Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: DR.


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» DR.

Please Mendaftar To Post


Oleh DR.

darkeye_mania
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27963
Posting: 157

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 03:53


macam familiar tajuk saya tu? sebab dah banyak kali dah gelaran tu disebut kat sini oleh segelintir ahli ukhwah yang "ISLAMIC"...

tak kisah lah sama ada orang yang dimaksudkan tu benar atau salah, itu antara dia dengan ALLAH... sekarang ni agama islam di dah berpuak2... masing-masing ada pegangan sendiri, masing-masing nak tegakkan yang puak dia tu lah yang betul, yang lain semua sesat, semua 'fitnah'.... mana satu yang betul, hanya ALLAH yang tahu... kita hanya mampu mengkaji dan tawakkal dengan jalan yang dipilih..

tapi apa yang saya cuba nak katakan kat sini, orang yang kerap sangat dok sebut DR.'fitnah akhir zaman' tu bagus sangat ke? "ISLAMIC SANGAT" ke? kalau betul anda MUSLIM SEJATI, anda tidakkan akan senang-senang bagi gelaran negatif tu pada orang lain dan asyik ulang gelaran tu.. orang lain yang tak tau apa-apa, bila baca gelaran yang anda beri tu secara automatik akan ada satu tanggapan negatif pada orang yang dimaksudkan dan sekali lagi saya katakan HANYA ALLAH YANG MAHA MENGETAHUI siapa yang difitnah dan siapa yang memfitnah...

tindakan anda yang dengan sewenang2nya menggelarkan orang lain dengan gelaran negatif macam tu tanpa segan silu adalah satu dosa... inikah ciri-ciri MUSLIMIN SEJATI? jangan sesekali lupa bahawa hanya ALLAH yang maha mengetahui segalanya... anda hanya seorang manusia yang hina..... sama seperti manusia2 lain.... tapi tindakan anda itu menunjukkan anda lebih teruk dari yang lain....

belajar menghormati orang!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For darkeye_maniaProfil   Hantar PM kepada darkeye_mania   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 07:06


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah sabran ya anakanda. Sememangnya orang-orang yang beriman akan diuji agar keimanan mereka terus meningkat sekiranya mereka benar-benar beriman.

Kerja kita ialah menyampaikan walau satu ayat dan hendaklah ia berdasarkan ilmu yang berlandaskan Al Quran dan As Sunnah. Rasulullah sollallahu 'alaihi wassalam meninggalkan kita dua perkara itu maka dua perkara itulah yang menjadi panduan golongan yang berfikir (ulul albab) untuk terus membina keimanan dan mencapai tahap ketaqwaan.

Ramai para ilmuwan dan cendikiawan yang masuk Islam akan berkata sekiranya mereka lihat umat Islam mereka tidak akan masuk Islam tetapi mereka kaji Al Quran dan juga As sunnah maka mereka masuk Islam dengan pintu yang sebenarnya.

Jadi kita hendaklah memahami betapa umat Islam terutama di akhir zaman yang keliru dan lalai agar diberitahu untuk terus mencari ilmu dan memahami iman itu hanya dapat dipertingkatkan apabila berilmu.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - yang maksum hanya Rasulullah sollallahu 'alaihi wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 26-04-07 09:43


susah nak cakap saudari..kita cakap macam ini,mereka ada jawapan pusing agaknya lain pulak..macam-macam ahli ukhwah ni..:-) yang btulnye,mereka saja...mm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 10:22


Pada 26-04-07 03:53 , darkeye_mania posting:

!!! QUOTE !!!

macam familiar tajuk saya tu? sebab dah banyak kali dah gelaran tu disebut kat sini oleh segelintir ahli ukhwah yang "ISLAMIC"...

tak kisah lah sama ada orang yang dimaksudkan tu benar atau salah, itu antara dia dengan ALLAH... sekarang ni agama islam di dah berpuak2... masing-masing ada pegangan sendiri, masing-masing nak tegakkan yang puak dia tu lah yang betul, yang lain semua sesat, semua 'fitnah'.... mana satu yang betul, hanya ALLAH yang tahu... kita hanya mampu mengkaji dan tawakkal dengan jalan yang dipilih..

tapi apa yang saya cuba nak katakan kat sini, orang yang kerap sangat dok sebut DR.'fitnah akhir zaman' tu bagus sangat ke? "ISLAMIC SANGAT" ke? kalau betul anda MUSLIM SEJATI, anda tidakkan akan senang-senang bagi gelaran negatif tu pada orang lain dan asyik ulang gelaran tu.. orang lain yang tak tau apa-apa, bila baca gelaran yang anda beri tu secara automatik akan ada satu tanggapan negatif pada orang yang dimaksudkan dan sekali lagi saya katakan HANYA ALLAH YANG MAHA MENGETAHUI siapa yang difitnah dan siapa yang memfitnah...

tindakan anda yang dengan sewenang2nya menggelarkan orang lain dengan gelaran negatif macam tu tanpa segan silu adalah satu dosa... inikah ciri-ciri MUSLIMIN SEJATI? jangan sesekali lupa bahawa hanya ALLAH yang maha mengetahui segalanya... anda hanya seorang manusia yang hina..... sama seperti manusia2 lain.... tapi tindakan anda itu menunjukkan anda lebih teruk dari yang lain....

belajar menghormati orang!!!!!!!


salam...
betul itu..saya tengok sewenang-wenangnyer meletak gelaran keatas orang...walaupun ada pendapatnya tidak dipersetujui,janganlah diberi pelbagai jenis gelaran..perlu diingat kita siapa untuk memberi dan menghukum seseorang yang sama tarafnya dengan kita sebagai kalifah dimukabumi ini..mungkin kalau beliau salah,ilimuan atau ulama yang mempunyai ilmu yang tinggi dan setarafnya patut menegur..kalau dirasakan ilmu yang dimiliki telah cukup untuk memberi gelaran keatas org lain,cubala salurkan pendapat disaluran yang betul..sesungguhnya hanya Allah yang mengetahui segalanya.....


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 10:59


InsyaAllah..kita semua kena belajar MENGHORMATI ORANg

Pada yang sama selain menghormati Dr yang dimaksudkan oleh darkeye, kita kena hormatilah juga para-Dr2 lain, para mufti2 lain, para ulama2 lain, para imam2 mazhab lain. jangan mudah membid'ah kan serta menghukum-kafirkan dan mengatakan pendapat ijtihad serta jumhur (malah ijma para sahabat nabi, para mujtahid) lain sebagai 'tertolak' atau tidak 'berasas'

Jika kita marah orang menghukum ulama mutaakkhiriin (zaman kita), apatah lagi jika ada yang mencabar kewibawaan dan ilmu ulama2 yang terdiri daripada golongan Tabi' Tabieen dan salfusoleh dahulu.

Kita berdakwah secara adil, dan kita cuba jauhi sikap HIPOKRIT, insyaAllah.

Selain belajar menghormati orang, saya nak pesan juga pada yang membaca (atau menulis dan diri saya sendiri) iaitu jangan setakat menghormnati orang, tetapi belajar jugalah BERADAB dengan ilmu

InsyaAllah kita dapat saling tegur menegur dan tidak jadi seperti paku dulang paku serpih.sambungannya? boleh sambung sendiri
[ Telah diedit oleh: swordofdeen pada 26-04-07 11:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-04-07 11:24


Minta maaf saya ni lambat sikit @ sememangnya tak ikut perkembangan semasa dalam ukhwah mahupn kat luar, mmm..DR. yang dimaksud kan tu apa ke siapa? sebenar rentetan dr apa ye????

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 11:38


Pada 26-04-07 11:24 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Minta maaf saya ni lambat sikit @ sememangnya tak ikut perkembangan semasa dalam ukhwah mahupn kat luar, mmm..DR. yang dimaksud kan tu apa ke siapa? sebenar rentetan dr apa ye????


yup..ana pun tak paham DR. apa dan sapa yang dimaksudkan...what exactly happened? walau ana selalu juga lepas kat ukhwah ni tapi ana tak paham...nway apa yang ana dapat beritahu sini kan tempat untuk kita bermuzakarah..so...masing-masing ada hak nak memosting posting dan memasing juga berhak nak nyokong dan menolaknyer..betul tak..? :lol:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 11:42


assalamualaikum..
ana tak faham lah..DR pae yang dimaksudkan?
gelaran apa? :-? :-? :-? :-? :-?
wassalam



Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

darkeye_mania
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27963
Posting: 157

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 12:07


macam mana orang yang tak tau cerita nak faham kalau dah tajuk asal yang saya post ni dah ditukar.. dipendekkan... Kenapa nak 'bertapis' pulak? kat ukhwah ni ada jabatan penapisan jugak ke? kalau ada, kenpaa apa yang saya taip saja yang kena potong tapi posting orang lain yang menyatakan gelaran negatif pada DR. tu tak pulak dipotong.. ada banyak pulak tu... minta maaf lah pada yang tak tau tapi ingin tau.. kalau saya taip balik pun, sure kena potong jugak...

!!! QUOTE !!!

Pada yang sama selain menghormati Dr yang dimaksudkan oleh darkeye, kita kena hormatilah juga para-Dr2 lain, para mufti2 lain, para ulama2 lain, para imam2 mazhab lain. jangan mudah membid'ah kan serta menghukum-kafirkan dan mengatakan pendapat ijtihad serta jumhur (malah ijma para sahabat nabi, para mujtahid) lain sebagai 'tertolak' atau tidak 'berasas'


ni lah masalahnya.. cuba faham betul-betul apa yang saya post mula-mula tu? saya cuma nak bagitau kat orang yang suka bagi gelaran negatif pada orang lain tu yang perbuatan dia tu tak elok, berdosa.. seolah-olah dia tu bagus sangat.. saya bukan nak berdebap sapa patut hormat sapa, imam mana betul, mana tak... mana sebenarnya bid'ah, mana tak.... kalau rasa orang yang anda tak suka tu salah, tegur cara baik, kalau tak boleh,diam saja... perbuatan anda asyik mengutuk kat sini akan mendatangkan perubahan apa-apa ke? makin mengusutkan keadaan, menambah dosa dan mengelirukan orang yang tak tau apa-apa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For darkeye_maniaProfil   Hantar PM kepada darkeye_mania   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 12:18


assalamualaikum..
memang nak faham tapi memang tak faham..
erk..
sekadar jadi permerhati saja lah ye..
at least apa yang terbuku di hati darkeye_mania terluah kat sini..
sabar ye..
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 12:56


Assalamualaikum... Bawa bertenang. Prof lama dah perhati ni..lain macam saja suasana nak timbul.

Tahap Ilmu tidak boleh diukur dengan kayu pengukur / pembaris. Dan tiada jaminan kiranya ilmu dia dah banyak kira ada tahap Ijazah atau PHD, dah boleh dikira bagus. Dan tak beerti org biasa tahap ilmunya tidak boleh bersuara kepada sesiapa sekiranya ianya nampak mengelirukan orang ramai.

Darkeye_mania, anta datang ini macam Hang Jebat nak mengamuk kat Istana Melaka ..saja? Kenapa jadi lagu ni.. ? bawa bersabor...
Bukan Prof nak bela sesiapa pun....cuma Kalau nak marah org atau menegur, emosi kena jaga....Kalau tak sama juga dengan org yang nak mengata. Cuba check Kenapa dan mengapa org itu diperkatakan sedemikian...

Kaji dulu dan boleh bertanya dengan apa dia tahu...


....................
p/s : Minta maaf kiranya ada yang tersinggung


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama
[ Telah diedit oleh: Prof_Muslim pada 26-04-07 12:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-04-07 13:03


senang saja

dr. 'fitnah akhir zaman' = mufti perlis
dr. 'murabbi akhir zaman' = SS Mufti Perak

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-04-07 13:05


mujahid sufi akhir zaman = SS Dato' Mufti NS...

ALLAHU AKBAR!!!

HIDUP HIDUP!!!
HIDUP SUFI!!!

HANCUR HANCUR!!!
HANCUR WAHABI!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-04-07 13:07


!!! QUOTE !!!

Kaji dulu dan boleh bertanya dengan apa dia tahu...


tanya dulu dengan orang yang kenal dr. 'fitnah akhir zaman' ni sejak tahun 1989...

darkeye masa tu umur berapa?...dah besar sangat ke?... :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

kulidakwah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2007
Ahli No: 28113
Posting: 109
Dari: raub

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 13:12


Pada 26-04-07 13:05 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

mujahid sufi akhir zaman = SS Dato' Mufti NS...

ALLAHU AKBAR!!!

HIDUP HIDUP!!!
HIDUP SUFI!!!

HANCUR HANCUR!!!
HANCUR WAHABI!!!


puak sui rupanya....patutlah pun....
:-D


-----------------
-aku berfahaman salaf,bermanhaj sunnah-


Bookmark and Share

    


  Member Information For kulidakwahProfil   Hantar PM kepada kulidakwah   Quote dan BalasQuote

kulidakwah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2007
Ahli No: 28113
Posting: 109
Dari: raub

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 13:12


Pada 26-04-07 13:05 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

mujahid sufi akhir zaman = SS Dato' Mufti NS...

ALLAHU AKBAR!!!

HIDUP HIDUP!!!
HIDUP SUFI!!!

HANCUR HANCUR!!!
HANCUR WAHABI!!!


puak sufi rupanya....patutlah pun....
:-D


-----------------
-aku berfahaman salaf,bermanhaj sunnah-


Bookmark and Share

    


  Member Information For kulidakwahProfil   Hantar PM kepada kulidakwah   Quote dan BalasQuote

aisha_maria
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.03.2007
Ahli No: 29327
Posting: 29
Dari: MaDiNaH MuNaWwArAh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 13:19


Pada 26-04-07 13:12 , kulidakwah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-04-07 13:05 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

mujahid sufi akhir zaman = SS Dato' Mufti NS...

ALLAHU AKBAR!!!

HIDUP HIDUP!!!
HIDUP SUFI!!!

HANCUR HANCUR!!!
HANCUR WAHABI!!!


puak sufi rupanya....patutlah pun....
:-D



sufi yang abang imam maksudkan ni.tarekat tu eh??


-----------------
ahlu sunnah wal jamaah


Bookmark and Share

    


  Member Information For aisha_mariaProfil   Hantar PM kepada aisha_maria   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-04-07 13:24


tariqat2 sufi yang diakui sebagai tariqat sebenar....

kalau guru yahya...memanglah sesat... :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

aisha_maria
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.03.2007
Ahli No: 29327
Posting: 29
Dari: MaDiNaH MuNaWwArAh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 13:28


Pada 26-04-07 13:24 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

tariqat2 sufi yang diakui sebagai tariqat sebenar....

kalau guru yahya...memanglah sesat... :lol:


abang imam...
cerita lah sikit pasal tarekat ni....nak juga tau, hal-hal kat malaysia ni payah nak tau,sebab duduk jauh


-----------------
ahlu sunnah wal jamaah


Bookmark and Share

    


  Member Information For aisha_mariaProfil   Hantar PM kepada aisha_maria   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-04-07 14:24


Kerajaan Negeri Sembilan dah meluluskan Enakmen Tariqat yang antaranya berperanan mengawal,memantau dan menyelia semua tariqat yang bergerak dan diamalkan oleh masyarakat Islam di Negeri Sembilan agar selaras dengan prinsip syara'.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-04-07 14:38


O...baru faham sekarang..Dr tu siapa he..he..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Administrator




posticon Posting pada: 26-04-07 14:39


Pada 26-04-07 12:07 , darkeye_mania posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana orang yang tak tau cerita nak faham kalau dah tajuk asal yang saya post ni dah ditukar.. dipendekkan... Kenapa nak 'bertapis' pulak? kat ukhwah ni ada jabatan penapisan jugak ke? kalau ada, kenpaa apa yang saya taip saja yang kena potong tapi posting orang lain yang menyatakan gelaran negatif pada DR. tu tak pulak dipotong.. ada banyak pulak tu... minta maaf lah pada yang tak tau tapi ingin tau.. kalau saya taip balik pun, sure kena potong jugak...

....


Ya, di Ukhwah.com ada jabatan penapis. Kenapa? Apa masalahnya? Yang ditapis ialah perkataan-perkataan SMS diubah menjadi perkataan Bahasa Melayu yang betul.

Harap gunakan akal... tidak ada seorang Admin pun yang menapis dan memotong posting anda. Kalau ada pasti keluar perkataan POSTING INI TELAH DIEDIT OLEH.... di bawah.

Jangan main cakap saja: tunjukkan pada kami mana satu posting anda yang sudah kena potong dan posting orang lain yang tak kena potong. Ada banyak pulak tu... tunjukkan satu saja (tak payah banyak) sebagai membuktikan kebenaran cakap anda.

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 14:43


Pada 26-04-07 14:38 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

O...baru faham sekarang..Dr tu siapa he..he..


assalamualaikum..
kak muslimah jun,siapa DR tu?
ana masih lagi tak faham apa yang diperkatakan kat topik ni..
:-? :-? :-? :-?
wassalam



Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-04-07 14:44


syukran atas keperihatinan.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-04-07 15:24


Pada 26-04-07 14:43 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-04-07 14:38 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

O...baru faham sekarang..Dr tu siapa he..he..


assalamualaikum..
kak muslimah jun,siapa DR tu?
ana masih lagi tak faham apa yang diperkatakan kat topik ni..
:-? :-? :-? :-?
wassalam

mufti sebuah negeri utara yang glamour baru-baru ni sebab kenyataan dia, pernah keluar dalam akhbar. Besar gitu ruangan dia. kira dia paling muda ke tak silap. Ada baca juga tapi he..he.. saya sokong mufti yang selagi berpegan pada al-Quran & as-sunnah.
Selagi kenyataan seseorang mufti tak lari dr 2 sumber ni saya hormat dia, tapi jk lain tu wallahua'lam. Politik ni tak berapa sangat. tapi saya tabik keberanian seorang mufti yang cuba tegakkan kebenaran, tu yang sepatutnya sebab kita berTUan & beRAJakan Allah, Malah Dia Tuhan :)

P/S: hanya hamba kepada Allah...dengan ada kedaifannya. Ingat2kanlah saya.. :)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 15:26


Pada 26-04-07 14:39 , Administrator posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-04-07 12:07 , darkeye_mania posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana orang yang tak tau cerita nak faham kalau dah tajuk asal yang saya post ni dah ditukar.. dipendekkan... Kenapa nak 'bertapis' pulak? kat ukhwah ni ada jabatan penapisan jugak ke? kalau ada, kenpaa apa yang saya taip saja yang kena potong tapi posting orang lain yang menyatakan gelaran negatif pada DR. tu tak pulak dipotong.. ada banyak pulak tu... minta maaf lah pada yang tak tau tapi ingin tau.. kalau saya taip balik pun, sure kena potong jugak...

....


Ya, di Ukhwah.com ada jabatan penapis. Kenapa? Apa masalahnya? Yang ditapis ialah perkataan-perkataan SMS diubah menjadi perkataan Bahasa Melayu yang betul.

Harap gunakan akal... tidak ada seorang Admin pun yang menapis dan memotong posting anda. Kalau ada pasti keluar perkataan POSTING INI TELAH DIEDIT OLEH.... di bawah.

Jangan main cakap saja: tunjukkan pada kami mana satu posting anda yang sudah kena potong dan posting orang lain yang tak kena potong. Ada banyak pulak tu... tunjukkan satu saja (tak payah banyak) sebagai membuktikan kebenaran cakap anda.


kadang-kadang ada juga words yang tak patut di ubah padahal memang spelling tu yang memang nak ditulis..nak bagi contoh ke..eh..nanti ...tapi saya ada perasan satu topik di forum jejak sekolah tajuk tu ditulis 'sama'..TAPE DIUBAH KEPADA 'sama'...tu shortform dari nama sekolah lah...kasihan kat kawan kita ni..lain ditulis lain pula keluar..last2 lain maksudnya yang nak disampaikan..huhuhu..nway..segala usaha penapisan yang dibuatselama ini amat2 kami hargai dan sokong sekali...hehehe...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 26-04-07 15:28


Assalamualaikum..

Apakah ini semua......:-|
Jauhilah diriku daripada fitnah ya Allah...huuu...takut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 15:34


nauzubillahi min dzalik.

jagalah lidah dan jari kita ketika menaip

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 15:39


assalamualaikum para ukhwah sekalian,
kepada saudara darkaye,
spertimana yang dikatakan prof, kita sebenarnya perlu lebih matang dan bijaksana dalam menyuarakan sesuatu, dan saudara perlu ingat,
marah itu adalah api dan api itu adalah syaitan,

akan tetapi saya setuju dengan keseluruhan pendapat anda..

siapa kita untuk menentukan ulama itu ulama fitnah akhir zaman
sedangkan ilmu yang setitis Allah kurniakan kepada kita ini pun masih banyak khilafnya dan kurangnya..
jika betul beliau itu sesat, paling kurang kita doakan agar dia kembali ke sirotul mustaqim, tapi penuhilah dada itu dengan ilmu dan kajilah akan perkara2 yang dinyatakan olehnya sebelum menghukum ..

antara pepatah arab ;
'lah yumkin an tahkuma biduni tasawur'
yang bermaksud :
TIDAK MUNGKIN BAGI KAMU untuk MENGHUKUM SESEORANG ITU TANPA MELIHATNYA.. dan tasawur ini pula bukanlah hanya melihat tanpa menilai, ia adalah satu majaz yang menyuruh kita melihat,menilai,mengkaji dan menghukum..

wallahu a3lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 15:48


hurm,betul jugak tu prof,
saya nak tulis singktan bagi Sekolah Agama Menengah Rawang (sama)
tapi keluar jugak sama.. Kenapa ye prof? salah komputer ke prof?
jangan mara ye prof :D

p/s : husnu dzon itu adalah antara yang terbaik untuk kamu lakukan jika di hati mu itu ada syak wasangka..

jangan keluar dari topik asal ye :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 16:30


Betul ke Dr ni fitnah akhir zaman??

JOM kita sama-sama kaji Dr ni.
Kaji dengan adil

Kalau KITA yang M'Fitnah..??..
Nauzubillah....


Dr Asri pnya video banyak juga kat youtube.
http://www.youtube.com/profile?user=faizalmn

thank you bro faizalmn

Ebook/Audio/Video Dr Asri kat web
http://www.norazlin.net

thank you sis norazlin


jangan terkeliru dengan maulana asri pula :P
2 2 nama sama
2 2 pun sama mantap nya, Insha Allah...

:D

video maulana asri banyak kat

Hadith Info


Video Google: Maulana Asri

p/s: oh ya..nanti kalau masuk web sis norazlin, jangan lupa download
Yusof Al-Qardawi- Ilham/Kasyaf/Laduni (Right Click+Save As)

Wallahualam...


-----------------
www.syafiquniten.blogspot.com

Soleh Wa Musleh...
[ Telah diedit oleh: Islamic_prince88 pada 26-04-07 22:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 16:40


!!! QUOTE !!!

antara pepatah arab ;
'lah yumkin an tahkuma biduni tasawur'
yang bermaksud :
TIDAK MUNGKIN BAGI KAMU untuk MENGHUKUM SESEORANG ITU TANPA MELIHATNYA.. dan tasawur ini pula bukanlah hanya melihat tanpa menilai, ia adalah satu majaz yang menyuruh kita melihat,menilai,mengkaji dan menghukum..


Cantik pepatah arab ini...
:)


-----------------
www.syafiquniten.blogspot.com

Soleh Wa Musleh...


Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 18:19


Pada 26-04-07 15:48 , hyekal posting:

!!! QUOTE !!!

hurm,betul jugak tu prof,
saya nak tulis singktan bagi Sekolah Agama Menengah Rawang (sama)
tapi keluar jugak sama.. Kenapa ye prof? salah komputer ke prof?
jangan mara ye prof :D

p/s : husnu dzon itu adalah antara yang terbaik untuk kamu lakukan jika di hati mu itu ada syak wasangka..

jangan keluar dari topik asal ye :)


Hmm...ada kaitan nak dipersoalkan..takpa. Kalau Prof tersilap Prof minta maaf terlebih dahulu.

Pasal topik 'sama' telah disalah faham.... Untuk jelaskannya...anta boleh taip S.A.M.A ..... bukannya 'sama'. Betul tak ? Prof bagi contoh nama sekolah pakai singkatan seperti SHAMS. Tapi yang ini kira ok lagi sebab tak keliru sebab tak ada dalam penggunaan percakapan bahasa.

Tapi Kalau sebab taip juga dah betul tapi lain keluar. Kena tanya pakar IT lah sebab Prof tak berani jawab perkara yang Prof kurang arif.


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 18:22


Nampak tak situasi yang berlaku.... ...Sebenarnya terlalu emosi ...kita akan lari landasan tajuk yang sibuk kita bincangkan walaupun memang berkaitan. Tapi ingat 'Bahsa Melambangkan Bangsa'.... Dan Prof tambahkan 'Cara Berbahasa Melambangkan Diri Kita'.....


Salam Ukhwah................ ;-)


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama
[ Telah diedit oleh: Prof_Muslim pada 26-04-07 18:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 19:20


selamatlah kamu semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 19:27


hurm, ok prof, syukran sebab tampil bagi meleraikan sediikit kekeliruan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

darkeye_mania
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27963
Posting: 157

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 23:55


minta maaf jika cara saya agak kasar tapi saya berani katakan, teguran saya itu satu teguran yang munasabah, bukan berasaskan rasa benci pada sesetengah pihak... tidak seperti orang yang lantang mengutuk terang-terangan....

tak ada masalah pun kalau ada yang ditapis tapi biar lah adil... yang jadi masalah pada saya sekarang ni, saya bukan guna perkataan sms.. saya letak tajuk full DR.'fitnah akhir zaman'.. Kenapa sekarang tinggal DR. saja? Kenapa manusia yang suka sangat sebut2 gelaran tu elok saja ada tak dipotong?

abg_imam, pada tahun yang saudara sebut tu saya masih kecil lagi.. belum kenal dengan sifat manusia yang banyak buruk dari baiknya... tidak ada kena mengena dengan saya jika saudara atau sesiapa saja lebih kenal dulu dengan DR. yang dimaksudkan.. tapi tujuan saya cuma nak bagitau sifat saudara yang dengan megahnya mengatakan orang lain salah dan sewenang-wenangnya memberi gelaran buruk pada orang lain bukanlah satu sifat yang diajar Rasulullah...

saya bukan nak berdebat tentang benda lain, cuma tentang gelaran yang kerap saudara ulang... sekarang saya nak tanya adakan saudara rasa tindakan saudara itu satu tindakan yang betul dan teguran saya ini salah dan tak sepatutnya ditujukan pada saudara??? adakan sifat keji saudara yang suka mengutuk orang itu sealiran dengan ajaran Rasullullah? jawab soalan saya.... saya tak mahu berdebat tentang benda lain.... tak ada kena mengena dengan saya jika anda mengutuk wahabi dan anda bermegah sebagai seorang sufi! saya ulang, tak ada kena mengena!!!! saya cuma mahu jawapan dari soalan saya diatas.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For darkeye_maniaProfil   Hantar PM kepada darkeye_mania   Quote dan BalasQuote

Administrator




posticon Posting pada: 27-04-07 00:35


Pada 26-04-07 23:55 , darkeye_mania posting:

!!! QUOTE !!!


tak ada masalah pun kalau ada yang ditapis tapi biar lah adil... yang jadi masalah pada saya sekarang ni, saya bukan guna perkataan sms.. saya letak tajuk full DR.'fitnah akhir zaman'.. Kenapa sekarang tinggal DR. saja? Kenapa manusia yang suka sangat sebut2 gelaran tu elok saja ada tak dipotong?


Kami semakin pelik. Ada sesuatu yang ajaib berlaku. Atau ada pembohongan di sini? Atau ada yang tak faham? Bukankah sudah diberitahu kalau dipotong akan keluar perkataan Telah diedit oleh: Administrator Mana tulisan itu?
[ Telah diedit oleh: Administrator pada 27-04-07 00:38 ]


Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

darkeye_mania
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27963
Posting: 157

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 00:42


itu lah yang saya persoalkan.... Kenapa tajuknya lain dari yang saya taip? first day saya post, tajuk tu sama dengan yang saya taip... 2nd day saya masuk ukhwah, tajuk nya dah pendek.... tu lah sebabnya saya ni persoalkan... jangan nak tuduh saya berbohong.. apa yang saya dapat kalau saya berbohong???

Bookmark and Share

    


  Member Information For darkeye_maniaProfil   Hantar PM kepada darkeye_mania   Quote dan BalasQuote

Saudagar_Senja
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.04.2007
Ahli No: 29585
Posting: 58
Dari: Malaysia

Pahang  


posticon Posting pada: 27-04-07 01:01


Masyaallah...makan panas pula topik ini...patut lah..di dalam hadis kata akan muncul 70 golongan dan satu golongan sahaja masuk ke dalam syurga...

Tapi saya tetap sayang'dan Islam...mati pun biarlah dalam islam...

ISLAM PANDUAH HIDUP SEPANJANG HAYAT....!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Saudagar_SenjaProfil   Hantar PM kepada Saudagar_Senja   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 08:48


salam....

dah..dah...

jangan mengeruhkan keadaan lagi.
:-) :-) :-)

ISLAM itu bersaudara. (^_^)

mungkin ada sedikit salah faham. tapi, biar lah ye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 27-04-07 18:09


Pada 27-04-07 00:42 , darkeye_mania posting:

!!! QUOTE !!!

itu lah yang saya persoalkan.... Kenapa tajuknya lain dari yang saya taip? first day saya post, tajuk tu sama dengan yang saya taip... 2nd day saya masuk ukhwah, tajuk nya dah pendek.... tu lah sebabnya saya ni persoalkan... jangan nak tuduh saya berbohong.. apa yang saya dapat kalau saya berbohong???

darkeye_mania, sabar lah sikit.. tajuk kena potong tu bukan salah Admin

jika buka topik baru, tajuk thread di ruangan Subjek tu tak boleh guna character seperti ", ' etc.. sebab bila ada yang reply dalam thread berkenaan edit posting mereka, secara automatik character yang bermula daripada ", ' etc di ruangan Subject akan terpadam (it happened to me 2-3 times before)


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 27-04-07 18:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 18:26


salam,

rilek2, jangan dikeruhkan keadaan ukhwah ini.

mari buat kesimpulan, bahawa gelaran2 sebegini tidak layak keluar dr mulut seorang Islam lebih2 lagi mereka yang menjawat jawatan di dalam hal ehwal agama dan hal ehwal masjid.

dan tulisan2 yang mencaci orang lain hendaklah dihentikan daripada disiarkan di dalam web ukhwah ini.

wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

alinsyirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.02.2007
Ahli No: 28870
Posting: 72
Dari: depan komputer

Perak  


posticon Posting pada: 28-04-07 16:32


salam..erm..ana masih tak paham apa yang berlaku sbnrnyr.bersatulah di bawah al-quran dan assunnah.ana rasa lebih elok Kalau memikirkan cara macam mana nak tolong sedare2 kita kat palestin.JIHAD FI SABILILLAH!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For alinsyirahProfil   Hantar PM kepada alinsyirah   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-04-07 17:04


!!! QUOTE !!!

salam,

rilek2, jangan dikeruhkan keadaan ukhwah ini.

mari buat kesimpulan, bahawa gelaran2 sebegini tidak layak keluar dr mulut seorang Islam lebih2 lagi mereka yang menjawat jawatan di dalam hal ehwal agama dan hal ehwal masjid.

dan tulisan2 yang mencaci orang lain hendaklah dihentikan daripada disiarkan di dalam web ukhwah ini.

wallahu'alam


apalah sangat kritikan saya pada dr. 'fitnah akhir zaman' jika dibandingkan dengan kutukan beliau pada 'ulama-ulama silam...

darkeye_mania...memang Rasulullah s.a.w tak mengajar kita menggelar orang tapi orang yang mengutuk dan mengeji pewaris-waris Rasulullah s.a.w. takkan kita nak biarkan macam tu saja...

ingin saya tegaskan bahawa saya bertanggungjawab penuh atas kritikan dan 'kutukan' saya...

macam yang saya kata...kalau dr. 'fitnah akhir zaman' ni nak ajak saya bertumbuk macam yang dia cabar 17 tahun dulu....i'm ready 4 it... 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

kulidakwah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2007
Ahli No: 28113
Posting: 109
Dari: raub

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-04-07 21:21


kritikan beliau berkenaan imam al-Ghazali,memang dia betul pun,banyak hadis daif dan mungkar dalam kitab karangan ulama' tersebut,tapi beliau tetapi memuji sumbangan tokoh tersebut dalam pentas dakwah...tapi abang ni semuanya salah,yang betul pun nampak salah



pasal nak bertumbuk tu....macam-macam lah abang imam ni


-----------------
-aku berfahaman salaf,bermanhaj sunnah-
[ Telah diedit oleh: kulidakwah pada 28-04-07 21:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kulidakwahProfil   Hantar PM kepada kulidakwah   Quote dan BalasQuote

Saudagar_Senja
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.04.2007
Ahli No: 29585
Posting: 58
Dari: Malaysia

Pahang  


posticon Posting pada: 28-04-07 21:39


entah lah..macam-macam abang imam ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Saudagar_SenjaProfil   Hantar PM kepada Saudagar_Senja   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-04-07 03:46


!!! QUOTE !!!

pasal nak bertumbuk tu....macam-macam lah abang imam ni


luka lama berdarah kembali.......................................... :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-04-07 04:03


!!! QUOTE !!!

antara pepatah arab ;
'lah yumkin an tahkuma biduni tasawur'
yang bermaksud :
TIDAK MUNGKIN BAGI KAMU untuk MENGHUKUM SESEORANG ITU TANPA MELIHATNYA.. dan tasawur ini pula bukanlah hanya melihat tanpa menilai, ia adalah satu majaz yang menyuruh kita melihat,menilai,mengkaji dan menghukum..

wallahu a3lam..


betul pepatah ni...

kerana inilah maka ana berani gelar asri ni dr. 'fitnah akhir zaman'...kerana ana mengenali beliau sejak kebanyakan ahli ukhwah ni masih kecil dan belum bersekolah pun, sekitar 1989...

dan ana bertanggungjawab terhadap kata-kata dan pandangan ana...kalau ada yang tak setuju,tafaddhol...masing-masing ada pandangan masing-masing tapi ana ada hak untuk memberi gelaran semcm tu pada asri ni...

malah asri ni sekapal dengan astora....kalau tak masakan utusan gantikan astora dengan asri, macam ada agenda tersembunyi...

malah astora=asri iaitu bodoh dan bangang malah 'fitnah akhir zaman'.

sesiapa yang nak 'jilat' asri ni, pergilah bagitau pada dia...

ceh....ustaz zamihan ajak berdialog pun tak datang2...berani dalam media sahaja...

sahlah asri ni gila glamour...

kalau nak glamour jadi mawi lagi baik....sah2 orang tau artis perlukan glamour...

kalau dah mufti pun gila glamour...baiklah asri ni masuk URTV ke,Mangga ke,HaI ke...

:lol: :lol: :lol:
[ Telah diedit oleh: ABg_IMaM pada 29-04-07 04:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

af_feirays
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27071
Posting: 33
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-04-07 05:28


Pada 29-04-07 04:03 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!



betul pepatah ni...

kerana inilah maka ana berani gelar asri ni dr. 'fitnah akhir zaman'...kerana ana mengenali beliau sejak kebanyakan ahli ukhwah ni masih kecil dan belum bersekolah pun, sekitar 1989...

dan ana bertanggungjawab terhadap kata-kata dan pandangan ana...kalau ada yang tak setuju,tafaddhol...masing-masing ada pandangan masing-masing tapi ana ada hak untuk memberi gelaran semcm tu pada asri ni...

malah asri ni sekapal dengan astora....kalau tak masakan utusan gantikan astora dengan asri, macam ada agenda tersembunyi...

malah astora=asri iaitu bodoh dan bangang malah 'fitnah akhir zaman'.

sesiapa yang nak 'jilat' asri ni, pergilah bagitau pada dia...

ceh....ustaz zamihan ajak berdialog pun tak datang2...berani dalam media sahaja...

sahlah asri ni gila glamour...

kalau nak glamour jadi mawi lagi baik....sah2 orang tau artis perlukan glamour...

kalau dah mufti pun gila glamour...baiklah asri ni masuk URTV ke,Mangga ke,HaI ke...

:lol: :lol: :lol:


maaf. macam mana marah atau benci sekalipun abang imam terhadap dr asri. adakah menjadi akhlak kita sebagai muslim untuk mengeluarkan kata-kata kesat sedemikian rupa? fiqh apa pula yang abang pakai untuk membenarkan akhlak sedemikian?

sekadar mengingatkan andai terlupa. sedangkan Nabi Musa diperingatkan supaya berkata lemah-lembut terhadap Fir'aun, "maka berbicaralah kamu berdua kepadanya (fir'aun) dengan kata-kata yang lemah lembut, mudah-mudahan ia ingat atau takut"(Thaha:44). inikan kita sesama muslim.

allahu a'lam


-----------------
www.qualitysunnah.blogspot.com

www.al-ahkam.net

www.al-qayyim.net

www.saifulislam.com

www.spubs.net


Bookmark and Share

    


  Member Information For af_feiraysProfil   Hantar PM kepada af_feirays   Pergi ke af_feirays's Website   Quote dan BalasQuote

sof_wan88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28277
Posting: 127
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 11:09


huhuhu
macam-macam kat negara kita nii

Bookmark and Share

    


  Member Information For sof_wan88Profil   Hantar PM kepada sof_wan88   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 29-04-07 12:21


Pada 29-04-07 05:28 , af_feirays posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-04-07 04:03 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!



betul pepatah ni...

kerana inilah maka ana berani gelar asri ni dr. 'fitnah akhir zaman'...kerana ana mengenali beliau sejak kebanyakan ahli ukhwah ni masih kecil dan belum bersekolah pun, sekitar 1989...

dan ana bertanggungjawab terhadap kata-kata dan pandangan ana...kalau ada yang tak setuju,tafaddhol...masing-masing ada pandangan masing-masing tapi ana ada hak untuk memberi gelaran semcm tu pada asri ni...

malah asri ni sekapal dengan astora....kalau tak masakan utusan gantikan astora dengan asri, macam ada agenda tersembunyi...

malah astora=asri iaitu bodoh dan bangang malah 'fitnah akhir zaman'.

sesiapa yang nak 'jilat' asri ni, pergilah bagitau pada dia...

ceh....ustaz zamihan ajak berdialog pun tak datang2...berani dalam media sahaja...

sahlah asri ni gila glamour...

kalau nak glamour jadi mawi lagi baik....sah2 orang tau artis perlukan glamour...

kalau dah mufti pun gila glamour...baiklah asri ni masuk URTV ke,Mangga ke,HaI ke...

:lol: :lol: :lol:


maaf. macam mana marah atau benci sekalipun abang imam terhadap dr asri. adakah menjadi akhlak kita sebagai muslim untuk mengeluarkan kata-kata kesat sedemikian rupa? fiqh apa pula yang abang pakai untuk membenarkan akhlak sedemikian?

sekadar mengingatkan andai terlupa. sedangkan Nabi Musa diperingatkan supaya berkata lemah-lembut terhadap Fir'aun, "maka berbicaralah kamu berdua kepadanya (fir'aun) dengan kata-kata yang lemah lembut, mudah-mudahan ia ingat atau takut"(Thaha:44). inikan kita sesama muslim.

allahu a'lam



kencang sangat abang imam.....rileks lah.


-----------------
www.mujahidin07.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 29-04-07 14:23


apa bede yang engkau bincang ni...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-04-07 14:45


!!! QUOTE !!!

maaf. macam mana marah atau benci sekalipun abang imam terhadap dr asri. adakah menjadi akhlak kita sebagai muslim untuk mengeluarkan kata-kata kesat sedemikian rupa? fiqh apa pula yang abang pakai untuk membenarkan akhlak sedemikian?

sekadar mengingatkan andai terlupa. sedangkan Nabi Musa diperingatkan supaya berkata lemah-lembut terhadap Fir'aun, "maka berbicaralah kamu berdua kepadanya (fir'aun) dengan kata-kata yang lemah lembut, mudah-mudahan ia ingat atau takut"(Thaha:44). inikan kita sesama muslim.

allahu a'lam


-----------------
www.qualitysunnah.blogspot.com

www.al-ahkam.net

www.al-qayyim.net

www.saifulislam.com

www.spubs.net



sah!enta ni penjilat asri ini...

fiqh yang diguna ialah sadus zara'ie yakni mencantas jalan-jalan ke arah fitnah...

ana gelar asri ni dr. 'fitnah akhir zaman' bukan kerana benci dirinya tetapi benci dengan sikapnya yang sentiasa mengutuk,mengeji dan mencaci 'ulama silam.

kalau enta nak betul 'jilat' asri, bgtaulah kat dia....kalau berani...

kalau dia ulangi cabaran dia macam 17 tahun lepas, ana on bila-bila masa...no hal...demi mempertahankan mujahid2 zaman silam, ana sanggup berjihad menentang orang-orang macam asri ini...

ALLAHU AKBAR!!!

HIDUP HIDUP!!!
HIDUP SUFI!!!

HANCUR HANCUR!!!
HANCUR WAHABI!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 30-04-07 09:22


* Download: Awakening - Between Rejection and Extremism (Dr. Yusuf al-Qaradhawi)


Manifestations of Extremism

The first indications of extremism include bigotry and intolerance, which make a person obstinately devoted to his own opinions and prejudices, as well as rigidity, which deprives him of clarity of vision regarding the interests of other human beings, the purposes of Shariah, or the circumstances of the age. Such a person does not allow any opportunity for dialogue with others so that he may compare his opinion with theirs, and chooses to follow what appears to him most sound.

Bigotry is the clearest evidence of extremism. An extremist seems to address people in this way: "I have the right to speak, your duty is to listen. I have the right to lead, your duty is to follow. My opinion is right, it cannot be wrong. Your opinion is wrong, it can never be right."

Thus, a bigot can never come to terms with others. Agreement is possible and can be reached when people hold moderate positions, but a bigot neither knows nor believes in moderation. He stands in relation to people as the East stand in relation to the West-the nearer you get to one, the further you move away from the other.

The issue becomes even more critical when such a person develops the tendency to coerce others, not necessarily physically but by accusing them of bid'ah, laxity, kufr, and deviation. Such intellectual terrorism is as terrifying as physical terrorism.


The fourth characteristic of extremism manifests itself in harshness in the treatment of people, roughness in the manner of approach, and crudeness in calling people to Islam, all of which are contrary to the teachings of the Qur'an and Sunnah.

Allah (SWT) commands us to call to Islam and to His teachings with wisdom, not with foolishness, with amicability, not with harsh words: "Invite (all) to the Way of your Lord with wisdom and beautiful preaching, and argue with them in ways that are best and most gracious. "


Suspicion and distrust are also manifestations of extremism. An extremist readily accuses people and quickly passes judgement contrary to the generally accepted norm: "innocent until proven guilty." He considers a person guilty the moment he suspects him of something. He jumps to conclusions rather than looking for explanations.

The slightest mistake is blown out of all proportions; a mistake becomes a sin, and a sin kufr. Such a reaction is a stark violation of the spirit and teachings of Islam which encourage Muslims to think well of other Muslims, to try to find an excuse for their misbehavior, and to help them improve their words and deeds.


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 30-04-07 09:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 30-04-07 09:40


* Download: Ethics of Disagreement in Islam (Dr. Taha Jabir al-'Alwani)


Arguably, the most dangerous disease which now afflicts the Muslim Ummah is the disease of disagreement and discord. This disease has become all-pervasive and affects every area, town and society. Its appalling influence has penetrated into ideas and beliefs, morality and behavior, and ways of speaking and interacting. It has affected both short- and long-term goals and objectives. Like a dark specter, it finally envelops people's souls. It poisons the atmosphere and leaves hearts sterile and desolate. Multitudes of people are left contending with one another, and the impression is given that all the Islamic teachings, commands, and prohibitions at the disposal of the Ummah are there only to spur people on to discord and make them revel in internecine strife.

Violent disagreement (ikhtilaaf) and selfish, egotistic motivations (hawaa) have a tendency to develop and grow larger and larger. They penetrate deep into a person's psyche and take hold of his mind, attitudes, and feelings. Eventually that person loses sight of the overall, total view of things. In the process he ignores the common, lofty goals and objectives of Islam and its basic principles.

Such a person lacks vision and insight and forgets the elementary requirements of Islamic behavior. He loses all sense of balance and of priorities. Speech not based on knowledge comes easily to him, as do verdicts without enlightenment and practice without supporting evidence. With people like these around, accusations proliferate, people are branded as deviant and sinful, and others are declared unbelievers (kuffaar; singular: kaafir).


A person afflicted with these shortcomings falls easy prey to blind fanaticism. His world is filled with darkness and gloom which in reality is but a reflection of his own miserable self on which the light of knowledge, wisdom, and prudence does not shine: "And whoever does not have light given by God, he truly has no light at all" (24: 40).

The early Muslims did have disagreements. But theirs were differences of opinion and not reasons for estrangement and schism. They differed but they did not separate. This was because the unity of hearts and of objectives was far more important to them than selfish considerations. They managed to rid themselves of personal weaknesses and were keen to recognize and correct any lapses they committed.


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 30-04-07 09:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

anti_alasan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2006
Ahli No: 26307
Posting: 300

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 09:58


anggaplah dr asri tu mad'u kita.....
berdakwah mungkin boleh dalam 2 cara...satu menyentuh hati..satu lagi menyakitkan hati....

pilihlah yang menyentuh hati kerana manfaatnya jauh lebih besar daripada menyakitkan hati...

allahhu ta'ala a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For anti_alasanProfil   Hantar PM kepada anti_alasan   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 18:06


Pada 26-04-07 03:53 , darkeye_mania posting:

!!! QUOTE !!!



tak kisah lah sama ada orang yang dimaksudkan tu benar atau salah, itu antara dia dengan ALLAH... sekarang ni agama islam di dah berpuak2... masing-masing ada pegangan sendiri, masing-masing nak tegakkan yang puak dia tu lah yang betul, yang lain semua sesat, semua 'fitnah'.... mana satu yang betul, hanya ALLAH yang tahu... kita hanya mampu mengkaji dan tawakkal dengan jalan yang dipilih..


tapi dulu ada juga seorang DR tu yang membenarkan gelaran DAJJAL REMPIT kepada MAT REMPIT..............

p/. Aku bukan menyebelahi MAT REMPIT.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 18:47


..fenin..feninla..apa ni....oohh,baru paham sikit-sikit

Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 19:16


sekadar mengingatkan andai terlupa. sedangkan Nabi Musa diperingatkan supaya berkata lemah-lembut terhadap Fir'aun, "maka berbicaralah kamu berdua kepadanya (fir'aun) dengan kata-kata yang lemah lembut, mudah-mudahan ia ingat atau takut"(Thaha:44). inikan kita sesama muslim.

allahu a'lam




sah!enta ni penjilat asri ini...

fiqh yang diguna ialah sadus zara'ie yakni mencantas jalan-jalan ke arah fitnah...

ana gelar asri ni dr. 'fitnah akhir zaman' bukan kerana benci dirinya tetapi benci dengan sikapnya yang sentiasa mengutuk,mengeji dan mencaci 'ulama silam.

kalau enta nak betul 'jilat' asri, bgtaulah kat dia....kalau berani...

kalau dia ulangi cabaran dia macam 17 tahun lepas, ana on bila-bila masa...no hal...demi mempertahankan mujahid2 zaman silam, ana sanggup berjihad menentang orang-orang macam asri ini...

ALLAHU AKBAR!!!

HIDUP HIDUP!!!
HIDUP SUFI!!!

HANCUR HANCUR!!!
HANCUR WAHABI!!!


assalamualaikum..
abang asri bukan benci kat dr asri,tapi bnci kat dengan sikapnya yang sentiasa mengutuk,mengeji dan mencaci 'ulama silam.

tapi dah diterangkan.. "maka berbicaralah kamu berdua kepadanya (fir'aun) dengan kata-kata yang lemah lembut, mudah-mudahan ia ingat atau takut"(Thaha:44).

jadi ambillah pengajaran dari ayat ALQURAN yang dinyatakan..
kalau beginilah teladan yang cuba ditnjukkan, sushlah islam ini nak disatukan.. saya minta agar kebencian sesama islam ini dapat dihentikan,keranan ia hanya akan menambah satu lagi titik noda dalam diri ini..

"malah asri ni sekapal dengan astora....kalau tak masakan utusan gantikan astora dengan asri, macam ada agenda tersembunyi..." sentiasalah bersangka baik, hadith sohih pun dah ada tentang suruhan bersangka baik..

ubahlah cara pemikiran abang imam yang senior ni ye :d
terkadang kita terlepas pandang kesilapan diri kita sendiri..
tapi slagi hati ini sanggup menerima nasihat dan bermuhasabah sentiasa, insyaAllah kita akan nampak kesilapan kita..
yang penting hati ini perlulah lebih terbuka..

wallahua'lam


-----------------
Wallahua'lam.
isLam terbina atas lima perkara,tetapi
mujtamak terbina atas SATU kesepakatan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 17:06


Pada 04-05-07 18:06 , acok_86 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-04-07 03:53 , darkeye_mania posting:

!!! QUOTE !!!



tak kisah lah sama ada orang yang dimaksudkan tu benar atau salah, itu antara dia dengan ALLAH... sekarang ni agama islam di dah berpuak2... masing-masing ada pegangan sendiri, masing-masing nak tegakkan yang puak dia tu lah yang betul, yang lain semua sesat, semua 'fitnah'.... mana satu yang betul, hanya ALLAH yang tahu... kita hanya mampu mengkaji dan tawakkal dengan jalan yang dipilih..


tapi dulu ada juga seorang DR tu yang membenarkan gelaran DAJJAL REMPIT kepada MAT REMPIT..............

p/. Aku bukan menyebelahi MAT REMPIT.....


silap lah syeikh.... mat rempit kepada Dajal rempit lah syeikh.... :lol:


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 17:09


Sama-2 kita hayati firman Allah dalam surah hujurat ini....

9)Dan jika ada dua golongan dari orang-orang mukmin berperang maka damaikanlah antara keduanya. Jika salah satu dari kedua golongan itu berbuat aniaya terhadap golongan yang lain maka perangilah golongan yang berbuat aniaya itu sehingga golongan itu kembali kepada perintah Allah; jika golongan itu telah kembali (kepada perintah Allah), maka damaikanlah antara keduanya dengan adil dan berlaku adillah. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berlaku adil.

10)Sesungguhnya orang-orang mukmin adalah bersaudara karena itu damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat.

11)Hai orang-orang yang beriman janganlah suatu kaum mengolok-olok kaum yang lain (karena) boleh jadi mereka (yang diolok-olok) lebih baik dari mereka (yang mengolok-olok) dan jangan pula wanita-wanita (mengolok-olok) wanita-wanita lain (karena) boleh jadi wanita-wanita (yang diperolok-olokkan) lebih baik dari wanita (yang mengolok-olok) dan janganlah kamu mencela dirimu sendiri dan janganlah kamu panggil memanggil dengan gelar-gelar yang buruk. Seburuk-buruk panggilan ialah (panggilan) yang buruk sesudah iman dan barang siapa yang tidak bertobat, maka mereka itulah orang-orang yang lalim.

12)Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebagian prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebahagian kamu menggunjing sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang.

13)Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.

14)Orang-orang Arab Badui itu berkata: "Kami telah beriman". Katakanlah (kepada mereka): "Kamu belum beriman, tetapi katakanlah: "Kami telah tunduk", karena iman itu belum masuk ke dalam hatimu dan jika kamu taat kepada Allah dan Rasul-Nya, Dia tiada akan mengurangi sedikit pun (pahala) amalanmu; sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang".

15)Sesungguhnya orang-orang yang beriman hanyalah orang-orang yang beriman kepada Allah dan Rasul-Nya kemudian mereka tidak ragu-ragu dan mereka berjihad dengan harta dan jiwa mereka pada jalan Allah, mereka itulah orang-orang yang benar.

16)Katakanlah (kepada mereka): "Apakah kamu akan memberitahukan kepada Allah tentang agamamu (keyakinanmu), padahal Allah mengetahui apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu."

Takbir !!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.169809 saat. Lajunya....