Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita hidup biar macam biskut Oreo, hitam di luar tak mengapa asal putih kat dalam, manis pula tu..
-- SHAMR (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: wanita menceburi bidang architecture..apa pendapat anda?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» wanita menceburi bidang architecture..apa pendapat anda?

Please Mendaftar To Post


Oleh wanita menceburi bidang architecture..apa pendapat anda?

idea_31
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3206
Posting: 182
Dari: kuantan,pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 17-09-03 14:41


bagi saya tidak salah kerana wanita pada zaman ini bergerak maju sama seperti leleki.jd tidak menjadi masalah pd wanita utk menceburi bidang ini..asalakn dia pandai mengimbangi tanggungjawabnay sebagai hamba Allah,seorg isteri,seorg ibu dah juga seorg wanita.kepada kaum wanita lakukanlah stu perkerjaan itu ikhlas kerana Allah....

apa pendapat anda semua?

-----------------
nur kasih
"it will take a minute to like someone,only an hour to have a crush on someone,and only a day to love someone,but IT WILL TAKE A LIFE TIME TO FORGET SOMEONE"

kasih sayang ku hanyalah kerana ALLAH....amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For idea_31Profil   Hantar PM kepada idea_31   Quote dan BalasQuote

ziera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2003
Ahli No: 3307
Posting: 100
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-09-03 12:09


tak salah..kalu dah minat ceburilah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zieraProfil   Hantar PM kepada ziera   Quote dan BalasQuote

odySsey
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3678
Posting: 35
Dari: Pahang, Terengganu

Pahang  


posticon Posting pada: 29-09-03 11:10


walaupun bidang ni agak mencabar bagi seorang wanita...tak salah seorang wanita nak menceburi bidang ni...asalkan dia tahu membahagikan masa dan menguruskan tanggungjawab dengan baik...

-----------------
The beauty of life, doesn't depend on,
how happy u are, but on how,
others can be, because of u

Bookmark and Share

    


  Member Information For odySseyProfil   Hantar PM kepada odySsey   Quote dan BalasQuote

hfz_lex
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2003
Ahli No: 2572
Posting: 5
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-09-03 20:16


Assalamualaikum..

Sekadar ingin memberi pandangan ttg topik yg dibincangkan..

Era globalisasi kini telah merubah pandangan dan pemikiran masyarakat ttg kemampuan kaum hawa dlm skop kerjaya ini. Selain dpt merubah persepsi positif masyarakat ttg wanita, ia juga dpt memlihara nama baik kaum hawa ini agar tidak dipandang rendah, yg dahulunya diketahui hanya tahu melakukan kerja2 di rumah, tetapi kini telah dipandang sbg kaum yg serba boleh. Maka tidak benar atau salah jika dikatakan wanita mmg layak menceburi bidang ini.

Akan tetapi perlu diingat, segala yg tersebut hendaklah bersandarkan kpd landasan syarak sepenuhnya, agar segala tuntutan Allah swt kpd mereka tidak menjadi persoalan atau penghalang dlm mereka mengadaptasi bidang ini.

Allah swt menilai seorg itu pd taqwa mereka terhadapNya. Jadi, seseorg yg menceburi apa jua bidang dan selagi ia bertaqwa kpdNya, ia akan sentiasa mendapat rahmat dan berkat drpNya.

Wallahua'lam..



-----------------
hfz_mr

Bookmark and Share

    


  Member Information For hfz_lexProfil   Hantar PM kepada hfz_lex   Pergi ke hfz_lex's Website   Quote dan BalasQuote

oriental
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3661
Posting: 59
Dari: utm

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-03 21:17


tidak salah seorang wanita menceburi arkitek..cuma pengurusan masa penting kerana arkitek memerlukan seseorang itu meluangkan masa yang agak panjang di dalam kerjaya ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For orientalProfil   Hantar PM kepada oriental   Pergi ke oriental's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-10-03 19:00


perempuan nak jadi arkitek?takde hal..ada bakat..boleh jadi arkitek....dan kami ni..lelaki mesti respect....ada tak kat sini ambil arhitecture(perempuan)???

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 26-10-03 00:59


salah satu arkitek perempuan yg berjaya adalah anak arkitek terkenal malaysia hijas kasturi

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

idea_31
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3206
Posting: 182
Dari: kuantan,pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 26-10-03 10:11


assalamualaikum
alhamdulillahnampaknya byk respon dr kwn-kwm semua tentang topik ni.syrikat architect yg terkenal tu mmg lah hijjaz kasturi.menara telekom tu syrikat itulah yg design.semoga kita semua berjaya insyaAllah.....
wassalam

-----------------
nur kasih
"it will take a minute to like someone,only an hour to have a crush on someone,and only a day to love someone,but IT WILL TAKE A LIFE TIME TO FORGET SOMEONE"

kasih sayang ku hanyalah kerana ALLAH....amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For idea_31Profil   Hantar PM kepada idea_31   Quote dan BalasQuote

raihanahfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2004
Ahli No: 6910
Posting: 263
Dari: tawau,sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 26-02-04 11:12




alamak..... terlewat plak ana menyertai forum nie
ana jgk bakal arkitek ( kalau Allah swt takdirkan rezeki kat situ ) susah memang susah nak jadi arkitek yang berjaya ketelitian perlu ada......so tak salah andai wanita menceburi bidang nie


Bookmark and Share

    


  Member Information For raihanahfirdausProfil   Hantar PM kepada raihanahfirdaus   Pergi ke raihanahfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-04 11:16



bestnya... cubala designkan menara ukhwah pula..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

ieda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4797
Posting: 226
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-04 12:34


, pd saya tak salah kalau perempuan amik bidang arkitek.. emm..dulu kat uitm sy belajar di faculty of architecture, planning ang surveying tp sy taklah amik architecture..apapun ramai gak kaum wanita yg ambil course tu..cayalah!!

-----------------
buat apa saja.. janji tidak menyalahi syariat agama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iedaProfil   Hantar PM kepada ieda   Quote dan BalasQuote

raihanahfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2004
Ahli No: 6910
Posting: 263
Dari: tawau,sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 01-03-04 17:31


ArrayArray

dulu ana tak terfikir yang ana boleArray mengambil bidang nie....ana cuba sedaya upaya memohon koArray yang berkaitan dengan ajaran islam....tapArray apa nak buaArray...AllaArray lebiArray mengetahuArray akan dirArray hamba2nya

apa yang ditentukan AllaArray ana terima aje mungkin rezekArray ana kaArray situ....

lagipun bidang arkitek sekarang nie tak macam yang dulu daArray banyak perkembangan.....lebiArray mudaArray semuanya melaluArray komputer..... CAD
ARCHITECTUREArray

ana harap sangaArray yang satu harArray nantArray ana boleArray buaArray design bangunan yang boleArray memanfaatkan perjuangan untuk umaArray islam



Bookmark and Share

    


  Member Information For raihanahfirdausProfil   Hantar PM kepada raihanahfirdaus   Pergi ke raihanahfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

raihanahfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2004
Ahli No: 6910
Posting: 263
Dari: tawau,sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 02-03-04 08:51




sori ekkk kesilapan teknikal......


dulu ana tak terfikir yang ana boleh mengambil bidang nie....ana cuba sedaya upaya memohon kos yang berkaitan dengan ajaran islam....tapi apa nak buat...Allah lebih mengetahui akan diri hamba2nya

apa yang ditentukan Allah ana terima aje mungkin rezeki ana kat situ....

lagipun bidang arkitek sekarang nie tak macam yang dulu dan banyak perkembangan.....lebih mudah sikit semuanya melalui komputer..... CAD
ARCHITECTURE

ana harap sangat yang satu hari nanti ana boleh buat design bangunan yang boleh memanfaatkan perjuangan untuk umat islam

untuk pengetahuan semua pelukis pelan tu tak semestinya arkitek dan arkitek itu semestinya pelukis pelan...untuk jadi arkitek kita kena jadi pelukis pelan sehingga mahir...dan mengetahui setiap sudut yang berkaitan....menurut pengalaman seorang arkitek yang pernah bagi ceramah kat kami....untuk pelukis pelan menjadi seorang arkitek selalunya akan mengambil masa sepuluh tahun atau lebih untuk menjadi arkitek.








Bookmark and Share

    


  Member Information For raihanahfirdausProfil   Hantar PM kepada raihanahfirdaus   Pergi ke raihanahfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

espiranza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 935
Posting: 192
Dari: negara akhirat kekal abadi

zambia   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 17:14


assalamualaikum semua..

alhamdulillah ana sekarang amik architecture, di utm skudai..alhamdulillah dah 2 tahun dlm bidang ini...dan ada another 4 years to grad..doakan lah Allah kurniakan ketabahan hati dan ketabahan jiwa utk sampai ke peringkat tertinggi dlm bidang nih,insyaAllah..next sem akan masuk tahun 2..[ana 2 tahun kerana tahun asas di utm juga,dan terus sambung tahun 1 di sini]

utk pengetahuan semua,bidang architecture nih pelik sket cara pemarkahannya di ambil..kita sedia maklum yg course lain sprt engin dsb,based on exam papers..lain pula dgn architecture yg markah dinilai based on projects diberi sepanjang sem..selesai satu project,markah terus dinilai...jangka masa projrk bergantung pd jenis projek tersebut..

pandangan ana ttg bidang nih,utk kaum wanita,sgt lah digalakkan,malah ramai juga wanita dalam course ana,berbanding lelaki..persaingan sama adil..kerana ujian adalah ke atas kemampuan individual..cuma,ada sedikit tanda tanya,ttg arkitek wanita yg teruskan setelah selesai dpt ijazah..kerana tuntutan masa yg banyak,ramai yg mencari alternatif lain yg berkaitan dgn kerjaya ini..apepun,ia bukanlah sesuatu yg mustahil utk dikecapi,kerana sudah ramai wanita yg berjaya jd arkitek..

apepun,insyaAllah ana akan kongsi pengalaman kebaikan dan keburukan perceburan kerjaya arkitek utk wanita dr sudut da'wah pula di lain hari..

wallahualam wassalam



Bookmark and Share

    


  Member Information For espiranzaProfil   Hantar PM kepada espiranza   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.093179 saat. Lajunya....