Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 23 jam, 14 minit yang lalu
Muslim1987: 7 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: BILA DIA PUTUS CINTA...


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» BILA DIA PUTUS CINTA...

Please Mendaftar To Post


Oleh BILA DIA PUTUS CINTA...

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-07 15:22


Assalamualaikum wbtkh...

seorang sahabat mgharapkn nasihat...diharapkn...sahabat2 ukhwah dapat bagi nasihat yang berguna untuk dia...

kisahnya...

mereka dah bercinta sudah agak lama...akhirnya...seorang gadis ni "sahabat saya"...dapat ketahui future husband nya "Ahmad" ada seorang lagi gadis lain. kalau dilihat dr mata kasar...memang kita akan cakap Ahmad seorang yang curang,jahat dan sebagainya...

tapi, dalam case ni, kawan saya tetap prtahankan Ahmad... dia percaya Ahmad sayang dia. kawan saya seorang yang amat setia. dia cukup setia pada Ahmad. everyday dia doa jodoh dia dengan Ahmad. tapi, nak buat bagaimana...itu balasan yang dia dapat. bila mereka bincang pasal ni, about their future..."Ahmad tak dapat buat keputusan...dia buntu...sampai sakit2 pulak...Ahmad tak dapat buat keputusan..."

kawan saya ni pula, tak tahu lah saya nak cakap, saya pun tak faham tindakan yang dia ambil...mula-mula dapat tau Ahmad curang...of course lah dia nangis...tapi, sekarang tak lagi. sekarang dia pasrah...everyday dia solat istikharah...dan akhirnya...dia dah buat keputusan...dia rela undur diri. Actually...girlfren baru Ahmad tak pernah tahu yang Ahmad dah ada kawan saya. bagi kawan saya, budak perempuan tu baik...sopan...Alhamdulillah kalau itu jodoh Ahmad...dia akur dan redha...pernah dia terfikir untuk beritahu budak tu hal sebenar, tapi...tak ada gunayer...dia kasihan kan Ahmad...yang saya tahu, dia benar-benar sayang Ahmad. dia buat keputusan untuk undur diri pun...sebab dia tak hendak dan tak tahan tengok Ahmad pening, sakit dalam membuat pilihan.

After Ahmad dengar keputusan kawan saya ni...dia nangis dan merayu2 supaya tak putus...tapi, dalam masalah mereka ni, kawan saya cakap...itu adalah jalan terbaik. kawan saya sedar dan percaya...Ahmad sangat menyayangi nya...cuma...mungkin mereka perlu kan masa.....dan bagi kawan saya...ada jodoh...mereka akan bertemu juga akhir nya...

berbalik kepada tujuan saya post untuk ukhwah...kerana kawan saya ada bertanya.......impian nya...dia tetap doakan jodoh dia dengan Ahmad.tapi, kalau tak ada jodoh...adakah ada semua tu nanti di syurga...?saya percaya, cinta dia untuk Ahmad benar-benar ikhlas. HANYA ALLAH yang MAHA MENGETAHUI. dan sekarang...dia macam mncari ketenangan...kata nya...dia ingin menuju ke syurga Allah...dia tidak lah sesolehah kawan-kawan saya yang lain...

apa pendapat sahabat2 ukhwah semua? saya terkedu seribu bahasa...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-07 16:00


Sedih juga dengar cerita ni..tapi betul tindakan kawan adik tu..
mungkin itu jalan terbaik yang kita perlu lakukan..
walaupun kita sayang sangat pada seseorang..mungkin tiada jodoh dia dengan kita..
CArilah ketenangn dengan mendekatkan diri kepadaNYA..
banyakkan solat hajat dan minta ptunjuk dari-NYA..
jangan pendam..luahkan kepada seseorang yang dekat dengan kita..
skurang-kurangnya kita akan lega..
Sedih cuma sekejap..
tabahkan hati dan ingtlah..ada org yang lebih baik darinya.

CINTA HAKIKI DAN ABADI ADALAH CINTA ILAHI


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang
[ Telah diedit oleh: Iman_Hayati pada 17-04-07 16:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 16:17


salam
saya takla pernah bercinta tapi at least as an advice maybe boleh lah nak ambil,
saya percaya lebih baik sahabat awak tu jarakkan diri nya daripada Ahmad
sebab bila persahabatan disulami cinta, bagai air dengan minyak dalam satu balang (aku ambil ayat ni dalam Kuliah tahun5 vol 2, baca lah kalau nak lebih tau), ia tak boleh bercampur walaupun digoncang macamane hebat pun bekas tu, so jalan terbaik maybe adalah kedua-duanya menjarakkan diri mereka dan membiarkan Allah (jangan lupa doa untuk yang terbaik), menentukan kesimpulan kisah cinta 2 hamba Allah ni
InsyaAllah dan kita sama-sama doa yang terbaik untuk mereka berdoa

-----------------------------------------------------------------------------
Ada manafaat bagi mereka yang mahu berfikir

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-07 16:46


"sebab bila persahabatan disulami cinta, bagai air dengan minyak dalam satu balang (aku ambil ayat ni dalam Kuliah tahun5 vol 2, baca lah kalau nak lebih tau), ia tak boleh bercampur walaupun digoncang macamane hebat pun "...

maaf alwalid...saya kurang jelas dengan apa yang dimaksudkn ayat2 tu...

anyway...thanks a lot...

"FULLY REPENT TO ALLAH!!!"

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 16:58


Nasihat saya pula...

Belajarlah untuk lepaskan. Ia tentu keputusan yang paling memedihkan, namun manisnya tentu dapat dirasai sekiranya kita yakin dengan Allah SWT. Sekiranya terus menantikan insan itu, tentu ia lebih menyeksakan, memandangkan Ahmad tu tidak dapat dan sangat sukar buat keputusan. Sampai bila?

Sahabat tu juga tentu tak nak sebarang kekesalan timbul dalam hati Ahmad pada masa hadapan, setelah sekiranya Ahmad memilih dia. Kita tak tahu apa akan berlaku. Untuk berasa selamat, tenang dan terjamin, pada masa kini dan masa akan datang, elok lah lepaskan Ahmad tu.

Dari pandangan sudut perspektif yang lain pula, Ahmad ni tak berhak pun pada mana-mana antara 2 wanita tu. Sebab dia tak dapat nak setia pada pasangan. Susah nak percaya pada Ahmad. Dia juga seorang yang tak yakin dan tegas kepada dirinya sendiri. Carilah orang lain yang lebih berbaloi dan betul-betul setia dengan kita.

Teruskan amalan Solat Hajat untuk membina kekuatan.


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 17-04-07 16:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 17:02


Pada 17-04-07 16:46 , shaharatul_qibtiah posting:

!!! QUOTE !!!

"sebab bila persahabatan disulami cinta, bagai air dengan minyak dalam satu balang (aku ambil ayat ni dalam Kuliah tahun5 vol 2, baca lah kalau nak lebih tau), ia tak boleh bercampur walaupun digoncang macamane hebat pun "...

maaf alwalid...saya kurang jelas dengan apa yang dimaksudkn ayat2 tu...

anyway...thanks a lot...

"FULLY REPENT TO ALLAH!!!"


Nanti penulisnya, Dr. Meow akan jawab. heheh... meow, meow..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 17:18


salam
bab yang kena goncang tu saya main masuk saja,
tapi betul lah kan air dengan minyak takkan boleh campur kan?
Sorry bro meow ambil your line, hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 17:27


mungkin ada hikmah disebalik kejadian ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

afiq_ghani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.02.2007
Ahli No: 28739
Posting: 34
Dari: United KingdoM

uk  


posticon Posting pada: 18-04-07 02:20


NIce story...Iam also want somebody love me too..but not yet until now...I am still finding..lalalala..may be I ask my mother to find it for me..hahaha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiq_ghaniProfil   Hantar PM kepada afiq_ghani   Pergi ke afiq_ghani's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 04:17


Pada 17-04-07 17:27 , eyla05 posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin ada hikmah disebalik kejadian ini...


betul ada hikmah disebaliknya...
saya pun pernah buat keputusan yang sebegitu...
tak ada jodoh....


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-04-07 01:26


assalamualaikum wbtkh...

sahabat saya sekarang ni...kadang-kadang saya tengok dia nangis...tapi tak sekerap dulu. tapi, Ahmad masih contact dia...peritnyer saya tengok dia untuk lupakan insan yang dia sayang...

dia harap sangat Ahmad tak benci dia dengan keputusan yang dia ambil.....

Wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 02:04


Pada 17-04-07 16:46 , shaharatul_qibtiah posting:

!!! QUOTE !!!

"sebab bila persahabatan disulami cinta, bagai air dengan minyak dalam satu balang (aku ambil ayat ni dalam Kuliah tahun5 vol 2, baca lah kalau nak lebih tau), ia tak boleh bercampur walaupun digoncang macamane hebat pun "...

maaf alwalid...saya kurang jelas dengan apa yang dimaksudkn ayat2 tu...



wah.. wah.. selambanye dia gunakan line kita.. lepas itu tukar-tukar pula tu si alwalid ini.. hehe.. :D

actually, let see the main point it this case.. masalahnya adalah pada Ahmad.. sebab Ahmad pasang 2 dan tak mampu buat keputusan untuk masa depan mereka.. saya rasa tidak timbul masalah persahabatan yang disulami rasa cinta dalam kes ni.. jadi alwalid tak boleh guna my line dalam KT5 Vol2.. hehe.. (Sorry alwalid.. :D)

Biarkan Allah tentukan pilihanNya.. let them both be separated for a while.. if their jodoh is so much strong, they'll be united as husband and wife someday.. :-)

Every mukmin will go to Jannah insyaAllah.. ameen.. tapi bukankah lebih bahagia menuju syurga bersama... :-) :-) so, there's nothing wrong for the prayer.. may Allah grant her Ahmad.. :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 10:56



    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 21-04-07 11:05


terkedu jugak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 12:03


Pada 21-04-07 10:56 , muslimah_johor posting:


erm.. tolong promote dari posting ke posting ke ni? ;-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 12:05


salam...erm...payah juga ek...Kenapa ahmad kawan dengan 2orang? kan sahabat shaharatul_qibtiyah tu dah cukup baik dan setia?
any explanation for this on your behalf?
erm...from your posting above...saya faham saudari memang sayang sangat kat ahmad....sabar ye...teruskan berdoa...kalau dia lah yang terbaik buat awak...pasti akan bertemu jodoh juga...
cuma nasihat saya....jangan lah terlalu fikir sangat soal ini....tumpukan pada study or kerja awak...busy kan diri...ingat ayah bonda kat kampung yang mengharap pada awak...erm...cukupla ye menangis...sekarang jangan menangis dah....perjalanan masih jauh...banyak lagi kerja nak buat....fikirkan balik visi dan misi awak...jangan jadi lemah just because of this....erm...saya pun tak tahu nak cakap apa dah...tapi saya doakan ye...jangan risau...everything will be alrite!ameen!
(pesanan ini untuk sahabat shaharatul_qibityah...tolong sampaikan ye...)

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 12:24


aisey man lagi
kalau bro meow masuk line saja,
mesti kena angkat tangan saja,
tabik men!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 12:26


Pada 21-04-07 12:24 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

aisey man lagi
kalau bro meow masuk line saja,
mesti kena angkat tangan saja,
tabik men!!!


janganlah sampai macam tu sekali..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 12:39


puji-pujian selayaknye hanya untuk Allah dan junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W,
tapi tak salah kalau kita memuji sahabat2 yang membuahkan idea2 dan karya2 yang bernas dan bermanafaat kepada semua kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 12:46


Alhamdulillah hamdan hamidiin.. hamdan kathira.. liLlahi Rabbi..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 12:54


Ameen

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-04-07 17:38


assalamualaikum wbtkh...

kenapa meow macam back up Ahmad saja...tak puas hati lah...bagi saya perbuatan Ahmad tak boleh dimaafkn...1 hari nanti...dia akan terima balasannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 20:10


Pada 21-04-07 17:38 , shaharatul_qibtiah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum wbtkh...

Kenapa meow macam back up Ahmad saja...tak puas hati lah...bagi saya perbuatan Ahmad tak boleh dimaafkn...1 hari nanti...dia akan terima balasannya...


shaharatul minta pandangan.. then saya bagi pandangan saya.. Kenapa pula pertikaikan pandangan saya?

macam ni lah.. cinta bermula dengan kebahagiaan.. suka. gembira.. rindu dan sebagainya.. tapi bila berakhir.. pasti dengan kekecewaan dan sedih.. kalau tak berani mengambil risiko cinta, jangan bercinta.. teman shaharatul tu sudah yakin yang Ahmad adalah jodoh dia.. hinggakan dia berdoa untuk disatukan dengan Ahmad.. bukankah baik kita juga doakan mereka bersatu sebagai suami isteri yang sah? bukankah kesedihan dan luka hati kawan shaharatul tu akan terubat dengan pernikahan dengan Ahmad.. dan Ahmad juga sebenarnya masih sayangkan kawan shaharatul tu.. cuma dia keliru sahaja.. sebab tu saya kata biarkan mereka berpisah dulu.. cari kebenaran.. siapa yang sebenarnya Ahmad sayang.. kalau dia sayangkan kawan shaharatul, pasti mereka akan bersatu kembali.. kalau bukan jodoh.. redha sahaja pilihan dari Allah.. Kenapa pula nak dikatakan kesilapan Ahmad tu tak boleh dimaafkan? semua manusia buat salah.. bila mereka benar-benar insaf.. maafkan saja.. pintu bahagia akan terbuka dengan kemaafan.. Kenapa berusaha untuk menutupnya??


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 27-04-07 21:13


erm...mungkin ALLAH temukan dia dengan yang salah sebelum dia bertemu yang sebenar-benarnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

sof_wan88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28277
Posting: 127
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 23:49


putus cinta merupakan perkara yang paling teruk sekali...
huhuhu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sof_wan88Profil   Hantar PM kepada sof_wan88   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-04-07 16:44


Carefree

Rindu Bayangan

Bila kukenang kurenung gambar wajahmu
Kisah yang lalu tak akan berulang lagi
Lupakan saja cerita lama
Usah dirayu pada yang tak sudi

Janganlah dinanti pada yang telah pergi
Hanya luka lamakan berdarah kembali
Kini kecewa tidak terkata
Mengapakah itu disebut lagi

( korus )
Apalah yang hendak di kata
Sudah suratan takdir yang menentukan
Ooh..oh..inilah ragam manusia
Manis di bibir pandai bermain lidah

Berputar-putar membelitkan kata-kata
Hanya linangan air mata yang menitis
Pada bayangan di angin lalu
Membisikkan kata rindu bayangan

shaharatul...hayatilah maksud bait-bait lirik lagu ni...yang menjulang nama CareFree di persada carta Pilihan Radio 1 RTM tahun 1979 dulu...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-04-07 17:33


!!! QUOTE !!!

putus cinta merupakan perkara yang paling teruk sekali...
huhuhu....


ye ke?...teruk macam mana tu?....:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-04-07 17:59


Pada 21-04-07 20:10 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-04-07 17:38 , shaharatul_qibtiah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum wbtkh...

Kenapa meow macam back up Ahmad saja...tak puas hati lah...bagi saya perbuatan Ahmad tak boleh dimaafkn...1 hari nanti...dia akan terima balasannya...


shaharatul minta pandangan.. then saya bagi pandangan saya.. Kenapa pula pertikaikan pandangan saya?

macam ni lah.. cinta bermula dengan kebahagiaan.. suka. gembira.. rindu dan sebagainya.. tapi bila berakhir.. pasti dengan kekecewaan dan sedih.. kalau tak berani mengambil risiko cinta, jangan bercinta.. teman shaharatul tu sudah yakin yang Ahmad adalah jodoh dia.. hinggakan dia berdoa untuk disatukan dengan Ahmad.. bukankah baik kita juga doakan mereka bersatu sebagai suami isteri yang sah? bukankah kesedihan dan luka hati kawan shaharatul tu akan terubat dengan pernikahan dengan Ahmad.. dan Ahmad juga sebenarnya masih sayangkan kawan shaharatul tu.. cuma dia keliru sahaja.. sebab tu saya kata biarkan mereka berpisah dulu.. cari kebenaran.. siapa yang sebenarnya Ahmad sayang.. kalau dia sayangkan kawan shaharatul, pasti mereka akan bersatu kembali.. kalau bukan jodoh.. redha sahaja pilihan dari Allah.. Kenapa pula nak dikatakan kesilapan Ahmad tu tak boleh dimaafkan? semua manusia buat salah.. bila mereka benar-benar insaf.. maafkan saja.. pintu bahagia akan terbuka dengan kemaafan.. Kenapa berusaha untuk menutupnya??



ana sokong pandangan dr meow
walaupun kebanyakkan org tak dapat menerima apa yang dr meow ckpkan itu, tapi itu sementara saja..insyAllah lepas-lepas ini, mereka akan lebih terbuka dan menilai semula pandangan itu. jangan memilih untuk terus bersedih..terus kecewa...jangan terlalu cepat menghukum org lain..ini peringatan untuk diri ana jugak. apa yang berlaku mesti ada hikmah disebaliknya. Lau bukan sekarang mereka (kawan shaharatul dan Ahmad) berjodohan..mungkin kelak..kita kena harus ke hadapan untuk mengetahui apa yang bakal berlaku..bukan berundur dan terus kekal di tempat biasa untuk melihat apa yang berlaku di kemudian hari...tapi, andaikata tiada jodoh antara mereka, itu adalah takdir..itu ketentuanNya. siapa kita hendak menolak Qada' dan Qadar ALLAH... :-)


-----------------
Panduan Asas WordPress


Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-04-07 18:01


Pada 27-04-07 23:49 , sof_wan88 posting:

!!! QUOTE !!!

putus cinta merupakan perkara yang paling teruk sekali...
huhuhu....


em oo mungkin jugak paling teruk bagi antaa heheh..
tapi, bagi ana KEHILANGAN adalah perkara yang paling teruk... ;-)


-----------------
Panduan Asas WordPress


Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-05-07 17:12


Pada 21-04-07 20:10 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-04-07 17:38 , shaharatul_qibtiah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum wbtkh...

Kenapa meow macam back up Ahmad saja...tak puas hati lah...bagi saya perbuatan Ahmad tak boleh dimaafkn...1 hari nanti...dia akan terima balasannya...


shaharatul minta pandangan.. then saya bagi pandangan saya.. Kenapa pula pertikaikan pandangan saya?

macam ni lah.. cinta bermula dengan kebahagiaan.. suka. gembira.. rindu dan sebagainya.. tapi bila berakhir.. pasti dengan kekecewaan dan sedih.. kalau tak berani mengambil risiko cinta, jangan bercinta.. teman shaharatul tu sudah yakin yang Ahmad adalah jodoh dia.. hinggakan dia berdoa untuk disatukan dengan Ahmad.. bukankah baik kita juga doakan mereka bersatu sebagai suami isteri yang sah? bukankah kesedihan dan luka hati kawan shaharatul tu akan terubat dengan pernikahan dengan Ahmad.. dan Ahmad juga sebenarnya masih sayangkan kawan shaharatul tu.. cuma dia keliru sahaja.. sebab tu saya kata biarkan mereka berpisah dulu.. cari kebenaran.. siapa yang sebenarnya Ahmad sayang.. kalau dia sayangkan kawan shaharatul, pasti mereka akan bersatu kembali.. kalau bukan jodoh.. redha sahaja pilihan dari Allah.. Kenapa pula nak dikatakan kesilapan Ahmad tu tak boleh dimaafkan? semua manusia buat salah.. bila mereka benar-benar insaf.. maafkan saja.. pintu bahagia akan terbuka dengan kemaafan.. Kenapa berusaha untuk menutupnya??



Assalamualaikum wbtkh...

saya minta maaf ye meow...saya tak ada niat nak pertikaikan...awak bagi pandangan tu pun...saya dah berterima kasih banyak-banyak...mungkin sebab saya sedih sangat tegok kesedihan kawan saya tu...

sekarang...memang Ahmad kembali...merayu supaya kawan saya terima dia balik.....tapi, kawan saya tak yakin...dan takut semua ni akan berulang lagi even kawan saya masih sayang sangat kat Ahmad...dia masih belum temui jawapan nya...

setakat ni, saya tengok, kawan saya tak pernah putus istikharah lagi...dia berharap sangat semoga diberi petunjuk siapa jodoh nya...kalau bukan Ahmad...dia memang redha...dia dah boleh terima.......

terima kasih sekali lagi pada yang bagi pendapat...syukran jazilan...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 04-05-07 17:28


hhmm....tak habis-habis....cinta...cinta...cinta

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-05-07 18:07


dah kata kita ni kan manusia...memang tak boleh lari dari cinta......antara kuat iman dengan tak saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.110868 saat. Lajunya....