Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika seseorang kena tipu, yang bersalah bukan yang menipu tetapi yang tertipu
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 226
Ahli: 0
Jumlah: 226




  Yang Masuk Ke Sini
Rashdin: 1 hari, 18 jam, 7 minit yang lalu
khalifah: 7 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 25 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Latihan Praktikal/Latihan Industri


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Latihan Praktikal/Latihan Industri

Please Mendaftar To Post


Oleh Latihan Praktikal/Latihan Industri

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 13:27


Assalamu'alaikum wbt

Latihan Praktikal/Latihan Industri dicadangakan untuk dilanjutkan. apa pendapat antum? :-? :-? :-?

biasanya..latihan praktikal adalah kita membuat kerja berdasarkan kemahiran yang telah kita belajar dan ada dan kalau murah rezeki akan dapat ilmu ketika buat praktikal. biasanya kita buat kerja tanpa bayaran... Pada ana..untuk student, setakat 4 bulan OK lagi agaknya..tapi kalau sampai 6bulan..agak payah kalau tanpa bayaran..sebeb banyak faktor yang nak dipertimbangkan..antaranya transport etc...duit nak kena keluar..
biasanya kalau di kampus, duit xbyk sangat nak keluar... So..whats your opinion?


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku
[ Telah diedit oleh: niza_ati pada 21-03-07 13:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

ieda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4797
Posting: 226
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 13:52


saya pensyarah di IPTA. pada kami latihan praktikal amat perlu bagi semua pelajar. bagi yang ada ptptn atau apa jua pinjaman gunakan lah wang anda sebaik mungkin..elaun hanya pemberian kepada pelajar jika majikan rasa ianya perlu. jika tidak ianya tidak mengapa asalkan kita dapat menimba ilmu kerana ilmu di dalam kelas dan diluar tidak sama. hanya 40-50% ilmu yang dipelajari digunakan selebihnya pengalaman di luar adalah penting kerana ilmu dan pengalaman diluar tidak dapat diperolehi didalam kelas..

bagi yang kata duit tak cukup..ptptn yang diberi tu digunakan sebagai membantu para pelajar. Akan tetapi pelajar sendiri yang telah menyalah gunakan..pikir2kan lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For iedaProfil   Hantar PM kepada ieda   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-03-07 13:56


mmm pada ana maybe ok kalau lanjutkan praktikal, tapi tu lah walau pun ada ptptn sekarang kos hidup makin tinggi..makan lagi minyak lagi...maybe tambah sikit elaun pada para pelajar releven juga nak lanjutkan...memang betul apa yang belajar bukan ada pun bila dah kerja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 14:08


memang bagus sebenarnya dilanjutkan..tapi kos hidup memang tinggi, kalau nak bgantung pada duit ptptn, memang tak cukup...kadang-kadang yang dapat baru separuh etc..kalau full pun dalam 2500 untuk diploma pun betul 6 bulan..mungkin cukup


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 14:49


:roll: Kalau saya, 6 bulan tu jangka masa yang panjang juga......sekarang ini, praktikal untuk course saya just 3 bulan saja.....

:roll: Tapi tak silap saya, ada kawan saya cakap yang budak-budak poli punya praktikal 6 bulan......tak tahulah betul ke tak...


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 10:32


Ana tengah praktikal sekarang..start bulan 1 dan habis bulan 20apr... So far..ana tak ada masalah sangat agaknya..sebab p dan balik mak hantar sebab sekali harung hantar adik p sek dan mak balik kerja. Bab2 makan semua sendiri berhad...alhamdulillah duit ptptn ada..cukup lah lepas tolak apa-apa yang patut dan save untuk masuk degree bulan july nanti..insyaAllah. cuma..ana postkan topik ni bila terpikir nasib org lain macam mana..
Ana praktikal ok..cuma no input dr company tentang benda yang related dengan my course.. sebab everything i do is based on my skills... Lau ada masalah, tak ada org kat sini yang boleh slesaikan..so i try to find in internet..


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.115095 saat. Lajunya....