Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap awal tahun Allah SWT menghadiahkan 8760 hadiah amat berharga untuk setahun. Bagaimana anda menggunakan 8760 jam itulah yang menentukan kemajuan atau kemunduran hidup
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 43 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: nasihat kawan bercouple??? bagaimana erkkk???


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» nasihat kawan bercouple??? bagaimana erkkk???

Please Mendaftar To Post


Oleh nasihat kawan bercouple??? bagaimana erkkk???

one85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23275
Posting: 45

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 18:04


..kes bercouple ni banyak kan..kat mn2 ada..
maksiat sekarang muda2 lagi advance..adik2 sek kita sekarang hebat...hanset seorang 1, awek pun seorang 1...tu kes umum...

tapi kalau kawan kita sendiri yang buat maksiat wajib kat tegur kan....tapi bagaimana erk??? susah kan???

apa pendapat antum?? ada cara paling baik tak untuk nasihat best frenz kat ni...moga-moga tak ada p'balahan antara kat dan sahabat kat??


-----------------
ilmu perlu dicari..tak kan datang bergolek...jom kutip ilmu banyak-banyak..buat diri kita dunia akhirat insyaAllah


Bookmark and Share

    


  Member Information For one85Profil   Hantar PM kepada one85   Quote dan BalasQuote

one85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23275
Posting: 45

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 04:48


ada pengalaman tak tegur member2 bercouple...kongsi lah sikit....

Bookmark and Share

    


  Member Information For one85Profil   Hantar PM kepada one85   Quote dan BalasQuote

silvermaddness
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5314
Posting: 42
Dari: Alor Setar

Kedah  


posticon Posting pada: 22-04-07 05:36


erm..banyak cara2...nak yang keras ada..nak yang lembut pun ada.. contohnya, emel lah kat dia pasal apa-apa artikel yang boleh menyedarkan dia. rajin2 hantar sms untuk memperingati Allah dan laranganNya, slalu2 ajak dia keluar pergi masjid ke.. maksudnya jangan bagi dia ada masa untuk bersama couple nya tu...well..apa-apa pun.. try dengan penuh berhikmah..betulkan niat dan teruskan usaha...:D, wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For silvermaddnessProfil   Hantar PM kepada silvermaddness   Pergi ke silvermaddness's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 07:06


bila ada buat macam tu,nanti member tu akan kata,dok buat baguih-baguih pula.

jadi kena tahan lah ye.kenali sapa member kita yang sebenarnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

one85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23275
Posting: 45

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 18:20


Pada 22-04-07 07:06 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

bila ada buat macam tu,nanti member tu akan kata,dok buat baguih-baguih pula.

jadi kena tahan lah ye.kenali sapa member kita yang sebenarnya.



inilah slalunya respond mereka....tak pun tak cakap seminggu...tengok muka pun tak mahu...huhuhuuu


-----------------
ilmu perlu dicari..tak kan datang bergolek...jom kutip ilmu banyak-banyak..buat diri kita dunia akhirat insyaAllah


Bookmark and Share

    


  Member Information For one85Profil   Hantar PM kepada one85   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 20:41


uih...spanjang ana ajak semua kawan xcouple...tak ada sowank pun yang time...isk2 sedeynye....hm...care xngam kut...tapi skunk ini da elak diri dari kawan-kawan yang cmtue...nanti terpengaruh pula...
selalunya kalau yang baik itu akan tolak dengan care baik jugak...
contohnya "ana memang xley hidup tanpe dia"...tah benda-benda dia ngarut...kalau yang ganaz pula dengan care brutal dia ...
"anda sibuk asal aq nya pasal "....tak pun ada jugak yang sedang2 tueh...
"hidayah belum datang ..."??????....apa kena mengene pula ayat dia ini...hm...kesimpulannye...
memang agaks susah nak halang manusie2 nieh slagi kecelakaan xmenimpe diri (contohnya ngandung lah... apa lah...)...time itu baru insap...as we know prevention is better then cure kan...
hehehehe......best jugak tego2 org nieh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 21:08


Hehehe...kawan-kawan saya selalu suruh saya cari awek...Saya pekak kan telinga saja...Kadang-kadang tu siap kutuk saya sebab tak ada awek...Biasanya saya diam kan saja...Tapi kalau dah melampau sangat saya balas balik...hahaha...Saya cakap "apa best ada awek, bukannya boleh buat apa-apa pun"....


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-04-07 21:21


Cakap begini kepada orang couple ; Sheikh..bila nak kahwin ni? selalu saja dating ini....

(mula-mula soft soft lah dulu)...


Kalau kenai rapat pula;

pergi kacau sikit..gosok belakang laki itu (p/s; kalau penegur itu laki lah)..Tanya lah apa-apa yang patut... Yang penting kasi sedarkan dia yang berdua-duan tu kurang elok.


Pada 22-04-07 21:08 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Hehehe...kawan-kawan saya selalu suruh saya cari awek...Saya pekak kan telinga saja...Kadang-kadang tu siap kutuk saya sebab tak ada awek...Biasanya saya diam kan saja...Tapi kalau dah melampau sangat saya balas balik...hahaha...Saya cakap "apa best ada awek, bukannya boleh buat apa-apa pun"....



Ada isteri lagi best cakap kat dia...


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 23-04-07 00:35


erm...tau kan benda t u dilarang?Kenapa buat juga?

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

one85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23275
Posting: 45

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 07:19


Pada 22-04-07 21:08 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Hehehe...kawan-kawan saya selalu suruh saya cari awek...Saya pekak kan telinga saja...Kadang-kadang tu siap kutuk saya sebab tak ada awek...Biasanya saya diam kan saja...Tapi kalau dah melampau sangat saya balas balik...hahaha...Saya cakap "apa best ada awek, bukannya boleh buat apa-apa pun"....




kalau laki kan...cakap juga...buat habis duit saja nak kan belanja awek...tak ke begitu???

kalau couple yang melampau kan yang pgg tangan tu saya rasa kat sni laki mainkn pranan yang pentg...mustahil si perempuan nak minta pegang tangan...kalau yaa...memang gatai lah si perempuan tu kan....perempuan pun sam juga lah...tapi laki kan lebih tegas lah bab ni...

tapi apa2pn hukum tetap hukum...bercouple saja dah salah...kalau minat sangat kat seseorang tu masuk minang juga..best cerita...

tapi ni masalah kat sebagai kawan terdekat kepada kawan kita...wajib kan tegur...kalau tak kat pun terlibat sekali....huhuuuuu....saya pernah tegur member rapat sekali..bergaduh seminggu...dia tak cakap dengan saya...tapi dalam konsep p'saudaran islam tak baik memutuskn siraturahim lebih dr 3 hari...jadi bagaimana tu???


-----------------
ilmu perlu dicari..tak kan datang bergolek...jom kutip ilmu banyak-banyak..buat diri kita dunia akhirat insyaAllah


Bookmark and Share

    


  Member Information For one85Profil   Hantar PM kepada one85   Quote dan BalasQuote

one85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23275
Posting: 45

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 07:21


Pada 23-04-07 00:35 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

erm...tau kan benda t u dilarang?Kenapa buat juga?



mslhnya miledi....mereka tak faham...kalau faham pun bt2 tak faham...lyn nafsu lebih dr iman...


-----------------
ilmu perlu dicari..tak kan datang bergolek...jom kutip ilmu banyak-banyak..buat diri kita dunia akhirat insyaAllah


Bookmark and Share

    


  Member Information For one85Profil   Hantar PM kepada one85   Quote dan BalasQuote

one85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23275
Posting: 45

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 07:23


alamak kita jadi kat pula...sowi2...ni lah masalah tulih short ni...huhuuuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For one85Profil   Hantar PM kepada one85   Quote dan BalasQuote

Administrator




posticon Posting pada: 23-04-07 07:23


Ulang lagi! Ulang lagi topik yang sama!

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.132044 saat. Lajunya....