Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-05-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
Abdullah: 22 hari yang lalu
muslimin23: 25 hari yang lalu
MTMKi: 38 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 51 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: novel berunsurkan islam..


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» novel berunsurkan islam..

Please Mendaftar To Post


Oleh novel berunsurkan islam..

nurul_huda3110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 15:52


kepada peminat novel..

ada tak dikalangan sahabat ukhwah.com yang [email protected] tahu mana-mana novel yang berunsurkan islam selain novel cinta yang banyak dipasaran especially alaf 21.

boleh tak tolong beritahu maklumat tentang novel tu. (author,title, publisher,etc):-)

dan juga buku2 islamic yang sahabat rasa boleh berkongsi ilmu dengan ana.berilah info tentang buku tu.(eg:lah tahzan..) :-) :-)

insyaallah memudahkan ana mencari buku tersebut.

ana berminat juga baca novel yang berunsurkan kekeluargaan. antara novel yang paling ana sayang ialah "AYAHANDA"(azizi abdullah,creative publications).macam true story..sad ending..
banyak kali baca tapi tak pernah boring.mungkin novel ni banyak mengubah persepsi ana pada ayah..

first time baca novel islam ialah novel "MARIA".novel terjemahan dari muslimah).novel ni nqbh ana dari arau yang pinjamkan.novel ni dah habis dijual di tempat nqbh beli.pada sahabat-sahabat yang tahu bgmn nak dapatkan novel ni,tolong btau ana.

novel islamic yang kedua ana baca ialah "AYAT2 CINTA"(habiburrahman el-....,indonesia).ana senang dengan novel ni sebab unik.kisah cinta pelajar indonesia yang menuntut di mesir,berguru dengan sheikh untuk belajar talaqqi,bahasa arab yang indah dan ada terjemahan,hadith&ayat2 al-Quran yang sesuai,cara hidup masyarakat mesir(eg:bersalawat dapat mengurangkan marah,penuntut2 univ al-azhar yang mengajar al-quran kepada anak2 kedutaan),diseksa di penjara bawah tanah kerana difitnah dan banyak lagi.novel yang mendidik jiwa..novel ni ana beli di faculty ana.penjual tu yang syorkan novel ni..sdkt sebanyak novel ni membantu ana belajar perkataan arab yang mudah difahami..

akhir kata,pada sahabat-sahabat yang mahu berkongsi dengan ana, boleh berikan maklumat tentang novel&buku tersebut.. jzkk

.....:::usah geLisAh apabiLa diBenci mAnusIa kerana masIh banyak yang mEnyAyanGimu diDunIa,taPi geLisaH lah aPabIla diBencI ALLAH keRana TiaDa Lagi yAng meNgaSihimu disAna:::....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 15:57


salam~
kaknurul_huda3110,cuba akak try tengok kat forum karya agung..kat situ kan ada banyak sangat pasal novel2 islamic..ada ahli2 yang da bincang isu ni termasuk saya...:)
wassalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

razman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.05.2004
Ahli No: 9196
Posting: 81
Dari: Universiti Utara Malaysia, Sintok

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-03-07 16:04


Assalamualaikum
Ana ni bukanlah peminat setia novel. Tapi kadang-kadang tu beli & baca juga isi masa lapang. Antara novel yang ana tahu adalah Karya Abu Hassan Morad. Antara novel beliau Trilogi novel Natasya, Julia & Cinta Madinah. Novel Sayangku Puteri. Novel2 ni pernah menang tempat kedua anugerah sastera. Ada banyak lagi karya Cikgu Abu yang baik2, cuma dah lupa. Ada juga novel yang di adaptasi menjadi drama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For razmanProfil   Hantar PM kepada razman   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 17:15


:roll: tak minat sangat baca novel ini, heheee......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

bee_hasanah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.12.2006
Ahli No: 27885
Posting: 67
Dari: Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 19-03-07 00:32


satu novel berkisahkan perdebatan antara islam dan kristian....ana minat novel ni..tajuknya SEKUDUS NUR ILLAHI...tapi pengarang dia tak ingat lah...syeikh apa entah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bee_hasanahProfil   Hantar PM kepada bee_hasanah   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 01:17


Novel cinta kontemporari yang menerapkan unsur Islami yang menarik untuk dibaca : 5tahun 5 bulan dan relevankah aku dihatimu (.a.D.H.A)

5t5b ditulis oleh Hlovate, seorang penulis e-novel yang tak asing lagi. Novelnya ini diterbitkan oleh syarikat kecil yang baru bertapak 'jemari seni'.

.a.D.H.A pula ditulis oleh Rnysa. Novelnya ini meletup2 di ruang maya dan memang dikenali dikalangan penulis e-novel. Juga diterbitkan oleh 'jemari seni'.

kedua2 novel di atas merupakan kisah cinta remaja yang cuba menerapkan bagaimana Islam menjalurkan perhubungan itu.

tentu sekali kedua2 novel tidak mencapai taraf sehebat ayat2 cinta mahupun maria namun amat lebih baik berbanding novel cinta kontemporari yang berada dipasaran kini.

Bacalah dan kemudian baru menilai. Untuk versi e-novel 5t5b sila ke :
http://hlovatehikayat.blogdrive.com/

untuk radha pula ;
http://rnysa.blogdrive.com/

untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jemari seni, sila ke :
http://jemariseni.com/

p/s : saya bukan egen promosi untuk mana-mana pihak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_amin
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 123
Posting: 1288
Dari: Bumi Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 01:21


sekadar yang pernah dibaca, antara novel yang bernafas Islami novel2 karya Faisal Tehrani.
Contohnya, Kombat 1511 yang sarat dengan mesej futuwwah, dan Advencer Si Peniup Neiy berkisar tentang kesufian dan hiburan Islam sebenar..
[ Telah diedit oleh: sahabat_amin pada 19-03-07 01:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_aminProfil   Hantar PM kepada sahabat_amin   Pergi ke sahabat_amin's Website   Quote dan BalasQuote

welma
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.01.2007
Ahli No: 28328
Posting: 24
Dari: Kulim, Kedah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 14:40


Bacalah novel :

LASKAR PELANGI. Novel ini dikatakan best seller di indonesia. PTS menerjemahkannya dalam bahasa Malysia. Belilah. Ini novel Islami.

Bookmark and Share

    


  Member Information For welmaProfil   Hantar PM kepada welma   Pergi ke welma's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 22-03-07 15:36


salam..

ana minat baca novel online ni..yang ana dah baca..RADHA tu lah..memang best sebab flow cerita yang sangat bagus..watak2 islamik yang cuba ditonjolkan mmpu memberi contoh baik pada remaja2 masa kini..insya-Allah..tengku_anis..bagus link tu..terima kasih kerana sudi berkongsi di sini..pada nurul_huda..selamat mmbaca..kita mmpunyai minat yang sama..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 15:49


ayat2 cinta best.........
ana ada bentuk pdf..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 11:15


Salam...

pada sahabat2 yang nak nak baca novel ayat-ayat cinta boleh domnload di link ni..
selamat membaca...
Novel Ayat-ayat cinta.pdf ;-) ;-)


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 11:38


sedang dalam proses membaca ayat-ayat cinta, dalam pembikinan sebuah novel perjuangan diri...insyaAllah..
terima kasih dengan banyak info di sini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_huda3110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 14:59


jzkk...
insyaallah ana cuba dapatkan novel2 islamic yang antum semua beritahu. :-) :-) :-D :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

nurul_huda3110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 15:02


Pada 19-03-07 01:17 , tengku_anis posting:

!!! QUOTE !!!

Novel cinta kontemporari yang menerapkan unsur Islami yang menarik untuk dibaca : 5tahun 5 bulan dan relevankah aku dihatimu (.a.D.H.A)

5t5b ditulis oleh Hlovate, seorang penulis e-novel yang tak asing lagi. Novelnya ini diterbitkan oleh syarikat kecil yang baru bertapak 'jemari seni'.

.a.D.H.A pula ditulis oleh Rnysa. Novelnya ini meletup2 di ruang maya dan memang dikenali dikalangan penulis e-novel. Juga diterbitkan oleh 'jemari seni'.

kedua2 novel di atas merupakan kisah cinta remaja yang cuba menerapkan bagaimana Islam menjalurkan perhubungan itu.

tentu sekali kedua2 novel tidak mencapai taraf sehebat ayat2 cinta mahupun maria namun amat lebih baik berbanding novel cinta kontemporari yang berada dipasaran kini.

Bacalah dan kemudian baru menilai. Untuk versi e-novel 5t5b sila ke :
http://hlovatehikayat.blogdrive.com/

untuk radha pula ;
http://rnysa.blogdrive.com/

untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jemari seni, sila ke :
http://jemariseni.com/

p/s : saya bukan egen promosi untuk mana-mana pihak.



******jzkk..ana tak pernah dengar tentang e-novel*****

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 26-03-07 08:24


Pada 19-03-07 01:17 , tengku_anis posting:

!!! QUOTE !!!

Novel cinta kontemporari yang menerapkan unsur Islami yang menarik untuk dibaca : 5tahun 5 bulan dan relevankah aku dihatimu (.a.D.H.A)

.....................................

kedua2 novel di atas merupakan kisah cinta remaja yang CUBA menerapkan bagaimana Islam menjalurkan perhubungan itu.



novel cinta yang menerapkan unsur Islami ??? Kenapa pula diletakkan perkataan CUBA di situ ??? adakah ianya hanya sekadar suatu percubaan untuk menerapkan nilai-2 Islam dalam novel cinta ??? dan seperkara lagi yang saya nak bagitau ialah, U missed the letter .. it supposed tu be .a.D.H.A

kalau nak cari novel yang ada sikit unsur-2 Islam banyak sebenarnya ... tak payah bagi tajuk saya bagi nama penulis saja .. Salina Ibrahim, Zaharah Muhammad, Nisah Haron ... tapi tak semua karya mereka ada unsur Islamik .. kena pandai-2 cari ... nak tau lagi masuk blog penulis-2 yang saya sebutkan tadi .. masuk search engine taip nama mereka ...

saya boleh cadangkan satu novel bersiri Islamik ... layari www.utusan.com.my tengok ruangan bicara agama .. setiap Isnin hingga Rabu (kadang-2 hari Selasa tak ada) ada sebuah novel bersiri yang rasa-2nya ada CUBA diterapkan unsur Islamik di dalamnya ... sekarang dah lebih 30 siri tapi boleh pergi kat Search Archive cari balik siri-2 yang lepas ...

Tu lah sedikit saranan dari pada ahli ukhwah yang mengarut dan paling tak disukai ramai ni .. suka hati lah kalau nak terima ke tak nak ... sebab selalunya apa yang saya posting org tak nak baca dan buat tak tau saja .. so lantak anda lah kan ... saya dah bagi apa yang saya rasa perlu ...

[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 26-03-07 08:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

nurul_gts46
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.06.2006
Ahli No: 24757
Posting: 82

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-03-07 11:28


salam
dah baca dah novel 5 tahun 5 bulan...
memang best...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_gts46Profil   Hantar PM kepada nurul_gts46   Pergi ke nurul_gts46's Website   Quote dan BalasQuote

fidzislah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.08.2003
Ahli No: 2906
Posting: 91
Dari: ipoh:skudai:gombak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-03-07 11:51


Pada 19-03-07 01:17 , tengku_anis posting:

!!! QUOTE !!!

Novel cinta kontemporari yang menerapkan unsur Islami yang menarik untuk dibaca : 5tahun 5 bulan dan relevankah aku dihatimu (.a.D.H.A)

5t5b ditulis oleh Hlovate, seorang penulis e-novel yang tak asing lagi. Novelnya ini diterbitkan oleh syarikat kecil yang baru bertapak 'jemari seni'.

.a.D.H.A pula ditulis oleh Rnysa. Novelnya ini meletup2 di ruang maya dan memang dikenali dikalangan penulis e-novel. Juga diterbitkan oleh 'jemari seni'.

kedua2 novel di atas merupakan kisah cinta remaja yang cuba menerapkan bagaimana Islam menjalurkan perhubungan itu.

tentu sekali kedua2 novel tidak mencapai taraf sehebat ayat2 cinta mahupun maria namun amat lebih baik berbanding novel cinta kontemporari yang berada dipasaran kini.

Bacalah dan kemudian baru menilai. Untuk versi e-novel 5t5b sila ke :
http://hlovatehikayat.blogdrive.com/

untuk radha pula ;
http://rnysa.blogdrive.com/

untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jemari seni, sila ke :
http://jemariseni.com/

p/s : saya bukan egen promosi untuk mana-mana pihak.


relevankah aku di hatimu? memang best dan banyak input


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us
Bookmark and Share

    


  Member Information For fidzislahProfil   Hantar PM kepada fidzislah   Quote dan BalasQuote

husna_nasiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22138
Posting: 233
Dari: UPM

Perak  


posticon Posting pada: 26-03-07 12:02


Emmm.. Rasanya setakat ni yang dibaca.... Novel bagaikan puteri dan Cinta Sang Ratu (keluaran alaf21-karya Ramlee Awang Murshid) pun ada ciri-ciri Islamik... cubalah..

www.alaf21.com.my

Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_nasihaProfil   Hantar PM kepada husna_nasiha   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-07 08:47


Ayat-ayat cinta mengkagumi minda ana...........bagus ceritanya. Thanks dengan info buku terbaru tersebut..ana akan mancarinya di alam maya....................salam

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-07 10:01


Pada 19-03-07 01:21 , sahabat_amin posting:

!!! QUOTE !!!

sekadar yang pernah dibaca, antara novel yang bernafas Islami novel2 karya Faisal Tehrani.
Contohnya, Kombat 1511 yang sarat dengan mesej futuwwah, dan Advencer Si Peniup Neiy berkisar tentang kesufian dan hiburan Islam sebenar..


Salam... boleh tau mana boleh didapati novel tadi tu? saya nak baca jugak... setakat ni ayat2 cinta saya dah baca... alhamdulillah... banyak input yang berguna... bagaikan puteri dengan cinta sang ratu belum sempat baca lagi... tapi dah ada dah... tengok pada kelapangan masa... baru boleh baca..


-----------------
moga hidupmu bersinar dengan keimanan, matamu bersinar dengan ketaqwaan, menggunung dengan keikhlasan, hatimu terhibur dengan kalimah Tuhan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-04-07 10:12


Ayat-ayat Cinta tu saya ada versi Indon.. tapi tak ada masa lagi nak baca.. simpan saja dulu..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 02:11


saya tambah lagi...

Tenggelamnya Kapal Van derWijck karya HAMKA. terbitan Pustakadini.

Bagaikan Puteri karya Ramlee Awang Mursyid. terbitan Alaf 21.


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 16-04-07 02:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 02:27


ayat ayat cinta bagus..novel2 pak hamka pun not bad...

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.172395 saat. Lajunya....