Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda melakukan apa yang selalu anda lakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat
-- Seminat NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 2 hari yang lalu
Muslim1987: 8 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: tolonglah bantu saya!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» tolonglah bantu saya!!

Please Mendaftar To Post


Oleh tolonglah bantu saya!!

zaLzaLah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22169
Posting: 69
Dari: BuMi AnBiYa' Me$iR

singapore  


posticon Posting pada: 29-04-07 18:52


assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

salam sejahtera buat sahabat2 sekalian,
ana di sini ingin minta bantuan,pandapat&pandangan dr antum semua tentang masalah yang sedang ana hadapi sekarang...

ana mempunyai teman lelaki yang paling ana sayang..kami jarang bertemu atas sebab faktor kami duduk berjauhn tambahan lagi ana sekarang masih belajar di bumi anbia mesir...dia berasal dr pahang,ana pula dr singapura..ana memang berminat pada lelaki warganegara mlaysia,sebab ana nak duduk malaysia suatu hari nanti..

pada awalnya,hubungan kami akrab,kami selalu bermesej brtanya khabar..sekarang ni hubungan kmi dah masuk setahun 5buln..kami pernah bertemu tapi hanya sekali sahaja waktu ana pulang ke tanah air tahun lepas bulan 6..kami diperkenalkan oleh sahabat ana dr malaysia..

tahun ni insya-allah ana pulang lagi tapi tak tahula sama ada dapat bertemu dia lagi @ tidak...

sekarang ni perangai dia sedikit2 berubah,ana tahu dia sekarang sibuk mengjr di sebuah sekolah menengah pda masa yang sama dia jadi warden..mungkin sebab tu dia dah jarang hubungi ana..tapi ana selalu call dia tapi hmp tak pernah berjawab...

ana selalu masing-masing dengan maknye,tanya khabar dia tapi ana takut lama kelama2an mknye kan bosan dengan ana...

ana sedih...tak lama lagi ana dah nak menghadpi imtihan faslu thani pada mei ini..ana memerlukan sokongan&dorongan daripada dia..mak dia selalu pesan suruh ana bersabar..

mak dia cakap jangan risau..dia tu seorang yang setia,dia sayang kat ana cuma dia sibuk saja...(boleh percaya ke?)

tapi kawan-kawan ana cakap..ibu tak pernah berkata bohong...

pada pandangan antum semua apa patut ana lakukan sekarang??adakah ana kena berdiam diri makan hati berulam kan jntung..kadng ana su'zhan mungkin dia dah ada org lain agaknya..

tak baikkan su'zhan..ana sekarang sedang mengamalkan sift husnuzhan..doakan ana kuat semangat yee..lagi2 imtihan dah qoribb awi2..

adkah percintaan jarak jauh boleh kekal lama??ana percayakan dia tapi pada masa yang sama ana was2...

wahai sahabat2ku bntulah ana..ana mmerlukan pandangan antum semua...dan doakan kebhgaian&kejayaan ana di sini...

ana akhirul kalam dengan lafaz wabiilahi taufiq wal hidayah assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...


-----------------
~KiTa takkan berasa kesunyian selagi Allah&Rasul sentiasa bersama kita,lah TaHzaN iNNaLLaHa Ma'aNa..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaLzaLahProfil   Hantar PM kepada zaLzaLah   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 19:13


salam...jalan cerita tu hampir same dengan saya...cinta jarak jauh memang sangat berisiko tinggi... kalau takut di rampas org lain, kahwin saja lah... kalau ada jodoh tak ke mana... jangan lah risau sampai terganggu urusan seharian awak.. ingat lah allah swt... kerana kita mampu merancang tapi yang menentukan hanya allah yang maha besar...
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 19:28


ingatlah,,kita merancang Allah juga merancang,,ingatlah rancangan Allah itu lebih baik dari segalanya,,kalau dah jodoh tak kemana..wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 29-04-07 19:31


salam zalzalah....

sekarang ni imtihan pun da dekat...jadi kita kena utama kan yang penting dahulu...awak datang ke sana dengan niat untuk menimba ilmu...jadi sentiasa tajdid kan niat awak berada di sana...sesungguhgnye Allah akan sentiasa menguji hamba2 nya yang bertaqwa...dan ini mungkin salah satu ujian yang Allah berikan kepada awak...

sentiasa lah berpikirian postive...pada pendapat saya...dikala sedang di medan ilmu apa tah lagi imtihan dah qorib awi2 ni...lupakan lah apa-apa yang dapat menghalang diri awak dr mengulang kaji pelajaran...sentiasa focus pada exam ok....

pada org jauh....usah lah diingati selalu...bukan tkleh ingat,boleh tapi jangan ingat sangat...huhu...sentiasa ingat ayat ini "kalau jodoh tak kemana" kemana jauh pun burung itu terbang, kalau burung itu milik awak dia akan kembali kepada awak jua....okie...stay sweet....dont make urself stress....saya paham...kat sana jauh dr family,frens dan orang-orang yang rapat dr kita...memang kita akan cepat rasa sensetif...


ps: asal jauh nah carik org pahang....lelaki spore tak ada yang berkenan ke?:lol: just joking...cheer up urself k....


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

zaLzaLah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22169
Posting: 69
Dari: BuMi AnBiYa' Me$iR

singapore  


posticon Posting pada: 29-04-07 21:58


salam alaik...

syukran kasir pada shabat2 yang telah pun bagi pendapat pada ana..insya-allah lepas ni ana kena sentiasa ingat hadaf mnuntut ilmu..doakan ana moga diberikn&dibekalkan kekuatan&azam yang kuat...

kadang-kadang tu ana try nak lupakan tapi tak boleh still datang jugak..jahatkan syaitan!suka nak mengoda..kadang-kadang boleh watkan ana hilang keceriaan..

pada farishah pula..ntahlahh tak thu knplh berkenan dengan org phng,mungkin dkt2 dengan ct nurhaliza agaknya..hehehe gurau saja..(^^,)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaLzaLahProfil   Hantar PM kepada zaLzaLah   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-04-07 22:24


insya-Allah kalau ada jodoh tak ke mana...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 22:58


yup..betul kata Abg_IMaM tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 00:14


Adatlah orang bercinta dan berjauhan. tambah pula jika kurang atau tak mendapat khabar berita.

Takpe2.... kawan-kawan dari ukhwah.com boleh beri semangat... hehehe

Be strong! :-)


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 30-04-07 00:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 30-04-07 00:18


apa kata nikah khitbah duluu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 00:24


Assalamualaikum....
salam sayang zalzalah....
awak kena byakkan BERSABAR....ingat mati,jodoh,rezeki semuanya ditentukan NYA.....jadi kita harap kat DIA saja....awak tak perlu yakin pada ustz tu.....tapi awak MESTI YAKIN SEPENUHNYA pada DIA.....INSYAALLAH biiznillah ad jodoh xkemana kan.....pisah macam mana pun..xmsg pun,xcall pun,seandainya ad jodoh xkemana...
awak nak tau tak saya pun macam awak jugak...sekarang sedang bercinta...erm kadang-kadang sedih..tertya2 dia jujur ke kat kita..betul ke ni jodoh kita..tapi bila fikir balik...tak perlu tya semua tu.. serahkan segalanya pada ALLAH...biar DIA tentukan..yang penting husnu zan..lapang dada,banyak berdoa....sekarang kita tumpu exam..hah an pun nak dekat exam dah ni...insyaALLAH moga DIA permudahkan segala urusan kita...AMIN....doa lah kat an jugak.....an perlukan kekuatan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 00:25


Pada 30-04-07 00:18 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

apa kata nikah khitbah duluu?


Hmm menarik jugak cadangan miledi tu.. tapi masalahnya kan zalzalah cakap bf dia tu menyepi diri.. cemana nak nikah khitbah.. kalau seorang nak seorang lagi senyap..

Apakata zalzalah study dulu untuk exam.. then bila bercuti nanti, balik sini, datang Malaysia pergi bersemuka dengan bf zalzalah.. selesaikan secara org dewasa.. tak payah berselindung lari sana sini.. :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 30-04-07 00:32


iya..ajak berbncang face 2 face...berbiacara dr hati ke hati...selesaikan segala kesulitan yang ada..minta berterus terang...jangan kusutkn keadaan..kalau kedua-duanya setuju..kahwin saja dulu...cuba kontek dia balik if dia sedang menyepi..mugkin juga terlalu sibukk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-04-07 07:29


betul tu..sekarang ni cuba lupakan seketika si dia tu,tumpukan pada exam lu...lepas selesaikan hal ni elok-elok dengan sidia..insyaallah,macam yang member2 lain cakap..kalau dah jodoh tak ke mana kan...banyakkan berdoa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

sof_wan88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28277
Posting: 127
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 07:39


soal jodoh pertemuan dan perpisahan hanya terletak di tangan Allah...
maka kita berserah sajalah pada nya...
yang penting dalam satu-satu jalinan percintaan
adalah kejujuran dan keikhlasan kedua2 belah pihak...

yang penting kejar cita-cita dahulu dan lepas itu baru kejar CINTA

cintakan bunga, bunga akan layu,
cintakan manusia, manusia akan mati,
ccintakan Allah yang kekal abadii...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sof_wan88Profil   Hantar PM kepada sof_wan88   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 30-04-07 08:29


Pada 30-04-07 00:25 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-04-07 00:18 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

apa kata nikah khitbah duluu?


Hmm menarik jugak cadangan miledi tu.. tapi masalahnya kan zalzalah cakap bf dia tu menyepi diri.. cemana nak nikah khitbah.. kalau seorang nak seorang lagi senyap..

Apakata zalzalah study dulu untuk exam.. then bila bercuti nanti, balik sini, datang Malaysia pergi bersemuka dengan bf zalzalah.. selesaikan secara org dewasa.. tak payah berselindung lari sana sini.. :-)



ana sokong kata-kata dr meow..tya lah pada yang pakar..hehe..

p/s: ana pun nak exam ni..sahabat-sahabat doakan kejayaan ana ye..nak berjaya macam dr meow..ameen..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-04-07 08:58


take your time..focus exam itu...exam lagi penting dari bf..hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

anti_alasan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2006
Ahli No: 26307
Posting: 300

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 09:07


sebagai seorang islam...
ana ingin mengingatkan anti bahawa apa yang anti lakukan ini ana takut sudah lari dari jalan islam & iman......

ana takut ukhti sedang melakukan satu kesilapan yang biasa dilakukan oleh orang-orang lain....

ya ukhti,jika anti pernah mendengar satu hadith...bahawa zina itu bukan setakat zina kemaluan semata,tetapi ada juga zina mata,zina tangan dll...& zina HATI..(tak INGAT MATAN HADITH & RIWAYATNYA)....

ana rasa anti lebih tahu text penuh hadith tersebut daripada ana....

jika anti baca ayat quran surah an-nur ..ayat 31..."katakanlah kepada wanita yang beriman: "hendaklah mereka MENAHAN PANDANGANNYA dan memelihara kemaluannya dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya.....(ila akhir ayat)....sungguh menggetarkan hati kita apabila kita membacanya...betapa itulah kata PERINTAH dari Allah spy kita menahan pandangan kita...

BERLINANG AIR MATA kita mengingatkan maksiat2 yang kita buat..bahawa selama ini kita banyak melanggar PERINTAH allah ini,kita banyak berbuat dosa kepada dia walhal dia sentiasa memberi nikmat yang tidak putus2 kepada kita,memberi peluang kepada kita untuk bertaubat tapi kita langsung tak menghargai nikmat ini....ya allah....hambamu ini selalu menzalimi diri sendiri...

ya ukhti,jika anti membaca surah al-israa'..ayat 32..."dan janganlah kamu mendekati zina;sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk"......
kita mendapati ia juga adalah PERINTAH allah yang Maha Penyayang kepada kita spy jangan mendekati zina...dikuatkan lagi pernyataan bahawa zina itu suatu perbuatan yang keji & suatu jalan yang buruk...betapa hina-dinya nya zina ini ya ukhti...bergetar badan kita mendengar arahan allah ini...bagai nak putus jantung kita apabila mengingatkan diri kita yang dhoif ini selalu mengabaikan perintahNya....sesak dada kita megenangkan dosa2 kita..menangis kita semahu-mahunya di hadapan allah.....kita hamba lemah ya ukhti..justeru mohonlah dari PEMILIK KEKUATAN spy memberi kekuatan kepada kita untuk menghadapi ujian2 seperti ini...bahawasanya allah akan menguji pada titik kelemahan kita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For anti_alasanProfil   Hantar PM kepada anti_alasan   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 09:28


salam alaik
Allah akan bagi ujian, nak lihat pada siapa kita akan letak pergantungan . sesungguhnya selayaknya pergantungan hanyalah pada Allah. lihat pada positif side untuk ujian ini, saudari patut rasa bersyukur, dengan ujian sebegini, maka kuranglah maksiat yang dilakukan. bayangkan jika kedua-duanya ada perasaan yang kuat antara satu sama lain...jadinya kebarangkalian kerap telefon, kerap bermesej, YM dll akan terjadi. bila masing-masing dah syok.. semakin galak jadinya. lama kelamaan apa yang berlaku ialah masa yang sepatutnya digunakan untuk menuntut ilmu, beribadah akan terbazir dengan sia-sia melayan call dan mesej saja.lelaki itu pula belum tentu akan jadi milik saudari yang sah, sebab jodoh pertemuan di tangan Allah kan. bayangkan kalau jadi apa-apa dalam perhubungan, tak ke perit rasanya setelah berhabis2an , akhirnya tiada jodoh...

alhamdulillah, saudari menuntut ilmu agama, itu satu kurniaan yang sangat besar. kerana saudari bakal menjadi ustazah yang akan menjadi org penting memimpin masyarakat kepada agama, kerana itulah Allah melindungi saudari dan teman saudari dr perkara2 yang tidak sepatutnya dilakukan seorang yang belajar agama.

apa yang saudari boleh buat, sekarang ini salah satu usaha yang terbaik, perbanyakkan berdoa dan solat hajat supaya teman saudari itu ditetapkan hatinya dan impian saudari untuk diijabkabulkan dengan dia tercapai.. dan moga Allah menjadikan pilihan saudari itu insan yang terbaik untuk keseluruhan hidup dan urusan agama saudari. segalanya tidak mustahil dengan izin Allah. dan yakin dengan pertolongan Allah pada hamba2Nya yang bertaqwa, dan akhirnya serah saja pada Allah (tawakkal).. kerana Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hamba2Nya. jangan berharap pada manusia, kerana manusia sifatnya berubah2 dan lemah.. tetapi berharaplah pada Allah yang memegang hati-hati manusia. jangan risau dan bersangka baiklah selalu :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 30-04-07 09:38


itu senang saja..minta PadANya...MINTA YANG TERBAIK...dan semoga anti menang dalam ;ujian ini',,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

zaLzaLah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22169
Posting: 69
Dari: BuMi AnBiYa' Me$iR

singapore  


posticon Posting pada: 02-05-07 19:29


salam alaik...

syukran lillah pada sahabat2 kalian yang banyak bagi pandangan pada ana..alhamdulillah,sebenrnya dr sudut positif ana fikir mungkin Allah nak lindungi ana dr sgala macam mksiat,sekarang ni ana lebih banyak muamalat dengan mak,adik perempuan dia &kakak dia yang sama belajar di mesir tapi tempat berlainan..
mknenya di sini ana lebih banyak muamalat dengan org yang terdekat dengan dia iaitu adik beradik&ibunya..kan tu lebih baik..apa-apa msalah kami ana selalu luahkan pada ibunya,tu yang buat ana rasa beban yang ana tangguh berkurngan..alhamdulillah,banyak kata-kata nasihat yang ibunya berikan..sebab kalau boleh ibunya nak ana saja yang kan jadi menantu dia,dia taknak org lain begitu jugak dengan kakak dia..ana & kakak dia rapat sangat dah macam kakak sendiri..
baru-baru ni ana dapat contact dia,tapi cara layanan dia lain dr dulu..tu tkpelahh mungkin tekanan kerja,lagi satu dia ada ceritakan kat ana pasal perempuan,ada ustazah minat kat dia,tapi dia cakap dengan ana..waallahi dia tak layan,dia buat bodoh saja dengan perempuan tu,walaupun sikit lebih kurang hati ana lega tapi ana was2 tak tahu Kenapa..biaselah setan..tapi ana cuba tepis dr perasaan buruk sgka..
pasal nikah yang sahabat utarakan,prinsip ana belajar tetap belajar taknak campur adukkan takut tak boleh bawa tanggungjawab sebagai pelajar,isteri&mungkin kan jadi seorang ibu..
tahun depan insya-allah dia datang mesir untuk lanjutkan pelajarannya,kepada sahabt2 semua ana ucapkan terima kisah banyak-banyak atas sokongan yang di berikan..
kalau boleh bagilah lagi sokongan ada ana..
kepada sahabat2 yang sama-sama kan menhadai imtihan..bitaufiq wanajah..doa sama-sama agar kita semua beroleh kejayaan di dunya mahupun di akhirat..allahuma aminn...
wassalam :-)


-----------------
~KiTa takkan berasa kesunyian selagi Allah&Rasul sentiasa bersama kita,lah TaHzaN iNNaLLaHa Ma'aNa..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaLzaLahProfil   Hantar PM kepada zaLzaLah   Quote dan BalasQuote

zaLzaLah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22169
Posting: 69
Dari: BuMi AnBiYa' Me$iR

singapore  


posticon Posting pada: 02-05-07 19:33


agak2 dia setia tak?org cakap kalau tak setia mungkin dia takkan ceritakan apa-apa yang berlaku pada dia lagi2 pasal perempuan..tai ni cerita pada ana.maknenya????
waallahu'alam bisawab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaLzaLahProfil   Hantar PM kepada zaLzaLah   Quote dan BalasQuote

zaLzaLah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22169
Posting: 69
Dari: BuMi AnBiYa' Me$iR

singapore  


posticon Posting pada: 03-05-07 18:44


please..bagi pendapat pada ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaLzaLahProfil   Hantar PM kepada zaLzaLah   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 03-05-07 19:02


;-) Ya ukhti, anda tak perlu layan perasaaan tu sebab kalau Allah dah takdirkan dia untuk ukhti pasti tetap akan jadi. Insya Allah. yakinlah dan teruskan perjuangan dalam pengajian ukhti.


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 19:20


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah jodoh itu ketentuan Illahi. Jadi anakanda teruskan istikhorah dan usahlah mengharap pada yang tak sudi. Walau apa alasan sekalipun kalau jodoh tak ke mana tetapi lumrah lelaki ialah jauh di mata jauh di hati sebenarnya kecuali sekiranya sudah jodohnya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Bercintalah selepas Bernikah akan dapat menghayati ayat walaa taqrobuzzina (janganlah kamu dekati zina).

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 20:48


assalamualaikum..

saya ingin berkongsi nasihat yang telah diberikan oleh seorang sahabat kepada saya :

Cekal dan tabahkan hati, bertenang dengan sedikit zikir2 yang dibaca berulang2.
it is a form of positive reinforcement~doa dan harapan kepada Allah yang kita ucap untuk menggantikan negative thinking.

say to yourself doa dan zikir in times of kerumitan dan kesusahan
InsyaAllah dibukakan pintu hati untuk solve problems
yakinlah dengan taqwa allah akan bukakan pintu pertolongan

istighfar~ the way to maqbulkan doa
think of yourself as hamba yang lemah,dhoif, kerdil, hina, serba memerlukan and ALLAH itu maha gagah ,berkuasa,kaya. mintalah sedikit kekuatan ALLAH dengan zikir

lah hawla wala quwwata ilaa billaah, hil 'aliyyil 'azhiim
( tiada kuasa dan kekuatan melainkan kuasa dan kekuatan Allah)

lah ilaaha illa anta,subha naka inni kuntu minazhalimin
(tiada tuhan selain Engkau maha suci Engkau sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang zalim)

zikirlah if negative thinkings comes in2 your mind

saya minta maaf if ada salah taip atau ada salah silap taip
-peringatan untuk diri sendiri jua

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

zaLzaLah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22169
Posting: 69
Dari: BuMi AnBiYa' Me$iR

singapore  


posticon Posting pada: 05-05-07 06:25


salam...

syukran ummi..doakan saya ye moga jodoh saya kuat dengan dia..
setiap kali saya berdoa,saya rasa hati saya makin dekat dengan dia..
kadang-kadang saya cuba untuk jauhkan diri tapi tak boleh..
mungkin ini sbahagian ujian saya..doakan saya kuat yee..

syukran pada mujahidah_muslimah&samirah..atas nasihat yang antunna berikan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaLzaLahProfil   Hantar PM kepada zaLzaLah   Quote dan BalasQuote

ALFARABI
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.08.2004
Ahli No: 10497
Posting: 70
Dari: SG PeTa NI --Waa...so great aa.

Kedah  


posticon Posting pada: 20-08-08 07:14


Kena kawin cepat-cepat ini.. aduh2..bagaimana ni..


-----------------
call free


Bookmark and Share

    


  Member Information For ALFARABIProfil   Hantar PM kepada ALFARABI   Pergi ke ALFARABI's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 22:27


ingatlah sekirannye dia telah di ciptakan untuk kita maka kat akan tetap bersamanye satu hari nanti walaupun apa pun rintangan yang datang menduga...
berserah pada yang Esa semoga jodoh kat dengannya...
ana telah berkawan dengan bakal tunang ana hampir 10 tahun,jika sebelum ini kami hanya sekadar kawan rapat dan ana tak pernah pun terpikir akan jatuh cinta dengannya tapi takdir allah penentu segalanye...
walau jauh ana lari dari dia tapi makn hampir dirinye kepada ana...
akhirnya ana bersetuju untuk menerima dia seadanye...
insya allah kami akan bertunag pada tahun hdapan..
semoga perhubungan kami di redhai allah selalu...amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

lelaki_5585
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34924
Posting: 35

thailand   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 16:11


Assalamualaikum,

maaf berdasar tarikh terakhir posting tu dah setahun lebih.

Apapun semuga Allah Memberikan Zalzalah kekuatan didalam menghadapi apa jua ujian serta rintangan yang mendatang. serta memberikan zalzalah kebahagiaan dan kejayaan dalam apa jua urusan, baik pelajaran ataupun kehidupan. dan mencapai hakikat kebahagiaan yang sebenar2nya BAIK didunia apatah lagi di akhirat. amin..

daripada HambaNya yang kerdil
( Ya Allah Jadikanlah Hamba2mu ini seorang yang benar-benar bersyukur diatas segala malah setiap pengkurniaan dariMu sama ada yang ku sedari atau tidak ku sedari. Amin..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lelaki_5585Profil   Hantar PM kepada lelaki_5585   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 13:04


insyaAllah...yang penting mesti yakin dengan ketentuan Allah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 14:02


Erm berdoa lah kepada Allah semoga di beri petunjuk oleh-Nya..

Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..
Ya Tuhanku..Kekasih hatiku..
Terima kasih ku ucapkan buatMU kerana telah...
Menciptakan dirinya dan mempertemukanku dengannya...
Terima kasih untuk saat-saat indah..
Yang telah kami lalui bersama..
Terima kasih untuk setiap malam-malam yang lalu..
Kau berikan ku kesempatan..
Untuk datang bersujud dihadapanMu..
Sucikan hatiku Ya Allah..
Sehingga dapat melaksanakan kehendak dan..
RencanaMu dalam kehidupan seharianku...

Tuhanku yang Agung.. Duhai cinta hatiku..
Jika diriku bukan pemilik tulang rusuknya..
Janganlah biarkanku merindukan kehadirannya..
Janganlah biarkanku melabuhkan hatiku dihatinya..
Kikislah pesonanya dari kelopak mataku dan..
Usirlah dia dari relung hatiku..
Gantilah damba kerinduan dan cinta yang..
Bersemayam di hati ini dengan..
Kasih daripadaMu yang tulus dan murni..
Tolonglah diriku agar dapat mengasihinya..
Hanya Sebagai sahabat…

Tetapi jika Kau ciptakan dirinya untuk diriku..
Ya Allah….tolong satukan hati kami..
Bantulah diriku untuk mencintai,mengerti dan..
Menerima dia seutuhnya...
Berikanku kesabaran, ketekunan, dan..
Kesungguhan untuk memenangkan hatinya.
Urapilah dia agar dia juga mencintai, mengerti dan
Mahu menerima diriku dengan segala kelebihan dan kekurangan..
Sebagaimana diriku telah Kau ciptakan...
Yakinkanlah dirinya bahawa diriku amat..
Mencintai dan rela membahagi..
rasa suka dan duka diantara kami berdua…

Tuhanku Yang Maha Pengasih..
Dengarlah doa hambaMU ini...
Lepaskanlah diriku dari keraguan ini..
Menurut kasih dan kehendakMu...
Tuhanku pastinya Engkau senantiasa..
Memberikan yang terbaik buat diriku..
Luka dan keraguan yang kualami pasti ada hikmahnya...
Pertemuan dan perpisahan ini mengajarku untuk hidup makin dekat padaMu..
Untuk lebih peka terhadap suaraMu yang membimbingku..
Menuju ke jalan yang diredhaiMu.
Bimbinglah diriku untuk tetap setia dan sabar menanti..
Tibanya waktu yang telah Engkau tentukan dalam hidupku..
Andai benar dia ditakdirkan untuk bersamaku..
Satukanlah hati kami…Dalam restuMu..
Sebelum aku serahkan cinta ini yang bagiku cukup sejati dan sepenuh hati keranaMu Ya Allah, telah ku pohon petunjuk dan jalan dariMU...kerana aku tak mampu untuk
memutuskannya sendiri atas kejahilan dan kekeliruan nafsu dan keduniaan...Segala
yang kulakukan kerana ketentuan Mu Ya Allah...
Berkali-kali ku ingatkan diri, cinta ini kepadanya hanyalah kerana Allah, tidak akan ku serah cinta ini kepadanya andai dia bukan pencinta Allah jua.
Dan aku juga tidak lupa mengingatkan diri, manusia hanya merancang dan mengharap, tapi penentuannya di tanganMU duhai cinta hatiku..Walau apa yang berlaku di kemudian hari aku perlu bersedia dan berserah..Usaha sudah dilakukan dengan doa dan tawakal..
Ya Rahman Ya Rahim..Bantulah hambaMU..Hanya padaMU hambaMU ini berserah segala...Ku tahu perencanaanMU adalah yang terbaik untuk hambaMU ini, maka redhakanlah hati ini dengan setiap ketentuanMU..Amin Ya Rabbal A’lamin...


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 15-09-08 14:09


salam...
apa cerita zaLzaLah sekarang... tercapai ke hajat nak bernikah dengan jejaka pilihan hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 15:41


kalau dah suka jangan tunggu2 lagi. Bertunang cepat-cepat nanti dikebash org pulak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 12:55


Pada 15-09-08 13:04 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

insyaAllah...yang penting mesti yakin dengan ketentuan Allah....


Emmm... Saudari Najah Musla mesti ada pengalaman cinta jarak jauhkan... Boleh kongsi pengalaman dan tips-tips untuk kekal bahagia dengan cinta jarak jauh ni...

;-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 17:35


assalamualaikum...

janganlah saudari risau sangat..
andai memang dia sudah ditentukan untuk saudari..
insyaAllah takkan ke mana...
banyakkan doa..
doa tu kan senjata orang mukmin..
concentrate in your study..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 20-09-08 20:59


salam
mengenai perasaan lagi....entahlah bagi saya Allah itu Adil dan kita serahkan segalanya padaNya...kalau jodoh tak kemana,berdoa semoga di permudahkan and jangan fikir sangat kerana ia akan menjejaskan pemikiran saudari...memburukkan keadaan saudari...serahkan segalaNya kepada Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-09-08 22:26


ana mempunyai teman lelaki yang paling ana sayang..??

kamu tak layak ber"ana" "anti"..


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

ToK_iMaM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1071
Posting: 183
Dari: ...NeGeRi $eRaMbI [email protected] ®..::iSLaM iS Da WaY oF LiFe ::..©..:: IIUM ::..

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 22:40


cerita 2007ini...tapi rasa tergerak pula nak posting, lama pula tak posting dalam UC ini..:)

hmm...kisah cinta dua benua. kalau bercinta jarak jauh ini bahaya ni kata orang. tak kisah lah guna "ana" atau "anti" ke. semua tu Allah tak tengok. yang penting akhlak kena jaga. lepas tu, cinta berhenpum-henpun ni bahaya juga. suara wanita yang bercinta ni bahaya untuk bakal suaminya tanpa ada perkara penting..

Macam mana Allah nak jaga kalau kita sendiri tak hindarkan dari apa yang Allah larang..maka akan di timpa lah akibatnya..tanpa ada penjagaan dalam agama..

sama-sama kita berpesan-pesan pada diri kita dan sahabat-sahabat kita..wallahu allam...

p/s: sekadar berkongsi pendapat

Bookmark and Share

    


  Member Information For ToK_iMaMProfil   Hantar PM kepada ToK_iMaM   Pergi ke ToK_iMaM's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kamila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35250
Posting: 62
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-10-08 13:46


emmm...Kalau anda betul-betul sayang kat dia...ana tak perlu was....yang penting dia iklas...hehehe..semoga bahagia ok hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kamilaProfil   Hantar PM kepada nur_kamila   Quote dan BalasQuote

muslimahkusza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12373
Posting: 119
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 11:52


InsyaAllah sekadar berkongsi pendapat...
Ana pun berkawan dengan muslimin yang sekarang belajar dimesir..
ana berkawan dekat 2tahun dah...bulan tiga 2007..
bulan 9 2007 dia p mesir,sepanjang berkawan sekali baru bercakap ditalefon
masa mula
-mula dia sampai mesir..lepas itu kami berbincang dan bersetuju
tak payah call sebab nak jaga lah kan,bahaya dengar2 suara ini...
mesej pun boleh kira dalam 2kali sebulan bertanya khabar dan mengirim khabar itu saja...InsyaAllah niat ana nak bentuk baitulmuslim jadi kita
kena jaga lah supaya Allah tak murka dengan Ukuwwah yang kita bina tuee...
kadang-kadang riso juga duduk jauh2 ini tapi itu semua mainan perasaan saja andai Allah dah takdirkan dia milik kita InsyaAllah Dia akan menjaga hubungan kita...banyak2kan berdoa...doakan ana juga...aameeen...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahkuszaProfil   Hantar PM kepada muslimahkusza   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 12:00


tabahkan lah hati, utamakan yang penting dahulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.125587 saat. Lajunya....