naqibah yang bagi pengisian..sahabat yang lain pun boleh bagi jugak...kerja tarbiyah dan dakwah ni memang banyak halangan...tap ingat kalau kita tolong agama Allah insyaAllah Allah akan tolong kita...memang seronok hidup dalam halaqoh...yang penting kita ada keikhlasan hati..tapi ana akui kadang-kadang memang ada rasa rendah diri pada naqibah dan ahli usrah yang lain...tapi kita perlu cari jugak hidayah Allah ni....sebab tu yang akan membantu kita di akhirat kelak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 19:32


nak join tapi dimana...
Kenapa usrah tidak diwarwarkan secara terbuka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-06-07 23:39


Pada 08-06-07 19:32 , najah85 posting:

!!! QUOTE !!!

nak join tapi dimana...
Kenapa usrah tidak diwarwarkan secara terbuka...


Assalamualaikum...
Tidak semudah yang disangka...tapi insyaAllah bila kita berniat untuk ke situ, Allah akan permudah jalanNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 23:42


benda yang baik ni memang banyak halangannya,,ada sahaja bisikan2 yang tak sepatutnya membisikkan perkara2 jahat..cabaran-cabaran ini kita boleh hadapi kalau kita berfikiran terbuka, just ambil yang baiklah..kalau mana yang tak baik tu buat tak nampak sahaja..manusia mana ada yang sempurna..kalau rasa-rasa yang orthodox(ekstrem) tinggalkanlah..tak dapat dinafikan orang yang berilmu ini juga ada fitnahnya, itulah perasaan riya'...nauzubillah..semoga kita semua terhindar darinya..pada pendapat saya yang kurang arif ni..usrah juga boleh kita buat di kalangan sahabat2 atau ahli keluarga..tak semestinya kena join persatuan yang mengadakan usrah..kalau nak join lebih bagus..tetapi kalau tak mampu buat taklim di kalangan ahli keluarga pun ok..
kalau dibuat setiap hari lagi bagus kerana dapat menghidupkan jiwa yang mudah alpa, juga sebagai makanan jiwa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 02:16


masa matrikulasi dulu..pernah join usrah,seronok juga lah...senang saja..sesiapa yang berminat boleh saja datang..ramai student yang join usrah..waktu pun dah tetap macam malam rabu..so senang lah org tahu..tapi sekarang bila dah masuk u tak tahu langsung pasal usrah ni..maybe salah saya sebab tak ambil tahu..tapi bila tanya ahli usrah..sapa yang join..hmm..katanya bukan senang nak join..mereka ni aim orang-orang tertentu saja,macam yang pakai tudung labuh,bila dah kata begitu emm rasa segan lah pula kita ni nak join mereka...publisiti tak ada..bila tanya balik kenapa..katanya benda-benda begini tak boleh heboh-heboh sangat..memang macam ni ke??

or lain tempat lain cara..???
~kalau yang dah baik tu bertambahlah baiknya..bagaimana pula yang nak baik..tapi tak ada kekuatan nak buat sendiri2..hmmm~

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 09-06-07 07:12


unzur ma qal, wala tanzur man qal..

lihat apa yang disampaikan dan janganlah melihat siapa yang menyampaikan..

kadangkala nasihat faqir miskin untuk amatlah berguna kepada kita walaupun tidak setaraf dengan kita..kadangkala orang gila pun boleh memberikan idea yang bernas kepada kita..
*berkenaan tudung tak digosok..selekeh dan personaliti tak menarik, sebenarnya ahli usrah boleh sama-sama memainkan peranan untuk menegur keburukan sama ada tersirat atau tersurat. tegurlah dengan cara yang berhikmah..insya Allah sesiapa pun boleh ikut..

usrah? tak tahu nak cari dimana ada usrah? insya Allah, niat yang baik saudara/ri akan dapat jalannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 23:53


Pada 09-06-07 07:12 , graduanislam22 posting:

!!! QUOTE !!!

unzur ma qal, wala tanzur man qal..

lihat apa yang disampaikan dan janganlah melihat siapa yang menyampaikan..

kadangkala nasihat faqir miskin untuk amatlah berguna kepada kita walaupun tidak setaraf dengan kita..kadangkala orang gila pun boleh memberikan idea yang bernas kepada kita..
*berkenaan tudung tak digosok..selekeh dan personaliti tak menarik, sebenarnya ahli usrah boleh sama-sama memainkan peranan untuk menegur keburukan sama ada tersirat atau tersurat. tegurlah dengan cara yang berhikmah..insya Allah sesiapa pun boleh ikut..

usrah? tak tahu nak cari dimana ada usrah? insya Allah, niat yang baik saudara/ri akan dapat jalannya..


mm,,da lama tak jenguk topik ni,,
ana setuju,,,dulu ana tak boleh terima juga,,tapi da lama ana kat pada diri ana,, dengar apa yang dckpkn bukan lihat siapa yang bercakap,,
seronok b"usrah sebenarnya,cma cara pmbawaan usrah yang boleh dipertingktkan,,alhamdulillah ana kenal usrah sejak sek men lagi,,cma masa sek men dulu tak rasa sangat ksnnya,,mungkin ana tak betul faham masa tu,,pada yang nak bjinak2 dengan usrah..ahlan wasahlan,,banyak klbhan,,insyaAllah



Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-06-07 00:17


tak minat sebab naqib usrah cakap bukan main slow lagi...
tapi bila dia borak2 biasa tu boleh saja dengar...
rasa kalau ada volume up lah kat tepi badan dia, nak upkan sikit...

lepas itu ambil masa yang terlalu lama... (+ naqib tak tepati masa)
kalau 1 jam sudah lah, ni sampai berlarutan ke pukul 12mlm, kadang-kadang pukul 1pg baru balik huh!? :O

tugasan yang diberikan tu, kadang-kadang amat berat nak ikut...kalau ye pun, suruh lah buat sikit-sikit dulu, then baru ke advance...

naqib yang berwibawa kena ubah cara penampilan, maksud nya care berpakaian (pakai lah kemas2 sikit, ni macam nak lusuh saja baju tu), lepas itu cara bercakap (tegas, semangat dan buat lah sikit lawak2... ni kalau nada tu begitu, sampai begitu lah nada nya sampai habis usrah... buhsan!)

lepas itu kadang-kadang ada juga wujud salah seorang ahli usrah daripada ramai-ramai tu, dia lah lah yang paling power, dia lah segala-galanya... sampai kan seolah-olah dia pula jadi naqib, tegur kita tu...macam lah dia dah buat perkara tu setiap hari...cakap confiden lah depan kawan-kawan lain... tapi dah buat, takut sendiri saja xtermampu...

ada juga usrah yang ana pernah join yang ok, tapi ada lah agaknya satu tu saja lah... yang lain semua boleh buat kan org rasa nak tidur saja mendengar nya... rasa naqib kena pasang mic + speaker agaknya yang besar2 lepas itu buat pakai video dan flash animation sikit-sikit ke, baru lah mantap! zaman makin ke hadapan... kita dok buat care lama, memang bohsan lah...

tapi konsep asas, yang harus difahami oleh setiap org Islam... setiap apa-apa semua tu, sampai lah ke benda-benda besarnyer tu...adalah dimulakan dengan USRAH atau HALAQAH :) :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-06-07 03:14


apa topik yang selalu di bincangkan kat usrah..????

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-06-07 05:39


Assalammualaikum...

untuk hanisahani...andai kata saya kat tempat awak saya pun tak dapat mengelak dari kata begitu...
hmm..cuba kalau boleh mesrakan dulu diri dengan naqibah ke..then bila dah mesra senang sikit nak tegur apa yang tak patut...cadangan saya saja...

usrah seronok sebenarnya...bila saya ada kelapangan usrah ini saya tak kan lepaskan...bila time usrah dan lepas usrah rasa tenang saja..susah nak dapat ketenangan yang pure begitu...

time usrah ini kadang-kadang banyak menceritakan basic tentang islam..itupun kalau ada modul..tapi untuk usrah yang biasa kadang-kadang fokus kepada hubungan sesama insan..kemasyarakatan..isu sosial dan semasa...usrah itu umpama keluarga...

kat institusi pengajian tinggi kat malaysia ini memang ada badan2 penggerak usrah..tapi kena bijak memilih...too xtreme kadang-kadang tak bagus..tujuan kita untuk menuntut ilmu dengan RELA bukan diPAKSA..

tapi tak salah rasanya kan kalau antara rakan-rakan sebilik tak pun kat kedai kopi kita boleh buat usrah? sedikit membincang tentang kekuasaan Allah dah kirer berbaloi bagi kita...hayatilah..jangan sia-sia kan setiap saat hidup kita..

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 10-06-07 10:51


Pada 10-06-07 00:17 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

tak minat sebab naqib usrah cakap bukan main slow lagi...
tapi bila dia borak2 biasa tu boleh saja dengar...
rasa kalau ada volume up lah kat tepi badan dia, nak upkan sikit...

lepas itu ambil masa yang terlalu lama... (+ naqib tak tepati masa)
kalau 1 jam sudah lah, ni sampai berlarutan ke pukul 12mlm, kadang-kadang pukul 1pg baru balik huh!? :O

tugasan yang diberikan tu, kadang-kadang amat berat nak ikut...kalau ye pun, suruh lah buat sikit-sikit dulu, then baru ke advance...

naqib yang berwibawa kena ubah cara penampilan, maksud nya care berpakaian (pakai lah kemas2 sikit, ni macam nak lusuh saja baju tu), lepas itu cara bercakap (tegas, semangat dan buat lah sikit lawak2... ni kalau nada tu begitu, sampai begitu lah nada nya sampai habis usrah... buhsan!)

lepas itu kadang-kadang ada juga wujud salah seorang ahli usrah daripada ramai-ramai tu, dia lah lah yang paling power, dia lah segala-galanya... sampai kan seolah-olah dia pula jadi naqib, tegur kita tu...macam lah dia dah buat perkara tu setiap hari...cakap confiden lah depan kawan-kawan lain... tapi dah buat, takut sendiri saja xtermampu...

ada juga usrah yang ana pernah join yang ok, tapi ada lah agaknya satu tu saja lah... yang lain semua boleh buat kan org rasa nak tidur saja mendengar nya... rasa naqib kena pasang mic + speaker agaknya yang besar2 lepas itu buat pakai video dan flash animation sikit-sikit ke, baru lah mantap! zaman makin ke hadapan... kita dok buat care lama, memang bohsan lah...

tapi konsep asas, yang harus difahami oleh setiap org Islam... setiap apa-apa semua tu, sampai lah ke benda-benda besarnyer tu...adalah dimulakan dengan USRAH atau HALAQAH :) :D


Kadang-kadang lah...tapi tu kan semua adalah ujian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 10-06-07 11:02


Pada 08-06-07 19:32 , najah85 posting:

!!! QUOTE !!!

nak join tapi dimana...
Kenapa usrah tidak diwarwarkan secara terbuka...


usarah ada kat mana-mana...kat sekolah,kolej,U...rajin-rajin jenguk surau mesti jumpa dengan usrah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 10-06-07 11:05


Pada 10-06-07 03:14 , najah85 posting:

!!! QUOTE !!!

apa topik yang selalu di bincangkan kat usrah..????


macam-macam boleh bincang time usrah...selalu berkaitan tarbiyah dan dakwah...selalu jugak dapat tazkirah...ni yang penting..tazkirah kan peringatan...kalau kita tak dengar tazkirah dalam sehari,satu titik hitam kat hati...jadi kalau pergi usrah dapat jugak dengar tazkirah...boleh tukar2 pendapat...study sama-sama...macam-macam kita boleh buat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-06-07 16:19


topik yang selalu dibincang... pasal bola :) cari jodoh huhu! :P dan macam-macam lagi, kita nak bawa topik sendiri pun boleh saja huhu! :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-06-07 18:05


keinginan sentiasa ada...
tapi lokasi ta mengizinkan...
cemburu juga dengan sahabiah yang berada d IPT lain..
meriah sungguh pengisian rohani mereka...


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 05:23


lagi meriah lagi seronok...perbincangan bebas asalkan niat untuk memberi pengisian yang berguna ahi usrah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-06-07 08:25


usrah tu bagus..dapat tingkatkan pengetahuan dalam diri kita..sambil tu dapat mengeratkan silaturahim sesama kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 12:13


Erm..ada juga ana tengok hal begini berlaku...
kita kena lah juga penampilan, dan kebersihan...
ada juga hal begini berlaku kat kampus ana dulu... Time dok kat srwk dulu...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

asmahulhusna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23748
Posting: 106

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 12:33


assalamualaikumm...

unzur ma qal, wala tanzur man qal..
(lihat apa yang disampaikan dan janganlah melihat siapa yang menyampaikan..) ana pernah join usrah dan pernah jadi naqibah beberapa kali..bagi pendapat ana, setiap orang mempunyai kelemahan masing-masing..kalau tak penampilan mungkin ada kelemahan lain..insyaAllah,ahli-ahli usrah boleh menegur dengan cara yang baik..usrah kan bermaksud keluarga..ambik beratlah sesama ahli dan sayangilah naqibah..semoga wasilah ilmu ini berkekalan di bawah redha Illahi..Amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For asmahulhusnaProfil   Hantar PM kepada asmahulhusna   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 12:36


dulu masa sek men, selalu pergi usrah
lah ni dah macam tak ada orang yang nak buat,
rindu pula rasa dengan usrah ni,
sedikit sebanyak dapat lah pengisian yang bermanafaat

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

arsyie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5226
Posting: 230
Dari: mauritus

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 14:25


Pada 12-05-07 22:41 , hanisahani posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamu'alaikum,,,
ana tak tau lah nak cerita bagaimana,,hm,,ana ni berminat juga nak pergi usrah,,dari dulu ana suka,tapi sekarang ni rasa tak semangat,kalau pergi sebab kasihan dengan naqibah ana,semangat nak bagi tazkirah,,sebenarnya ana dapat naqibah baru tahun ni,,mula-mula ada ramai juga kawan yang join,,da lama2 ni tgal berapa org saja..
bla bncg dengan kawan,,ramai yang berpuas dengan penampilan naqibah ana,tak tau lah ,,ana bukan nak burukkan dia,cuma nak luahkan rasa..penampilan dia kurang kemas, tudung tak beriron. jubah tak beriron..memang nampak tak kemas,,begitu ke ciri-ciri org yang berdakwah ek?
satu lagi yang ana dan kawan-kawan kurang selesa,dia seolah macam mendesak kami aktif dalam dakwah,bukan kami tak nak,tapi kami perlukan masa,ana ni masih baru,,lambat sikit nak boleh terima sesuatu perubahan..
bagaimana ye nak buat?
Ana selalu doakan mga Allah beri petunjuk pada ana,walaupun ana tak berapa berminta nak pergi ana pergi jugk,ana selalu ingatkan diri dengar apa yang dikatakan bukan lihat pada siapa yang memperkatakan,,sebenarnya ana suka bila dengar tazkirah..entahla bagaimana masa akan datang,,=(



slow2 ye..lama2 boleh terima insyaALLAH..jangan pandang sangat pada yang memberi,,,lihatlah apa yang hendak disampaikan..


-----------------
~~im the test from God,for a humble being to endure~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For arsyieProfil   Hantar PM kepada arsyie   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 16:17


assalamualaikum..

bagi pendapat analah...
dalam nak menyampaikan ilmu or nak berdakwah...
kita harus mantapkan ilmu..
dan menyampaikan dengan betul...
penampilan itu juga harus dijaga..
untuk menaikkan rasa semangat dalam diri..
orang-orang yang kita ingin sampaikan..
jika kedua-duanya lengkap..
insyaAllah org bertambah yakin dengan kita..
dan kita dapat menjadi contoh pada adik2 usrah kita..
insyaAllah..
jaga akhlak dan penampilan diri

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 22-06-07 06:11


pada pendapat saya naqib/naqibah perlu ada niat utama dalam berusrah ialah untuk berkongsi dan sampaikan ilmu ... dalam sylibbus kalau boleh tekankan tentang akidah dan tauhid ... ni perkara asas biar ditanamkan dalam diri ahli usrah rasa mahu menuju ke arah kebaikan dan meninggalkan perkara mazmumah ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-09-07 13:04


..proses tarbiyah memerlukan kesabaran..saat kita inginkan diri ditarbiyah..macam-macam dugaan akan muncul..kuatkan hati..hindari semua prasaan2 yang wujud yang boleh jejaskan matlamat kita untuk dapatkan ilmu Allah..
masalah yang ukhti hadapi boleh diselesaikan...berbincanglah dengan cara berhikmah..insyAllah..Allah prmudahkan jalan itu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

im_koyube
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.08.2007
Ahli No: 30699
Posting: 26
Dari: Leicester, United Kingdom

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-09-07 13:12


Antara sebab org tak suka pergi usrah and even tak suka dengar perkataan 'usrah' adalah paradigm mereka; usrah mesti bosan dan denagr leteran naqib dan naqibah..selain itu,naqib dan naqibah gagal menunjukkan contoh teladan yang baik dalam kehidupan seharian dan pencapaian akademik..
so,sama-sama-lah kita perbaiki dari..muhasabah selalu.. :-)


-----------------





Bookmark and Share

    


  Member Information For im_koyubeProfil   Hantar PM kepada im_koyube   Pergi ke im_koyube's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-09-07 13:14


Pada 21-09-07 13:12 , im_koyube posting:

!!! QUOTE !!!

Antara sebab org tak suka pergi usrah and even tak suka dengar perkataan 'usrah' adalah paradigm mereka; usrah mesti bosan dan denagr leteran naqib dan naqibah..selain itu,naqib dan naqibah gagal menunjukkan contoh teladan yang baik dalam kehidupan seharian dan pencapaian akademik..
so,sama-sama-lah kita perbaiki dari..muhasabah selalu.. :-)




-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-09-07 15:36


best usrah...i'm still contact to my naqib...baik sesangat.walaupun dah habis study dah...keep in touch....heheheh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 21-09-07 16:17


Pada 21-09-07 15:36 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

best usrah...i'm still contact to my naqib...baik sesangat.walaupun dah habis study dah...keep in touch....heheheh...


oh..macam mana pula sekarang...masih mengikuti usrah ke..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-09-07 23:32


salam
nak join usrah tapi selalu mereka ini tak ingin org macam saya ni.saya tak pakai tudung labuh.perangai pun gila-gila......lagipun saya sekarang sibuk dengan subjects, so malas sikit nak pergi usrah.pernahlah pergi sekali,bila ada isu berbangkit,saya bagilah pendapat,,,,,,org lain macam tak suka saja dengan pendapat saya tu,,,,,,,so,selepas itu tak pernah lagi ajak saya join.mungkin saya ini open minded and spontaneous.....menyebabkan mereka tak gemar dengan saya.kalau nak berdakwah,asyik dengan mereka yang sekepala saja.macam ni ke nak jadi da'ie?

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-09-07 07:59


Pada 21-09-07 16:17 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-09-07 15:36 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

best usrah...i'm still contact to my naqib...baik sesangat.walaupun dah habis study dah...keep in touch....heheheh...


oh..macam mana pula sekarang...masih mengikuti usrah ke..


masih lagi.....mengikuti....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-09-07 08:39


Salam, sekadar berkongsi pandangan...

Usrah ni ada baik-buruknya. Dari aspek positif, kita bukan saja dapat mempertingkat ilmu dalam bidang-bidang yang mana takkan dapat dipelajari dalam kuliah @ pengajian formal (lebih-lebih lagi students daripada aliran sains dan sebagainya.). Di samping itu, peranan usrah ni tak berhenti setakat itu saja. Usrah juga berperanan sebagai "pembimbing" kita. lebih-lebih lagi di alam kampus yang boleh dikatakan bebas ini. Tanpa bantuan dari rakan-rakan seusrah dan juga murobbi kita, mungkin agak sukar bagi kita untuk terus kekal di jalan yang lurus. Lebih-lebih lagi kalau kita ni berada di IPT yang mana syiar Islam tersembunyi, manakala syiar maksiat berleluasa...

Usrah juga boleh menjadi tempat kita mengadu, meluahkan perasaan, berkongsi pengalaman, dan juga bertukar-tukar pandangan. Mungkin dalam ceramah/tazkirah formal, kita agak segan nak bagi pendapat (memandangkan bilangan hadirin yang ada serta kredibiliti penceramah), jadi bila dalam group usrah tu, rasa segan tu kurang sikit lah sebab;

1. Bilangan yang tak terlalu ramai.
2. Ahli-ahli usrah biasanya se"level" dan sebaya dengan kita.
3. Murabbi boleh menegur sekiranya pandangan kita tersilap.
4. Ikatan ukhhuwwah yang terbina menjadikan kita lebih terbuka dalam perbincangan.

Jadi, jika ada yang rasa seperti disisihkan tu, mungkin silap murabbi yang tak prihatin terhadap ahlinya. Sungguhpun demikian, ahli pun perlu mainkan peranan proaktif. Barulah usrah yang dijalankan itu menjadi usrah muntijah (~efektif).

Aspek negatif pula,
1. Kadang-kadang si murabbi ni terdiri dari kalangan student juga. Ada yang tak wara' dengan ilmunya, tak jujur dengan ilmunya. Jadi, demi menjaga air muka depan anak-anak usrah, mereka pun mulalah beri "fatwa" sendiri bila berdepan dengan persoalan yang tidak diketahuinya.

2.Isi yang dibawa, adakalanya tak sesuai dengan level anak-anak usrah. Ataupun tak menyentuh realiti anak-anak usrah. Ini menjadikan mereka bukan saja jemu, malahan akan menjadi keliru...

3. Fikrah yang dibincangkan. Sebut tentang fikrah ni, depends kepada jemaah masing-masing. tapi, ada kalanya dalam mempertahankan fikrah, ada yang tergamak menabur fitnah / menyampaikan khabar angin kepada anak-anak usrah terhadap gerakan-gerakan lain. Tak salah nak bincangkan tentang jemaah lain, namun pastikan sumber maklumat yang idperoleh tu sahih dan datang daripada pihak pertama...

Sekian, demikianlah seposen dua perkongsian daripada saya yang pernah dan sedang mengikuti usrah... Walaupun setakat ni belum pernah menjadi murabbi (kerana terikat dengan jadual yang agak ketat. Jadi saya berkesempatan untuk ikut satu sesi usrah saja dalam seminggu. Maka, saya fokus sebagai ahli dalam usrah sajalah.Insya Allah bila ada rezeki saya akan bawa, ikut kemampuan...).

Wallahu'alam...

P/s: Dalam HT, usrah = halaqah, naqib = musyrif, anak usrah = daris

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-09-07 09:36


Pada 22-09-07 08:39 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!



Aspek negatif pula,
1. Kadang-kadang si murabbi ni terdiri dari kalangan student juga. Ada yang tak wara' dengan ilmunya, tak jujur dengan ilmunya. Jadi, demi menjaga air muka depan anak-anak usrah, mereka pun mulalah beri "fatwa" sendiri bila berdepan dengan persoalan yang tidak diketahuinya.


hmm..perkara ni memang ada berlaku...cuma pada pendapat saya, ini bukan aspek negatif usrah..usrah tidak membawa kepada perkara negatif..cuma kelemahan pada pembawa usrah tu..kerana memang manusia itu bersifat lemah...sama juga seperti Islam..ada orang Islam yang tidak wara' dengan ilmunya, bolehkah dikatakan itu aspek negatif Islam...? tentu tidak...tapi, orang Islam itu sendiri yang membawa kepada pandangan negatif terhadap Islam...

!!! QUOTE !!!



2.Isi yang dibawa, adakalanya tak sesuai dengan level anak-anak usrah. Ataupun tak menyentuh realiti anak-anak usrah. Ini menjadikan mereka bukan saja jemu, malahan akan menjadi keliru...



ini merupakan kelemahan modul usrah..bukan kelemahan usrah...jua kelemahan pembawa2 usrah...kerana tidak peka terhadap keperluan mad'u...

!!! QUOTE !!!


3. Fikrah yang dibincangkan. Sebut tentang fikrah ni, depends kepada jemaah masing-masing. tapi, ada kalanya dalam mempertahankan fikrah, ada yang tergamak menabur fitnah / menyampaikan khabar angin kepada anak-anak usrah terhadap gerakan-gerakan lain. Tak salah nak bincangkan tentang jemaah lain, namun pastikan sumber maklumat yang idperoleh tu sahih dan datang daripada pihak pertama...


yang ini...hmm..memang ada berlaku...sebelum saya bergiat dalam jemaah...fikiran saya memang dimomokkan dengan perkara begini kerana ada kejadian2 sebegitu yang berlaku di tempat saya...sedih juga...pembawa dan pendukung Islam lebih memperjuang kepentingan jemaah berbanding Islam itu sendiri..
tapi saya tahu, nak tak nak...saya kena berada dalam jemaah kerana itu adalah suatu kewajipan yang tidak dapat saya tolak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

srikandi_khaulah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30520
Posting: 139
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 22-09-07 09:56


assalamualaikum....
usrah? baru diizinkah Allah diperkenalkan kepada saya tak sampai setahun lalu....
best! pendekatan naqibah saya yang simple dan understanding....
pada saya selain ilmu agama yang mantap, naqib/naqibah kena tahu ilmu psikologi juga. tak boleh lah nak ingat semua org boleh terima apa yang dia bagi... ala..macam kat nak buat presentation lah...kena kaji dulu sapa audiens...baru mesej sampai....
skill tackle2 ni penting juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_khaulahProfil   Hantar PM kepada srikandi_khaulah   Pergi ke srikandi_khaulah's Website   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 22-09-07 10:02


Kalau tak setuju dengan pembawaan pengendali usrah . Kita kan ahli usrah .. Kita boleh berjumpa secara berseorangan dengannya dan ceritakan serba sikit tentang cadangan dan beberapa perkara yang tidak kita persetujui .

InsyaAllah .. selalunya pengendali usrah ini dimestikan mendengar cadangan ahli keluarganya walaupun terkena diri sendiri .

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 22-09-07 10:12


Pada 12-05-07 22:41 , hanisahani posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamu'alaikum,,,
ana tak tau lah nak cerita bagaimana,,hm,,ana ni berminat juga nak pergi usrah,,dari dulu ana suka,tapi sekarang ni rasa tak semangat,kalau pergi sebab kasihan dengan naqibah ana,semangat nak bagi tazkirah,,sebenarnya ana dapat naqibah baru tahun ni,,mula-mula ada ramai juga kawan yang join,,da lama2 ni tgal berapa org saja..
bla bncg dengan kawan,,ramai yang berpuas dengan penampilan naqibah ana,tak tau lah ,,ana bukan nak burukkan dia,cuma nak luahkan rasa..penampilan dia kurang kemas, tudung tak beriron. jubah tak beriron..memang nampak tak kemas,,begitu ke ciri-ciri org yang berdakwah ek?
satu lagi yang ana dan kawan-kawan kurang selesa,dia seolah macam mendesak kami aktif dalam dakwah,bukan kami tak nak,tapi kami perlukan masa,ana ni masih baru,,lambat sikit nak boleh terima sesuatu perubahan..
bagaimana ye nak buat?
Ana selalu doakan mga Allah beri petunjuk pada ana,walaupun ana tak berapa berminta nak pergi ana pergi jugk,ana selalu ingatkan diri dengar apa yang dikatakan bukan lihat pada siapa yang memperkatakan,,sebenarnya ana suka bila dengar tazkirah..entahla bagaimana masa akan datang,,=(



Ana faham perasaan anda ini...bawa bertenang dan cuba fikir positive...USRAH ini banyak kelebihannya...melalui usrah..ana banyak terima pelbagai ilmu yang selama ini ana tak pernah tahu..
Macam ini lah..anda lapangkan hati dan cuba lihat walaupun satu KEBAIKAN yang ada pada naqibah atau amirah anda itu..insyaALLAH ana pasti disitu ada jawapannya.. ;-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-09-07 13:01


Walau apa pun yang berlaku, saya tetap suka usrah dan rasa rindu dengan usrah. Tak kisahlah usrah dengan siapa pun, naqibahnya siapa pun. Asalkan ia adalah usrah.

SAYA SUKA USRAH !!!!

Kenapa saya suka usrah?
Saya suka usrah sebab boleh berbincang secara serius sesuatu hal. Kalau tak serius pun, sesuatu yang lain yang dapat kita kongsi.

(lepas ni sambung lagi)

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-09-07 13:01


Walau apa pun yang berlaku, saya tetap suka usrah dan rasa rindu dengan usrah. Tak kisahlah usrah dengan siapa pun, naqibahnya siapa pun. Asalkan ia adalah usrah.

SAYA SUKA USRAH !!!!

Kenapa saya suka usrah?
Saya suka usrah sebab boleh berbincang secara serius sesuatu hal. Kalau tak serius pun, sesuatu yang lain yang dapat kita kongsi.

(lepas ni sambung lagi)

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-09-07 11:41


Pada 22-09-07 13:01 , littlemuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

Walau apa pun yang berlaku, saya tetap suka usrah dan rasa rindu dengan usrah. Tak kisahlah usrah dengan siapa pun, naqibahnya siapa pun. Asalkan ia adalah usrah.

SAYA SUKA USRAH !!!!

Kenapa saya suka usrah?
Saya suka usrah sebab boleh berbincang secara serius sesuatu hal. Kalau tak serius pun, sesuatu yang lain yang dapat kita kongsi.

(lepas ni sambung lagi)


Assalamualaikum...
hmm..bila littlemuslimah nak sambungnya....? :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:18


salam,,,da lama ana tak join ukhwah...hm,,untuk pengetahuan sahabat semua,,sekarang ana da bertukar naqibah,,,alhamdulillah naqibah ni boleh diterima semua ahli,,tak ada lagi rakan-rakan seusrah ana yang cari alasan tak nak pergi usrah,,hmm ana boleh buat konklusi sikit,,sebagai orang yang bawa imej islam memang patut jugak jaga imej,,imej ni penting tunjukkan kredibiliti sebagai Muslim ..
tak silap ana ada sahabat yang tanya macam mana usrah ni,,kalau usrah yang ana ikut,,mula usrah dengan Surah fatihah,,lepas itu kami baca Quran, baca terjemahan ayat Quran, lepas tu kami akan dengar pasal tafsir Quran dari naqibah, pasal tauhid dan last sekali ahli usrah yang akan bagi tazkirah ringkas,,alhamdulillah ana suka usrah,,,banyak bantu ana selama ana kat kampus dari tahun 1 sampai sekarang,,joinlah usrah =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 10:14


Pada 20-11-07 20:18 , hanisahani posting:

!!! QUOTE !!!

salam,,,da lama ana tak join ukhwah...hm,,untuk pengetahuan sahabat semua,,sekarang ana da bertukar naqibah,,,alhamdulillah naqibah ni boleh diterima semua ahli,,tak ada lagi rakan-rakan seusrah ana yang cari alasan tak nak pergi usrah,,hmm ana boleh buat konklusi sikit,,sebagai orang yang bawa imej islam memang patut jugak jaga imej,,imej ni penting tunjukkan kredibiliti sebagai Muslim ..
tak silap ana ada sahabat yang tanya macam mana usrah ni,,kalau usrah yang ana ikut,,mula usrah dengan Surah fatihah,,lepas itu kami baca Quran, baca terjemahan ayat Quran, lepas tu kami akan dengar pasal tafsir Quran dari naqibah, pasal tauhid dan last sekali ahli usrah yang akan bagi tazkirah ringkas,,alhamdulillah ana suka usrah,,,banyak bantu ana selama ana kat kampus dari tahun 1 sampai sekarang,,joinlah usrah =)


Assalamualaikum
alhamdulillah..baguslah macam tu...ana pun masih dalam proses tarbiah...masa mula sem1,ana join usrah...naqibah ana tu ada tarikan yang tersendiri..cara dia bertutur,peribadi dia...memang dia 'menarik perhatian' ana untuk mendekati dia...ana kagum sangat dengan dia...
dan masuk sem3, ana pula diberi tanggungjawab untuk mengendalikan usrah..ana kena jadi naqibah..dalam pada itu,ana takut...bukan apa,risau boleh kah kita buat yang terbaik..dapatkah 'adik2' terima kita...alhamdulillah...segalanya baik-baik saja...
menjadi seorang naqibah,pemimpin sekalipun..kita kena lah berpewatakan menarik..sedangkan ISLAM tu sendiri pentingkan keindahan...ana pun pernah jumpa jugak muslimah yang 'kuat' perjuangannya tapi dari segi pemakaian,kurang dititik beratkan..macam yang anti bagitahu kat atas tulah...
apapun,jadilah yang terbaik di antara yang terbaik...

semoga kita dapat menggerunkan musuh2 kita..insya'Allah... :bunga: :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 22-11-07 14:16


Pada 12-05-07 22:41 , hanisahani posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamu'alaikum,,,
ana tak tau lah nak cerita bagaimana,,hm,,ana ni berminat juga nak pergi usrah,,dari dulu ana suka,tapi sekarang ni rasa tak semangat,kalau pergi sebab kasihan dengan naqibah ana,semangat nak bagi tazkirah,,sebenarnya ana dapat naqibah baru tahun ni,,mula-mula ada ramai juga kawan yang join,,da lama2 ni tinggal berapa org saja..
bla bncg dengan kawan,,ramai yang berpuas dengan penampilan naqibah ana,tak tau lah ,,ana bukan nak burukkan dia,cuma nak luahkan rasa..penampilan dia kurang kemas, tudung tak beriron. jubah tak beriron..memang nampak tak kemas,,begitu ke ciri-ciri org yang berdakwah ek?
satu lagi yang ana dan kawan-kawan kurang selesa,dia seolah macam mendesak kami aktif dalam dakwah,bukan kami tak nak,tapi kami perlukan masa,ana ni masih baru,,lambat sikit nak boleh terima sesuatu perubahan..
bagaimana ye nak buat?
Ana selalu doakan mga Allah beri petunjuk pada ana,walaupun ana tak berapa berminta nak pergi ana pergi jugk,ana selalu ingatkan diri dengar apa yang dikatakan bukan lihat pada siapa yang memperkatakan,,sebenarnya ana suka bila dengar tazkirah..entahla bagaimana masa akan datang,,=(



apa kata anda pulak bagi tazkirah kat dia...dengan penuh hikmah dan sabar...well, kita kan manusia..kena sentiasa diingatkan satu sama lain...tak ada yang sesempurna Muhammad..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 14:26


kalau tak ada jumpa sesiapa yang buat usrah, apa kata kita yang mulakan...?? ajaklah sahabat yang boleh dipercayai, lepas itu mintaklah seorang senior yang ada ilmu, untuk jadi naqib/ah.. mula-mula buat lah sikit-sikit, yang penting konsisten..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

fiera_mz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.10.2007
Ahli No: 31386
Posting: 299
Dari: Sg.Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 22-11-07 14:32


Pada 12-05-07 22:41 , hanisahani posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamu'alaikum,,,
ana tak tau lah nak cerita bagaimana,,hm,,ana ni berminat juga nak pergi usrah,,dari dulu ana suka,tapi sekarang ni rasa tak semangat,kalau pergi sebab kasihan dengan naqibah ana,semangat nak bagi tazkirah,,sebenarnya ana dapat naqibah baru tahun ni,,mula-mula ada ramai juga kawan yang join,,da lama2 ni tinggal berapa org saja..
bla bncg dengan kawan,,ramai yang berpuas dengan penampilan naqibah ana,tak tau lah ,,ana bukan nak burukkan dia,cuma nak luahkan rasa..penampilan dia kurang kemas, tudung tak beriron. jubah tak beriron..memang nampak tak kemas,,begitu ke ciri-ciri org yang berdakwah ek?
satu lagi yang ana dan kawan-kawan kurang selesa,dia seolah macam mendesak kami aktif dalam dakwah,bukan kami tak nak,tapi kami perlukan masa,ana ni masih baru,,lambat sikit nak boleh terima sesuatu perubahan..
bagaimana ye nak buat?
Ana selalu doakan mga Allah beri petunjuk pada ana,walaupun ana tak berapa berminta nak pergi ana pergi jugk,ana selalu ingatkan diri dengar apa yang dikatakan bukan lihat pada siapa yang memperkatakan,,sebenarnya ana suka bila dengar tazkirah..entahla bagaimana masa akan datang,,=(



saya pernah mgalami situation begini..adehla..ditelan mati maka dluah mati bpk..nak tegur tak berani..xtgur rasa macam xslese pula..aduhllaa

tapi btulla org kata...kita harus saling mmbaiki diri..apa kata kita yang aktif sikit..berganjk ke arah positif, means kita yang pakai kmas2..bersih2. masa pergi usrah dia.bagi dia sedar sikit..
hehehe
bukan nak perli..tapi mybe care ni saja dapat sdrkn dia..(ni kalau tak cukup kekuatan bersuare..)..yelah..nobody is perfect..ni lah care saya guna..alhmdulillah..ada pernah bjaye :) :sopan:


-----------------
Allah menciptakan wanita dari tulang rusuk laki-laki, dekat dengan lenganya untuk dilindunginya, dan dekat dengan hatinya untuk dicintainya.
[ Telah diedit oleh: fiera_mz pada 22-11-07 14:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fiera_mzProfil   Hantar PM kepada fiera_mz   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 14:50


Pada 12-05-07 22:41 , hanisahani posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamu'alaikum,,,
ana tak tau lah nak cerita bagaimana,,hm,,ana ni berminat juga nak pergi usrah,,dari dulu ana suka,tapi sekarang ni rasa tak semangat,kalau pergi sebab kasihan dengan naqibah ana,semangat nak bagi tazkirah,,sebenarnya ana dapat naqibah baru tahun ni,,mula-mula ada ramai juga kawan yang join,,da lama2 ni tinggal berapa org saja..
bla bncg dengan kawan,,ramai yang berpuas dengan penampilan naqibah ana,tak tau lah ,,ana bukan nak burukkan dia,cuma nak luahkan rasa..penampilan dia kurang kemas, tudung tak beriron. jubah tak beriron..memang nampak tak kemas,,begitu ke ciri-ciri org yang berdakwah ek?
satu lagi yang ana dan kawan-kawan kurang selesa,dia seolah macam mendesak kami aktif dalam dakwah,bukan kami tak nak,tapi kami perlukan masa,ana ni masih baru,,lambat sikit nak boleh terima sesuatu perubahan..
bagaimana ye nak buat?
Ana selalu doakan mga Allah beri petunjuk pada ana,walaupun ana tak berapa berminta nak pergi ana pergi jugk,ana selalu ingatkan diri dengar apa yang dikatakan bukan lihat pada siapa yang memperkatakan,,sebenarnya ana suka bila dengar tazkirah..entahla bagaimana masa akan datang,,=(



enti tak minat usrah...yang ana pulak nak MENCARI USRAH.....

emmm...... macam mana ye...:berfikir:


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.
[ Telah diedit oleh: cahayakuiman pada 22-11-07 14:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 15:54


Pada 22-11-07 14:50 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!


enti tak minat usrah...yang ana pulak nak MENCARI USRAH.....

emmm...... macam mana ye...:berfikir:



bagus lah.. :kelip: teruskan usaha anda..hihi.. :sopan:



-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 16:05


Pada 22-11-07 15:54 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 14:50 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!


enti tak minat usrah...yang ana pulak nak MENCARI USRAH.....

emmm...... macam mana ye...:berfikir:



bagus lah.. :kelip: teruskan usaha anda..hihi.. :sopan:





emm..kat mana ye?....


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 16:12


Pada 22-11-07 16:05 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 15:54 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 14:50 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!


enti tak minat usrah...yang ana pulak nak MENCARI USRAH.....

emmm...... macam mana ye...:berfikir:



bagus lah.. :kelip: teruskan usaha anda..hihi.. :sopan:





emm..kat mana ye?....



kat kelab 'boring'..hehehe...tak adalah akak..gurau saja...
banyak kak tempat yang ada..cuba akak pergi kat masjid2 yang berdekatan dengan akak...mungkin ada 'hari muslimah' yang dianjurkan..
akak kerja kan? takpun kumpul lah sesiapa yang berminat, then lantik seorang naqibah (yang layak digelar naqibah lah)... lepas itu, pengisian usrah tu bergantungla pada naqibah tu nak bincang soal apa... :-) :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 16:22


.. aku pun suka naqibah.. opss silap.. sukakan usrah lah.. asyik tersasul saja jari aku ni:lol:adehh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 16:34


Pada 22-11-07 16:12 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 16:05 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 15:54 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 14:50 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!


enti tak minat usrah...yang ana pulak nak MENCARI USRAH.....

emmm...... macam mana ye...:berfikir:



bagus lah.. :kelip: teruskan usaha anda..hihi.. :sopan:





emm..kat mana ye?....






kat kelab 'boring'..hehehe...tak adalah akak..gurau saja...
banyak kak tempat yang ada..cuba akak pergi kat masjid2 yang berdekatan dengan akak...mungkin ada 'hari muslimah' yang dianjurkan..
akak kerja kan? takpun kumpul lah sesiapa yang berminat, then lantik seorang naqibah (yang layak digelar naqibah lah)... lepas itu, pengisian usrah tu bergantungla pada naqibah tu nak bincang soal apa... :-) :bunga:



payah dik..nak carik,nampak mudah kan..tapi nak cari org yang betul-betul nak susah sekarng.masing-masing cari dunia...


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 16:37


Pada 22-11-07 16:34 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 16:12 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 16:05 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 15:54 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 14:50 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!


enti tak minat usrah...yang ana pulak nak MENCARI USRAH.....

emmm...... macam mana ye...:berfikir:



bagus lah.. :kelip: teruskan usaha anda..hihi.. :sopan:





emm..kat mana ye?....






kat kelab 'boring'..hehehe...tak adalah akak..gurau saja...
banyak kak tempat yang ada..cuba akak pergi kat masjid2 yang berdekatan dengan akak...mungkin ada 'hari muslimah' yang dianjurkan..
akak kerja kan? takpun kumpul lah sesiapa yang berminat, then lantik seorang naqibah (yang layak digelar naqibah lah)... lepas itu, pengisian usrah tu bergantungla pada naqibah tu nak bincang soal apa... :-) :bunga:



payah dik..nak carik,nampak mudah kan..tapi nak cari org yang betul-betul nak susah sekarng.masing-masing cari dunia...



.. tak susah kalau kita usaha.. hendak seribu daya kan.. anda sambung seterusnya pepatah ini:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 16:42


Pada 22-11-07 16:37 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 16:34 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 16:12 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 16:05 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 15:54 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 14:50 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!


enti tak minat usrah...yang ana pulak nak MENCARI USRAH.....

emmm...... macam mana ye...:berfikir:



bagus lah.. :kelip: teruskan usaha anda..hihi.. :sopan:





emm..kat mana ye?....






kat kelab 'boring'..hehehe...tak adalah akak..gurau saja...
banyak kak tempat yang ada..cuba akak pergi kat masjid2 yang berdekatan dengan akak...mungkin ada 'hari muslimah' yang dianjurkan..
akak kerja kan? takpun kumpul lah sesiapa yang berminat, then lantik seorang naqibah (yang layak digelar naqibah lah)... lepas itu, pengisian usrah tu bergantungla pada naqibah tu nak bincang soal apa... :-) :bunga:



payah dik..nak carik,nampak mudah kan..tapi nak cari org yang betul-betul nak susah sekarng.masing-masing cari dunia...



.. tak susah kalau kita usaha.. hendak seribu daya kan.. anda sambung seterusnya pepatah ini:-D


sebab dah usahalah ana cakap,Kalau tak....


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 16:44


.. usaha lagi.. jangan putus asa:-D.. nak cari ilmu kalau setakat cakap sebab dah usaha dan bila tak jumpa lepas itu "give up" memang tak kan jumpa lah:-D.. usaha lagi ye.. ada tu.. cuma tak jumpa lagi.. niat tu dah pahala.. kalau dapat jumpa naqibah dan dapat ilmu di dalam usrah lagi besar ganjaran ALLAH beri kan..
[ Telah diedit oleh: kakisamun pada 22-11-07 16:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 17:10


Pada 22-11-07 16:44 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. usaha lagi.. jangan putus asa:-D.. nak cari ilmu kalau setakat cakap sebab dah usaha dan bila tak jumpa lepas itu "give up" memang tak kan jumpa lah:-D.. usaha lagi ye.. ada tu.. cuma tak jumpa lagi.. niat tu dah pahala.. kalau dapat jumpa naqibah dan dapat ilmu di dalam usrah lagi besar ganjaran ALLAH beri kan..


ye..sebab ana usahalah ana cakap,...insyaAllah ada tu cma lambat saja..amin.. :smile:.... usaha lagi.....kan.. kakii samun..


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.
[ Telah diedit oleh: cahayakuiman pada 22-11-07 17:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 17:21


rugila tak join usrah masa tak kampus dulu...masa tu prefer enjoy dari usrah..lagipula masa tu saya berfikiran untuk tidak menceburi mana-mana group yang senantiasa membincangkan hal ehwal islam (also politik)..sebabnya...saya nak cari angin lain dr apa yang saya study..da d kuliah study pasal pgajian islam takkan sampai diluar kuliah pun nak cari benda yang sama...?? majoriti kawan-kawan saya lebih berminat untuk join mana-mana club yang boleh membuka minda dan beroleh pengalaman baru...sampaikan suara2 sumbang mengejek budak pengajian islam tak minat club2 yang membincangkan islam...walhal kami bukan begitu...cuma nak berubah angin...lainla mereka yang dari bidang lain masuk kelab yang sebegini..pada mereka ada extra manfaat dan pada kami benda yang sama apa yang kami belajar dikuliah saja...tapi dalam diam kini saya sendiri mneyesali kerna tak join usrah ni sebab..............................................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 20:42


kalau tak dapat semua..
jangan tinggal semua.. :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 09:56


mm,,nak bagi tazkirah kat dia,,susah sikit sekarang ni,,ana da lama tak jumpa dia,,lagipun dia memang senior banyak dari ana,,da ada anak 4 orang ,,ana ni siapa lah nak bagi tazkirah,,apa pun ana doakan mga dia sedar satu hari nanti.. :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 13:00


masa dok old sekolah dulu p juga lah tapi sekarang ni tak pernah.. kenapa agaknya.. mm busy dengan hal dunia gaknye saya ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.150773 saat. Lajunya....