Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bahkan orang yang ada penawar racun tak berani hendak minum racun
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 74
Ahli: 0
Jumlah: 74




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 3 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Kaum Hawa lebih ramai di pusat pengajian tinggi berbanding lelaki?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Kaum Hawa lebih ramai di pusat pengajian tinggi berbanding lelaki?

Please Mendaftar To Post


Oleh Kaum Hawa lebih ramai di pusat pengajian tinggi berbanding lelaki?

uswatun_mawaddah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.04.2007
Ahli No: 29534
Posting: 142
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 00:01


agaknya Kenapa wanita melebihi golongan lelaki di pusat pengajian tinggi? Mana perginya lelaki?
Ramai wanita lebih berjaya berbanding lelaki..apa pendapat anda semua?
minta maaf, ana bukan nak wujudkan isu sensitif tetapi sekadar nak mendengar ulasan dan kupasan daripada ikhwah dan akhowat semua!! :-D peace...!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For uswatun_mawaddahProfil   Hantar PM kepada uswatun_mawaddah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 01:14


Isu sensitif ni...hehehe...:-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-07 01:45


Lelaki suka kerja..awal2 dah kerja..hingga tak sempat masuk IPT..
:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 01:47


Mungkin lelaki tak ramai dekat universiti sebab ramai yang jadi polis, tentera, bomba dan sebagainya...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-04-07 02:45


jangan topik ni menerima nasib macam dua topik 'video klip' ana yang ghaib tanpa notis.... :-? :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-07 02:55


Pada 20-04-07 00:01 , uswatun_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

Mana perginya lelaki?
:-D peace...!!!

ADA saja ni kat sini ni... :-D
Mari lah...pakat2 berkenalan...kuakuakuaaaa... :-P :-P


-----------------
Hiasi Peribadi....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

ustazfirdauss
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29635
Posting: 55
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 20-04-07 03:00


hmmmmmmmmmmmmm......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazfirdaussProfil   Hantar PM kepada ustazfirdauss   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-04-07 09:59


Sebab ramai muslimat kini bekerja agaknya. Jadi tak ada masa nak didik anak lelaki agaknya. Sebab anak lelaki ni kena diberi perhatian lebih seewaktu membesar berbanding pelajar perempuan.

Selain itu kalau tengok sekarang ni banyak pergerakan atau aktiviti oleh wanita. Aktiviti pembangunan lelaki rasa kurang berbanding wanita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 10:07


Pada 20-04-07 00:01 , uswatun_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

agaknya Kenapa wanita melebihi golongan lelaki di pusat pengajian tinggi? Mana perginya lelaki?
Ramai wanita lebih berjaya berbanding lelaki..apa pendapat anda semua?
minta maaf, ana bukan nak wujudkan isu sensitif tetapi sekadar nak mendengar ulasan dan kupasan daripada ikhwah dan akhowat semua!! :-D peace...!!!


Cuba tengok betul-betul di kampus.. ada tak makhluk bernama lelaki? saya pasti ada.. bukan bermakna lelaki tak masuk universiti tu maknanya mereka gagal.. cuba tengok di politeknik, IKBN semua ramai saja lelaki.. belum kira yang masuk institusi tahfiz, mengaji pondok, belajar di mekah dan madinah sendiri, dll.. lagi pun semua org maklum bahawa bilangan lelaki sedikit dari wanita.. do u expect bilangan lelaki akan mengatasi wanita kalau generally pun lelaki dah sikit?

Bab wanita lebih berjaya tu subjektif.. depend pada kriteria yang kita letakkan sebagai berjaya.. pada saya wanita berjaya bila dia dapat jaga akhlak, berilmu, menjaga agamanya, menjadi isteri yang taat, ibu yang penyayang dan mampu menjaga rumahtangga.. so, bolehlah kira berapa ramai wanita yang 'berjaya' mengikut kriteria saya tu.. :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-07 10:18


perempuan lebih study smart study hard, lelaki banyak main. sebab lelaki fikir banyak pengalaman dengan main di sungai, masuk hutan, daki gunung, jadi masa untuk study kurang. manakala perempuan bila bapanya suruh study start pukul 8 malam hingga 11 malam, dia akur sebab nanti kalau dia tengok television bapanya marah. masa yang diberikan untuk study pelajaran menentukan kejayaan seseorang pelajar dalam peperiksaan. disebabkan lelaki banyak main berbanding dengan perempuan menyebabkan result SPM perempuan lebih baik dan ini memberi perempuan kelebihan masuk U.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-07 10:21


kadang tu lelaki sibuk cari ilmu lain seperti silat , sepatutnya lelaki lebih tumpukan SPM supaya bila result SPM baik maka ada peluang masuk U.


Bila wanita lebih banyak daripada pria/pemuda
Hadis 965 sahih Muslim jilid 2
Dari Abu Musa .a dari Nabi saw. Sabdanya “Kelak akan datang suatu masa di mana seorang lelaki berkeliling membawa emas/zahab untuk disedekahkannya, tetapi dia tidak mendapatkan orang yang bersedia menerima sedekahnya itu. Akan terjadi pula kelak, seorang laki-laki direbuti oleh empat puluh wanita yang kesemuanya menginginkan lelaki itu untuk menjadi suaminya. Hal itu terjadi kerana jumlah lelaki jauh lebih sedikit daripada perempuan”

Hadis sahih Muslim jilid 4 no 2294
Dari Anas bin malik .a katanya Rasulullah saw. Bersabda “Sebagian di antara tanda-tanda hari Kiamat ialah : hapusnya Ilmu (Agama Islam) , ber jangkitnya kejahilan, merajalelanya perzinaan (pelacuran), melimpahnya minuman keras, habis/extince kaum lelaki dan yang tinggal hanya wanita dengan perbandingan seorang lelaki berdiri ditangah-tengah lima puluh wanita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 10:21


Pada 20-04-07 10:07 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-04-07 00:01 , uswatun_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

agaknya Kenapa wanita melebihi golongan lelaki di pusat pengajian tinggi? Mana perginya lelaki?
Ramai wanita lebih berjaya berbanding lelaki..apa pendapat anda semua?
minta maaf, ana bukan nak wujudkan isu sensitif tetapi sekadar nak mendengar ulasan dan kupasan daripada ikhwah dan akhowat semua!! :-D peace...!!!


Cuba tengok betul-betul di kampus.. ada tak makhluk bernama lelaki? saya pasti ada.. bukan bermakna lelaki tak masuk universiti tu maknanya mereka gagal.. cuba tengok di politeknik, IKBN semua ramai saja lelaki.. belum kira yang masuk institusi tahfiz, mengaji pondok, belajar di mekah dan madinah sendiri, dll.. lagi pun semua org maklum bahawa bilangan lelaki sedikit dari wanita.. do u expect bilangan lelaki akan mengatasi wanita kalau generally pun lelaki dah sikit?

Bab wanita lebih berjaya tu subjektif.. depend pada kriteria yang kita letakkan sebagai berjaya.. pada saya wanita berjaya bila dia dapat jaga akhlak, berilmu, menjaga agamanya, menjadi isteri yang taat, ibu yang penyayang dan mampu menjaga rumahtangga.. so, bolehlah kira berapa ramai wanita yang 'berjaya' mengikut kriteria saya tu.. :-)




assalamualaikum...

betoltu..tak boleh nak dinafikan bilangan lelaki adalah sedikit berbanding perempuan..actually lelaki boleh berjaya kalau mereka benar-benar serius dan mengikut jalan yang betul..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 20-04-07 11:46


banyak faktor yang menyumbang...sekarang ni pun kaum hawa lebih ramai daripada kaum adam...kita sedih hmpir dengan kiamat....muhasabah diri sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 11:57


jelas terbukti, memang akhir zaman ini kapasiti lelaki jauh lebih kecil berbanding perempuan..jadi bukan sebab salah lelaki semata-mata tak tempatkan diri ke IPT dan sbgnya..kalau nak buat nisbah, memang nampak corotnya lelaki tu..

ini hukum alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 12:36


kerana secara purata, budaya perempuan lebih rajin berbanding lelaki.

lelaki pula, banyak kes2 mat rempit, dadah, jenayah, masuk lokap, kes lelaki.


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 20-04-07 12:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 12:39


Pada 20-04-07 11:57 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

jelas terbukti, memang akhir zaman ini kapasiti lelaki jauh lebih kecil berbanding perempuan..jadi bukan sebab salah lelaki semata-mata tak tempatkan diri ke IPT dan sbgnya..kalau nak buat nisbah, memang nampak corotnya lelaki tu..

ini hukum alam..


Setel. tak timbul lagi lah isu budak perempuan lagi cerdik dari lelaki or lelaki lagi bodoh dan sebagainya

Secara tak sedar, benda-benda yang kita duduk buat Kenapa laki lebih...Kenapa perempuan lebih...adalah cucukan-cucukan halus semangat perjantinaan...femenisme...masculinisme...dan yang sewaktu denagnnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 20-04-07 14:35


mereka ni rajin sangat isi borang upu agaknya..........:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 16:26


salam
masalah ni masuk parlimen pun tak boleh selesai,
masalahnya ialah sikap kebanyakan budak lelaki yang lebih suka
'lepak lah wei, tunggu sat',
pasal perempuan lebih rajin tu tak boleh nak nafikan,
entah lah nak bagi reason kalau tak boleh nak atasi,
semacam tak boleh buat apa-apa pun,
dah akhir zaman lah katakan.

-------------------------------------------------
Ada manafaat bagi mereka yang mahu berfikir

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 16:31


hmm... betul... benda ni dah termaktub... cuma asbab dia saja... ramai lelaki masuk pusat serenti lah... bla...bla...bla...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

Qibas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2006
Ahli No: 25060
Posting: 81
Dari: Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 20-04-07 17:25


Pada 20-04-07 14:35 , ilhammusafir posting:

!!! QUOTE !!!

mereka ni rajin sangat isi borang upu agaknya..........:)

hahaha.... isu ni bikin panas saja. masukle ramai-ramai, macam lah banyak sangat kerja sekarang ni. tapi tak apa, masuk saja, buat loan ptptn banyak-banyak, lepas itu tau lah bagaimana nak bayo nanti. :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For QibasProfil   Hantar PM kepada Qibas   Pergi ke Qibas's Website   Quote dan BalasQuote

uswatun_mawaddah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.04.2007
Ahli No: 29534
Posting: 142
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 19:23


"hahaha.... isu ni bikin panas saja. masukle ramai-ramai, macam lah banyak sangat kerja sekarang ni. tapi tak apa, masuk saja, buat loan ptptn banyak-banyak, lepas itu tau lah bagaimana nak bayo nanti. :-P"

...tak apa..nanti suami yang tolong jelaskan hutang2 ptptn..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For uswatun_mawaddahProfil   Hantar PM kepada uswatun_mawaddah   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 20:34


ye lah..akhir zaman

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 20:36


Pada 20-04-07 19:23 , uswatun_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!


...tak apa..nanti suami yang tolong jelaskan hutang2 ptptn..hehe


Wah!!! :-o :-o :-o

Kalau macam tu seronok lah orang perempuan ek...Buat hutang lepas tu suruh suami bayar...Beli kereta mahal lepas tu suruh suami bayar bulan-bulan...Bukan calang-calang lelaki boleh masuk meminang ini...Gaji sekurang-kurangnya 3000 ke atas ni...Kalau setakat driver lori sampah jangan mimpi lah...;-) ;-) ;-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-07 20:38


dunia akhir zaman
semua dah terbalik

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 22:41


ramai lelaki masuk pusat serenti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 20-04-07 23:23


Pada 20-04-07 10:07 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-04-07 00:01 , uswatun_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

agaknya Kenapa wanita melebihi golongan lelaki di pusat pengajian tinggi? Mana perginya lelaki?
Ramai wanita lebih berjaya berbanding lelaki..apa pendapat anda semua?
minta maaf, ana bukan nak wujudkan isu sensitif tetapi sekadar nak mendengar ulasan dan kupasan daripada ikhwah dan akhowat semua!! :-D peace...!!!


Cuba tengok betul-betul di kampus.. ada tak makhluk bernama lelaki? saya pasti ada.. bukan bermakna lelaki tak masuk universiti tu maknanya mereka gagal.. cuba tengok di politeknik, IKBN semua ramai saja lelaki.. belum kira yang masuk institusi tahfiz, mengaji pondok, belajar di mekah dan madinah sendiri, dll.. lagi pun semua org maklum bahawa bilangan lelaki sedikit dari wanita.. do u expect bilangan lelaki akan mengatasi wanita kalau generally pun lelaki dah sikit?

Bab wanita lebih berjaya tu subjektif.. depend pada kriteria yang kita letakkan sebagai berjaya.. pada saya wanita berjaya bila dia dapat jaga akhlak, berilmu, menjaga agamanya, menjadi isteri yang taat, ibu yang penyayang dan mampu menjaga rumahtangga.. so, bolehlah kira berapa ramai wanita yang 'berjaya' mengikut kriteria saya tu.. :-)



Ana setuju doc!!!


-----------------
-BERJUANGLAH KERANA ALLAH S.W.T.-
[ Telah diedit oleh: nawzah pada 20-04-07 23:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

Naqeeb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2007
Ahli No: 29367
Posting: 82
Dari: Nusantara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 23:28


Ya... kaum hawa juga ramai di pusat membeli belah...
Mana lelaki?

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaqeebProfil   Hantar PM kepada Naqeeb   Quote dan BalasQuote

Naqeeb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2007
Ahli No: 29367
Posting: 82
Dari: Nusantara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 23:35


memang salah satu petanda khiamat Perempuan lebih banyak dari lelaki...
Ini boleh disokong melalui kajian sains yang mengatakan lelaki akan jadi kurang dari perempuan...
Bukan kerana org lelaki banyak terkorban...
bukan kerana orang lelaki tidak belajar atau lebih gemar bekerja di luar...
Tetapi dalam Kajian sains
Telah mendapati bahawa Kromosom untuk menentukan jantina lelaki itu semakin lama semakin mengecil mengikut peredaran zaman...
Ini menunjukkan untuk mendapatkan anak lelaki peratusnya semakin lama semakin kecil...
Menurut kajian Sains ini.. ia menyokong statement bahawa bilangan perempuan akan menjadi lebih banyak dari lelaki..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaqeebProfil   Hantar PM kepada Naqeeb   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 21-04-07 00:03


mm,perempuan?menyusahkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 00:09


Pada 20-04-07 23:28 , Naqeeb posting:

!!! QUOTE !!!

Ya... kaum hawa juga ramai di pusat membeli belah...
Mana lelaki?


Lelaki jadi taukey pusat membeli belah.. hehe
gurau saja.. jangan ada yang menyerang daku lepas ni dah lah.. :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 21-04-07 00:11


Pada 20-04-07 00:01 , uswatun_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

agaknya Kenapa wanita melebihi golongan lelaki di pusat pengajian tinggi? Mana perginya lelaki?
Ramai wanita lebih berjaya berbanding lelaki..apa pendapat anda semua?
minta maaf, ana bukan nak wujudkan isu sensitif tetapi sekadar nak mendengar ulasan dan kupasan daripada ikhwah dan akhowat semua!! :-D peace...!!!


ASSALAMMUALAIKUM............

Hmmmm...apa pulak sensitifnya.....memang betul pun perempuan ramai kat IPT. Lelaki pula ramai kat Kolej2 PEMADAM, KOLEJ LOCK-UP dan kolej2 yang seumpama dengannya...


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 00:13


Pada 20-04-07 22:41 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

ramai lelaki masuk pusat serenti...


:-o :-o :-o


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 23:09


eleh..cuba tanya pulak berapa banyak pelajar universiti yang menganggur tak dapat kerja..jawab....jawab lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 23:21


Pada 21-04-07 00:13 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-04-07 22:41 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

ramai lelaki masuk pusat serenti...


:-o :-o :-o


salam...

ini memang tidak boleh dinafikan.
tapi, masih ramai lagi yang berjaya.

kan???...kan..???...kan???


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 23:36


Pada 21-04-07 23:21 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-04-07 00:13 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-04-07 22:41 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

ramai lelaki masuk pusat serenti...


:-o :-o :-o


salam...

ini memang tidak boleh dinafikan.
tapi, masih ramai lagi yang berjaya.

kan???...kan..???...kan???



Ha'a...Betul tu...Walaupun dekat IPT tak ramai lelaki tak bermakna lelaki kurang berjaya...

Rasanya imam, bilal, mufti, ulama, tok kadi semuanya lelaki kan???


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 23:38


Pada 21-04-07 23:36 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-04-07 23:21 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-04-07 00:13 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-04-07 22:41 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

ramai lelaki masuk pusat serenti...


:-o :-o :-o


salam...

ini memang tidak boleh dinafikan.
tapi, masih ramai lagi yang berjaya.

kan???...kan..???...kan???



Ha'a...Betul tu...Walaupun dekat IPT tak ramai lelaki tak bermakna lelaki kurang berjaya...

Rasanya imam, bilal, mufti, ulama, tok kadi semuanya lelaki kan???


salam...

betul tu.
kalau nak dibandingkan, lelaki lebih akan berjaya kalau usaha sama macam usaha yang dilakukan wanita. (^_^).
cuma malas saja.
bila dah besar, baru tersedar....lepas tu baru berjaya. (^_^)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 23:51


Pada 21-04-07 23:38 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!


salam...

betul tu.
kalau nak dibandingkan, lelaki lebih akan berjaya kalau usaha sama macam usaha yang dilakukan wanita. (^_^).
cuma malas saja.
bila dah besar, baru tersedar....lepas tu baru berjaya. (^_^)




Hehehe...Betul lah...Selain malas lelaki juga banyak main...hehehe...Kalau rajin mesti berjaya punya...(^^,)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 23:54


Pada 21-04-07 23:51 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-04-07 23:38 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!


salam...

betul tu.
kalau nak dibandingkan, lelaki lebih akan berjaya kalau usaha sama macam usaha yang dilakukan wanita. (^_^).
cuma malas saja.
bila dah besar, baru tersedar....lepas tu baru berjaya. (^_^)




Hehehe...Betul lah...Selain malas lelaki juga banyak main...hehehe...Kalau rajin mesti berjaya punya...(^^,)


sebab tulah, ana cuba sedaya upaya untuk menasihati adik2 ana, terutamanya yang LELAKI. untuk tidak malas belajar dan cuba buktikan pada kaum HAWA bahawa kaum ADAM lebih hebat sebenarnya.
cuma mereka ni lambat matang dan malas dan banyak main. (^_^)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

murabbiyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.11.2007
Ahli No: 31754
Posting: 26
Dari: LABUAN

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 14:54


assalamualaikum wbt,,,, memang banyak pendapat & sebab yang myumbg fenomena kaum hawa lebih rmi d ipt bbandg kaum adam,, dan tak dinafikn juga tdpt beberapa tempat d mana kita boleh lihat fenomena sbaliknya berlaku,,,fhm22 saja lah ya,,,bagi saya lah,,, mungkin sebab da akhir zaman,,,kaum adam semakin sedikit,,tapi,,mungkin juga sebab kaum ni bkja lebih awal untuk myara/bantu keluarga,,maklumla kaum adam mmikul tggjwb yang lebih berat bbandg wanita,,, dan mungkin juga sebab ada yang tak minat belajar,,,leka dengan ksronokn dunia hingga tjrumus masuk k tempat yang salah,,,hehehe,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For murabbiyahProfil   Hantar PM kepada murabbiyah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 19-11-07 15:07


Assalamualaikum
kaum hawa ramai di pusat pengajian tinggi..
kerana kaum adam lebih ramai di pusat serenti.....huhu...
katanya lah...

P/S : siapa nya dalam ayat tu ye.... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 15:10


hmm saya baru tbaca dalam satu majalah english..women weekly ke apa..saya tak dapat nak copy dr sana peratusan yang ditunjukkan sebab saya malas..hehe..
dalam tu mnunjukkan yang laki sebenarnya lebih ramai dr perempuan..antara sebab kita nampak perempuan lebih ramai:
-laki banyak yang jadi tentera,masuk hutan.kat laut 5-6 bulan
-laki banyak jugakk yang dapat kerja kat ove c(kalau perempuan memang susah sikit nak dapat pergi kerja sana mlainkan yang belum kawin)
-laki banyak sangat,dah terlalu banyak sangat di pusat serenti,penjara
ni antara sebab yang saya ingat..nanti i'll try cari balik artikel ni dalam majalah tu..baru 2bulan lepas rasanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 16:42


hohhooee.. di matrikulasi...
laki banyak bawah 3.0 pointer..
yang perempuan pulak memang score habis nya...
setakat 3.5-3.7 besepah saja ramainya...
laki malas ddoowwhhh.... serius!!
setakat ngadap buku? ahhh..tak sampai sejam da sengal da...
kecuali guy in medic, pharmacy, dentistry fields dan sekutunya....
jenis laki yang ini memang superb study tak ingat nyyaa!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 16:45


...
dalam report.. ye...

tapi kalau tengok pusat2 kemahiran.. macam giat mara misalnya....

lelaki yang penuh pula kat sana....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 16:59


besenye kat giat mara belajar apa ha?
saya bab-bab ini memang tak tau sangat...
cuma tau kat situ lebih study kpda yang practical lah kan...
err..menjahit agaknya. hhiiihhooee...!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 17:07


bukan mjahit sajalah.
macam elektronik..repair kereta,motor,mechine..
macam kat poli..kalau dalam kelas kjuruteraan elektrik laki yang ramai..perempuan dalam 5org dela..
sama saja sebenarnya..budak laki lebih suka yang practical..kalau ngadap lecturer saja boring lah deme.sebab tu kadang-kadang kita boleh tengok result spm drang biasa saja..tapi bila masuk tempat kemahiran ni jadi mantap habis..kalau elektrik kat poli boleh tahan juga drang..ada yang dapat 4.00 flat!syabas!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

popeye
Warga Rasmi
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31737
Posting: 20

libya   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 17:20


Maka sudah jelas....lelaki akan menjadi rebutan kaum hawa selepas ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For popeyeProfil   Hantar PM kepada popeye   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 17:22


hmm.. saja nak minatk pendapat anda semua... ni saya dapat dari
http://blog.limkitsiang.com/2007/11/19/mustapaha-international-marketing-officer-or-higher-education-minister/#comments

_______________________________

Mustapha - international marketing officer or Higher Education Minister?

Higher Education Minister, Datuk Mustapha Mohamad seems to have lost his proper focus and responsibility, regarding his job more as international marketing officer for Malaysian universities instead of ensuring that Malaysian universities win international recognition as world-class institutions.

Mustapha, on a week-long visit to China to market Malaysian universities, said in Shanghai yesterday that he wants to see at least 15,000 Chinese students coming to Malaysia in three years’ time – more than double the present number.

______________________________________
Comment: (by the nick: "Toyol" - I think he is the chinese)
With BN and mediocre leaders, education will not be the only area we are losing out. Already we have lost all competitiveness in economics to China and Vietnam.

Since Malaysians of Chinese and Indians are already deprived of places in public universities and have opted for private colleges or gone overseas due to reasons already known to us all, the vacuum now have to be filled with foreigners. Foreigners do not know the NEP(Dasar Ekonomi Baru) policies so ignorance is bliss. As far as they are concerned, they have universities to attend. Since these are not Malaysians the government do not have to address the NEP anymore!!! As far as they are concerned, the non bumiputera Malaysian can go to the devils playground. They are just substituted with foreigners. Before long Malaysia will comprise 65% bumi and 35% foreigners.

___________________________________

saya..perlukan pandangan anda terhadap keistimewaan melayu ni... saya pantang sungguh kalau hak istimewa melayu dipersoalkan oleh bukan bumiputera...PANTANG!!!!
[ Telah diedit oleh: owl_UM pada 19-11-07 17:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 17:34


Pada 19-11-07 17:07 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

bukan mjahit sajalah.
macam elektronik..repair kereta,motor,mechine..
macam kat poli..kalau dalam kelas kjuruteraan elektrik laki yang ramai..perempuan dalam 5org dela..
sama saja sebenarnya..budak laki lebih suka yang practical..kalau ngadap lecturer saja boring lah deme.sebab tu kadang-kadang kita boleh tengok result spm drang biasa saja..tapi bila masuk tempat kemahiran ni jadi mantap habis..kalau elektrik kat poli boleh tahan juga drang..ada yang dapat 4.00 flat!syabas!


kadang 100% kali bagus mereka ni dari budak-budak lelaki ipTa yang kunun2 bagus....

kadang.....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 19-11-07 21:18


Assalamualaikum
kak nurkamar....kengkadang jeq eh...bukan menselalu...bukan... :jangan:
saya takkan cuba menmasukkan diri ke dalam golongan yang kengkadang tu..... :jangan:

wahai lelaki....insaflah....sesungguhnya kejadian dirimu itu bukanlah dari tulang rusuk kiri......bukan..... :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 23:40


jangan risau tt....

yang tak termasuk tu.. alhamdulillah..

yang terasa terrrmasuk tu... balik lah matlamat asal perjuangan mencari ilmu tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 00:41


Assalamualaikum....

ya, situasi sekarang ini, ramai kaum hawa berbanding kaum adam di pusat pengajian tinggi tempatan khususnya IPTA. Dalam kelas ana sendiri terdapat ketidakseimbangan jumlah pelajar perempuan dengan lelaki.. nisbah bilangan pelajar dalam kelas 1:2, di mana 1 mewakili pelajar lelaki, 2 mewakili pelajar perempuan..

:bunga:

:-).


-----------------
Adoro Allah, yo adoro Rasul, yo adoro mi familia, yo adoro Islam...


Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 01:08


tak dinafikan lelaki zaman sekarang malas sungguh nak belajar...
coursemate saya pun yang result macam best pun perempuan ramai..

yang segannya bidang saya ini memang da establish sejak dulu memang bidang lelaki conquer.. tapi sekarang.. perempuan dia genius2!!!
bijak sangat..lakkinya macam saya ni hammppeehhh saja...

____________________________

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 08:14


nasihat lah kawan anda tu semua..mereka perlu sedar..zaman sekarang bukan lagi macam dulu,sekarang kaum wanita dibenarkan untuk belajar setinggi mana pun mereka mahu..bukan zaman dulu yang org kata belajar takat darjah 6 atau pmr atau spm lepas tu tunggu org masuk minang saja..zaman jahiliah dulu tu telah lama blalu..sekarang ni tanpa pdidikan yang baik wanita atau laki susah nak cari makan.bukan macam dulu kalau tak belajar tgi boleh buat kerja kampung,kerja tukang,org sekarang dah tak nak macam tu.
dulu kita tak nampak benda ni,nampak lelaki saja yang cerdik pandai memenuhi ruang universiti.tapi sekarang wanita telah diberi peluang,sebab tu nampak sangat kebolehan mereka..
wanita kalau tak belajar nak harapkan org tanggung saja ke?nak harap laki bagi duit?mereka juga perlu cari duit sendiri.sekarang ni semuanya bdikari..untuk masa depan sendiri yang wanita tak tahu cerah atau gelap mereka perlu bsedia..kalau tak ada sijil dengan apa pula nak dijaja untuk cari pekerjaan?kalau tak belajar,tak cari duit..simpanan apa yang ada untuk wanita?tambah pula kalau ibu2 yang ditinggalkan..yang muda kita kasihan tengok,yang tua lagi lah amat simpati..siapa pula nak membela nasib mereka?kalau anak dah besar mungkin boleh diharap..kalau anak kecil..hmm fikirlah..
belajar rajin2.tak kira lelaki atau perempuan..masa depan anda yang tentukan..Allah akan makbulkan bagi mereka yang berusaha..
[ Telah diedit oleh: mama_iman pada 20-11-07 08:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

ibtisam_daiman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 634
Posting: 43

egypt  


posticon Posting pada: 20-11-07 08:51


Pada 20-04-07 23:23 , nawzah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-04-07 10:07 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-04-07 00:01 , uswatun_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

agaknya Kenapa wanita melebihi golongan lelaki di pusat pengajian tinggi? Mana perginya lelaki?
Ramai wanita lebih berjaya berbanding lelaki..apa pendapat anda semua?
minta maaf, ana bukan nak wujudkan isu sensitif tetapi sekadar nak mendengar ulasan dan kupasan daripada ikhwah dan akhowat semua!! :-D peace...!!!


Cuba tengok betul-betul di kampus.. ada tak makhluk bernama lelaki? saya pasti ada.. bukan bermakna lelaki tak masuk universiti tu maknanya mereka gagal.. cuba tengok di politeknik, IKBN semua ramai saja lelaki.. belum kira yang masuk institusi tahfiz, mengaji pondok, belajar di mekah dan madinah sendiri, dll.. lagi pun semua org maklum bahawa bilangan lelaki sedikit dari wanita.. do u expect bilangan lelaki akan mengatasi wanita kalau generally pun lelaki dah sikit?

Bab wanita lebih berjaya tu subjektif.. depend pada kriteria yang kita letakkan sebagai berjaya.. pada saya wanita berjaya bila dia dapat jaga akhlak, berilmu, menjaga agamanya, menjadi isteri yang taat, ibu yang penyayang dan mampu menjaga rumahtangga.. so, bolehlah kira berapa ramai wanita yang 'berjaya' mengikut kriteria saya tu.. :-)



Ana setuju doc!!!




ana juga setuju sesangat.. Kejayaan itu bukan terletak pada "berjayanya menempatkan dirinya ke universiti" tapi pada ilmu yang diperolehinya dan diamalkan. Bukan lepas masuk universiti saja, semua dah lupa dan tak diamalkan. sama-samalah kita muhasabah diri. Kan, kan...
Ilmu yang baik itu jika diamalkan salah satu darinya akan membuahkan akhlak yang mulia.Sebagai contoh, belajar kat U ambil bhagian agama. melalui ilmu lah kita dapat perbaiki diri dan persembahkan akhlak yang mulia. Itu sebagi bukti yang kita dah tergolong sebagai orang yang berjaya.

" Al 'ilm laisa fil kutub, bal fis sudur." - Wallahu a'lam


-----------------
"syukur itu indah jika diselami dengan hati yan redha"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibtisam_daimanProfil   Hantar PM kepada ibtisam_daiman   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 20-11-07 09:14


Pada 20-04-07 00:01 , uswatun_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

agaknya Kenapa wanita melebihi golongan lelaki di pusat pengajian tinggi? Mana perginya lelaki?
Ramai wanita lebih berjaya berbanding lelaki..apa pendapat anda semua?
minta maaf, ana bukan nak wujudkan isu sensitif tetapi sekadar nak mendengar ulasan dan kupasan daripada ikhwah dan akhowat semua!! :-D peace...!!!


ni sebab lelaki d 9 akal..perempuan 1 akl...
laki guna 1nfsu k arah lain...macam jadi usahawan pertanian k..sebab tu lah agaknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

zafiralokman
Warga Rasmi
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31479
Posting: 13
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 15:54


Pada 20-04-07 11:57 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

jelas terbukti, memang akhir zaman ini kapasiti lelaki jauh lebih kecil berbanding perempuan..jadi bukan sebab salah lelaki semata-mata tak tempatkan diri ke IPT dan sbgnya..kalau nak buat nisbah, memang nampak corotnya lelaki tu..

ini hukum alam..



betul tu...
zaf sokong 100%.... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For zafiralokmanProfil   Hantar PM kepada zafiralokman   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-11-07 16:09


Pada 20-11-07 15:54 , zafiralokman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-04-07 11:57 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

jelas terbukti, memang akhir zaman ini kapasiti lelaki jauh lebih kecil berbanding perempuan..jadi bukan sebab salah lelaki semata-mata tak tempatkan diri ke IPT dan sbgnya..kalau nak buat nisbah, memang nampak corotnya lelaki tu..

ini hukum alam..



betul tu...
zaf sokong 100%.... :-D


bukan begitu sebenarnya....
bagi lelaki mereka lebih suka kepada bidang yang lebih mencabar.....
mereka lebih suka pembelajaran yang ada amali praktikal berbanding dengan teori......
maklumlah kaum hawa kan lemah tak kan nak buat kerja-kerja berat pula kan.... :-D


-----------------
hidup biar penuh dengan ilmu di dunia dan akhirat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-11-07 16:12


Pada 20-11-07 00:41 , maestra_dila posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum....

ya, situasi sekarang ini, ramai kaum hawa berbanding kaum adam di pusat pengajian tinggi tempatan khususnya IPTA. Dalam kelas ana sendiri terdapat ketidakseimbangan jumlah pelajar perempuan dengan lelaki.. nisbah bilangan pelajar dalam kelas 1:2, di mana 1 mewakili pelajar lelaki, 2 mewakili pelajar perempuan..

:bunga:

:-).



ramai juga yang belajar tinggi tapi dalam peringkat umor 35 keatas ramai yang nak bersara....
lelaki walaupun tak ramai yang menempatkan diri di institusi tapi ramai juga yang berjaya dan bergelar usahawan........ :bye:


-----------------
hidup biar penuh dengan ilmu di dunia dan akhirat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 16:12


betul tu..sebenarnya sama saja pratusan dia..tak silap saya lebih lagi..baca posting saya yang sbelum tu..kenapa kita tak nampak kaum laki ni..mereka ada sebenarnya.. macam yang syazmin cakap lebih dalam bidang practical..

adoiii..
tak jumpa lakk tu majalah yang saya baca hari tu..hmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-11-07 16:19


Pada 20-11-07 16:12 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu..sebenarnya sama saja pratusan dia..tak silap saya lebih lagi..baca posting saya yang sbelum tu..Kenapa kita tak nampak kaum laki ni..mereka ada sebenarnya.. macam yang syazmin cakap lebih dalam bidang practical..

adoiii..
tak jumpa lakk tu majalah yang saya baca hari tu..hmm


erm...............saya setuju kta2ama_iman ni..
saya sendiri pada mula nya bekerja tapi kontrak tamat saya terus masuk sambung belajar balik walaupun dah berumor 25..
kaum lelaki ni sebenarnya bukan tak berminat belajar tapi kerana ada yang bekerja kerana nak tolong keluarga..walaupun mereka dapat keputusan yang baik...... ;-)


-----------------
hidup biar penuh dengan ilmu di dunia dan akhirat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 10:48


Jika di IPTA/IPTS kita risau mengenai gejala kaum Hawa yang bunting tanpa suami (mungkin kerana pilihan terlampau banyak), di kalangan golongan kaum Hawa yang akan menjadi doktor pula kita amat merisaukan mereka kerana dikatakan tidak “laku” lantaran kesibukan yang bakal mereka alami tatkala bergelar isteri dan juga suami.

Saya mula didedahkan dengan hakikat ini apabila diceritakan mengenai kisah-kisah doktor-doktor wanita yang hanya merawat anak kecil mereka di rumah lantaran tidak mahu anak terbiar ataupun membesar sendirian.

Jika mahu diluaskan skopnya, hal ini sebenarnya bukan berlaku dikalangan doktor sahaja, malahan professional wanita lain seperti jurutera,peguam mahupun arkitek. Hal ini akan lebih parah jika wanita itu mendapat pendidikan di luar negara. Expectation terhadap bakal suami mereka amatlah tinggi.

Kacak? Penyayang? Berpendidikan tinggi? Berduit? mungkin itu hanya sebahagian daripada ciri-ciri yang saya rasa harus ada pada setiap suami idaman mereka.

Realiti tidak seindah ideal, dan nobody is perfect. Saya berpendapat mencari seseorang yang dapat memahami anda sudah cukup. Apa guna mempunyai seorang suami lulusan undang-undang daripada Harvard School of Law, ( un peu exaggere) jika dia tidak dapat memahami kerjaya anda, passion dan kehendak anda?

Walaubagaimanapun, saya tidak dapat menyalahkan mereka untuk memilih calon suami idaman mereka, kerana bukan sahaja mereka mahu yang terbaik (yang sudah tentu hak mereka), malahan mereka juga terpaksa menerima tekanan daripada ibu-bapa mereka yang mahukan yang terbaik untuk mereka. Apalagi jika mereka melihat anak sebelah rumah mengadakan majlis kenduri perkahwinan di hotel terkemuka di ibu kota, sudah tentu mereka mahukan anak gadis mereka juga mendapat yang terbaik.

Jika anda di Malaysia mungkin anda berpendapat hal ini tidak ada solution, kerana kebanyakan suami tidak suka isteri mereka bekerja, mungkin, mereka merasakan “dayus” tambahan pula apabila gaji ataupun pangkat si isteri melebihi si suami. Ataupun stigma dalam Malay society bahawa “perempuan belajar setinggi manapun, tempatnya nanti tetap di dapur” sangat menebal di kalangan orang Melayu.

Jika kerajaan merasakan bahawa nisbah lelaki/perempuan di IPTA amat membimbangkan, saya merasakan kerisauan itu tidak ada kaitan dengan tanggapan bahawa lelaki akan menjadi suri rumah nanti dan perempuan akan bekerja. Kerana apa? Kerana jika anda berjaya memasuki universiti, belum tentu anda akan bekerja, malahan pula kebanyakan kursus yang diceburi oleh golongan wanita bukanlah kursus yang menjamin pekerjaan dalam konteks Malaysia sebagai negara membangun.

Malaysia memerlukan tenaga mahir,dalam pelbagai industri, oleh yang sedemikian tidak hairan jika kaum lelaki yang memang diakui suka berfoya-foya dan mungkin merempit ini lebih cenderung memasuki pusat-pusat latihan kemahiran seperti IKM,IKBN mahupun Pusat Giat Mara.

Saya amat bersetuju jika ada yang mengatakan bahawa di Malaysia mungkin remaja lelaki lebih suka bermain-main dan tidak serius dalam pelajaran mahupun hidup mereka. Hal ini dikukuhkan lagi dengan jumlah penagih lelaki, perogol dan perompak dan penyamun serta pencabul yang semakin meningkat.

Jika difikirkan, adakah dengan sebab itu kaum Hawa harus memilih betul-betul calun suami mereka. Jika difikirkan sekali lagi ianya seolah-olah begitu anomali ataupun paradoks dengan Pendidikan Islam yang saya pelajari ketika Form 5 dulu, dimana si lelaki yang mencari isteri,dengan ciri-ciri yang telah ditetapkan oleh Islam.

Jika di barat, hal ini tidak menjadi masalah kerana kebanyakan pasangan suami –isteri bekerja dan saling membantu antara sama lain. Tidak timbul soal dayus mahupun bacul jika lelaki yang menukar lampin anak mahupun memasak jika isteri bekerja. Malahan mereka kalau boleh ingin meringankan bebab pasangan masing-masing dengan menolong sejauh mana yang boleh.

-------------------------------------------------------------------
saya tbaca ni kat satu blog tu..hmm keras juga cara dia bagi pandangan..tapi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

damsyiq_group
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.08.2007
Ahli No: 30741
Posting: 37
Dari: ipoh (DAMASCUS-SYRIA)

syria  


posticon Posting pada: 21-11-07 12:05


saya cuma nak berkogsi pngalaman... berdasarkan topik yang d p'bincangkn ini saya rasa kita boleh lihat daripada banyak sudut.. namun, pada dasarnye memang kita akui pada mata kasar "perempuan" lebih ramai yang masuk pusat pengajian tinggi berbanding llaki.. tapi, itu bukan ukuran yang perempuan lebih berjaya berbanding lelaki.. pada pendapat saya, (minta maaf, saya pun taknak wujudkan isu sensitif) "U" adalah antara tempat untuk mnimba ilmu...
macam apa yang d p'katekn oleh "ahli lagenda"; cuba tengok betul-betul di kampus ada tak makhluk bernama lelaki? pasti ada.... bukan bermakna lelaki tak masuk universiti tu maknanya mereka gagal.. misalnye mungkin mereka ramai yang ke politeknik, IKBN. belum kira yang masuk institusi tahfiz, mengaji pondok, belajar di mekah & madinah sendiri, dll..
atau mungkin mereka berpendirian untuk bkrje awal lantaran t/jawab yang barat.. apetah lagi bila ingin masuk ke alam pkhwinan yang mm'lukn wang yang banyak... bila sbut soal kahwin ini, sepatutnya perempuan pun p'lu fikir same & jangan sskali mmbbnkn pihak yang sana..
apa-apa pun, saya suka m'baca artikal2 dalam "ukhwah" ini, demi m'dalami ilmu pengetahuan...
ingatlah... ilmu bukan d nilai daripada tahap ketinggian d mana kita belajar... p'soalannya; sjauh mana kita mletakkan ilmu yang kita plajari tu.. jangan tersesat dengan ilmu!! belajar & truslah belajar hingga akhir hayat kita, insyaAllah... syukran....

Bookmark and Share

    


  Member Information For damsyiq_groupProfil   Hantar PM kepada damsyiq_group   Pergi ke damsyiq_group's Website   Quote dan BalasQuote

fiera_mz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.10.2007
Ahli No: 31386
Posting: 299
Dari: Sg.Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 21-11-07 12:19


huhu
semua ayat2 macam skema+bernas saja
macam fact lah pula
tq2 sebab share info

bagi saya..macam lebih kurang saja, laki ni tak suka mnunjuk..padahal hebat juga
so jangan lah kata mereka malas ke apa..just sebab kita nampak nisbah mereka kecik saja kat ipt..
mereka saja tak nak masuk agaknya..

huhuhu
bukan bele sesiapa..tapi "pengalaman mgaja fiera erti kehidupan"

yeaaaaaaaaaaah~
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiera_mzProfil   Hantar PM kepada fiera_mz   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 12:28


mmang ramai sebab dunia dah nak kiamat,,,,perempuan akan lebih ramai dr lelaki.
tak slap saya nsbah kat Malaysia sekarang laki dan perempuan 3:7...
so boleh lah laki pasang lebih dari seorang nanti...heh

Bookmark and Share

    


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

jaie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6570
Posting: 115
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 21-11-07 13:50


assalamualaikum..

tak ada apa yang nak di bangga kan. pendidikan tinggi pun ramai jugak pelajar ipta buat maksiat.. dunia nampak macam berjaya tapi akhirat nescaya tewas.. apa ada pada perhiasan dunia sekiranya digunakan bukan untuk akhirat.. baik sahabat fikir dengan apa yang rasulullah lihat yang perempuan ramai jadi ahli neraka.. itu lagi penting.. belajr tinggi-tinggi tapi sekadar untuk mengecapi nikmat dunia (ingin kerja bagus, nak gaji besar) tak bermakna.. ilmu disisi Allah lah lebih bermanafaat..

Allah lebih mengetahui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jaieProfil   Hantar PM kepada jaie   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 14:26


Pada 20-11-07 08:14 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

nasihat lah kawan anda tu semua..mereka perlu sedar..zaman sekarang bukan lagi macam dulu,sekarang kaum wanita dibenarkan untuk belajar setinggi mana pun mereka mahu..bukan zaman dulu yang org kata belajar takat darjah 6 atau pmr atau spm lepas tu tunggu org masuk minang saja..zaman jahiliah dulu tu telah lama blalu..sekarang ni tanpa pdidikan yang baik wanita atau laki susah nak cari makan.bukan macam dulu kalau tak belajar tgi boleh buat kerja kampung,kerja tukang,org sekarang dah tak nak macam tu.
dulu kita tak nampak benda ni,nampak lelaki saja yang cerdik pandai memenuhi ruang universiti.tapi sekarang wanita telah diberi peluang,sebab tu nampak sangat kebolehan mereka..
wanita kalau tak belajar nak harapkan org tanggung saja ke?nak harap laki bagi duit?mereka juga perlu cari duit sendiri.sekarang ni semuanya bdikari..untuk masa depan sendiri yang wanita tak tahu cerah atau gelap mereka perlu bsedia..kalau tak ada sijil dengan apa pula nak dijaja untuk cari pekerjaan?kalau tak belajar,tak cari duit..simpanan apa yang ada untuk wanita?tambah pula kalau ibu2 yang ditinggalkan..yang muda kita kasihan tengok,yang tua lagi lah amat simpati..siapa pula nak membela nasib mereka?kalau anak dah besar mungkin boleh diharap..kalau anak kecil..hmm fikirlah..
belajar rajin2.tak kira lelaki atau perempuan..masa depan anda yang tentukan..Allah akan makbulkan bagi mereka yang berusaha..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

nana_klate
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12131
Posting: 54
Dari: KeLaTe

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-11-07 10:58


perkara biasa
kat clas pun ramai perempuan daripada lelaki

Bookmark and Share

    


  Member Information For nana_klateProfil   Hantar PM kepada nana_klate   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 27-11-07 11:09


salah satu sebab perkara ni terjadi adalah

1. perempuan cepat matang berbanding laki..so dionrang fikir jauh sikit..tak main-main..fikir masa depan dll..tak seperti kebanyakan lelaki.

2. anak perempuan mendapat penjagaan dan perhatian lebih dari ibu bapa..tu memang tradisi di kalangan org melayu..misalnya..anak gadis tak dibenarkan keluar malam..tapi if laki nak keluar taklah kisah sangat pun..

so perempuan ni agak terjage..

dan lain-lain perkara yang mempengaruhi..perkara begini memang takkan dapat diperbetulkan dalam tempoh yang singkat..so..ni memang time kebangkitan wanita..

untuk lelaki yang masih enak dibuai mimpi tu..padan muka.!

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 27-11-07 11:19


Assalamualaikum wwt...

Kaum Hawa lebih ramai di pusat pengajian tinggi berbanding lelaki?

Erm:berfikir: ..baru-baru ini,24 nov..
Ana konvo kat Uitm Shah Alam..ana tengok student lelaki & perempuan sama banyak yang konvo..
tapi yang dapat first class tu ramai dari student perempuan... :sopan: :sopan:
:bunga: :bunga: :bunga:

Wassalam


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-11-07 11:39


Pada 20-04-07 11:57 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

jelas terbukti, memang akhir zaman ini kapasiti lelaki jauh lebih kecil berbanding perempuan..jadi bukan sebab salah lelaki semata-mata tak tempatkan diri ke IPT dan sebagainya..kalau nak buat nisbah, memang nampak corotnya lelaki tu..

ini hukum alam..



Betul...betul....betul, Rumaishaa...
Prof sokong....

:-D



Bukan apa, pernah Prof minta nak sangat masuk Universiti tapi, Universiti tak nak bagi Prof masuk..... Hehehe

p/s: Jiwa ini sayang dengan Politeknik sebenarnya


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 27-11-07 19:26


saya dah lama duduk uitm dan berkali2 pergi konvo..maybe atie bernasib baik pergi ke satu sesi yang tidak menampakkan sangat jurang..untuk pengetahuan..uitm sekali konvo ada berbelas sesi..semua orang pun tahu kan..

time saya konvo..pro canselor pun ada berseloroh pasal lelaki yang sangat sikit dalam dewan sri budiman tu..pstu beliau kata..tak mengapa..dengan itu..si lelaki ni ada banyak pilihan untuk cari yang terbaik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-11-07 20:05


ala...kalau ramai graduanita pun...kalau minta kerja Imam mesjid mesti laki yang dapek.... hahahahhhahahahahahahhaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-11-07 20:36


Pada 21-04-07 00:03 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

mm,perempuan?menyusahkan...


kecil hati saudara2 perempuan saudara..:bunga:

Pada 21-11-07 12:28 , madyie posting:

!!! QUOTE !!!

mmang ramai sebab dunia dah nak kiamat,,,,perempuan akan lebih ramai dr lelaki.
tak slap saya nsbah kat Malaysia sekarang laki dan perempuan 3:7...
so boleh lah laki pasang lebih dari seorang nanti...heh


patutlah..ini juga yang difikir :bunga:

Pada 27-11-07 11:09 , insan_sekular posting:

!!! QUOTE !!!

salah satu sebab perkara ni terjadi adalah

1. perempuan cepat matang berbanding laki..so dionrang fikir jauh sikit..tak main-main..fikir masa depan dll..tak seperti kebanyakan lelaki.

2. anak perempuan mendapat penjagaan dan perhatian lebih dari ibu bapa..tu memang tradisi di kalangan org melayu..misalnya..anak gadis tak dibenarkan keluar malam..tapi if laki nak keluar taklah kisah sangat pun..

so perempuan ni agak terjage..



mungkin lagi sebab anak lelaki ni dimanjakan..anak lelaki lah yang dilebihkan..syukur abang2 saya terdidik dengan baik :bunga:

Pada 27-11-07 20:05 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

ala...kalau ramai graduanita pun...kalau minta kerja Imam mesjid mesti laki yang dapek.... hahahahhhahahahahahahhaha


perlu juga ke cakap macam ni :-o :bunga:


kat usmkk ni lebih ramai perempuan.. ada 6 bangunan asrama, 2 dihuni lelaki, 4 lagi dihuni perempuan


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-11-07 21:47


Pada 19-11-07 16:42 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

hohhooee.. di matrikulasi...
laki banyak bawah 3.0 pointer..
yang perempuan pulak memang score habis nya...
setakat 3.5-3.7 besepah saja ramainya...
laki malas ddoowwhhh.... serius!!
setakat ngadap buku? ahhh..tak sampai sejam da sengal da...
kecuali guy in medic, pharmacy, dentistry fields dan sekutunya....
jenis laki yang ini memang superb study tak ingat nyyaa!!!


kenapa lah kaum lelaki ni malas nak study..huhu..padahal, allah dah bagi 9 akal 1 nafsu pada lelaki..

p/s : lelaki Kalau usaha lebih sikit insya allah mudah dapat..lebih sikit saja dr biasa..kalau kat sekolah mnengah dulu boys yang memain pun result ok jugak bnding Kalau girls yang memain..ni bagi saya terbukti lelaki memang ada something dalam mereka punya "brain " tu..so all guys out there ( especially kat ukhwah)..go go chayok2 aja2 fighting gambate kudasai..yakin boleh.. :bunga: kami perlukan pemimpin pada masa akan datang.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-11-07 21:51


kat maktab perguruaan lagi lah banyak kaum prempuan..almost 99%..even kelas strawberry sendiri 100% GIRLS..HEHE...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-11-07 21:52


selalu dengar ceramah kata:

lelaki: 9 akal tapi tidak dapat mengawal nafsu yang cuma 1
perempuan: cuma 1 akal tapi dapat mengawal nafsu yang 9

:sopan: :bunga:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 09:01


Pada 27-11-07 21:47 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-11-07 16:42 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

hohhooee.. di matrikulasi...
laki banyak bawah 3.0 pointer..
yang perempuan pulak memang score habis nya...
setakat 3.5-3.7 besepah saja ramainya...
laki malas ddoowwhhh.... serius!!
setakat ngadap buku? ahhh..tak sampai sejam da sengal da...
kecuali guy in medic, pharmacy, dentistry fields dan sekutunya....
jenis laki yang ini memang superb study tak ingat nyyaa!!!


Kenapa lah kaum lelaki ni malas nak study..huhu..padahal, allah dah bagi 9 akal 1 nafsu pada lelaki..

p/s : lelaki Kalau usaha lebih sikit insya allah mudah dapat..lebih sikit saja dr biasa..kalau kat sekolah mnengah dulu boys yang memain pun result ok jugak bnding Kalau girls yang memain..ni bagi saya terbukti lelaki memang ada something dalam mereka punya "brain " tu..so all guys out there ( especially kat ukhwah)..go go chayok2 aja2 fighting gambate kudasai..yakin boleh.. :bunga: kami perlukan pemimpin pada masa akan datang.. :-D


hmm..betul kan..memang ada betulnya..kalau drang main-main pun result ok.apetah lagi kalau berusaha..sikit saja lagi..insyaAllah..pasti boleh..
saya juga menyokong biar kenyataan anda tu "negara & rakyat perlukan pemimpin lelaki" yang dapat bfikir dengan akal sbaik mungkin mbuat keputusan..amiiinn ya Rabb.. :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 11:22


jangan bersedih kaum lelaki di IPT sekarang....

Sedarkah bahawa 'saham-saham' kaum lelaki di IPT semakin menaik setiap tahun....hehehehehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 11:26


tu lah..kemain ramai nak ngorat den tapi tak layan.... materialistik semua itu.. hahahahaha....
ye ke perempuan banyak? dalam cos saya...100% student laki...tak nampak seorang pun wanita....haha

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 11:27


tapi betul lah perempuan memang banyak..yang banyak jadi artis seksi2 semua perempuan kan..hahahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 11:30


hmm..penyuaraan ketidak puasan hati secara emosi.. :lol:
kcian..ada betul apa yang anda cakap tu..yang jadi artis seksi saja dia nampak..yang jadi muslimah solehah tak nampak walaupun dah kata ramai perempuan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 11:51


lelaki masih boleh berbangga kerana mat-mat rempit atas highway tu masih dimonopoli lelaki...baru perempuan tau lelaki ni tak takut mati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-11-07 00:39


Pada 28-11-07 11:51 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki masih boleh berbangga kerana mat-mat rempit atas highway tu masih dimonopoli lelaki...baru perempuan tau lelaki ni tak takut mati..


ni mati katak..hoho :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 04:46


Assalamualaikum wbt..

Apa yang saya kata ni jangan diambil hati oleh mana-mana pihak. Mengenai perempuan memonopoli universiti tu, saya tak berapa nampak sebab tidak ada bukti atau statistik yang menggambarkan keadaan ini. Kadang kala ,kita kena melihat sejauh mana mengenai perkara ini kerana ,kebanyakan kursus kejuruteraan atau seumpamanya, kebanyakan kaum lelaki. Ada bagus ke tidak diantara kedua-dua jantina ini, wallahu 'alam. Ada bagusnya perempuan itu belajar lebih tinggi seperti apa yang mereka idamkan..sekiranya mereka pandai atau mengetahu Kenapa mereka perlu belajar. pernah ada seorang pakcik ni berkata pada saya, Kenapa perempuan nak belajar tinggi-tinggi?? tinggi awan macam mana juga, ke dapur juga perginya..
Apa pendapat sahabat dan sahabiah.
Yang baik itu dtgnya dari Allah, dan yang buruk itu dtgnya dari hati saya sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 07:36


Pada 28-11-07 11:51 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki masih boleh berbangga kerana mat-mat rempit atas highway tu masih dimonopoli lelaki...baru perempuan tau lelaki ni tak takut mati..


bukan tak takut mati
tapi mereka memang suka merempit :lol:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 09:54


Pada 30-11-07 04:46 , sharifahnatasha posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wbt..

Apa yang saya kata ni jangan diambil hati oleh mana-mana pihak. Mengenai perempuan memonopoli universiti tu, saya tak berapa nampak sebab tidak ada bukti atau statistik yang menggambarkan keadaan ini. Kadang kala ,kita kena melihat sejauh mana mengenai perkara ini kerana ,kebanyakan kursus kejuruteraan atau seumpamanya, kebanyakan kaum lelaki. Ada bagus ke tidak diantara kedua-dua jantina ini, wallahu 'alam. Ada bagusnya perempuan itu belajar lebih tinggi seperti apa yang mereka idamkan..sekiranya mereka pandai atau mengetahu Kenapa mereka perlu belajar. pernah ada seorang pakcik ni berkata pada saya, Kenapa perempuan nak belajar tinggi-tinggi?? tinggi awan macam mana juga, ke dapur juga perginya..
Apa pendapat sahabat dan sahabiah.
Yang baik itu dtgnya dari Allah, dan yang buruk itu dtgnya dari hati saya sendiri.


tak ada nisbah yang diberikan mengenai lelaki dan wanita yang berada di univeristy..dah banyak kali saya cakap, kalau kejuruteraan tu masih ramai lagi laki.tapi tak ada jugakk org nak dengar.. :-D saya stud poli,saya tau btapa rmainye budak laki ni.berjaya pun drang.bratur dapat dekan/akj..

betul cakap pakcik tu (hiperbola betul pakcik ni ek,tgi awan dia cakap :lol: )memang stinggi mana belajar, kerja.nanti memang lah kena masuk dapo,dah nmenye perempuan tak payah masuk dapo ke?sekarang perlu untuk belajar tgi sikit..supaya kita tak teraniaya..doctor ke,engineer ke org perempuan tu, masuk dapo jugakk drang..tak ada masalah pulak..pakcik..pakcik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

amir_haikal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2005
Ahli No: 21550
Posting: 79
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 30-11-07 10:05


tapikan walaupun perempuan ramai kat U, tapi bila kat U top scorer kebanyakkan lelaki..kenapa ek??

Bookmark and Share

    


  Member Information For amir_haikalProfil   Hantar PM kepada amir_haikal   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-12-07 03:42


Pada 19-11-07 16:42 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

hohhooee.. di matrikulasi...
laki banyak bawah 3.0 pointer..
yang perempuan pulak memang score habis nya...
setakat 3.5-3.7 besepah saja ramainya...
laki malas ddoowwhhh.... serius!!
setakat ngadap buku? ahhh..tak sampai sejam da sengal da...
kecuali guy in medic, pharmacy, dentistry fields dan sekutunya....
jenis laki yang ini memang superb study tak ingat nyyaa!!!


salam, owl. Tak semua laki medic, pharm, dent ni rajin dan superb study... Ada jugak yang 'rajin' kat hal-hal lain. Ada yang keluar makan-makan sampai dua-tiga jam. Ada yang pergi kelab malam, ada yang main game memanjang... macam-macam lagilah. 2 minggu nak dekat exam, barulah terkial-kial mencari koleksi soalan tahun-tahun lepas. "harap-harap keluarla apa yang aku baca ni" . Ini berdasarkan pengalaman saya bersama student medic lah. Tapi kebanyakannya memang rajin lah seperti yang anda nyatakan... Yang lain tu tak pasti...

Kesimpulannya, persekitaran memang mempengaruhi seseorang, namun at the end of the day, orang itu sendiri yang akan membentuk hala tujunya... Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu, melainkan mereka sendiri ingin mengubahnya (mafhum ayat).

Seperkara lagi, bilangan sahaja tidak memadai. Kualiti juga wajar diberikan perhatian... saya tak menafikan bilangan yang banyak itu memang perlu, namun kualitinya juga perlu diperhatikan... Saya tak menujukan kepada mana-mana pihak, sekadar melontarkan pandangan...

Yang penting ialah kita semua saling melengkapi antara satu sama yang lain. Jadi, buat muslimah sekalian, kalau terlihat ada lelaki yang main-main dan pemalas, maka tegurlah demi kebaikan bersama... He he...

P/s: Saya pun pemalas juga suatu masa dahulu. Dapat masuk IPTA pun Alhamdulillah rezeki. Namun, setelah bersama dengan student medic ni, sedikit-sebanyak memperngaruhi kehidupan saya juga lah.

Setiap kali saya mula putus asa dan terasa malas, saya akan ingatkan kepada diri saya sendiri; "Berapa ramai orang yang benar-benar nak mengambil kursus ini, namun tak kesampaian. Aku yang dah berpeluang ni pula tak manfaatkannya sebaiknya."

rasa bersalah inilah yang mendorong saya untuk teruskan berjuang dalam pelajaran walaupun banyak dugaan yang melanda...

Wallahu'alam, maaf kalau lari daripada topik...

:bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

nak_jadi_baik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.10.2007
Ahli No: 31409
Posting: 112
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-12-07 05:19


uhuk.. nak buat bagaimana.. perempuan ulat buku.. huhu.. memang rajin sangat-sangat.. my frens.. 24jam-tido4jam-makan dan ibadah.. yang lain ngadap buku.. sementelah kami dicurahkan dengan lectures yang bertimbun.. uhuk.. tapi laki.. still rajin.. tapi taklah lwn kami kaum pomuan.. tapi mls2 laki.. otak bijak itu.. ni yang buat kami jeles.. huhu.. so.. kaum laki.. anda ada 9 akal berbanding kami mempunyai 9 nafsu.. rajin sikit.. mesti score punya.. bangunlah lelaki untuk negara!! hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nak_jadi_baikProfil   Hantar PM kepada nak_jadi_baik   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-12-07 06:41


Salam, takpa. Kita sama-sama belajar bersungguh-sungguh. Buat yang terbaik. Mana yang 'tergeliat' tu kita sama-sama betulkan 'sendi-sendi'nya...

Lelaki dan wanita masing-masing ada kelebihan dan kekurangannya...

Wallahu'alam...

:bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.190875 saat. Lajunya....