Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Elakkanlah dirimu dari berhutang kerana hutang itu akan menjadikan dirimu hina pada waktu siang dan gelisah pada waktu malam
-- Luqman Al-Hakim

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 45
Ahli: 0
Jumlah: 45




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 16 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
tornado: 40 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: Biskut Batik


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» Biskut Batik

Please Mendaftar To Post


Oleh Biskut Batik

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 10-03-07 21:07


ada sesiapa minat biskut batik????

sure ada sesetengah ye yang pandai buat biskut batik
but.. just nak letak juga resepi ini..

Bahan :
biskut merry(di patah dua),Mil0,susu,kacang tanah (dah di blander..tapi jangan hancur sangat),Buter

cara membuat ye :

panas kan kuali...masuk kan buter 2 cawan..gaul kasi cair...lepas itu masuk kan susu...gaul kasi sebati..seelah sebati..masuk kan mil0.....

PERINGATAN!!!! sentiasa kena gaul!!!!

setelah masuk kan milo..masuk kan sedikit air!!! sedikit sahaja..kalau kurang air!!! biskut merry keras bedentum!!! kalau terlebey air!! biskut lemau!! sambung gaul bagi sebati..setelah sebati..masuk kan kacang tanah...gaul lagi dan lagi dan lagi bagi sebati....dan last sekali masuk kan biskut merry..gaul sehingga coklate sekata dengan biskut merry..setelah sekata..masuk kan dalam loyang...dan seterus ye rata kan dalam loyang..dan masuk kan dalam peti es..bahgian atas sekali!! setelah siap!! dan sejuk..baru lah p0t0ng dan makan!!.....

selamat mencube....
[ Telah diedit oleh: ShahrulZaman pada 11-03-07 03:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

melon
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.02.2007
Ahli No: 28719
Posting: 65
Dari: kuala lumpur

saudiarabia  


posticon Posting pada: 10-03-07 23:22


assalamualaikum
nak tanya susu tu pakai susu apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For melonProfil   Hantar PM kepada melon   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 11-03-07 00:10


:) sedapnya..boleh try ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 11-03-07 00:38


wa...lapa perot ku..enk sggh resepi ini..apa kita buat kan untuk kita yang tengah lapar ini...hehehehehe....ini pun sodap!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 11-03-07 02:33


serius talk. kek biskut batik memang sangat sedap

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 11-03-07 02:38


da sedap apa lagi..bukan susah pun..try ar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

nurun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14200
Posting: 97
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 11-03-07 03:29


heheh........ana suka sangat biskut batik.......tapi ana suka akk ana buat....ana tolong makn saja.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurunProfil   Hantar PM kepada nurun   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 11-03-07 04:05


aahh..suka kalau org lain yang tolong buat..yang tak sedap pun jadi sedap!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 11-03-07 15:37


kek batik letak madu sedap tak??????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 00:45


erm.. letak madu... rasanya sedap juga...hehe..
try lah.. tapi jangan letak banyak ek..

terpandang topik ni...lama sungguh tak masak kek batik ni..
dulu zaman sek suka bawa pergi sekolah...
kawan-kawan pun suka makan...hehehe..

bila dah tukar status kerja..... lagi jarang..huhu..

biasa ana letak cokelat cardbury..milo lebih.. campur serbuk koko..
tambahan lain.. boleh letak nestum...badam... dll...
selamat mencube..hihii. =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Nurana12
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.08.2007
Ahli No: 30817
Posting: 77
Dari: malaysia

Perak  


posticon Posting pada: 27-08-07 17:22


shahrulzaman,nama nya ialah kek batik..tak ada nama biskut di hadapan nama batik..

mak rana pandai buat..rana dah 3 kali buat tak menjadi jugak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurana12Profil   Hantar PM kepada Nurana12   Pergi ke Nurana12's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-03-08 15:46


erm senang buat ni..bahan2 simple..
nanti kalau saya nak buat,
tanpa kacang dan kurang manis..
eheh kacang tak baik untuk jerawat..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-03-08 15:49


erm.. tiba-tiba rasa nak makan biskut batik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-03-08 19:13


biskut batik ke kek batik??

zaman bujang2 dulu selal buat kek ni, tapi sekarang ni jarang2...

emm nak try buat lagi lah, boleh letak kat sekolah...

suka buat kek batik letak buutercup.. humm lazizun jiddan jidan!! :terliur: :terliur:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 02-03-08 19:18


wah!! ummu paling suka buat ni..biskut batik aka kek batik..nyum2...
lain org lain juga resepinnya kan..ada yang guna telur ada yang tak..ummu tak guna telur..
sedapnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-03-08 22:45


hmm..ana tak pernah buat letak kacang..ana letak butter..milo..nestum..susu tin..cocoa powder..gula..air..kalau nak sedap,tambah essence vanila sikit saja...lepas itu gaul sampai pekat sangat-sangat...kalau nak makin sedap,gaul makin lama..lepas da habis gaul,tutup api...den baru gaul sekali dengan biskut...kalau nak buat warnanya cantik pula,tambah kan emulco.. yang buat dia sedap tu,nestum,susu dengan milo... and nama sebenarnya puding batik...its not a cake...tapi memang diketahui ramai dengan panggilan kek batik... ;) entahlah eh..masing-masing punya cara berlainan...kalau nak simple2 saja,buat lah cara shahrulzaman.... nanti ana try buat cara tu lah...;) wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-03-08 23:45


Pada 02-03-08 19:13 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

biskut batik ke kek batik??

zaman bujang2 dulu selal buat kek ni, tapi sekarang ni jarang2...

emm nak try buat lagi lah, boleh letak kat sekolah...

suka buat kek batik letak buutercup.. humm lazizun jiddan jidan!! :terliur: :terliur:



erm kak anis :kelip: :kelip:
jangan lupa letak gambar kek kak buat kat ukhwah :sopan: :sopan:


lazizun jiddan jidan = sangat sangat sedap :-?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-08 23:54


salam..
kalau tak kbrtn, boleh antunna sertakan sukatan setiap bahan?
pernah dcuba tapi tak jadi sebab tak pandai bajet air tu agaknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 03-03-08 07:12


kek batik... :terliur: nyum...nyum...

dah lama tak makan kek batik. adess...terliur lah pulak.. :terliur:
senang saja nak buat kek batik. dulu 1st time buat...nasib baik sedap...hehe.. :-P weekend ni nak buat lah...teringin pulak nak makan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 07:14


apa beza letak telur dengan tak letak telur?
sesiapa yang rasa kek batik dia sangat sangat sedap.
letakla resepi kat sini, sedetail-detailnya...
khamis ni nak buat,

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 07:45


ni biskut batik cara mas... lagi rangup... simple...

biskut meri sebungkus,
susu tin kecik (masukkan suku),
milo paket kecil masukan semua,
Buttercup (lagi lembut).

panaskan buttercup dalam kuali dengan api yang paling slow.. sampai butter tu cair..
lepas itu masukkan susu, kacau sebati,
lepas itu masukan milo sepaket kecil..
kacau sampai milo tu sebati dengan bahan tadi,
lepas itu baru masukkan biskut meri yang dah patah2kan..
kacau sampai semua bahan tadi lekat.,tekan-tekan saja biskut yang dah rata dengan bahan tadi..
lepas itu masukkan dalam bekas,dan tekan-tekan macam buat nasi himpit..
sejukkan...

ada org guna telur,kacang.. tapi kalau guna kacang cepat lemau... mas dah pernah try guna... kalau buat cara mas ni, ranggup tu tahun lebih lama...

so, selamat mencuba.. mas pun nak try juga yang shahrulzaman...

nak lagi sedap, guna biskut munchys..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 07:47


Pada 10-03-07 23:22 , melon posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum
nak tanya susu tu pakai susu apa?


susu apa pun, lagi best cap tea pot... dia pekat sikit...


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 15:06


Pada 03-03-08 07:14 , zatil_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

apa beza letak telur dengan tak letak telur?


tak ada siapa nak jawab pun
mrajuk lah... :-( :-( :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 15:09


Pada 03-03-08 07:45 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

ni biskut batik cara mas... lagi rangup... simple...

biskut meri sebungkus,
susu tin kecik (masukkan suku),
milo paket kecil masukan semua,
Buttercup (lagi lembut).

panaskan buttercup dalam kuali dengan api yang paling slow.. sampai butter tu cair..
lepas itu masukkan susu, kacau sebati,
lepas itu masukan milo sepaket kecil..
kacau sampai milo tu sebati dengan bahan tadi,
lepas itu baru masukkan biskut meri yang dah patah2kan..
kacau sampai semua bahan tadi lekat.,tekan-tekan saja biskut yang dah rata dengan bahan tadi..
lepas itu masukkan dalam bekas,dan tekan-tekan macam buat nasi himpit..
sejukkan...

ada org guna telur,kacang.. tapi kalau guna kacang cepat lemau... mas dah pernah try guna... kalau buat cara mas ni, ranggup tu tahun lebih lama...

so, selamat mencuba.. mas pun nak try juga yang shahrulzaman...

nak lagi sedap, guna biskut munchys..


syukran jazilan mas ayu... :-)

guna gsusu pekat ye?


-----------------
Mencurah Kasih Berkongsi Ilmu http://raudhatulmardhiah.blogspot.com Ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 15:17


Pada 03-03-08 15:06 , zatil_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-03-08 07:14 , zatil_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

apa beza letak telur dengan tak letak telur?


tak ada siapa nak jawab pun
mrajuk lah... :-( :-( :-(


alahai dah merajuk ke..
eheh.. kalau letak telur ada rasa telur..
kalau tak letak telur tak ada rasa telur.. :-D

rasanyalah..eheh tak expert pula :-P


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 03-03-08 15:23


haha kakaku buat lawak :-D
ummu pun tak tahu lah..
beza letak telur ka tak..tapi ummu suka makan yang tak letak telur..
tak lah lembik sangat macam letak telur..

lepas itu milo ummu selalu tukar jadi serbuk koko..lagi lah sedap..hehe
letak nestum...adeii balik nanti nak buat lah...ehh..xpayah2
nanti kenduri kakk ada "chef" yang akan buat kuih macam-macam jenis..
tak sabrnya nak makan :terliur:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 15:25


Pada 03-03-08 15:17 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



alahai dah merajuk ke..
eheh.. kalau letak telur ada rasa telur..
kalau tak letak telur tak ada rasa telur.. :-D

rasanyalah..eheh tak expert pula :-P



betul ke macam tu???
:jangan: :jangan: :jangan:
saya ni lurus bendul..
kang percaya bulat2, rasanya elok letak telur ke tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 15:27


bahan-bahan
1. 1/2 bar buttercup
2. 4 BIJI TELUR GRED D
3. 1/2 cawan susu pekat manis
4. 1/2 cawan nestum (original)
5. 1/2 cawan milo
6. 1/2 cawan air
7. 1/2 cawan gula(kalau tak suka manis kurgkn)
8. 3 sudu cocoa powder 9. biskut meri

cara-cara
1.panaskn butter dan gula dengan api yang perlahan dan tunggu sampi cair.
2.masukkan telur satu persatu.kacau biar betul-betul hancur.
3. masukkan air, milo, nestum, susu pekat, gula dan cocoa powder. kaca biar sebati.
4. biarkan adunan tadi di atas api seketika.
5. angkat dan masukkan biskut meri dan gaul.
6.lepas itu tekan adunan tadi dalam loyang or bekas..
7. lepas itu Boleh makan terus atau kalau nak lagi sodapp taruk dalam peti ais.. selamat mencuba!!!! ...

tu baca yang no 2, sebab tu saya tanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 15:28


eheh berdasarkan kata ummu
kali kalau letak telur kek tak lembik
kalau letak telur lembik :-?


huhu masa kecil2 suka kalau ada orang kahwin..
dapat makan sedap2..kuikui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 15:38


Pada 03-03-08 15:25 , zatil_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-03-08 15:17 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



alahai dah merajuk ke..
eheh.. kalau letak telur ada rasa telur..
kalau tak letak telur tak ada rasa telur.. :-D

rasanyalah..eheh tak expert pula :-P



betul ke macam tu???
:jangan: :jangan: :jangan:
saya ni lurus bendul..
kang percaya bulat2, rasanya elok letak telur ke tak?


erm kalau dari sudut rasa memanglah betul..

tapi sudut strukturnya tak tahu dan tak cakap.. :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 03-03-08 15:43


Kalau guna telur strukturnya lagi cantik lah..kemas sikit..

Kalau resepi ummu
guna:
1)biskut mery
2)susu
3) butter
4)serbuk koko
5)nestum

cara memask lebih kurang jerkk..

p/s; pembuka topik ni lelaki ka perempuan..Kalau lelaki huhu hebat juga ni memasak :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 16:03


erm..yummy sedapnya kek batik..
pernah buat dengan kakak masa sekolah rendah dulu..
buat kek tu macam main dangau saja..
tgk2 jadi..hehe..
satu kuali tu habis 2 beradik saja..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 12:05


Pada 03-03-08 15:09 , raudhatulmardhiah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-03-08 07:45 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

ni biskut batik cara mas... lagi rangup... simple...

biskut meri sebungkus,
susu tin kecik (masukkan suku),
milo paket kecil masukan semua,
Buttercup (lagi lembut).

panaskan buttercup dalam kuali dengan api yang paling slow.. sampai butter tu cair..
lepas itu masukkan susu, kacau sebati,
lepas itu masukan milo sepaket kecil..
kacau sampai milo tu sebati dengan bahan tadi,
lepas itu baru masukkan biskut meri yang dah patah2kan..
kacau sampai semua bahan tadi lekat.,tekan-tekan saja biskut yang dah rata dengan bahan tadi..
lepas itu masukkan dalam bekas,dan tekan-tekan macam buat nasi himpit..
sejukkan...

ada org guna telur,kacang.. tapi kalau guna kacang cepat lemau... mas dah pernah try guna... kalau buat cara mas ni, ranggup tu tahun lebih lama...

so, selamat mencuba.. mas pun nak try juga yang shahrulzaman...

nak lagi sedap, guna biskut munchys..


syukran jazilan mas ayu... :-)

guna gsusu pekat ye?



a'ah,guna susu pekat.. kalau susu cair,nanti biskut tak lekat dengan bahan-bahan tadi... kalau isi telur boleh juga, tapi tak rangup lah... jadi lembut kalau isi telur.. mas tak suka isi telur,nanti hlg rasa rangup.. :terliur: :terliur:


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 15:55


Pada 04-03-08 12:05 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!





a'ah,guna susu pekat.. kalau susu cair,nanti biskut tak lekat dengan bahan-bahan tadi... kalau isi telur boleh juga, tapi tak rangup lah... jadi lembut kalau isi telur.. mas tak suka isi telur,nanti hlg rasa rangup.. :terliur: :terliur:



kalau lembuttak sedap ke???
mana lagi senang makan. lembut ke rangup?
hehe..maafla, banyak tanya pula...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-03-08 23:10


a'ah...lagi satu bahan ana lupa nak cakap...telur.....:D kek batik ana digemari ramai tau! hehe alhamdulillah...setiap kali nak balik asrama,mesti ada saja peermintaan buat kek batik...tangan ni da terbiasa da buat kek batik..bukan nak bangga..buat statement saja..hehe apapun,balik pada Allah...kalau Allah tak nak kek kita tu menjadi walaupun bahan da cukup sempurna,ianya takkan menjadi jugak ye tak...:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 15:57


alhamdulillah..baru saja lepas buat kek batik ni. tapi kek tu tengah duduk dalam peti ais.
jadi ke tak, wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 16:02


kalau letak telur memang lembik sikit lah.... kalau tak letak, dia ranggup lah... hehe... zatil dccuba,sedap tak? ranggup tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 16:04


petang ni nak sggh pasaraya lah... teringgin pula nak makan kek batik.. hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-03-08 16:05


Assalamualaikum
oh...memang suka sensangat..best...guna biskut meri dan chocolate cooking..baru sedap dan pure...jika guna melo..tak pure...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 21:10


Pada 05-03-08 16:02 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

kalau letak telur memang lembik sikit lah.... kalau tak letak, dia ranggup lah... hehe... zatil dccuba,sedap tak? ranggup tak?


tengok macam sedap, hehe... saya ikut cara mas_ayu lah. tak guna telur...tapi tak tau lagi. still terperap dalam peti ais tu
tak sampai hati nak makan...hehe.. :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 22:57


suka sangat....senang nak buat...

cuma malas saja....

heheheheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 07:24


balik semalam terus beli bahan... teringim.. hehe.. mlm tadi dah buat pun... dah siap... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Princess-Shida
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.03.2008
Ahli No: 32888
Posting: 28
Dari: Damansara

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 21:40


Salam,

Sharul,Sharul tak sangka ya awak ni pandai masak ya. Saya selalu buat juga tapi lama-lamakan saya bau itu bata...saya nak muntahlah ada resepi tak nak ganti butter dengan yang lain......Eh ! awak tak mention ke dengan mereka yang biskut tu kena ditekan sikit bagi dia tersusun rapi...Walaumacammanapun Tahnialah...cayalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Princess-ShidaProfil   Hantar PM kepada Princess-Shida   Quote dan BalasQuote

Princess-Shida
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.03.2008
Ahli No: 32888
Posting: 28
Dari: Damansara

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 21:40


Salam,

Sharul,Sharul tak sangka ya awak ni pandai masak ya. Saya selalu buat juga tapi lama-lamakan saya bau itu bata...saya nak muntahlah ada resepi tak nak ganti butter dengan yang lain......Eh ! awak tak mention ke dengan mereka yang biskut tu kena ditekan sikit bagi dia tersusun rapi...Walaumacammanapun Tahnialah...cayalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Princess-ShidaProfil   Hantar PM kepada Princess-Shida   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 21:43


dulu buat kat rumah kakak,
abang ipar puji sedap... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-04-08 01:51


salamun alaik..ana tak pandai dan tak pernah buat kek batik ini.insyaAllah masa cuti nanti nak try watla.kek lain bolehlah buat ckt2.esp kek trafik light.hehe.dulu-dulu rjin buat cookies masa zaman skolah2.da masuk u jadi malas pula..time raya saja ambil cntract buat biskut cornflakes madu kat rumah.hehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 11-04-08 08:41


Pada 03-03-08 07:45 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

ni biskut batik cara mas... lagi rangup... simple...

biskut meri sebungkus,
susu tin kecik (masukkan suku),
milo paket kecil masukan semua,
Buttercup (lagi lembut).

panaskan buttercup dalam kuali dengan api yang paling slow.. sampai butter tu cair..
lepas itu masukkan susu, kacau sebati,
lepas itu masukan milo sepaket kecil..
kacau sampai milo tu sebati dengan bahan tadi,
lepas itu baru masukkan biskut meri yang dah patah2kan..
kacau sampai semua bahan tadi lekat.,tekan-tekan saja biskut yang dah rata dengan bahan tadi..
lepas itu masukkan dalam bekas,dan tekan-tekan macam buat nasi himpit..
sejukkan...



nak lagi sedap, guna biskut munchys..


saya punya cara pun sama macam mas_ayu, memang simple dan cdap,,tak suka sangat banyak-banyak benda dalam kek batik. belajar buat dengan cousin.dia pla belajar kek coklat dengan saya :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-04-08 09:14


saya mula-mula buat tu sedap..
tapi kali kedua buat tak berapa.. terlebih milo :-D


*sakinah tak habis-habis dengan kek batik

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.245257 saat. Lajunya....