Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua masalah boleh diselesaikan dengan cemerlang, asalkan kita menumpukan pada penyelesaian, bukan pada masalah. Allah SWT menyertakan penyelesaian untuk setiap masalah.
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 17 jam, 1 minit yang lalu
Daeng_Jati: 7 hari yang lalu
skater: 9 hari yang lalu
HIKAL: 28 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Kenapa remaja tidak digalakkan bercinta..


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Kenapa remaja tidak digalakkan bercinta..

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa remaja tidak digalakkan bercinta..

Mirah90
Warga Rasmi
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3519
Posting: 20
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 14-09-03 12:51


A'kum semua...
Saya nak tanya sikit ni...Kenapa remaja tidak digalakkan bercinta?Ini saya saja tanya..
Boleh..berikan jawapan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Mirah90Profil   Hantar PM kepada Mirah90   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-09-03 15:33


assalamualaikum....
sy ada sedikit jer pendapat sy tentang ini.remaja memang x digalakkan bercinta mungkin kerana ia akan menjejaskan prestasi belajar..dan paling utama akan melalaikan atau berpaling arah dari menyayangi Allah. bercinta juga dekat kepada zina..subahanaAllah.
YANG PENTING NIAT KITER..
itu sajer pendapat saya.
wallahualam


Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-09-03 16:24


saya rasa pelajaran buat remaja penting tak perlu fikirkan hal-hal cinta nie....tapi kalau nak bercinta nie pandai-pandai lah jaga diri dan membahagikan masa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

istiqamah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3439
Posting: 15
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-09-03 17:12


remaja dan percintaan....?

hmm...tak digalakkan sbb nanti angau kut...lepastu kalau putus nanti pelajaran terganggu...lepas tu nanti periksa gagal...yer kut!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For istiqamahProfil   Hantar PM kepada istiqamah   Quote dan BalasQuote

Aisyamin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 194
Posting: 108
Dari: Kota Bharu,Kelantan

pakistan  


posticon Posting pada: 14-09-03 17:28


Cintailah sesiapa pun ,tetapi pastikan cinta itu dapat memudahkan kita mencintai Allah....

-----------------
`Syurga itu di bawah tapak kaki ibu`

Bookmark and Share

    


  Member Information For AisyaminProfil   Hantar PM kepada Aisyamin   Pergi ke Aisyamin's Website   Quote dan BalasQuote

idea_31
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3206
Posting: 182
Dari: kuantan,pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 15-09-03 23:09


MENGGANGU PELAJARAN.....BELUM SMPAI MASANYA LAGI
BILA DAH SAMPAI MASA NANTI,INSYAaLLAH AKAN KAWIN JUGA....AMIN

-----------------
nur kasih
"it will take a minute to like someone,only an hour to have a crush on someone,and only a day to love someone,but IT WILL TAKE A LIFE TIME TO FORGET SOMEONE"

kasih sayang ku hanyalah kerana ALLAH....amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For idea_31Profil   Hantar PM kepada idea_31   Quote dan BalasQuote

nurana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2003
Ahli No: 2561
Posting: 139
Dari: bangi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-09-03 10:39


assalamualaikum
belajar dulu..bercinta kemudian..hehe..
susah nak bahagi masa kalo bercinta sambil belajar,terpulang lah pd individu terlibat..semua orang berhak membuat keputusan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuranaProfil   Hantar PM kepada nurana   Pergi ke nurana's Website   Quote dan BalasQuote

dalila2501
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3466
Posting: 193
Dari: sungai buloh

Selangor  


posticon Posting pada: 21-09-03 12:03


Remaja tak di galakkan bercinta sebab mereka ni masih belajar dan ini mungkin akan menjejaskan pelajaran mereka.


Bookmark and Share

    


  Member Information For dalila2501Profil   Hantar PM kepada dalila2501   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-09-03 13:08


emmm...kebanyakkan remaja skang ni tengah belajar....
ustaz ana pernah cakap dulu,bila kita b'cinta time blajar...maknanya otak kita dh terbahagi tuk 2 perkara...1 tuk study...then 1 lagi tuk cinta....
so...bila dh bahagi 2 ni...power tu kurang laa skit..
seelok-eloknya...tumpu perhatian dulu pd perkara yg lbh aula....
fitrah tetap fitrah...tapi alangkah eloknya klu fitrah tu diletakkan di tempat yg sesuaiiii....

Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-09-03 10:31


betul kata anjang tu.
bercinta masa remaja banyak risikonya..
kalau ana, ana tumpu dahulu pada pelajaran.biarlah lamaran cinta datang bertalu ..ia tetap ditepis jauh...!!demi untuk mencapai kejayaan yg akan menggembirakan ibubapa.


sebelum buat sesuatu, fikir dulu:
* Allah melihat kita
* Ingat harapan mak ayah kat kita
* Cinta masa remaja cinta monyet
*Jodoh Allah telah tetapkan sejak azali lagi,
bersabarlah.Bila tiba masa, ketemulah jua...

itu pendapat je..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 22-09-03 12:16



remaje tidak dilarang
ttp tidak digalakkan.
tak payahlah, m'bazir duit jek.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_najda
Warga Rasmi
Menyertai: 04.09.2003
Ahli No: 3280
Posting: 3

Kedah  


posticon Posting pada: 22-09-03 12:40


remaja tak digalakkan bercinta sbb banyak sbb....paling utama sbb tak nak remaja abaikan pelajaran .ada istilah ckp baik mencegah sblum ubat....bercinta ni bawak banyak kesan dlm hidup seseorang jd sebelum dia bg kesan2 yg tak baik....baiklah kita tak yah bercinta.org tua2 mungkin tak galakkn anak2 diorg bercinta sbb takut2 kalau anak2 ni buat perkara2 yg tak elok....tp apa2 pun cinta tu tak salah.cuma org yg bercinta tu lah yg menjadikan cinta tu betul ker salah..kalau diorang bijak handle, baiklah kesannya....
wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_najdaProfil   Hantar PM kepada ainul_najda   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-09-03 22:46


Assalamualaikum wbt.....
remaja sebenarnya bukan saja tidak digalakkan bercinta malah dilarang bercinta.....sebabnya tak semua remaja tahu membataskan pergaulan sesama mereka...kalau kita lihat sekarang di mana2 pon remaja bercinta sudah tahu berkepit ke hulu ke hilir walaupun tak semua.....dan sebenarnya lebih baik kita menjauhi perkara2 zina sebelum terjebak lebih jauh.....kadang2 kerana cintalah yang menyebabkan seseorang itu hilang kehormatan dan pegangan diri sebab terlalu asyik hingga lupa siapa diri sendiri.....
lagipun usia remaja ni banyak lagi yg perlu ditempuhi...tuntutan sebagai pelajar dan yang lain2 masih ada.....tanggungjawab masih berat ditambah pula dengan hal-hal percintaan ni...bagaimana kita nak menumpukan perhatian pada pelajaran.....tambahan kalau cinta putus di tengah jalan...takkah merana?

p/s:hanya sekadar pandangan dari saya.....haraf maaf jika ada salah silap.....Wallahu'alam.....
Wassalam.....

-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

idea_31
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3206
Posting: 182
Dari: kuantan,pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 23-09-03 00:00


kerana takut akan mengganggu pelajaran mereka........jika tidak mengganggu...takperlah..


-----------------
nur kasih
"it will take a minute to like someone,only an hour to have a crush on someone,and only a day to love someone,but IT WILL TAKE A LIFE TIME TO FORGET SOMEONE"

kasih sayang ku hanyalah kerana ALLAH....amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For idea_31Profil   Hantar PM kepada idea_31   Quote dan BalasQuote

norayhunt
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.09.2003
Ahli No: 3272
Posting: 53
Dari: Pel.Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-03 07:00


Assalamualaikum
Isu yang paling hangat diperkatakan kat mana2 pun..salahkah pelajar bercinta?......soalan tu hanya bg orang yang tak paham dan mungkin lalai sekejap...tujuan dia dihidupkan di dunia ni... pelajar selalunya remaja la kan...masih banyak masa lagi untuk semua tu...yang penting perlu diutamakan..Allah pun lebih suka kalau kita dahulukan benda yang penting...betulkan saya kalau itu silap...
Waallahualam..

-----------------
~Kebaikan Hanya Bagi Mereka Yang Mahu Berfikir~

Bookmark and Share

    


  Member Information For norayhuntProfil   Hantar PM kepada norayhunt   Quote dan BalasQuote

odySsey
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3678
Posting: 35
Dari: Pahang, Terengganu

Pahang  


posticon Posting pada: 23-09-03 11:40


assalamualikum..
remaja tak digalakkan bercinta..sebab remaja ni terdiri dari kalangan mereka yang tak matang lagi.lagipun mereka ni masih belajar lagi.silap hari bulan..pelajaran pulak yang terabai nanti kalau asyik bercinta je.


-----------------
The beauty of life, doesn't depend on,
how happy u are, but on how,
others can be, because of u

Bookmark and Share

    


  Member Information For odySseyProfil   Hantar PM kepada odySsey   Quote dan BalasQuote

PreTTy_HappY
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 800
Posting: 27
Dari: presint 8,putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-09-03 13:21


a'kum...kenape remaja tidak di galakkan bercinta??herm, sebabnyer diorang nie bile bercinta tak ingat dunia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For PreTTy_HappYProfil   Hantar PM kepada PreTTy_HappY   Pergi ke PreTTy_HappY's Website   Quote dan BalasQuote

stefaisle
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 220
Posting: 87
Dari: marang, terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-09-03 00:14


kenapa remaja xleh lari dikaitkan dgn cinta?
bercinta time blaja bknnya satu perkara yg elok...
cuba concentratekan study kita....
tapi takla sume couple begitu...
apa yg kita fikirkan baik utk diri kita...
just go on...
setiap keputusan t'letak pd kita...

adalah lebih baik jika kita
MENCARI CINTA ILAHI

-----------------
BiLa HidaYAh MeNyApa maJUsI
LaUTan BeRgelOra sAnGgUp dIRenAnGI
DeMi mENcaRi cINta YanG suCi
Akan KUtabAhkan dIRi DemiMU YA RABBI!

Bookmark and Share

    


  Member Information For stefaisleProfil   Hantar PM kepada stefaisle   Quote dan BalasQuote

sidaratul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3621
Posting: 70
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-09-03 00:44


bagi ana tak salah pelajar tu nak bercinta. asalkan pandai jaga batas-batas pergaulan. kalau boleh elakkan keluar dari berdua-duaan.. tapi ana lagi suka kalau bercinta pasangannya bersaing dalam pelajaran. kiranya sebagai sumber inspirasi untuk belajar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sidaratulProfil   Hantar PM kepada sidaratul   Quote dan BalasQuote

utusis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.08.2003
Ahli No: 2865
Posting: 79
Dari: kedai makan

cambodia  


posticon Posting pada: 01-10-03 10:27


sebab diorang kena belajar dulu...

-----------------
***mengingatkan mana yang lalai dan menjaga mana yang tidur dan menunjukkan yang sesat dan menyampaikan suara yang menyeru dengan kebajikan***


Bookmark and Share

    


  Member Information For utusisProfil   Hantar PM kepada utusis   Pergi ke utusis's Website   Quote dan BalasQuote

kemboja
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2003
Ahli No: 3596
Posting: 65
Dari: k trg

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-10-03 10:43


klu budak sekolah, xyahla nak bercinta2...xsampai masa lg tuh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembojaProfil   Hantar PM kepada kemboja   Quote dan BalasQuote

kokokranc
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 209
Dari: johor baharu

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-10-03 13:26


bercinta ni memang tidak digalakkan bagi bebudak remaja. banyak cabaran yang perlu dihadapi. lagi satu, kalau remaja bercinta, tidak lain tidak bukab semata-mata kerana nafsu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For kokokrancProfil   Hantar PM kepada kokokranc   Quote dan BalasQuote

nawra_albahira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3005
Posting: 141
Dari: taman tun dr ismail

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-12-03 16:35


cinta,cinta,cinta...

topik mcm ni mesti hangat....tak boring ka??

-----------------
jadikan pengalaman itu sebuah kenderaan yg memandu dlm kehidupan agar kita menjadi lebih berhati-hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawra_albahiraProfil   Hantar PM kepada nawra_albahira   Pergi ke nawra_albahira's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-12-03 16:49


topic cam ni mmg hangat kat mana2. tapi pelik gak, kat sini pun laku. apakah manusia mmg tak lepas dari masalah cinta.

hanya segolongan manusia yg hebat je boleh bahagi otak kepada beberapa part. 1 cinta, 1 studi, 1 keje, 1 ... kalau rasa diri lemah n tak dpt bahagi masa, jgn cinta, tumpu pada pelajaran. its simple, isnt it???

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

mujahidah_84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.08.2003
Ahli No: 3094
Posting: 33
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-12-03 17:09



cinta adalah lumrah manusia...rasa nak bercinta dan rasa nak dicintai...we need to love and we need to be love..

biasalah remaja sekarang...nak rasa dihargai oleh seseorang.ana tak leh nak kata boleh atau pun tak...its depends.kalau rasa boleh control..and tak menjejaskan study..tak per lah..tapi kalau ia membebankan..say for example...ye lah..tak leh nak duduk kalau tak dengar suara satu hari,wajahnya di mana2...solat pun tak khusyu'..waste the time...and sewaktu dengannya...for me..better tak yah lah bercinta..

tapi aper yang benar2 kiter hrapkan ialah semoga cinta kita pada sesuatu tu tidak melebihi cinta kiter pada Allah dan RasulNya...

mintalah restu dariNya..semoga cinta kiter berlandaskan iman ...bukannya maksiat dan perkara yang melaghakan/melalaikan...insyAllah..

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_84Profil   Hantar PM kepada mujahidah_84   Pergi ke mujahidah_84's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109478 saat. Lajunya....