Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tak semestinya melakukan apa yang anda sukai tetapi menyukai apa yang anda lakukan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 10 jam, 42 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: siapa setuju dipoligamikan??


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» siapa setuju dipoligamikan??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh siapa setuju dipoligamikan??

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 07-04-07 02:54


assalamualaikum,just survey................
dikalangan srikandi skalian,siapa yang sudi kalau dipoligamikan ;-) :-)
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 07-04-07 04:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-07 04:25


fitrahnya memang ana tak setuju, tapi atas alasan dan kepentingan yang munasabah siapa ana nak menolak hukum.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 07-04-07 05:06


ana setuju...........sebab islam tak larg pun jika menepati syarat2 nya...
tapi srikandi boleh terima ke??????????hehehhee
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 08-04-07 21:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-04-07 07:46


Pada 07-04-07 04:25 , Nilam_sejati posting:

!!! QUOTE !!!

fitrahnya memang ana tak setuju, tapi atas alasan dan kepentingan yang munasabah siapa ana nak menolak hukum.


betul...wanita manalah sanggup dimadukan...tapi kalau atas sebab tertentu macam nilam_sejati katakan kenala terima dan redha...
kalau saya nak dimadukan biarla saya jadi isteri pertama...hehehehe..tapi sememangnya tak nak dimadukan....


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 07-04-07 08:32


Pada 07-04-07 07:46 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-04-07 04:25 , Nilam_sejati posting:

!!! QUOTE !!!

fitrahnya memang ana tak setuju, tapi atas alasan dan kepentingan yang munasabah siapa ana nak menolak hukum.


betul...wanita manalah sanggup dimadukan...tapi kalau atas sebab tertentu macam nilam_sejati katakan kenala terima dan redha...
kalau saya nak dimadukan biarla saya jadi isteri pertama...hehehehe..tapi sememangnya tak nak dimadukan....




ana pun same lah...siapa snggup dimadukan...tapi kalau disebabkan atas alasan tertentu..sapa lah ana nak menolak hukum..
:) tapi biarla saya jadi the first wife..


-----------------
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing


Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 21:25


Kenapa tak sanggup??
yang lain tu bagilah pendapat.....kehkehkeh

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-04-07 21:36


moga Allah jauhkan sangat-sangat.Amin. Sejujurnya saya tak mampu. mungkin hati akan jadi tawar @ 'mati', apapn wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 21:38


semua wanita tak suka ye... semua ni mendambakan cinta sejati sang suami?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 21:55


hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

ain_sakinah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.03.2007
Ahli No: 29263
Posting: 67
Dari: Atas kerusi..Depan k0mputer...(~,-)

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 23:03


Ana setuju kalau niat itu nak tolong kaum wanita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_sakinahProfil   Hantar PM kepada ain_sakinah   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 23:10


Pada 08-04-07 21:38 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

semua wanita tak suka ye... semua ni mendambakan cinta sejati sang suami?


ya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 23:15


bagus, barulah teman tahu wanita ni setia pada yang satu?
sebelum ni tak percaya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 23:17


Pada 08-04-07 21:38 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

semua wanita tak suka ye... semua ni mendambakan cinta sejati sang suami?


of course....macam lelaki juga....nak cari isteri yang setia.....


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

songkok
Warga Rasmi
Menyertai: 30.09.2004
Ahli No: 11516
Posting: 19
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 01:34


deria manusia ada 5 iaitu lihat dengan mata, rasa dengan lidah, sentuhan dengan kulit, dengar dengan telinga, dan bau dengan hidung. tapi bila sebut bab poligami ni, deria org perempuan dah berubah. hehe... kalau garam masih lagi masin, asam masih lagi masam, gula masih lagi manis... tapi bila madu, berubah jadi pahit pulak....hehe :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkokProfil   Hantar PM kepada songkok   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 01:45


ana tak tau bagaimana...
tapi serasanya, tak mampu melawan badai...
dan tak bisa menongkah arus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 03:11


aduh pedihnya jika suami ada yang lain.... tak bermaya hatiku. huhu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 09-04-07 03:37


tiada wanita(isteri)kat dunia ni yang sanggup di madukan....ana pun tak sanggup..kekadang lelaki ni tak reti nak bersyukur...dah ada satu nak tambah lagi..tapi seorang yang bernama isteri tu boleh buat...suami boleh berkahwin 4(bagi yang mampu)...bagi yang belum kahwin tu...jangan cari laki org...kasihan bini nya yang kat rumah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 18:33


Rasulullah s.a.w. semasa hayat Siti Khadijah pun tetap setia pada seorang isteri... ;-)

Kalau betul-betul setia dan cintakan isteri yang sedia ada, sure boleh tak berpoligami kan? :-D :-D

nak berpoligami tak apa, tapi biar yang berniat nak membantu ibu2 tunggal atau janda yang tak bekerja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-04-07 18:41


Pada 09-04-07 18:33 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

nak berpoligami tak apa, tapi biar yang berniat nak membantu ibu2 tunggal atau janda yang tak bekerja.


actually...dengan sesiapa pun org perempuan ini tak suka dimadukan....kalau suami memang berniat baik nak bantu kawannya yang jadi ibu tunggal pun confirm si isteri tak bagi...ini adalah reality perempuan melayu....sangat-sangat berbeza dengan wanita-wanita arab yang memahami Kenapa Allah SWT membenarkan suami beristeri lebih daripada satu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 19:51


ana setuju sangat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

zalai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18844
Posting: 94
Dari: cairo,egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 20:47


ana redha..
zaman sekarang wanita lebih ramai dari lelaki..
jadi biarlah lelaki kawin ramai..biar zuriat islam ramai..
dan anak luar nikah tak ada..
wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zalaiProfil   Hantar PM kepada zalai   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-04-07 01:19


Pada 09-04-07 20:47 , zalai posting:

!!! QUOTE !!!

ana redha..
zaman sekarang wanita lebih ramai dari lelaki..
jadi biarlah lelaki kawin ramai..biar zuriat islam ramai..
dan anak luar nikah tak ada..
wallahualam..


sama lah...
walaupun hati ini RETAK..tetapi tetap merelakan..redha dengan takdir tuhan..setiap kejadian pasti ada hikmahnya..manusia hanya mampu merancang,tuhan juga merancang..tapi rancangan tuhan lebih best..

tak kesah Kalau tak senang di dunia,biar senang di akhirat...sanggup poligami semata-mata nak dapat payung emas di syurga..amin...

tak kan masuk syurga seseorang itu,Kalau dia sudah senang di dunia..betul tak..

sesungguh nya ALLAH itu lebih tau apa yang DIA rancang u ummat nya..

sesungguhnya sabar itu manis..

jangan lah sesekali kamu mengeluh kerana diciptakan didunia ini..,malah bersyukurlah....

ingatlah ALLAH itu maha adil lagi bijaksana..

semoga ALLAH memberikan kekuatan iman kepada ku..amin..


-----------------
[email protected]
[ Telah diedit oleh: redgirl pada 10-04-07 01:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 01:49


Pada 09-04-07 18:41 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-04-07 18:33 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

nak berpoligami tak apa, tapi biar yang berniat nak membantu ibu2 tunggal atau janda yang tak bekerja.


actually...dengan sesiapa pun org perempuan ini tak suka dimadukan....kalau suami memang berniat baik nak bantu kawannya yang jadi ibu tunggal pun confirm si isteri tak bagi...ini adalah reality perempuan melayu....sangat-sangat berbeza dengan wanita-wanita arab yang memahami Kenapa Allah SWT membenarkan suami beristeri lebih daripada satu.


tak ada lah.. memandai saja cakap confirm tak bagi tolong wanita-wanita yang less fortunate.. kerana wanita memahami perasaan hati wanita yang lain.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 02:06


hmmm... kan dah kena memandai...

bermadu ni, walaupun ramai org tak mo, ianya tetap juga manis kalau betul caranya...

p/s: ana tetap juga merasakan ketidak-mampuan mengalaminya... masa akan datang.. wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-04-07 06:24


Pada 10-04-07 01:49 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada lah.. memandai saja cakap confirm tak bagi tolong wanita-wanita yang less fortunate.. kerana wanita memahami perasaan hati wanita yang lain.



ye lah itu.....:lol:

thats why naruto-san cakap itu hanya dikalangan wanita-wanita arab....wanita-wanita melayu belum tentu benarkan suami tolong the "less fortunated" women.....

nak kata wanita memahami perasaan hati wanita lain, rasanya pepatah ini tak betul....kalau tak masakan wanita-wanita melayu begitu fobia, begitu allergic dengan poligami.....kalau faham perasaan wanita lain, mereka tak patut benci/pandang negative kepada amalan poligami at the 1st place.....hanya wanita-wanita yang pentingkan diri sendiri tak benarkan suami bantu the less fortunated women.

wallahua'lam

p/s: jangan buruk sangka dengan poligami...Allah SWT mengharuskan poligami mesti ada sebabnya.....buruk sangka dengan poligami means turut buruk sangka kepada Allah SWT.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 10-04-07 06:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 12:05


Kenapa perempuan anti sangat dengan poligami ni ek???Kadang-kadang tu ada yang sanggup bercerai daripada di madukan....Adakah sebab cemburu?Ataupun ada sebab lain?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

husna_nasiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22138
Posting: 233
Dari: UPM

Perak  


posticon Posting pada: 10-04-07 14:03


Emmmmmmm...... Entahlah.. Saya alergik kalau ditinggal2 ni.. Cma mungkin kalau anak2 dah besar, bolehlah bagi..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_nasihaProfil   Hantar PM kepada husna_nasiha   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 14:49


Assalamualaikum.....
Erm...topik menarik......
kalau bab2 macam ni kaum lelaki memang pro.... :-D

Saya sendiri akui memang tak sanggup.......
tapi...jika itu ketentuan Ilahi....kenalah redha....
[ Telah diedit oleh: Afina pada 10-04-07 14:53 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

habibah6656
Warga Rasmi
Menyertai: 10.04.2007
Ahli No: 29522
Posting: 5
Dari: jalan duta

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 15:16


ana rasa poligami ni adalah alternatif sekiranya si suami ada rasa nak berumahtangga dengan perempuan lain.. ana sendiri letak diri ana sekiranya ana dalam situasi isteri pertama dan suami ana menyatakan hasrat dengan jujur. memang ramai wanita kata macam-macam maknanya dari segi kesediaan mereka..kebanyakkan wanita ni akui tentang poligami,syukur sekurang2 nya mereka tidak menolak poligami namun kesediaan mereka tiada kerana kurang yakin dengan suami atau sebab kewangan...dan lain2..oleh sb itu mungkin mereka tidak bersedia.
Bagi ana..inshaAllah ana terima hasrat jujur suami ana,ana tak suka suami ana ada hubungan dibelakang ana..dan ana harap dapat suami ana juga akan ikut Islam sebagai mana ana 100% pegang Islam sebagai cara hidup ana.Namun sekiranya berlaku ketidak adilan kemudiannya baru lah kita tegakkan hak kita sebagai isteri dan wanita Islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For habibah6656Profil   Hantar PM kepada habibah6656   Quote dan BalasQuote

habibah6656
Warga Rasmi
Menyertai: 10.04.2007
Ahli No: 29522
Posting: 5
Dari: jalan duta

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 15:28


jika diberi pilihan sama ada perceraian dan poligami..mana satu pilihan yang biasanya wanita akan pilih..? ana pilih poligami berbanding perceraian kerana perceraian itu amat pedih dan dengan perceraian macam-macam perkara buruk bakal berlaku..namun keperluan kepada perceraian itu masih ada sekiranya keadaan jadi makin buruk sekiranya bersama..waalahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For habibah6656Profil   Hantar PM kepada habibah6656   Quote dan BalasQuote

Naqeeb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2007
Ahli No: 29367
Posting: 82
Dari: Nusantara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 15:43


Walaupun saya lelaki.. Tetapi saya ada kenalan-kenalan yang pernah dimadukan dan hampir hendak dimadukan.
Apabila seseorang hendak dimadukan akan terasa sakit hati yang amat pedih. Adakah dia masih dicintakan oleh suaminya lagi ataupun sebab lain. Tetapi masalah ini selalu terjadi kepada si suami yang memberi layanan yang tidak berapa baik kepada isterinya semasa berumah tangga. kemudian dengan tiba-tiba si suami ingin berkahwin lagi. Inilah yang menyebabkan si isteri terkilan terutamanya pada kaum melayu.
Si suami yang tidak mempunyai pengetahuan agama yang baik mestilah tidak reti untuk menjaga hati isterinya. Kalau si suami menjaga isterinya seperti yang diajar Islam maka saya pasti si isteri tiada masalah untuk dimadukan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaqeebProfil   Hantar PM kepada Naqeeb   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 15:56


macam naruto_san cakap.. wanita melayu tak faham konsep poligami seperti wanita arab faham.. tapi perlu kita ingat, lelaki melayu pun sama tak faham konsep keadilan dan kemampuan berpoligami seperti lelaki arab memahaminya.. so, yang faham saja dan adil sahaja boleh berpoligami.. yang tak mampu, tak boleh berlaku adil tu, tak payah nak gatal2 berpoligami.. daripada mendapat pahala mengikut sunnah Nabi, dapat kutukan Allah dan ahli langit serta bumi kerana zalim berpoligami..


lebih baik setia dan berlaku adil pada seorang isteri sahaja.. sekurang-kurangnya dirahmati Allah selalu..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ashabul_mukminin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2403
Posting: 43
Dari: Pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 15:57


heh.. poligami lagi?

rasanya masih ramai srikandi2 Melayu yang belum bersedia. Redha pun macam terpaksa..huhuuh mdh2an ikhlas lillahi taala. tapi kan.. Kenapa ada yang request nak jadi isteri pertama kalau dipoligami?? ada apa-apa kelebihan ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ashabul_mukmininProfil   Hantar PM kepada ashabul_mukminin   Pergi ke ashabul_mukminin's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-04-07 16:11


Pada 10-04-07 15:56 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

macam naruto_san cakap.. wanita melayu tak faham konsep poligami seperti wanita arab faham.. tapi perlu kita ingat, lelaki melayu pun sama tak faham konsep keadilan dan kemampuan berpoligami seperti lelaki arab memahaminya.. so, yang faham saja dan adil sahaja boleh berpoligami.. yang tak mampu, tak boleh berlaku adil tu, tak payah nak gatal2 berpoligami.. daripada mendapat pahala mengikut sunnah Nabi, dapat kutukan Allah dan ahli langit serta bumi kerana zalim berpoligami..


lebih baik setia dan berlaku adil pada seorang isteri sahaja.. sekurang-kurangnya dirahmati Allah selalu..

betul tu setuju 100%. moga Allah pelihara, Amin.


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

TZM_Racing
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.09.2004
Ahli No: 11240
Posting: 63

Johor  


posticon Posting pada: 10-04-07 17:11


biarlah isteri pertama meninggal dahulu, baru kahwin lagi satu dan baru lah betul mengikut sunnah nabi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For TZM_RacingProfil   Hantar PM kepada TZM_Racing   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-04-07 17:13


soal adil dalam poligami memang tak boleh disangkal lagi....itu adalah princip utama pengamalan poligami....

masalahnya....ramai yang berburuk sangka dengan poligami...especially perempuan melayu...kekadang waktu nak kahwin itu dah siap suruh bakal suami berjanji tak boleh kahwin dua, kahwin lebih...kalau kahwin jatuh talak secara automatic....kekadang ada yang buat kerja bodoh ini, jangan ingat tak ada.

then....bila suami secara jujur minta untuk kahwin lebih...confirm antara ayat2 yang keluar dari mulut mereka (perempuan melayu)...."abang sila ceraikan saya".....Kenapa perlu bercerai pulak???

so....perkataan poligami memang allergic buat perempuan melayu....dan synonim dengan cerai....poligami = cerai....kalau poligami, si isteri mesti minta cerai.

p/s: sila berbaik sangka dengan poligami.....perempuan melayu perlu dibrainwash tentang poligami.....lelaki melayu perlu diajar tentang romantik, tentang gentlemen, tentang adil, tentang dosa dan pahala.

Sorry lah nak kata....lelaki melayu adalah lelaki yang paling tak romantik, tak gentlemen kat dunia ini....
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 10-04-07 17:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 18:10


mengikut keratan akhbar yang pernah saya baca di NST:

majoriti wanita-wanita Arab prefer berkahwin dengan lelaki yang mempunyai banyak wang, walaupun lelaki2 itu dah tua2 belaka. mereka tak kisah asalkan suami mereka banyak wang.

lelaki Arab yang banyak wang tentu mampu untuk berpoligami. macam itu tak ada masalah dipoligamikan, kerana wanita-wanita Arab tidak akan berasa kesempitan wang. so mereka benarkan lah suami2 mereka berpoligami.

lagipun, macam Dr. Meow cakap, lelaki Arab tak sama pemahaman poligaminya dengan lelaki melayu.

setiap hari Ahad, dalam ruangan DCCK bahagian Pancaindera paper Utusan, tak habis2 cerita tentang masalah wanita-wanita yang dianiayai suami. macam-macam kes, dan yang paling biasa adalah menduakan isteri, mengabaikan isteri, tak beri nafkah, poligami, etc. macam ni lah pasangan melayu di Malaysia.... macamanalah nak berpoligami macam ni.... jika pemahaman dan pegangan agama pun lemah. lepas itu pasang niat nak kahwin lagi. yang isteri tua terabai, anak2 terabai, dan sebagainya.

tak pelah... kalau lelaki melayu nak poligami, silakan. para isteri, sila tuntut di akhirat nanti sekiranya suami tidak berlaku adil dan tidak memberi nafkah dengan adil pada isteri tua dan anak2. si suami juga yang akan tanggung. sesungguhnya tanggungjawab suami yang berpoligami lebih berat untuk ditanggungnya. jika mampu dan boleh berlaku adil, dipersilakan. para isteri, semoga tabah sentiasa... :-) cinta suami tidak abadi, cinta Allah itu yang hakiki.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_puteh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2006
Ahli No: 23993
Posting: 61
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 10-04-07 18:28


saya tak berani nak komen sebab belum mengakaminya..
tapi saya setuju andai kata di poligami jika suami saya
mampu dan dapat memberi alasan yang munasabah...
syukran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_putehProfil   Hantar PM kepada sutera_puteh   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 02:45


Pada 10-04-07 15:56 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

macam naruto_san cakap.. wanita melayu tak faham konsep poligami seperti wanita arab faham.. tapi perlu kita ingat, lelaki melayu pun sama tak faham konsep keadilan dan kemampuan berpoligami seperti lelaki arab memahaminya.. so, yang faham saja dan adil sahaja boleh berpoligami.. yang tak mampu, tak boleh berlaku adil tu, tak payah nak gatal2 berpoligami.. daripada mendapat pahala mengikut sunnah Nabi, dapat kutukan Allah dan ahli langit serta bumi kerana zalim berpoligami..


lebih baik setia dan berlaku adil pada seorang isteri sahaja.. sekurang-kurangnya dirahmati Allah selalu..



setuju...
tak pernah pulak dengar lelaki melayu berkahwin dengan janda yang miskin dan anak ramai. masalahnya mereka nak kahwin dengan perempuan muda cantik jelita...


-----------------
*Ukhwah itu Indah..*


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 16:41


Pada 10-04-07 17:13 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!


Sorry lah nak kata....lelaki melayu adalah lelaki yang paling tak romantik, tak gentlemen kat dunia ini....


iyakah? ada dibuat survey ye? :-?

kasihan wanita melayu. hoho.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 11-04-07 19:35


sayaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..........setuju bagi yang suaminya adil

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 21:21


salam...
emmm...isu sensitif bagi seorang wanita...nak bagi jawapan sebenarnya sekarang pun tak boleh sebab belum kahwin..tapi bagi saya,kalau dah ditakdirkan untuk saya bermadu/dipoligamikan saya redha...tapi kalau suami nak berpoligami dengan perempuan muda,lawa,anak dara lagi...memang saya tak setuju...kalau niat dia untuk berpoligami untuk menanggung kaum wanita yang kematian suami dan ramai anak,saya tak kisah sebab Rasulullah kahwin sebab dengan janda dengan niat untuk membela dan menanggung mereka...emmm...kalau isteri yang membenarkan suaminya berpoligami,kat akhirat nanti dapat payung emas.....(kalau tak silap saya,kalau salah tolong betulkan) =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 23:41


insyaAllah setuju...
tapi lau boleh,biar saya yang pertama...
taknak jadi no2...dan strusnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 20:58


Pada 09-04-07 20:47 , zalai posting:

!!! QUOTE !!!

ana redha..
zaman sekarang wanita lebih ramai dari lelaki..
jadi biarlah lelaki kawin ramai..biar zuriat islam ramai..
dan anak luar nikah tak ada..
wallahualam..


alhamdulillah.....masih ada yang memahami wakik(keadaan)zaman sekarang yeee...........
tapi betul ke boleh terima ......

jangan pula nanti betul-betul terjadi,nangis tak berlagu sudahlah...heheheh :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 21:03


nak tahu tak,ana ada 1 rahsia buat makluman srikandi skalian...
ana rasalah,mana ada lagi zaman lah ni yang kawin lebih tu niatnya tu nak bantu wanitas.............smuanya hanya kerana nafsu smata2...
melainkan dia memang betul-betul bertggungjawablah macam ana...hahaheheheh.....jangan marah sebab ianya adalah 1 kebenaran.....kalau tak percaya,testlah... :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-04-07 21:03


Poligami...Visi dan misi :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

nashal0707
Warga Rasmi
Menyertai: 09.04.2007
Ahli No: 29511
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 21:54


insyaAllah kerana Allah ana redha.. tiada apa pun yang kekal di dunia ni melainkan Allah..cintakan bunga,bungakan layu cintakan manusia manusia kan mati..cintakan suami...suami kawin lagi..
kena banyak bersabar.. InsyaAllah akan mendapat ganjaran yang lebih besar di akhirat sana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nashal0707Profil   Hantar PM kepada nashal0707   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 22:53


Semua berhak merasai bahagia.. :)
hukum Allah ada hikmah yang besar.. :)
fahami,selami,hayati,susuri, apa yang telah digariskan syaria'at..INSYAALLAH segalanya akan baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 23:01


Pada 13-04-07 21:03 , kaherah posting:

!!! QUOTE !!!

nak tahu tak,ana ada 1 rahsia buat makluman srikandi skalian...
ana rasalah,mana ada lagi zaman lah ni yang kawin lebih tu niatnya tu nak bantu wanitas.............smuanya hanya kerana nafsu smata2...
melainkan dia memang betul-betul bertggungjawablah macam ana...hahaheheheh.....jangan marah sebab ianya adalah 1 kebenaran.....kalau tak percaya,testlah... :lol: :lol:

salam...

"jangan disebabkan nila setitik, rosak susu sebelanga."
memang lelaki zaman sekarang ni, susah nak dipercayai.
tapi ingat, buka semua begitu.
kena pandai cari ye.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ummi_aisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2007
Ahli No: 28798
Posting: 103
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 23:25


tak sanggup berkongsi kasih....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_aisyahProfil   Hantar PM kepada ummi_aisyah   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 14-04-07 00:37


insyaALLAH...terima..andai bersama yang tercinta..tak kira no berapa...asal masyarakat menerima dengan terbuka....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

nurun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14200
Posting: 97
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 14-04-07 03:10


bagi ana kalau sudah tertulis luh mahfuz ana di madukan.....siapa lah ana untuk melawan takdir....kerana ALLAH MAHA MENGETAHUI di sebalik baik dan buruk untuk hamba-NYA..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurunProfil   Hantar PM kepada nurun   Quote dan BalasQuote

mannawassalwa
Warga Rasmi
Menyertai: 14.02.2004
Ahli No: 7265
Posting: 18
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 14-04-07 03:45


Bagi ana, jika dapat cukuplah seorang. tambah-tambahan kat malaysia, poligami dipandang sebagai sesuatu yang asing. Yang mengamalkan poligami biasanya dipandang 'lain' oleh masyarakat. ujian tu bukan saja datang dari dalam diri sendiri yang tentunya sudah cukup hebat, tapi juga ditambah dengan tekanan berhadapan dengan masyarakat luar.

jika diberi pilihan, tentunya ana memilih untuk tidak dipoligamikan. Tapi, andai begitu ketentuanNya, mudah-mudahan ana menjadi seorang yang redho menerimanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mannawassalwaProfil   Hantar PM kepada mannawassalwa   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 15:09


Pada 13-04-07 21:03 , kaherah posting:

!!! QUOTE !!!

nak tahu tak,ana ada 1 rahsia buat makluman srikandi skalian...
ana rasalah,mana ada lagi zaman lah ni yang kawin lebih tu niatnya tu nak bantu wanitas.............smuanya hanya kerana nafsu smata2...
melainkan dia memang betul-betul bertggungjawablah macam ana...hahaheheheh.....jangan marah sebab ianya adalah 1 kebenaran.....kalau tak percaya,testlah... :lol: :lol:



hehehe...Masuk bakul angkat sendiri nampak... :-D :-D :-D

Lelaki berpoligami sebab nafsu???Ada kebaikan juga tu...Walaupun tujuan perkahwinan bukannya untuk nafsu semata-mata tapi ianya merupakan satu-satunya jalan yang halal untuk memenuhi naluri seks manusia...Daripada berzina baik berpoligami...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 15:31


Pada 14-04-07 15:09 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-04-07 21:03 , kaherah posting:

!!! QUOTE !!!

nak tahu tak,ana ada 1 rahsia buat makluman srikandi skalian...
ana rasalah,mana ada lagi zaman lah ni yang kawin lebih tu niatnya tu nak bantu wanitas.............smuanya hanya kerana nafsu smata2...
melainkan dia memang betul-betul bertggungjawablah macam ana...hahaheheheh.....jangan marah sebab ianya adalah 1 kebenaran.....kalau tak percaya,testlah... :lol: :lol:



hehehe...Masuk bakul angkat sendiri nampak... :-D :-D :-D

Lelaki berpoligami sebab nafsu???Ada kebaikan juga tu...Walaupun tujuan perkahwinan bukannya untuk nafsu semata-mata tapi ianya merupakan satu-satunya jalan yang halal untuk memenuhi naluri seks manusia...Daripada berzina baik berpoligami...



saya setuju dengan sailormoon dpd berzina baik berpoligami...tapi kalau berpoligami tak boleh berlaku adil terhadap isteri pun tak guna juga....
sebagai perempuan tetap tak boleh terima poligami...hehehe :)
andai kata memang dah ditakdirkan saya dimadukan....saya redha dengan ketentuanNya....insyaAllah mudah mudahan....


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-04-07 16:35


sekadar meningatkan diri ini & pesanan untuk siapa yang baca..
berhati-hati bila berkata-kata kerana kata-kata itu boleh menjadi doa. moga Allah ampunkan dosa hmbNya ini andai ada tersalah kata. Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 22-04-07 15:28


ya betul...sebolhnya nak dielakkan..tapi bersedialah bila dah ditakdirkan....kita takkan tahu apa yang akan berlaku..lagipun zaman seakrang tak ramai lelaki yang berkualiti....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 12:43


Pada 10-04-07 15:57 , ashabul_mukminin posting:

!!! QUOTE !!!

heh.. poligami lagi?

rasanya masih ramai srikandi2 Melayu yang belum bersedia. Redha pun macam terpaksa..huhuuh mdh2an ikhlas lillahi taala. tapi kan.. Kenapa ada yang request nak jadi isteri pertama kalau dipoligami?? ada apa-apa kelebihan ke?




:-) mungkinkah kita ditakdirkan untuk menjadi isteri ke 2 atau ke 3 atau ke 4. Kenapa? mungkin pada pandangan Allah bila kita yang pertama kita menjadi tamak dan taknak lagi berkongsi. mungkin jika kita yang pertama bila suami suarakan mahu berkahwin lagi kita melatah. Jadi kita diletakkan sebagai isteri yang ke 2 atau ke 3 atau mungkin juga ke 4 :-D

dan mungkin bila kita ditakdirkan sebagai isteri pertama kerana pada pandangan Allah mahu mendidik kita menjadi pembimbing pada 'adik-adik'. kerana isteri pertama perlu punya jiwa yang kental. bukan semua mampu menjadi yang pertama.

jadi pada yang request nak jadi yang pertama, semoga anda punya kekuatan itu... :-) kerana anda lah kakak rujukan adik2...

yang pasti yang pertama, kedua, ketiga atau keempat punya kelebihan masing-masing dan hanya Allah yang tahu kita layak untuk yang mana...


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

    


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

farafisyah
Warga Rasmi
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23274
Posting: 11
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 14:05


saya setuju dipoligamikan, JIKA, lelaki itu adalah lelaki yang saya cintai sejak sebelum dia mengahwini perempuan yang menjadi isteri pertamanya.
Jika ikhlas mencintai seseorang, adalah lebih baik kita berada disisinya, mencintainya dan terus menjaganya..daripada berada jauh darinya. Saya melihat ini sebagai salah satu hikmah poligami.
Cinta itu tidak dapat diukur, ditimbang dan dilakar..menjadi isteri yang kedua kepada lelaki yang dicintai lebih baik daripada mengahwini lelaki yang tidak dicintai..
Menjadi yang kedua tidak semestinya yang kedua juga di dalam hatinya. Pertama atau kedua, yang penting jadilah perempuan dan isteri serta ibu yang terbaik.
Apa yang penting adalah sentiasa menjadi yang pertama di sisiNYA yang Maha Esa..
syukran

Bookmark and Share

    


  Member Information For farafisyahProfil   Hantar PM kepada farafisyah   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 14:57


hehe..... ana adalah salah seorang dari lelaki yang ingin berpoligami 2... Kenapa??? entah...deng pun tak tau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

aiz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 273
Posting: 275
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 15:23


andai sudah takdir diri ana dimadukan..terima dengan redha....
kalau boleh biarlah saya yang no satu....

memang tiada wanita yang sanggup dimadukan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   Pergi ke aiz's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 17:15


if saya, cuma takut tak berlaku adil....tu saja...takut sangat...
api neraka jangan cuba disentuh kalau boleh dielak.. realy have to avoid it..
so sesiapa yang yakin boleh berlaku adil, tak ada masalah. its not a big deal!!!

[ Telah diedit oleh: owl_UM pada 09-05-07 17:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 17:20


Betul tu...kalau boleh berlaku adil tak ada salahnya berpoligami...Poligami ni bukan manusia yang reka...Jadi tak perlu nak mempertikaikannya...

Kalau berlaku masalah jangan salahkan poligami, salahkan orang yang berpoligami...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 17:22


Temubual antara wartawan dengan Kasih Kekasih...

Daeng Jati: Apakah pandangan meke, berkenaan poligami? bagi
                 mekelah, sekirenya meke ditakdirkan berpoligami,
                 apakah justifikasi meke?

Kasih kekasih:....................................................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 17:23


jawap kasih kekasih, jawap

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 17:24


Pada 09-05-07 14:05 , farafisyah posting:

!!! QUOTE !!!

saya setuju dipoligamikan, JIKA, lelaki itu adalah lelaki yang saya cintai sejak sebelum dia mengahwini perempuan yang menjadi isteri pertamanya.
Jika ikhlas mencintai seseorang, adalah lebih baik kita berada disisinya, mencintainya dan terus menjaganya..daripada berada jauh darinya. Saya melihat ini sebagai salah satu hikmah poligami.
Cinta itu tidak dapat diukur, ditimbang dan dilakar..menjadi isteri yang kedua kepada lelaki yang dicintai lebih baik daripada mengahwini lelaki yang tidak dicintai..
Menjadi yang kedua tidak semestinya yang kedua juga di dalam hatinya. Pertama atau kedua, yang penting jadilah perempuan dan isteri serta ibu yang terbaik.
Apa yang penting adalah sentiasa menjadi yang pertama di sisiNYA yang Maha Esa..
syukran


Sebab tu jangan couple sebelum kahwin...Sebabnya belum tentu orang yang kita cintai itu jadi milik kita...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 17:33


Pernah menonton video debat antara kristian dan Islam.. pendebatnya adalah Allahyarham Sheikh Ahmed Deedat.. beliau kata.. kristian tidak memberikan penyelesaian kepada masalah kebanjiran wanita bujang.. katanya.. dalam kristian, seorang lelaki hanya boleh pilih seorang wanita terbaik untuk menjadi isteri, tapi bagaimana dengan masalah wanita lain? Kata Sheikh Ahmed Deedat lagi.. ambil contoh di New York semata-mata.. menurut data yang dikeluarkan oleh AS, di New York sahaja ada lebih kurang 1 juta wanita yang tidak dapat berkahwin, jika semua lelaki di New York mengahwini wanita New York.. kemudian statistik juga menyatakan 1/3 dari lelaki di New York adalah golongan homoseksual.. jadi.. bertambah lagi wanita yang tidak dapat berkahwin.. katanya.. apa penyeelesaian yang dibawa oleh kristian? Katanya.. dalam Islam kita ada penyelesaian.. iaitu poligami.. dengan syarat ADIL..

Tertarik dengan nasihat yang beliau katakan kepada penduduk Arab yang beliau temui semasa siri ceramah beliau di tanah Arab.. katanya:

"If you could not propagate, procreate! Multiply the ummah, and Allah will bless you.."


p/s: tapi saya yakin saya tidak boleh berlaku adil.. sebab itu saya pilih hanya seorang saja.. :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 20:26


aish..sapa lah yang setuju...
tapi...kalau dah memang takdir ...
kena lah terima...
Allah Maha Mangetahui apa yang terbaek untuk kita..:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 22:32


Islam syumul

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

abong
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27304
Posting: 59
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 22:49


sebenarnya...
dalam banyak-banyak agama...
agama islam yang menggalakkan kahwin satu....
agama lain semua suruh kahwin banyak...(bukan setakat 4 saja....)
bukankah didalam Islam....
disuruh kahwinla 2,3 atau 4...
tapi jika tak mampu berpadalah hanya dengan kahwin 1....
boleh dengar isu ini dijawab oleh Dr Zakir Naik

Bookmark and Share

    


  Member Information For abongProfil   Hantar PM kepada abong   Pergi ke abong's Website   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 22:56


Adil? Sesuatu yang sangat sulit, tapi mendekati dari adil, mungkin bisa.

Intinya, Jika hatimu lebih cenderung pada si fulana dan si fulani, maka janganlah engkau telantarkan si fulina dan si fullname.
Semuanya harus diberikan haknya.
Kecuali jika ada diantara istri-istrimu redha jatah/bagian waktu 'pada malam harinya' diberikan pada yang istri yang lain (yang dia tahu, hatimu lebih cenderung padanya). Seperti yang dialami oleh Baginda Rasulullah SAW.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 23:41


Fitrah sifat cemburu tu ada dalam setiap manusia. Itu yang ditakutkan oleh kebanyakan muslimah. Satu sifat yang sangat sukar untuk kita kawal dengan baik. Insya Allah, kalau sudah ditakdirkan, siapa kita untuk menolaknya.

Kaum lelaki pula perlu bijak menjalankan tanggungjawab kalau nyata ingin meneruskan poligami

Jangan sampai dibangkitkan di akhirat kelak dengan keadaan bahu yang senget.

waalhu'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 10-05-07 09:20


Pada 09-05-07 17:24 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-05-07 14:05 , farafisyah posting:

!!! QUOTE !!!

saya setuju dipoligamikan, JIKA, lelaki itu adalah lelaki yang saya cintai sejak sebelum dia mengahwini perempuan yang menjadi isteri pertamanya.
Jika ikhlas mencintai seseorang, adalah lebih baik kita berada disisinya, mencintainya dan terus menjaganya..daripada berada jauh darinya. Saya melihat ini sebagai salah satu hikmah poligami.
Cinta itu tidak dapat diukur, ditimbang dan dilakar..menjadi isteri yang kedua kepada lelaki yang dicintai lebih baik daripada mengahwini lelaki yang tidak dicintai..
Menjadi yang kedua tidak semestinya yang kedua juga di dalam hatinya. Pertama atau kedua, yang penting jadilah perempuan dan isteri serta ibu yang terbaik.
Apa yang penting adalah sentiasa menjadi yang pertama di sisiNYA yang Maha Esa..
syukran


Sebab tu jangan couple sebelum kahwin...Sebabnya belum tentu orang yang kita cintai itu jadi milik kita...




bukan begitu..kekadang kat pun bukan bercouple..tapi lam hati tu macam menyimpn perasaan..tahun bila ditakdirkn nak bersuamikan si dia yang sudah beristeri itu...terima saja...sebab ada peraasaan terhadapnya..bila dah kahwin...semaikan lah rasa cinta tu dengan keredhaan ALLAH...di saluran yang telah dihalalkan..itu saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

Syafiyah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4132
Posting: 50
Dari: Bangi

Perak  


posticon Posting pada: 10-05-07 10:58


Assalamualaikum..

Hmm..bagi saya kalau dah ditakdirkan saya redha...Semua yang berlaku ketentuan Allah..Memang sesuatu yang menyakitkan bila dimadukan.....tapi kita kaum wanita jangan jadikan poligami ini sesuatu yang menyebabkan kita melakukan dosa (mempertikaikan poligami dan derhaka pada suami)...Bagi pihak lelaki pula...kalau tak mampu berlaku adil lebih baik tak payah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyafiyahProfil   Hantar PM kepada Syafiyah   Quote dan BalasQuote

hidayatul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.04.2005
Ahli No: 15840
Posting: 42
Dari: Kulim

Kedah  


posticon Posting pada: 10-05-07 12:38


InsyaAllah...tak ada masalah pada saya.
Cuma tak sanggup juga kalau 'terpaksa' memadukan orang...
maksudnya jadi yang ke 2,3,4....

fikirkan ganjaran dan matlamt kita berkasih sayang tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayatulProfil   Hantar PM kepada hidayatul   Pergi ke hidayatul's Website   Quote dan BalasQuote

dhiyaul_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16468
Posting: 96
Dari: sini

malaysia  


posticon Posting pada: 10-05-07 15:13


.....kalau boleh memang lah tak nak tapi kalau dah takdir dan atas sebab2 tertentu redha mungkin?.....


-----------------
ruhban fillail wa fursan finnahar


Bookmark and Share

    


  Member Information For dhiyaul_islamProfil   Hantar PM kepada dhiyaul_islam   Pergi ke dhiyaul_islam's Website   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 10-05-07 18:02


tengok lah keadaan bagaimana nanti

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 10-05-07 22:30


Pada 10-04-07 17:11 , TZM_Racing posting:

!!! QUOTE !!!

biarlah isteri pertama meninggal dahulu, baru kahwin lagi satu dan baru lah betul mengikut sunnah nabi.


:D :) Beragam pendapat. Bila Istri saudara berumur panjang, saudara memiliki kemampuan fisik dan materi, sedangkan saudara memiliki tetangga gadis2 atau janda2 muslimah yang belum menikah atau dalam keadaan kesulitan, atau lingkungan kerja saudara rentan dengan godaan syahwat, atau saudara pernah melihat dan mendengar kabar berita betapa ramai kaum wanita melacur diri karena sebab ekonomi atau kurangnya pendidikan agama, apakah saudara akan menunggu istri saudara meninggal dunia? :) siapakah SANG PEMBERI MASA?

Sama sekali pendapat saudara, tidak ada dalam sunnah Nabi Agung Muhammad Rasulullah SAW. Beliau tidak pernah mengatakan "Biarlah istri pertama meninggal dahulu..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-05-07 15:19


dah banyak boleh pilih ni..... ramai juga ye warga ukhwah yang rela dipoligami.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-05-07 15:28


entahlah..rasa-rasanya tak dapat terima agaknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

azree_mh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.04.2007
Ahli No: 29809
Posting: 92
Dari: Dari mandala kesumat

Johor  


posticon Posting pada: 21-05-07 17:16


Poligami ni banyak kebaikannya. Daripada biarkan si suami tu pergi cari perempuan simpanan, mana lagi baik?

hehe..sini ada satu blog daripada penulis buku poligami. http://www.fulijami.blogspot.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For azree_mhProfil   Hantar PM kepada azree_mh   Pergi ke azree_mh's Website   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 21-05-07 18:06


Pada 10-04-07 15:56 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

macam naruto_san cakap.. wanita melayu tak faham konsep poligami seperti wanita arab faham.. tapi perlu kita ingat, lelaki melayu pun sama tak faham konsep keadilan dan kemampuan berpoligami seperti lelaki arab memahaminya.. so, yang faham saja dan adil sahaja boleh berpoligami.. yang tak mampu, tak boleh berlaku adil tu, tak payah nak gatal2 berpoligami.. daripada mendapat pahala mengikut sunnah Nabi, dapat kutukan Allah dan ahli langit serta bumi kerana zalim berpoligami..


lebih baik setia dan berlaku adil pada seorang isteri sahaja.. sekurang-kurangnya dirahmati Allah selalu..



betul 2 apa yang meow cakap...
saya sokong...
sangat-sangat lah setuju.....

:-o :-o :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 21-05-07 18:12


Pada 13-04-07 21:03 , kaherah posting:

!!! QUOTE !!!

nak tahu tak,ana ada 1 rahsia buat makluman srikandi skalian...
ana rasalah,mana ada lagi zaman lah ni yang kawin lebih tu niatnya tu nak bantu wanitas.............smuanya hanya kerana nafsu smata2...
melainkan dia memang betul-betul bertggungjawablah macam ana...hahaheheheh.....jangan marah sebab ianya adalah 1 kebenaran.....kalau tak percaya,testlah... :lol: :lol:


aiii...kaherah,promote diri nampak...
macam ada cita-cita nak bpoligami lagi 2....hehehe
jangan marah.... :-o :-o :-o :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 21-05-07 18:15


Pada 11-04-07 02:45 , Nilam_sejati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-04-07 15:56 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

macam naruto_san cakap.. wanita melayu tak faham konsep poligami seperti wanita arab faham.. tapi perlu kita ingat, lelaki melayu pun sama tak faham konsep keadilan dan kemampuan berpoligami seperti lelaki arab memahaminya.. so, yang faham saja dan adil sahaja boleh berpoligami.. yang tak mampu, tak boleh berlaku adil tu, tak payah nak gatal2 berpoligami.. daripada mendapat pahala mengikut sunnah Nabi, dapat kutukan Allah dan ahli langit serta bumi kerana zalim berpoligami..


lebih baik setia dan berlaku adil pada seorang isteri sahaja.. sekurang-kurangnya dirahmati Allah selalu..



setuju...
tak pernah pulak dengar lelaki melayu berkahwin dengan janda yang miskin dan anak ramai. masalahnya mereka nak kahwin dengan perempuan muda cantik jelita...



setuju dengan Nilam_sejati....
walau bukan semua,tapi majority..........
setuju....
:-o :-o :-o :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 21-05-07 18:18


Assalamualaikum...sebagai wanita biasa memang ana tak nak poligami...tapi kalau ditakdirkan ana terima dengan hati terbuka...kalau untuk kebaikan bersama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 21-05-07 18:18


Pada 09-05-07 14:57 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

hehe..... ana adalah salah seorang dari lelaki yang ingin berpoligami 2... Kenapa??? entah...deng pun tak tau...


:-o :-o :-o :-o :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 21-05-07 18:40


poligami.....satu pkataan keramat yang sangat dgeruni oleh semua wanita....
tak kira tua,muda,semua takot...
Kalau boleh,semua tak snggup dmadukan...
apa tak nya...kena berkongsi kisah sayang insan tsyg.....segala-galanya berkongsi...
tapi...Kalau tanya lelaki,semua syok saja bincang hal poligami ini....
cuba letakkan diri anda d tpt perempuan,baru anda akan tahu apa perasaan mereka Kalau Kalau tpaksa berkongsi org tersayang......baru soalan anda tjawab,Kenapa perempuan ramai yang tak sggp dmadukan...
bagi saya,biarlah saya setia pun yang satu....setia pada seorang isteri sahaja dan curahkan sepenuh kisah sayang padanya...tak sanggup ku nak bahagikn kisah sayang ku pada yang lain....
setia pada yang satu.....INSYAALLAH...
Kalau nak org setia pada kita,kita kena lah setia dulu...
tapi saya tak halang or bangkang poligami....2 dah memang hukum Allah...
tapi ingat,bpoligami ini bukan untuk seronok2...best sebab wife ramai...sangat berat dan besar tnggngjwb si suami yang bpoligami ini....dunia dan akhirat...
bersediakah anda....
mampukah anda.....
tepuk dada,tanya iman.........
:-) :-) :-) :-) :-)
[ Telah diedit oleh: asroal pada 21-05-07 18:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 21-05-07 21:15


Pada 21-05-07 18:40 , asroal posting:

!!! QUOTE !!!

poligami.....satu pkataan keramat yang sangat dgeruni oleh semua wanita....
tak kira tua,muda,semua takot...
Kalau boleh,semua tak snggup dmadukan...
apa tak nya...kena berkongsi kisah sayang insan tsyg.....segala-galanya berkongsi...
tapi...Kalau tanya lelaki,semua syok saja bincang hal poligami ini....
cuba letakkan diri anda d tpt perempuan,baru anda akan tahu apa perasaan mereka Kalau Kalau tpaksa berkongsi org tersayang......baru soalan anda tjawab,Kenapa perempuan ramai yang tak sggp dmadukan...
bagi saya,biarlah saya setia pun yang satu....setia pada seorang isteri sahaja dan curahkan sepenuh kisah sayang padanya...tak sanggup ku nak bahagikn kisah sayang ku pada yang lain....
setia pada yang satu.....INSYAALLAH...
Kalau nak org setia pada kita,kita kena lah setia dulu...
tapi saya tak halang or bangkang poligami....2 dah memang hukum Allah...
tapi ingat,bpoligami ini bukan untuk seronok2...best sebab wife ramai...sangat berat dan besar tnggngjwb si suami yang bpoligami ini....dunia dan akhirat...
bersediakah anda....
mampukah anda.....
tepuk dada,tanya iman.........
:-) :-) :-) :-) :-)




setuju dengan asroal...100% sokong....
:-D :-D :-D :-D :-D :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-05-07 21:41


pandainya asroal ambil hati buah hati dia, harap kekal kata tu di hatinya. Amin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

abong
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27304
Posting: 59
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-05-07 23:04


Poligami adalah 'khas' untuk wanita

Sebenarnya hati ini tergerak untuk berbicara
mengenai perkara ini. Tidak tahu mengapa.
Mungkin kerana kawan-kawan saya terdiri
daripada ramai perempuan (kerana faktor-faktor
keadaan yang tak boleh dielakkan), atau mungkin
juga kerana topik ini sedang hangat diperkatakan
sekarang.

Saya ingin para pembaca yang membaca artikel
ini dengan mempunyai 'setting' bahawa semua
perempuan adalah baik. Baik disini merujuk
kepada baiknya perempuan sesama perempuan,
baiknya perempuan kepada yang berlainan jantina
(yakni lelaki) dan baiknya perempuan dengan
semua jenis makhluk.

Kita cuba lihat satu situasi rumahtangga di mana
sepasang suami isteri menjadi wataknya.
Ditakdirkan si isteri tidak dapat memberi zuriat
kepada si suami atau mempunyai penyakit yang
menyebabkan si isteri tidak dapat memenuhi
kehendak shahwat si suami (yang mana salah
satu fungsi perkahwinan kepada makhluk Allah
yang bergelar insan).

Si isteri ini adalah isteri yang baik dan taat --
katakanlah tiada syariat poligami-- besar
kemungkinan si isteri sanggup di ceraikan untuk
memberi peluang kepada si suami berkahwin lain.
Tetapi, alhamdulillah dengan adanya poligami, si
suami masih dapat menjaga dan menyayangi si
isteri yang taat dan baik itu dan dalam masa yang
sama si suami boleh berkahwin lain.

Situasi yang kedua, terdapat pasangan suami
isteri yang baik, soleh dan solehah. Si isteri
mempunyai seorang kawan (perempuan). Kawan
perempuan ini masih bujang. Keadaan pada
zaman itu sangat teruk. Bilangan lelaki yang baik-
baik sudah sedikit. Di takdirkan pula si perempuan
itu mempunyai rupa paras yang menawan (yang
mana boleh mengundang banyak fitnah
kepadanya).

Oleh kerana si isteri tadi (merangkap kawan
kepada wanita itu) sayangkan kawannya, dan
yakin bahawa suaminya dapat menyelamatkan
wanita itu dari sebarang fitnah (dengan izinNya), si
isteri juga mempunyai perasaan ingin berkongsi
sesuatu yang baik dengan kawannya, dia ingin
kawannya juga mendapat dan merasa nikmat
(suami yang soleh) bersama-sama dengannya,
lalu si isteri tadi mengesyorkan perempuan tadi
kepada suaminya untuk dimadukan. Alangkah
bagus dan baiknya budi pekerti si isteri tadi
kepada kaum sesama jenisnya.

Situasi ketiga, ialah tentang sepasang suami isteri
juga, tetapi si suami ini kurang solehnya
berbanding si isteri. Di takdirkan pula si isteri ini
diuji dengan kisah isteri situasi pertama tadi. Si
suami yang masih muda serta dahagakan
sesuatu. Lalu si suami mengambil langkah drastik
untuk mencari perempuan simpanan (hendak
berpoligami ,takut isteri tidak memberi izin).

Dengan izinNya, si isteri dapat menghidu
perbuatan si suami. Lalu si isteri berasa kasihan
kepada perempuan simpanan si suami (kerana dia
dilayan bagaikan 'isteri', tetapi tidak mendapat hak-
hak seorang isteri seperti nafkah zahir, wasiat dan
sebagainya).Lalu si isteri ini mencadangkan
kepada si suami dan wanita itu supaya bertaubat
dan berkahwin secara sah.

Alangkah baiknya niat dan hasrat si isteri tadi. Dia
inginkan kebaikan kepada suami yang dicintainya
(agar jangan melakukan hubungan yang haram),
dan dia juga sayangkan wanita itu dan mahukan
wanita itu mendapat hak sebagai seorang isteri
sebagaimana yang telah disyariatkan.

Nah! Adakah poligami sebenarnya untuk lelaki
sahaja? Elok direnung-renungkan...

Di sini ingin saya selitkan mengenai isu lelaki
tidak berlaku adil. Kebanyakan isu ini diutarakan
oleh kaum wanita yang mengakui mereka
kesiankan isteri-isteri yang dipoligami kerana tidak
mendapat keadilan yang sepatutnya. Mereka
mengaku yang mereka benar-benar memahami
perasaan kaum sejenis mereka itu (justeru mereka
mengutarakan isu keadilan).Baiklah, jom kita teliti
situasi di bawah ini.

Baik, sebelum ini saya pernah mengatakan
bahawa kawan-kawan saya terdiri daripada ramai
wanita. Baru-baru ini saya dan kawan-kawan saya
ini telah terjebak ke dalam satu situasi di mana
saya ditinggalkan di dalam sebuah rumah seorang
diri dan kawan-kawan saya (perempuan)
ditinggalkan di dalam sebuah rumah (jumlah
berapa tak dapat dinyatakan).

Baik, kami ditempatkan di situ selama sebulan.
Dalam masa sebulan itu, banyak saya mendengar
cerita pergaduhan yang berlaku diantara mereka
(mungkin bukan pergaduhan, tetapi perselisihan
yang boleh merubah mood gembira kepada bad
mood).

Jadi, apa yang dapat saya simpulkan ialah, wanita
sendiri payah untuk memahami wanita (sehingga
perselisihan masih timbul), apatah lagi kaum
Adam (untuk memahami wanita, untuk memahami
definisi keadilan bagi setiap isteri mereka, yang
mungkin berbeza di antara satu sama lain). Saya
harap maksud saya jelas di sini.

Apa-apa pun, ingin saya tegaskan, bahawa
poligami bukannya untuk diamalkan oleh semua
lelaki. Ianya adalah syariat yang mengandungi
kelebihan dan kebaikannya yang tersendiri untuk
mengatasi situasi-situasi yang tertentu. Cuba
kaitkan dengan rukhsah qasar dan jamak. Ia
bukan diwajibkan untuk setiap masa dan keadaan.
Ia hanya diperlukan apabila 'diperlukan'.Begitu juga
dengan poligami.

Walaupun saya mengutarakan isu ini, tidak
bermaksud saya ingin berpoligami, tetapi cuma
ingin membuka persepsi kita terhadap pologami
itu. Jangan disalahkan syariat itu. Tetapi salahkan
si individu (mungkin si suami atau si isteri).

Bookmark and Share

    


  Member Information For abongProfil   Hantar PM kepada abong   Pergi ke abong's Website   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 01:05


Pada 21-05-07 21:41 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

pandainya asroal ambil hati buah hati dia, harap kekal kata tu di hatinya. Amin.


hehehe...
Amin..
INSYAALLAH....
semoga hati ini akan sentiasa setia pada yang satu..........
:-D :-D :-D :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 22-05-07 08:41


terima hukum islam.tapi, kalau ana diberi pilihan, ana pilih untuk tidak dipoligamikan.huh

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 09:20


Pada 21-05-07 18:18 , Wuddah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...sebagai wanita biasa memang ana tak nak poligami...tapi kalau ditakdirkan ana terima dengan hati terbuka...kalau untuk kebaikan bersama...


assalamualaikum sahabat...

ana bersetuju seperti kata ukhti wuddah...

ana sebagai insan biasa yang bernama wanita..lumrahnya jika diberi pilihan tak ingin hidup bermadu atau dimadukan..tetapi ana tetap berpegang pada hukum ALlah,bahawa berpoligami itu dibenarkan dan halal disisi agama,kerana kita diberikan ilmu oleh ALlah untuk megenal mana yang halal dan mana yang haram..cuma manusia yang gagal menjlankan tggungjawb yang diamanahkan oleh Allah...

bagi ana..sesiapa pun insan yang bergelar wanita tak ingin hidp dipoligamikan kerana ianya adalah sebuah penderitaan..tetapi jika seandaikan telah tersurat takdir ALlah bahawa ana akan dipoligamikan..ana terima dengan hati yang redha dan tenang.ana pasti tak semudah melakukan dr melafazkan,kerna disitu penuh dugaan, ranjau..keperitan dan mehnah....tak siapa pinta ianya berlaku,,soal hati dan perasaan adalah ketentuan takdir ILAHI...dari membiarkan hati insan2 bergelumang dengan dosa..biarkanlah pernikahan itu terjalin walau dipoligamikan atau berpoligami..


ana yakin janji TUhan,kerana bagi ana..hidup ini terlalu singkat..terlalu singkat mungkin cuma 20..30 tahun...kemudian kita akan mati menuju TUhan...seorang suami hakikatnya pada zahir adalah milik seorang isteri tetapi hakikatnya kekdang suami itu bukan milik kita yang kekal abadi...ianya adalah milik ALlah...apalah yang ada pada kasih manusia yang tidak kekal...mengejar cinta manusia..kita akan jauh ketinggalan entah kemana...

jika dianya bertggungjawab,semestinya kita bersyukur,jika sebalik itulah dugaan hidup pada hati seorang isteri yang terpilih diuji Tuhan....

ttapi sendainya ditakdirkan ana tidak dipoligamikan dan berpoligami ana juga bersyukur..kerana itu juga nikmat kurniaan Tuhan agar kita tahu menghargai hati sekeping hati...

maafkan ana...apa yang ana katakan ini adalah pandangan peribadi yang lahir dr hati yang berpegang pada ketentuan ILAHI..tiada kena mengena pada sesiapa pun...mungkin sahabat2 ukhtie diluar sana ada pendapat yang brbeza...
namun bagi ana,,hidup ini 'bukan sekadar mengejar cinta manusia..kerna ianya tidak kekal..hidup ini bukan sekadar menangisi seseorng yang hakikatnya bukan tercipta untuk diri kita..tetapi hdup ini merupakn sebuah perjalann sebagai KHALIFAH ALLAH.."moga-moga kehidupn yang mendatang memberikn kita kematangan wahai sahabat-sahabat muslimah ku yang disayangi..semoga kita tergolong dalam golongan wanita solehah yang tetap teguh pada janji Tuhan walau hati kita pahit diuji TUHAN...cukuplah CINTA ALLAH berpaksi dihati..

amien...
~cukuplah MATI sebagai peringatanku~


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.
[ Telah diedit oleh: cahayakuiman pada 22-05-07 09:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 22-05-07 09:31


cahayakuiman...ana sepndapat 200% dengan nanti...moga Allah kuatkan iman kita semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 10:07


Pada 22-05-07 09:31 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

cahayakuiman...ana sepndapat 200% dengan nanti...moga Allah kuatkan iman kita semua...



miledi......sesungguhnya perjuangn seorang muslimah itu jauh lebih hebat dan penuh dugaan kerana Allah akan memilihnya untuk diuji,memilihnya untuk diuji dengan kepahitan untuk merasai kemanisan iman....miledi...kekadang perjuangan muslimah solehah itu tiada yang manis...kerna syurga itu harus dibayar dengan harga sebuah kepahitan didunia..untuk mencari keredhaan Allah.

semoga kita dapat menjadi muslimah yang tabah....amien.


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 26-05-07 18:22


sememangnya benar...dan ana pun sedang diuji...hebat benar dugaannya...tapi bukan lah bab poligami.....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 01:37


Pada 26-05-07 18:22 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

sememangnya benar...dan ana pun sedang diuji...hebat benar dugaannya...tapi bukan lah bab poligami.....:)


hehe.....ingatkan miledi tengah diuji bab poligami....hehehe

:-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

azree_mh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.04.2007
Ahli No: 29809
Posting: 92
Dari: Dari mandala kesumat

Johor  


posticon Posting pada: 27-05-07 01:47


Sekali lagi nak promote blog daripada penulis buku pasal poligami. Akan terbit tak lama lagi bukunya. Tapi blognya memang bermanfaat. Ada kisah2 Kenapa perlunya poligami dan kisah masalah2 dalam poligami. Ditulis dengan gaya bahasa yang menarik dan lucu dalam blognya..

www.fulijami.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For azree_mhProfil   Hantar PM kepada azree_mh   Pergi ke azree_mh's Website   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 09:40


Pada 26-05-07 18:22 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

sememangnya benar...dan ana pun sedang diuji...hebat benar dugaannya...tapi bukan lah bab poligami.....:)


betul tu miledi...muslimah lebih banyak dugaannya,sebab jiwa kita tercipta sangat halus dan lembut, kkdang seperti kaca..mudah retak,tapi ada masanya hati dan iman kita seteguh besi. Mehnah dan fitnah seorang muslimah itu mudah jadinya berbanding muslimin..
moga-moga iman kita diteguhkan oleh Allah ye..


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 10:32


Pada 27-05-07 09:40 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-05-07 18:22 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

sememangnya benar...dan ana pun sedang diuji...hebat benar dugaannya...tapi bukan lah bab poligami.....:)


betul tu miledi...muslimah lebih banyak dugaannya,sebab jiwa kita tercipta sangat halus dan lembut, kkdang seperti kaca..mudah retak,tapi ada masanya hati dan iman kita seteguh besi. Mehnah dan fitnah seorang muslimah itu mudah jadinya berbanding muslimin..
moga-moga iman kita diteguhkan oleh Allah ye..




Salam kak. Muslimin juga banyak ujian dia. Lihat saja para Nabi semua terdiri daripada kalangan muslimin, nak berhadapan dengan para pelaku maksiat, pelaku mungkar. Bukan begitu? Muslimat banyak perlu berhadapan dengan perasaan saja kan untuk tunduk segala perintah Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» siapa setuju dipoligamikan??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.196114 saat. Lajunya....