Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Jika anda berada dalam jamuan di rumah orang hendaklah menjaga perangai dan menjaga mata; dalam solat menjaga hati; dan dalam pergaulan menjaga lidah."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
hajime_kindaichi: 17 jam, 3 minit yang lalu
isa777_musa: 21 jam, 45 minit yang lalu
zam_rizal: 10 hari yang lalu
wanja: 20 hari yang lalu
MTMKi: 27 hari yang lalu
Kang: 28 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: berkahwin semasa di universiti


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» berkahwin semasa di universiti

Please Mendaftar To Post


Oleh berkahwin semasa di universiti

juema
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2007
Ahli No: 28886
Posting: 7
Dari: utm,skudai

malaysia  


posticon Posting pada: 16-03-07 16:06


salahkah berkahwin semasa belajar??? ada pendapat menyatakan perkahwinan semasa belajar boleh membawa kejayaan. ini kerana walaupun kedua-dua masih belajar mereka dapat memberi semangat antara satu sama lain. ini lebih baik dari melakukan zina. ini kerana mereka telah mempunyai hubungan yang halal daripada berdua-duan di ipt tanpa ikatan yang sah.. memang banyak masalah apabila tidak mempunyai kewangan yang cukup..pendapat anda..

Bookmark and Share

    


  Member Information For juemaProfil   Hantar PM kepada juema   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 16:09


salam~
setuju saja..apa yang tak boleh pula kawin masa belajar?
ok saja..
wassalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-03-07 16:17


tak salah. kawan-kawan saya yang ambil medic kira subjek berat pun ramai kawin masa belajar, macam berlumba & berjangkit pula tak tau Kenapa.tapi Kalau dah ada yang sesuai memang lagi berkat:

*study dengan suami/isteri (berkat) - study dengan couple (tak berkat, tambah dosa)
*berjumpa dengan suami/istr (tenang&diredhai - berjumpa dengan couple (boleh jerumus pada maksiat)
*semua halal, lagi tambah pahala (petang memahami) - banyak yang menjadi aurat yang boleh bawa pada dosa

banyak lagi yang kita sendiri keberkatan hubunga yang dihalalkan& tambah dipahalakan dengan hubungan diharamkan. Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 18:23


:-) Setiap pilihan mempunyai kelebihan dan kelemahan nya yang tersendiri........jadi, tepuk dada, tanya iman........


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 19:18


salam...
tak salah rasanya kalau khwn masa study,lebih baik daripada buat maksiat...terhindar dr segala tohmahan...tapi kena pandai2 bahagi masa..sebagai suami..sebagai isteri..dan sebagai student...
rasanya tggjwb memang barat tapi kalau niat itu murni,insyallah jalan yang dilalui itu mesti mudah dunia akhirat....
yang penting,jaga status sebagai seorang yang bergelar pelajar dan yang dah berkeluarga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

muslimah05
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28837
Posting: 37

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-03-07 21:03


teringin.. :-)


-----------------
Hidupkan rasa Bertuhan... Suburkan rasa Kehambaan...
~bersyukur dengan apa yang ada, jujur dengan apa yang dirasa~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah05Profil   Hantar PM kepada muslimah05   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 16-03-07 21:12


berkahwin itu sunnah Rasulullah...tak kira masa bila pun...tak ada salahnya..ikut syarat lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 21:24


salam...

rasanya ia lebih kepada kemampuan seseorang.

kalau dia tak mampu, jangan dicuba, kelak badan binasa.

kalau mampu, alhamdulillah, tak perlu kumpul dosa. ye tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 21:31


salam...

bagi ana, kalau berkahwin masa di universiti tiada salahnya.
tapi mestilah mampu. dari segi kewangan dan IMAN.
kalau tak mampu, harap bersabar lah dulu ye. :-)
hidup berkeluarga ni, banyak dugaan dan rintangan nya.

wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 21:33


tak bersalah lah...asalkan masing-masing tahu tanggungjawab masing-masing....kena pandai urus diri,rumahtangga dan study lah...
nikah kan sunnah nabi saw...insyaAllah ada hikmahnya...
lagipun...nikah kan ibadah...bercinta pas kawin pun ibadah...:)

insyaAllah....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 16-03-07 21:43


bagus....
utama kan kualiti tingkatkan prestasi

kawan pun da nak kawin lepas diploma.....insyallah jadilah....berkat doa ramai kawan-kawan lain yang nak tengok mereka bersatu......amiennnnnnn


ha...yang aminkan tu kawan yang nak kawin lah.tu .....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 16-03-07 21:57


setuju sangat...kurang maksiat
ramai juga senior saya yang dah kawin..study mereka maintain saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

darkeye_mania
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27963
Posting: 157

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 23:25


hampir kearah itu tapi takdir ALLAH, ayah tak sihat.... tak tau bila ayah akan sembuh sepenuhnya.....

insyaALLAH anak2 saya nanti akan saya kawinkan awal2... banyak yang positif kawin masa belajar ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For darkeye_maniaProfil   Hantar PM kepada darkeye_mania   Quote dan BalasQuote

shafiyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27190
Posting: 29
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-03-07 10:43


bagus jugak kawin masa belajar...tak lah kumpul dosa banyak kan...kalau boleh saya pun nak kahwin masa belajar juga...hehe. boleh elakkan maksiat..
insyaallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiyahProfil   Hantar PM kepada shafiyah   Quote dan BalasQuote

khairi05
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.09.2005
Ahli No: 19183
Posting: 35
Dari: Parit Buntar

Perak  


posticon Posting pada: 17-03-07 10:52


kawin masa belajar tak salah....tapi mak bapak hantaq suruh p blajaq, bukan suruh p menggatai...lagi 1, nak kawin tu kalau guna duit sendiri tak pa lah jugak...ni menyusahkan mak bapak... apa lah... ana tak setuju...kalau takut nak buat maksiat, jangan bercouple...kawan saja dengan laki...kuaq saja dengan laki...apa lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairi05Profil   Hantar PM kepada khairi05   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-03-07 10:52


emm masa belajar fiqh usrah dulu, ustaz cakap makruh nikah time belajar... tapi kalau dah sampai peringkat "wajib"...
nikah saja lah :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Administrator




posticon Posting pada: 17-03-07 11:07


Ulang! Ulang! Ulang! Topik yang sama diulang lagi. Membosankan!
Kepada warga Ukhwah baru, sila semak duilu sebelum posting!

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109398 saat. Lajunya....