Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila seseorang itu sentiasa meninggi diri, dirinya saja yang lebih dari orang lain, dirinya saja yang hebat, pastilah dialah orang yang paling rendah nilai, maruah, akhlak dan kedudukannya
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: terhalang dari solat


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» terhalang dari solat

Please Mendaftar To Post


Oleh terhalang dari solat

permata_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4241
Posting: 132
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-07 00:37


assalamualaikum
saya nak sangat-sangat minta pandangan ahli ukhwah tentang masalah ni...
saya ada seorang kawan ni..seorang muallaf..dah 2 tahun...sekarang ni..dia baru mula nak kerja...maybe atas kontrak keluarga...dia kerja dengan pakciknya...the problem is...kerja dia tu membuatkn dia terlalu sibuk..sampai pening nak fikirkn pasal bila dia boleh solat.lepas itu..dia seorang saja muslim dalam family tu...mereka pun berusaha jugk nak kluarkn dia dr islam.macam mana nak buat??jiwa dia amt2 terseksa..katanya dia akan terputus dr ilmu & amal..bila dua-dua tu tak ada...iman pun akan berkurg & menjadi pupus dalam diri dia..tolonglah ana untuk bagi dia jalan penyelesaiannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_islamProfil   Hantar PM kepada permata_islam   Pergi ke permata_islam's Website   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 02:50


hurmm.. berat juga ya...

ahli ukhwah yang lebih arif, tak ada ke yang nak berikan pendapat..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 06:06


dalam hal ini...perlu ada seseorang yang support dia dari belakang...sepatutnya saksi semasa dia masuk Islam itulah yang mesti memastikan bahawa dia masuk Islam dan mati dalam keadaan Islam juga...so, orang tu perlu dekat dengan dia...dekat bukan bermaksud bersama tapi sentiasa sokong dan doakan dia sama ada melalui telefon atau apa sahaja...

di samping itu juga, saudara seagama yang berada di sekeliling dia perlu banyak berikan dia semangat supaya dia teguh dengan akidah barunya...jangan biarkan dia sendirian menempuh ujian...muallaf adalah amanah kita...

minta juga bantuan mereka yang pakar agama seperti ustaz untuk tolong dia...

kalau dapat, dia perlu berhijrah...mungkin dia perlu cari kerja lain dan pindah...


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 08:37


kena tanya yang lebih arif dan experiace...huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

putericahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2006
Ahli No: 27888
Posting: 89
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 24-03-07 13:30


ana pun kurang arif..cuma ana setuju dengan pendapat lisa_solehah..mungkin dia perlu mencari kerja lain..mungkin ni salah satu strategi untuk family dia untuk kembalikan dia kepada agama asal...cuba permata_islam carikan ustaz atau ustazah yang boleh bantu dia..selamatkan dia!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For putericahayaProfil   Hantar PM kepada putericahaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.099333 saat. Lajunya....