Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kadangkala kita boleh menang dengan mengurangkan kekalahan kita
-- Dari Drama"Phily"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 6 jam, 59 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Dasar anak tak kenang budi!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Dasar anak tak kenang budi!

Please Mendaftar To Post


Oleh Dasar anak tak kenang budi!

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 12:58


Salam dan selamat sejahtera buat semua,

Sehari dua ini kita di hidangkan dengan berita-berita mengenai anak-anak ang menghantar orang tua ke pusat penjagaan orang tua. Enak sangat ke ?

Susah sangat ke nak jaga orang tua ? yang memang dah semakin tua dan nyanyuk tu ? kalau dulu dia boleh bela anak-anak dari kecil sampai besar panjang...bila dah berjaya..cerdik pandai..otak pula letak kat lutut !

Kalau orang tua tu tahu dia akan diperlakukan begitu. Dah lama dia picit hidung anak-anak dia masa kecil. Tapi, orang tua mana yang tak sayang anak....binatang pun sayangkan anak...inikan pula manusia.

Bagi mak ayah yang dah tak larat kena maki dengan anak2 dan dibuat macam sampah dirumah. Mereka ni lagi rela duduk di Rumah orang2 tua, dapat juga layanan baik dari penjaga di sana, ada juga yang nak jaga makan minum, bagi ubat, dan ambil berat walaupun dia tahu bukan anaknya sendiri.

Ada sesetengah orang tua yang tinggal di rumah orang2 tu sampai ke akhir hayatnya..derhaka sungguh anak yang tak mengenang budi!



Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 13:05


assalamualaikum..
erm topik yang macam ni yang seharusnya kita bincangkan..Kenapa terjadinyer begini..sebab tu manusia ni bila dah terlalu tinggi ilmunye maka dia cepat lupa diri..bukan semua org macam tu..berbuat baiklah pada kedua2 org tua kita..kerana tanpa mereka kita tak lahir ke dunia..bagi yang dah kerja tu hulurlah duit gaji tu walau tak banyak sikit pun jadi..insyaAllah berkat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-04-07 13:59


kasihanilah mereka seperti mereka mengasihi kita sewaktu kita kecil...

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 14:07


ish3...saya paling tak suka anak2 yang abaikan ibu bapa mereka...anak derhaka!!

semalam saya tengok 360 rancangan baru terbitan tv3....sedih betul tengok pakcik ini kena tinggalkan anak dia seorang-seorang...duduk dalam pondok buruk....sedih betul....geram betul dengan anak dia...pakcik tu cakap anak dia kerja tentera dan sekarang kat kuala lumpur...apa punya anak daa....sedih betul tak sanggup saya tengok keadaan pak cik ini...

kalau saya ada duit....saya akan cepat-cepat tolong pak cik tu....tapi apakan daya...saya masih 'budak kecik' lagi lerrr....:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-04-07 14:45


pelik kan..ibu seorang boleh jaga anak yang ramai,tapi kenapelah anak2 zaman sekarang tak boleh jaga mak dan ayah mereka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 19-04-07 15:26


manusia bila dah lupa Tuhan yang menciptakan mereka di dunia ini, akan menjadikan ibubapa mereka sebagai. antara tanda hari kiamat makin dekat ialah bila ibu melahirkan tuan sendiri. ibu menjadi hamba kepada anak sendiri.
manusia bila dah lupa Tuhan akan menjadikan ibubapa mereka sebagai alat untuk memudahkan kerja mereka. menjadi orang gaji, jaga anak cucu di rumah, basuh kain baju mereka. atas alasan kononnya mereka sibuk bekerja. jadi mereka meminta jasa baik ibu bapa mereka dengan alasan susah nak mendapatkan pembantu rumah, nak jaga orang tua dan sebagai.
anak-anak bila dah lupa ibu bapa tidak akan bertanya khabar mahupun menghubungi ibu bapa mereka. dari sehari menjadi semingggu, dari seminggu menjadi sebulan, dari sebulan menjadi setahun, dari setahun menjadi sepuluh tahun dan dari sepuluh tahun menjadi selama-lamanya. anak-anak ingatkan hidup di dunia ini tidak akan dibalas diakhirat kelak.
moga-moga kita semua tidak menjadi seperti anak-anak derhaka yang seperti mereka-mereka ini. moga-moga Allah SWT sentiasa memayungi kita semua dengan limpahan hidayah dan rahmatNYa setiap masa. Insyaallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 16:07


Justeru, apa sumbangan yang kita mampu buat untuk memperbaiki keadaan ni ? Tak payah tengok orang lain, Jaga dan hormati orang tua kita dari sekarang. Jangan mudah lupa diri dan lupa mak ayah bila dah berkahwin atau sudah senang lenang dengan kereta besar, rumah besar dan isteri besar..

Jangan sampai mak dan ayah kita mendoakan kesusahan untuk kita..atau menyumpah seranah kita...

p/s : Biar kurang wang, jangan kurang ajar dan kurang akal..

Redha Allah terletak pada redha kedua orang tua....renung renungkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

aiz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 273
Posting: 275
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 16:14


teringat aiz masa pergi rumah orang-orang tua,sedih sangat,Kenapa anak2 mereka xx boleh jaga ibubapanyer...sedangkan ibubapa mereka lah yang jaga dr lahir sampai besar,hantar belajar tinggi...tapi tak pernah nak kenang jasa mereka....
Takkan berkat kerja anak2 yang macam ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   Pergi ke aiz's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105578 saat. Lajunya....