Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-05-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 132
Ahli: 0
Jumlah: 132




  Yang Masuk Ke Sini
nasiruddin: 24 hari yang lalu
Kang: 42 hari yang lalu
lidah-penghunus: 45 hari yang lalu
muslimin23: 53 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: bisnes or makan gaji....????


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» bisnes or makan gaji....????

Please Mendaftar To Post


Oleh bisnes or makan gaji....????

azlan_aris
Warga Rasmi
Menyertai: 17.04.2007
Ahli No: 29621
Posting: 12
Dari: bandar baru bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 12:18


kekeliruan yang berlaku, Kenapa masih ramai graduan yang tak berminat dengan bidang perniagaan?.. sedang apabila ditanya adakah anda mengetahui bahawa 9/10 kekayaan datang dari perniagaan? jawapan ya! tahu.. tapi Kenapa tidak mahu menyahut cabaran tersebut?. adakah disebabkan penat lelah semasa menjadi mahasiswa, so bidang makan gaji lebih berbaloi.. atau malu untuk bermula dari bawah? tak sanggup pegang cangkul, tak sanggup pegang pisau potong daging dan sebagainya...

saya kemukakan isu ini kerana saya ingin mencari jawapan kepada persoalan....

wallahua'lam..
regard
insan yang lemah.


-----------------
kecantikan satu pinjaman, keindahan suatu paparan, kegembiraan suatu putaran.. keimanan & ketaqwaan suatu yang berkekalan.. Ya ALLAH... Ampunilaa aku..


Bookmark and Share

    


  Member Information For azlan_arisProfil   Hantar PM kepada azlan_aris   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 27-04-07 13:03


rata-rata mahukan kerja yang terjamin...ada pencen, dan so on....tapi mostly bila ada pelajaran ,ramai yang kejar pangkat/status,sebab bila ada pangkat ada kuasa..gaji pun lumayan....apapun mungkin minat masing-masing agaknya.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-04-07 15:50


setuju dengan songkok_aji02....cuma nak tambah sikit.

nak mula a business kat malaysia ini susah....perlukan modal...bank selalunya enggan atau susah nak bagi pinjaman kepada peniaga2 muda.....jenis perniagaan yang nak dibuat....competition...monopoli (ramai peniaga cina dah conquer connection business, connection dengan pembekal and so on)......masalah monopoli boleh disolve dengan membuat rangkaian perniagaan org Islam....contoh....jadikan kelantan sebagai pusat bekalan...sebab kat kelantan ramai peniaga Islam....hatta kedai tayar, kedai besi, kedai elektrik, owner kilang kat kelantan semuanya milik org Islam.

tapi....ada satu masalah besar nak run a business kat malaysia ini....kena ada connection dengan org politik, ada connection dengan orang-orang kat kementerian dalam negerilah, dengan kastamlah (kalau melibatkan import export), dengan org majlis perbandaran lah.....pendek kata semua kena ada connection....ini yang susah....lagi satu.....jarang kita dengar young businessman berjaya dalam perniagaan kat malaysia ini....sebabnya....system seniority.....peniaga muda tak boleh lebih2 daripada orang-orang yang dah lama dalam business....nak untung kena berpada2....

lagi satu.... businessman kat malaysia ini anak manja kerajaan, sentiasa duduk kat bawah ketiak kerajaan....tak mampu nak bersaing sendiri di arena antarabangsa....thats why kalau kita letak a rich malaysian businessman ini untuk bertanding internationaly....confirm dia akan bankrup...sebab terlalu manja, tak reti nak buat sendiri...tender project sentiasa dapat, business sentiasa untung, tak pernah2 rugi....kalau nak jatuh rugi kerajaan confirm akan tolong bail out....businessman di malaysia terlalu dependent kepada kerajaan.

berbanding dengan negara2 maju seperti US, UK and so on....system seniority tak ada....nak run a business tidak perlukan connection dengan orang-orang tertentu....cuba lihat background peserta2 rancangan The Apprentice....semuanya muda2 belaka, umur bawah 25 tahun dah own company sendiri, dah ada dalam account berbillion2 dollar.....ada tak budak muda kat malaysia yang boleh jadi macam itu???....ada memang ada, tapi semua tahu siapa budak itu...confirm anak dato' ke, anak menteri2 ke, menantu perdana menteri ke (ooppss...hehe) dan etc.

wallahua'lam
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 27-04-07 16:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 27-04-07 16:35


its true...senang cerita karenah birokrasi memang melampau-lampau ....tapi ada juga yang berjaya menjadi jutawan internet, so, berpijakla di bumi yang nyata...

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 27-04-07 17:02


Bisnez ikan pekasam......
[ Telah diedit oleh: mizie_hafiz80 pada 27-04-07 17:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.089183 saat. Lajunya....