Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 96
Ahli: 0
Jumlah: 96




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 3 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: siapa setuju islam hadhari???


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» siapa setuju islam hadhari???

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa setuju islam hadhari???

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 26-03-07 21:13


apa pandgan antum dengan islam baru ni :-( :-? :-| :roll: :-o
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 06-04-07 19:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-03-07 21:43


mana ada islam hadhari ke hadhara hadharock ke, Islam yang rasul bawa dah syumul. tak pelu nak ubah ke apa. tambah jadi pincang adalah dengan gejala sosial (rempit, gay, pelacuran, bohsia, punk, skin head dll) sb asyik duduk fikir nkkan pembangunan ekonomi, tapi pembangunan insan fail.


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~
[ Telah diedit oleh: muslimah_jun pada 26-03-07 21:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-03-07 21:48


reject....bid'ah fasik paling teruk dalam malaysia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 26-03-07 21:53


Assalammualaikum...........
SETUJU....TAK SETUJU.....SETUJU....TAK SETUJU............ENTAHLAHHHH....


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-03-07 21:57


Ada seorang penceramah islam hadhari berceramah masa intake di sebuah universiti tanahair dulu. Katanya; tambah Islam Hadhari bagaikan kita tambah "S.W.T" pada nama ALlah.

Nasib baik saya tak ada kat dewan time itu. Kalau tak dah kena hentam dah si penceramah HadHari ni. Kawan yang cerita. Seingat saya hanya setahun tu saja Slot ceramah Hadhari ni ada masa Minggu ALuan Pelajar. Tahun lain dah ada. tak tau apa sebabnya.

apa si penceramah tu dia tak sedar ke, syirik/kufur bila dia samakan Hadhari tu macam S.W.T bagi nama Allah. Allah kah bersifat 'mukhalafatuhu lilhawa dis- bersalahan Allah dengan segala yang baru". Islam tu makhluk. Susah kalau jenis ceramah tanpa ilmu ni. Nampak macam logik terus bantai..

Susah...kena pergi belajar ilmu tauhid dulu lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 26-03-07 21:57


salam...

entahnyerr...
ISLAM = islam lah.
mana ada islam hadhari, islam ...etc.
kata ISLAM, fardhu ain di remeh-remehkan, yang fardu kifayah yang sibuk suruh orang buat.
ana bukan apa, cuma nak beri pendapat sikit.
*kalau khutbah jumaat tu, kadang-kadang sampai 3 minggu berturut asyik2 MENUNTUT ILMU, SAINS TEKNOLOGI, menuntut ilmu, sains teknologi.
*yang lebih baiknya, ingatkan orang tentang FARDHU AIN lagi baik. bab murtad ke, bab khusyuk dalam solat ke, bab dosa2 besar ke, bab larangan dalam islam ke.
*lepas fardhu ain dah , barulah pergi pada FARDHU KIFAYAH.

wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 26-03-07 22:01


ana tak setuju....
islam hadhari tu bawah pimpinan UMNO,
UMNO tu dasarnya bawah sistem pentadbiran barat yang kini malysia guna,
jadi kita masih dijajah.
sebab tu Malaysia makin ramai murtad,zina,rogol,rasuah,dadah
lepas itu pemimpin kita relex saja.....tak bimbg pun
itu pun masih memberi hak yang lebih istimewa kat org kapiak laknatullah itu..........
jangan terpengaruhlah
:-| :-| :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

fizie
Warga Rasmi
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20965
Posting: 19
Dari: Tanah Merah

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-03-07 22:12


Islam Hadari satu konsep yang d perkenalkan untuk mengaburi mata rakyat terutama yang jahil tentang Islam....


wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizieProfil   Hantar PM kepada fizie   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-03-07 23:10


sya angkat tangan...sapa tak nampak.... :-o


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

lukmanulhakim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.12.2005
Ahli No: 21214
Posting: 62
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-03-07 23:18


entahnye....ana pun tak setuju juga.. Islam itu syumul....
Islam itu agama yang dibawa Rasulullah... suka-suka hati saja nak tukar....
dah lah tu, apa yang di "state" kan dalam 10 prinsip islam hadhari tu nampak tak diamalkan pun oleh pemimpin yang bawa idea penubuhan Islam Hadhari.
apa nak jadi lah mereka ni... tak takut kat Allah ke... Allah bagi jadi pemimpin tu, pimpin lah rakyat elok-elok....ni tak....benda yang sepatutnya tak boleh dipersoalkan, dah mula dipersoalkan dan timbulkan banyak khilaf... bahaya tu....

ha ni prinsip Islam Hadhari yang pemimpin negara kita state :


1. Keimanan dan ketakwaan kepada Allah.
    
2. Kerajaan adil dan beramanah
    
3. Rakyat berjiwa merdeka
    
4. Penguasaan ilmu pengetahuan
    
5. Pembangunan ekonomi seimbang dan komprehensif
    
6. Kehidupan berkualiti
    
7. Pembelaan hak kumpulan minoriti dan wanita
    
8. Keutuhan budaya dan moral
    
9. Pemeliharaan alam semula jadi
    
10. Kekuatan pertahanan

tengok prinsip yang no. 1 cukupla... terlaksanakah ia? sama-sama kita fikirkan.... =(

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukmanulhakimProfil   Hantar PM kepada lukmanulhakim   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 26-03-07 23:24


Pada 26-03-07 21:48 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

reject....bid'ah fasik paling teruk dalam malaysia...



paklah paklah paklah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 26-03-07 23:24


Pada 26-03-07 21:48 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

reject....bid'ah fasik paling teruk dalam malaysia...



paklah paklah paklah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-03-07 00:48


Pada 26-03-07 23:18 , lukmanulhakim posting:

!!! QUOTE !!!

entahnye....ana pun tak setuju juga.. Islam itu syumul....
Islam itu agama yang dibawa Rasulullah... suka-suka hati saja nak tukar....
dah lah tu, apa yang di "state" kan dalam 10 prinsip islam hadhari tu nampak tak diamalkan pun oleh pemimpin yang bawa idea penubuhan Islam Hadhari.
apa nak jadi lah mereka ni... tak takut kat Allah ke... Allah bagi jadi pemimpin tu, pimpin lah rakyat elok-elok....ni tak....benda yang sepatutnya tak boleh dipersoalkan, dah mula dipersoalkan dan timbulkan banyak khilaf... bahaya tu....

ha ni prinsip Islam Hadhari yang pemimpin negara kita state :


1. Keimanan dan ketakwaan kepada Allah.

> Tak pakai tudung takpa ka?
    
2. Kerajaan adil dan beramanah

> Kalau bagi tender kjaan kat kroni2 saja adil ka?
    
3. Rakyat berjiwa merdeka

> Merdeka ka jiwa rakyat? Rakyat tak pernah di konkong ke?
    
4. Penguasaan ilmu pengetahuan

> bagus2...setuju sikit...tapi duit bantuan sekolah agama rakyat kenapa pergi sekat.
    
5. Pembangunan ekonomi seimbang dan komprehensif

> seimbang ke? Tak nampak pun lebu raya 4 line kat kelantan dan terengganu. Tak ada pun kilang2 perindustrian besar kat pantai tumur
    
6. Kehidupan berkualiti

> kalau dah sungai tercemar, bagaimana ye?
    
7. Pembelaan hak kumpulan minoriti dan wanita

> lelaki yang terrabai bagaimana? kat universiti ramai pompaun..laki tak terbela sapa nak bela?
    
8. Keutuhan budaya dan moral

> tok sah nak cerita...semua tahu
    
9. Pemeliharaan alam semula jadi

> sungai2 tadi lah
    
10. Kekuatan pertahanan

> kuat ke?

tengok prinsip yang no. 1 cukupla... terlaksanakah ia? sama-sama kita fikirkan.... =(



-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

tak-one
Warga Rasmi
Menyertai: 10.07.2006
Ahli No: 25143
Posting: 15
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-03-07 02:06


sahabat2 semua....kita sebagai rakyat yang perihatin pada agama Islam yang kita cintai dari dalam hati iman kita semua mampu merubahkan kepincangan yang telah dilakukan pemimpin yang sanggup menjual agama demi kemajuan nagara kononnya.Daam pilihan raya nanti.....inilah masa yang perlu kita gunakan sebaik-baiknya untuk merubah semuanya..bantulah agama kita ini sahabat2 ku..sokonglah parti yang memperjuangkan ISLAM!! ALLAHUAKBAR!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For tak-oneProfil   Hantar PM kepada tak-one   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-03-07 04:08


Lihat saja ke "Perkampungan Islam Hadhari"...
Tak setuju langsung dengan pendekatan sebegitu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

Qibas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2006
Ahli No: 25060
Posting: 81
Dari: Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 27-03-07 11:31


Pada 26-03-07 22:12 , fizie posting:

!!! QUOTE !!!

Islam Hadari satu konsep yang d perkenalkan untuk mengaburi mata rakyat terutama yang jahil tentang Islam....


wallahu'alam


konsep yang menyesatkan kepada segelintir umat islam yang masih kabur dengan islam, :). sebab tu konsert makin banyak, ntohler deme....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For QibasProfil   Hantar PM kepada Qibas   Pergi ke Qibas's Website   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 27-03-07 11:41


say no to islam hadhari


-----------------
Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 27-03-07 11:48


Pada 26-03-07 22:01 , kaherah posting:

!!! QUOTE !!!

ana tak setuju....
islam hadhari tu bawah pimpinan UMNO,
UMNO tu dasarnya bawah sistem pentadbiran barat yang kini malysia guna,
jadi kita masih dijajah.
sebab tu Malaysia makin ramai murtad,zina,rogol,rasuah,dadah
lepas itu pemimpin kita relex saja.....tak bimbg pun
itu pun masih memberi hak yang lebih istimewa kat org kapiak laknatullah itu..........
jangan terpengaruhlah
:-| :-| :-(

salam...

ana bersetuju dengan akhi kaherah.
UMNO ni asyik2 bisnes...sikit-sikit bisnes.
lepas itu, sains dan teknologi...menuntut ilmu.....sains teknologi...menuntut ilmu...
hal-hal agama diletakkan no 2,3,4.....
punyelah banyak kes murtad,rogol,zina,rasuah ,dadah ...etc
balik2 ekonomi juga yang di tekankan.
hhhuurrmmm...... :-( :-( :-(


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-07 12:19


Pada 27-03-07 04:08 , aL-azyM posting:

!!! QUOTE !!!

Lihat saja ke "Perkampungan Islam Hadhari"...
Tak setuju langsung dengan pendekatan sebegitu..

minggu lepas masa lunch, saya tengok dalam wanita hari ni ada kumpulan tarian wanita yang bertudung kat pentas. mula-mula ingatkan mereka menari untuk mana-mana artis wanita yang bertudung ie. binda ke, waheeda ke etc.

tengok kat banner, Perkampungan Hadhari rupanya, kat Terengganu.

terlintas dalam hati saya: "wah, Islam hadhari ni semakin hari makin hebat..." :lol:

tarian wanita boleh ye kalau bertudung, habis tu lelaki yang tengok kena tengok sekali saja ke? lepas itu tundukkan kepala? :-? :-D :lol:

p/s: paklah2...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 27-03-07 12:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-07 12:22


Pada 27-03-07 11:48 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-03-07 22:01 , kaherah posting:

!!! QUOTE !!!

ana tak setuju....
islam hadhari tu bawah pimpinan UMNO,
UMNO tu dasarnya bawah sistem pentadbiran barat yang kini malysia guna,
jadi kita masih dijajah.
sebab tu Malaysia makin ramai murtad,zina,rogol,rasuah,dadah
lepas itu pemimpin kita relex saja.....tak bimbg pun
itu pun masih memberi hak yang lebih istimewa kat org kapiak laknatullah itu..........
jangan terpengaruhlah
:-| :-| :-(

salam...

ana bersetuju dengan akhi kaherah.
UMNO ni asyik2 bisnes...sikit-sikit bisnes.
lepas itu, sains dan teknologi...menuntut ilmu.....sains teknologi...menuntut ilmu...
hal-hal agama diletakkan no 2,3,4.....
punyelah banyak kes murtad,rogol,zina,rasuah ,dadah ...etc
balik2 ekonomi juga yang di tekankan.
hhhuurrmmm...... :-( :-( :-(


mengikut pendekatan Islam hadhari, nak atasi gejala seksual seperti kes rogol, zina, etc, kena ajar budak-budak "pendidikan seks"...

letak saja nama Islam hadhari tapi bukan nak tekankan pendidikan agama, sebaliknya budak-budak diajar pula pasal seks, boleh hancur masyarakat... :-o


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 27-03-07 12:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-03-07 17:04


macam mana pula,dalam ayat quran ada menyuruh mematuhi ulil amri(ketua),persoalannya............
kena ikut mereka ke?mereka dah banyak membantu plaja2 agama d akademik d masyarakat,mereka pun bukan suruh masyarakat berzina,hisab dadah,d lain2,mereka pun ada membuat pembsmian dengan masalah masyarakat....jadi apa salah meka....
kalau salah pun kerana depa bukan dr plaja agama.....tak paham sangat.
macam mana nak patah hujah macam ini
:-? :roll: :-( :-o
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 01-04-07 14:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-07 19:55


macam ni lah saudara kaherah, Kenapa majoriti lelaki di Malaysia ni merokok? ada kerajaan galakkan? tak ada kan...

tapi yang benarkan rokok dikilangkan dan dijual tu kerajaan juga, yang untung hasil jualan rokok kerajaan juga, dalam masa yang sama beri amaran "AMARAN KERAJAAN MALAYSIA: MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN".

nampak sangat kerajaan lebih pentingkan keuntungan dan tak kisah sangat kerugian rakyat, beri amaran saja tapi tak cegah, "dah beri amaran terpulanglah rakyat nak buat apa, kami dah boleh lepas tangan". berapa ramai dah rakyat kita yang mati sebab kanser paru2 kat negara kita ni disebabkan rokok ni.

pasal hukum merokok, saya rasa sahabat2 kat ukhwah ni dah sedia maklum dalam tajuk2 yang lepas. kalau terlepas cuba tanya saudara naruto-san :-D

memang tak suruh, tapi galakan secara tak langsung, sediakan benda-benda atau prasarana yang membawa kepada perkara itu, adakah boleh terlepas dari tanggungjawab?

!!! QUOTE !!!

kalau salah pun kerana depa bukan dr plaja agama.....tak paham sangat.

kalau dah tau tak layak, Kenapa nak memerintah? :roll:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-07 20:27


memang depa buat benda tu semua... tapi tak serius untuk menegakkan kalimah allah di muka bumi ini... buat pun semua ada kepentingan lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-03-07 21:21


duit..duit ..duit masuk poket...

projek..projek..projek jalan dapat duit..

kuasa..kuasa..boleh salah guna..

jual..jual...jual islam untuk duit....


p/s ; dulu ada parti U**O tu kata parti yang satu P*S tu Rasuah Syurga... Kalau rasuah islam hadhari bagaimana pula ya?


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...
[ Telah diedit oleh: izzul_islam pada 30-03-07 21:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-03-07 22:37


tak setujulah dengan islam hadhari ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-03-07 06:41


semua ni tak penting sebab hanya nama semata-mata..
yang betul-betul islam ialah ajaran yang bertiangkan al-Quran dan hadis2 nabi S.A.W.

membangun bersama islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 31-03-07 08:02


Pada 26-03-07 21:57 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Ada seorang penceramah islam hadhari berceramah masa intake di sebuah universiti tanahair dulu. Katanya; tambah Islam Hadhari bagaikan kita tambah "S.W.T" pada nama ALlah.

Nasib baik saya tak ada kat dewan time itu. Kalau tak dah kena hentam dah si penceramah HadHari ni. Kawan yang cerita. Seingat saya hanya setahun tu saja Slot ceramah Hadhari ni ada masa Minggu ALuan Pelajar. Tahun lain dah ada. tak tau apa sebabnya.

apa si penceramah tu dia tak sedar ke, syirik/kufur bila dia samakan Hadhari tu macam S.W.T bagi nama Allah. Allah kah bersifat 'mukhalafatuhu lilhawa dis- bersalahan Allah dengan segala yang baru". Islam tu makhluk. Susah kalau jenis ceramah tanpa ilmu ni. Nampak macam logik terus bantai..

Susah...kena pergi belajar ilmu tauhid dulu lah


betul...
saya setuju...
di UTeM pun ada
bila disoal balik oleh pelajar, dia corner 360 darjah. memang sah2 benda ini just atas angin saja ...
pelaksanaan nya entah ke mana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 31-03-07 17:16


baru-baru ni adalah org ternama ni mmberi ceramah pasal islam baru inilah...
adeke dia cakap sampai bila nak cerita bab akidah,iman,hijab,ihktilat,masalah umat..berkembglah sikit..
..lepas itu yang ana geram sangat ni,adalah kat satu tempat tu...
mereka ni pantg tengok prempuan pakai purdah,kemudian dia marahnya prempuan pakai purdah tu d paksa meka buka purdah dulu baru boleh masuk ..tak lama tu datanglah pula plaja tak pakai tudung,tapi mereka slambe saja dbenarkan masuk...mungkin golongan tu lebih penting dalam pembgunan negara... yelah plaja agama ni siapalah nak pandag..JUMUT,FIKIR AKHIRAT saja..
dulu ana bolehlah terima islam baru ni itu pun atas dasar kononya bersatu dalam islam...
:-| :-(
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 01-04-07 13:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-03-07 21:30


ni lah susah kalau tak tau apa itu islam...
islam yang sebenar tak nak ikut....
ni sibuk pulak nak kenalkan islam hadari...

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 01-04-07 11:31


itu adalah pemikiran yang bodoh yang dibawa oleh pemimpin maaysia....siapa ikut sesat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

fidzislah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.08.2003
Ahli No: 2906
Posting: 91
Dari: ipoh:skudai:gombak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-04-07 14:03


Agama Islam yang Rasulullah s.a.w. bawa dah cukup lengkap, syumul dan ALLAH telah redha akan Islam sebagai agama makhlukNYA (seperti yang dinyatakan dalam AL-quran). kita sebagai umat muhammad hanya perlu mengikut apa yang digariskan dalam al-quran dan mempraktikkan sunnah baginda dalam setiap aspek kehidupan (sedaya upaya). insyaALLAH dah cukup semua tu. Setiap pemikiran lain yang ditokok tambah atas nama islam hanyalah satu cara atau pendekatan musuh2 islam dalam memecahbelahkan umat islam dan melemahkan ikatan islamiah melalui pendekatan peperangan minda..

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For fidzislahProfil   Hantar PM kepada fidzislah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-04-07 14:11


islam hadhari a.k.a had-hari yang memboringkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-04-07 15:05


memang penambahan hadhari kepada islam tu adalah tidak patut..sedangkan islam itu sendiri syumul...

macam mana ye kalau ada org cakap pak lah bukan nak memperbaharui islam tapi mentamadunkan orang-orang islam sekarang dengan istilah islam hadhari???

siapa boleh jawab?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

nuzra_awatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14676
Posting: 99
Dari: Bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 01-04-07 16:55


hadharah islamiyyah bukan islam hadhari!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuzra_awatifProfil   Hantar PM kepada nuzra_awatif   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 01-04-07 17:36


berpesta tidak ada had...xmengira hari..

saya sokong ISLAM..

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

Qalam_Akhdar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17109
Posting: 159
Dari: Petaling Jaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-04-07 18:01


emm kita bersetuju dan menyokong dengan apa yang digariskan oleh ISlam Hadari, tetapi apa yang lebih penting ialah pelaksanaannya terhadap apa yang telah digariskan itu..

EMm sepuluh perkara yang digariskan itu bukanlah banyak terlalu banyak sebenarnya untuk dipraktikkan khususnya oleh kerajaan yang memerintah.. tetapi realitinya itulah antara perkara2 yang ditandus oleh negara ISlam sekarrang...

Apa yang lebih penting ialah perkara yang pertama kerana ia menjurus kepada akidah dan keyakinan umat islam kepada agamanya melalui kuasa langit..:)

KOmentar yang lebih utama adalah pada namanya sahaja...kita tidak bersetuju jikalau perkataan islam itu menjadi sifat kepada satu sifat yang lain kerana islam itu sendiri memberi makna yang syumul dan sempurna. Islam hanya boleh disifatkan sahaja atau menjadi mausuf kerana mausuf itu merupakan zat yang disifatkan kepadanya sifat2 kesempurnaan yang lain.. INi adalah dari segi bahasa arab atau makna sebenar di dalam perkataan arab..apapun Pendokong islam hadari tidak mendetailkan perbahasan ini kerana menyangka bahasa arab adalah seperti bahasa melayu....Sebab itu apapun kenyataan kita di dalam agama adalah berasaskan dalil dan bukit sama ada dari NAS atau ijmak dan qias...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qalam_AkhdarProfil   Hantar PM kepada Qalam_Akhdar   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 02-04-07 16:28


honestly saya amat bersetuju dan cuba menyokong prinsip2 yang tergaris pada term islam hadhari tu..yang sebenarnya segala2 prinsip tu sememangnya telah ternyata dalam islam..cuma yang tak arif tu saja tak nampak..ia hanya mengambil sebahagian yang cuba untuk dipraktikkan kepada masyarakat...

dan kadangkala juga terasa pening dengan term islam hadhari tu sendiri...sepertimana kata-kata yang didengarkan sememnagnya tak patut adanya penambahan pada term islam tu..ini membuatkan yang jahil bertambah keliru dan biasanya memang akan ada yang menangguk di air keruh untuk menambah kelirukan orang-orang yang yang sedia keliru tu..jadinya perkara yang nak diterap pada msyrakat tak berjaya bahkan yang menjadi persoalan lain adalah keperluan dan kewajaran pada terma islam hadharinya tu pula...

memang tak ada yang salah pada pronsip2 tu..malah ia Kalau dipraktik betul-betul bakal ada hasilnye...tapi sampai sekarang ni masih bertekak2 pada termanya..sampai bila2 pun tak menjadi...hu..hu..hu.. :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-04-07 17:18


Pada 01-04-07 18:01 , Qalam_Akhdar posting:

!!! QUOTE !!!

KOmentar yang lebih utama adalah pada namanya sahaja...kita tidak bersetuju jikalau perkataan islam itu menjadi sifat kepada satu sifat yang lain kerana islam itu sendiri memberi makna yang syumul dan sempurna. Islam hanya boleh disifatkan sahaja atau menjadi mausuf kerana mausuf itu merupakan zat yang disifatkan kepadanya sifat2 kesempurnaan yang lain.. INi adalah dari segi bahasa arab atau makna sebenar di dalam perkataan arab..

saudara/i dah terbalik ni...

al-Islam al-hadhari, al-Islam: mawsuf, al-hadhari: sifat.
v/s
al-hadharah al-islamiyyah, al-hadharah: mawsuf, al-islamiyyah: sifat.

al-siyasah al-Islamiyyah, al-siyasah: mawsuf, al-islamiyyah: sifat.
v/s
al-islam al-siyasi, al-Islam: mausuf, al-siyasi: sifat.

dalam bahasa Arab, biasanya datang mawsuf dulu (yang disifatkan) baru sifat. dari segi qawa`idnya, apa yang di atas kita kategori sebagai nisbah, seperti orang2 Malaysia: Maliziyyun.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 02-04-07 17:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-04-07 17:31


kita lupakan dulu tentang istilahnya, saya ada beberapa soalan kat sini:

1- apakah sumbangan Islam hadhari kepada masyarakat Malaysia setakat ini?

2- apakah perbezaan dalam pentadbiran kerajaan kita sebelum dan selepas Islam hadhari diperkenalkan?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-07 19:24


ana setuju 100% kerana ana dah baca apa yang terkandung dlmnye...

cuma....1 saja ana kurang berpuas hati, pelaksaannye tu tak nampak pun lagi... sikit pun ana xnmpak lagi...

p/s:bagi sesiapa yang belum baca apa yang terkadung dalam Islam Hadhari, jangan lah buat kesimpulan dengan serta merta tanpa usul selidik. Kerana takut2 antum berdosa tanpa mengetahui apa yang terkandung di dalamnya...

Wallahu'alam... :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-04-07 20:42


Pada 02-04-07 19:24 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

p/s:bagi sesiapa yang belum baca apa yang terkadung dalam Islam Hadhari, jangan lah buat kesimpulan dengan serta merta tanpa usul selidik. Kerana takut2 antum berdosa tanpa mengetahui apa yang terkandung di dalamnya...

hehe, kalau setakat baca saja tapi tak faham apa dia tak ada faedahnya pun... :lol:

sebab tu saya suruh renungkan apa bezanya negara kita sebelum dan selepas diperkenalkan Islam hadhari ni...

---------------------------

1- Keimanan dan ketakwaan kepada Allah: semakin taat ke semakin ingkar dengan perintah Allah yang terkandung dalam Al-Quran dan Sunnah?

2- Kerajaan adil dan beramanah: dengan rasuah & korupsi masih bermaharajalela?

3- Rakyat berjiwa merdeka: rakyat semakin bebas beri pandangan atau semakin disekat?

4- Penguasaan ilmu pengetahuan: seimbang tak antara duniawi & ukhrawi?

5- Pembangunan ekonomi seimbang & komprehensif: seimbang ke tidak antara bumiputera dengan bukan bumiputera?

6- Kehidupan berkualiti: memang berkualiti, semua kena bayar mahal :lol:

7- Pembelaan hak minoriti dan wanita: berlandaskan syariat ke ikut barat?

8- Keutuhan budaya dan moral: berlandaskan syariat ke ikut barat?

9- Pemuliharaan alam semulajadi: ada ek...?

10- Kekuatan pertahanan: di mana Malaysia ketika umat Islam lain ditindas? hanya mengutuk saja kan...


p/s: saya percaya ada juga yang sokong Islam hadhari dalam portal ni, cuba renung2kan, adakah sempurna Islam hanya dengan 10 prinsip Islam hadhari tersebut? di mana letaknya Al-Quran dan Sunnah? :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-04-07 21:26


Pada 02-04-07 17:18 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-04-07 18:01 , Qalam_Akhdar posting:

!!! QUOTE !!!

KOmentar yang lebih utama adalah pada namanya sahaja...kita tidak bersetuju jikalau perkataan islam itu menjadi sifat kepada satu sifat yang lain kerana islam itu sendiri memberi makna yang syumul dan sempurna. Islam hanya boleh disifatkan sahaja atau menjadi mausuf kerana mausuf itu merupakan zat yang disifatkan kepadanya sifat2 kesempurnaan yang lain.. INi adalah dari segi bahasa arab atau makna sebenar di dalam perkataan arab..

saudara/i dah terbalik ni...

al-Islam al-hadhari, al-Islam: mawsuf, al-hadhari: sifat.
v/s
al-hadharah al-islamiyyah, al-hadharah: mawsuf, al-islamiyyah: sifat.

al-siyasah al-Islamiyyah, al-siyasah: mawsuf, al-islamiyyah: sifat.
v/s
al-islam al-siyasi, al-Islam: mausuf, al-siyasi: sifat.

dalam bahasa Arab, biasanya datang mawsuf dulu (yang disifatkan) baru sifat. dari segi qawa`idnya, apa yang di atas kita kategori sebagai nisbah, seperti orang2 Malaysia: Maliziyyun.




as-siyasah al-Islamiyyah


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-04-07 21:35


ada yang baik..
ada yang kurang baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-04-07 21:39


'Islam Hadhari' ..bukankan ini bid'ah dholalah yang menyesatkan. Tiada nas dan dalil yang memboleh kita letak hadhari pada islam. Adakah mujadid semacam ini perlu diikut?


Kenapa Dr Asri yang lantang dengan teguran pasal bid'ah ini, tidak menegur 'islam hadhari' ini? Apa tegur orang yang baca yasin malam jumaat, tegur talqin dan beberapa perkara seumpamanya menjadi prioriti? :-) Apa PM lebih layak memberi fatwa?

apa islam hadhari dah boleh buat nuklear? Iran tak pakai islam hadhari pun generate tenaga guna nuklear? hmm...Tak lain dan tak bukan hanya rebrand nama islam untuk lebih laku saja...Nauzubillah...


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...
[ Telah diedit oleh: izzul_islam pada 02-04-07 21:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-04-07 21:53


Pada 02-04-07 19:24 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

ana setuju 100% kerana ana dah baca apa yang terkandung dlmnye...

cuma....1 saja ana kurang berpuas hati, pelaksaannye tu tak nampak pun lagi... sikit pun ana xnmpak lagi...

p/s:bagi sesiapa yang belum baca apa yang terkadung dalam Islam Hadhari, jangan lah buat kesimpulan dengan serta merta tanpa usul selidik. Kerana takut2 antum berdosa tanpa mengetahui apa yang terkandung di dalamnya...

Wallahu'alam... :D


Bagi saya...

Manusia biasa akan pegang benda yang dia ketahui lebih awal. Oleh yang demikian apa-apa sahaja pembacaan ilmu-ilmu hendaklah bersandarkan sumber-sumber yang asli dan sorih terutamanya ilmu islam.

Sebagaimana hasil karya pelajar yang diperiksa oleh lectuer atau guru yang berpengetahuan luas.

Saya lebih menyakini islam yang hakiki daripada islam yang sudah dicampur aduk dengan selera pihak tertentu sahaja.

p/s: amar maaruf terutamanya nahi mungkar macam tak ada lansung ada dalam islam hadhari ni...


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...
[ Telah diedit oleh: izzul_islam pada 02-04-07 22:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 00:04


ana makin yakin bahawa malaysia akan brubah 1 hari nanti,
sebab selepas survey,semua menolak islam baru ni.....
tapi ana masih ragu2 lagilah...
macam mana dengan keadaan kita (analah tu terutamanya)yang asyik memburukkan meka,cakap belakang bolehlah..cuba cakap dpn2..menggigil lutut
ok.ok.ok..serious pula
rasanya macam mana jalan penyelesaiannya..sambil berpegag dengan konsep bersatu
:-| :oops: :lol: :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 03-04-07 00:07


setuju..dilupuskan hadhari

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 03-04-07 00:07


setuju..dilupuskan hadhari

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 18:15


ya..hazaf kan term 'hadhari' pada islam...sebab untuk elak pening pada yang jahil better lupuskan term tu...sepatutnya yang dibincang prinsip2nyer..tapi istilah tu pula jadi fokus utama..

dan tujuan diperkenalkan konsep tu supaya masyarakat dapat sama-sama laksanakannye...memang asalnye ramai tak mahu terima...tak paham atau jahil..atau senagaja buat-buat tak paham..tak tau ..tapi dah 2,3 tahun ni diperkenalkan yakkan masih blur dengan apa yang terkandung tu...

oooo..pasal pelaksanaannya..ye tak? so..kita sebagai rakyat perlu sama-sama mendokongnya...kan prinsip2 tu tercedok dari ajaran islam yang syumul lagi kaffah..takkan nak menolaknye...memang kadang-kadang kerajaan esp PM perlu jadi model..tapi sebagai pemimpin dia pun ada salah silapnyer...teruskan usaha2 menegurnye..last2 sure dia fade-up...ye ..dah pandai2 bawa istilah ni..patut tunjukkan sikapnye yang sebetulnyer..

overall memang Kalau prinsip2 yang sikit tu dlaksanakan sure malaysia ni bakal gah dimata dunia....pada tekno...pada islam..pada tamadun..kan???

...ni hanya pandangan peribadi saya...hu..hu..hu...ni kan negara demokrasi..he...he...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 18:37


Pada 03-04-07 18:15 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

ya..hazaf kan term 'hadhari' pada islam...sebab untuk elak pening pada yang jahil better lupuskan term tu...sepatutnya yang dibincang prinsip2nyer..tapi istilah tu pula jadi fokus utama..

dan tujuan diperkenalkan konsep tu supaya masyarakat dapat sama-sama laksanakannye...memang asalnye ramai tak mahu terima...tak paham atau jahil..atau senagaja buat-buat tak paham..tak tau ..tapi dah 2,3 tahun ni diperkenalkan yakkan masih blur dengan apa yang terkandung tu...

oooo..pasal pelaksanaannya..ye tak? so..kita sebagai rakyat perlu sama-sama mendokongnya...kan prinsip2 tu tercedok dari ajaran islam yang syumul lagi kaffah..takkan nak menolaknye...memang kadang-kadang kerajaan esp PM perlu jadi model..tapi sebagai pemimpin dia pun ada salah silapnyer...teruskan usaha2 menegurnye..last2 sure dia fade-up...ye ..dah pandai2 bawa istilah ni..patut tunjukkan sikapnye yang sebetulnyer..

overall memang Kalau prinsip2 yang sikit tu dlaksanakan sure malaysia ni bakal gah dimata dunia....pada tekno...pada islam..pada tamadun..kan???

...ni hanya pandangan peribadi saya...hu..hu..hu...ni kan negara demokrasi..he...he...


masalahnya baru nak nasihat...tupun belum nsht...
dah kena tangkap(ISA).....braninya tangkap ulama'....
kita org biasa apatah lagi...buang negara krggg... :-|

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 21:30


Pada 03-04-07 18:15 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

oooo..pasal pelaksanaannya..ye tak? so..kita sebagai rakyat perlu sama-sama mendokongnya...kan prinsip2 tu tercedok dari ajaran islam yang syumul lagi kaffah..takkan nak menolaknye...memang kadang-kadang kerajaan esp PM perlu jadi model..tapi sebagai pemimpin dia pun ada salah silapnyer...teruskan usaha2 menegurnye..last2 sure dia fade-up...ye ..dah pandai2 bawa istilah ni..patut tunjukkan sikapnye yang sebetulnyer..

overall memang Kalau prinsip2 yang sikit tu dlaksanakan sure malaysia ni bakal gah dimata dunia....pada tekno...pada islam..pada tamadun..kan???

Islam pada zaman Nabi & sahabat gah di mata dunia, adakah kerana baginda laksanakan konsep Islam hadhari? :lol:

tak perlu nak letak 10 prinsip ke, 100 prinsip ke, sama saja kalau tak letak Al-Quran dan Sunnah kat atas sekali.

cuba letak 1 prinsip saja yang mengatakan segalanya berpandukan Al-Quran dan Sunnah, secara automatik semuanya akan ter"list" kat bawah, pertahanan ke, ekonomi ke, politik ke, akidah ke, semua ada dalam Islam sebab Islam itu syumul, agama yang diajar oleh Allah s.w.t. sendiri.

10 prinsip Islam hadhari itu belum terlaksana ke? cuba tanya kerajaan, dah terlaksana ke belum? mereka dah buat dah, tapi setakat tu saja, kalau tak percaya try tanya pak lah lepas ni prinsip yang ke berapa akan dilaksanakan? buka mata tu sikit...

p/s: Islam hadhari = Islam politik, adik beradik Islam siyasi = konsep liberal :-o


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-04-07 21:42


Islam pada zaman Nabi & sahabat gah di mata dunia, adakah kerana baginda laksanakan konsep Islam hadhari? :lol:

tak perlu nak letak 10 prinsip ke, 100 prinsip ke, sama saja kalau tak letak Al-Quran dan Sunnah kat atas sekali.

cuba letak 1 prinsip saja yang mengatakan segalanya berpandukan Al-Quran dan Sunnah, secara automatik semuanya akan ter"list" kat bawah, pertahanan ke, ekonomi ke, politik ke, akidah ke, semua ada dalam Islam sebab Islam itu syumul, agama yang diajar oleh Allah s.w.t. sendiri.

10 prinsip Islam hadhari itu belum terlaksana ke? cuba tanya kerajaan, dah terlaksana ke belum? mereka dah buat dah, tapi setakat tu saja, kalau tak percaya try tanya pak lah lepas ni prinsip yang ke berapa akan dilaksanakan? buka mata tu sikit...

p/s: Islam hadhari = Islam politik, adik beradik Islam siyasi = konsep liberal :-o


assalamualaikum,saya agak bersetuju dengan ibnu musa.islam hanya berpandukan pada ALQURAN &ASSUNNAH,tapi kalau tak berpandukan pada 2sumber utama ini,maka apa jua istilah sekalipun tak memberi apa-apa makna pada perlaksanaanya..ana al-fakir


-----------------
Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku,sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya,aku akan terus berbicara,sekalipun pedangmu itu akan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 03-04-07 21:59


Aku tak mampu nak ubah apa- apa..! Aku sendiri pun masih tak tentu arah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-04-07 22:12


Pada 03-04-07 21:59 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Aku tak mampu nak ubah apa- apa..! Aku sendiri pun masih tak tentu arah...


assalamualaikum..kita bukan hidup seorang diri,kita hidup bermasyarakat,apa yang tidak kena wajar kita baiki dan perbetulkan.nasihat menasihati antara satu sama lain untuk kebaikan umat Islam bersama..saya sendiri masih banyak yang perlu dipelajari,kita semua masih perlu belajar..jadi kita sama-sama belajar:)


-----------------
Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku,sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya,aku akan terus berbicara,sekalipun pedangmu itu akan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 23:46


tak setuju...sesenyap saja dia beli rumah di Perth..mangsa banjir dulu takmau pula dia tolong..ades

House at Perth


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 04-04-07 02:57


hidup islam hadhari..........

jangan marah :lol: :lol:
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 06-04-07 20:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

Al_Basayuv
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6563
Posting: 199
Dari: UkrainE

ukraine  


posticon Posting pada: 04-04-07 07:06


hadhari.. haha... so yang faham ni lah ye yang kena kuatkan sikit kaki dan tangan untuk usha fikirkan dan kerjakan amal islami agar hadariah islamiah yang sebenr dapat terlaksana....

tak hendak ke kita saham pahala kalau kita buat satu2 kebaikan dan disambut oleh orang ramai...?? nak kan.... insyaALlah dengan perancangn yang teliti dan hebat akan dapat menghasilkan satu gerak kerja yang berkesan... yang akan dapat insyaALlah membewa perubahan kepada masyarakat kita nii....

ada org yang kata.... jan harapkan hasil dalam beramal.... maksudnya.. kita beramal nii tak payah kita tengok kpda hasil.... pasal Allah tak tye apa kejayaan kita???

cne.. bagi sahabat-sahabat sekalian... cne?? apa pendapat....??

Sheikh mustafa Masyhur dalam bukunye Tariq al-dakwah, telah mengatakan...
kita buat kerja amal islami ni untuk dua tujuan....

1. Hasil
2. Terlepas dr tangungjawab di hadapan Allah nanti di hari akhirat

kalau yang pertama kita tak dapat, yang kedua tetap akan bersama dengan kita....

:-) Membangun Khilafah Islamiah bersama Islam dalam pengertian yang murni... Takbir!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al_BasayuvProfil   Hantar PM kepada Al_Basayuv   Pergi ke Al_Basayuv's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 06-04-07 21:45


ALLAHU AKHBAR...
bila nak habis dok kecek ISLAM hadhari ni...
dah banyak sangat topik ni...
:roll: :roll: :roll: :roll:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.156738 saat. Lajunya....