Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Akan sentiasa ada yang memperbodohkan selagi masih ada yang rela diperbodohkan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 2 hari yang lalu
Muslim1987: 8 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: lelaki minta gambar perempuan...


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» lelaki minta gambar perempuan...

Please Mendaftar To Post


Oleh lelaki minta gambar perempuan...

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-03-07 00:35


assalamualaikum..
saya nak tanya lah
bolehke lelaki minta gambar perempuan bukan muhrim lepas itu dia simpan buat tatapan...
saya ragu2 lah..
saya masih mentah dalam agama islam..subahanallah..
tolong saya ye..sebagai saudara seislam...
kalau ada hadith2,firman ALLAH ke lagi bagus
amat mengharap jawapan yang segera..
saya mohon..


-----------------
[email protected]
[ Telah diedit oleh: redgirl pada 19-03-07 00:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-03-07 00:55


Saya pun ada simpan gambar yang orang bagi...
Salah ke..??
Niat cuma nak berkenalan saja...
kadang-kadang kat friendster tu, ada yang ambil gambar (biasanya yang lelaki ambil yang perempuan) tanpa pengetahuan kita...
Boleh ke..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

alliaazam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28915
Posting: 159
Dari: Damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 00:55


lelaki ni kalau dah suka...bila tatap gambar minah tu,macam-macam imaginasi yang nakalnya...entah apa mereka fikir kita kaum hawa tak tau...betul ke kaum adam???kalau boleh...simpan lah wajah kita untuk tatapan si suami:D

wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For alliaazamProfil   Hantar PM kepada alliaazam   Pergi ke alliaazam's Website   Quote dan BalasQuote

nurun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14200
Posting: 97
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 19-03-07 01:09


erm ana pun rasa seram pulak kalau melibatkan gambr ni. ana pun ada simpan gambr muslimin ni....tapi tak tatap lah gambr muslimin tu lamer2....apa hukumnyer ye...ada hukum tak kalau ikut islam?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurunProfil   Hantar PM kepada nurun   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 01:28


tak payah bagi lah..takut sampai tahap puja gambar tu, kan bahaya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-03-07 01:42


apa hukumnya..haram ke..??


-----------------
[email protected]
[ Telah diedit oleh: redgirl pada 19-03-07 11:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

amira_najihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22568
Posting: 107
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 01:48


memang bahaya ni..kalau ragu2 jangan lah buat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_najihahProfil   Hantar PM kepada amira_najihah   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-03-07 01:49


Pada 19-03-07 01:28 , sufeyna posting:

!!! QUOTE !!!

tak payah bagi lah..takut sampai tahap puja gambar tu, kan bahaya..

Macam mana kalau kita ni dah lama berkawan, lepas itu ada saat nak berpisah (pergi IPT yang berlainan), tak kan nak minta gambar sebagai kenang-kenanggan pun tak boleh..??
Erm...waktu tengok gambar tu...mesti nak tengok lama2...
Niat???? Erm...entah lah..tak tahu sangat..


-----------------
Hiasi Peribadi....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 19-03-07 02:52


simpan sajalah, gambar atuk dan nenekye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-03-07 12:21


jangan berani bagi gambr kita sbrgn, untuk apa? gambar tu boleh bawa seribu fitnah...org nak bomoh pun boleh :)

ramai yang duduk papar gambar dalam friendster dengan pelbagai ragam... saya tak berani letak walau 1 gambar setakat ni, lepas ada seorang cakap nak print memang menakutkan. tapi sesetangah org dengan niat nak pilih untuk jodoh maka bertukar gambar, tapi lepas istiqoroh rasa bukan minta balik gambar. tak ada kepentingan bagi org bukan muhrim simpan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 12:51


Pada 19-03-07 00:35 , redgirl posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
saya nak tanya lah
bolehke lelaki minta gambar perempuan bukan muhrim lepas itu dia simpan buat tatapan...
saya ragu2 lah..
saya masih mentah dalam agama islam..subahanallah..
tolong saya ye..sebagai saudara seislam...
kalau ada hadith2,firman ALLAH ke lagi bagus
amat mengharap jawapan yang segera..
saya mohon..


salam...

ana bukannya ALIM dalam bab ni, tapi....rasa-rasanya perkara ni ada kena pada tajuk dalam buku yang ana baca.
insyaALLAh nanti ana sertakan.

wallahualam..


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-03-07 13:00


org kata gambar separuh tak apa, kalau gambar penuh bahaya sebab org boleh buat bomoh..kalau nak bagi jugak gambar penuh,titik gambar kita dengan jarum bagi tembus dibahagian leher (petua org tua2).
Seeloknya jangan bagi,senang cerita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 13:04


~Peringatan tentang keharaman melihat perempuan ajnabi dan juga jejaka cantik(Pada pandangan si pelihat) Tanpa keperluan syar'ie~

Ayat-ayat suci al-Qur'anul Karim yang berkaitan:

1). Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandanganya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat."
(Surah an-Nur ayat 30 )

2)Firman ALLAH Taala: Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan disoal (diminta pertanggung jawabnya)
(Surah al-Isra' ayat 36 )

3)Firman ALLAH Taala: Sesungguhnya Tuhanmu benar-benar mengawasi.
(Surah al-Fajr ayat 14 )

4)Friman ALLAH Taala: Dia mengetahui (pandangan) mata yang khianat dan apa yang tersembunyi di hati.
(Surah Ghafir (al-Mu'min) ayat 19 )

wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

irfaz_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2006
Ahli No: 21780
Posting: 146
Dari: banting

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 16:40


bahaya!!! kalau curi-curi simpan gambar pula bagaimana ye....

Bookmark and Share

    


  Member Information For irfaz_87Profil   Hantar PM kepada irfaz_87   Quote dan BalasQuote

ainur_hidayah
Warga Rasmi
Menyertai: 14.06.2006
Ahli No: 24807
Posting: 18
Dari: temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 19-03-07 16:57


Pada 19-03-07 13:04 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

~Peringatan tentang keharaman melihat perempuan ajnabi dan juga jejaka cantik(Pada pandangan si pelihat) Tanpa keperluan syar'ie~

Ayat-ayat suci al-Qur'anul Karim yang berkaitan:

1). Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandanganya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat."
(Surah an-Nur ayat 30 )

2)Firman ALLAH Taala: Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan disoal (diminta pertanggung jawabnya)
(Surah al-Isra' ayat 36 )

3)Firman ALLAH Taala: Sesungguhnya Tuhanmu benar-benar mengawasi.
(Surah al-Fajr ayat 14 )

4)Friman ALLAH Taala: Dia mengetahui (pandangan) mata yang khianat dan apa yang tersembunyi di hati.
(Surah Ghafir (al-Mu'min) ayat 19 )

wallahualam...


berdasarkan firman2 yang anta kemukakan, melihat gambar yang berlainan jantina memenadangnya dengan pandangan yang dikategorikan malalaikan sama macam kita hukum kita memandang org tu secara terus.
1.SUNAT 2.HARUS 3.HARAM


-----------------
usah didamba teman setaman YUSOF andai diri xseseMPurna ZULAIKHA,
jangan didamba teman semulia MUHAMMAD andai diri xsebaik KHADIJAH
JADILAH DIRI


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainur_hidayahProfil   Hantar PM kepada ainur_hidayah   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-03-07 17:29


Entah lah....makin rumit jadinya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 18:06


kalau RAGU2 TINGGALKAN KAN........ITU LEBIH BAIK.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-03-07 19:20


Pada 19-03-07 00:55 , alliaazam posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki ni kalau dah suka...bila tatap gambar minah tu,macam-macam imaginasi yang nakalnya...entah apa mereka fikir kita kaum hawa tak tau...betul ke kaum adam???kalau boleh...simpan lah wajah kita untuk tatapan si suami:D

wallahu'alam


setuju 500%....jawapan saya pun macam ni jugak


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 20:34


erm sebagai lelaki ana beri jawapan yang ikhlas lah... so lepas ni jangan bagi gambar kat lelaki dah :)
1) dia minta sebab nak tengok awak senyum :)
2) dia nak selalu tengok...
3) dia nak puaskan hati... (maksud lain, nak puaskan nasfu dia, tu yang kadang dia akan bagitahu, kalau tak dapat tengok muka awak dalam sehari, macam tak puas saja) huhu! :P
4) kalau dia minta gambar penuh dr kepala sampai ke kaki... (dia nak tengok badan awak yang cantik :) ehem2 tu... ehem2 ni huhu! :P semuanya kerana nafsu... itu lah org lelaki, so kalau perempuan xreti jaga maruah diri + aurat... make lelaki akan lebih suka :)
5) dia nak letak gambar tu agar dekat dengan dia...
6) dia nak cantumkan gambar dia dengan gambar awak :)

erm tapi kesimpulan yang ana boleh bagi kat sini... org lelaki zaman sekarang ni memang nafsu tu yang jadi utama... then baru cinta... so ni yang jadi cinta atas dasar seks.... dia cuba bodek2 awak dulu...then dah sampai peluang dia... dia cari lah, mula dengan sikit-sikit dulu... pegang tangan, then sentuh2 dengan jari... then sentuh2 peha pula...then yang tempat-tempat lain :)

erm... tapi sekarang ni senang saja kan2.. pada ana lah sekarang ni teramat senang, sebabnya... sekarang dah ada:
1) Friendster...
2) Myspace...
3) tak tahu apa tah lagi yang ada lah...

nak ambil gambar girl tu, senang saja... copy dan paste...or copy to my desktop... so dah dapat :) Pulak tu girl2 zaman sekarang ni ana tengok lebih pandai dah nak berposing2... bukan Sekadar posing2 biasa...tapi posing maut nya huhu :P

so itu lah padangan ana... sebagai seorang lelaki :)

p/s: yang baik tu baik lah, tapi ada yang baik...tapi akhirnya kita tersesame sungkur dibawa arus kemaksiatan dengan dia... bila dah sedar kelak, baru tringat... yang kita ni buat dosa rupa-rupanya...walaupun cinta berasaskan keimanan lah konon!!! hampeh!! saja tu... sms sana sini... apa tu?? beb!?

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

alliaazam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28915
Posting: 159
Dari: Damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 20:45


yang minah kat myspace or frenster or etc...pun satu hal...gambar tudung nya letak,gambar posing maut pun letak juga!!!:-o..apa apa'el tu???
baik tak payah pakai tudung lagsung kat luar sebab semua dah tengok rambut dan badannya yang lentok begitu...buat malu image tudung saja...hehehe..ter'emo lah pulak....
alahai...:(

Bookmark and Share

    


  Member Information For alliaazamProfil   Hantar PM kepada alliaazam   Pergi ke alliaazam's Website   Quote dan BalasQuote

alliaazam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28915
Posting: 159
Dari: Damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 20:45


yang minah kat myspace or frenster or etc...pun satu hal...gambar tudung nya letak,gambar posing maut pun letak juga!!!:-o..apa apa'el tu???
baik tak payah pakai tudung lagsung kat luar sebab semua dah tengok rambut dan badannya yang lentok begitu...buat malu image tudung saja...hehehe..ter'emo lah pulak....
alahai...:(

Bookmark and Share

    


  Member Information For alliaazamProfil   Hantar PM kepada alliaazam   Pergi ke alliaazam's Website   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 20:57


tu lah pasal...kat luar pakai tudung..kat dalam fs tu bukak pula...tak paham betul lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 19-03-07 21:03


Assalmualaikum....terpulanglah pada diri masing-masing....eloknya jangan dibagi...tak ada faedah pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-03-07 21:46


Terima kasih kepada firdaus_9 kerana berterus terang sebagai lelaki & bantu menyedarkan kaum hawa. memang dah agak pun sebab tu takut nak letak gambar dalam frndster.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-03-07 22:34


Erm...................................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-03-07 22:44


Macam-macam zaman kini kan. Sekarang friendster..Lepas ni awekster, makwester, couplester dan apa-apa saja lah.

Minah-minah posing tu saja saja nak exposekan diri agaknya. Itu common sense atau fitrah mereka lah(atau ikut-ikutan dan terpengaruh). But kalau dah sampai bukak tudung dan aksi-aksi kurang sopan tu, kurang enak dan salah di sisi islam. Sebaik-baiknya perempuan ni hanya untuk suaminya.

-Attoyyibunalittoyyibaat-

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

ainsyam_shafie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.11.2004
Ahli No: 12633
Posting: 52
Dari: johor bharu

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 23:19


mungkin ada yang tak berapa setuju dengan keputusan saya dalam hal ini. tapi..saya bertegas..sebab ia soal prinsip!!

sebagai lelaki..HARAM..simpan gambar perempuan dimana...status perempuan itu kepadanya adalah kawan...girlfriend...jiran..sepupu atau dalam bahasa yang lebih mudah..ajnabi/bukan mahram dengannya yang halal dikahwinkan. selain dari itu...umpama ibu..nenek...ibu saudara...hukumnya bagi saya..HARUS.

kita hidup selalu ikut hati..yang akhirnya...menghacurkan diri.
biarlah kita mendidik hati agar hati hidup dengan kebesaran Tuhan.
bukan dengan kebesaran makhluk!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainsyam_shafieProfil   Hantar PM kepada ainsyam_shafie   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-03-07 23:32


Pada 19-03-07 22:44 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Sebaik-baiknya perempuan ni hanya untuk suaminya.
-Attoyyibunalittoyyibaat-


suka ayat ni :-)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 23:59


Pada 19-03-07 20:57 , annissa_zulfa posting:

!!! QUOTE !!!

tu lah pasal...kat luar pakai tudung..kat dalam fs tu bukak pula...tak paham betul lah...


betul...


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 00:15


Pada 19-03-07 02:52 , ShahrulZaman posting:

!!! QUOTE !!!

simpan sajalah, gambar atuk dan nenekye.


betul tu....:lol:


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 00:17


adesss....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-03-07 00:57


Macam mana pulak kalau lelaki minta nombor teliphone perempuan..???

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 01:13


Pada 20-03-07 00:57 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Macam mana pulak kalau lelaki minta nombor teliphone perempuan..???


yang ni comfem dah tak payah bagi...no way!!...dari sms kan semua bermula...kalau dah memang mmber yang betul-betul kenal tak mengapa..ni makhluk dunia mana entah dok mintak2 tak payah bagila..

berhati-hatilah.......


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-03-07 20:30


Bagaimana pula kalau lelaki nak belanja perempuan makan..? ok ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 20:44


Pada 20-03-07 20:30 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Bagaimana pula kalau lelaki nak belanja perempuan makan..? ok ke...

Kenapa tak belanja kawan-kawan lelaki saja? no telefon pun Kenapa tak telefon kawan lelaki saja? gambar pula simpan sajalah gambar kawan-kawan lelaki, tak payah nak susah2 fikir boleh ke tidak...

betul tak?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

snawan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.05.2006
Ahli No: 24573
Posting: 152
Dari: kiri ke kanan

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 21:16


Pada 19-03-07 22:44 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Macam-macam zaman kini kan. Sekarang friendster..Lepas ni awekster, makwester, couplester dan apa-apa saja lah.

Minah-minah posing tu saja saja nak exposekan diri agaknya. Itu common sense atau fitrah mereka lah(atau ikut-ikutan dan terpengaruh). But kalau dah sampai bukak tudung dan aksi-aksi kurang sopan tu, kurang enak dan salah di sisi islam. Sebaik-baiknya perempuan ni hanya untuk suaminya.

-Attoyyibunalittoyyibaat-


satu lagi enti tertinggal..

LOBSTER

hihi...gurau saja..


-----------------
KADANG KAWAN JADI LAWAN...
KADANG-KADANG LAWAN JADI KAWAN....


Bookmark and Share

    


  Member Information For snawanProfil   Hantar PM kepada snawan   Quote dan BalasQuote

snawan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.05.2006
Ahli No: 24573
Posting: 152
Dari: kiri ke kanan

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 21:17


....bagaimana pula kalau perempuan minta gambar laki?

Bookmark and Share

    


  Member Information For snawanProfil   Hantar PM kepada snawan   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-03-07 21:25


Pada 20-03-07 00:57 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Macam mana pulak kalau lelaki minta nombor teliphone perempuan..???


lari tajuk ma...


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-03-07 21:25


Pada 20-03-07 21:17 , snawan posting:

!!! QUOTE !!!

....bagaimana pula kalau perempuan minta gambar laki?


ni macam kes tak malu saja..


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-03-07 21:26


Pada 20-03-07 20:30 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Bagaimana pula kalau lelaki nak belanja perempuan makan..? ok ke...


ni pun satu lagi..lari tajuk..isk..isk..


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-03-07 21:28


apa-apa pun..sebelum buat sesuatu..fikir lu..ALLAH suka tak apa yang kita buat tu..
ALLAH suruh ke..kita buat macam tu..
ITU SUNNAH NABI KE..KITA NAK IKUT..DAPAT PAHALA KE..DAPAT DOSA..
fikir..fikir..
MANUSIAKAN DI BERI AKAL U BERFIKIR..
LAIN lah kalau MACAM BINATANG!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-03-07 21:32


Pada 20-03-07 20:44 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-07 20:30 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Bagaimana pula kalau lelaki nak belanja perempuan makan..? ok ke...

Kenapa tak belanja kawan-kawan lelaki saja? no telefon pun Kenapa tak telefon kawan lelaki saja? gambar pula simpan sajalah gambar kawan-kawan lelaki, tak payah nak susah2 fikir boleh ke tidak...

betul tak?



setuju bangat..


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 21:38


tak lain tak bukan..
untuk menilai wajah perempuan itu..
itulah yang sebenarnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-03-07 21:39


Pada 20-03-07 21:25 , redgirl posting:

!!! QUOTE !!!



lari tajuk ma...


Tak kan lah saya nak buka posting baru semata-mata untuk tanya soalan ni saja..
Kan elok kalau soalan yang mirip2 diletakkan di bawah satu posting yang sama..

Maaf...saja nak bertanya..

:-)


-----------------
Hiasi Peribadi....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 21:55


jika niat untuk tunjukkan gambar insan itu kepada ibu dan ayah, maka takkan hukumnya haram juga? dalam kes ni ada lah elok untuk berbuat begitu kan. kerana nak kenalkan bakal pasangan hidup.

jadi, jangan lah terang-terang cakap HARAM 100% or 500%.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

alliaazam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28915
Posting: 159
Dari: Damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 21:56


Pada 20-03-07 21:39 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-07 21:25 , redgirl posting:

!!! QUOTE !!!



lari tajuk ma...


Tak kan lah saya nak buka posting baru semata-mata untuk tanya soalan ni saja..
Kan elok kalau soalan yang mirip2 diletakkan di bawah satu posting yang sama..

Maaf...saja nak bertanya..

:-)



betul..ada banyak juga tajuk yang nak seakan tapi bukak posting baru..kan lebih elok bertindih saja pada yang dah sedia ada...lagipun nak seakan dah bunyi soalan tu:D
laki minta gamba perempuan tu dah biasa bunyi dah tapi kalau perempuan minta gamba laki tu dah kes tahap 'ganas' dah tu..sampe muka dah tak tahu malu...ish3...tu lah wanita zaman sekarang..dah terbalik kuang...:-p
samala jugak dengan kes minta no telipon...tapi kalau untuk tujuan 'study'...macam kat kolej tak apa lagi...masalahnya..perempuan zaman sekarang ni ramai sangat yang 'gatal'...even yang bertudung pun...bertepuk bertampar bahu laki...saya pulak yang malu tengok...alahai:(

Bookmark and Share

    


  Member Information For alliaazamProfil   Hantar PM kepada alliaazam   Pergi ke alliaazam's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-03-07 22:01


Pada 20-03-07 21:55 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

jika niat untuk tunjukkan gambar insan itu kepada ibu dan ayah, maka takkan hukumnya haram juga? dalam kes ni ada lah elok untuk berbuat begitu kan. kerana nak kenalkan bakal pasangan hidup.

jadi, jangan lah terang-terang cakap HARAM 100% or 500%.


kalau nak di jadikan pasangan hidup tak ada masalah..niat baik..

betul tak..??


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-03-07 22:03


Pada 20-03-07 21:39 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-07 21:25 , redgirl posting:

!!! QUOTE !!!



lari tajuk ma...


Tak kan lah saya nak buka posting baru semata-mata untuk tanya soalan ni saja..
Kan elok kalau soalan yang mirip2 diletakkan di bawah satu posting yang sama..

Maaf...saja nak bertanya..

:-)




tak kata tak boleh...jangan marah..boleh saja..sila2..jgan malu..buat lah macam rumah sendiri..


-----------------
[email protected]
[ Telah diedit oleh: redgirl pada 20-03-07 22:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 22:59


bagi saya kalau lelaki yang tiada pertalian keluarga lebih baik jangan bagi....
tak elok....mak saya selalu pesan kalau lelaki minta gambar jangan bagi....
kalau nak bagi juga bagi yang gambar ramai dan separuh.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-03-07 23:02


sahabat saya kata (status kakak)
sebenarnya tak salah nak minta gambar tapi kena lihatlah pada niat dan apa tujuannya. Kalau tujuan yang tak elok maka tak boleh lah minta.bagi ana tak perlu minta gambar yang bukan mahram dengan kita sebab dengan gambar saja boleh menimbulkan fitnah.jadi lebih baik elakkan...selagi tak menjadi milik kita(kahwin) jngan sesekali minta gambar atau bagi gambar kepada bukan mahram...wallualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 00:28


salam...

tak payah nak minta.senang cerita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 18:57


Pada 20-03-07 20:44 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-07 20:30 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Bagaimana pula kalau lelaki nak belanja perempuan makan..? ok ke...

Kenapa tak belanja kawan-kawan lelaki saja? no telefon pun Kenapa tak telefon kawan lelaki saja? gambar pula simpan sajalah gambar kawan-kawan lelaki, tak payah nak susah2 fikir boleh ke tidak...

betul tak?



Hehehe...Nanti orang fikir benda lain pulak... :lol: :lol: :lol:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 20:53


Pada 20-03-07 21:55 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

jika niat untuk tunjukkan gambar insan itu kepada ibu dan ayah, maka takkan hukumnya haram juga? dalam kes ni ada lah elok untuk berbuat begitu kan. kerana nak kenalkan bakal pasangan hidup.

jadi, jangan lah terang-terang cakap HARAM 100% or 500%.

bertanyalah pada yang dah ada pengalaman ye, hehehe :-D


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 22:24


Pada 19-03-07 13:04 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

~Peringatan tentang keharaman melihat perempuan ajnabi dan juga jejaka cantik(Pada pandangan si pelihat) Tanpa keperluan syar'ie~

Ayat-ayat suci al-Qur'anul Karim yang berkaitan:

1). Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandanganya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat."
(Surah an-Nur ayat 30 )

2)Firman ALLAH Taala: Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan disoal (diminta pertanggung jawabnya)
(Surah al-Isra' ayat 36 )

3)Firman ALLAH Taala: Sesungguhnya Tuhanmu benar-benar mengawasi.
(Surah al-Fajr ayat 14 )

4)Friman ALLAH Taala: Dia mengetahui (pandangan) mata yang khianat dan apa yang tersembunyi di hati.
(Surah Ghafir (al-Mu'min) ayat 19 )

wallahualam...



saya sokong yang ni...wahai sahabatku ...jauhilah penyakit hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 22:25


siapa yang dah berpengalaman? saya belum lagi.. hehe. ibnu_musa lah tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 22:29


Pada 19-03-07 20:34 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

erm sebagai lelaki ana beri jawapan yang ikhlas lah... so lepas ni jangan bagi gambar kat lelaki dah :)
1) dia minta sebab nak tengok awak senyum :)
2) dia nak selalu tengok...
3) dia nak puaskan hati... (maksud lain, nak puaskan nasfu dia, tu yang kadang dia akan bagitahu, kalau tak dapat tengok muka awak dalam sehari, macam tak puas saja) huhu! :P
4) kalau dia minta gambar penuh dr kepala sampai ke kaki... (dia nak tengok badan awak yang cantik :) ehem2 tu... ehem2 ni huhu! :P semuanya kerana nafsu... itu lah org lelaki, so kalau perempuan xreti jaga maruah diri + aurat... make lelaki akan lebih suka :)
5) dia nak letak gambar tu agar dekat dengan dia...
6) dia nak cantumkan gambar dia dengan gambar awak :)

erm tapi kesimpulan yang ana boleh bagi kat sini... org lelaki zaman sekarang ni memang nafsu tu yang jadi utama... then baru cinta... so ni yang jadi cinta atas dasar seks.... dia cuba bodek2 awak dulu...then dah sampai peluang dia... dia cari lah, mula dengan sikit-sikit dulu... pegang tangan, then sentuh2 dengan jari... then sentuh2 peha pula...then yang tempat-tempat lain :)

erm... tapi sekarang ni senang saja kan2.. pada ana lah sekarang ni teramat senang, sebabnya... sekarang dah ada:
1) Friendster...
2) Myspace...
3) tak tahu apa tah lagi yang ada lah...

nak ambil gambar girl tu, senang saja... copy dan paste...or copy to my desktop... so dah dapat :) Pulak tu girl2 zaman sekarang ni ana tengok lebih pandai dah nak berposing2... bukan Sekadar posing2 biasa...tapi posing maut nya huhu :P

so itu lah padangan ana... sebagai seorang lelaki :)

p/s: yang baik tu baik lah, tapi ada yang baik...tapi akhirnya kita tersesame sungkur dibawa arus kemaksiatan dengan dia... bila dah sedar kelak, baru tringat... yang kita ni buat dosa rupa-rupanya...walaupun cinta berasaskan keimanan lah konon!!! hampeh!! saja tu... sms sana sini... apa tu?? beb!?



macam tu ek? menakutkan kan...bhati2lah kaumku...
jaga Diri hiasi Peribadi

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.155652 saat. Lajunya....